Περί ευελιξίας το ανάγνωσμα

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, έχει αναφέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα, ότι είναι πολιτικά ευέλικτος. Προεκλογικά δεν είχε ερμηνεύσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό το χαρακτηριστικό του. Μετεκλογικά, με τις κινήσεις του μας έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό τον όρο.

Πολιτική Ευελιξία: Ονομάζεται η ικανότητα κάποιου πολιτικού, να σκεπάζει προεκλογικά τις θέσεις, τις αρχές και τα πιστεύω του σε συγκεκριμένα θέματα, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος και να μαζέψει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερους υποστήρικτές.

Στην περίπτωση του πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, αυτή η πολιτική του ευελιξία τον οδήγησε:

  • στην αποδοχή της παραμονής 50.000 εποίκων (παρανόμως μετακινιθείς πληθυσμός με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα μιας περιοχής). Σημειώνουμε ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και η συγκάλυψη του δεν αναφερόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του.
  • στην αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας και του συναιτερισμού δύο συνιστώντων κρατιδίων. Σημειώνουμε ότι επίσης δεν αναφέρονταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
  • σε φαγοπότια με το εγκάθετο στα κατεχόμενα άβουλο ον της Άγκυρας, πρώην δολοφόνο και βιαστή των μανάδων και των αδερφών μας Μ. Αλή Τ.

Εγώ λοιπόν δηλώνω λάτρης της ευελιξίας. ΌΧΙ φυσικά της πολιτικής ευελιξίας, αλλά της γνωστικής ευελιξίας.

Γνωστική Ευελιξία: Ονομάζεται η ικανότητα του ατόμου να αναδομεί την γνώση του με πολλούς τρόπους, προσαρμόζοντας την στις ανάγκες των συνεχώς μεταβαλλόμενων καταστάσεων. Απλούστερα ονομάζεται η ικανότητα του ατόμου να ερμηνεύει μια νέα κατάσταση, μέσω της παλιάς του εμπειρίας.

Τα δεδομένα που οικοδομούν την νέα κατάσταση με οδηγούν για να θέσω κάποια ερωτήματα:
  • Γιατί η νεολαία του ΑΚΕΛ έκανε διαδηλώση έξω από το Προεδρικό το Δεκέμβριο του 2007; Μήπως το κόμμα τους δεν συγκυβερνούσε τότε; Μήπως το κόμμα τους όταν συγκυβερνά έχει μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις;
  • Γιατί στην διαπραγματευτική του ομάδα δεν βάζει έναν εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ; Μήπως το ΑΚΕΛ δεν είχε εκπρόσωπο στην διαπραγματευτική ομάδα του ΑΕΙΜΝΥΣΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ;
  • Γιατί άνοιξε το οδόφραγμα στη Λήδρας χωρίς να αποστρατικοποιηθεί η περιοχή και χωρίς την παράλληλη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη; Μήπως δεν ήταν αυτή η θέση μας επί του θέματος διαχρονικά;
  • Γιατι προχώρησε σε απ'ευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς να ξεκαθαρίσει η βάση λύσης και χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας;

Ανακαλώντας την παλιά μου εμπειρία θυμάμαι ότι:
  • στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έκανε ομιλία 2,5 ωρών ΥΠΕΡ του Σχεδίου Ανάν.
  • σε δήλωση του στα ΜΜΕ μίλησε για τσιμέντωμα του ΝΑΙ.
  • σε ομιλία του στην παροικία του Λονδίνου δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάν κοιμάται.
  • στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας διόρισε άτομα που ήταν φανατικά ΥΠΕΡ του Σχεδίου Ανάν.
  • άσκησε την επιρροή του υπέρ του Άντρου Κυπριανού για το ύπατο αξίωμα του ΑΚΕΛ, επειδή ο ανθυποψήφιος κ.Νίκος Κατσουρίδης ήταν ΚΑΤΑ του Σχεδίου Ανάν.

Με βάση λοιπόν την παλιά μου εμπειρία και προσπαθώντας να ερμηνεύσω την νέα κατάσταση, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι:
  • Το Σχέδιο Ανάν επανέρχεται, ίσως με διαφορετικό όνομα και ακόμα χειρότερο περιεχόμενο.
  • Το ΝΑΙ τσιμεντώθηκε στην "ιστορική" κατά τα άλλα συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού.

