ΝΕΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΥΠΡΙΩΤΗ

Κυριακή 17 Μαΐου 2009



Ο πολύ καλός πλέον φίλος του christofias-watch Φάληρος Κυπριώτης, μας έδωσε για δημοσίευση το ακόλουθο κείμενο. Διαβάστε το, γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.





ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ;


Ο Σενέρ Λεβέντ, είναι γνωστός. Αγαπητός περισσότερο στην ελεύθερη Κύπρο παρά στα κατεχόμενα που οι απόψεις του ξεκάθαρα αντικατοχικές δεν ήταν ποτέ αρεστές. Ο Σενέρ Λεβέντ, ένας τουρκοκύπριος που τον τιμούμε τόσο σαν δημοσιογράφο όσο και άνθρωπο με συνέπεια έχει ένα χαρακτηριστικό. Τον διακρίνει η οξυδέρκεια, αλλά, και βαθειά γνώση για το πώς «δουλεύει ο ανατολίτης, ο τούρκος». Ο Λεβέντ, δεν είναι Τούρκος. Με κάθε ευκαιρία, το εκφράζει και διακηρύττει πως είναι σκέτα Κύπριος.



Γράφει τακτικά σε ελληνοκυπριακές εφημερίδες και, αναρωτιόμαστε αν τα όσα συνήθως πολύ ορθολογικά, τα παίρνει κανείς υπόψη του από τους φωστήρες που διοικούν τον τόπο. Στο τελευταίο του άρθρο, στην εφημερίδα Πολίτης, ουσιαστικά κλείνει το ζήτημα των συνομιλιών, ξεκαθαρίζει πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει σε τίποτα, πως δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει για την Τουρκία η παραμικρή σκέψη για «λύση» χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας κλπ. Για να μη βάλω εδώ όλο το κείμενο του Λεβέντ, παραθέτω το λινκ

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=871507&-V=archivecolumns

και απλά μεταφέρω κάποιες χαρακτηριστικές παραγράφους:


Αναφέρει ο εκλεκτός κος Λεβέντ: «Ο Έρντογαν βγήκε συχνά ενώπιόν μας και καυχήθηκε λέγοντας: «Πετύχαμε μεγάλα πράγματα στην Κύπρο, χωρίς να αποσύρουμε ούτε έναν στρατιώτη, χωρίς να δώσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους. Κάναμε την ΤΔΒΚ γνωστή στον κόσμο. Τότε καταλάβαμε και εμείς τα πάντα.
Τη νέα στρατηγική της 'Αγκυρας.

Τον ελιγμό της και το νέο δρόμο που πήρε.

Ο Έρντογαν ούτε Αφρικανός είναι, ούτε Ευρωπαίος.

Είναι τυπικός ανατολίτης πολιτικός. Ισλαμιστής. Αντλεί τη δύναμή του από τρεις σημαντικούς παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι απέναντί του δεν υπάρχει καμία σοβαρή εναλλακτική επιλογή.
Δεύτερον, τυγχάνει της υποστήριξης της Αμερικής και της Ευρώπης.

Και τρίτον, είναι τα αγαθά που του προσφέρουν τα δύο φασιστικά πραξικοπήματα. Ποια αγαθά;

Μετά από δύο απανωτά φασιστικά πραξικοπήματα στην Τουρκία, η αριστερά δεν μπόρεσε να σηκώσει ξανά κεφάλι. Τώρα παίζεται ακόμη ένα νέο παιχνίδι στην Κύπρο. Παρουσιάζονται σαν να είναι διαφορετικός ο Ταλάτ και διαφορετικός ο Έρογλου. Δηλαδή, από τη μια το μαστίγιο και από την άλλη το καρότο.

Είναι μήπως δυνατόν να είναι διαφορετικοί οι δύο;

Ο διευθυντής της ορχήστρας είναι ο ίδιος. Μήπως μπορεί να παίξει φλάουτο είτε ο Ταλάτ είτε ο Έρογλου χωρίς να πάρουν σήμα από αυτόν; Φαίνεται πως ακόμη περιμένει πολλά ο Χριστόφιας από τον Ταλάτ, τον οποίο αποκαλεί «ο παλιός μου φίλος». Συμφώνησαν, δήθεν, στην αποστρατικοποίηση του νησιού.

Και έχουν, λέει, κοινό όραμα. Ο καημένος ο Ταλάτ. Βρίσκεται ούτως ή άλλως κάτω από τα πυρά του μετώπου Ντενκτάς.

Αν ο Χριστόφιας πάει να φτιάξει τα πράγματα και τα κάνει χειρότερα, τότε θα καεί τελείως ο Ταλάτ. Δεν θα έχει καμία απολύτως πιθανότητα κατά τις προσεχείς εκλογές. Και για να δούμε, θα μείνει στη θέση του ο Χριστόφιας έτσι όπως πάνε τα πράγματα; ».


Αν τα γράφαμε εμείς αυτά, θα ήμασταν οι κακοί, οι απορριπτικοί, οι έτσι και οι αλλιώς.


