Ο ΤΣΙΑΜΠΕΡΛΕΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Σάββατο 30 Μαΐου 2009


Άσσιημον πελάν ήβραμεν με το Χριστόφιας-watch!

Σε συνέχεια της δικής μας ανάρτησης, που είχε δανειστεί τον τίτλο από το γνωστό άρθρο του καθηγητή Βασίλη Φιλιά, λάβαμε και το ακόλουθο σχόλιο από τη φίλη της Επιτροπής Φανούλλα Αργυρού.




΄Οταν, με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ, έγραψε το καυτό άρθρο του “Ο Δημήτρης Χριστόφιας, νέος Τσιάμπερλειν της Κύπρου” οι Ελληνοκύπριοι δεν εκτίμησαν σοβαρά την φοβερή σημασία του.


΄Εγραψε μεταξύ άλλων:“… όσοι ασκούν υπεύθυνη πολιτική οφείλουν να γνωρίζουν Ιστορία, ώστε οι όποιες αποφάσεις τους να στηρίζονται στη συνεκτίμηση της δυναμικής διαπλοκής όλων των παραγόντων.Η δεύτερη καθοριστική παράμετρος στη λήψη της όποιας πολιτικής απόφασης είναι η συλλογιστική που οδηγεί στην ορθή εκτίμηση των δυνατοτήτων και των ορίων της σύγκρουσης και του συμβιβασμού.Ειδικότερα όσον αφορά τον συμβιβασμό, είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν συντελείται απροϋπόθετα, δηλαδή χωρίς προσδιορισμό αφενός του στρατηγικού στόχου, αφετέρου της ακολουθητέας τακτικής…Πολύ περισσότερο δεν νοείται συμβιβασμός όταν μία πλευρά κινείται σε πλαίσιο προκαθορισμένων από την ίδια όρων και η άλλη πειθήνια και «καλή τη πίστη» ακολουθεί. Τότε δεν πρόκειται περί συμβιβασμού, αλλά περί συγκεκαλυμμένου πειθαναγκασμού της άλλης πλευράς, που είναι χαμένη από χέρι.



Εάν αυτά ληφθούν υπ' όψη, καθίσταται σαφές ότι ο κ. Χριστόφιας διαπράττει δύο κεφαλαιώδη αμαρτήματα: αγνοεί τα διδάγματα της Ιστορίας και μπαίνει στη λογική του συμβιβασμού χωρίς προκαθορισμένους όρους. Το ίδιο έκανε και το 1938 ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Νέβιλ Τσάμπερλεϊν [Neville Chamberlain], ακολουθώντας την πολιτική του «κατευνασμού» (appeasement) με τον Χίτλερ.Μία πολιτική που επισφράγισε η συμφωνία του Μονάχου και κατέληξε στη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, την αμαχητί εξουδετέρωση των 85 ετοιμοπόλεμων μεραρχιών της και την παράδοση του ελέγχου του ορεινού όγκου της Μοραβίας, που σήμαινε τον έλεγχο ολόκληρης της κεντρικής Ευρώπης στο Γ´ Ράιχ.



Το χαρτί που κράδαινε θριαμβευτικά ο Τσάμπερλαιν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου δεν ήταν το χαρτί ενός έντιμου συμβιβασμού επί ίσοις όροις, αλλά το αποδεικτικό μιας κατάπτυστης διπλωματικής ήττας που άνοιξε διάπλατα τις πύλες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου…”.