ΕΥΑΓΟΡΑΣ

22 Σχόλια:

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Μα είναι ο άνθρωπος, ο ορισμός της ευελιξίας. Ιδού οι δηλώσεις του:

Δημήτρης Χριστόφιας: (Ελευθεροτυπία, 11/10/2004):

«Ξένοι με καλούν να ρίξω τον Τάσσο Παπαδόπουλο ... Να ξεχάσουν ότι θα γίνω νέος Ταλάτ...».

Αργότερα, οι ξένοι έγιναν φαίνεται εξαιρετικά πειστικοί. Βέβαια, δεν τον έριξε! Απλά τον πρόδωσε.

Και ανταμείφτηκε δεόντως από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Μοιάζει η...ευελιξία να είναι ασθένεια μεταδοτική!

O GIORKOS SAS είπε...

Πε τα ρε Φαληρούιν μου! Επρόδωσεν τον ο Ευέλικτος.

Ανάγιωννεν τον όπως την κουφήν ο Τάσσος τζιαι τελικά έγινεν ο νέος Ταλάτ!

Μεν μας θυμίζεις όμως τον Τάσσον. Εν θωρείς προσπαθεί τζιαι το ΔΗΚΟ του Κάρογιαν να τον αξϊάσει;

ΓΙΩΡΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Χεχε οι τζαι έτσι ρε σύντροφοι. Ένεν το κόμμα του Γριστόφκια που έφκαλε τον Τάσσο στην εξουσία;;
Τς Τς Τς πάσχετε που απώλεια μνήμης εσείς οι ΔΗΚΟικοί.

Ανώνυμος είπε...

oi pws ta mathimatika mu en polla alla pos ginete se mia xora pou to 80% na einai ellinokyprii k to alo 20 % na exoun proedro esto ke g ligo to 20% ?? me pia logiki??

kai an thelei to akel 50xiliades epikous na tous vali mesa sta spitia tus...na tous taizi na tous potizi na tous kimizi...etc

ego aporo gt den klinoume OLA ta odofragmata k na tous mbokataroume tous kouloufous (k tous dikous mas pou pan sta kazino ) na doume an tha einai pio elastiki..

oso gia prodosies 3eri tes pola kala o k.xristofias...!ekane kala ti doulia tu...

Anef_Oriwn είπε...

Επίτροπε ΕΥΑΓΟΡΑ,

Δυο MONO λόγια για τους εποίκους και την “… αποδοχή της παραμονής 50.000 εποίκων ... [από μέρους] ... του πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ ...” [τον οποίο δεν τολμάς, (στο κείμενο σου) να τον καλέσεις με το status που κατέχει σήμερα, δηλ. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας – τόση εμπάθεια τελικά;]:

Εν τζιαι ξέρεις το ότι ο (μη – Ευέλικτος) Τάσσος Παπαδόπουλος εδέχτηκεν να μείνουν 45-50 χιλιάδες έποικοι που ήρταν στην Κύπρο πριν τες αρχές του 1990 (όπως τζι’ απόγονοι τους);
Πιο συγκεκριμένα στο Μπούρκγνεστοκ ο Παπαδόπουλος, έδωσε στον Κόφι Ανάν έγγραφο (30 Μαρτίου 2004) όπου στην παράγραφο 9 έγραφε επί λέξει:
«Ο κατάλογος των Τούρκων και Ελλήνων που θα απαιτήσουν κυπριακή υπηκοότητα δεν θα πρέπει να αριθμεί περισσότερο από 30.000, εκπληρώνοντας τα κριτήρια του σχεδίου (Ανάν).»[Σημειώνεται ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι η κάθε πλευρά θα έδινε ένα κατάλογο 45,000 προσώπων οι οποίοι θα είχαν δικαίωμα να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα εάν πληρούσαν κάποια απλά κριτήρια].

Ποια ήταν όμως αυτά τα κριτήρια;
1. Να είχαν μόνιμη διαμονή τουλάχιστον επτά χρόνια στην Κύπρο.
2. Να είναι 18 ετών και άνω με μόνιμη διαμονή στην Κύπρο επτά χρόνια, μαζί με τα ανήλικα παιδιά και την οικογένεια τους που διαμένουν στην Κύπρο.
Εύκολα μπορεί κάποιος (αν έχει τα στοιχεία) να υπολογίσει για πόσες χιλιάδες εποίκους μιλούμε και πόσους αποδέχθηκε (με δική του εισήγηση) ο Τ. Παπαδόπουλος.

