ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ!

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009


Εγώ είμαι "Πρόεδρος Λύσης". Εν τυχαία που με αγαπούν οι ιμπεριαλιστές;



Το δημοψήφισμα ξανάρχεται. Διαβάστε σχετικά τα πιο κάτω δημοσιεύματα των έγκυρων δημοσιογραφων, φίλων της Επιτροπής, Μιχάλη Ιγνατίου και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου.

Βέβαια, οι φωστήρες που μας το ξαναφέρνουν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε, όπως κάναμε το 2004. Με την Επιτροπή να δίνει όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα.



Διπλωματικός "πυρετός" γύρω από το Κυπριακό και σκηνικό 2004 στήνουν οι ξένοι
του Μ. Ιγνατίου, Φιλελεύθερος 5/7/09

Ουάσιγκτον: Σκηνικό όπως αυτό του 2004, στήνουν τα μέλη της ομάδας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με το Κυπριακό και ήδη έχουν καθορίσει σύσκεψη κορυφής μετά το καλοκαίρι στη διάρκεια της οποίας θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη μεγάλη διπλωματική «επίθεση» που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα καταλήξει τον Φεβρουάριο με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Όλες οι ενέργειες του ΟΗΕ θα υποστηριχθούν έμπρακτα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών και σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Λιν Πάσκοε, ο οποίος πιστεύει πως η διευθέτηση του Κυπριακού «είναι μπροστά μας», θα εισηγηθεί την ανάμειξη της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών σε ανώτατο επίπεδο για να πειστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποδεχθούν πικρές υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν στον συμβιβασμό.

Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον δήλωσαν στον «Φ» ότι στη σύσκεψη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν το ερώτημα «τι κάνουμε για να επισπευθεί η διαδικασία» και στη συνέχεια αφού γίνει η αποτίμηση των μέχρι της στιγμής επαφών και συναντήσεων, θα αποφασιστούν με βάση εκτιμήσεις των κ. Πάσκοε, Ντάουνερ και Ζεριχού οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τα δημοψηφίσματα.

Στους εναλλακτικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η νέα θέση του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για την ειρηνευτική δύναμη, που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκβιασμού ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο Χριστόφια. Η αποχώρηση της UNFICYP σε περίπτωση νέας αποτυχίας στο Κυπριακό, θα χρησιμοποιηθεί ως εκβιαστικό όπλο τους τελευταίους μήνες του 2009, ενώ η προσοχή θα στραφεί τόσο στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα όσο και στο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ παρουσιάζονται «έντονα αισιόδοξοι» για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και δικαιολογούν αυτή τη θέση ως οι μόνοι που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των συζητήσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Στη Γραμματεία έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη του λεγόμενου σχεδίου λύσης με βάση τα σημεία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.

Ισχυρίζονται ότι η συνταγματική πτυχή, λίγο - πολύ, «δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα», ενώ εκφράζουν αισιοδοξία και για το εδαφικό-περιουσιακό, όπου σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κομπάζουν ότι έχουν «δέσει» τους δύο ηγέτες επί κειμένων που παρουσιάζουν τα σημεία συμφωνίας, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι πολλά.

Ξένος διπλωμάτης αναφερόμενος στο συνταγματικό, δήλωσε στον «Φ» ότι η λύση της «σταθμισμένης ψήφου» γίνεται αποδεκτή από τα μέρη.

Όσον αφορά τους διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν μεν αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Βρετανούς, αλλά την ίδια στιγμή ούτε εκβιάζουν, ούτε προκαλούν.

Εξαίρεση αποτελούν μερικά μέλη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τα οποία συνεχίζουν να επιμένουν σε πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους - Τσέινι, κάνοντας δική τους μικροπολιτική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εντολή από την Ουάσιγκτον καλεί τους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποφεύγουν παρεμβάσεις.

