ΠΟΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ;

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009


Από το γλυκό καρυδάκι....


στο ΔΗΣΑΚΕΛ!


Αναδημοσιεύουμε άρθρο του συναγωνιστή δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος για το ΑΚΕΛ, από το τελευταίο τεύχος του σοβαρότερου πολιτικού περιοδικού (για να μην πούμε εντύπου γενικότερα) που κυκλοφορεί, του περιοδικού "Σύγχρονη Άποψη".

Το περιοδικό, πέραν του αφιερώματος για το ΑΚΕΛ που περιέχει, ασχολείται και με πολλά άλλα θέματα και σας συνιστούμε, όσοι δεν το πήρατε, τρέξτε αμέσως στα περίπτερα.

Ακολουθεί το άρθρο του Ξενή Ξενοφώντος.


ΠΟΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ;


Το ΑΚΕΛ αυτοαποκαλείται αριστερά. Κατ’ ακρίβεια πολλοί το αποκαλούν έτσι. Πόσο όμως αριστερό είναι το ΑΚΕΛ στην πραγματικότητα;

Για να προχωρήσει κανείς σε αξιολόγηση της «αριστερότητας» του ΑΚΕΛ, σε μεγάλο βαθμό, πρέπει να προσδιορίσει πρώτα τι εννοείται ως «Αριστερά».

Αν με τον όρο «αριστερή ιδεολογία» περιγράφουμε το όραμα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τότε αναμένουμε, από ένα πραγματικό αριστερό κόμμα να είναι πιστό σε αυτό το στόχο και να πρωταγωνιστεί για την επίτευξή του.

Το ΑΚΕΛ όμως, δεν μπορεί να περηφανεύεται για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα:

1) Παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αριστερών κομμάτων και κινημάτων ανά το παγκόσμιο ενάντια στην Αποικιοκρατία, στον αγώνα του Κυπριακού λαού για κατάργηση της, το ΑΚΕΛ, δεν έδωσε δυστυχώς το παρόν του. Βεβαίως, άτομα από τις τάξεις του ή πέριξ αυτού, όπως ο Δρ Βάσος Λυσσαρίδης, διαφώνησαν με την κομματική γραμμή, εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ και τους είχε ανατεθεί σε αρκετές περιπτώσεις και σημαντικός ρόλος στην Οργάνωση.

2) Το ΑΚΕΛ απουσίαζε και από μια άλλη μεγάλη μάχη στην οποία θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί. Δεν υπήρχε οργανωμένη αντίσταση εκ μέρους εν λόγω κόμματος στην δράση της ΕΟΚΑ Β, στο πραξικόπημα και στο μεταπραξικόπημα ( όπως υπήρχε από πλευράς ΕΔΕΚ). Διαχρονική παραμένει η (τεκμηριωμένη από ένα μεγάλο αντιστασιακό της εποχής) κατηγορία για το «γλυκό καρυδάκι» που φέρεται να προσέφερε σημαίνον ακελικό στέλεχος της τότε εποχής σε κάποιους πραξικοπηματίες στη Λευκωσία. Επίσης, διαχρονική παραμένει η φράση, με την οποία το ΑΚΕΛ απευθύνθηκε προς τον ηγέτη του μεταπραξικοπήματος, Γλ. Κληρίδη, ο οποίος αντισυνταγματικά ορκίσθηκε Πρόεδρος και αρνείτο την επιστροφή του Μακαρίου: «παραμείνατε καλός καραβοκύρης». Ούτε είδαμε το εν λόγω κόμμα να έχει έντονη άποψη για την τιμωρία των ενόχων της προδοσίας και της καταστροφής του 1974 και δεν το είδαμε να διαφωνεί με την πολιτική του «κλάδου ελαίας» ( αν και επισείει συνεχώς τον μπαμπούλα του «πραξικοπήματος και των κακών πραξικοπηματιών», κυρίως σε περιόδους εκλογών).