Πέραν τούτων, στην ίδια επιστολή ο Τ. Παπαδόπουλος έλεγε και τα εξής:
«Επιπροσθέτως οι έποικοι που έχουν παντρευτεί τουρκοκύπριες και οι απόγονοι τους – υπολογιζόμενοι σε 15.000 – ενδεχομένως να γίνουν πολίτες ανεβάζοντας τον αριθμό ΑΝΩ των 45.000» .
Με άλλα λόγια, λοιπόν, ο Τάσσος δεσμεύτηκε γραπτώς ότι αποδέχεται την παρουσία 45.000 εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση.
Εκτός από αυτό τον αριθμό, εισηγήθηκε (ως βελτίωση του σχεδίου) το ταυτόχρονο δικαίωμα σε 5% Έλληνες και Τούρκους να έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο.

Αυτά για τους εποίκους – για να μπαίνουν και μερικά πράματα στη θέση τους.
Φυσικά απαντήσεις υπάρχουν για όλα τα ζητήματα που θίγεις. Γιατί ΕΣΥ μπορεί να τα βλέπεις προφίλ κι ΕΓΩ ανφάς!!! Όμως είναι και περιορισμένος ο χρόνος μου, αλλά και δεν αξίζει να αναλωνόμαστε και τόσο πολύ όταν υπάρχει τόση προκατάληψη!

Anef_Oriwn
Τρίτη 28/4/2009 – 5:57 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Re koummounaki anef aniron ine to idio na dinis 30 000 epikous otan ise sto teliko stadio tis diapragmateusis kai einai to idio na dinei 45 000 xiliades prin kan 3ekinisi to pare-dose mono kai mono gia tous to pe3eis kalo pedi!

Kai 3apolate mas isixous sior! Epkierosan se na kathese mprosta pou ena pc kai na grafis tis malakies pou laloun sta edonopoula!

ΕΥΑΓΟΡΑΣ είπε...

Για το θέμα του χαρακτηρισμού "πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ".
Καμία απολύτως εμπάθεια.
Αν θεωρείς ότι είναι προσβλητικό για τον ίδιο το ότι υπήρξε ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα το αλλάξω.

Για το θέμα των εποίκων.
Η δικαιολογία της ευέλικτης αυτής κίνησης ήταν ότι: "Μα εγώ έντζιαι...εν οι προηγούμενοι".
Ο κ.Νίκος Κατσουρίδης, εκπροσωπώντας το ΑΚΕΛ σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία, εάν δεν εγκριθεί από τον λαό η συνολική λύση, τότε οι οποιεσδήποτε επιμέρους συμφωνίες θεωρούνται ως μη γενόμενες.
Άρα, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ υπήρξε αυτή η επιστολή στην οποία αναφέρεσαι, με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, θεωρείται ως μη γενόμενη.
Άρα ο ευέλικτος δεν ήταν δεσμευμένος από καμία συμφωνία των προηγούμενων.

Υ.Γ. Αφού ξέρεις και παραγράφους της συγκεκριμένου επιστολής, να μας πεις και τι ζήτησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως αντάλλαγμα για να υποχωρήσει στο θέμα των εποίκων...ΕΑΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αναρτήσεις του ηλικιακού ρατσιστή Άνευ Ορίων ( καταφέρθηκε με χυδαίο τρόπο εναντίον του Β. Λυσσαρίδη σε παλαιότερή του ανάρτηση) και οποιωνδήποτε ακολούθων του, διαγράφονται δια παντός.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Aslan είπε...

Ριμαχε

ονομαζεστε επιτροπη για την αποκατασταση της Δημοκρατιας. Η δημοκρατια λοιπον επιτρεπει ολες τις αποψεις. Και κυριως τις αντιθετες με τις δικες μας. Εκτος αν η δικη σου δημοκρατια ειναι διαφορετικη απο τη δικη μου.

Κυριάκος είπε...

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που με την ευελιξία της σήμερα η Τουρκία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που περιπέζει ακόμα τους κατοίκους του Λιμνίτη.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που νομίζει ότι βρίσκεται και βήματα μπροστά από την Τουρκία.

Συγχαρητήρια σην κυβέρνηση που δεν θα βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το μνημόνιο συνεργασίας με την Αγγλία στο οποίο διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα να φύγουν οι νατοϊκές βάσεις στην Κύπρο.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που μας υποβαθμίζει και μας εξευτελίζει καθημερινά και διεθνώς.

