Ο Γ.ΗΛΙΑΔΗΣ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Εμέναν μιαν ζωήν εσάζαν με, ποιος ενόμισεν ότι ήταν ο Τάσσος να με ξε-σάσει;


Ο φίλος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, Γ. Ηλιάδης, αδελφικός φίλος του Προέδρου Παπαδόπουλου, ξεσκεπάζει το Γ. Ιακώβου, έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Ευέλικτου. Από την πρόσφατη Κυριακάτικη Καθημερινή.




ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


Η ανθρώπινη λογική είναι πεπερασμένη και άρα ανάξια να ερμηνεύσει το φαινόμενο Ιακώβου. Ασήμαντη συμβολή στην προσπάθεια ερμηνείας του το παρόν πονημάτιο.

Μας ήρθε από το κρύο της Αγγλίας και της Ελβετίας. Ασχολήθηκε με την αποκατάσταση των προσφύγων της Κύπρου. (Αυτά επί Μακαρίου). Έγινε Πρέσβυς στη Βόνη και μετά Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ. Διαδέχθηκε το Νίκο Ρολάνδη στη θέση του ΥΠΕΞ. (Αυτά επί Σπύρου). Όταν έχασε ο Σπύρος τις εκλογές έγινε ΥΠΕΞ του Βασιλείου! Έμεινε εκεί για πέντε χρόνια κι όταν κέρδισε ο Κληρίδης τις προεδρικές εκλογές προσπάθησε να εξασφαλίσει απ’ αυτόν το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω πείρας. Δεν τα κατάφερε και έτσι χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του στην Ελλάδα εργοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση της για να την εκπροσωπεί στους Έλληνες Ομογενείς της τέως Σοβιετικής Ένωσης, με παχυλές απολαβές, βεβαίως.


Έγινε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ το 1998. Έχασε αφήνοντας τον Κληρίδη για δεύτερη πενταετία στην εξουσία. Όταν εξελέγη ο Παπαδόπουλος στις εκλογές του 2003, ο Χριστόφιας απαίτησε να δοθεί το ΥΠΕΞ στον Ιακώβου. (Ήξερε από τότε τι έκανε ο Χριστόφιας). Ο Τάσσος δεν δεχόταν. Ενέδωσε τελικά κι ο Ιακώβου πήρε τη θέση που αγαπούσε (ταξίδια, γόητρο, φιλοξενία, επιδόματα και άλλα ταξιδιωτικά γλυκιστικά). Πραγματικός ΥΠΕΞ του Τάσσου επί Ιακώβου ήταν ο ίδιος ο Τάσσος. Ο Ιακώβου ήταν ο άνθρωπός (και πληροφοριοδότης) του Χριστόφια στην κυβέρνηση Τάσσου. Όταν ο Τάσσος δεν τον άντεχε άλλον και αποφάσισε να τον διώξει για να βάλει το Λιλλήκα, ο Ιακώβου έκανε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση στην μακρά (ακριβοπληρωμένη) θητεία του στην υπηρεσία της πατρίδας του. (Μεγάλες οι ανάγκες και της πατρίδας και του ιδίου.) Με τη βοήθεια του κ. Χριστόφια, πήρε το πιο ζηλευτό συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ σε Πρέσβη και στάλθηκε στην Αγγλία ως Ύπατος Αρμοστής. Ήταν 70 ετών. Τότε οι άλλοι Πρέσβεις αφυπηρετούσαν στα 61!


Στο Λονδίνο περνούσε πλουσιοπάροχα κοντά στην απόδημη οικογένειά του και την ακελοκρατούμενη κυπριακή παροικία προετοιμάζοντας την αμειπτική επάνοδό του στο πολιτικό προσκήνιο. Παραιτήθηκε από Ύπατος Αρμοστής λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2007 αλλά παρέμεινε στη θέση του έως τις αρχές του Ιανουαρίου 2008, παίρνοντας τα επιδόματα και των ημερών που δεν θα δούλευε, ενώ η παραίτηση του είχε ήδη ανακοινωθεί. Έφυγε από την Αγγλία με προσφορά άκρως… μυστική την οποία γνωρίζουν οι τέσσερις τοίχοι του Γραφείου του κι οι λειτουργοί Αρχείων και Επικοινωνιών του ΥΠΕΞ, που τους απασχολούσε με τις εκθέσεις του λιγότερο από όσο εγώ εσάς με τα δεκαπενθήμερα κείμενά μου.


Πήγε ως ξένος κι έφυγε ως ξένος. Επέστρεψε ως Εκδικητής του Τάσσου γιατί τον ευεργέτησε αλλά δεν μπορούσε να τον ευεργετήσει άλλο. Προσχωρώντας στο Εκλογικό Επιτελείο του Χριστόφια, άρχισε τη συστηματική υπονόμευσή του Τάσσου προς ανύψωση στην εξουσία εκείνου που θα του έδινε την ευκαιρία να συνεχίσει την επί πληρωμή (μισθό, αυτοκίνητο, οδηγό, τηλέφωνο, επιδόματα και άλλα γλυκιστικά) προσφορά του στην χειμαζόμενη πατρίδα του. Όταν εξελέγη ο κ. Χριστόφιας στην Προεδρία, τον έβαλε δίπλα του (καλά να πάθει). Έγινε ο πρωτοσύγκελος του Προεδρικού και … αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, εκεί που ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον βολικό Μάρκο.


