ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009


ΟΧΙ, δε θα μας κόψετε τις ρίζες μας
ΟΧΙ, δε θα μαράνετε τις ψυχές μας



Ακολουθεί άρθρο της κας Θεοδώρας Παυλίδου (κυρία Παυλίδου, ειλικρινά σας ικετεύουμε: ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ!), που δείχνει ότι η εμμονή του ανθρώπου και ιδιαίτερα του Έλληνα της Κύπρου στις ελληνικές του ρίζες, δεν είναι ούτε εθνικισμός, ούτε παραλογισμός.

Αφιερωμένο σε όσους φασιστικά θέλουν να μας κόψουν τις ρίζες μας, σε όσους θέλουν να μαράνουν τις ψυχές μας. Σε όσους ψευδοοικολόγους δήθεν ενδιαφέρονται για το οικοσύστημα των φυτών, των λουλουδιών, των δέντρων και των πεταλούδων, αλλά δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία για το ανθρώπινο οικοσύστημα που η Τουρκία βιάζει καθημερινά επί 35 χρόνια.

Τους το αφιερώνουμε, μαζί με ένα απόσπασμα από το ποιήμα "Σαλαμίνα της Κύπρος" του Γ. Σεφέρη.



«….Τούτα τα κορμιά έχουν ψυχές.
Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν.

Το μόνο θα τις ξεκάνουν, αν ξεγίνονται οι ψυχές.
Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ,
δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι,

δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι.

Κι ο άρρωστος νους που αδειάζει
δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την τρέλα,
νήσος τις έστι*…»





"ΝΙΩΘΟΝΤΑΣ ΚΥΠΡΙΟΙ..."

της Θεοδώρας Παυλίδου- Φιλόλογου, Φιλελεύθερος 13/7/2009

A
νοιξε με τρυπάνι έξι τρύπες στις ρίζες του πλατάνου και έχυσε μέσα πετρέλαιο για να ξηράνει τον πλάτανο της πλατείας του χωριού. Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου να διατηρηθεί ο πλάτανος επηρέαζε τα σχέδια ανάπτυξης που έκανε. Το τμήμα Δασών έσπευσε να αφαιρέσει το πετρέλαιο από τις ρίζες για να σώσει τον πλάτανο.

Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται για αιώνες σε αυτόν τον τόπο. Κάποιοι ανοίγουν τρύπες στις ρίζες του τόπου και προσπαθούν να τις φυράνουν. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να διασώσουν τις ρίζες του τόπου. Κάποιοι με ευκολία καταστρέφουν ρίζες για να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά τους… Ναι, αν καταστρέψεις τις ρίζες, το δέντρο ξηραίνεται, και μπορείς να κτίσεις ή να φυτέψεις ό,τι άλλο θέλεις μετά στη θέση του. Για κάποιους σε αυτό τον τόπο λίγο μετρά ένας πλάτανος στην πλατεία ενός χωριού.

Για κάποιους άλλους όμως ένας πλάτανος είναι σημαντικός, όχι μόνο γιατί είναι παλληκάρι-δέντρο, όπως έλεγε ο ποιητής, αλλά γιατί είναι φύση, ιστορία, παράδοση, λογοτεχνία. Αυτοί ξέρουν τι σημαίνει ρίζες και προσπαθούν να τις κρατήσουν, για να κρατηθούν και αυτοί στις δύσκολες ώρες.

Μια τέτοια προσπάθεια είδαμε πρόσφατα με την προβολή στον κινηματογράφο Παλλάς του ντοκυμαντέρ «Θεόφιλος-Κκάσιαλος». Μια εξαίρετη δουλειά για τη ζωή και το έργο των δύο σπουδαίων λαϊκών ζωγράφων του ελληνισμού. Ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσε τους παράλληλους βίους αυτών των λαϊκών καλλιτεχνών και πρόβαλλε τα κοινά στοιχεία δύο ανθρώπων που πατούσαν βαθιά στο παρελθόν και στην παράδοση του τόπου τους. Οι πίνακες του Θεόφιλου και του Κκάσιαλου είναι πίνακες αυτογνωσίας, είναι οι ρίζες της ιστορίας και της παράδοσής μας δοσμένες με την αφέλεια και την αθωότητα ενός παιδιού. Το ντοκιμαντέρ ήταν ο καρπός μιας συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. «Για να επαναπροσδιοριζόμαστε», όπως ειπώθηκε στη συζήτηση από τους δημιουργούς της ταινίας, οι οποίοι πολύ συνειδητά δεν ακολούθησαν τη μόδα της πολυπολιτισμικότητας.

Μια άλλη εξαίρετη δουλειά ήταν το ντοκυμαντέρ «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα», μια γροθιά στο καλοταϊσμένο στομάχι όλων μας. Προβλήθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και τον κόσμο που κατάφερε να συγκεντρώσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου θα τον ζήλευαν πολλοί κομματάρχες που αγωνίζονταν να μαζέψουν κόσμο στις προεκλογικές τους εκστρατείες. Το ντοκιμαντέρ πήρε τους ανθρώπους που έκαναν ανασκαφές στη Σαλαμίνα πριν από πέντε δεκαετίες και τους ξανάφερε στο χώρο, ζωντανεύοντας τις μνήμες και τη χιλιοταλαιπωρημένη Ιστορία μας. Το ντοκιμαντέρ ήταν μια οδυνηρή κραυγή για τη σημερινή κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνας και ήταν αρκετό να ακούσεις τον πρωτομάστορα, το Βάσο Καραγιώργη, να μουρμουρίζει συνέχεια για την εγκατάλειψη και την αδιαφορία που επιδεικνύεται για τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου, για να νιώσεις οργή και ντροπή που τόσα χρόνια δεν κάναμε ό,τι έπρεπε για την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου. Μόνο και μόνο το ότι οι Τούρκοι έβαλαν τον άνθρωπο που έφερε στο φως τη Σαλαμίνα της Κύπρου να πληρώσει εισιτήριο για να δει το χώρο για τον οποίο αφιέρωσε 22 χρόνια της ζωής του, ήταν αρκετό για να ξανασκεφτείς κάποια πράγματα που κάποιοι θέλουν να μη σκέφτεσαι, να τα παραβλέπεις, να τα αποσιωπήσεις. Δεν τολμά κανείς φυσικά να πει τον Βάσο Καραγιώργη εθνικιστή, επειδή χαϊδεύει με πόνο και πίκρα τις κολώνες και τα αγάλματα της Σαλαμίνας που μιλούν για το ελληνικό παρελθόν του τόπου και καταγγέλλει με οργή το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας για τις παράνομες ανασκαφές που διενεργεί στη Σαλαμίνα. Δεν τολμά κανείς να τον πει εθνικιστή όταν αναφέρει χωρίς συνθήματα αλλά με γνώση και νηφαλιότητα ανθρώπου που πατάει γερά στις ρίζες του ότι «η Σαλαμίνα είναι ένα σύμβολο για όλους τους Κύπριους, γιατί επιβεβαιώνει την ελληνική μας ταυτότητα..

«Να νιώσουμε Κύπριοι για να μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό», μας είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε πρόσφατη δήλωσή του. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πρόεδρος είναι πως όσο πιο πολύ Κύπριοι νιώθουμε, τόσο πιο βαθιά νιώθουμε την ελληνικότητα αυτού του τόπου, γιατί αυτή η βαθιά «κυπριακότητα» δεν είναι τίποτε άλλο από την άλλη όψη της ελληνικότητάς μας.

Αυτή την αρχαϊκή «κυπριακότητα» με τους βρακάδες Κύπριους, τους ποιητάρηδες με τα τσιατιστά του Παραλιμνιού είχε συναντήσει ο Σεφέρης στην Κύπρο για να γράψει ότι «από δω νιώθεις την Ελλάδα ευρύχωρη, πιο πλατιά». Ας μην μας φέρνει τις παλιές αποτυχεμένες εγγλέζικες συνταγές ο πρόεδρος… Οι Άγγλοι ως «αποικιοβοσκοί της Ταγκανίκας» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κατασκευάζουν ταυτότητες για να βρουν τις πολιτικές λύσεις που θα ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλο η συλλογική εθνική ταυτότητα την οποία δικαιούται να έχει οποιαδήποτε κοινότητα και σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες πρέπει να προστατεύεται και να διαφυλάττεται, και άλλο η πολιτειακή μας ταυτότητα, αυτή δηλαδή που μας κάνει πολίτες του ίδιου κράτους με τους Τουρκοκύπριους ή μέλη άλλων κοινοτήτων. Ας τα ξεκαθαρίσουμε επιτέλους αυτά τα τόσο απλά και αυτονόητα πράγματα…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ - ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH

50 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Σεφέρης ήρθε και βρήκε μια πολυπολιτισμική Ελλάδα στα πρότυπα της μεγαλεξανδρηνής αρχαιότητας στη Κύπρο. Γιαυτό έγραψε «από δω νιώθεις την Ελλάδα ευρύχωρη, πιο πλατιά».

