ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ή ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ;

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Σε άρθρο του στην κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, ο Τάκης Κονής προτείνει όπως το ΡΙΚ προβάλλει εβδομαδιαίως πρόγραμμα διαφώτισης "για την επανένωση" και την αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων της νήσου μας, κατά τα πρότυπα του προγράμματος "Για την ύπαιθρο"...

Κι όλα αυτά επειδή το ΡΙΚ (σύμφωνα με τον αρθρογράφο πάντοτε, για να μην ξεχνιόμαστε...), δεν ασκεί τον ενημερωτικό και παιδευτικό του ρόλο στην κοινωνία. Κι αυτά θα πρέπει να γίνουν, "από τη στιγμή που ο Πρόεδρος εκφράζει την πλειοψηφία του κυπριακού λαού"...
Τι να πούμε εμείς; Συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε και μόνοι σας γι αυτές τις θέσεις. Μερικές όμως παρατηρήσεις χρειάζονται.

Όλα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Εδώ ένα ποσοστό των Ε/κ αγνοεί την ιστορία αυτού του τόπου, αγνοεί πως από το 2.000 π.Χ. οι Αρκάδες και οι Μυκηναίοι εξελλήνισαν την Κύπρο, δεν ξέρει πότε έγινε η τουρκική εισβολή, ή ποιοι ήταν οι εννέα απαγχονισθέντες, χαρακτηρίζει λίγο εώς πολύ τους ήρωες της ΕΟΚΑ ως "πελλοκοπελλούθκια", καίει ελληνικές σημαίες, θεωρεί πως δεν είμαστε Έλληνες επειδή μιλούμε κυπριακά (διαχρονικές θέσεις αυτές, τις ακούμε κάθε μέρα στις προσωπικές μας συζητήσεις, αλλά ποτέ δεν έχουν τα κότσια -όσοι τις ενστερνίζονται- να τις διατυπώσουν δημοσίως, διότι θα γίνουν ρεζίλι των σκυλιών. Στα 12χρονα όμως και στα 13χρονα της ΕΔΟΝ, όλα αυτά χωνεύονται εύκολα...).

Μην μου κλαίγεσαι κύριε Κονή. Εδώ ένα πρόγραμμα, ένα ντοκιμαντέρ για την κυπριακή ιστορία δεν έχουμε δει και πρέπει σώνει και καλά να τρώμε στη μάπα προγράμματα για την επαναπροσέγγιση; Και όπως και να 'χει, αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν κατέβασαν οι φωστήρες του ΡΙΚ την ελληνική σημαία από το ίδρυμα; Σιγά-σιγά θα γίνουν όλα σε αυτόν τον τόπο, όπως φαίνεται...

Και για να 'χουμε καλό ρώτημα, πόσο διαφέρει από την προπαγάνδα αυτό που προτείνετε; Intra portas hostes sunt...

ΤΕΥΚΡΟΣ

16 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pou graftike afto? se pio fyllo tis efimeridas?

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, κυριακή 26 Απριλίου, σελίδα 14

ΤΕΥΚΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, λίγοι γνωρίζουν για τους Αρκάδες (άνκαι υποθέτω πως όλοι γνωρίζουμε τον βλάσφημο Αρκά). Ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΚ αγνοεί επίσης ζητήματα κοντύτερα στην εποχή μας, όπως για παράδειγμα τον χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του κράτους που συμφωνήσαμε το 1960και στο οποίο ακόμα και σήμερα εκφράζουμε την πίστη μας και διεκδικούμε επιτυχώς την ιδιοκτησία.
Πρόκειται για το ίδιο κράτος που έβαλε ο Κληρίδης και ο Σημίτης στην ΕΕ με όλα όσα περιλάμβανε το πακέτο του 1960, εγγυήσεις included. Περιλαμβάνει επίσης και τη σημαία που έχει στο καπελάκι του το παιδάκι με τα κιάλια στη σελίδα σας. Α, και από τότε αυτό αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
Εύχομαι λοιπόν η επιδιωκόμενη αποκατάσταση της δημοκρατίας να λάβει υπόψιν τα ανωτέρω, διαφορετικά θα έχουμε κάποια προβληματάκια.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Φίλε μου, έχουμε και λέμε.

Εκφράζοντας προσωπικές απόψεις (πάντα ως Τεύκρος)θα σου υπενθυμίσω πως το ανεξάρτητο κράτος ήταν πολιτικός συμβιβασμός (το είπε κι ο ίδιος ο Μακάριος...) κι όχι λαική απαίτηση. Το ΑΚΕΛ μάλιστα ήταν ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΟΤΕ.