ΙΣΤΟΡΙΑ


Ο Δημήτρης Χριστόφιας όχι μόνο δεν θέλει να ξέρει Ιστορία αλλά ανέλαβε εργολαβικά να υλοποιήσει τα ξένα σχέδια αφελληνισμού και διαστρεύλωσης της Ιστορίας των Ελλήνων της Κύπρου για να ικανοποιήσει τις πάγιες επιδιώξεις των Τούρκων. Σε τέτοιο βαθμό, που για πρώτη φορά ένοιωσαν άνετοι και ελεύθεροι οι εντολοδόχοι εργολάβοι διαστρευλωτές των βιβλίων χωρών των Βαλκανίων και της Κύπρου (CDRSEE) -με επικεφαλής τον ανεκδιήγητο Κώστα Καρρά -να επισκεφθούν την Κύπρο και σε δημοσιογραφική διάσκεψη να προβάλουν τα ελεεινού περιεχομένου “βιβλία” τους. (Βλέπε ‘Γενοκτονία της Μνήμης’ Σημερινή 10,11,12 Οκτωβρίου 2008). Τα οποία επεξεργάστηκαν για τα σχολεία μας όπως προέβλεπαν οι “Ιδέες Γκάλι”, το πρόστυχο “Σχέδιο Ανάν”, όπως καθοδηγούν οι διαστρευλωτές της Οξφόρδης, απαιτούσαν οι Τούρκοι (και ο ίδιος ο Ταλάτ από την δεκαετία του 1980) και προσπαθούσαν να εκτελέσουν οι Άγγλοι από το 1957...



Διόρισε ένα υπουργό Παιδείας ο οποίος είναι δεσμευμένος (κατά τον Βρετανό Υπ. Αρμοστή κ. Πίτερ Μίλλετ) να υλοποιήσει τις αλλαγές στα ιστορικά βιβλία, δηλαδή, να επιβάλει την πλύση εγκεφάλου των Ελληνοκυπρίων παίδων, πιο αναλυτικά να προωθήσει την πλαστογράφηση της Ιστορίας στα σχολεία και τα ελεεινά (κοινώς επαναπροσεγγιστικά) πειθαναγκαστικά προγράμματα συμφιλίωσης και αποδοχής της τουρκικής εισβολής και κατοχής και ότι αυτή συνεπάγεται.



Με αποτέλεσμα τα εγκλωβισμένα παιδιά μας στην κατεχόμενη Καρπασία να αναγκάζονται ταπεινωτικά να διασκεδάζουν τους Τούρκους έποικους κατ΄εντολή του Ανδρέα Δημητρίου (δεσμευμένου κατά τον Πίτερ Μίλλετ Σημερινή 12 Νοεμβρίου 2008). ΑΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣΕίναι πέρα ως πέρα επιβεβαιωμένο ότι το Λονδίνο με τα...είκοσι του νύσια βοήθησε στην προώθηση της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια και απόρριψη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου. Το ίδιο έκανε και η μεγαλύτερη μερίδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου.



Το Λονδίνο επένδυσε όλες του τις ελπίδες για κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση που το ίδιο απεγνωσμένα επιδιώκει, επιμένει η κατοχική Τουρκία και υποστηρίζει η Αμερική για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη ενταξιακή της Τουρκίας, στον εκλεκτό τους “ευέλικτο”υποψήφιο Δημήτρη Χριστόφια.



Με την εκλογή του στην προεδρία ο Δημήτρης Χριστόφιας φάνηκε, μέχρι σήμερα, αρκετά ...άξιος των προσδοκιών τους. Ξεκίνησε ένα απρουπόθετο συμβιβασμό, δίχως στρατηγικό σχέδιο της δικής μας πλευράς, ανέλαβε ένα συγκεκαλυμμένο πειθαναγκασμό από τους κηδεμόνες Βρετανούς, η επίβλεψη και κηδεμόνευση των οποίων δεν είναι και τόσο συγκεκαλυμμένη, και προχωρεί πειθαναγκασμένα την πορεία που του χάραξαν. Αμέσως μετά την εκλογή του δέχθηκε και υπέγραψε την επαναφορά του εκτρώματος “Ανάν” με την συμφωνία της 23ης Μαίου 2008, περνώντας μαζί με τον εκπρόσωπο του Αττίλα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως οδοστρωτήρας όντως πάνω από το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού προς ικανοποίηση του κάθε Σερ Ντέιβιντ Χάνει...



