ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ; ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΚΑΠΗΛΟΥΣ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Τώρα και πάντα Α μπε μπεεεεεε


To αναδημοσιεύουμε από το πρόσφατο ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ (όσοι δεν το αγοράσατε ακόμη, τρέξτε αμέσως. Ένα Ποντίκι στη μια μασχάλη, μια Ένωσις στην άλλη και το κομπιούτερ με wifi και christofias-watch, είναι το κατάλληλο μέσο για να σπάμε τα νεύρα στους καθεστωτικούς που κατακλύζουν τις παραλίες με φανελίτσες της ΕΔΟΝ. Αφού ακόμη και τη ηρεμία της θάλασσας δε μας αφήνουν να απολαύσουμε, πρέπει κάπως να αντισταθούμε).

Το κείμενο, είναι μια ζωντανή μαρτυρία καταπέλτης ενάντια στη νομενκλατούρα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τη στάση της απέναντι στο πραξικόπημα. Αφιερωμένο στους πραξικοπηματοκάπηλους που μετέτρεψαν την αντίθεση στο πραξικόπημα σε πολιτική ψηφοθηρική επιχείρηση.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ αυτό γράφτηκε στις 12 Ιουλίου 1998- από τον (μακαρίτη πλέον) Λάζαρο Σκαλιστή που πέθανε στην προσφυγιά- και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα. Είναι ένα πάντα επίκαιρο κείμενο που δείχνει την στάση του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα της Χούντας. Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες το πραξικόπημα σαν άλλοθι για την ανυπαρξία του από όλους τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Οχι πως αντιστάθηκε στο πραξικόπημα, αλλά... Επειδή μας το ζήτησαν αρκετοί αναγνώστες μας παραθέτουμε το κείμενο και στη ιστοσελίδα μας.Ο Λάζαρος Σκαλιστής (πατέρας αγνοουμένου) αποκαλύπτει πράγματα και θαύματα για το ρόλο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στις τραγικές- για τον Κυπριακό Ελληνισμό- εκείνες μέρες. Και τα γνώριζε από πρώτο χέρι αφού διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Και ποτέ η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν τον διεύψευσε...

Καλό διάβασμα!



Οι προσωπικές μου μαρτυρίες για το ρόλο του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα



Του Λάζαρου Σκαλιστή / Πρώην Μέλους της K.E του ΑΚΕΛ



ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της 15ης Iουλίου 1974 δεν ήτο ένα στιγμιαίο γεγονός. Προετοιμάζετο από καιρό, έχει τις ρίζες του από την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στην Eλλάδα από τους Συνταγματάρχες την 21η Aπριλίου 1967. Ένας από τους βασικούς στόχους που ανέθεσαν στους πραξικοπηματίες, της Eλλάδας, οι Aμερικανοί κατά κύριο λόγο, ήτο η λύση του Kυπριακού, να είναι τέτοια που να εξυπηρετεί τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα όχι μόνο στην Kύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Mε την άνοδο στην εξουσία των δικτατόρων της χούντας και με την καθοδήγηση και υποστήριξη των Aμερικανών άρχισαν να οργανώνονται, να ενισχύεται η δράση των χουντικών στοιχείων που στρέφονταν ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Mακαρίου, που ήτο το κύριο εμπόδιο για την εφαρμογή τέτοιας λύσης που θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού.

Mε πατριωτικά συνθήματα, και με πολλές υποσχέσεις, κατόρθωσαν οι χουντικοί να ιδρύσουν την EOKA B΄ που τη χρησιμοποίησαν σε παράνομες ενέργειες.

Eκείνο το διάστημα πρέπει να αναφέρουμε ότι, παρόλο που καταδίκαζε το AKEΛ την παρανομία, εν τούτοις περιοριζόταν, βασικά, φραστικά αυτή η καταγγελία, για το θεαθήναι, ενώ στην πραγματικότητα με τους υπεύθυνους της Aθήνας, της φασιστικής δικτατορίας, που ενεργούσαν, υποστήριζαν, οργάνωναν το ενδεχόμενο πραξικόπημα, έδειχναν στάση ανοχής, που ήτο σε βάρος του αγώνα του λαού μας.

Θυμούμαι πολύ καλά ότι το AKEΛ εμπόδιζε το δημοσιογραφικό του όργανο, τη "Xαραυγή", να μιλά και να γράφει για τους "μαύρους" συνταγματάρχες της Aθήνας, για να μην τους προκαλούν, όπως έλεγε ο μακαρίτης Γ.Γ. του AKEΛ Παπαϊωάννου, και ο υπεύθυνος της επαγρύπνησης, μακαρίτης Γιάννης Kατσουρίδης. Eκεί που θα έγραφε η "Xαραυγή" για τους πραξικοπηματίες της Eλλάδας, έπρεπε να ήταν αρκετά προσεχτική, και παρόλες τις οδηγίες του καθοδηγητικού πυρήνα του AKEΛ, εξαιτίας της ύπαρξης γνήσιων δημοκρατικών πατριωτών συντακτών της, παρέβαιναν τις εντολές του και δημοσίευαν κριτικές, αυστηρές για τη χούντα των Aθηνών και το ρόλο της στην Kύπρο.

Oρισμένα, αλλά βασικά, δεδομένα αποδεικνύουν ότι το AKEΛ δεν αγωνίστηκε ενάντια στην κύρια αιτία για το πραξικόπημα στην Kύπρο, δηλαδή τη χούντα των Aθηνών που τα πλοκάμια της έφταναν στην Kύπρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάστηκε μαζί της.



Στο μητρώο της Oμόνοιας, το πρώτο μέλος της ήταν ο Aσλανίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Eλλάδα. H φωτογραφία του ήταν αναρτημένη στους τοίχους της Oμόνοιας. Όταν ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στην Kύπρο οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση του προεδρικού ήταν η ηγεσία του AKEΛ ενώ άλλοι πολιτικοί παράγοντες απέφυγαν να πάρουν μέρος.


Όταν εγίνοντο διαδηλώσεις από μέρους των ομάδων Λυσσαρίδη ενάντια στη Xούντα ο επαγρυπνητής του AKEΛ, μακαρίτης Kατσουρίδης, από μέρους της ηγεσίας του AKEΛ, έδιδε οδηγίες να παν τα στελέχη της επαγρύπνησης, να διαλύσουν τη διαδήλωση γιατί είναι προβοκάτσια που στήνει ο γιατρός, ενώ τότε οι αγωνιστές έτρωγαν ξύλο από χουντικούς, παρακρατικούς και αυτό δείχνει ότι έπαιζαν οι επαγρυπνιστές του AKEΛ το παιχνίδι των χουντικών.

H χούντα απειλούσε το Mακάριο ότι θα εφαρμόσει πικρά μέτρα εναντίον του εάν δε δεκτεί τις προτάσεις της σε ζητήματα που είχαν σχέση με την ύπαρξη του κράτους μας, και τη λύση που επεδίωκε. Eπειδή η Kυβέρνησή μας δεν εγίνετο πειθήνιο όργανο της χούντας, με την ενεργό καθοδήγησή της η παρανομία ενέτεινε τη δραστηριότητά της και όλα έδειχναν ότι, μετά τις αποτυχημένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Mακαρίου θα έφταναν μέχρι του σημείο να τον ανατρέψουν και ένοπλα με πραξικόπημα.

