Το ΑΚΕΛ να δει το πρόβλημα στον καθρέφτη

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ρε παλιόπαιδο Μαριούι, θωρείς με ίνταλος σε θωρώ; Ετσι σε εδασκαλέψαμεν στην ΕΔΟΝ ρε παλιοδερυνιώτικο; Τον θείο τον Λένιν που πίσω μου θωρείς τον; Αν ξαναγράψεις πελλάρες για Το Κόμμα εννά σου πέψει την Cheka και τον Κκουλλά να σε σάσουν καλά

ΣΗΜΕΡΙΝΗ - 18/06/2009 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks%20aformis/163837

Είναι παράδοξο και αντιφατικό αφ’ εαυτού, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού το επανέλαβε προχθές. Επιστράτευσε, δηλαδή, την παλιά ψυχολογία του κόμματος-θύματος καταδίωξης, για να περιγράψει τη φρέσκια επιτυχία που το ΑΚΕΛ, ως κόμμα εξουσίας πλέον, είχε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές στην Κύπρο. Μετά από συζήτηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών στο Πολιτικό Γραφείο, ο Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα «απέδειξαν στην πράξη ότι ο λαός αποστρέφεται και καταδικάζει τον αντιακελισμό-αντικομμουνισμό, και τις συκοφαντίες περί αντιευρωπαϊκού τάχα και ευρωφοβικού ΑΚΕΛ. Καταδεικνύουν, επίσης, ότι ο λαός αποστρέφεται και καταδικάζει, μεταξύ άλλων, την ισοπεδωτική ατεκμηρίωτη αντιπολίτευση, τις επιθέσεις κατά της πολιτικής του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, τις πολιτικές των κενών συνθημάτων και της υπερπατριωτικής ρητορείας, καθώς και τις λογικές που παραμένουν προσκολλημένες στο παρελθόν, χωρίς να αρθρώνουν πειστικό πολιτικό λόγο για το πώς απαλλάσσουμε την Κύπρο από την κατοχή και επανενώνουμε τη χώρα μας».

Παρά το ότι ο Άντρος Κυπριανού τάσσεται φιλολογικά ενάντια «στις λογικές που παραμένουν προσκολλημένες στο παρελθόν», εντούτοις εξωτερικεύει τις σκέψεις του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία που παραπέμπει σε εκείνες ακριβώς τις λογικές του παρελθόντος. Οι δηλώσεις του για τις Ευρωεκλογές είναι ανεδαφικές και θα έλεγα σουρεαλιστικές, τόσο κυριολεκτικά όσο και συμβολικά-πολιτικά. Μιλά για το 34,90% του ΑΚΕΛ, «που απέδειξε στην πράξη ότι ο λαός αποστρέφεται και καταδικάζει τον αντιακελισμό-αντικομμουνισμό», αλλά αν δούμε τη θέση του αυτή με τη δική του λογική σε κυριολεκτικό επίπεδο, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι «ο λαός» που «αποστρέφεται και καταδικάζει τον αντιακελισμό-αντικομμουνισμό», αλλά το 34,90% που ψήφισε ΑΚΕΛ. «Λαός» είναι και το 65,10% που δεν ψήφισε ΑΚΕΛ, εκτός κι αν ο Άντρος Κυπριανού διαφωνεί.

Αν δούμε τώρα τη θέση του αυτή σε συμβολικό-πολιτικό επίπεδο θα διαπιστώσουμε ότι ο Άντρος Κυπριανού, ένας νέος άντρας, ένας νέος αριστερός πολιτικός και ένας νέος Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, εν έτει 2009, με το κόμμα του να είναι πλέον κυβέρνηση στην Κύπρο, μιλά όπως θα μιλούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας στη θέση του, μιλά όπως θα μιλούσε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου στη θέση του, μιλά όπως θα μιλούσε ο Φιφής Ιωάννου στη θέση του και μιλά όπως θα μιλούσε κάθε άλλος παλιός Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, όταν το κόμμα λειτουργούσε σε συνθήκες παρανομίας επί αγγλοκρατίας ή ακόμα όταν υπέφερε διακρίσεις και διώξεις από παλιές κυβερνήσεις της Δεξιάς. Όταν δηλαδή υπήρχε πραγματικά ο «αντιακελισμός-αντικομμουνισμός», στον οποίο αναφέρεται ο Άντρος Κυπριανού.

Σήμερα όμως, με τον κομμουνισμό να έχει καταρρεύσει και καταργηθεί μετά από λαϊκές ειρηνικές επαναστάσεις εδώ και είκοσι χρόνια, δεν υπάρχει αντικομμουνισμός, όχι τουλάχιστον στην Ευρώπη και όχι τουλάχιστον στην παλιά ιδεολογική του φόρτιση και φανατισμό.