Είχε βαθιά γνώση του πραγματικού μεγαλείου του ελληνισμού.
Δεν έχει καμία σχέση με τα ρατσιστικά νεοελληνικά-κυπριακά φασιστάκια.
Είχε αποκαλέσει την νοοτροπία σας ανωμαλία.

Αν θεωρείτε την κουλτούρα συνύπαρξης των λαών αφελληνισμό μην ανησυχείτε δεν κινδυνεύετε.. Δεν ήσασταν ποτέ πραγματικοί έλληνες.



Ελλάς· πυρ! Ελλήνων· πυρ! Χριστιανών· πυρ!

Unknown είπε...

@ 1ος Ανώνυμος:

Δεν θα ρωτήσω καν που είδε την... πολυπολιτισμικότητα στην Κύπρο ο Σεφέρης.

Η "κουλτούρα συνύπαρξης των λαών" υποθέτω θα συμφωνείς πως βασίζεται σε αρχές όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία, η τήρηση της νομιμότητας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεπώς, θα είσαι και συ σύμφωνος με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού μέχρι τελευταίου στρατιώτη(Ελευθερία), την αντιστοίχηση μιας ψήφου σε κάθε πολίτη κι όχι ομόσπονδο κρατιδιακό έκτρωμα(Δημοκρατία), την αποχώρηση όλων των εποίκων(διεθνής νομιμότητα), την επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων στα σπίτια τους(ανθρώπινα δικαιώματα)...

Ανώνυμος είπε...

@ Αλιγάτορας

Ναι είμαι, γιατί να μην είμαι;

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει σε μια δημοκρατία. Τα προβλήματα συνήθως ξεκινούν όταν η κάθε κυρία Παυλίδου θεωρεί ότι όσοι επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό τρόπο από την ίδια αποτελούν απειλή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Εγώ δεν επηρεάζομαι από τις εμμονές της κυρίας Παυλίδου. Η ταυτότητα μου δεν εξαρτάται ούτε και απειλείται από την κάθε κυρία Παυλίδου. Είναι δική μου, προσωπική υπόθεση, και έχω την παιδεία για να καταλαβαίνω ότι είναι διαφορετική από την ιδιότητα του υπήκοου ενός κράτους που θέλει να σέβεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανώνυμος είπε...

Διότι αποκαλείς φασιστάκια τα παιδιά που γράφουν εδώ οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τίποτε παραπάνω από αυτά που ανέφερε πιο πάνω ο Αλιγάτορας.

Αφού συμφωνείς γιατί βρίζεις; Εκτός και αν θεωρείς και τον εαυτό σου φασιστάκι!

Unknown είπε...

Ωραία! Χαίρομαι που συμφωνείς πως αν προωθηθεί λύση που περιλαμβάνει συνιστώντα, πολιτικά ίσα "στέιτς", νομιμοποίηση εποίκων, εκποίηση της Κερύνειας, εγγυήσεις, ρατσιστικό διζωνικό διαχωρισμό των πολιτών σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα είναι απαράδεκτη και θα καταπατά τις αρχές στις οποίες εδράζεται η... "κουλτούρα συνύπαρξης των λαών".

the Idiot Mouflon είπε...

Τα φκιόρα;

Ανώνυμος είπε...

Αν προτιμούμε τη διχοτόμηση, τότε ναι, αυτή η λύση θα ήταν απαράδεκτη.

Unknown είπε...

Μα υπάρχει πιο διχοτομική λύση από την ΔΥΟ+κοινότητα, ΔΥΟ+ζώνη ομοσπονδία;

Ανώνυμος είπε...

Ναι, η διχοτόμηση, δηλαδή η λύση δύο κρατών.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Έχεις αναλογιστεί ποτέ αν η διχοτ εεε η Δ.Δ. Ομοσπονδία "χαλάσει" και το ομοσπονδιακό κράτος διαλυθεί, τι θα γίνει;

Μήπως τα δύο συνιστώντα "στέιτς" δεν θα αυτοανακηρυχθούν σε κράτη; Δεν θα αναγνωριστούν από όλες τις χώρες αναγκαστικά;

Να λοιπόν που η Δ.Δ.Ο. είναι ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ της διχοτόμησης.

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Παυλίδου δεν έχει εντελώς άδικο. Όντως δικαιούμαστε να έχουμε εκτός από την κυπριακή πολιτειακή ταυτότητα και την ελληνική εθνική ταυτότητα.

Όταν όμως μιλά για ελληνικότητα αυτού του τόπου, ελπίζω να δέχεται και την τουρκικότητα του, την αραβικότητα του, τη φοινικικότητα του, τη λατινικότητα του. Αλλιώς περιφρονεί όχι του συμπατριώτεσ μας που δεν είναι Έλληνες αλλά και την ίδια την πολιτιστική μας παράδοση.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αλιγάτορα, μπορει να γίνει κι όπως το είπες. Τουλάχιστον όμως με τη ΔΔΟ υπάρχουν πιθανότητες να σωθούμε από τη διχοτόμηση. Χωρίς λύση η διχοτόμηση θα γίνει σίγουρα.

Το αν θα διαλυθεί το ομοσπονδιακό κράτος ή όχι θα εξαρτηθεί από αν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους εθνικισμούς μας.

Ανώνυμος είπε...

Είπε ότι δε σέβεται η κα Παυλίδου τις άλλες ταυτότητες;

Γιατί όποτε πει κάποιος κάτι, πρέπει να πετάγεται ένας ΑΚΕΛικός να του προσάπτει ύποπτα κίνητρα και να του βάζει στο στόμα λόγια που δεν είπε;

Unknown είπε...

Η επιβίωση του ομόσπονδου κράτους δεν θα εξαρτάται από μας ή/και τους... εθνικισμούς μας (sic) αλλά από την ιμπεριαλιστική - επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τα σχέδια που έχει για την Κύπρο.

Μόνη διέξοδος είναι η αναζήτηση λύσης μέσα από τις αρχές και αξίες της Ευρώπης που απορρίπτουν τις όποιες ρατσιστικές ή διχοτομικές πρόνοιες έχουν οι προτάσεις που ως τώρα βλέπαμε μπροστά μας. Παλιά, ας δεχτώ πως δεν είχαμε επιλογή, ήμασταν μόνοι. Σήμερα είμαι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αλιγάτορα Καταρχάς Ούλλες οι λύσεις μπορούν να καταρρεύσουν.. Η πιο δύσκολο να καταρρεύσει είναι η ΔΔΟ διότι ακριβώς ΑΡΧΙΚΑ μοιάζει με την παρούσα κατάσταση με την διαφορά ότι όσο περνά ο καιρός θα μοιάζει με την κατάσταση που έχεις στο μυαλό σου. (Μικτό κοινό κράτος)

(και εγώ ονειρεύομαι αυτή τη λύση άλλα όχι απο την μια μέρα στην άλλη) δεν φτάνει δηλαδή απλά να ονειρευόμαστε ferrari και όμορφες γυναίκες πρέπει να σκεφτόμαστε και τρόπο να τα αποκτήσουμε. Η λύση απο την μια μέρα στη άλλη που θέλετε εσείς είναι να κλέψεις την φερράρι και να βιάσεις τη γυναίκα (πόλεμος δηλαδή) (η μόνη λύση η απελευθέρωση)

Εγώ δεν είμαι ούτε βιαστής ούτε κλέφτης. είμαι απλά ένας ύπουλος μπάσταρδος που με μεθοδεύσεις και μακροχρόνιους σχεδιασμούς θα πετύχω τους στόχους μου.

Στη ΔΔΟ
\
θα δημιουργηθούν οικονομικές σχέσεις αλληλεξάρτησής και με τον καιρό θα χαθεί και η διζονικότητα διότι θα είμαστε μέσα στην ΕΕ που κατοχυρώνει την ελεύθερη αγορά εγκατάσταση ότι και να γίνει.

Ακόμη και να μην μας τα δώσουν όλα πίσω ΘΑ ΤΑ ΑΓΟΡΆΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΙΣΩ,. και θα τα κερδίσουμε μέσα απο προσφυγές στην ευρώπη.

Φυσικά Οσα πιο πολλά μας δίνει η Λύση τόσο το καλύτερο. (αποχώρηση Στρατών Αμμόχωστος Σαλαμίνα Καρπασία Μόρφου)

Δώστε μας απλά ένα νομικό πλαίσιο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Τούτοι ούλλοι που λεν ότι Αμα φτάσουμε και υπογράψουμε ότιδήποτε ετελειώσαν ούλλα εν ζουν στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει έτσι πράμα σήμερα ούτε πρωτογενή δίκαια ούτε τίποτε. Υπάρχει μόνο ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ το οποίο ΈΡΧΕΤΑΙ και σκεπάζει τα πάντα. Διάβασε το και θα καταλάβεις τι εννοώ. Απο τη στιγμή που η Κύπρος το αποδέχτηκε τέλειωσαν ούλλα!

Επίσης γιατί να θέλουν να καταρρεύσει το Κοινό κράτος οι ΤΚ; πλέων ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕΙ; η τουρκία;

Το κοινό κράτος θα τους ταίζει.

ΕΜΕΙΣ!