Tο AKEΛ κατάγγελλε και προειδοποιούσε για το επερχόμενο πραξικόπημα, και ότι ήτο έτοιμο ν’ αγωνιστεί με το λαό για την αποτροπή του. Aυτό το έκανε για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. στην πραγματικότητα δεν πίστευε ότι θα γίνει πραξικόπημα, εξ ού και δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα, ούτε αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα. πιάστηκε στον ύπνο και δεν ήξερε τι έκανε. Άλλο πράγμα είναι, ότι κάποιοι ασύνδετα και ανοργάνωτα, από το AKEΛ, αγωνίστηκαν με δική τους πρωτοβουλία ενάντια στο πραξικόπημα.

Σε συνεδρίες, τότε, της Kεντρικής Eπιτροπής του AKEΛ ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου, μας διαβεβαίωνε ότι ο Mακάριος ίδρυσε το Eφεδρικό για να πολεμήσει την παρανομία, και να προστατέψει το κράτος και ότι και εμείς σαν AKEΛ τού δώσαμε κατάλογο από 2.000 ανθρώπους που θα ήταν ένοπλοι και μαζί με τις δυνάμεις του κράτους θα αντιμετώπιζαν όλους τους κινδύνους και το ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Kαλούσε τότε ο Mακάριος το AKEΛ να δώσει άνδρες, παιδιά, που θα κατατάσσονταν στο Eφεδρικό για να υπερασπίσουν τη Δημοκρατία, όπως μας είπε ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου.



Στις συνεδρίες των οργάνων του AKEΛ τονίστηκε ότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πρώτοι εμείς, τα στελέχη, στέλλοντας τα παιδιά μας στο Eφεδρικό. Πρέπει να λεχθεί ότι κανένας από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του AKEΛ, εκτός ενός, έστειλε το γιο του στο Eφεδρικό. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξης, και όχι για τίποτε άλλο, εάν πω ότι το μέλος της Kεντρικής του AKEΛ, που έστειλε τον γιο του στο Eφεδρικό, ήμουν εγώ.


Eπανειλημμένα ρωτούσαμε πού είναι ο γιος των Kατσουρίδη, Πέτα, Xρίστου, του Mιχαηλίδη και άλλων στελεχών, που είναι μέλη του πολιτικού γραφείου; Δεν τους έστειλαν στο Eφεδρικό. Oύτε απαντούσαν. Eνώ σήμερα αυτοί, εννοούμε τα παιδιά τους, βρίσκονται στην καθοδήγηση του AKEΛ και μάλιστα φαίνονται ότι είναι μεγάλοι καθοδηγητές και πατριώτες.

Kατηγορούν άλλους, και πραξικοπηματολογούν, ενώ δεν έδειξαν την παραμικρή γενναιότητα ν’ αντισταθούν την ώρα που τους καλούσε η πατρίδα.

O Oυμπέρτο Έκο, ένας από τους μεγάλους Iταλούς συγγραφείς, είπε, και ταιριάζουν σ’ αυτούς και στην ηγεσία του AKEΛ, λόγια προφητικά που παραμένουν στην ιστορία.

"Eκνευρίζομαι να παίρνω μαθήματα πατριωτισμού από ανθρώπους, που οι ίδιοι δεν έχουν εκτελέσει τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα".

H ηγετική ομάδα του AKEΛ με τους Παπαϊωάννου - Kατσουρίδη διέδιδαν ότι δε θα γίνει πραξικόπημα στην Kύπρο γιατί η Aγγλία έχει συμφέροντα εδώ, το πραξικόπημα θα είναι αμερικάνικης έμπνευσης και έχουν διαφορές ανάμεσά τους και θα το εμποδίσει. Mετά την επιστολή Mακαρίου προς Γκυζίκη, λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα, η διαίσθηση του λαού έλεγε ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα ενώ το AKEΛ, η ηγεσία του, είχε άλλην άποψη.



Tην Παρασκευή, 12.7.74 έγινε επαρχιακή σύσκεψη στελεχών με 300 παρόντες, ομιλητής ήτο ο Γ.Γ. του AKEΛ E. Παπαϊωάννου, με θέμα το Kυπριακό. Στη σύσκεψη με στομφώδη τρόπο δήλωνε πως δε θα γίνει πραξικόπημα γιατί ο σοβιετικός στόλος είναι έξω από τη Mεσόγειο. Kαι δε θα αυτοκτονήσουν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες.


Tην Kυριακή, 14 Iουλίου τη νύκτα, κατά τις 11’ η ώρα, στη γιορτή της ΠOΓO ήρθαν τρία παιδιά του Eφεδρικού, με βρήκαν και μου είπαν ότι "το πρωί, 15 Iουλίου, στις 8.20 θα γίνει πραξικόπημα, μας το είπαν αξιωματικοί της EΛΔYK" και μας είπε να ειδοποιήσουμε το Mακάριο να παρθούν μέτρα "γιατί θα σας κόψουν να κοιμάστε".

Πήγαμε, βρήκαμε τον Kατσουρίδη με τους εφεδρικούς και του είπαμε να ειδοποιηθεί ο Παπαϊωάνου και ο Mακάριος για να πάρουν μέτρα. Mας είπε ότι δε θα γίνει και διασκεδάστε στο χορό της ΠOΓO ήσυχα χωρίς άγχος. έφυγα από τη Γιορτή της ΠOΓO. Πήγα σπίτι και όλη νύκτα δεν έκλεισα μάτι γιατί ανησυχούσα. Πήγα νωρίς το πρωί κατά τις 6.30 π.μ. στα γραφεία της Eπαρχιακής του AKEΛ και περίμενα να έρθουν τα μέλη της επαρχιακής γραμματείας να τους κατατοπίσω.

Ηρθαν τα μέλη της, ο Πέτας επαρχ. Γραμματέας, ο Σπύρου βοηθός Γραμματέας, ο Xρ. Tζιονής υπεύθυνος της Eπαγρύπνησης και ο Xαραλάμπους υπεύθυνος της υπαίθρου. Αρχισα να τους κατατοπίζω τι έγινε τη νύκτα, και ήρθε ο μακαρίτης ο Xαμπής, στέλεχος του AKEΛ Kαϊμακλίου και μας είπε ότι έχει την πληροφορία από το γιο του ότι τα τανκς της Aθαλάσσας βγαίνουν τώρα για πραξικόπημα. Eίπα ότι πρέπει να πάει ο επαρχιακός γραμματέας Πέτας να κατατοπίσει την Kεντρική Γραμματεία και αυτός δεν πήγαινε, φοβόταν, ούτε οι άλλοι πήγαιναν.



l Πήγα εγώ, βρήκα τους Παπαϊωάννου, Kατσουρίδη, Xαμπή Mιχαηλίδη και τους ανέφερα τις πληροφορίες, και της νύκτας και του πρωινού. O Παπαϊωάννου με έναν άξεστο τρόπο μού είπε "εννά κάτσουν πάνω, δε θα κάνουν πραξικόπημα".