3) Από την εισβολή και έπειτα, ο ρόλος του ΑΚΕΛ, δεν είναι και ο πλέον χαρακτηριστικός ενός αριστερού κόμματος. Το ΑΚΕΛ, δυστυχώς, αποτυγχάνει να εστιάσει την προσοχή του στην πιο σοβαρή και σχεδόν αποκλειστική πτυχή του κυπριακού προβλήματος: την τουρκική κατοχή και τα παράγωγά της. Τον αδηφάγο τουρκικό ιμπεριαλισμό που διακατέχεται από τη ναζιστική ιδεολογία του lebensraum (ζωτικού χώρου). Περισσότερη της δέουσας προσοχή, δίνει το ΑΚΕΛ στην όποια δικοινοτική διάσταση του Κυπριακού, διακατεχόμενο από ψευδαισθήσεις ότι διάφορες επαναπροσεγγιστικές συναντήσεις και συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ και οι διαπροσωπικές του σχέσεις με τουρκοκύπριους «πολιτικούς», μπορούν να ενεργήσουν καταλυτικά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Επιπλέον το ΑΚΕΛ διακατέχεται από μια μοιρολατρική και υπερσυντηρητική νοοτροπία του τύπου «είμαστε μικροί και αδύνατοι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και φταίμε και πρέπει να πληρώσουμε», η οποία πέραν του ότι είναι επιφανειακή και λανθασμένη (η ένταξή μας στην Ε.Ε. και πολλά άλλα επιτεύγματά μας έπρεπε να πείθουν για το αντίθετο), σίγουρα δεν είναι αριστερή. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα να λεν: «Είναι ανίκητοι ο Μπατίστα και οι Αμερικάνοι. Ας κάνουμε επαναπροσέγγιση με τους μπατιστικούς και τα λοιπά ανδρείκελα των Αμερικανών..»;

Αν, με βάση τον ορισμό της Αριστεράς, ως της δύναμης που μάχεται για δικαιοσύνη και για κατάργηση της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως αριστερό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία, ο τίτλος αυτός δε θα δινόταν στο ΑΚΕΛ, αλλά στο Βάσο Λυσσαρίδη. Που ήταν παρών σε όλους τους μεγάλους αγώνες του κυπριακού λαού. Ενάντια στην αποικιοκρατία, ενάντια στο φασισμό, ενάντια στην κατοχή.

Αν βέβαια ως Αριστερά εννοούμε τον αδίστακτο σταλινισμό, όπως τον περιέγραψε και ο Όργουελ στη «Φάρμα των Ζώων» και στο «1984», αν εννοούμε πρακτικές παρακολουθήσεων, εκφοβισμού κομμάτων, απειλών εναντίον ΜΜΕ και πολιτικών εκκαθαρίσεων (βλ. Δ. Χριστοδουλιδης και Ν. Κατσουρίδης), τότε μάλλον το ΑΚΕΛ δικαιούται επάξια τον τίτλο της «Αριστεράς». Της πιο «Αριστεράς» από όλους.

ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

29 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

esteila sas re paidia ena e mail stis 10 toy iouni. Tin kardia mou anoiksa kai lathos ekama pou perimena mia apantisi estw ena "to lavame"!

Aristeros Patriotis

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αγαπητέ μας φίλε,

Σε ευχαριστούμε για το e-mail σου. Δεν αντιληφθήκαμε ότι έχρηζε απάντησης.

Απολογούμαστε ειλικρινά και θα σου απαντήσουμε. Συγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

re.. nedik en 8orite kalytera ti ginete sto komma sas para na asxoliste synexia me to Dhsy kai to AKEL

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΕΚ-ΛΑΟΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Πείτε τα λεβέντες μου!

ΕΔΕΚίτης

Ανώνυμος είπε...

Ούλλα τούτα που γράφεις, πιο πάνω Ανώνυμε, εν λαφαζανιές.

ΕΟΚΑ Β και απειλή πραξικοπήματος στην Κύπρο υπήρχαν για χρόνια. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Αν το ΑΚΕΛ είχε διάθεση αντίστασης θα το έδειχνε.

Επιπλέον στήριξε το μεταπραξικόπημα μετά και την πτώση του Σαμψών.

Πε μας για τον καλό καραβοκύρη. Πε μας να δούμεν.

Η ΕΔΕΚ ήταν η πραγματική οργανωμένη αντίσταση.

ΕΔΕΚ ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Πιο πάνω ανώνυμε,

Έχουμε πάρα πολλές φορές πει ότι θέλουμε να γράφετε ελληνικά.