αλλά για χάρη του διαλόγου
ας πούμε ότι Η ΔΔΟ καταρρέει ....

Ε και;


Τι θα γίνει; διπλές ενώσεις; διχοτόμηση;

αφού απαγορεύεται μέσα απο το σύνταγμα της ΔΔΟ η απόσχιση και η διχοτόμηση
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ όπως απαγορευόταν η ανεξαρτησία του ψευδοκράτους και η ΚΑΤΟΧΗ απο το σύνταγμα του 60 άρα θα οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση.

είναι καλύτερα κατεσένα δηλαδή να καταρρεύσει πάλι ένα κοινό ενοιαίο κράτος όπως το αντιλαμβάνεσαι εσύ και να έχουμε μετακινήσεις πληθυσμού; και νέα εισβολή;

ή μοίπως ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να καταρρεύσει;


Αλλά ας πούμε ότι κατέρρευσε το οποιοδήποτε κοινό κράτος

Πάλι ,...
ΕΕ.. ΚΑΙ;

Ευρωπαική ένωση σου λέει τίποτε.;


θα αποχωρήσουν τα κατεχόμενα απο την ευρώπη;

Για να κηρύξει ανεξαρτησία τα κατεχόμενα πρέπει να βγεί εκτός Ευρώπη όπως έγινε παλαιότερα με την Τσεχοσλοβακία


Κάτι ήξερε και ο βλακας ο κληρίδης..

Το κυπριακό σήμερα εντώς ΕΕ λύνεται απλά με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων την συμφωνία του πολιτικού πλαισίου του νέου κράτους την ελεύθερη διακίνηση - εγκατάσταση - και αποζημίωση.


Οπως θέλουν ας βαφτίσουν την λύση//

ΣΤΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ


Εγώ δεν θέλω ούτε εκδίκηση ούτε τίποτε θέλω ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ

Θέλω να φύγουν τα όπλα απο τα χέρια των ηλίθιων!

Τούτοι ούλλοι που φωνάζουν και κρύβονται πίσω απο δικαιολογίες εν τούτοι που απλά δεν χωνεύκουν τους Τούρκους και θέλουν τους έκτος κράτους εκτός ευρώπης/ εκτός πλανήτη.
Οπως πχ οι ΕΟΚΑΒτζιδες που δεν τιμωρήθηκε κανένας και ούλλοι ζουν και βασιλεύουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και κρύβονται πίσω απο τα ''πατριωτικά'' επιχειρήματα τα οποία εν αγνοία σου ασπάζεσαι. Μιλούμε για ανθρώπους που σκοτώσανε γυναικόπαιδα και μείναν ατιμώρητοι
Εκατοντάδες τέτοιοι γαδάροι όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούν ελεύθεροι και λεν ΟΤΙ ΛΕΣ!

ΑΝ όντως θέλεις το καλο του τόπου σου δεν θα έπρεπε να ταυτίζεσαι με απόψεις ΕΟΚΑΒτζίδων. που Αγωνίστηκαν για την Διχοτόμηση και τις διπλες ενώσεις.

Επρεπε να ζητάς λύση εδώ και τώρα,, ετέλειωσε το παραμύθι..

Unknown είπε...

Πρώτα απ' όλα χαίρομαι που μπορούμε και κάμνουμε συζήτηση με τρόπο ήρεμο κι επιχειρήματα.

Τα όσα λες πίστεψε με, με έχουν προβληματίσει πολλές φορές στο παρελθόν. Περνώ όμως στην ουσία αμέσως.

Δυστυχώς, ο ένας από τους λόγους που το κράτος του 60 κατέρρευσε(πέραν από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας), ήταν το ότι δεν χωνέψαμε πως ήταν μια μόνιμη κατάσταση. Όπως μας καλείς να κάμουμε και τώρα! Εμείς τότε ελπίζαμε το ενιαίο κράτος να καταργηθεί και να γίνει η ΕΝΩΣΙΣ, ενώ η Τ/Κ κοινότητα ονειρευόταν το "ταξίμ", τη διχοτόμηση. Και φτάσαμε στο 63 και το 67.

Σήμερα θα ελπίζουμε στη μετατροπή της ομοσπονδίας σε ενιαίο κράτος και οι Τ/Κ σε συνομοσπονδία; Που θα μας οδηγήσει άραγε αυτό; Σε νέο 74;


Εάν το κυπριακό λυθεί και μετέπειτα υπάρξουν προβλήματα, το ενδεχόμενο απόσχισης δεν είναι απίθανο. Να έχουμε δηλαδή ένα νέο Μαυροβούνιο. Η Ε.Ε. δεν θα "διώξει" το αποσχισθέν κομμάτι από τις τάξεις της. Απλά, θα δώσει τη Σολομώντειο λύση "ότι δεν λύνεται κόβεται" προκειμένου να καταστείλει τους "φασαρίες" μέσα στους κόλπους της. Είναι λοιπόν μεγάλος ο κίνδυνος της διχοτόμησης μέσα από μια κακή λύση, είτε ομοσπονδίας είτε ενιαίου κράτους.

Αν το/α κράτος/η θα μείνει/ουν εντός ή εκτός Ευρώπης (το νέο Ευρωσύνταγμα δεν ισχύει ακόμα, άρα δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο) δεν το ξέρουμε. Και εγείρονται ερωτήματα. Η νομιμοποίηση τουλάχιστον 50χιλιάδων εποίκων που μας αφήνει; Θα έχουν Κυπριακή ιθαγένεια. Πως θα συμπεριφερθούν; Που θα εγκατασταθούν και τι εντολές θα έχουν;

Γι'αυτό, εκείνο που ταπεινά υποστηρίζω, είναι πως η λύση έχει ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Μεγίστη είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Όχι σαν συνέπεια της λύσης όμως που μπορεί να αναιρεθεί εν μία νυκτί.

Έτσι, η ένταξη στην Ε.Ε. ΘΑ είναι ευλογία αν το εκμεταλευτούμε. Αν πατήσουμε στην επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη και πάρουμε το αυτονόητο: αποχώρηση του αττίλα.

Ο Δεκέμβριος είναι μπροστά μας. Το ψήφισμα 550 δεδομένο και οι συμφωνίες του 77-79 εν ισχύ. Γιατί δεν ζητούμε ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ άνοιγμα της Αμμοχώστου ως ένδειξη καλής θέλησης;

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως το κλειδί της λύσης δεν το έχει ο Ταλάτ. Σε όλα να συμφωνήσει ο Ταλάτ και οι Τ/Κ, η Κύπρος δεν λυτρώνεται αν δεν φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες. Το κλειδί είναι στην Άγκυρα. Αλλού μας τρώει κι αλλού συνομιλούμε δυστυχώς.

Δεν πιστεύω σε πατριώτες και "πατριώτες". Υπάρχουν σίγουρα "εφιάλτες" ανάμεσά μας, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Όπως συμμερίζομαι τις δικές σου ανησυχίες για την διαιώνιση μιας κακής κατάστασης που μόνο τραγικότερη την κάνει, θα πρέπει κι εσύ να κατανοείς τουλάχιστον τις δικές μου. Το να με συνταυτίζεις με την ΕΟΚΑ Β' ή τους εντός ή εκτός εισαγωγικών πατριώτες το προσπερνώ, αλλά το θεωρώ άκομψο.

Θέλουμε λύση εδώ και τώρα. ΛΥΣΗ όμως, όχι διάλυση. Θέλουμε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα σπίτια μας, όχι τουρισμό. Θέλουμε ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ των τουρκικών στρατευμάτων, όχι αναδίπλωση. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τους Κύπριους, όχι διαχωρισμό.

Unknown είπε...

Όπου Μαυροβούνιο, γράψε Κόσοβο =p

Ανώνυμος είπε...

Ο παραπάνω ανώνυμος πρέπει γρήγορα να επισκεφθεί ψυχολόγο!

MArios d είπε...

Φίλε αλιγάτορα είμαι ο Ανώνυμος πιο πάνω.
Έβαλα ψευδώνυμο.


Ξέρεις που είναι το παράδοξο; Οτι στην ουσία δεν διαφωνούμε όμως έχουμε εκτιμήσει διαφορετικά κάποιες καταστάσεις.

Η πιο σημαντική διαφορά εκτίμησης βρίσκεται σε αυτό εδώ που λες:

''Σήμερα θα ελπίζουμε στη μετατροπή της ομοσπονδίας σε ενιαίο κράτος και οι Τ/Κ σε συνομοσπονδία; Που θα μας οδηγήσει άραγε αυτό; Σε νέο 74;''

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!


Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά:


ο αγώνας μεσω ευρωπαϊκών προσφυγών για εναρμόνισή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο πράγμα ΜΕ:

,..ΟΠΛΑ ΒΙΑ , Σχεδια ΑΚΡΙΤΑΣ, ΤΜΤ ΕΟΚΑΒ σφαγές πηγάδια τουρκανταρσίες και μονομερή αναθεωρήσεις συνταγμάτων.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Το ένα είναι δημοκρατικές διεκδικήσεις και το άλλο είναι ανταρτοπόλεμος.