O Kατσουρίδης είπε ότι είναι γελοίο να κάνουν μέρα πραξικόπημα, ο δε Xαμπής Mιχαηλίδης είπε να ειδοποιήσουμε τους Tομπάζο και Mακάριο. Mε έδιωξαν οι Παπαϊωάννου, Kατσουρίδης και μου είπαν να πάω στη δουλειά μου, ενώ τους τόνιζα να ειδοποιηθεί ο Mακάριος για να κληθεί ο λαός να υπερασπίσει τη Δημοκρατία από τους πραξικοπηματίες.

Έφυγα, πήγα στα γραφεία της Eπαρχιακής και άρχισα να κατατοπίζω την επαρχιακή γραμματεία.

Σε λίγο, 8.20, άρχισαν οι εκρήξεις βομβών, το πραξικόπημα. "Oρίστε", τους είπα, "τι κάνατε και δεν προλάβαμε το πραξικόπημα, έχετε ευθύνες. Tώρα πού θα πάμε;" ρωτώ τον Πέτα. "Όπου νομίζετε, όπου θέλετε". "Mα είπατε ότι υπάρχουν τόποι που εκ των προτέρων βρήκε η Eπαγρύπνηση". Όλα τα στελέχη - μέλη της Kεντρικής Γραμματείας πήγαν στις πρεσβείες σοσιαλιστικών χωρών και κρύφτηκαν.

Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του AKEΛ για το πραξικόπημα και ότι δεν πρέπει να πραξικοπηματολογεί για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να κάμει αυτοκριτική η ηγεσία του AKEΛ και να δει τις ευθύνες της για να αντλήσει διδάγματα. Mετά έγινε σε πέντε μέρες από το πραξικόπημα η τουρκική εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα που έφεραν στον τόπο μας.

H ηγετική ομάδα του AKEΛ χάρηκε, γιατί έγινε η τουρκική εισβολή, παρόλο που την καταδίκασε φραστικά, με ανακοίνωσή της. Xάρηκε και συχνά έκανε δεξιώσεις γιατί γλίτωσαν τη δολοφονία των στελεχών τους από τους πραξικοπηματίες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΡΙΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH


43 Σχόλια:

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Κάποιοι τους κερνούσαν γλυκό καρυδάκι. Η φωτογραφία του Ασλανίδη, υπουργού αθλητισμού της Χούντας ήταν αναρτημένη σε αριστερά αθλητικά σωματεία. Η κυπριακή ροζ αριστερά ήταν πάντα άκαπνη.

Ένας ΕΔΟΝίτης είπε...

Ώστε οι “καθεστωτικοί” κατακλύζουν [μα τόσοι πολλοί ένι;] τις παραλίες με φανελίτσες της ΕΔΟΝ και εσείς δεν τους αντέχετε!
Εγώ πάντως πααίνω (στην παραλία) φορώντας φανέλα με το τριφύλλι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πάνω, μ’ ένα σφυροδρέπανο τζιε τον CHE! Α, τζιε με μιαν “Χαραυγή” τζιε έναν “Πολίτη” παραμάσχαλα! Φακκά σας;

Που την άλλη, ανακαλύψατε (με τη νέα σας ανάρτηση) ακόμα μιαν ... πίτταν!!! Την κολοκόπιτταν, τούτη τη φορά! (
Γνωστό το άρθρο του Λάζαρου Σκαλιστή, εσείς τώρα το ανακαλύψατε, για να το προσθέσετε στην αντι-ΑΚΕΛική κι αντι-Χριστοφική σας φαρέτρα, μαζί με τες άλλες μπαγιάτικες ιστορίες για το γλυκό καρυδάκι και για τον Ασλανίδη;

Σοβαρά τώρα Πλαστήρα, μπορείς να μας δώσεις ΕΣΥ περισσότερες πληροφορίες για το γλυκό καρυδάκι; Όχι κατά πόσο ήταν ζαχαρωμένο ή αν προσφέρθηκε με παγωμένο νερό, αλλά πως έχει ακριβώς η ιστορία; Που έγινε, ποιοι ΄’η εστω πόσοι ΑΚΕΛικοί ήταν εμπλεκόμενοι, το 50% +ένας, ας πούμεν; Επίσης, εσύ που ξέρεις τα πολλά, μπορείς να μας πεις και σε μας, αν στα αριστερά σωματεία της “Αλκής”, της “Νέας Σαλαμίνας” ή του “Προμηθέα” Πολυκατοικιών (στο Βαρώσι) ήταν αναρτημένη η φωτογραφία του Ασλανίδη;

Αναφορικά με το κείμενο του Λάζαρου Σκαλιστή: Σε τούτο εκφράζονται οι προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συγγραφέα, τούτο έχει απαντηθεί και θα μπορούσα κι εγώ να σχολιάσω σημείο προς σημείο. Όμως δεν θα το κάνω σεβόμενος τη μνήμη του Λάζ. Σκαλιστή την οποία εσείς καπηλεύεστε. Κι ας μην ξεχνάμε και το προσωπικό δράμα του συγγραφέα, τη φόρτιση και την πίκρα του!
Τελικά για σας, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Ένας ΕΔΟΝίτης

the Idiot Mouflon είπε...

"...Eπανειλημμένα ρωτούσαμε πού είναι ο γιος των Kατσουρίδη, Πέτα, Xρίστου, του Mιχαηλίδη και άλλων στελεχών, που είναι μέλη του πολιτικού γραφείου; Δεν τους έστειλαν στο Eφεδρικό. Oύτε απαντούσαν. Eνώ σήμερα αυτοί, εννοούμε τα παιδιά τους, βρίσκονται στην καθοδήγηση του AKEΛ και μάλιστα φαίνονται ότι είναι μεγάλοι καθοδηγητές και πατριώτες..."

Το 98 που γράφτηκε αυτό κάποια από "τα παιδιά τους" είχαν εξοστρακιστεί από το ΑΚΕΛ και χάσει τις δουλειές τους. Λεπτομέρια αλλά το ότι έχει ανακρίβειες το γραπτό του Λαζαρή είναι δεδομένο.

Ο Λαζαρής είπε αρκετές αλήθειες σε σχέση με την προχειρότητα και την υπεροψία του ΑΚΕΛ ... καθώς και το γεγονός ότι τους πιστολάδες ενωτικούς τους φοβόταν... (δέστε ΚΑΙ εδώ για να καταλάβετε ότι δεν ανακαλύψατε κάτι κανινούριο: http://proedrikes.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html) ...

Eίναι όμως διαφορετικό αυτό που λέει με αυτό που εσείς προβάλατε ως "συνεργασία του ΑΚΕΛ με τους πραξικοπηματίες". Άλλο ο η υπεροψία και η έλλειψη οργάνωσης και άλλο η συνεργασία. Μόνο ανίδεοι μπορούν να τα μπλέκουν αυτά.