Όμως τα λέει ο κος Σενέρ Λεβέντ. Ένας τουρκοκύπριος, γνωστός δημοσιογράφος και σεβαστός σε όλους, ένας άνθρωπος που όπως έγραφε πρόσφατα, ονειρεύεται μια Κύπρο χωρίς κατοχικό στρατό, ενιαία, με τους πολίτες της μαζί και όχι «δίπλα» ονειρεύεται δρόμους που θα μπερδεύονται οι μουσικές των ελλήνων με αυτές της ανατολής κλπ.
Ο κος Λεβέντ ονειρεύεται μία πραγματική επανένωση και γνωρίζει πως το παιχνίδι το κρατάει η Τουρκία.

Και όχι μόνο το κρατάει, αλλά δεν το αλλάζει εδώ και δεκαετίες.
Φοβάμαι πως η «ηγεσία» μας πάσχει από μια εγκληματική μωροφιλοδοξία συνδυασμένη με απίστευτη αφέλεια. Ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά.


Ποιός ξέρει; Μπορεί να μη χρειαστεί καν να φτάσουμε σε δημοψήφισμα. Μπορεί το πράγμα να βυθιστεί στα ρηχά πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε. Και οι Κυβερνώντες που...ονειρεύτηκαν πως θα καταφέρουν με το στανιό λύση εκεί που δεν το κατάφεραν άλλοι πιο έμπειροι, για να λάβουν δόξες και βραβεία, ίσως συνειδητοποιήσουν πως το ζήτημα είναι λίγο πιο περίπλοκο και δεν αρκεί η δήθεν χημεία των κάποτε "συντρόφων".


Ευτυχώς, η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη της στον μικρόκοσμο των Δησακελικών στελεχών. Ακόμα και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και οπαδών τους, αδιαφορεί. Κόπτωνται μόνο όσοι νόμισαν πως σε μία Διχοτομική Ομοσπονδία θα γινόντουσαν αξιωματούχοι της "νέας Κύπρου".

Καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους το συντομότερο και να βρουν καμιά χρήσιμη δουλειά να κάνουν.

8 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nai ta kseroume ta "Ti talat ti eroglou".

Iparhoun sovares diafores kyrioi. O Talat einai pio proodeftikos apo ton eroglou kai ehei mia diahroniki sxesi me to Hristofia poy paei poli pisw.

Den mporeite na midenizete to rolo aftis tis sxesis kai na lete oti einai oloi to idio prama giati den einai.

Ανώνυμος είπε...

O Talat einai polyproswpos. Otan eipaize ton mega syntrofo stin Kypro sti dekaetia tou 90, pigaine sti Germania kai stin Agglia kai miloyse se tourkous kai t/k gia ti megali mitera patrida tourkia kai gia ton strato katoxis pou eksasfalise tin eirini! Ypokritis einai.

tristermannus είπε...

@ Ανώνυνος

"Den mporeite na midenizete to rolo aftis tis sxesis kai na lete oti einai oloi to idio prama giati den einai."

Θεωρείς πως ο Σενέρ Λεβέντ έχει τις ίδιες απόψεις και μηδενίζει και αυτός;

Ανώνυμος είπε...

Apo oti akousa telika o hristofias en epien sto Qatar alla sto Dubai!!!.
Ma gia pio logo?

Άριστος είπε...

Φάληρε Κυπριώτη, μ αρέσεις!

Δεν αμολάς συνθήματα, σφάζεις με το μπαμπάκι! Και άλλα τέτοια!

aiolos είπε...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, και φοβάμαι και πολύ αληθινές.
Η Τουρκία θα υποχρεωθεί σε λύση του κυπριακού μόνο αν βρεθεί σε στρατιωτικά αδυναμία απέναντι σε μια πάνοπλη Κύπρο, σε Κυπαραίους στρατευμένους και οπλισμένους, πειθαρχικούς και αποφασισμένους, οι επικύψεις των ηγετών σας το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν την όρεξη στους κατακτητές.

Επιτρέψτε μου αναφέροντας την πηγή να το παρουσιάσω και σε Ελληνικό φόρουμ.

KunFux είπε...

katapliktiko arthro. poly kali proseggisi, o sener levent katantise na einai i moni foni logikis se merida toy kypriakoy typoy!!!

Αλέξανδρος είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Και το σημερινό του Σενέρ Λεβέντ αξίζει.

Άκου Χριστόφια


Αγαπητέ Χριστόφια, δεν ξέρω αν διαβάζεις εφημερίδα. Αν διαβάζεις ποιες εφημερίδες διαβάζεις, ποιους αρθρογράφους; Ποια η σχέση σου με τις τουρκόφωνες εφημερίδες; Είσαι ενήμερος για το τι γράφεται σε αυτές τις εφημερίδες; Σου τα μεταφράζουν; Αν σου τα μεταφράζουν, είναι σωστή η μετάφραση; Να με συγχωρείς, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σε ρωτήσω. Διότι έχω σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον παρακολουθείς τον Τύπο. Με εκπλήττουν αυτά που λες εδώ και εκεί. Φαίνεσαι πολύ ανενημέρωτος. Και ότι δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα. Προπάντων αυτά που γίνονται στην κατεχόμενη περιοχή. Για παράδειγμα, εγώ έχω γράψει πολλές φορές σε αυτή εδώ την στήλη για το εδαφικό. Μου τέλειωσε το μελάνι από το γράψε-γράψε. Μην τυχόν και εκπλαγείς. Ακόμη γράφω με στυλό εγώ. Και έγραψα ένα ολάκερο βιβλίο από άρθρα για το εδαφικό. Άδικα πήγαν; Φαίνεται πως ούτε εσύ διάβασες κανένα από αυτά. Ή αν τα διάβασες, δεν με πιστεύεις. Νόμισες ότι ο Σενέρ σκαρφίζεται πράγματα.