Δημιούργησε τις λεγόμενες Επιτροπές αποτελούμενες πλειοψηφικά από άκρατους υποστηρικτές και προωθητές του εκτρώματος “Aνάν” και προχωρεί ασυγκίνητος στην σταθεροποίηση του απρουπόθετου συμβιβασμού και του συγκεκαλυμμένου πειθαναγκασμού του στις βρετανικές υποδείξεις και εκτέλεση των τουρκικών προσδοκιών εις βάρος των εθνικών συμφερόντων των Ελλήνων προσφύγων και λοιπών Ελλήνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχές Οκτωβρίου 2008 βοήθησε τον εκπρόσωπο του Αττίλα στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να γίνει δεκτός και να μιλήσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με αποτέλεσμα να να πάρει ευνοικό ψήφισμα μετά από 34 ολόκληρα χρόνια τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής αφού έδωσε ρεσιτάλ προκλητικότητας χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως “πρόβλημα συγκατοίκησης δύο λαών σε ένα μικρό νησί”. “Εμπόδιο για τη λύση είπε είναι οι Ε/κ και όχι η Τουρκία”. (“Σημερινή” 2 Οκτωβρίου 2008 και “Ελευθερία” Λονδίνου 2 Οκτωβρίου 2008).



Η επιβεβαίωση ήλθε από τον πρώην βουλευτή και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δώρο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης κατηγόρησε τον Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ (επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας) ότι ενέδωσε σε πιέσεις ξένων και δέχτηκε όπως ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Και είπε ότι στο ψήφισμα της Κ.Σ.Σ.Ε το 2006, όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας απετράπη συμπερίληψη πρόνοιας αναγνώρισης του ψευδοκράτους. (“Σημερινή” 7 και 8 Οκτωβρίου 2008). Δέχθηκε την παραμονή 50,000 εποίκων (προάγγελμα από τον ανεκδιήγητο Κώστα Καρρά –βλέπε γι΄αυτόν στον http://www.greeknews-tanea.com/ - με αναπάντητο μέχρι σήμερα άρθρο του στον Φιλελεύθερο 1.1.2008 καλώντας την δική μας πλευρά να αυξήσει τους Τουρκοκύπριους στο 24%) με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των κατεχομένων προς εξίσωση του “συνιστώντος κράτους”. Νομιμοποίηση της παράνομης παρουσίας τους εξουδετερώνοντας την επιστροφή των νομίμων ιδιοκτητών Ελλήνων προσφύγων για να έχουν πλειοψηφία οι Τούρκοι στο “συνιστών κράτος”. ΄



Οταν ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου ο Δ. Χριστόφιας νομιμοποιεί το τουρκικό αυτό έγκλημα δεχόμενος 50,000 κουβαλητούς Τούρκους της Ανατολίας και ότι αυτό συνεπάγεται ασφαλώς... Διαλαλεί ότι δεν θα θέσει βέτο στην ενταξιακή της κατοχικής Τουρκίας, με τους κηδεμόνες Βρετανούς αρκούντως ικανοποιημένους από τον εκλεκτό τους. ΄Ασχετο αν ο Σαρκοζί και η Μέργκελ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν Ευρωβουλευτές που δεν θα υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε και θέτουν από μόνοι τους βέτο στο άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων... Από την εκλογή του, προς πλήρη ικανοποίηση των Βρετανών και Τούρκων, επαναλαμβάνει ανιστόρητα τον τάχατες συνεταιρισμό στην Κύπρο από το 1960. Από την εκλογή του υιοθέτησε ένθερμα την βρετανική απάτη της ‘λύσης από τους Κύπριους για τους Κυπρίους’, πράγμα που απεγκλωβίζει την κατοχική Τουρκία από τις εγκληματικές της ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την υιοθέτηση της νέας αυτής βρετανικής πανουργίας ο Δημήτρης Χριστόφιας υποβάθμισε το Κυπριακό από θέμα υφιστάμενης εισβολής και κατοχής σε ...δικοινοτική διαφορά και έγινε συννένοχος στην απάτη της λύσης “ για τους Κύπριους από τους Κυπρίους” (βλέπε άρθρο Σάββα Ιακωβίδη Σημερινή 17/5/2009 και Δηλώσεις Γιαννάκη Ομήρου).