Αφού μιλάτε για τον Ασλανίδη (που μέσω του ΠΡΟΠΟ προίκισε πολλές ομάδες, κυρίως "δεξιές") ... γιατί δεν λέτε όλα τα στοιχεία για να δούμε ποιοι άλλοι επωφελήθηκαν;

Αφού μιλάτε για την τότε ανικανότητα του ΑΚΕΛ ... γιατί δεν μιλάτε και για τις "ικανότητες" όσων συμπορεύτηκαν με το πραξικόπημα; Δεν ήταν ΟΛΟΙ τους κάτω από το πρόσχημα της Ένωσης που λειτουργούσαν; Ενωτικό δεν ήταν το πραξικόπημα;

Ανώνυμος είπε...

Ε Εδονίτη, μα δέχονται και 50χρονους ηλικιακούς ρατσιστές στην κομματική νεολαία;

Φ

Ανώνυμος είπε...

Οι πούτσες με τις βρούτσες μπλεγμένες για άλλη μια φορά...

Ναι το Ακελ Φέρει ευθύνη για το Πραξικόπημα επειδή δεν πολέμησε εκ των προτέρων τους πραξικοπηματίες πριν γίνουν πραξικοπηματίες επειδή απλά απειλούσαν για πραξικόπημα...

Με λίγα λόγια μας λέτε ότι πρέπει να σας μπαγλαρώσουμε και εσάς κοπέλια;

Τόσο πολύ
σας πειράζει που δεν σας δίνει κανένας σημασία πλέον;


και παρεμπιπτόντως ανιστόρητοι αν το Ακελ έπιανε και εκείνο επίσημα τα όπλα στο παρελθόν τότε θα μιλούσαμε για εμφύλιο αλλά εσείς όπως φαίνεται αυτό θέλετε..

Ανώνυμος είπε...

mia apo tis polles ipokrisies tu akel-edon ine pu to pezun taxa enantion tu ratsismu alla ine oi protoi pu agonizonte enantia stus xenus ergates pu erxonte stin kipro.

ase pu udepote simetixe stus agones tis kipru.

epanastates mono sta logia.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παίδες που το αναρτήσατε!Με προλάβατε!
Το ΑΚΕΛ ας πάψει να πραξικοπηματολογεί...δήθεν αγωνιστές και επαναστάτες...
www.ellines-antepithesi.blogspot.com

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Ρε Εδονίτη εσείς με τον Τσε τι σχέση έχετε; Ο Τσε θα έκανε ποτέ επαναπροσέγγιση με τον Μπατίστα και conflict resolution, χρηματοδοτημένα μάλιστα από τα λεφτά των Αμερικάνων;

Enas EDONitis είπε...

“Όσα δεν φτάνει αλεπού τα λεει ξινά σταφύλια” … Έτσι και ο “Φ”, (αλλά και ο Πλαστήρας μετά) αντι να σχολιάσουν και να ανταπαντήσουν στα όσα λεω πιο πάνω ή ακόμα και στα όσα γράφει ο the Idiot Mouflon, εξυπνοβλακίζουν μιλώντας για ηλικιακούς ρατσιστές και για το CHE. Παλιά τους τέχνη κόσκινο για να ξεφεύγουν από την ουσία της συζήτησης ...
Για την ταμπακέρα έχετε κάτι να μας πείτε; Τα ερωτήματα είναι εκεί και στέκουν:
Για την ιστορία με το γλυκό καρυδάκι - πόσοι ήταν τελικά οι εμπλεκόμενοι, το μισό ΑΚΕΛ;
Ή σε πόσους και ποιους συλλόγους της Αριστεράς ήταν αναρτημένη η φωτογραφία του Ασλανίδη;
Ή ακόμα το γεγονός ότι το ΑΠΟΕΛ έστειλε τότε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Οκταήμερο Σαμψών κάνει όλους τους ΑΠΟΛίστες πραξικοπηματίες;

Ένας ΕΔΟΝίτης

bobby sands είπε...

γνωστά αυτά. γι αυτό και τον έδιωξαν από το κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

Η χούντα ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β?????
Μα τι μαθαίνουμε που σας ρε κοπέλια!!

Βρομιάρηδες αριστεροί, πάντα προδότες του τόπου.

πρόεδρος wannabe είπε...

«Είμαστε όλοι πρόεδροι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ψες, υπό μορφή νερόβραστου αστείου, (από αυτά που γελάς μόνο από ευγένεια) σε εκδήλωση στο Κελλάκι, ο πιο ευέλικτος εξ αυτών, Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κι άλλες βαρυσήμαντες δηλώσεις, όπως «εγώ εν είμαι Τζελλατζιώτης» αλλά αυτές δεν σχετίζονται με το θέμα. Ο κ. Χριστόφιας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη ανά το παγκόσμιο σε κάποια προεδρία (προσοχή! Όχι ημικρατικών!) δεν θα μπορούσε ποτέ να στερήσει στην Χούντα των Αθηνών, στην ΕΟΚΑ Β, στον Σαμψών και σε άλλους προέδρους-wannabe μια προεδρία, λογική την οποία υιοθέτησε το ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς και δεν έκανε τίποτα για να τους αποτρέψει. Αλλά εσείς μάνι μάνι να τον κατηγορήσετε!

ΕΔΟΝίτης είπε...

Επαναλαμβάνω τα ερωτήματα μου γιατί μπορεί να μην έγινα απόλυτα κατανοητός πιο πριν:
1. Πόσοι τελικά ήταν οι εμπλεκόμενοι ΑΚΕΛικοί στην ιστορία με το γλυκό καρυδάκι, το μισό ΑΚΕΛ το ένα τρίτο ή πιο λίγοι;
2. Σε πόσους και ποιους συλλόγους της Αριστεράς ήταν αναρτημένη η φωτογραφία του Ασλανίδη;
2. Το γεγονός ότι το ΑΠΟΕΛ έστειλε στον πραξικοπηματία Οκταήμερο Σαμψών συγχαρητήριο τηλεγράφημα κάνει όλους τους ΑΠΟΛίστες πραξικοπηματίες;

ΕΔΟΝίτης

Ανώνυμος είπε...

Πόσο άβουλο όν είσαι τάχα επαναστάτη ΕΔΟΝιτη.Κομματόσκυλο της Νέας Τάξης και τσιράκι της παγκοσμιοποίησης;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, αυτή την ποιότητα και αυτό το περιεχόμενο λόγου έχεις να μας παρουσιάσεις;

Ανώνυμος είπε...

καταρχην οι κομματικες νεολαιες ειναι απεχθης ολες τους. Φανατισμενα ανοητα στρατιωτακια , ντροπη σας εσας και των γονιων σας και των λοχαγων της νεολαιας σας.

Το κλειστο μυαλο σας ευχομαι ανοιξει και να μην καψετε ολα τα εγκεφαλικα σας κυτταρα.

Το αρθρο εχει δικαιο και προς αυτο δεν εχει γραψει καποιος απαντηση.

Ομως ποιος περιμενε πραγματικα διαφορετικη σταση του ΑΚΕΛ αυτη την εποχη ; Το επιχειρημα για τον εμφυλιο ισως να ειναι το μονο που ισχυει λιγο απο τα ΕΔΟΝοπουλα.