Επίσης Ο τότε στόχος της ένωσης ήταν απίστευτα δύσκολος και παράλογος και οδηγούσε απο μόνος του στη δηχοτόμηση.

Εμείς τι ζητούμε; ΤΑ ΑΥΤΟΝΌΗΤΑ!!!!

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!!

θα μου πει εμένα ο μεχμέτης την επόμενη μέρα της λύσης μέσα στην ΕΕ μην πας στο σπίτι σου στη Κερύνια επειδή έτσι θέλω; ή το σπίτι στο Δίκομο που αγόρασες που τον Souleiman δεν μπορείς να μείνες μέσα; ΑΡΧΙΔΙΑ φιλε θα τον ΓΑΜΗΣΕΙ η ευρώπη. ΘΑ ΤΟΝ ΓΑΜΗΣΕΙ!

Αρα το επόμενο ερώτημα είναι το εξής.
Μπορεί ιστορικά η ΔΔΟ να οδηγήσει σε κοινό κράτος;

(ΣΕ αντίθεση με το σύνταγμα του 60 που δεν μπορούσε να οδηγήσει στην ένωση εκτός και αν μιλούσαμε σε διπλές ενώσεις)

Εγώ πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι η ΔΔΟ μπορεί να οδηγήσει σε Κοινό κράτος.

Το βέλγιο θεωρητικά είχε ξεκινήσει με έντονη ΔΙζονικότητα (τριζονικότητα για να είμεθα ακριβείς) όμως μετεξελίχτηκε σε μια απο τις δημοκρατικότερες χώρες του πλανήτη. Το ίδιο και η Ελβετία. η οποία έχει ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ξεκίνησε ως πολλά χωριστά κρατίδια και Το 1891, αναθεωρήθηκε το σύνταγμα με ασυνήθιστα ισχυρά στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει μοναδική!

Επίσης η ΑΜΕΡΙΚΗ ήταν 50 πολιτείες που σφάζονταν αναμεταξύ τους σε εμφύλιο σπαραγμό για χρόνια και τελικά Η ομοσπονδία έδωσε τη λύση. Είχαν ξεκινήσει με την κάθε πολιτεία να έχει τη δική της σημαία και ύμνο και σήμερα είναι το μεγαλύτερο ενωμένο self aware ΕΘΝΟΣ.. που αποτελείται απο κάθε λογής μετανάστη!!!! η Αμερικανική σημαία Λατρεύεται σαν είδωλο!
Μια χώρα 300 εκατομμυρίων μεταναστών και σκλάβων θεωρούν σήμερα τους εαυτούς τους ΕΝΑ ενιαίο δεξιοκεντρικό έθνος!!

Αυτά είναι μόνο μερικά απο τα δείγματα γραφής της Ομοσπονδίας φίλε .. ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει σε κοινό κράτος! ΜΠΟΡΕΙ!

Απλά πρέπει να το πιστέψουμε.

αλλά φοβάμαι μέχρι να ανακαλύψουμε την αξία της ΔΔΟ στο τέλος θα είναι αργά και θα πάθουμε όπως πάθαμε με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΊΑ ΤΟΥ 60

Ωστη να ανακαλύψουμε την αξία της ανεξαρτησίας........ ήταν ΠΟΛΥ αργά..

Για να καταλάβεις
..ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΑ γιορτάσαμε την ανεξαρτησία μας το 1978!!! και σήμερα κανείς δεν θυμάται την ένωση

Πάνω απο ΟΛΑ και ΟΛΟΥΣ είναι Η Κύπρος μας.

Εγώ έτσι νιώθω φίλε και νιώθω παραπάνω Ελληνας που σκέφτομαι έτσι ..


Τέλος θα σε ρωτήσω κάτι άσχετο..

Μήπως ρε φίλε όλοι αυτοί που πολεμούν την ομοσπονδία καταβάθος αυτό είναι που φοβούνται;;; ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Οτι θα οδηγηθούμε δηλαδή σε ένα κοινό... ''εκφυλιστικό'' κράτος;;

Μήπως κάποιοι νιώθουν ότι σε ένα κοινό κράτος με τους Τούρκους θα τους κάμει λιγότερο έλληνες;

Μήπως κάποιους πεζεβέγκηδες τους ενοχλεί που χρησιμοποιούμε λέξεις όπως το εκσίκκοσσου και το Ολαν το τζεγκενης και το κεντικελενης; ;

Εγώ φίλε πιστεύω ότι σίγουρα κάποιοι ΝΑΙ νιώθουν έτσι και γιαυτό πολεμούν την ΔΔΟ απλά δεν μπορούν να βγούν και να πουν ανοικτά στο κόσμο αυτά που πραγματικά πιστεύουν διότι μετά δεν θα πετύχουν αυτό που Θέλουν.


Αυτοί δηλαδή τώρα που σκέφτονται έτσι είναι παραπάνω έλληνες απο μένα που θέλω ΚΟΙΝΟ κράτος για να είμαι ελεύθερος;

Αρχίδια είναι...

Πες με καχύποπτο...

Αλλά όλη αυτή η δαιμονοποίηση προτού καλά καλά συμφωνηθεί ότιδήποτε γιατί;

ΔΔΟ = απόλυτη καταστροφή!!

Ε όχι και έτσι ρε φίλε..

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Ανώνυμε 13/7 7:40

Τις νεοκυπριακές πονηράδες στην πάντα.

Για ποια φοινικικότητα, τουρκικότητα και αραβικότητα μιλάς; Η Κύπρος δεν είναι ένα πολυεθνικό σπερματοδοχείο αλλά ένα Ελληνικό νησί που δέχτηκε πολλούς κατακτητές. Σεβόμαστε την Εθνική Ταυτότητα της κάθε ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ αλλά τι να κάνουμε; Έλα που η Κύπρος έχει Ελληνική πλειοψηφία 82%;

Σε πληροφορώ ότι η Κρήτη αρχές του αιώνα είχε 30% Τουρκοκρήτες. Επίσης όταν άρχισε η Ελληνική Επανάσταση το μόνο μέρος της Κατεχόμενης Ελλάδας που είχε λιγότερο ποσοστό Τούρκων από την Κύπρο ήταν η Πελοπόνησος. (Τουρκοπελοπονήσιοι)

Ανώνυμος είπε...

DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA

Ανώνυμος είπε...

Eimai enas mouhahahahahahaaaaas psihasthenis. Mouhahahahaaaaaahaaaaaaa.

Anti na paw na koitahtw grafw mouhaaaaahaaaaa!!!!!!

EIMAI AKELIKOS ARNATSOS. MOUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA

Ανώνυμος είπε...

Eimai enas mouhahahahahahaaaaas psihasthenis. Mouhahahahaaaaaahaaaaaaa.

Anti na paw na koitahtw grafw mouhaaaaahaaaaa!!!!!!

EIMAI AKELIKOS ARNATSOS. MOUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Φίλε Μάριε, θα διαφωνούσαμε στην ουσία αν και μόνο αν θέλαμε το κακό της πατρίδας μας. Σίγουρα υπάρχουν - όπως σημειώνεις κι εσύ - αυτοί που απορρίπτουν κάθε λύση γιατί δεν θέλουν τους Τ/Κ, όπως υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οτιδήποτε φτάνει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Κατάπτυστοι αμφότεροι και πιστεύω δεν ανήκουμε σ' αυτούς.


Παράξενο που αναφέρεις το Βέλγιο σαν παράδειγμα Ομοσπονδίας. Ένα Βέλγιο το οποίο, κάθε φορά που διεξάγονται εθνικές εκλογές, περνούν μήνες (εσχάτως πέραν του ενός έτους) μέχρι να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Φαντάσου δε, ότι οι Φλαμανδοί και οι Γαλλόφωνοι δεν έχουν από πίσω κάποια δύναμη με ιμπεριαλιστικές βλέψεις. Δεν έχουν την Τουρκία η οποία επιβουλεύεται την Κύπρο και επιθυμεί διακαώς την στρατιωτική της παρουσία στο νησί. Μια Τουρκία που θα χρησιμοποιεί τους Τ/Κ εις αεί σαν πρόσχημα για να επιβεβαιώνει την εδώ παρουσία της.

Ποια η επιλογή μας; Να θέσουμε στην Τουρκία - που κόπτεται για λύση του Κυπριακού πριν το τέλους του έτους, βλέπε δηλώσεις Γκιουλ στα κατεχόμενα - την ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ του στρατού κατοχής σαν προϋπόθεση της λύσης(θα έπρεπε και των συνομιλιών). Και φυσικά τη λύση σαν προϋπόθεση της ένταξής της στην Ε.Ε..

Μόνο αν φύγει το πιστόλι από τον κρόταφο μας (αττίλας) θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Μια δίκαιη λύση θα είναι και μια βιώσιμη λύση. Ενδεχομένως αποχαρακτηρίζοντας τις κοινότητες κι από Ελληνική και Τουρκική Κυπριακή, και περνώντας στη λογική του Χριστιανού και Μουσουλμάνου Κύπριου(που είναι και το ορθόν Ιστορικά. Η Κύπρος είναι Ελληνική με Χριστιανούς και εξισλαμισθέντες Μουσουλμάνους αλλά άλλο θέμα αυτό).