Στις 5 Ιουνίου 2008 έγινε δεκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρτον Μπράουν ο οποίος προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στους χειρισμούς Χριστόφια και τα ανοίγματά του προς τους Τουρκοκύπριους... Χειροκρότησε την πολιτική Χριστόφια και την υιοθέτηση της δικής τους εφεύρεσης όταν είπε : “ …It was right to seek a solution “by Cypriots, for Cypriots...”. Ασφαλώς, εφόσον στόχος με την εφεύρεση αυτή ήταν η αποενοχοποίηση της Τουρκίας! Σήμερα 26 Μαίου 2009, ακούμε τον Αμερικανό πρέσβη στην Λευκωσία να μας παραμιλά πως η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει οτιδήποτε σ΄αυτό. Τι σημαίνει αυτή η αναφορά, που κολλά; Για να αναφέρεται σε τέτοια δήλωση ο Αμερικανός πρέσβης σημαίνει ότι έχει βάθος η υπόθεση, υπάρχει συζήτηση, κάτι μαγειρεύεται και άρχισε να βρωμάει. Σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο “ευέλικτος” Τσιάμπερλειν πρόεδρος της νυν Κυπριακής Δημοκρατίας, πειθαναγκαστικά δεχθεί λύση που θα αλλάζει την ονομασία της Κύπρου από Κυπριακή Δημοκρατία σε π.χ. “Ομόσπονδη Δημοκρατία” κτλ που θα καπελλώνει τα “δύο συνιστώντα κράτη-two constituent states” αμέσως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παύσει να ισχύει εφόσον δεν θα είναι η ίδια με την οποίαν έγινε η Κύπρος μέλος!



Με αποτέλεσμα η Κύπρος να μείνει εκτός Ε.Ε. να είναι αναγκασμένη να ξανακάνει αίτηση για συμμετοχή και η Τουρκία...προχωρήσει προς συμμετοχή πριν την ...νέα Κύπρο!!! Πρόσφατα ο Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε τόσο πολύ στην εκδήλωση πίστης του προς την τουρκοβρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που πρόσθεσε και το “με ότι αυτό συνεπάγεται”, φανερώνοντας ακόμα περισσότερο τον πειθαναγκασμό του στην αποδοχή σχεδίου εκτρώματος και πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων με την τουρκική πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Και με “οτι αυτό συνεπάγεται”, που βεβαίως θα συνεπάγεται και την αλλαγή της ονομασίας της Κύπρου... ΄



Οταν λοιπόν, ο Δρ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ έγραψε το βαρυσήμαντο άρθρο του χαρακτηρίζοντας τον Δημήτρη Χριστόφια ως τον Τσάμπερλεϊν της Κύπρου δεν είχε πέσει έξω ούτε για ένα λεπτό.



Συμπληρωματικά, μια καταπληκτική σύμπτωση είναι και το εξής ιστορικό: ΄Οταν ο Δημήτρης Χριστόφιας μετά την εκλογή του στην προεδρία βρέθηκε στις 5 Ιουνίου 2008 στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο και έκανε την συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρτον Μπράουν στο 10 Downing Street με το περιβόητο μνημόνιο ΚΟΙΝΉΣ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, η συνάντηση έγινε στην αίθουσα Terracotta. Η αίθουσα αυτή είναι συμβολική καθώς ήταν το δωμάτιο που ο ευέλικτος Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός είχε γράψει την δεκαετία του 1930 την επιστολή προς τον Χίτλερ. Και οι Βρετανοί την προβάλουν ως ‘μουσείο’ διατηρώντας σε άριστη κατάσταση και το τραπεζάκι στο οποίο ο Τσιάμπερλειν έγραψε την επιστολή προς τον Χίτλερ.






This was William Pitt the Younger's desk and is almost 200 years old. It seems tiny when someone sits at it today. Asquith wrote to Kaiser Wilhelm II of Germany from this desk before the First World War and Chamberlain penned a letter to Hitler from here in the 1930s.