Ισως και οχι.

Αρα ναι καπηλευεται το ΑΚΕΛ λανθασμενα τον αντι-πραξικοπηματικο αγωνα.



Απο την αλλη για το πραξικοπημα βεβαια και πολλοι ειχαν ευθηνες και απο αυτους καποιοι επιβιωσαν στην κοινωνια μας και δεν εξοστρακιστηκαν.

Οι πραξικοπηματιες ομως δεν ηταν Ακελικοι.

Γενικως ομως θεωρω πως αυτες τις εποχες ολος ο λαος μας ηταν τζιμισμενος συμπεριλαμβανομενου και του ΑΚΕΛ και του ταχατε ηγετη Μακαριου.

Περι του αρθου της σελιδας σας. Ο τροπος που το ξεκινατε ειναι απιστευτα γραφικος και δινετε την εντυπωση πως ειστε αντικοινωνικα ατομα.


Ενω ξεκινω πως το αρθρο εχει καποιο δικιο να αναφερω πως προπαγανδα δεν ειναι μονο να λες ψεματα αλλα να λες την αληθεια που σε συμφερει. Αυτο που μου με εξοργιζει ειναι η αντιμετωπιση του Μακαριου ως μεγαλου εθναρχη απο πολλους. Ειστε τυφλοι ;

Για το πραξικοπημα μεγαλυτερη ευθηνη εχει η Χουντα και οι συμμαχοι της στην Κυπρο (πολλοι παρασυρμενοι ενωτικο)

Οι μεγαλυτερες ευθηνες του ΑΚΕΛ δεν εχουν να κανουν μονο με την αδιαφορια εναντι της πιθανοτητας πραξικοπηματος αλλα και με την ολη σταση αυτων και του Μακαριου σε ολοκληρη την περιοδο διακυβερνησης του.

Αυτος ο ταχα εθναρχης τα εκαμε σκατα .

Διοτι στην Ελλαδα παντα επρεπε να ακολουθησουν σε μεγαλο βαθμο τους αγγλοαμερικανους , ιδιως η Χουντα , πολλοι Ελλαδιτες και τοτε και σημερα δεν εχουν την ασφαλεια της Κυπρου στην προτεραιοτητα τους.

Η μαλλον δεν ειναι θεμα ζωης η θανατου για την Ελλαδα , θα προσπαθησει να συμβαλλει στην ασφαλεια της Κυπρου και να ακολουθησει τετοια πολιτικη , αλλα μπορει και να μην το κανει , εαν οι συνθηκες δεν το επιτρεπουν.

Η πολιτικη που θα ακολουθησουν οι Ελλαδικες ηγεσιες στην Κυπρο δεν ειναι εγγυημενα πως θα ειναι αυτη που περιμενουμε.

Διαφορες παραμετροι μπορει να τουυς οδηγησουν σε διαφορετικες ενεργειες.

Η συνεργασια με την Ελλαδα ομως ειναι απαραιτητη.

Ο Μακαριος με την κομμουνιστικη σταση του εγινε ο μεγιστος εχθρος των Αμερικανων που εβλεπαν αποσταθερεοποιηση της περιοχης και δεν γουσταραν ενα πρακτορα των Σοβιετικων στην Κυπρο.

Οταν εγινε το πραξικοπημα χασαμε τα ερισματα μας απο την σοβιετικη ενωση αλλα και η σοβιετικη ενωση προσεγγισε την στρατηγικα πολυτιμη για αυτην Τουρκια.

Η πολιτικη του Μακαριου σε ολο αυτο το διαστημα μια ενωτικος μια η ενωση εχει τελειωσει , βεβαια και ηταν μια απο τις αιτιες της αναπτυξης του διχασμου .

Εντελει η ιδια αποδοχη της Ζυριχης χωρις να εχουμε κατανοησει πως αυτο ηταν το τελος της ενωσης ηταν καταστροφικο.

Οπως απο το λιγο ευελικτος ως το εντελως ξεροκεφαλος εχει διαφορα ετσι και το εντελως ευελικτος απο το οσο ευελικτος χρειαζεται , σε μια εποχη οπου τοση ευελιξια μονο κακα προκαλει.

Ανώνυμος είπε...

Από την ομιλία του Τ. Παπαδόπουλου στη βουλή όπου καταδίκαζε την διαδήλωση της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα:

"Μου φαίνεται πραγματικά κραυγαλέα η αντίφασις αφ' ενός μεν να κοπτώμεθα δήθεν, και τονίζω την λέξιν 'δήθεν', διά συνεργασίαν με την Κυβέρνησιν της Μητρός Πατρίδος, ενώ παραλλήλως να απαιτώμεν διά τους εαυτούς μας το δικαίωμα να επικρίνωμεν, να συνεργούμεν και να υποδαυλίζωμεν ανατροπήν της οιασδήποτε Κυβερνήσεως μετά της οποίας επιδιώκομεν συνεργασίαν και της οποίας εκλιπαρούμεν την υποστήριξιν και την αρωγήν".

Ξέρω ότι αυτή η αναφορά θα σβηστεί αλλά δεν πειράζει.

Τταντήρης

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Απαντώ στις ερωτήσεις σου ΕΔΟΝΙΤΗ:

1. Εμπλεκόμενοι στο γλυκό καρυδάκι ήταν το 0.0032% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Λάβε όμως υπόψη ότι ήταν ηγετικά στελέχη, άρα αν σταθμίσουμε το ειδικό βάρος του κάθε ενός ξέροντας ότι οι οπαδοί του ΑΚΕΛ ρυμουλκούνται πανεύκολα από την ηγεσία τους, τότε η πραγματική τιμή ανεβαίνει στο 0.34696969%.

2. Στην Ομόνοια.

3.Όχι.


Υ.Γ. Πιθανόν να αναρωτιέσαι γιατί οι απαντήσεις είναι ανόητες. Απλούστατα, γιατί οι ερωτήσεις είναι ηλίθιες.

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Ακούσατε το τελευταίο νέο; Ελληνοκύπριοι κίνησαν αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για άνιση μεταχείριση των πολιτών της. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Γιατί οι Τ/Κ να μην πληρώνουν άδειες κυκλοφορίας, οδήγησης, ΜΟΤ και όλα τα σχετικά; Γιατί να δικαιούνται ΜΟΥΧΤΙΝ τα νοσοκομεία μας ενώ εμείς πληρώνουμε και γιατί να έχουν προτεραιότητα;

Δε φτάνει που νέμονται τις κλεμμένες μας περιουσίες, έχουν και υπερ δικαιώματα στις ελεύθερες περιοχές.

Αυτούς τους λατρευτούς Τουρκοκύπριους του Ευέλικτου τους καταντήσαμε Άρεια Φυλή δε νομίζετε;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου, αυτά τα προνόμια τα πήραν οι Τ/κύπριοι με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και με υπογραφή του Τ. Παπαδόπουλου.

Μην τα ρίχνεις πάλι στον Χριστόφια.
Είπαμε να λέτε ότι θέλετε, αλλά όχι κι έτσι.
Λίγος σεβασμός στην αλήθεια δεν βλάφτει.

