ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ένα καλάθι γεμάτο υποχωρήσεις Σύντροφε Μεχμέτ!






Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Δρ Νικία Λειβαδά, που στιγματίζει το επικίνδυνο των "απευθείας συνομιλιών". Δημοσιεύθηκε χθες 29/5/09 στο Φιλελεύθερο.







Ο ελληνικός κυπριακός λαός εκφράζει όλο και πιο συχνά την απορία του και διερωτάται τι συζητούν οι δυο Κύπριοι ηγέτες στις λεγόμενες «απευθείας συνομιλίες». Μερικοί πιστεύουν ότι κάθονται και λένε ιστορίες που αφορούν σε εποχές πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Πίνουν το καφέ τους, και βγαίνουν ύστερα για δηλώσεις, που μόνοι τις κάνουν και μόνοι τις ακούνε, γιατί κανείς δεν τους πιστεύει πια.

Μερικές φορές, σε κάποια έξαρση ειλικρίνειας, μας μιλάνε και για τις σοβαρές διαφωνίες τους σε βασικά θέματα και μας λένε να μην ανησυχούμε γιατί τις τοποθετούν σε ειδικά ανθεκτικά καλάθια. Ή μας ανακοινώνουν ασήμαντες συμφωνίες και μας λένε ότι πρέπει να επιχαίρουμε για την «πρόοδο» που επετεύχθη.

Ο κυπριακός ελληνικός λαός βλέπει με απογοήτευση ότι οι θέσεις που διατηρεί η Τουρκία συνεχίζουν να είναι αδιάλλακτες και ακριβώς οι ίδιες όπως και την πρώτη μέρα που άρχισαν οι συνομιλίες. Δεν έχουμε κατορθώσει σε ένα χρόνο συνομιλιών να τη μετακινήσουμε ούτε πόντο από το σημείο εκκίνησης. Ο λαός έχει βεβαιωθεί πια ότι είναι πολύ δυσάρεστες οι εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες, αφού ακούει να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς θέσεις από τους Ερντογάν και Γκιουλ, από τους στρατηγούς και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, αλλά και από τους διορισμένους συνομιλητές της Άγκυρας, τους νυν, τους πρώην, και τους μελλοντικούς, τον Ταλάτ, τον Ντενκτάς, τον Ερογλου.

Μήπως δεν ακούμε καλά; Μήπως παρανοούμε τα λεγόμενά τους; Ένα χρόνο συνομιλούμε και οι θέσεις τους παραμένουν αμετακίνητες. Τότε πού είναι η πρόοδος για την οποία μιλάμε και ενίοτε με διάθεση θριαμβολογίας την ανακοινώνουμε στον λαό; Μήπως οι δικές μας θέσεις αφήνονται να διολισθαίνουν προς τις δικές τους και αυτό το λέμε πρόοδο;

Έφτασε η στιγμή να πούνε την αλήθεια στο λαό, γιατί φοβάται, και όχι άδικα, ότι η λεγόμενη πρόοδος αφορά εις την αποδοχή εκ μέρους μας των δικών τους θέσεων. Αυτό μπορούν κάποιοι ξένοι να το χαρακτηρίσουν πρόοδο, αλλά είναι πρόοδος για τους Τούρκους. Και για μας είναι υποχώρηση και πλήρης αποτυχία. Δυστυχώς ώς τώρα δεν έχουμε επιτύχει καμιά, μα καμιά αλλαγή στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που η φαρσοκωμωδία τελειώνει και οι διαμεσολαβητές, οι Τούρκοι και οι ξένοι ενδιαφερόμενοι, αρχίζουν να συζητάνε για πάρε-δώσε. Όταν ο Ταλάτ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας, με ποια λογική εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση; Μήπως γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδεχτούμε την απαίτησή του; Όταν ο Ερντογάν δηλώνει για δεύτερη φορά μεσα σε δέκα μέρες ότι η λύση θα στηριχθεί σε δυο κράτη ισότιμα, τότε εμείς γιατί πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση; Μήπως θα αποδεχτούμε τα δυο ισότιμα κράτη; Όταν στην Τουρκία μιλάνε για παρθενογένεση και συνομοσπονδία τότε με ποια λογική εμείς ελπίζουμε σε λύση; Μήπως θα αποδεχτούμε την παρθενογένεση και τη συνομοσπονδία;