Η ευελιξία του Νέβιλ Τσιάμπερλειν όμως είχε καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για την Βρετανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Τον Σεπτέμβριο του 1938 ο Τσιάμερλειν επισκέφθηκε την Γερμανία τρείς φορές και είχε συνομιλίες με τον Αδόλφο Χίτλερ ελπίζοντας να αποφύγει τον πόλεμο. Επιστρέφοντας ανέμισε στο αεροδρόμιο ένα χαρτί διαλαλώντας ότι έφερε την ειρήνη, η αξία του οποίου κατέληξε στον νεροχύτι του αποχωρητηρίου της 10 Downing Street. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί να εισβάλουν στην Πολωνία αναγκάζοντας τον ευέλικτο Τσιάμπερλειν να κηρύξει τον πόλεμο στις 3 Σεπτεμβρίου 1939.



Πολύ σύντομα όμως δέχθηκε καταιγίδα τις επιθέσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις αφού οι πρώτοι πέντε μήνες πολέμου στα χέρια του ήσαν μια πανωλεθρία με τους Γερμανούς να προχωρούν προς σίγουρη νίκη. Ανίκανος πλέον να ηγηθεί μιας εθνικής κυβέρνησης παραιτήθηκε τον Μάιο του 1940, ντροπιασμένος και καταδικασμένος στην Ιστορία ως ανάξιος και επιφορτισμένος της αποτυχίας να ελευθερώσουν οι Βρετανοί την Νορβηγία. Ανέλαβε ο Γουίνστον Τσιέρτσιλ. Αμέσως μετά την παραίτησή του τον κτύπησε καρκίνος του ύπατος και ο Νέβιλ Τσιάμπερλειν πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1940 στο Highfield Park, του Reading...


Η Ιστορία μας είναι γραμμένη με αίμα κύριε Δημήτρη Χριστόφια και δεν ξεγράφεται όπως δεν θα ξεγραφτεί ούτε η δική σου. ΄Οπως δεν ξεγράφτηκαν οι μέρες και νύχτες του ανίκανου Νέβιλ Τσιάμπερλειν. Μέχρι και το τραπεζάκι πάνω στο οποίο έγραψε την επιστολή του προς τον Χίτλερ όσο και να επιδιώκουν οι ίδιοι οι Βρετανοί να ξεγράψουν την δική μας...





Φανούλα Αργυρού Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο 27.5.2009


4 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ole .Epitelous kai mia kali kouventa gia ton proedro mas.An kai arga anagnorizete to ergo tou.
Tsamperlein.Apo tous koriferous skorer sto korifeo protathlima sto kosmo olon ton epohon.Nomizo oti ehi kai to recor ponton se ena agona.
Etsi mpoti na haraktiristi kai o hristofias os o tsamperlein tis politikis kai tis diakivernisis.OLE OLE.Kratiste tounti metriopathi stasi kai tha ehete pio polla kai pio sovara sholia :))

Ανώνυμος είπε...