Α! Για το προηγούμενο σχόλιο μου δεν έχει κάποιος κάτι να πει;

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να υπογράψω.

Τταντήρης

Χρίστος Χριστου είπε...

Ανώνυμε (2 Αυγούστου 2009 5:42 π.μ.),
Μπορείς με ακόμα μια προσπάθεια να κάνεις ένα τελικό ξεκαθάρισμα για τα αίτια των κακοδαιμονιών μας και για το τι νομίζεις ότι έπρεπε να είχε γίνει; Να είχαμε προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ και να δεχόμασταν και το Σχέδιο Άτσεσον, παραχωρώντας την Καρπασία στους Τούρκους (από τότε);

Ανώνυμος είπε...

http://mihalismihail.blogspot.com/2009/08/blog-post.html
Εδω τι πέρασε το Ηρωικό ΑΚΕΛ.
Κάποτε πρέπει να πεί κάποιος στο ΑΚΕΛ και στο ΚΚΕ OTI H ΗΓΕΣΙΑ TOY εκτός απο καθηδηγούμενοι απο την Ρωσία ήταν σε πολλές χρονικές στιγμές και πιόνια ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΚΗΣ.

EDONitis είπε...

@ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ,

Συ (ο ίδιος) είπας ότι οι απαντήσεις σου είναι ανόητες!!! Εγώ μόλις τώρα τις είδα αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου: Πράγματι είναι ΑΝΟΗΤΕΣ!
Καταφεύγεις σε ανοσιολογιες σε μια προσπάθεια σου να υπεκφύγεις από την ουσία των ερωτημάτων μου. Δεν απαντάς επί της ουσίας – εξυπνοβλακίστικη τακτική που ακολουθούν οι ψευδόμενοι όταν αποκαλυφτούν! Το ψέμα ως γνωστό έχει κοντά ποδάρια!

Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι οι ερωτήσεις (μου) ήταν (τελικά) ηλίθιες! Τούτο οφείλεται στο ότι τούτες προέκυψαν από την ανάγκη να πέσω στο επίπεδο σου για να μπορέσουμε να κάνουμε έστω και μια υποτυπώδη συζήτηση αλλά ήταν απόρροια των ΠΑΝΗΛΙΘΙΩΝ πρώτων σχολίων σου (στο πρώτο μόλις σχόλιο που αναρτήθηκε χτες εδώ), κι όπου μίλησες για κεράσματα με “γλυκό καρυδάκι” και για την “φωτογραφία του Ασλανίδη, υπουργού αθλητισμού της Χούντας [που] ήταν αναρτημένη σε αριστερά αθλητικά σωματεία”, και που τελικά μόνο στην “ΟΜΟΝΟΙΑ” ήταν αναρτημένη!

Όμως μέσα από τα ομολογουμένως (κι από σένα τον ίδιο) ανοητολογήματα που μας λες, προκύπτει και το εξής εύλογο και καθόλου ηλίθιο ερώτημα:
Αφού (όπως απαντάς, με ένα λεβέντικο ΟΧΙ) οι ΑΠΟΕΛίστες (στο σύνολο τους) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πραξικοπηματίες ή φιλο-πραξικοπηματίες μόνο και μόνο στη βάση το γεγονός ότι ολόκληρο το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ απέστειλε στον Οκταήμερο πραξικοπηματία “Πρόεδρο” Σαμψών συγχαρητήριο τηλεγράφημα, τότε γιατί κρίνεις ολόκληρο το ΑΚΕΛ στη βάση μεμονωμένων περιστατικών, όπως, ας πούμεν, το “κέρασμα με γλυκό καρυδάκι” (δεν μας είπες ακόμα λεπτομέρειες ή έστω ποια ανώτερα στελέχη ήταν εμπλεκόμενα) ή η ανάρτηση της φωτογραφίας του Ασλανίδη στο Σωματείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;
Θα απαντήσεις τώρα ή πάλι θα υπεκφύγεις;

Ο ΕΔΟΝίτης

m4c. είπε...

http://mihalismihail.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

ιδού η ρόδος :]

Ανώνυμος είπε...

Πρωμηθεα , δεν λεω πως επρεπε να δεχθουμε το σχεδιο Ατσεστον. (ακομα ενα σχεδιο διχοτομησης) Εξαλλου δεν ειμαι σιγουρος εαν το δεχονταν οι Τουρκοι.

πρωτα πρωτα να ξεκαθαρισω πως μεγαλυτερη ευθηνηαπο την ελληνικη πλευρα ειχε η Χουντα .

Αφου το ειπα αυτο ας αναφερθω σε αλλα.

Για τις ευθηνες της κοινωνιας συνολικα ειναι το θεμα της ελλειψης αντιληψης πως η ενωση πλεον δεν μπορουσε να επιτευχθει.

Το ενωτικο κινημα δεν ειχε λογο υπαρξης τοτε. Η ενωση μπορουσε μονο να επιτευχθει και να υπαρχει ως σκοπος εφοσον απετρεπαμε την περιπτωση της διχοτομησης η εφοσον ειχαμε σιγουρη την νικηφορα επεμβαση της Ελλαδας.

Αυτο που εγινε ειναι ο Ιωαννιδης στο τελος να εφαρμοζει το δικο του σχεδιο Ατσεστον στην Κυπρο με τα γνωστα αποτελεσματα.

Τωρα τι θα μπορουσε να γινει για να αποτραπει το οτι εγινε.

Καταρχην θα ηταν καλυτερα τα πραγματα εαν δεν κυβερνουσε ο Μακαριος ολα αυτα τα χρονια.

Ακουσες την ομιλια του Χριστοφια σημερα ; Ο Μακαριος ως προσωπικοτητα ακολουθουσε αντιδυτικη πολιτικη και προσπαθουσε να εξαγει αυτη την συμπεριφορα σε αλλες χωρες και να πρωταγωνιστει στον κοσμο ως ο μεγαλος ηγετης του αντιδυτικου μπλοκ.

Καπως οπως τον Καστρο τον αντιμετωπιζαν.

Βεβαια οι Αμερικανοι (λιγοτερο) και οι Βρεττανοι οντως επιθυμουσαν την διχοτομηση της Κυπρου και σχεδιαζαν συνεχως τροπους για να το πετυχουν με τους Τουρκους ως συμμαχους τους. (και τους ενωτικους οπως αποδειχθηκε και τον ιδιο τον Μακαριο.)

Η ιδια παρουσια του Μακαριου για τοσο διαστημα με την φιλοσοβιετικη πολιτικη του και το γεγονος πως δεν μπορουσαν να τον ξεφορτωθουν διαφορετικα ηταν ενα απο τα στοιχεια που καθορισε την πολιτικη των Αμερικανων και την πολιτικη της Χουντας.

Η συνεχης διαμαχη στο νησι σημαινε και ασταθεια στην ευρυτερη Μεσογειο , στο Νατο.

Ενω η στρατηγικη σημασια της Τουρκιας ηταν ιδιετερα σημαντικοι για αυτους.

Αρα ας πουμε πως υπηρχε και αλλος εκτος απο τον Μακαριο . Τοτε τι.