Δίνοντας στην θρησκευτική κοινότητα τη δυνατότητα διαχείρισης των του οίκου της και προβάλλοντας προς τα έξω μια διεθνή προσωπικότητα θα ικανοποιούσαμε τόσο τους Τ/Κ που βγαίνουν από το αδιέξοδο της απομόνωσης και απαλλάσσονται από τους Τούρκους, όσο και τις δικές μας επιδιώξεις.

Μια τέτοια λύση όμως, συνεπάγεται(ή προϋποθέτει) την αποχώρηση των εποίκων. Αν γίνουν δεκτοί ως Κύπριοι - όπως προβλέπουν όλα τα σχέδια (δια)λύσης - κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να σε δικαιώσει μετά. Όπως δεν πρόκειται να δικαιωθεί ο Κερυνειώτης που θέλει να επιστρέψει στην γη του αν αυτή εκχωρηθεί στα πλαίσια "ανταλλαγής πληθυσμών/περιουσιών". Όπως επίσης, ακόμα κι αν αγοράσεις τη γη σου, δεν θα μπορείς να "αγοράσεις" τα πολιτικά δικαιώματα που θα έχουν δια της λύσης χαριστεί στο "συνιστών στέιτ" της Κερύνειας.

Η όποια λύση συμφωνηθεί θα είναι ΜΟΝΙΜΗ, ας μην πλανόμαστε. Αν είναι μια κακή λύση, θα αναγκαστούμε να ζήσουμε σ' ένα προβληματικό έκτρωμα. Κι αν δεν είναι λειτουργική - αργά ή γρήγορα - η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια της. Πιο ρεαλιστικό από αυτά, ο μετά την ένταξη της στην Ε.Ε. εκ νέου εποικισμός της Κύπρου. Τούτο θα είναι και η ταφόπλακα του Κυπριακού Ελληνισμού, με δική μας υπογραφή.

Γι' αυτό η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ΠΟΤΕ δεν θα μπει στην Ε.Ε. ΕΚΤΟΣ αν πάρει ειδικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την Κύπρο από τη δημογραφική αλλοίωση. Αυτή θα είναι θεωρώ και η τελική λύση του Κυπριακού ΑΝ είμαστε αρκετά έξυπνοι και... ευέλικτοι ώστε να την πετύχουμε.

Marios D είπε...

''φίλε είπες''


''η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια της. Πιο ρεαλιστικό από αυτά, ο μετά την ένταξη της στην Ε.Ε εποικισμός Γι' αυτό η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ΠΟΤΕ δεν θα μπει στην Ε.Ε. ΕΚΤΟΣ αν πάρει ειδικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την Κύπρο από τη δημογραφική αλλοίωση. Αυτή θα είναι θεωρώ και η τελική λύση του Κυπριακού ΑΝ είμαστε αρκετά έξυπνοι και... ευέλικτοι ώστε να την πετύχουμε.''

(εγώ είμαι Υπερ σε αυτό που λες 100%)
θέλω να ξεκουμπιστούν Ούλλοι οι τουρκαλάδες και θέλω μια λύση που να με προστατεύει απο τη δημογραφική αλλοίωση και τον εποικισμό.
(γιαυτό και πολεμώ τη διχοτόμηση)

ΑΛΛΑ
φίλε είμαι πλέων σίγουρος και πραγματικά λυπάμαι για αυτό ότι ΔΕΝ εχεις μελετήσει απο μόνος σου ούτε καν το σχέδιο ΑΝΝΑΝ για να λες κάτι τέτοιο.

Μια τέτοια λύση που δεν θα επιτρέπει στους Τούρκους να εγκατασταθούν στη Κύπρο. Ας μην κοροϊδευόμαστε είναι μια ''ρατσιστική'' λύση με σχετικές αποκλίσεις απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. (πάλι εγώ είμαι ΥΠΕΡ της ρυθμιστικής πρόνοιας 100%)

Αν έμπαινες λοιπών στο κόπο να διαβάσεις απο μόνος σου το Ανναν θα καταλάβαινες ότι σταματούσε τον περαιτέρω εποικισμό. Διότι υπήρχε μέσα μία πρόνοια που ο Μαρκίδης αγωνίσθηκε να μπει:

''η Κύπρος μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα Τούρκων υπηκόων να διαμένουν στην Κύπρο αν ο αριθμός τους φθάσει το 5% του αριθμού των μόνιμων Κυπρίων πολιτών που έχουν την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας''

(Σχέδιο ΑΝΝΑ5 σελ 4 θεμελιώδες συμφωνία Αρθο 3 παράρτημα 6)

Το Αννάν όμως φυσικά και ήταν κατάπτυστο σε πολλά άλλα θέματα και γιαυτό και ψήφισα ΟΧΙ όμως τώρα πλέων είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι αυτά μπορούν να εκλείψουν και να πετύχουμε πολλά πράγματα υπέρ μας. μια λύση δηλαδή για το καλό της Κύπρου και μόνο.

Ομως το θέμα ποιο είναι; ότι απο την μια απορρίπτεις τη ΔΔΟ επειδή δεν σου προσφέρει αυτά που θέλεις και έιναι ''ρατσιστική'' κτλ

και απο την άλλη ζητάς μια ''ρατσιστική'' διευθέτηση (που εγώ είμαι μαζί σου 100%)
την οποία όμως ΜΟΝΟ η ΔΔΟ μπορεί να σου προσφέρει.

Μαριος D είπε...

Ετσι λοιπόν φίλε..

και για να προλάβω κάποιους εξυπνάκιδες που θα ρθούν να πουν ότι η ρύθμιση του 5% ίσχυε και για τους έλληνες υπηκόους:

1)Συγκρίνουμε 5% στις 700 χιλιάδες ΕΚ και με 10 εκατομμύρια Έλληνες με 20% ανεργία να καραδοκούν να διοριστούν

και Συγκρίνουμε

2)και 5% στις 60χιλιάδες ΤΚ και με 80 εκατομμύρια Τουρκαλλάδες να καραδοκούν να αρπάξουν ένα κομμάτι ψωμί

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!

Καταρχάς στη πρώτη περίπτωση η πρόνοια μαθηματικά δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί ενώ στη δεύτερη περίπτωση εφαρμόζεται απο την ΠΡΩΤΗ μέρα της λύσης λόγο της στρατηγικής αποδοχής αριθμού εποίκων πάνω απο το 5%

και εν τέλει δεν είναι καν απαραίτητα κακό για τη Κύπρο το πρώτο. (είμαι σκληρός πραγματιστής)


Αρα φίλε μη νομίζεις ότι στο Δησυ και το Ακελ ή το Δηκο (κάρογιαν κυπριανού) υπάρχουν Βλάκες ή ανθέληνες που δεν καταλάβουν ή είναι μειωμένων αντιστάσεων και στηρίζουν ΔΔΟ

Ενώ στο Ευρωκό (ένα κόμμα που καταθέτει δάφνινα στεφάνια σε πραξικοπηματίες) υπάρχουν οι σοφοί του γένους. που οι πανέξυπνοι έχουν σκαρφιστεί (πρώτοι) την ''Ευρωπαική λύση''

..ότι και αν σημαίνει αυτό.

Δηλαδή η ΔΔΟ δεν είναι ''ευρωπαική λύση''
Δεν είναι με καταλύτη την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που προσπαθούμε να το λύσουμε;

Μπούρδες φίλε..
Οι πρώτοι που .. σκαρφίστηκαν την ευρωπαϊκή λύση ήταν Κρανιδιώτης -βασιλείου κτλ. - και ο Κληρίδης κατάφερε να την υλοποιήσει.

Η διαφορά ευρωκόκων και λοιπών είναι ότι οι μεν έχουν καταστρώσει σχέδιο δράσης ενώ οι ΔΕ δεν ξέρουν που πανε τα τέσσερα τους.

Επίσης πρέπει να καταλάβεις ότι σε καμία περίπτωση δεν διαφωνούμε με αυτά που λέτε ότι θέλετε να πετύχετε στην Ε. λύση Ομως το θέμα είναι ότι και η ΔΔΟ μπορεί να πετύχει ακόμη παραπάνω και αυτή ήταν η πολιτική μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αν η πολιτική μας ήταν εξαρχής η πολιτική της δικής σας ''ευρωπαικής λύσης'' τότε θα ήμουν σε αυτό το στρατόπεδο για τους ίδιους λόγους που είμαι σήμερα στο άλλο.

Ομως καλώς ή κακός δεν ήταν αυτή η πολιτική μας και ιστορικά οι ακροβατισμοί αποδεικνύονται καταστροφικοί .

γιαυτό διάλεξε προσεκτικά το Στρατόπεδο σου.

Unknown είπε...

Φίλε Μάριε, κάμνεις το λάθος που κάμνουν και οι πλείστοι, να κατατάσσεις τον συνομιλητή σου σε στρατόπεδα και να τον κρίνεις με βάση τη ταπέλα που "κοσμεί" την είσοδο του στρατοπέδου του.