1)afu o xristofias en o tsamperalin tis kipru giati akoma ma er8i se simfonia me to talat meta apo 30 siantisis? Esifoni8iken anamisi kefaleo tzie esis arkepsate ta idia ta gnosta.Exis na sxoliasis kati pano se afta pu esifoni8ikan oksa en sinexizete poli tziero to piimataki epanafora anan.I t/k ipan an esizitusamen pano sto proigumeno sxedio ixen na telionan i diapragmatefsis pu to dekevri.Pos eksigis tin ligi proodo?
2)Oste edextiken o xristofias tu epikus?I proigumeni?O tassos aspume entus edextiken GRAPTOS.Eksalu to 8ema ton epikon akoma den esizit8iken stis diapragmatefsis.Allaksete kaseta epalinen tuti.
3)Apo ti mera pu efkiken o xristofias uli ekse8imanan enantion tis omospondias.Pemu,megali istorikos fanula en o xristofias pu anakalipsen tin omospondia.?En o protos pu siszita se tuti tin vasi?
Akoma tzie an den sas areski tuto to montelo ti antiprotinete?Na katsumen sta afka mas tzie pkios sarota ospu narti i dixotomisi?Na zitisumen enieo kratos?Na anakiriksumen enosi?Na ksekinisume polemo??
4)Xaraktirizis eleina ta programmata epanaproseggisis.Mono pu tuto katalavi kanenas poso polla 8elis lisi tu kipriaku,tulaxiston me diplomatika
mesa.
5)I sinantisi xristofia-brown ixe skopo na anastrepsi merika apo osa mas aise i diplomatiki apotixia tis kivernisis papadopulu meta tis simfonia turkias-agglias ton oktovri tu 2007.Ti pronoouse afti i simfonia?
Η «απομόνωση»
Το έγγραφο που υπογράφηκε μεταξύ Μπράουν και Ερντογάν φέρει τον τίτλο «Τουρκία - Ηνωμένο Βασίλειο Στρατηγική Συμμαχία 2007/8». Ένα από τα τμήματά του αναφέρεται στη βοήθεια που θα παρέχει η Βρετανία στον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και στις προσπάθειες ενθάρρυνσης και άλλων κρατών της Διεθνούς Κοινότητας να κινηθούν προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού.
Στην πρώτη κιόλας παράγραφο της τμήματος, που αναφέρεται στο ψευδοκράτος, τονίζεται η συνεχής υποστήριξη στις καλές υπηρεσίες και στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ «για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού». Στη συνέχεια το έγγραφο αναφέρεται σε πακέτο πολιτικών δράσεων και μέτρων για τον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Συγκεκριμένα η συμφωνία αναφέρει τα ακόλουθα:
Πρώτον, οι δυο χώρες, Βρετανία και Τουρκία, θα εργαστούν σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση απευθείας εμπορικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών επαφών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των Τουρκοκυπρίων.
Δεύτερον, θα διατηρηθούν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Βρετανίας και των τουρκοκυπριακών «αρχών».
Τρίτον, θα συνεχιστεί η προσφορά βοήθειας στις «Αρχές της ʽʽΤουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρουʼʼ» και σε πανεπιστήμια, ώστε να συμμετάσχουν αυτά στη διαδικασία της Μπολόνιας.
Τέταρτον, θα υποστηριχτεί το «δικαίωμα» των Τουρκοκυπρίων για αντιπροσώπευση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πέμπτον, θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος που το Ηνωμένο Βασίλειο, σε διμερές επίπεδο, εφαρμόζει και προβλέπει στη μεγαλύτερη προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων εντός της Ευρώπης με τρόπον ώστε να προετοιμαστούν και να

Ανώνυμος είπε...

μπορούν να συμμετάσχουν, χωρίς προβλήματα στην Ευρώπη, σε περίπτωση μελλοντικής διευθέτησης.
Έκτον, θα συνεχιστεί η υποστήριξη στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υλοποίηση έργων στα κατεχόμενα με χρηματοδότηση.
kata ta alla o xristofias ine tsamperlain!
Epsis i kata ta alla xrisi pentaetia tu tassu(pu den itan tsamperlain) pu kapki ton eksipsonun se neo e8narxi.epefer ke ta akolu8a se sxsesi me to psefdokratos:
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απέρριψε ένσταση της κυβέρνησης της Κύπρου στην απόφασή του να διορίσει δύο Τουρκοκύπριους δικαστές.
Το ΕΔΔΑ τείνει να αποδεχτεί ως νόμιμη πράξη την ανταλλαγή περιουσιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κατ' επέκταση να δώσει νομική υπόσταση στην Επιτροπή Περιουσιών του ψευδοκράτους.
Η «ΤΔΒΚ» συνήψε συμφωνία με τη Συρία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αμμοχώστου με τη Λαττάκεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για τον κανονισμό της «πράσινης γραμμής» εγείρει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης και ζητεί περισσότερη αστυνόμευση. Δηλαδή, να καταστεί η γραμμή «Αττίλα» ντε φάκτο σκληρό σύνορο της Ευρώπης.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Τουργκάι Αβτζί μοίρασε υπηκοότητες του ψευδοκράτους σε Ιταλούς πολιτευτές σε τελετή που έγινε στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ενώ συναντήθηκε με την Ιταλίδα υπουργό, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εμα Μπονίνο.
Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία. Θα μιλήσουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η διεθνής απομόνωση του ψευδοκράτους.
Η Σουηδία οργανώνει άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας και αγνοώντας τις προτροπές της Λευκωσίας να τη ματαιώσει.
Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε για 15 λεπτά με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και για αντιστάθμισμα απηύθυνε πρόσκληση στον Ταλάτ να τον επισκεφθεί στη Νέα Υόρκη, στις 14 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Κύπρου βρήκε μηδενική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στα διαβήματά της για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο.
Τα μεγάλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποχρέωσαν τη Λευκωσία να αποσύρει πρόσκληση που είχε απευθύνει στους «26» να εκπροσωπηθούν στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με στρατιωτικά αγήματα, επικαλούμενη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο
simera,me ti politiki tu xristofia tsamperlain posa paromia simvenun?.Eno gia sena epidi meta pu 34 xronia emilisen o talat sto simvulio tis evropis apotelesen katstrofi.To poso monoplevra ta vlepis ta pramata en mporis na to kripsis pleon.
5)stis dilosis tu amerikanu presvi ekateferes ke entopises oti enafki apo tin E.E i kipros sta krifa ke e8amas to pi kanenas.An elalusamen ne sto anan diladi kati meres prin tin isxorisi stin E.E itan na mas afinan ekso simfona me tin ntetektiv fanula.
6)Pos eksigis oti i turkokiprioi allaksan ta vivlia tis istorias tus pros to kalitero parusiazuntas ke tis dio aposis,(giafto 8eli o eroglu na ta katargisi ke na epaneferi ta palia),ine ke afto ergo tu millet?Eno emis exume ta palia tu den ksexno ke fonazume