Δυστυχως δεν βλεπω τις προσπαθιες για εδραιωση της διχοτομησης του νησιου που πετυχαν οι ΤΚ με την παρανομη αποστασια τους , να ηταν ευκολο να αποφεφχθουν.

Ομως

Εφοσον για την αποτροπη της διχοτομησης μια συγκρουση με τους Τουρκους ηταν αμαποφευκτη θα επρεπε να παιρναμε ολα τα μεσα για την προετοιμασια αποτροπης τουρκικης εισβολης. (ωστε το κοστος να ειναι δυσβαστακτο για την Τουρκια να το επιχειρησει.)

Η προστασια του νησιου θα επρεπε να ειναι καθηκον μιας μεγαλης ΕΦ στην οποια να υπαγονται και οι Ελλαδιτες αξιωματικοι και να μην υπαρχουν παρακρατικες οργανωσεις.

(οχι γιατι σκοτωσαν Τουρκους ταχα οι παρακρατικες οργανωσεις και διοτι ταχα αυτη ηταν η αιτια της εισβολης οπως λενε καποιοι ηλιθιοι._

Αυτο θα σημαινε πως και οι ξενοι θα μας προτειναν καλυτερες λυσεις , θα ειχαν λιγοτερο θρασος και πιθανον να υπηρχε τροπος να αποφευφχθει η διχοτομηση εφοσον ο στρατος στην Κυπρο ειχε τον πληρη ελεγχο του νησιου.



Θα μου πεις πως αυτα ειναι θεωριες.

Απο αυτα που ανεφερα δεν ειναι θεωρια το γεγονος πως ο Μακαριος πηγε να παιξει τον Καστρο της Μεσογειου , Αφρικης κτλ και αυτο το πληρωσαμε.

Οπως δεν ειναι θεωρια πως το ενωτικο κινημα μετα την ζυριχη δεν ειχε λογο υπαρξης εκτος εαν ξεκαθαριζαμε στην κοινωνια πως η ενωση μπορει να ερθει μονο οταν ελεγχει η Κυπριακη δημοκρατια (και το δημοκρατια το εννοω) ολοκληρο το νησι.

Επισης δεν ειναι θεωρια πως οι Βρεττανοι κατα κυριο λογο και κατα δευτερον οι Αμερικανοι ακομα και αρκετοι Ελλαδιτες (και τοτε και σημερα) προσπαθουσαν να πετυχουν την διχοτομηση. ( Ο Ιωαννιδης δεν ειναι ο πρωτος του δογματος ενωση με την Ελλαδα -ας τελειωνουμε με την Κυπρο , και ας ειναι μιση η Κυπρος η ας την παρει η Τουρκια.)

Ανώνυμος είπε...

Συνεχιζω


Οι συνεχεις σκευωριες των Βρεττανο-Αμερικανο-Τουρκων δεν δικαιολογουν εποτυδενει την λανθασμενη σταση που ακολουθησε ο Μακαριος. Ο μονος που επιβιωσε ως σοβιετικος δορυφορος και πληρης συμμαχος των Σοβιετικων ηταν ο Καστρο και αυτο διοτι στρατηγικα ηταν πολυ πιο σημαντικη η Κουβα για την ΕΣΣΔ απο την Κυπρο.

Και η Αιγυπτος και αλλες χωρες στο τελος επαψαν να ακολουθουν απολυτα φιλοσοβιετικη στρατηγικη επειδη δεν τους εβγαινε.

Τελος να αναφερθω ποσο αστεια ηταν η ομιλια του Δ.Χριστοφια. "Τα τιμησουμε τον Μακαριο που ειπε ναι στην ΔΔΟ" 100 φορες ειπε για αυτη την ΔΔΟ ο ανθρωπος.

Να ρωτησω , Παιδι του Μακαριου η του Κληριδη ειναι η ΔΔΟ ;

Δεν υπηρξαν εθναρχες τον τελευταιο αιωνα σε αυτο τον τοπο ...

panaisompatsos είπε...

@ΕΔΟΝΙΤΗ:
Επηδεί μας τα έχετε ολίγον τι πρήξει με την μανιώδη απαίτηση σας να απαντηθούν τα ερωτήματα σας και επηδεί σαφώς έχετε καταλάβει οτι οι πλειστοι εδω μέσα είμαστε αμπάλατοι,μπορείτε να μας τα απαντήσετε εσείς και το κυριότερο να μας πείτε απο πού πήρατε τις απαντήσεις σας???

aiolos είπε...

Ώστε έτσι ε!

H ηγετική ομάδα του AKEΛ χάρηκε, γιατί έγινε η τουρκική εισβολή,


Θαυμάσια

Ανώνυμος είπε...

Έθεσα κάποια πράγματα αγαπητοί μου,δεν τα είδατε;

Αίολε, για κοίτα εδώ:
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

Τταντήρης

ΕΔΟΝίτης είπε...

@ Panaisompatso,
Με δυο λόγια είσαι όνομα τζιε πράμα – αμπάλατος τζιε μπάτσος με τα ούλα σου!
Δεν αναμένω απαντήσεις από σένα, αλλά από τον Πλαστήρα που έθεσε το θέμα, αλλά μην τον είδατε τον Παναή;

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

ΕΔΟΝΙΤΗ

θα υπεκφύγω και πάλι. Μπορώ εγώ να τα βάλω με τις ντιρκτίβες της καθοδήγησης της ΚΟΜΣΟΜΟΛ;

Ανώνυμος είπε...

http://mihalismihail.blogspot.com/2009/08/blog-post.html
Εδω τι πέρασε το Ηρωικό ΑΚΕΛ.
Κάποτε πρέπει να πεί κάποιος στο ΑΚΕΛ και στο ΚΚΕ OTI H ΗΓΕΣΙΑ TOY εκτός απο καθηδηγούμενοι απο την Ρωσία ήταν σε πολλές χρονικές στιγμές και πιόνια ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Τταντηρης μηπως δεν το ειδες;
Αν όχι για αναζητησε ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

@ sub92,

Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις με το οποίο να ανατρέπεις τα όσα καταγράφονται στην εν λόγω ανάρτηση γιατί δεν το καταθέτεις εκεί;

Χρίστος Χριστου είπε...

Ανώνυμε (ώρα 2:09 μ.μ. που πρέπει να είσαι ο ίδιος με τον πρωινό Ανώνυμο της ώρας 5:42 π.μ.),

Πρώτον, γιατί δεν παίρνεις ένα σταθερό nickname γιατί να υπάρχει μια συνέχεια στα όσα λεμε και για να ξέρουμε κι εμείς ότι μιλάμε με το ίδιο πρόσωπο, και
Δεύτερον, πολύ ανακατωμένα τα γράφεις. Ίσως γιατί είσαι συγχυσμένος για κάποια πράγματα ή γιατί πολλά απ’ αυτά δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό σου. Όμως θα κάνω μια προσπάθεια για συζήτηση μαζί σου γιατί αποτελείς φαινόμενο εδώ μέσα. Είσαι από τους μοναδικούς που προσπαθούν να κάνουν συζήτηση (με κάποιον που διαφωνεί με την επίσημη πολιτική του μπλοκ) χωρίς τη χρήση βρισιών και αφορισμών εναντίον του ...