Greeklish επιτρέπονται μόνο αν η ανάρτηση είναι περιορισμένη.

Παρακαλούμε να επαναλάβεις τα σχόλιά σου στα ελληνικά.

Ρήγας είπε...

>Η ΕΔΕΚ ήταν η πραγματική οργανωμένη αντίσταση.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ οργανωμένη αντίσταση. Δεν είμαι Εδεκίτης, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται για χάρην της ιστορίας.

Το ΑΚΕΛ έγινε "αντιστασιακό" πολύ αργότερα, μετά την δεύτερη εισβολή, όταν ξεκίνησαν τα κομματικά συλλαλητήρια.


Ρήγας

Ανώνυμος είπε...

Rigopoulo,
Mporeis na mas peis akrivws pote itan to prwto komamtiko sillalitirio?



Telika i EDEK pws ksegelastike kai symmetisxe se kivernisi tou metapraksikopimatia Kliridi?

Ρήγας είπε...

>Telika i EDEK pws ksegelastike kai symmetisxe se kivernisi tou metapraksikopimatia Kliridi?

Εννοείς του "καλού καραβοκύρη", έτσι;

Άνκαι κάποιος της ΕΔΕΚ μπορεί να απαντήσει καλύτερα, ας δοκιμάσω να απαντήσω εγώ: Δεν ξεγελάστηκε η ΕΔΕΚ. Έκανε συμφωνία να στηρίξει Κληρίδη για να φέρει αυτός τους πυραύλους S-300.

Ο μετα-πραξικοπηματίας, υπέρμαχος του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν "καλός καραβοκύρης" (κατά το κατά τα άλλα αριστερό, κομμουνιστικό, και --βεβαίως βεβαίως-- αντιστασιακό [sic] ΑΚΕΛ) βγήκε στην εξουσία την πρώτη φορά με το σύνθημα "Ελληνική μεραρχία στο νησί" και την δεύτερη φορά με το σύνθημα "Ενιαίο αμυντικό δόγμα - Πύραυλοι S-300 στο νησί."

Ελπίζω να σε κάλυψα. Όπως έχω πει, κάποιος ΕΔΕΚίτης ίσως να μπορούσε να προσθέσει κάτι.


Πάμε τώρα στα ωραία:

>Mporeis na mas peis akrivws pote itan to prwto komamtiko sillalitirio?

Μετά την εισβολή, είχαμε μπουκτήσει στα συλλαλητήρια με (όπως αποδείκτηκε) ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ, για ανένδοτους εγώνες για ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Δεν ξέρω πότε ήταν το πρώτο, αλλά μην ξεχάσετε να μας πείτε πότε θάναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ !




Ρήγας

Ανώνυμος είπε...

Δεν σου απαντήσανε "αριστερέ πατριώτη" γιατί υπογράφεις αριστερός. Έχουν αλλεργία με ορισμένες λέξεις. Αλλα και συ ρε φιλε πας και βαζεις το κεφαλι σου στα φιδια.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε καλό ενόχλει μας το αριστερός...
Ενοχλεί μας αν αριστερούς εννοείς τους Ακελικούς τους πλέον καπιταλιστές του νησιού...
Επίσης τωρά που το σκέφτομαι...
ούτε πατριώτες υπήρξαν ποτέ...
NOT EVEN CLOSE...

Ανώνυμος είπε...

“NOT EVEN CLOSE...” – Όπως λεμε σε άπταιστα ελληνικά από έναν ελληνόφρονα!

Ανώνυμος είπε...

Ρε anef orion δεν σε εμαθάν ότι είναι πιο δύσκολο κάποιος να διαβάσει σε ιστοσελίδα παρά σε βιβλίο η εφημερίδα και έκατσες και μας αντέγραψες copy-paste την ιστορία του Ακέλ.

Αλλά το ωραιότερο από όλα είναι ότι μας αντέγραψες την ιστορία του Ακέλ μέσα από το Ακέλ... Μας έγραψες τι νομίζει το Ακέλ και οι Ακελικοί για... το Ακέλ.

Κατηγόρεις (πόσο προτότυπο)τους άλλους ανιστόρητους και έσυ δεν διασταυρώνεις ΟΥΤΕ ΕΝΑ άπο τα γεγόνοτα που τόσο λακωνικά αναφέρεις.