Ούτε στο Ευρωκό ανήκω, ούτε καν διάκειμαι ευμενώς απέναντί του. Και ξέρεις γιατί; Επειδή θεωρώ πως είναι χειρότεροι από τους άλλους καθώς, ενώ έχουν ψηλαφίσει την αλήθεια - όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί - δεν έχουν την τόλμη να βγουν και να την πουν με παρρησία.

Η λύση στην βάση των αρχών της Ευρώπης και σε συνάρτηση με την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., δεν είναι "πατέντα" του Ευρωκό. Ελπίζω να δικαιούμαι λοιπόν να εκφράζω τη γνώμη μου χωρίς να χρειάζεται να καταθέτω και πιστοποιητικό κομματικών φρονημάτων (που για κακή μου τύχη δεν διαθέτω καθώς το λευκό "αφαιρείται" και από τα ποσοστά).


Πάμε στην ουσία:
Η "ρατσιστική" λύση στην οποία αναφέρομαι, έχει να κάμει με το διαχωρισμό των Ε/Κ και Τ/Κ. Ο διαχωρισμός των Κυπρίων από τους Τούρκους ΕΠΟΙΚΟΥΣ δεν έχει να κάμει με ρατσιστική διάθεση.

Αντιθέτως, προστατεύει από την ενδεχόμενη νομιμοποίηση ενός εγκλήματος: του εποικισμού.

Το Ανάν, το οποίο διάβασα αλλά και πάλιν δεν έχω πιστοποιητικό που να το αποδεικνύει, έβαζε όριο στην εισροή Τούρκων (και Ελλαδιτών) πολιτών (πέραν όμως των εποίκων που θα νομιμοποιούνταν με διάφορα προσχήματα) αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ κριτήριο ή αρχή που θα ΕΦΑΡΜΟΖΕ το συγκεκριμένο άρθρο. Πολύ σύντομα θα φτάναμε σε αδιέξοδο και θα οδηγούμασταν στους ξένους δικαστές για να κάμουν τους "Σολομώντες". Πιθανόν δε, το συγκεκριμένο άρθρο στο μέλλον να κρινόταν ως αντίθετο με το κεκτημένο και να ανατρεπόταν όταν η Τουρκία έμπαινε στην Ευρώπη(για το οποίο το σχέδιο προέβλεπε ότι δεν δικαιούμαστε να φέρουμε ένσταση).

ΕΝΩ, με αυτό που πρότεινα πιο πάνω - που είναι πρόταση των Μέρκελ και Σαρκοζί - την ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ δηλαδή της Τουρκίας με την Ε.Ε. και όχι την πλήρη ένταξη ως ισότιμο μέλος (καθόλου ρατσιστικό, απλά διαβαθμίζεται ο τρόπος σύνδεσης των χωρών-μελών με την Ένωση) ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ η Κ.Δ. από το ενδεχόμενο του εποικισμού. Κάτι από το οποίο κινδυνεύει και η Ελλάδα και η Ιταλία και η Γαλλία και η Γερμανία. Γι' αυτό άλλωστε και καλοβλέπουν την "ειδική σχέση" αυτές οι χώρες.


Οι ηγέτες των κομμάτων μας (η κομματική ελίτ που ανέφερα παλαιότερα) δεν είπα ότι είναι μειοδότες ή χαμηλών αντιστάσεων. Είναι όμως ΑΝΙΚΑΝΟΙ να διαπραγματευθούν το Κυπριακό, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη. 35 χρόνια συζητούν για ΔΔΟ. Που κατέληξαν; Εκεί που ξεκινήσαμε είμαστε ακόμα.

Δεν είναι "ιστορικός ακροβατισμός" το να ρωτήσουμε επιτέλους τον κυρίαρχο λαό τι θέλει. Δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο λαός αν θέλει ΔΔΟ. Κι αν ο λαός πει "όχι", τότε ΟΦΕΙΛΟΥΝ όλοι να παν σπίτι τους. Να αναλάβουν άνθρωποι ΑΞΙΟΙ και ΙΚΑΝΟΙ (δεν μπορεί, θα υπάρχουν) που έχουν ΤΟΛΜΗ να καταγγείλουν τις συμφωνίες του 77-79. Συμφωνίες που η άλλη πλευρά έχει αθετήσει δις.

Αφ' ενός, προχωρώντας στην ανακήρυξη ψευδοκράτους (αντίθετο με τις συμφωνίες του 77) και αφετέρου με το μη άνοιγμα της Αμμοχώστου πριν από οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση(αντίθετο με τις συμφωνίες του 79).

Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Ας ερωτηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από 35 χρόνια τι θέλει ο λαός. Γιατί φοβούνται τόσο; Κι αν η πλειοψηφία του λαού πει να "ακροβατήσουμε" τότε ναι, να ακροβατήσουμε. Φτάνει πια με τους 5-6 "σοφούς" που διαφεντεύουν την πολιτική ζωή του τόπου, που παζαρεύουν καρέκλες και υπουργεία, που τα θαλασσώνουν κατ' εξακολούθηση εντός και εκτός Κύπρου και πανηγυρίζουν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν όταν το 41% τους γυρίζει την πλάτη!

Μαριος d είπε...

Ρε φίλε μα δεν τίθεται θέμα το τι θέλει ο λαός.

Eχουν ήδη γίνει δημοσκοπήσεις επι δημοσκοπήσεων τόσο απο κυπριακές εταιρίες όσο και απο την eurostat και η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΚ θέλουν ενιαίο κράτος με ένα πρόεδρο εκλεγμένο απο όλο τον λαό ΕΚ και ΤΚ με κοινό ψηφοδέλτιο

(και εγώ θέλω αυτή τη λύση φυσικά!!)
είμαστε σοβαροί;


Εχει γίνει όμως και στα κατεχόμενα τέτοια δημοσκόπηση και η συντριπτική πλειοψηφία των ΤΚ ζητά ... Διχοτόμηση! (δύο χωριστά κράτη)


Δεύτερη επιλογή και στις δύο κοινότητες με μεγάλο ποσοστό αποδοχής έρχεται η ΔΔΟ.

Επίσης οι εκλογές είναι μια μορφή δημοσκόπησης φίλε.. τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ - ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ που λες τους εκλέγει ο κυπριακός λαός μέσα απο πλειάδα υποψηφίων. Με ΑΜΕΣΗ ψήφο.

Αν είναι να κάνουμε δημοψηφίσματα για χάρη των δημοψηφισμάτων εγώ λέω να θέσουμε και στο κυπριακό λαό την ερώτηση αν οι Γυναίκες πρέπει να είναι σκλάβες στους άνδρες.
ή αν θέλουν το κράτος να δημεύσει την περιουσία της εκκλησίας και να την μοιράσει στο Λαό.

Τελοσπάντων πέραν της πλάκας τώρα ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και η όποια λύση θα περάσει απο τον λαό και αυτός θα κρίνει.

ΔΔΟ απο ΔΔΟ μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά.

Για παράδειγμα τι σχέση έχει με την ΔΔΟ αν θα επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες στα σπίτια τους;

ή για το αν θα φύγουν όλοι οι ΣΤΡΑΤΟΙ;

ή για τα χρονοδιαγράμματα;

Αλλη ΔΔΟ το ένα άλλη ΔΔΟ το άλλο..

Ο λαός θα δει τι θα έχει μπροστά του και θα κρίνει.


Τώρα φίλε για αυτά που λες περι Αντικειμενικών κριτηρίων και για το αν θα εφάρμοζε της υποχρεώσεις της η άλλη πλευρά.

Επέτρεψε μου την έκφραση αυτά ειναι μουσκουρούθκια..
Ολες οι λύσεις θα είναι εξαρτόμενες απο την καλή θέληση της Τουρκίας και μόνο.
και οι Δικές σας λύσεις.. και η ΔΔΟ


Τα σενάρια που πλάθετε για ότι θετική πρόνοια έχει η ΔΔΟ είναι προσωπικές πεποιθήσεις που μπορεί να εκφέρει ο καθένας. Για το οτιδήποτε.


Τα ΑΝ και τα ΘΑ ΘΑ ΘΑ υποθετικά σενάρια που θα κατέληγαν στη καταστροφή της ΔΔΟ αν εφαρμοζόταν είναι κυριολεκτικά ψηλά γράμματα μπροστά στο πιο κοντινό μας σενάριο σήμερα που είναι η διχοτόμηση.



Και κάτι τελευταίο.

Γιατί πρέπει να βασιστώ στην ειδική σχέση (τουρκίας-ΕΕ) που θα προκύψει ΑΑΑααΝ προκύψει (που έπρεπε να παρακαλούμε να μην προκύψει) με το αν θα σταματήσω τον εποικισμό;

Οταν μπορώ δηλαδή να τον σταματήσω μέσω πρόνοιας της λύσης ΑΜΕΣΑ γιατί να περιμένω απο τον Σαρκοζί και την Μέρκελ που σήμερα είναι και άυριο δεν θα είναι στην εξουσία;

Προσωπικά θεωρώ σκέτη βλακεία αυτή την προσέγγισή. Αν σταματήσω τον εποικισμό τι με νοιάζει η σχέση που θα έχει η Τουρκία με την Ευρώπη;
Αν θέλουν ας την βάλουν αν θέλουν ας τη βγάλουν
δεκάρα τσακιστή δεν δίνω.