Θα μας πουν, ίσως, ότι όσα ακούτε είναι οι διαπραγματευτικές θέσεις των Τούρκων που εύκολα μπορεί η ρητορική μας δεινότητα να τις ανατρέψει. Όχι! Δεν είναι οι διαπραγματευτικές τους θέσεις! Είναι πια ολοφάνερο ότι αυτές είναι οι τελικές αμετακίνητες θέσεις τους μετά από μια ολόχρονη διαδικασία απευθείας συνομιλιών, χωρίς να κατορθώσουν οι δικοί μας διαπραγματευτές να τις μετακινήσουν έστω και ένα πόντο. Η δήλωση του Ταλάτ και των ξένων μεσολαβητών ότι αρχίζει σύντομα το πάρε-δώσε θέτει αυτόματα και τέρμα στη διαδικασία των συνομιλιών, την στιγμή που οι θέσεις των Τούρκων παραμένουν οι ίδιες αν όχι χειρότερες και από αυτές του σχεδίου Ανάν.

Ερώτηση από την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο: Πως σχολιάζουν τα πιο πάνω άραγε τα πιο πάνω τεκμηριωμένα σχόλια, τα σαΐνια του Οδοστρωτήρα;

12 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oti h tourkia einaia adilakti to katalavame....
oti o proedros mas, sti prospathia tou na prodosi to kypriako lao tha dexti tin esxati "lisi" to 3eroume..

to thema tora einai pos mboroume emis na kinithoume??na klisoume to odofragmata ? na min afinoun tous tourkokiprious na erxode sta nosokomia mas..sta sxolia? na tous piesoume mbas k autoi piesoun ti tourkia?

antiomospondiakos είπε...

Η πολιτική σκοταδισμού, τα μορατόριουμ δηλώσεων και όλες οι παρεμφερείς τακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα πολιτεύματα, οι οποίες αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό (ο Ταλάτ κάνει χαλάστρες) από το ΑΚΕΛ καθόλου τυχαίες δεν είναι. Δεν συμφέρει στον Πρόεδρο να γνωρίζει ο κόσμος τη κάνει ή μάλλον τι δεν κάνει. Οι ελλιπείς πληροφορίες που έχουμε είναι αρκετές για να αντιλαμβανόμαστε σχεδόν όλοι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τουλάχιστον μας κρύβουν τον βαθμό στον οποίο δεν πάνε καλά και προς το δικό τους συμφέρον καλά κάνουν. Στο τέλος του χρόνου θα έρθει ένα νέο σχέδιο. Ένα σχέδιο που έτυχε πολύ λιγότερης διαπραγμάτευσης από το Ανάν. Μας κρύβουν συνεπώς πόσο έχουμε υποκύψει. Μας κρύβουν σε μεγάλο βαθμό τις υποχωρήσεις που έχουν γίνει. Για να ζούμε με την πλάνη ότι απλά και μόνο επειδή συναντιόνταν, διαπραγματεύονταν κιόλας. Ίσως κάποιοι θα πειστούν. Εμείς που δεν μασάμε, οφείλουμε να αρχίσουμε από τώρα τον αγώνα για το νέο ΟΧΙ, που δε θα είναι απλά ΟΧΙ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών. Αυτό θα είναι και ένα μεγάλο ΟΧΙ στον εμπαιγμό της νοημοσύνης μας.

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

na min afinoun tous tourkokiprious na erxode sta nosokomia mas..sta sxolia? na tous piesoume mbas k autoi piesoun ti tourkia?Τίποτα το χειρότερο δεν θα μπορούσες να προτείνεις. Αν μιλάμε ειδικά για βέρους τουρκοκύπριους, κάτι τέτοιο το μόνο που μπορεί να κατορθώσει είναι να χειροτερέψει την κατάσταση στην κοινωνία και να ριξει νερο στον μύλο της Τουρκίας και της εθνικιστικής υστερίας εκατέρωθεν.

Είναι κατεπείγον πια ένα καθαρό πολιτικό ταρακούνημα στην Κύπρο. Να εγερθούν δυνάμεις που παραμένουν σιωπηρές. Όχι δυνάμεις κραυγών και συνθημάτων, δυνάμεις πολιτικές πατριωτικές με συγχρονη αντιληψη και προσωπο.

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Οι συνομιλίες έχουν πάψει να έχουν το όποιο νόημα από τη στιγμή που καταπατήθηκε η 8η Ιουλίου.

