ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΑΛΛΩΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Μάρκος τρώγων


Όσοι είχαν τη ψευδαίσθηση ότι το ΔΗΚΟ θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική μέσω ΔΗΚΟϊκού ( λέμε τώρα!) Υπουργού Εξωτερικών , έχουν διαψευστεί πανηγυρικά από τον ίδιο. Δεν μπορεί να είναι στη διαπραγματευτική ομάδα λέει! Δε συμφωνεί με αυτούς που προτείνουν αποχώρηση λέει, παραβλέποντας σκόπιμα ότι ο Χριστόφιας τα έχει κάνει μαντάρα κι έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις του προς το ΔΗΚΟ. Δεν υπέβαλε το ΔΗΚΟ προτάσεις λέει, ως να μην υπάρχει επιστολή ήδη που να δεσμεύει το Χριστόφια από το δεύτερο γύρο των εκλογών και ως να μην έχει το ΔΗΚΟ το Υπουργείο Εξωτερικών με Υπουργό τον ίδιο! Τι προτάσεις δηλαδή να υποβάλει πέραν των δεσμεύσεων που του έχει με τα 18 σημεία του Τάσσου Παπαδόπουλου; Να πει μήπως στο Χριστόφια " Δέξου 40,000 αντί 50,000 έποικους;"

Ο τύπος προφανως έχει "σάσει την πάντα του". Πάει τα ταξιδάκια του, έχει τη μισθάρα του, τη θεσάρα του και χ....... έχει τους υπόλοιπους που περιμένουν ότι ως ΥΠΕΞ θα έπρεπε να περνά στην κυβέρνηση τη γραμμή του ΔΗΚΟ. Βεβαίως πολύ αμφιβάλλουμε αν οι θέσεις του είναι θέσεις ΔΗΚΟ στο Κυπριακό.

Μάρκος Κυπριανού λοιπόν. Ανάξιος κληρονόμος ενός μεγάλου ονόματος, κάτι σαν Γιωργάκης της Κύπρου. Ο οποίος, ανκαι σασμένος, δηλώνει ότι δεν σκέφτεται τα προσωπικά οφέλη. Να τον πιστέψουμε;

Είπε στη Σημερινή στις 20/4/09 ο "Γιωργάκης":

Ερ.: Να περάσουμε στα του ΔΗΚΟ, όπου, κύριε Κυπριανού, πυκνώνουν οι φωνές στελεχών για αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Είδαμε τις αναταράξεις, που ενισχύθηκαν και από επιστολές στελεχών που έθεσαν το συγκεκριμένο θέμα επί τάπητος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, λόγοι για να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση;

Aπ.: Δεν δέχομαι ότι πυκνώνουν οι φωνές. Είναι οι ίδιες φωνές. Συμφωνώ ότι αυτοί που έχουν εκφράσει κάποιους προβληματισμούς είναι άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει αξιώματα στο τελευταίο συνέδριο. Όμως είναι μια σχολή σκέψης στο ΔΗΚΟ, που είναι η ίδια και με προηγουμένως. Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να εγείρονται δημόσια και θέλω κι εγώ, όπως έκαναν και άλλοι συνάδελφοι στο ΔΗΚΟ, να καταδικάσω τη διαρροή στον Τύπο.



.................. Για μένα, όμως, πρέπει να δούμε πριν εκφραστούν παράπονα προς τον Πρόεδρο ή προς την Κυβέρνηση, αν εμείς αξιοποιήσαμε ή επιδιώξαμε να αξιοποιήσουμε το ρόλο μας ως μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού με εισηγήσεις, με προτάσεις, με πρωτοβουλίες, με συναντήσεις. Και αν όχι, πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα και πώς επιλύεται.


...............Άρα το θέμα είναι πριν καταλήξουμε ότι έχουμε αποτύχει στο ρόλο μας, θα πρέπει πρώτα να δούμε αν όντως επιδιώξαμε αποτελεσματικά και πρακτικά να τον ασκήσουμε. Εγώ πιστεύω δεν το κάναμε. Να σας δώσω παραδείγματα. Στον τομέα μου εμένα δεν μου έχει υποβληθεί εισήγηση από το ΔΗΚΟ. Από άλλα κόμματα υποβλήθηκαν εισηγήσεις για θέματα πολιτικής.

...............Θα πρέπει να ζυγίσουμε, ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα πώς μπορεί ν' ασκήσει καλύτερα έναν ρυθμιστικό ρόλο και να επηρεάσει πολιτική. Εντός ή εκτός κυβερνητικού σχήματος;


................Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορώ ως Υπουργός Εξωτερικών να συμμετέχω στη διαπραγματευτική ομάδα. Επομένως, αυτόν το ρόλο δεν μπορώ να τον διαδραματίσω. Εκείνο που για μένα είναι πιο σημαντικό δεν είναι ποιος θα κάθεται σε ένα τραπέζι ή όχι. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να υποβάλλονται -και αντιλαμβάνομαι αυτό γίνεται και θα γίνει και στο μέλλον- τεκμηριωμένες εισηγήσεις, οι οποίες να συζητούνται με το διαπραγματευτή. Ένας είναι ο διαπραγματευτής. Ο Πρόεδρος ως αρχηγός της κοινότητάς μας.



. Και πίστευα ότι μετά από δεκαετίες που μας ταλανίζουν αυτά τα προβλήματα στο ΔΗΚΟ κάπου θα έχουμε μάθει. Δεν θα πάω πολύ πίσω. Το 1997 η ίδια ιστορία, οι ίδιες συζητήσεις… κάποιοι να αποχωρήσουν με τα γνωστά αποτελέσματα. Το '97-'98 ήταν οι πιο δύσκολες εποχές για το ΔΗΚΟ, που πάθαμε μεγάλη ζημιά και μας πήρε καιρό να ορθοποδήσουμε. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό είναι το μήνυμά μου.

Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας περισσότερο και πάνω απ’ όλα τους οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος. Εκείνους πρέπει να σκεφτόμαστε και όχι προσωπικά πολιτικά οφέλη.


ΑΥΤΟΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ, Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΕΪΚΟΥ!


ΡΙΜΑΧΟΣ