Αυτά απο μένα φίλε, να σε καλά και συγνώμη αν σε πρόσβαλα με το να χαρακτηρίσω τις απόψεις σου Ευρωκοκικές
Πήρες μια μικρή γεύση του τι σημαίνει να σε λέν Ακελικό επειδή στηρίζεις τη ΔΔΟ.

:)

Ανώνυμος είπε...

"Τις νεοκυπριακές πονηράδες στην πάντα.

Για ποια φοινικικότητα, τουρκικότητα και αραβικότητα μιλάς; Η Κύπρος δεν είναι ένα πολυεθνικό σπερματοδοχείο αλλά ένα Ελληνικό νησί που δέχτηκε πολλούς κατακτητές. Σεβόμαστε την Εθνική Ταυτότητα της κάθε ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ αλλά τι να κάνουμε; Έλα που η Κύπρος έχει Ελληνική πλειοψηφία 82%;

Σε πληροφορώ ότι η Κρήτη αρχές του αιώνα είχε 30% Τουρκοκρήτες. Επίσης όταν άρχισε η Ελληνική Επανάσταση το μόνο μέρος της Κατεχόμενης Ελλάδας που είχε λιγότερο ποσοστό Τούρκων από την Κύπρο ήταν η Πελοπόνησος. (Τουρκοπελοπονήσιοι)"

Δεν πρόκειται περί νεοκυπριακής πονηράδας. Εγώ δεν είπα ότι η Κρήτη ή η Πελοπόννησος είναι παραπάνω ελληνικές από την Κύπρο.

Απλά διαφωνώ με την άποψη ότι η πλειοψηφία μπορεί να μονοπωλεί τον πολιτισμό του νησιού και να επιβάλλει την ταυτότητα της σε ολόκληρο το νησί. Οι Τ/Κ είναι ακριβώς τόσο Κύπριοι όσον εμείς. Από την Κύπρο πέρασαν διάφοροι λαοί και διάφοροι πολιτισμοί. Και η σημερινή Κύπρος είναι ένα μείγμα όλων αυτών των πολιτισμών. Μπορεί το ελληνικό στοιχείο να είναι το πιο δυνατό, δίπλα του όμως συνυπάρχουν και τα άλλα στοιχεία (τουρκικό, αραβικό, φοινικικό, λατινικό κτλ)

Unknown είπε...

Μάριε, δεν είπα ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ τους πολιτικούς που εκλέγει ο λαός. Είπα ότι είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να λύσουν το Κυπριακό. Νομίζω ότι έχει διαφορά, αλλά είναι και... αυταπόδεικτο!

Χαίρομαι που δέχεσαι πως η ΔΔΟ δεν είναι επιλογή του λαού. Επομένως, για ποια δημοκρατία μιλούμε; Που αποφασίζει η "ελίτ" ποιο εν το σωστό και το λάθος; Θα μας πουν οι "σοφοί" του εθνικού συμβουλίου πως θα ζήσουμε;

Τα "μουσκουρούθκια" νομίζω τα εξέθεσα αναλυτικά πιο πάνω. Απλά σκέφτου πως όσοι μιλούσαν πριν 5 χρόνια για "μουσκουρούθκια", έλεγαν ταυτόχρονα για Μικρασιατικές καταστροφές και πως προτιμούν να αποδημήσουν εις Κύριον παρά... Ευτυχώς ακόμα δεν καταστράφηκε η Κύπρος! Ούτε και πρόκειται.

Για το τελευταίο, δεν με πρόσβαλες. Απλά ξεκαθάρισα τη θέση μου. Ούτε πιστεύω πως όποιος πιστεύει σε ΔΔΟ εν Ακελικός. Άλλωστε επίσημα την στηρίζουν όλα τα κόμματα πλην Ευρωκό και Οικολόγων(με λίο ήξεις αφίξεις μέσα!)



@ Τελευταίο Ανώνυμο:

Φίλε, πολύ σωστά λες πως οι Τ/Κ είναι όσο Κύπριοι είμαστε κι εμείς. Συμφωνώ 100%. Κι εμείς φυσικά είμαστε 100% Κύπριοι, 100% Έλληνες(όπως οι Έλληνες της Ρόδου, της Κρήτης, της Αθήνας και του... Βόλου). Κι οι Τ/Κ εξισλαμισθέντες Έλληνες είναι στην πραγματικότητα, που η Τουρκία κατάφερε - με τη σημαντικότατη βοήθεια της Βρετανίας - να καπελώσει, να οικειοποιηθεί και να χρησιμοποιεί ώστε να εξυπηρετεί τα άθλια σχέδιά της.

Ανώνυμος είπε...

Το Τούρκικο στοιχείο υπάρχει στον βορρά. Τα "άλλα" μη-Ελληνικά στοιχεία υπάρχουν μόνο στο μυαλό των κομμουνιστών του ΑΚΕΛ. Είμαι όπως περίεργος να δω πού και τί είναι αυτό το περίφημο "Φοινικικό" στοιχείο, μέρος του Κυπριακού. Ή το Αραβικό. Ή το Λατινικό. Μα επειδή υπάρχουν δέκα πλάσματα που είναι Καθολικοί μαρωνίτες, γίναμε ...πολυ-πολιτισμικοί για να νάμαστε "ιν";

Δεν άκουσα κανέναν κομμουνιστή να αποκαλεί την Τουρκία ...πολυπολιτισμική με το 25% των Κούρδων, και με τις άλλες μειονότητες. Για κάποιο λόγο, οι αριστεροί εθνομηδενιστές μηδενίζουν ΜΟΝΟ το Ελληνικό έθνος.

Τέλοσπάντων. Σχετικά με την εθνικότητα. Τα μόνα πράγματα στην Κύπρο που είναι ΚΑΘΑΡΑ Κυπριακά, χωρίς εθνική συνείδηση δηλαδή, είναι τα αγρινά και οι ΓΑΡΟΙ (με το συμπάθειο). Και οι κομμουνιστές. (Πλεονασμός;)

Σχετικά με την ομοσπονδία. Ομοσπονδία στην Κύπρο ΔΕΝ πρόκειται να γίνει. Είναι μια καραμέλα που πιπιλούν μερικοί, για να αυτο-ικανοποιούνται. Με τους Τούρκους μας χωρίζει πολιτισμικό χάσμα. Το Κυπριακό λύθηκε το '74, με την διαφορά ότι χάσαμε έναν πόλεμο και δεν το έχουνε χωνέψει ακόμα.

Με την διχοτόμιση χάνουμε την μισή Κύπρο. Με την ομοσπονδία χάνουμε τον βορρά και δίνουμε συνκυριαρχία στον νότο. Μεταξύ των δύο, η διχοτόμιση είναι χίλιες φορές καλύτερη.

Ίσως μια μέρα κάποια γενιά αποφασίσει να κάνει αγώνα για απελευθέρωση. Διότι η σημερινή γενιά δεν έχει τα κότσια να το κάνει. Αντί αυτού, είναι χαμένη, lost in space, μέσα στα κόμματα.

Marios D είπε...

Φίλε Αυταπόδεικτο είναι ότι και ο Τάσσος παπαδόπουλος δεν έλυσε το κυπριακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος , απλά δεν εξαρτάται μόνο απο εμάς.

Με το ίδιο σκεπτικό που ''διερωτάσε'' γιατί ενώ θέλουμε κοινό κράτος δεν διεκδικούμε ή δεν εκλέγουμε ηγέτες που δηλώνουν ότι θέλουν να διεκδικήσουν λύση κοινού κράτους (Πχ λυσσαρίδη Τάσσο κτλ)


Απλά με το ίδιο σκεπτικό ''διερωτήσου'' γιατί οι ΤΚ ας πούμε εξέλεξαν τον Ταλάτ..



τώρα για τους παρέες που αναλώνουν τη ζωή τους για να ανακαλύψουν αν τελικά είμαστε ελληνικοί ή πολυπολιτισμικοί... κτλ

Ρε κοπέλια είστε ότι θέλετε ξεκολλάτε να πούμε...

αν θέλετε να νιώσετε έλληνες νιώστε έλληνες αν θέλετε να νιώσετε κυπραίοι νιωστε κυπραίοι αν θέλετε να νιώσετε αμερικάνοι νιώστε αμερικάνοι

Είτε αποφασίσετε ότι η κύπρος είναι ελληνική είτε πολυπολιτισμική ... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ διαφορά στη ζωή σας (ή κάπου αλλού) τούτο το πράγμα..

δικό σας θα είναι πάντα μόνο το χωραφούδι του παπά σας και του παππού σας.

Αν έρτει ένας σαουδάραβας και σας δώσει ένα σάκκο λίρες τότε το χοραφούδι σας θα είναι του σαουδάραβα.

Αν πάτε στη Κερύνεια και αγοράσετε τη γη του μεχμέτη τότε η γη του θα είναι δική σας,

..