Fanula,o neos gkempels είπε...

isterika otan prospa8isi kapios na ta anava8misi.edkiavases pote su kanena vivlio istorias pu exumen sta sxolia?Arese su polla malon pu elaxista legonte pano stis diikinotikes sigkrusis ke to prlasikopima.I geliotati sinopsi tu kipriaku sto stil: mia kali proia ir8e I kakia xunta ke erikse ton makario ke meta apo 5 meres ir8e I kakisti turkia ke pire tin misi kipro se vriski simfoni? Pu ine I anafores sta la8i tis dikis mas plevras?
Pu ine I anfores sta egklimata enantion t/k amaxon to 1974? I diamaxes metaksi ellinokiprion pu anaferunte? O rolos tis xuntas sto kipriako? Ta la8i tu makariu?Ta gegonota sti kofinu to 1967 ke ti tiliria to 1964 giati den analionte endelexos ke oxi apla anaforika?
O agonas tis eoka giati afinete sto apirovlito ke den ginete anafora sto oti i turkia .arxise na mila gia dikeomata stin kipro me aformi tin eoka(sinantisi elladas,turkias,agglias sto londino)?Allo anva8misi ke allo diastrevlosi alla gia na to katanoisis afto prepi na min diakatexese apo e8nikistiki parania.

6)To istoriko paralilo tsamperlain xristofia an ke akugete oreo sta aftia tu afeli,pasxi se ena simantiko tomea.O tsamperlain 8a mporusen na dialeksi tin polemikin epilogin me agnosta apotelesmata alla malon pio evnoika gia tin bretania.O xristofias pkia alli epilogi exi?Gia pes mas?Na kiriksumen polemo sti turkia an den kataliksumen se sifonia pu ine 100% ikanopiitikii?An krinume apo ta legomena su gia eleini epanaproseggisi tote i mon ilisi pu 8a su ine arest ine i eksafanisi ton eleinon turkokiprion
ke olon ton allon pu xalun tin ellinikotita tis kipru. 8a itan afti.Tote giai xonese ke den mas to lalis?
Episis i politki ti katevnasmu den itan panta apotiximeni.Gia pare paradigma tis sxesis egiptu-israel.Meta apo 4 polemus i egiptii katalavan oti o katevnasmos ine kalitero apo to na katafevgun se polemus pu mono katstrofi ke e8niko rezilema efernan sti xora.Vevea emis den prokite na epizisumen os kratos meta apo ena deftero polemo ara i epiloges mas ine kaos periorismenes oso ke an esi nomizis oti i prospa8ia epanaprosegisis me tus turkokiprius ine eleini ke oti o xritofias ine neos tsamperlain.