Θα βγει ο Πουργουρίδης μεθαύριο ο μεγάλος αυτός υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μας πει ότι στο πραξικόπημα ήταν αντιστασίακος και εμείς θα πρέπει να τον πιστέψουμε...γιατί έτσι θα έχει πει...

Ανώνυμος είπε...

Ρε kouspe...

Μίλησα εγώ για ατόπημα του Πουργουρίδη;;;
Νόμιζω φανατίζεσαι και δεν ξέρεις τι λες...
Εντελώς άλλης φιλοσοφίας ήταν τα λεγόμενα μου για τον Κ.Χρίστο Πουργουρίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ....

Το αν είμαι έξυπνος η όχι δεν θα το κρίνεις εσύ η ο οποιοσδήποτε όμοιος σου και όσο για αυτά που λέω, έγω δεν πιστεύω προσωπικά αυτά που λέει ο anef orion, άποψη μου....
Απαγορεύεται να σας αμφισβιτούμε ή μετά τον Πάπα και τον θεό εμφανιστήκατε και σεις και ότι γράφετε δεν επιδέχονται αμφισβήτισης...;;;
Την ιστορία του τόπου δεν θα μου την μάθεις εσύ η ο οποιοσδήποτε ξέρω και βρίσκω και μόνος μου πηγές... Και για να ξέρεις πηγές πολύ πιο αριστερές από τον οποιοδήποτε Ακελικό!!!!

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Καλούμε τον ηλικιακό ρατσιστή, να το ξεπεράσει. Αναρτήσεις σχολίων του δεν επιτρέπονται από τους οικοδεσπότες αυτού του Blog.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει τη δική του σελίδα κι ας γράφει εκεί τα δικά του.

Η βιβλιοθεραπεία πιθανότατα δε δούλεψε.

Ανώνυμος είπε...

Rigopoulo (6:59 μμ),
Enw oi politikoi sou progonoi (ekeini tin epoxi) paizane tous magkes sta metopis8en organonontas kai dolofonies – telika allo apo gkepelika psevdi en mas laleis!
Kai giati se enoxloun ta sillalitiria?

Ανώνυμος είπε...

Φουλ δημοκρατία δαμέσα! Ο anef oriwn δεν έγραψε τίποτα. Εγώ έκαμα copy paste το άρθρο του. Το οποίο εδιαγράφηκε αμέσως! Το μόνοι πράγμα που χρειάζεται επιτροπή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο είναι αυτό το μπλογκ. Ό,τι δεν σας αρέσει διαγράφεται!
Athkeiaseros

Kipros Ellinas είπε...

afou en mono logia re athkiasere toutoi

aneksoda kai paxia logia

arkoudas είπε...

Δεν θα μπώ να στον κόπο να κάνω ανάλυση του άρθου η του όποιου άρθρου σε αυτή την ιστοσελίδα. Απλά να προβώ σε κάποιους χαρακτηρισμούς και την τεκμηρίωση τους:

1) Απαράδεκτη η κρτική της κυβέρνησης όχι γιατί είναι κριτική αλλά διότι δεν είναι συγκριτική με άλλες κυβερνήσεις του τόπου και άλλων χωρών. Επίσης και διότι παραποιεί γεγονότα και πάντα αγνοεί τα δυνατά σημεία.

2) Το περιοδικό Σύγχρονη Αποψη είναι ψευδοδιανοουμενίστικη τροφή για τους εθνικιστές.

3) Ο εκθειασμός του Β. Λυσαρίδη προδώνει τις σκοπιμότητες αυτού του μπλογκ αλλά είναι και άκρως απλουστευτικός και ανιστόριτος.

4) Οι επιθέσεις κατά του Μ. Μιχαήλ και άλλων είναι αντίθετες με τις ονομασίες που δίνονται στις διάφορες 'οργανώσεις' τάχα που σχετίζονται με αυτό το μπλογκ.

5) Οι πολλές επισκέψεις στο μπλογκ δεν οφείλουνται στην ουσία και στο περιεχόμενο σας αλλά στον παραπλανητικό σας τίτλο.