Όσο για τον «αντιακελισμό» που βλέπει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, δεν είναι τίποτε άλλο από την έκφραση πολιτικών διαφωνιών προς το κόμμα του, μέσα στο δημοκρατικό προτσές. (Για να θυμηθώ και λίγο τη γλώσσα της αριστερής εφηβείας μου). Δεν νομίζω να προσφέρει υπηρεσία στο κόμμα του ή στην Κύπρο ο Άντρος Κυπριανού, με το να παρουσιάζει κάθε πολιτική διαφωνία προς το ΑΚΕΛ ως «αντιακελισμό». Μέσα σε μια δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι όλες σεβαστές. Ένας που διαφωνεί με το ΑΚΕΛ, δεν σημαίνει ότι θέλει να το αφανίσει, όπως δηλώνει η παλιά και οπισθοδρομική λογική του «αντιακελισμού».

Το ΑΚΕΛ, ένα ολοκληρωτικό κομμουνιστικό κόμμα που έγινε εξουσία μέσα στο δημοκρατικό σύστημα στην Κύπρο, χάρη στην ευελιξία του να συνεργαστεί με αστικές δημοκρατικές δυνάμεις και να αφήσει κατά μέρος την επιδίωξη της μονοκομματικής δικτατορίας του προλεταριάτου, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να δέχεται καλοπροαίρετα την πιο βασική αρχή της δημοκρατίας, δηλαδή ακόμα και την πιο σκληρή αρνητική κριτική.

Το πρόβλημα του ΑΚΕΛ είναι με τον αυταρχικό και συγκεντρωτικό εαυτό του, όχι με τους άλλους. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνηθίσει την πολυφωνία της δημοκρατίας, να προσαρμοστεί και να ενσωματωθεί πραγματικά σε αυτήν, και όχι να τη χρησιμοποιεί μόνο για να αυξάνει τα ποσοστά του.

Για την αντιγραφή: ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ για το christofias-watch

17 Σχόλια:

The Idiot Gaaros είπε...

Η ΤΣΕΚΑ είναι βρεφοκομικός σταθμος μπροστά στην αδίστακτη ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Τι εν η ΤΣΕΚΑ καλέ;

Ανώνυμος είπε...

Tsekouri kai fotia sta antiakelika skylia.

*Kornilios*

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δει κανένα του πρόβλημα στον καθρέφτη ενόσω έχει προστάτη το Λονδίνο και τον Μίλλετ.Αν βέβαια αποτύχει ο επιλαχών τους να φέρει εις πέρας το "mission" που του ανέθεσαν και δέχθηκε να αναλάβει και καταντήσει "mission impossible" τότε...

Ανώνυμος είπε...

Iosilie, Iosilie, ftanei pia sou lew ftanei.

O Kornilios einai edw, na se kamei na pellaneis!

*Kornilios*

Ανώνυμος είπε...

O filos o iosilios,
einai megalos ksimaros.

Iosilie paliopaidon,
megalon alitopaidon,

Oti eipamen, to eipamen
En tha to ksanapoumen

Tha parw oulla ta paidkia
tis kotshinis tis geitonias

tziai tha sou katevoumen

*Kornilios*

Ανώνυμος είπε...

O filos o iosilios,
einai megalos ksimaros.

Iosilie paliopaidon,
megalon alitopaidon,

Oti eipamen, to eipamen
En tha to ksanapoumen

Tha parw oulla ta paidkia
tis kotshinis tis geitonias

tziai tha sou katevoumen

*Kornilios*

. είπε...

Katarxhn exw na sou pw onisille oti to site sou den einai paratiritirio gia tin kivernisi xristofia, einai polu apla ena site pou kanei kaki kritiki kai katakrinei sinexws to akel, ton aristero kosmo, kai ton xristofia. To Akel eixe 7% anaptiksi stis euroekloges giauto kai o genikos gramateas emilise etsi. Auto ithele na pei mesa apo ta logia tou. Twra ean esi epiases mia leksi (dioti en ebriskes tipote allo) kai ekames kritiki en provlima sou. Otan itan panw deksies kiverniseis agapite pote kai kanenas en ekame etsi blogs oute ipirksan etsi antidraseis!! Twra to provlima sou poion einai en ekatalava akoma. O Xristofias san proedros ekame mesa se ena xrono oti en ekaman alloi gia aiwnes. Se prokalw me epixirimata na mou peis ti ekaman alloi tosa xronia se sigkrisi me auta pou ekame ws twra o proedros.

Ανώνυμος είπε...