Επίσης δεν βλέπω ποια η σύνδεση των όσων λες με όσα γράφω στο κείμενο περί του άρθρου του Κονή.

Ποια προβληματάκια θα έχουμε φίλε μου;

Ο Αρκάς παρεμπιπτόντως, ετοιμάζει νέα σειρά κόμικ, της οποίας διάβασα μια προεπισκόπηση...

ΤΕΥΚΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ομολογώ πως πλάτιασα λίγο, και σχολίασα και άλλα ζητήματα που αφορούν τη σελίδα σας. Απολογούμαι.

Όσο για το αν το 1960 ήταν συμβιβασμός ή «Νενικήκαμεν», ολίγο με ενδιαφέρει. Η συμφωνία είναι συμφωνία και ως τέτοια πρέπει να τηρείται. Μαζί με όσα συνεπάγεται, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Όταν κάποιοι δεν σέβονται τη δομή του κράτους δημιουργούν προβληματάκια, και αυτό συνήθως ονομάζεται πραξικόπημα. Ναι, ξέρω το ξανακάναμε εδώ κάτω, αλλά η ΕΕ δεν θα έβλεπε μια πιθανή επανάληψη με καλό μάτι.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Μία σοβαρή διευκρίνηση: Την Κυπριακή Δημοκρατία την έβαλε στην Ε.Ε. ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο κυπριακός λαός. Αν περνούσε αυτό που οι Σημίτης- Κληρίδης ήθελαν, θα είχε μπει ένα προτεκτοράτο, ένα κράτος διαλυμένο "σε αναζήτηση κηδεμόνα διεθνώς"

Παραλάβαμε κράτος. Δε θα παραδώσουμε κοινότητα.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Χωρίς να παραγνωρίζω την αναγκαιότητα να ξέρουμε συνολικά την ιστορία του τόπου μας, θα ήθελα να ρωτήσω.

Η ήδη υπάρχουσα εκπομπή "Για την ύπαιθρο" τι θεαματικότητα έχει; Πιάνει το 0,7%;

Και γιατί έχουμε ανάγκη από "επαναπροσεγγιστική" τηλεοπτική σκηνοθεσία; Δεν γνωρίζω κανέναν κανονικό άνθρωπο Ελληνοκύπριο να έχει πρόβλημα με τους Τ/Κ. Ούτε το αντίστροφο.

Δεν μιλάμε για τους ελάχιστους ηλίθιους κι ανεγκέφαλους με τα διάφορα "εθνοκαθαρτικά" συνθήματα. Αυτοί ήταν είναι και θα είναι ελάχιστοι μέχρις τελικης εξαφανίσεως.

Μήπως κε Κονή αντί για τέτοιες αερολογίες θα έπρεπε να προτείνετε εκπομπές και στις δύο γλώσσες που καλλιεργούν το Αντικατοχικό Φρόνημα; Ρωτάω απλά...

Εκτός αν κάνετε προτάσεις από εφημερίδος ώστε να σας φωνάξουν και να σας πουν να υλοποιήσετε την πρότασή σας. Σίγουρα θα είναι μία καλή "αρπαχτή" με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.

Unknown είπε...

Να λέμε την πλήρη αλήθεια Φίλοι.

Η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την πιο πετυχημένη στα χρονικά διπλωματική δουλειά του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπο τον Γιώργο Παπανδρέου ως Υπουργό, τον Σημίτη ως Πρωθυπουργό και τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη ως εμπνευστή και αρχηγό της ομάδας που δούλεψε για αυτή την επιτυχία.

Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μερτικό που αναλογεί και στον Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, υπέγραψε την έτοιμη πια συνθήκη ένταξης στο Ζάππειο. Και, στον Τάσσο και την πολιτική του οφείλουμε αφ ενός το ότι η Κύπρος μπήκε εγκαίρως στην Ευρωζώνη (αλλιώς τώρα με την κρίση θα είχαμε πιάσει πάτο...) και ασφαλώς ότι το 2004 αντιτάχθηκε στα σχέδια της Άγκυρας και των ξένων και δεν διάλυσε το Κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, να είσαστε παρακαλώ ακριβοδίκαιοι αναφορικά με την ένταξη στην Ε.Ε. που υπήρξε μία μακρά και εξόχως δύσκολη πολιτική-διπλωματική διεργασία.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Παραδεκτό Γιώργο. Σε ευχαριστούμε που μας κάνεις καλύτερους.