Ενώ στο δημοψήφισμα ήταν κατά του Σχεδίου Αννάν, στις παρούσες συνομιλίες δουλεύει στη βάση του. Με το που ανέλαβε τα καθήκοντα παρέδωσε τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Λήδρας στον έλεγχο του Τουρκικού Στρατού έναντι του ανοίγματός της Οδού Λήδρας κι εγκατέλειψε τη διασύνδεση που έκανε ο Τάσσος του ανοίγματος της Λήδρας με το άνοιγμα του Λιμνίτη αφήνοντας τους κατοίκους της ελεύθερης Τηλλυρίας επί ξύλου κρεμάμενους .


Κρεμάμενους άφησε κι εμάς.


Παραδίδουμε το φαινόμενο Γιώργου Ιακώβου, που υπηρέτησε όλες τις πολιτικές επί Κυπριακού, στην κρίση του ιστορικού του μέλλοντος και ευχόμαστε ο καλός Θεός να τον φωτίσει να το ερμηνεύσει . Αλλιώς ας μην αρχίσει.


Υ.Γ. Ζηλεύω αυτούς που ζουν όλη τους τη ζωή δημοσία δαπάνη και πού κηδεύονται και δημοσία δαπάνη. Πρέπει να το παραδεχτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος. Χρειάζεται ταλέντο.


Γ. ΗΛΙΑΔΗΣ

10 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλυψε την τασσιηνόπιττα ο Ηλιάδης. Την επόμενη φορά ας θυμηθεί, όμως, να μας ξεσκεπάσει και τα φαινόμενα Συλλούρη (υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν και της υποψηφιότητας Μαρκίδη και ξαφνικά ο κύριος πολέμιός του!), του... γυρολόγου Λιλλήκκα (που τον έκαμε άνθρωπο ο Βασιλείου και από μετριοπαθής πολιτικός, αφού τους γύρισε όλους έφτασε να γίνεται το δεξί χέρι του Τάσσου!). Με τους πιο πάνω (και με κάποιους άλλους) η επιστήμη ειλικρινά σηκώνει τα χέρια!
Athkeiaseros

Ανώνυμος είπε...

Athkeiaseros, evga ligo apo to xwrio sou prwta kai meta mila.

Ρήγας είπε...

Μιά χαρά τα γράφει ο Ηλιάδης και κάποιος έπρεπε επιτέλους να γράψει γι'αυτόν τον τύπο που ανακυκλώνεται μέσα στο Κυπριακό καθεστώς.

Και επειδή εγώ δίνω σημασία στις λεπτομέρειες, τί ακριβώς περιλαμβάνουν τα "γλυκιστικά";


Ρήγας

Ανώνυμος είπε...

Πόσα ριάλια έφαε που την κυβέρνηση ο Συλλούρης ρε αθκειασερέ;

Τι είδους "υπέρμαχος" ήταν, τάχα, ο Συλλούρης του Ανάν; Επειδή πρότεινε αλλαγές;

Τζιαι πέ μας τζιαι το άλλο, αφού ο Λιλλήκας εν γυρολόγος, γιατί εν επήε με τον Χριστόφια;

Ανώνυμος είπε...

O Lillikkas en epien me ton Xristofkian giati o Xristofkias epiren to prefa inta gyrologos einai!

Πλαστήρας είπε...

Ο Ιακώβου είναι μια ανθυπομετριότητα της πολιτικής μας ζωής που προσκυνώντας την ΕΝΔΟΤΙΚΗ πολιτική του Ευέλικτου κατάφερε να επιπλεύσει.

Τον βλέπω και αηδιάζω την πολιτική μας ζωή.

Ανώνυμος είπε...

ne re plastira ekala pu lalis,giafto ton ipostirikse to komma su t0 98 tzie giafto ton evalen o tassos ipurgo eksoterikon.
Epidi ipostiriksen tin politiki xristofia PRIN kan fki o xristofkias proedros!E ute mantis na tan o evloimenos!

Ανώνυμος είπε...

to xristofias watch 8elei na dialysei to DHKO..

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Η μακροσκελής ανάρτηση σε greeklish διαγράφεται. Έχουμε τονίσει ότι είτε θα τοποθετούμαστε σε greeklish σύντομα είτε θα γράφουμε ελληνικά.

Να επαναληφθεί στα ελληνικά.

Η πρόσληψη κάποιου και η μισθοδοσία του στο διπλωματικό σώμα στα 70, αντίκειται σε αυτά που κανονικά -και μη βολεμένα λόγω κοννέ- μέλη του σώματος υποχρεούνται, δηλαδή στη συνταξιοδότηση στο συντάξιμο όριο.

Εκτός κι αν θεωρείται και η υποχρεωτική σύνταξη ηλικιακός ρατσισμός!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Τα 'γλυκιστικά' στα οποία αναφέρεται ο κ.Γ. Ηλιάδης σχετίζονται με κάποια χρωματιστά σκάνδαλα που στο εξωτερικό προβάλουν οι εφημερίδες πρωτοσέλιδα και καταλήγουν σε παραιτήσεις. Αλλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο παίρνουν...νισσιάνια! Και τα έντυπα αρνούνται να τα δημοσιοποιούν για να μην ανοίξουν οι ασκοί για ΟΛΟΥΣ...