Του Μιχάλη Ιγνατίου από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»




ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

του Δ. Κωνσταντακόπουλου (6/7/2009)
http://konstantakopoulos.blogspot.com

«Σκηνικό 2004», με (απατηλές) υποσχέσεις/απειλές, στήνει ήδη ο διεθνής (ατλαντικός) “παράγων“ στη Λευκωσία. Pροχθές, ο Σουηδός ΥΠΕΞ Μπίλντ (θιασώτης του διαμελισμού και βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας προ δεκαετίας) προεδρεύων της ΕΕ (αν και προωθεί κραυγαλέα τα αμερικανοτουρκικά συμφέροντα), εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε, κατά πρωτοφανή τρόπο την Κύπρο, μέλος της ΕΕ, ότι θα αφεθεί στο έλεος του τουρκικού στρατού αν δεν συγκατατεθεί σε λύση του κυπριακού εντός του έτους! Για να φύγει το κυπριακό από την τουρκική ενταξιακή πορεία που αξιολογείται τον Δεκέμβριο! (Οι δηλώσεις Μπιλντ επιβεβαιώνουν την πλήρη αφασία κυπριακής-ελλαδικής διπλωματίας! Διερωτώνται μάλιστα πολλοί τι ακριβώς συζητούν Μπιλντ και Μπακογιάννη κατά τις συχνές συναντήσεις τους, μία από τις οποίες διήρκεσε 2,5 ώρες!)

Λονδίνο-Ουάσιγκτον επιδιώκουν το «κλείσιμο» όπως-όπως κυπριακού και ελληνοτουρκικών, με συνοπτικές διαδικασίες και λύσεις αντίστοιχες του απορριφθέντος Ανάν, ώστε να ανοίξει ο τουρκικός δρόμος προς την ΕΕ, αλλά και να ικανοποιηθούν πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις τους.

Στη Λευκωσία έσπευσαν ήδη Μπαρόζο, Μπράιζα, Φερχόιγκεν κλπ., ζητώντας άμεσο κλείσιμο κυπριακού (που ουδόλως τους απασχολούσε 35 χρόνια!). Υπόσχονται, λέγεται, και Νόμπελ σε Χριστόφια-Ταλάτ, σε σκηνικό που θυμίζει κάπως Μόσχα της περεστρόικα. Τότε, η παγκόσμια δεξιά-ακροδεξιά (Κολ, Ρήγκαν, Θάτσερ) πήγαιναν μέρα παρά μέρα στην πρωτεύουσα του “διεθνούς κομμουνισμού” για να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τον αρχηγό του Γκορμπατσώφ και την πολιτική του. Είναι τέτοια π.χ. η «χημεία» Μπαρόζο-Χριστόφια, που ο αποτυχημένος Πρόεδρος της Κομισιόν (σύμβολο, λόγω Αζορών, υποτέλειας στον Μπους) θεωρεί τον «κομμουνιστή Χριστόφια» από τους μεγαλύτερους «συμμάχους» στην ανανέωση της θητείας του. Ο Κύπριος Πρόεδρος όχι μόνο τον υποστηρίζει για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά και δεν έφερε αντίρρηση, όπως πράττει πάγια η κυπριακή κυβέρνηση, στην απαίτησή του να συναντήσει τον Ταλάτ στο “προεδρικό μέγαρο” του ψευδοκράτους!

Το μενού συνδυάζει κολακείες και απειλές, “για να μην ξεχνιόμαστε”. Το Ρώυτερ, επικαλούμενο ξένο διπλωμάτη, χαρακτήρισε τους Χριστόφια-Ταλάτ “μαθητευόμενους μάγους”, χωρίς νομική μόρφωση, που τσακώνονται για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Πολλοί ερμήνευσαν το τηλεγράφημα ως “παιδιά τελειώνετε επιτέλους!”.

“Λύση από Κύπριους για Κύπριους”, είναι το σύνθημα Χριστόφια, κανείς όμως Κύπριος δεν γνωρίζει τι γίνεται στις συνομιλίες! Οι “διακοινοτικές” μετηλλάγησαν προ πολλού σε διαδικασία εκπόνησης συντάγματος νέου κράτους, υπό συνθήκες μυστικοπάθειας απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής για τα μεταμεσαιωνικά δεδομένα της Ευρώπης, υπογραμμίζουν έγκριτοι Κύπριοι νομικοί, που διερωτώνται μήπως πρέπει τώρα να γίνει δημοψήφισμα για το περίγραμμα τουλάχιστο της επιδιωκόμενης λύσης! Ο Ταλάτ πάντως συμπεριφέρεται δημοκρατικότερα, κοινοποιώνυτας στους “βουλευτές“ του πρακτικά των συνομιλιών, που δεν γνωρίζουν ούτε οι αρχηγοί των “συγκυβερνώντων” ελλήνοκυπριακών κομμάτων!