Ουσιαστικά, αυτοί που ψευδώς κατηγόρησαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο για ανυπαρξία πολιτικής πρωτοβουλίας μετά το δημοψήφισμα έχουν κάνει πράξη το ψεύδος τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως πάει για ναυάγιο η ιστορία μόνο που πια έτσι όπως έχει μπλέξει θα είναι περίπου ακατόρθωτο μέσα από τη διαδικασία να αναδειχθεί ως ένοχη η τουρκική αδιαλλαξία.

Η Τουρκία και οι ντόπιοι εκφραστές της (Ταλάτ-Έρογλου) παραμένουν απολύτως αμετακίνητοι και σπρώχνουν αργά αλλά σταθερά τα πράγματα πέραν των κόκκινων γραμμών της Ελληνικής πλευράς.

Το φθινόπωρο ενδεχομένως "ξαφνικά" να κάνουν κάποια "θεαματική" υποχώρηση που θα παρουσιαστεί ως κίνηση καλής θέλησης.

Στην πραγματικότητα θα είναι απλά μία υποχώρηση εντός των πλαισίων του τουρκικού μαξιμαλισμού.

Δηλαδή:

Το όριο είναι "50"
Ζητάω "80"

Κάνω "υποχώρηση" στο "65" και το παρουσιάζω ως...καλή θέληση. Μια "καλή θέληση" που ήδη παραβιάζει θεαματικά το όριο (κόκκινη γραμμή).

Δεν πιστεύω πως ο Χριστόφιας....προσπαθεί να προδώσει το κυπριακό και την Κύπρο.

Πιστεύω-μακάρι να διαψευστούμε- πως ξεκίνησε υπεραισιόδοξα, αγνοώντας το απύθμενο βάθος των δυσκολιών και κυρίως την περίπλοκη τουρκική διπλωματία (που ο τέως Πρόεδρος γνώριζε άριστα) και τώρα, σιγά σιγά βλέπει και νιώθει "τα αγγούρια".

Αυτά, σε συνδυασμό με την κλασική ΑΚΕΛΙΚΗ αυτοπεποίθηση "εμείς τα ξέρουμε όλα", την περιφρόνηση στην κριτική, και την εγκληματική ΜΗ χρησιμοποίηση κάποιων βασικών συνεργατών του Τάσσου στο Κυπριακό (Μαρκουλή-Λιλλήκας) καθώς και η μη συμμετοχή στις συνομιλίες εκπροσώπων ΟΛΩΝ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, όλα αυτά μαζί, οδηγούν μαθηματικά στην πιο αδιέξοδη προσπάθεια που έγινε ποτέ για το Κυπριακό. Και είναι θλιβερό το γεγονός πως ακριβώς αυτή η προσπάθεια τυλίχτηκε με το περιτύλιγμα της "τρελής" χαράς, σιγουριάς, αισιοδοξίας.

Το χειρότερο;

Σφραγίστηκε η θητεία Χριστόφια με το μοτίβο "Ή τώρα ή ποτέ".

Και αυτό είναι η τρισμέγιστη παγίδα και η τρισμέγιστη επιπολαιότητα που παίχτηκε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γιατί απλά, μετά το πιθανότατο ναυάγιο, θα εγκατασταθεί στην ψυχή όλων των Κυπρίων το "ποτέ".

Και ο κος Χριστόφιας, από σωτήρας και ευέλικτος, ίσως περάσει στην ιστορία ως ο νεκροθάφτης του Κυπριακού.

Άθελά του ασφαλώς, άθελά του.

Ανώνυμος είπε...

Ime siouros oti en ipe etsi praman o hristofias aman eparedose to kalathi sto talat.Kamnis lathos.Telika i pliroforisi sas ennen sosti.
TOra dikeologite giati eshete toso kaki ikona gia ton proedro.Men akouete pellares.Tha sas diafotizo ego oso ginete kallitera kai pio sihna.Men anisihite kai ta pramata enen pio tragika oso me toys proigoumenous 2 proedrous.Eshete empistosini ston proedro mas.Eshete tou empistosini

Ανώνυμος είπε...

"Ο ελληνικός κυπριακός λαός εκφράζει όλο και πιο συχνά την απορία του"

"Ο κυπριακός ελληνικός λαός βλέπει με απογοήτευση"

"Ο λαός έχει βεβαιωθεί πια"

Τελικα ο αρθρογραφος εν ο κυπριακος ελληνικος λαος ξα ο Δρ. Τζαι αν εν ο Δρ. πιος τον ορισεν εκφραστην του ελληνικου κυπριακου λαου?