Είναι γνωστό ότι μέχρις ενός σημείου συνεισέφεραν στην ένταξη.

Όμως για να είμαστε και ακόμη πιο ακριβοδίκαιοι: η καθαρή ένταξη που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας, με το Ελσίνκι, είχε γίνει ένταξη με ουρά ( και η ουρά ήταν αυτό που μετά ήρθε ως Σχέδιο Ανάν)

Και παρά την πολύτιμη συνεισφορά τους, ακριβώς πριν την ένταξη υποστήριξαν αμφότεροι, Σημίτης και Κληρίδης, τη διάλυση του κράτους που, μετά από τόσο κόπο ( πολύς ήταν δικός τους) ήταν έτοιμο να εισέλθει στην Ε.Ε.



Ρίμαχος

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους ισχυρούς της ΕΕ στο Ελσίνκι για το «κλείσιμο» του Kυπριακού. Αυτό ουσιαστικά ομολογεί ο Αλεξ Ρόντος, εξ απορρήτων σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να επικρίνει τον Kύπριο Πρόεδρο, γιατί δεν υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις!

Η συνέχεια εδώ http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2287470&publDate=23/4/2004

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που ζούμε στο εξωτερικό έχουμε περισσότερη ανάγκη το ΡΙΚ από σας που ζείτε στην Κύπρο.

θα θέλαμε, για παράδειγμα, το (δορυφορικό) ΡΙΚ να μεταδίδει εκπομπές ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, να μαθαίνουν τα παιδιά μας ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Προφανώς όλα αυτά και ειδικά τώρα θα θεωρούνται εθνικιστικά, σωβινιστικά, φασιστικά και διάφορα άλλα "-στικά."

Αντί αυτού, το δορυφορικό ΡΙΚ μεταδίδει σαχλά κετς με σαχλούς ηθοποιούς που μιλούν μια φτιακτή και κίτς φολκλόρ διάλεκτο που ποτέ κανένας δεν μιλούσε στην Κύπρο (και μπορώ να φέρω παραδείγματα αν θέλετε), ιστορίες της υπαίθρου, αν μεγάλωσαν τα αγγουράκια της Πάφου, το κολοκάσι στα Περβόλια Λάρνακας, κλπ.

Μιλούμε ότι αυτός ο σταθμός επιτελεί ...τεράστιο έργο. Σινεμασκόπ και βάλε.

Ρήγας

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αγαπητέ Ρήγα,

Αν θέλεις, επικοινωνάς μαζί μας στο email μας;

ΡΙΜΑΧΟΣ

ΤΕΥΚΡΟΣ είπε...

Φίλε Στροβολιώτη, μην ανησυχείς για πραξικόπημα, ούτε και για επανάσταση. Το πολύ-πολύ να βοηθήσουμε τον αδελφό Ταλάτ να κάνει τη δική του επανάσταση, όπως είχε δηλώσει και ο Πρόεδρος.

ΤΕΥΚΡΟΣ

ΣΑΜΨΟΣ είπε...

εν για το πραξικόπημαν της ΤΜΤ το 1963 που μιλάς ρε Στροβολιώτη, ή για τζιείνο της Εοκα β το 1974;

Ανδρέας είπε...

Υπενθυμίζω την δήλωση του Φερχόιγκεν (αν θυμάμαι καλά)...ότι η κυβέρνηση Κληρίδη του είχε υποσχεθεί ότι θα δεχτούμε το Σχέδιο Ανάν. Άρα όσοι δούλεψαν για την ένταξη μας στην ΕΕ, μας ήθελαν ως ένα τουρκικό προτεκτοράτο.
Υπενθυμίζω επίσης το όσκαρ που κέρδισε ο Σημίτης...ταχύτερος αναγνώστης...διάβασε το Σχέδιο Ανάν σε 6 ώρες και μάλιστα πρόλαβε να αποφανθεί ότι ήταν και καλό.
Για όσους νοιώθουν ανασφάλεια για ενδεχόμενο πραξικόπημα, από ένα blog που δημιουργήθηκε από μια επιτροπή, που απλώς καυτηριάζει τους καταστροφικούς χειρισμούς του ευέλικτου...τους καλώ να χρησιμοποιούν μότες με φτερά στα πλάγια για περισσότερη απορροφητικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ego aporo an h "alli pleura" kani tis idies prospathies me emeas..dld na alla3i tin istoria tis apla k mono g na voleui tous "allous" na katargoume ethnikes giortes/parelasis giati isos na pira3oun merikous.. etc...!