H σύγχυση επί των θεμελίων της συνζητούμενης ρύθμισης είναι δυστυχώς κανόνας! Ο κ. Χριστόφιας σε συνέντευξη απέκλεισε ξένους δικαστές στο νέο κράτος. Στις ελληνοκυπριακές προτάσεις που κατετέθησαν στο Εθνικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ένας ξένος δικαστής. Στην επόμενη συνεδρίαση ο κ. Χριστόφιας απέδωσε την παρουσία του σε τυπογραφικό λάθος, ενώ ο σύμβουλός του κ. Τσιελεπής δήλωσε ότι «μάλλον γλυτώσαμε τους δικαστές”. Προ ημερών ο Ταλάτ μίλησε για τρεις ξένους δικαστές!

Διπλωματικοί κύκλοι αναγνωρίζουν ομόφωνα τον κεντρικό ρόλο του Βρετανού Πρέσβη Μίλετ στο συντονισμό του “διεθνούς παράγοντα”, αλλά και στο “στρίμωγμα” Χριστόφια, αν δεν παίξει τον ρόλο που του επιφυλάσσει το βρετανικό “master plan”. Το οποίο δεν είναι άλλο από την κινητοποίηση της ισχύος της κυπριακής αριστεράς εναντίον του ελληνικού εθνισμού. Μόνο έτσι, ελπίζει η Γηραιά Αλβιών, υπάρχει περίπτωση να πεισθούν/πιεσθούν οι ¨Ελληνες, 80% του πληθυσμού, να παραιτηθούν από τα πιο αυτονόητα δικαιώματα…

Την Κυριακή ο Μίλετ δήλωσε δημοσίως ότι η δουλειά των δύο ηγετών είναι “να πουλήσουν τη λύση στις κοινότητές τους”, προβλέποντας προσωρινή συμφωνία τον Οκτώβριο και δημοψήφισμα τον Ιανουάριο. Το μόνο που μοιάζει να ανησυχεί τον Μίλετ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ντάουνερ είναι η κοινή γνώμη – ο Ντάουνερ μάλιστα προκάλεσε σκάνδαλο όταν γνωστοποιήθηκαν σχόλιά του κατά των εφημερίδων “Φιλελεύθερος” και “Σημερινή”.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από πολύ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν τρία εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάστηκαν Λονδίνο-Ουάσιγκτον:

1. υιοθέτηση παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, επίλυση ελληνοτουρκικών, ταχεία ένταξη Τουρκίας πριν από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές αποφάσεις (2013)

2. προσωρινή συμφωνία τον Οκτώβριο που θα “κλειδώσει” τις ελληνικές υποχωρήσεις, απαλάσσοντας την τουρκική ενταξιακή πορεία

3. άνοιγμα τουρκικών αεροδρομίων-λιμανιών, αφού, όπως ορθώς υπογράμμισε, επικαλούμενος την Ταϊβάν, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, εμπόριο δεν σημαίνει αναγνώριση. Τι θα κάνουν τότε Λευκωσία και Αθήνα, που, κατά τρόπο εξευτελιστικό για τις ίδιες, δεν ζήτησαν αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, όπως ζητούσε όχι ο Πρωθυπουργός της Κύπρου ή της Ελλάδας, αλλά της Γαλλίας, από το 2005;!