Ανώνυμος είπε...

vasika h kivernisi mas mia xara mas paei xilia xronia piso..!


vasika me to akel sti e3ousia h tourki d xirazode na kanoun diapragmateusis mia xara tous paraxoroume ta dikeomata mas!

a3ios o proedros mas!

epiase kratos na doume ti tha paradosi!

Ανώνυμος είπε...

Aslan

Την δημοκρατία σου είδαμεν

1η Οκτώβρη στην παρέλαση
24 Απρίλη στη Λήδρας
Είδαμε στο νοσοκομείο να επισκέπτεται τους οπαδούς της μετά που ελυντσάραν την αστυνομία
είδαμεν την που έθεσε σε διαθεσημότητα λιντσαρισμένο επειδή ψέκασε τους οπαδούς της..
είδαμεν την απάθεια στις απανωτές βεβηλώσεις εθνικών μνημείων
είδαμεν την στην δίκη των 20 κτηνών που τύφλωσαν άνθρωπο
είδαμε τα IP της
είδαμεν τα ούλλα
για την δίκαιη κοινωνία έτσι

για το Κυπριακό καλά σας τα λαλούν και κόμα εν σας είπαν τίποτε ΠΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΥΛΛΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΑΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΘΕΜΑΣ ΤΑ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΑ

τελικά καλά το είπες η δική σου δημοκρατία

KOKIS είπε...

Θα ήθελα να πληροφορήσω τον συναγωνιστή Κυριάκο (βασικά για μα μην μένει εκτεθειμένος και να ρεζιλεύεται) ότι ναι μεν το αίτημα είναι για άνοιγμα του Οδοφράγματος του Λιμνίτη, αλλά τούτο απαιτείται από τους κατοίκους του Πύργου (και των γύρω μικρών χωριών Πηγαίνια και Πάνω Πύργος), κι όχι των κατοίκων του Λιμνίτη που είναι κατεχόμενο χωριό (εκτός κι αν εννοεί τους τουρκοκύπριους που κατοικούν στον Λιμνίτη κι στα άλλα κατεχόμενα χωριά της περιοχής, οι οποίοι στηρίζουν αυτό το αίτημα).

κωστας είπε...

εγω πιστευω πως αν ο ανευ οριων πρεπει να δικαιουται να δημοσιευει σχολια του, ειναι απαραδεκτο να του το απαγορευεται, αλλα ειναι σωστο απο μερους του να πει συγγνωμη για τα ρατσιστικα του σχολια

Aslan είπε...

ανωνυμε 29 Απρίλιος 2009 3:43 μμ

θελεις να εξηγηθεις η μηπως απλα αρεσκεσαι στο να φωναζεις πραματα. Και δεν καταλαβα τι σχεση εχω εγω με αυτα που μου λες. Εξηγησου σε παρακαλω.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Εκδώσαμε ανακοίνωση

Aslan είπε...

μα για τον ανωνυμο και εμενα?

μεγαλη μου τιμη. Αν και θυμιζεις μου τον Ρουσοπουλο

O GIORKOS SAS είπε...

Εσιέρετουν τζι ο τζιύρης σου πως έκαμεν γιον

Ίνταλως είσαι έτσι μάνα μου;

ΓΙΩΡΚΟΣ

Aslan είπε...

αγαπητε γιωργο δεν με ενδιαφερει η αποψη σου. Αν εισαι αδερφη και κρινεις τους αντρες δε φταιω εγω. Αφηνω να με κρινουν οι κοπελες και παραπονω δεν εχω. Εχει αρκετα gayblogs να γυρευτεις για ομορφα αγορακια

Ο ΓΙΩΡΚΟΣ ΣΑΣ είπε...

Ήρεμα ρε χομοφόβικ! Δε το αμέρικαν μπιούτι με τζιν τον στρατιωτικόν.

Αλλά πέρνα μάνα μου πρώτα που τον παρπέρην να σου τραβήσει κανάν πρώτον νούμερον. Εν έσιετε παρπέρην εις το χωρκόν σου;

ΓΙΩΡΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Πωπω! Αρέσκει μου που εσείς που το παίζετε αντιρατσιστουληδες είστε οι και οι πρώτοι ρατσιστές! Ελευθερία στις αδελφές και στους "αδελφούς" τούρκους!

Ανώνυμος είπε...

όλοι οι ομοφοβικοί, οι νεοναζί και οι (ηλικιακοί και μη) ρατσιστές έβαλαν στο μάτι το blog σας!