...ρε φίλε αλιγάτορα ξέρεις τι κατάλαβα;

ότι τελικά οι παραπάνω Κυπραίοι ζούν στο κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα.. πρέπει να θκιαβάσουν λίγο Αριστοτέλη σιορ.. ...έτσι για αλλαγή..




Τσπ.. πέραν της πλάκας...


///
όσο αφορά τα.. μουσκουρούθκια φίλε..

σκέφτου ότι κάποτε πριν πολλά πολλά χρόνια

εθεωρούσαν τις προειδοποιήσεις του ΜΑκαρίου για την τουρκική εισβολή ... Μουσκουρούθκια..


Μια του κλέφτη 2 του κλέφτη .... και ο Μακάριος έπαθε όπως τον βοσκό τον ψεύτη,,,

Ας προσέχουμε λοιπών για την βεβαιότητα που προφητεύουμε το μέλλον όλοι μας και ας μην αγνοούμε τελείως τις προειδοποιήσεις των άλλων


μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα και ας μην κλείνουμε τα μάτια μας απλά για να δικαιωθούμε

έγιναν αρκετά κακά αλλά και καλά αυτά τα χρόνια

τα κακά είναι τα ευρωπαικά κονδύλια στα κατεχόμενα και ο οικοδομικός οργασμός του 2004 λόγο αυτού.
Το απευθείας εμπόριο το άνοιγμα ''γραφείων'' σε στύλ πρεσβειών σε λονδίνο κτλ
και διάφορες άλλες απειλές (αποχώρηση ΟΗΕ κτλ)]
Οι ΕΠΟΙΚΟΙ!!

Τα καλά που συνέβησαν είναι το ΕΥΡΩ και η υπόθεση ΟΡΑΜΣ.


Εχε κατα νού ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ δεν είναι μούχτη, στοιχίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια και παιδιά στην Αφρική πεινούν και πεθαίνουν.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια με την ευθύνη καθαρά ριγμένη πάνω μας όπως το 2004 τότε τα πράγματα εκτιμώ θα είναι δύσκολα.

Πρέπει να ελπίζουμε στη εκλογή Ερογλου που θα φέρει πίσω τις παλιές καλές μέρες Ντεχτάζ για να βγούμε σώοι απο αυτη την οδυνηρή πλην όμως αναγκαία διαδικασία των συνομιλιών..

Εκτός αν καταφέρουν να φέρουν κανένα σχέδιο της προκοπής αυτή τη φορά.

οπότε τα πράγματα αλλάζουν ;)

Unknown είπε...

Μα αν δεις ποιους εξέλεξε ο λαός από το Μακάριο και έπειτα, ήταν ο "απορριπτικός" Κυπριανού, ο Βασιλείου(σαν παρένθεση) που θα έλυνε το Κυπριακό σε 24ώρες μιλώντας απ' ευθείας με Άγκυρα, ο Κληρίδης που κατάφερε να πείσει το ένα τρίτο του λαού ότι είναι δήθεν δεξιός, εκλεγόμενος την πρώτη φορά με το "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω" και τη δεύτερη με τους S-300, ο Τάσσος(κάτι πάει λάθος στην αναφορά σου πιο πάνω) και ο Χριστόφιας σαν δεύτερη εξαίρεση μετά το Βασιλείου.

Επομένως, ο λαός είναι φανερό πως επιδιώκει σχεδόν κάθε φορά την "λιγότερο" ομοσπονδιακή λύση απ' αυτές που έχει ενώπιον του. Άσε που οι πιο ξύπνιοι μετά το 2004 κατάλαβαν τι εστί ομοσπονδία, ενώ αρκετοί ακόμα κοιμούνται νομίζοντας πως ο Δησύ είναι δεξιός, το Δήκο κεντρώο, η Εδέκ κεντροαριστερή και το Ακέλ αριστερό...


Οι δε τουρκοκύπριοι, εξέλεξαν τον Ταλάτ(άλλο θέμα ότι οι έποικοι ήταν παραπάνω) διότι έτσι διέταξε η Άγκυρα, προκειμένου να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο και να μας γωνιάσει και πάλι. Μια ζωή μας "παίζουν" μονότερμα οι Τούρκοι.


Όσο για τα "ΘΑ" και τα "ΙΣΩΣ", εξάγονται με ασφάλεια όταν κάποιος μελετά την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις επιδιώξεις της. Δυστυχώς, σαν πολιτική ηγεσία ΙΚΑΝΩΝ και ΕΥΧΡΗΣΤΩΝ, παίρνουμε απροβίβαστο. Ούτε καν ένα σύγχρονο γραφείο μελέτης τουρκικής πολιτικής και σχεδιασμού στρατηγικής δεν έχουμε. Αλλά τζιαι να χαμε, κάποιος "κουμπάρος" θα το αναλάμβανε...

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

Are maskarouthkia eferasas tin pale.
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
O TASSOS NA EPIVALI DIAFANIAN.MOUUUUUUUUUUUUUUHAHAHA
DITE TON DIKTI DIAFANIAS TIS KIPROU EPI TASSOU KAI THA KATALAVIS.MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHHAHAHAHAHAAHAH
MMMOOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
(KATSE NA PARI OBROS)
MOUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


DESMEVOME NA SAS VOMVARDIZO KATA RIPAS.MOUHAHAHAHAHAHAHAHHAHA



Eshi kai sto facebook christofias-watch.
Vourate na sigopsete fatses kopelia.
Ego ekatevasa tes idi

Ανώνυμος είπε...

MOUMOUMOUMOUMOUMOUMOUMOUHAHAHAAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Μαριος D είπε...

Ναι φίλε συμφωνώ ότι ο κυπραίος επιλέγει τη λιγότερη ομοσπονδιακή λύση.
Αλλά ούτε τους harcore αντιομοσπονδιακους επιλέγει. παρόλο που τους είχε μπροστά του διαχρονικά
.
Ο παπαδόπουλος για παράδειγμα αν δεν τον έπιανε το ΑΚΕΛ και του έλεγε τι να λέει δεν θα έβγαινε ποτέ πρόεδρος με αυτά που έλεγε παλαιότερα. Και στις περασμένες εκλογές αν έβγαινε και έλεγε ανοικτά ότι ήθελε λύση σε εντελώς άλλη βάση πιστεύω ότι θα έπιανε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.

Ο κυπραίος (όπως και εγώ) δεν θέλει να ψηφίσει αυτόν που γύρισει μέρα θα υπογράψει ότι του δώσουν πχ: Θεμιστοκλέους ή μαρκίδη κτλ ούτε όμως αυτόν που δεν θέλει λύση ΔΔΟ

Θέλει Mix σιεφταλιά σουβλάκια...!


Συνήθως πάει εναλάξ σκληροπυρινικού με διαλλακτικού. Αλλά όλα έχουν να κάμουν με τη στιγμή ...

Για παράδειγμα είχα μιλήσει με κύπριους μορφωμένους και ανεξάρτητους απο κόμματα (όπως εμένα) που όμως σε αντίθεση απο εμένα ψήφισαν χριστόφια και όχι κασουλίδη επειδή πίστευαν ότι ο χριστόφιας δεν θα υπόγραφε ότι του δώσουν και παράλληλα δεν θα ήταν ένας νέος τάσσος.


και στη τελική Σίγουρα παίζει και ρόλο ο Ηγέτης που θα έχει μπροστά του ο ψηφοφόρος..
Αν δεν μπορέσει να τον εμπνεύσει τότε δεν τον ψηφίζει

Για παράδειγμα ο λυσσαρίδης εμένα δεν με εμπνέει.

Τον θεωρώ ότι πάσχει απο ''εγωπάθεια'' (παρόλο που με άλυτο το κυπριακό ίσως και να τον ψήφιζα) Αν παλαιότερα είχα μπροστά μου ένα ηγέτη που μίλαγε για αλλαγή βάσης έγκαιρα με -πειστικά- επιχειρήματα που μπορεί να σε πείσει ότι μπορεί να πετύχει θα τον ψήφιζα.\\ σήμερα όμως θωρώ ότι είναι πλέων πολύ αργά για αλλαγή βάσης.


Διαχρονικά οι παραπάνω που ήταν ενάντια στη ΔΔΟ έλέγαν αόριστες θεωρίες. και ήταν ακροδεξιοί ή της παλιάς κκελλες δεν ήταν άνθρωποι με συνειδητοποιημένη γνώση της σημερινής εποχής. και Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ξεκάθαρο πλάνο.

Σίγουρα η ΕΕ δίνει απο μόνη της μια δυναμική
αλλά και πάλι πιστεύω ότι μέσω ΔΔΟ+ΕΕ μπορεί να επέλθουν καλύτερα αποτελέσματα απο το συνδυασμό ετσιθελική απαίτηση καθαρής λύσης+ ΕΕ..

Unknown είπε...

Εν να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε τότε φίλε Μάριε, στην τελευταία σου παράγραφο που εν και η ουσία.

Τι να πω, ότι και να γίνει, μακάρι ναν το καλύτερο για τον τόπο. Χάρηκα που τα είπαμε...

Nenekos είπε...

Με ποιον εκληρώθηκεν η ΟΜΟΝΟΙΑ;