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξηγούν την κινητικότητα περί το κυπριακό, υπογραμμίζουν ότι, πέραν της επιδίωξης διευκόλυνσης της τουρκικής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, το ατλαντικό “λόμπυ” θέλει «με ένα σμπάρο να πετύχει τρία τρυγόνια». ‘Όχι μόνο να “λύσει“ το κυπριακό αλλά και:

α) να αποκτήσει από τώρα η ‘Αγκυρα, πολλά από τα δικαιώματα των μελών της ΕΕ, δια του θεσμικού ρόλου που θα αποκτήσει επί της κυπριακής ψήφου. Αν αυτό γίνει, θα είναι δυσκολότατο στην ΕΕ να πει μελλόντικά όχι στην ‘Αγκυρα, χωρίς να διακινδυνεύσει να «ανατιναχθεί» η συνταγματική ευστάθεια και εξωτερική ασφάλεια ενός μέλους της!

β) να αποκτήσουν οι Βρετανοί δια των ξένων δικαστών, της διαιώνισης του καθεστώτος βάσεων και σειράς άλλων συζητούμενων ρυθμίσεων, μόνιμη, μη αναστρέψιμη επιρροή στην Κύπρο που δεν είχαν ποτέ μετά το 1960.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Το ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Η αθηναϊκή ελίτ τηρεί «αποστάσεις ασφαλείας» από τις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας, αφήνοντας τον κ. Χριστόφια να βγάλει μόνος του το «φίδι από την τρύπα». Μεγάλο τμήμα της επιθυμεί διακαώς να “απαλλαγεί” από το κυπριακό, μόνο που αν η συμφωνία δεν αποδειχθεί βιώσιμη, κινδυνεύει να το δει μπροστά της με πολύ χειρότερη μορφή. Θολές λύσεις και “εποικοδομητικές” ασάφειες δημιουργούν δυνατότητα εθνοτικών συγκρούσεων, με ότι συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι πολύ εύκολο να υπονομευθεί μια λύση μέσω κακών ρυθμίσεων στην εκτελεστική εξουσία, που θα αφίστανται των ισχυόντων στη Δύση, προειδοποίησε προσφάτως, καλώντας σε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα αυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος.

Η πολιτική αστάθεια στην Αθήνα καθιστά λιγότερο προβλέψιμες τις τελικές θέσεις των κομμάτων επί μίας λύσεως – ουδείς επιθυμεί σήμερα να καταβάλει κόστος για να στηρίξει ελληνικές υποχωρήσεις και την τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Ενώ και αρκετοί ανησυχούν μήπως το κυπριακό «φίδι», αν δεν προσεχθεί, «δαγκώσει» τελικά και την μητροπολιτική Ελλάδα. Σημαίνων παράγων της ΝΔ υπογράμμισε, μιλώντας στον “K.t.E” υπό τον όρο ανωνυμίας: «Μη βιώσιμη λύση θα καταστήσει την Αθήνα όμηρο ‘Αγκυρας, Λονδίνου και Ουάσιγκτον, για να μην πάθουν τίποτα 750.000 ‘Ελληνες χωρίς κανονική κρατική προστασία».

¨Εγκριτοι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι το “κλειδί βιωσιμότητας” της λύσης είναι η διατήρηση του πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτοκυβέρνησης, αυτοάμυνας, ανεξαρτησίας για τους ¨Ελληνες, τουλάχιστο εκεί που θα ζήσουν. Αν αναγνωριστεί σε οποιονδήποτε τρίτο, μη αιρετό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας (δικαστή , Τούρκο συμπρόεδρο κλπ.) δικαίωμα απόφασης επ¨ αυτής δημιουργείται αμέσως έδαφος σύγκρουσης. Εξωφρενική και παράλογη χαρακτηρίζουν ορισμένοι την πρόταση των Ελληνοκυπρίων να αποποιηθούν του δικαιώματος της αυτοάμυνας, μόνοι μεταξύ όλων των κρατών του κόσμου (και μάλιστα κράτος στη Μεσόγειο που υπέστη εισβολή). Tέτοια πρόταση έγινε και για το παλαιστινιακό κράτος – δεν τη σκέφτηκε όμως κανείς Παλαιστίνιος, ο Νετανιάχου θέλει να την επιβάλει! Και φυσικά, είναι ακατανόητη, υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αναγνώριση, με οποιαδήποτε μορφή, μονομερή ή πολυμερή, σε τρίτες χώρες δικαιώματος επέμβασης.