TELOS O IOSILIOS,
ZITW O KORNILIOS!

*KORNILIOS*

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο. Συμφωνώ απολύτως.

Το ΑΚΕΛ πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και πρέπει να καταλάβει ότι είναι στην εξουσία και να σταματήσει να συμπεριφέρεται λες και κατατρέχουν το ούλλοι.

Πες μας εσύ Μαρία μου τι έκανε ο Χριστόφιας που δεν εκάναν οι άλλοι για αιώνες (;;; καλά η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα 49 χρονών ένι αλλά εμείς μιλούμε για αιώνες) αλλά εσύ πες μας ας εν τζαι για τα τελευταία 49 χρόνια.

Κωνσταντίνος είπε...

Όταν είχαμε δεξιές κυβερνήσεις εν έκαμε κανένας αριστερός έτσι blog επειδή ο Κληρίδης "ήταν καλός καραβοκύρης".

Αλλά πείτε μας λία που τούτα που οι άλλοι δεν εκάμαν για αιώνες και έκαμε τα ο Χριστόφιας. Είμαι πολλά περίεργος να μάθω αν εξεκίνησε κάτι τούτη η κυβέρνηση και να το ετέλειωσε.

Μαρία αν δεν το επρόσεξες το άρθρο εγράφτηκε από τον Μάριο και όχι από τον Ονήσιλλο.

Είναι καιρός πλέον να σταματήσετε να πιστεύκετε τες ανωμαλίες που σας πουλούν οι ηγετίσκοι σας, ότι δήθεν όλοι είναι εναντίον σας, όλοι είναι αντιαριστεροί-αντικομμουνιστές, όλοι θέλουν να αφανίσουν το ΑΚΕΛ και ότι όποιος κάμνει κριτική στον Πρόεδρο, προσβάλλει τον. Να μάθετε να ακούτε την αντίθετη άποψη.

Πέραν τούτων όμως, υπάρχει ακόμα κάποιος που πιστεύει ότι με 41% αποχή από τις εκλογές, και με δεδομένο τον μηχανισμό του ΑΚΕΛ, υπήρξε όντως αύξηση στα ποσοστά του;

Ανώνυμος είπε...

Εμ... όταν είχαμε δεξιές κυβερνήσεις ενι ξέρω αν είχε κανένας κυπραίος ιδέαν τι είναι το μπλοκ!

τα μπλοκ έγιναν μόδα τα τελευταία 5 (το πολύ) χρόνια στην Κύπρο και μπορώ να πω στην προεκλογική του Χριστόφια μια χαρά εξεπροβάλαν 10 - 10 τα μπλοκς που μέρα νύκτα εγράφαν εναντίον του Παπαδοπουλου περί πραξικοπημάτων και άλλων παλιών περσινών ξινών σταφυλιών.

Οπότε κανεί το κλάμα. Τουλάχιστον δαμέ μιλούν για πράματα που συμβαίνουν ΤΩΡΑ και... για πράγματα που συμβαίνουν και το ξέρουμε όλοι (όι για πράματα που μου είπε ένας φίλος του φίλου του φίλου του)

Ανώνυμος είπε...

Κορνήλιε κοπρόσκυλο,
αλήτη, λαβαζάνη

πιάε τον άνευ ορίων σου,
τον άντρα των ονείρων σου,

τζιαι φάτε ένα βαζάνι,
μαζί με το ασλάνι

*Ιοσίλιος*

Μάρκος είπε...

Παίδες τι γίνεται με τον αρχηγό της αστυνομίας; Έφαεν τον το καθεστώς για να βάλει τον δικό του; Εν τωρά που εννα σας πιάσουν με το πρόσχημα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος!

Α! Και πάνω απ'όλα η πάταξη της διαφθοράς(αντίθετης άποψης)!

Ανώνυμος είπε...

ρε βδελυρέ Κορνήλιε, ζωγράφισ' το!

*Ιοσίλιος*

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Ένα σχόλιο του Κορνήλιου και ένα του Ιοσίλιου, επειδή περιείχαν "ξιμαρόλογια", έχουν διαγραφεί.

Πιπέρι παιδιά. Πιπέρι!

Ε.Α.Δ.Κ.

Πλαστήρας είπε...

Μαρία
όταν κάνετε διαχωρισμό μεταξύ "δεξιών" και "αριστερών" κυβερνήσεων δεν πρέπει να αναφέρεστε στην Κύπρο. Γιατί εδώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν έχουν καμία διαφορά στο πιο σοβαρό μας θέμα, το Εθνικό. Γιαυτό εξάλλου μιλάμε για το δικέφαλο κόμμα που ονομάζεται ΔΗΣΑΚΕΛ.