Ελπίζω σύντομα, τα σκουπίδια που έχετε αναρτήσει να έχουν ακόμα λιγότερη απήχηση απ'ότι σήμερα. Πάντως, παρ'όλο που δεν θα ασχοληθώ ξανά με αυτό το μπλογκ, εγώ και χιλιάδες άλλοι θα πολεμούμε τις αηδίες σας όσο ζούμε.

Ανώνυμος είπε...

o ksenis ipen mas gia to karidaki.Gia to ti eprilavane to menu sto mistiko dipno serntar ntektas-tassu ekisasen omos.

Πλαστήρας είπε...

Αρκούδα
θέλεις να πεις ότι αμφισβητείς και το κείμενο του περιοδικού Σύγχρονη Άποψη για το υπόμνημα του ΕΑΣ (ΑΚΕΛ) υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα και την παράθεση πληθώρας στοιχείων για την Ελληνικότητα της Κύπρου; Μα αυτά καλέ μου είναι ιστορικά στοιχεία! Ούτε ακόμα και οι μαγικές ικανότητες των ΑΚΕΛΙΚΩΝ δεν μπορούν να αλλάξουν!

Kipros Ellinas είπε...

giati re plastira pios sou eipe pws to akel den stirize tin enwsi?

prin poloithite egw psifizw KEK

Πλαστήρας είπε...

Αν ψήφιζες ΑΚΕΛ Κύπρο Έλληνα το πιο πιθανόν είναι ότι δε θα το γνώριζες.

ΣΩΤΗΡΑΣ είπε...

Το 2004 είχα γραψει ένα άρθρο στο περιοδικό του ΑΓΩΝΑ με τίτλο "Κόκκινη Δεξιά".Πόσο μου αρέσει που και άλλοι ασπάζονται αυτή την άποψη.Στην Κύπρο επικρατεί άγνοια-όπως και για πολλά άλλα πράγματα- για το εστί αριστερά, πράγμα που βολεύει φυσικά το ΑΚΕΛ.Τα κόκκαλα του Τσε Γκεβάρα -που κάποτε τον αφόριζαν οι ακελικοί- τρίζουν!Αν θέλουν να μάθουν τι εστί αριστερός πρόεδρος ας πάνε μια βόλτα μέχρι τη Βενεζουέλα για ένα σενάριο από το φίλτατο Τσάβες.Φυσικά και οι ΕΔΕΚΙΤΕΣ κάποτε πρέπει να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να λένε τις ιστορικές αλήθειες που καίνε το ΑΚΕΛ για να καταλάβει και ο κοσμος της Κύπρου τι συμβαίνει και όχι να λέγονται μόνο σε blogs που ασχολούνται οι ψαγμένοι-αθκιασεροί(λέμε τωρα!).

Greeklish2 είπε...

Sotiri, kame xazin na pisteveis oti i simerini EDEK eni aristeri… Re ma doulefkeis mas?
Ypo8etw oti pio panw e8eles na peis seminario ki oxi “σενάριο” …

En tw metaksi eiden kanenas ton Ksenin – egyrefken ton (akousa) o Anef gia na perasei pou to blog tou, gia kapoia souvenirs …

ΣΩΤΗΡΑΣ είπε...

Ναι Greeklish σεμινάριο ήθελα να πω και είναι σωτήρας και όχι σωτήρης!τουλάχιστον η ΕΔΕΚ έστω και με τη σημερινή κατάσατση που παρουσιάζει είναι αριστερή σε σχέση το ΑΚΕΛ!

Greeklish είπε...

Sotira, apologoumai … Nomisa oti to “ΣΩΤΗΡΑΣ” itan typografiko la8os – ti diaolo sotiras einai aftos eipa, mallon Sotiris prpei na einai … 8a swseis ton kosmo re Swtira? (Eftixws pou vrethikes kai sy …)

Aneksartita tou ti einai to AKEL (aristero h oxi) mporeis na mas epeksigiseis se ti synistatai (simera) h aristerotita tis EDEK?

Ανώνυμος είπε...

Eiden kanenas ton Ksenin?

Ανώνυμος είπε...

το ΑΚΕΛ έχει τόση σχέση με την Αριστερά όσο έχει ο ΔΗΣΥ με τον Αλαβάνο

*Ιοσίλιος*