Οι διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 προκλήθηκαν από τους παραλογισμούς των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, που επικαλέσθηκε η ‘Αγκυρα και το 1974. Οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες γιατί μπλόκαραν τη κρατική λειτουργία με το βέτο που παραχώρησαν στη μειονότητα. Με το σχέδιο Ανάν, ή το σύστημα εκ περιτροπής προεδρίας, δεν προβλέπεται καν βέτο για την πλειονότητα!

11 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΒΛΑΚΑ:

Όταν λέμε ότι η Επιτροπή θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα σε περίπτωση Δημοψηφίσματος, τι ακριβώς θα πράξει;;;

Θα αναρτά αναρτήσεις που θα καλούν τον κόσμο να ψηφίσει όχι;;;

Θα στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα με ψευδώνυμα για να πείσει τους πολίτες τι να ψηφίσουν;;;

Θα παρακολουθά τον Χριστόφια και λέει κάνει και σωστά, κάνει και λάθη και μας οδηγεί στην καταστροφή αλλά κάνει καλά που στέλνει γράμμα για την Αμμόχωστο;;;

Θα γλείφει τον Χριστόφια και θα του αυξάνει την αξιοπιστία του για να μας φέρει ξανά το Σχέδιο ΑΝΑΝ;;;

Μήπως είναι τυχαίο το ότι τα δημοσιεύματα για νέο δημοψήφισμα συνδυάζονται με το γλείψιμο της Επιτροπής προς τον Χριστόφια για τους αριστοτεχνικούς του χειρισμούς σε σχέση με την επιστολή για την επιστρόφή της Αμμοχώστου;;;

Είναι σύμπτωση το ότι ούτε ο Κατσουρίδης δεν εκφράστηκε με τόσο θετικά σχόλια για τον Χριστόφια;;;

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Η Επιτροπή δε διστάζει να συγχαίρει τον όποιοδήποτε, όταν πρέπει να το κάνει.

Ακόμη και τον Ευέλικτο Οδοστρωτήρα.

Όμως αν δοκιμάσει ο Ευέλικτος να ξαναφέρει το Σχέδιο που απορρίφθηκε από το λαό, τότε η Επιτροπή, εννοείται ότι θα αντισταθεί με κάθε νόμιμο μέσο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει περίπτωση να έρθει ένα νέο σχέδιο για δημοψήφισμα και να μην το χαρακτηρίσετε "ΑΝΑΝ";

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Το Δημοψήφισμα ξανάρχεται, εκτός αν δεν έρθει καθόλου. Μια πιθανότητα που κάποιοι τη συζητούσαν πριν από λίγο καιρό αλλά λέγαμε πως είναι ακραία. Μήπως όμως δεν είναι;

Να τι γράφει το κατα κανόνα εγκυρο, εκγκυρότατο offsite:

NOREFERENDA - Βολιδοσκοπούν να μην γίνουν δημοψηφίσματα
Σε διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία και στο εξωτερικό, τυγχάνει επεξεργασίας - σύμφωνα με πληροφορίες της OffSite - η ιδέα όπως: Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στο κυπριακό μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, αυτή να μην τεθεί σε δημοψήφισμα μια και «η συμφωνημένη διευθέτηση έχει τύχει διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκε από τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των δύο κοινοτήτων». Οι ίδιοι κύκλοι, ανησυχούν ότι, σε περίπτωση δημοψηφισμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάβουν «οι δημαγωγοί» και τα ΜΜΕ θέτοντας σε κίνδυνο την υιοθέτηση της συμφωνίας. Όσον αφορά την απειλή για απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε πρόσφατη συζήτηση ξένων διπλωματών στη Λευκωσία έγινε παραδοχή ότι, το μέγιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι η περαιτέρω μείωση της δύναμης, αλλά όχι η πλήρης απόσυρση της.

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Η περίπτωση αυτή είναι περίπου ανατριχιαστική. Γιατί αν γίνει Δημοψήφισμα και υπάρχει μια καθαρά πλειοψηφία προς το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ τότε η μειοψηφία (ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ) θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την επιταγή της πλειοψηφίας και στη συνέχεια να συνεργαστεί με αυτήν. Και έτσι δουλεύει η Δημοκρατία.