@Φαληρος

" Οι συνομιλίες έχουν πάψει να έχουν το όποιο νόημα από τη στιγμή που καταπατήθηκε η 8η Ιουλίου"

Πως τεκμηριώνεις το πιο πανω? Τι γραφει η 8 Ιουλιου που δεν εκαμεν ο οδοστρωτηρας?

Επισης γραφης

"και την εγκληματική ΜΗ χρησιμοποίηση κάποιων βασικών συνεργατών του Τάσσου στο Κυπριακό (Μαρκουλή-Λιλλήκας)"



http://www.paron.gr/v3/new.php?id=26617&colid=&catid=48&dt=2008-04-20%200:0:0


"Ομάδες και Επιτροπές

Η τελετή έναρξης των εργασιών των Ομάδων Εργασίας που θα ασχοληθούν με την ουσία του Κυπριακού και των Τεχνικών Επιτροπών που θα επικεντρωθούν με θέματα της καθημερινότητας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Σε θέσεις κλειδιά και ειδικώς ως επικεφαλής των ομάδων εργασίας έχουν τεθεί σκληροπυρηνικοί οπαδοί του «ναι», όπως είναι ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Ατταλίδης, η τέως υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλή, ο πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος και ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, καθώς και ο γνωστός οπαδός του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και στενός συνεργάτης του Δ. Χριστόφια Τουμάζος Τσελεπής. Επικεφαλής θα είναι ο Επίτροπος Προεδρίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθούν οι Ομάδες Εργασίας είναι οι εξής:

1) Διακυβέρνηση και κατανομή εργασίας: Επικεφαλής αναλαμβάνει ο Ανδρέας Μαυρομάτης, πρέσβης και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέλη οι Μιχάλης Ατταλίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Τουμάζος Τσελεπής, διεθνολόγος.

2) Ευρωπαϊκή Ένωση: Επικεφαλής ο Γιώργος Βασιλείου, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

3) Ασφάλεια και Εγγυήσεις: Επικεφαλής ο Σώτος Ζακχαίος, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και προεδρικός απεσταλμένος για τη βελτίωση των σχέσεων της Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες.

4) Εδαφικό: Επικεφαλής ο Αλέκος Σιάμπος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Μέλος ο Κώστας Αποστολίδης, πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κυπριακού.

5) Περιουσίες: Επικεφαλής η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τέως υπουργός Εξωτερικών.

6) Οικονομικά θέματα: Επικεφαλής ο Μιχάλης Σαρρής, τέως υπουργός Οικονομικών. Μέλη η Πραξούλα Αντωνιάδου, προεδρεύουσα των ΕΔΗ, ο Ανδρέας Τρόκκος, διευθυντής Διαχείρισης Χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Οικονομικών, και ο Ανδρέας Χαραλάμπους, διευθυντής Οικονομικών Μελετών του υπουργείου Οικονομικών."


Εν για αλλην/αλλον Μαρκουλη που μιλας εννεν?

Ανώνυμος είπε...

Τους προλετάριους και ψευδοπροοδευτικούς τάγους των μπλόκ ποιος τους όρισε εκφραστές της αριστεράς?

Ανώνυμος είπε...

H EPAGRIPNISI!

Ανώνυμος είπε...

Me ta petrolaa inta pou ginete?Ehsete kana neo?Enna gini episodio na piamen ta opla?
Pete to na fio egera

Ανώνυμος είπε...

η λαϊκή κυβέρνηση Χριστόφια θα στείλει τις φρεγάτες, τα υπερωκεάνια, τα καΐκια και τις σωστικές λέμβους της Επαγρύπνησης, της ΠΟΓΟ και της ΛΟΕΛ μαζί με βατραχάνθρωπους ΟΫΚάδες της ΕΔΟΝ για να μας προστατέψουν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό που ορέγεται το πετρέλαιο των ...Τουρκοκυπρίων στις νότιες θάλασσες μας

ISHTE ΠΑΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΩΝ

*Ιοσίλιος*

Ανώνυμος είπε...

en etimi re oi tourkallaes.En na piete kanena oplon?

Ανώνυμος είπε...

Ellada-Kipros ENWSH

Zito to Ethnos
Zito o Kolokotronis
Zito i Bouboulina
Zito kai o Bob Sfouggarakis