Όμως, εγώ δεν έχω μια τέτοια συνήθεια. Δεν γράφω μυθιστορήματα σε αυτή την εφημερίδα. Δεν γράφω για γριές μάγισσες που πετάνε πάνω σε σκούπες. Γράφω αυτά που βλέπω σε έναν κόσμο γεμάτο καπνούς και όχι σε ένα μαγικό καθρέφτη. Κοίτα, ακόμη δεν έχεις αντιληφθεί τίποτα. Νομίζεις ότι τα κατεχόμενα ελληνοκυπριακή εδάφη μόνο ο Ντενκτάς τα διένειμε, μόνο αυτός τα λεηλάτησε. Δεν γνωρίζεις καν ότι το κόμμα του Ταλάτ άρχισε να δίδει τους ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας με ένα νόμο που θέσπισε. Στη δική μας πλευρά αποκαλούν το νόμο αυτό ΙΤΕΜ. Δηλαδή "Νόμο περί Απόκτησης Στέγης, Γης και Περιουσίας Ίσης Αξίας". Κάτω από αυτόν υπάρχει η υπογραφή του κόμματος του Ταλάτ. Σε κανέναν δεν διδόταν ψεύτικος τίτλος ιδιοκτησίας μέχρι τη θέσπιση αυτού του νόμου. Διδόταν απλά ένα "έγγραφο κατοχής", ακριβώς όπως γίνεται σε εσάς τώρα. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να πουλήσει την περιουσία αυτή σε άλλον, σαν να ήταν αμπελοχώραφο του πατέρα του. Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε κατά την περίοδο του ΡΤΚ, για το οποίο λυπήθηκες πολύ που έφυγε από την κυβέρνηση. Οι έποικοι από την Τουρκία και όλοι οι ξένοι απόκτησαν ελληνοκυπριακή περιουσία χάρις σε αυτό το νόμο. Απόκτησαν ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας με αυτό το νόμο. Κανείς δεν σου τα εξήγησε αυτά;

Και να ήταν μόνο αυτό; Κοίτα τι άλλα υπάρχουν. Ξέρεις πότε υπήρξε εδώ η δεύτερη περίοδος της μεγάλης λαφυραγωγίας; Δηλαδή η δεύτερη μεγάλη λεηλασία; Κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Μετά που ανήλθε με μεγάλη πλειοψηφία στην εξουσία το κόμμα του Ταλάτ. Η "αφρόκρεμα" του 'ναι' στο δημοψήφισμα λεηλάτησε τις τελευταίες ελληνοκυπριακές περιουσίες. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο η Κερύνεια έπαψε να είναι Κερύνεια. Αυτή την περίοδο χάθηκαν και τα παρθένα εδάφη της Καρπασίας. Και η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή έγινε αυτή την περίοδο. Και ουσιαστικά αυτή την περίοδο στοιβάχτηκε στο νησί πληθυσμός εποίκων πολλαπλάσιος από τον ντόπιο πληθυσμό. Και εσύ ακόμη πενθείς επειδή ανατράπηκε το ΡΤΚ, που έφερε τόσα κακά. Λυπάσαι. Σάμπως και έχει προχωρήσει η λύση στην Κύπρο κατά την περίοδο ΡΤΚ και λες πράγματα που δεν τα χωράει ο νους σάμπως και τώρα θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Σου έγραψα μόνο αυτά που αφορούν εσάς μονάχα. Θα σάστιζες αν σου έγραφα τι έκαναν στη δική μας κοινότητα και αν σου έλεγα πώς έφαγαν με λαιμαργία εκείνα τα λεφτουδάκια του θησαυρού πάνω στον οποίο κάθισαν. Νόμισες ότι άδικα μισεί τόσο πολύ αυτός ο κόσμος το κόμμα του Ταλάτ;

Για να πω την αλήθεια, με εκπλήττεις πολύ. Κάποτε με πιάνουν πραγματικά οι αμφιβολίες κατά πόσον το κάνεις ξεπίτηδες. Σίγουρα κάτι υπάρχει σε αυτή την υπόθεση, αφού κέρδισαν τόσο την εκτίμησή σου εκείνοι που λεηλάτησαν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και τις διένειμαν με ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας. Αλλά τι; Ας το βρει αυτό ο Άντρος Κυπριανού που πενθεί μαζί σου για το ΡΤΚ.



ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Κωδικός άρθρου: 872471

ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/05/2009, Σελίδα: 13