Αν όμως δεν γίνουν δημοψηφίσματα και τυχόν αποφάσεις για "ξεμπέρδεμα" του Κυπριακού όπως όπως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα που θα γίνει διαχρονικό.

1ον. Γιατί η μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σημαίνει τον Φόβο της Απόρριψής του από τον λαό.

2ον Εφόσον ο λαός δεν ρωτήθηκε, τότε αυτομάτως νομιμοποιούνται ΟΛΕΣ οι μορφές πάλης κατά της Δοτής λύσης.

3ον . Αυτό το "ΟΛΕΣ" μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο πολλα χρόνια πίσω, στα σκοτεινά χρόνια του 60.

Τέλος, αντικειμενικά, δεν πιστεύω πως ο Χριστόφιας θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Μπορεί κάποιοι κύκλοι να πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί η "άλλη πλευρά" να είναι πιο ¨δεκτική σε μια τέτοια διευθέτηση-είναι γνωστό πως οι Τούρκοι κατά κανόνα υπακούουν σχεδόν τυφλά στην Ηγεσία τους αλλά από δαμέ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν θα περάσει. Δεν νομίζω πως ο Χριστόφιας θα το επιχειρήσει, ακόμα και αν έχει τη σύμφωνο γνώμη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Γνωρίζει πως οι βάσεις των κομμάτων δεν θα ακολουθήσουν μια τέτοια μεθόδευση.

Αν πέφτω έξω και θελήσει να προσπεράσει τη λαϊκή βούληση, τότε σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία.

Όχι όμως με τον τρόπο που θα ήθελε αυτός και οι οπαδοί του.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξουν δημοψηφίσματα. Ο Χριστόφιας δεν θα τολμούσε ποτέ να επιβάλλει λύση χωρίς να την περάσει που δημοψήφισμα, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.

Ανώνυμος είπε...

@ Φαληρος

"2ον Εφόσον ο λαός δεν ρωτήθηκε, τότε αυτομάτως νομιμοποιούνται ΟΛΕΣ οι μορφές πάλης κατά της Δοτής λύσης. "

Δικε μου μολις νομιμοποιησες την τουρκοκυπριακη ανταρσιαν.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Θεωρούμε υποκριτικό και αυτουποτιμητικό το να εξυβρίζεις κάποιους και ταυτόχρονα να θέλεις να φιλοξενείσαι στο blog τους.

Συνεπώς, αναρτήσεις του Νενεκατωμένου, διαγράφονται. Μπορεί άνετα βέβαια, να εκφράζεται στα δικά του blog μαζί με τα φιλαράκια του Aslan, Μιχάλη Μιχαήλ, Βραδύνου κλπ.

Όσοι, μόνοι ή ενορχηστρωμένα μας εξυβρίζουν, ας το κάνουν εκτός των σελίδων μας.

Lexi_penitas είπε...

Νεκατωμένε ποιος σου είπεν να τρίφεσε πασ΄την βερκαν του βοσκού; Άτε, έγραψα τζιαι εγώ το πρώτο μου σχόλιο. Να με διαγράψουν τζιαι μένα να γινούμεν πολλοί. Τελικά οι διαγραμμένοι εννα είμαστεν παραπάνω που τους μη διαγραμμένους. Χαχαχαχα. Φαιδρότητα, εεε φαιδρότητα

Μάριος είπε...

Εν νομίζω να σε διαγράψουν ρε λεξιπενιντα επειδή άξια μαλακία έγραψες. Απ'ότι απέδειξαν εδώ, κι αυτό το γνωρίζουμε εμείς που διαβάζουμε αυτό το blog καθημερινά, θα σεβαστούν το επίπεδο σου, κι ας είναι ίσια με το κοκκονόσυκο.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Το σχόλιο του Pinaleou παραμένει κατ' εξαίρεση για να δείχνει το επίπεδο ανθρώπων που δεν ωριμάζουν ποτέ.