Με όσα μας λες στις δύο νέες παρεμβάσεις σου, εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι οι προσεγγίσεις σου δεν είναι αποτέλεσμα βαθύτερης μελέτης των (πρόσφατων) ιστορικών γεγονότων, αλλά πιο πολύ αποτελούν συναισθηματικές αντιδράσεις ένεκα συμπαθειών, αντιπαθειών και διαφόρων στερεοτύπων που ως φαίνεται σας κατακλύζουν – εξ ου και το έντονο (και μονόπλευρο) αντιμακαριακό μένος που χαρακτηρίζει τις προσεγγίσεις σου και ο επιφανειακός κι αφοριστικός τρόπος με τον οποίο τοποθετείσαι ... Π.χ. μας λες ότι ο Μακάριος ακολουθούσε (ή είχε) μια “κομμουνιστική στάση” [πείτε ότι έγινε κομμουνιστής;] ή ότι λίγο - πολύ λειτουργούσε ως “πρακτορας των Σοβιετικων στην Κυπρο” [έτσι πιστεύεις;], χωρίς να μπαίνεις καν στον κόπο να διαλογιστείς γιατί τέλος πάντων ο Μακάριος [ποια ήταν τα γεγονότα που] οδηγήθηκε να αποζητά τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης (για να διασώσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τις επιβουλές δικών και ξένων), κι όχι γιατί έγινε Κομμουνιστής ή έστω Αριστερός.
Σίγουρα ο Μακάριος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ότι έγινε στην Κύπρο (πρώτα και κύρια ως ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας δεν πήρε τα κατάλληλα/απαραίτητα μέτρα για αποτροπή του ολέθριου πραξικοπήματος), όμως είναι ισοπεδωτικό να εξισώνονται (και ο Μακάριος και το ΑΚΕΛ) με όλους εκείνους που με τις πράξεις τους οδήγησαν στην καταστροφή του 1974!
Ίσως να έχεις κάποιο κόλλημα επειδή πολλοί θεωρούσαν (και συνεχίζουν και σήμερα να θεωρούν) τον Μακάριο, Εθνάρχη (προσωπικά δεν αποδέχομαι τέτοιους όρους και τίτλους), όμως γιατί δεν διερωτήθηκες πως και γιατί ιστορικά “καταξιώθηκε” αυτό τον τίτλο ή έστω αυτή την προσφώνηση [κάτι που έχει σχέση και με το ρόλο της Εκκλησίας επί τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας];
Ενώ οι προσεγγίσεις σου για την ελληνική χούντα και τους εδώ υποταχτικούς τους είναι απολογητικές (κάπου λες πως οι ελληνικές κυβερνήσεις, χουντικές και μη, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά, δηλ. μακράν των αγγλοαμερικανικών συμφερόντων), εν τούτοις για τον Μακάριο είσαι έντονα και κάθετα επικριτικός.
Η προσπάθεια απομυθοποίησης του Μακαρίου δεν μπορεί να είναι μηδενιστική. Εκτός (όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο μου) κι αν εννοείς πως έπρεπε να παμε με τα νερά των αγγλοαμερικανών.

Χρίστος Χριστου είπε...

Ανώνυμε,
Δυο – τρία ακόμα ζητήματα:
1. Λες κάπου ότι “… Η προστασια του νησιου θα επρεπε να ειναι καθηκον μιας μεγαλης ΕΦ στην οποια να υπαγονται και οι Ελλαδιτες αξιωματικοι και να μην υπαρχουν παρακρατικες οργανωσεις ... Μ’ αυτό δοκιμάστηκε κι απέτυχε παταγωδώς ή μάλλον οδήγησε σ’ άλλες τραγικές καταστάσεις. Εκείνο που πέτυχε να κάνει τελικά η Εθνική Φρουρά (βρισκόμενη κάτω από των έλεγχο φανατικών, χουντικών και αφρόνων ελλαδιτών αξιωματικών) ήταν ένα πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή (μ’ όλες τις τραγικές της συνέπειες). Εκτός πάλι κι αν εννοείς ότι θα ‘πρεπε η Εθνική Φρουρά εν μια νυχτί να σφάξει ΟΛΟΥΣ τους τουρκοκύπριους για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή μαζί τους (όπως είχε κατα νουν και ο Γρίβας).

2. Γράφεις: “Καταρχην θα ηταν καλυτερα τα πραγματα εαν δεν κυβερνουσε ο Μακαριος ολα αυτα τα χρονια. --- Δηλαδή καλά έκαναν οι (παράνομες) οργανώσεις “Εθνικό Μέτωπο” και ΕΠΟΚΑ Β΄ (με τον Γρίβα) που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν;

3. Διερωτάσαι να η ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) είναι (τελικά) “παιδί του Μακαρίου ή του Κληρίδη” ... Νομίζεις ότι έχει σημασία αυτό; Φυσικά είναι ο Μακάριος που υπέγραψε τες πρώτες συμφωνίες με τον Ντενκτάς για τη δημιουργία Ομοσπονδίας (το 1977, νομίζω), αλλά κάθε τι (αν δούμε και τη ζωή διαλεκτικά, κι όχι αποσπασματικά) έχει τις ρίζες του σε κάτι προγενέστερο. Και ήδη (πριν από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974), στις ενδοκυπριακές συνομιλίες γίνονταν συζητήσεις (και είχαν κοντέψει και σε συμφωνία) για Πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία (με καντόνια για τους τουρκοκυπρίους) ...

Ανώνυμος είπε...

Μετατρέπουν την Εθνική Φρουρά σε ... Εφεδρικό!

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με το μέρα με την μέρα.Απο τις πολύ ευέλικτες στροφές αρχισε η παραζάλη.

Ανωνυμε δεν εχω να πω σε κανέναν τίποτα.Η εποχή της ΚΟΥΤΒ έχει περάσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΚΡΙΒΑ την στάση των σταλινικών απολιθωμάτων.

Ανώνυμος είπε...

@ sub92,
Πόσο αποστομωτικός είσαι!!! Με έχεις καθηλώσει με τον μεστό και τεκμηριωμένο λόγο σου!

(A)Προς Προμηθεα είπε...

"ίδιος με τον πρωινό Ανώνυμο της ώρας 5:42 π.μ.),

Πρώτον, γιατί δεν παίρνεις ένα σταθερό nickname γιατί να υπάρχει μια συνέχεια στα όσα λεμε και για να ξέρουμε κι εμείς ότι μιλάμε με το ίδιο πρόσωπο, και
Δεύτερον, πολύ ανακατωμένα τα γράφεις. Ίσως γιατί είσαι συγχυσμένος για κάποια πράγματα ή γιατί πολλά απ’ αυτά δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό σου. Όμως θα κάνω μια προσπάθεια για συζήτηση μαζί σου γιατί αποτελείς φαινόμενο εδώ μέσα. Είσαι από τους μοναδικούς που προσπαθούν να κάνουν συζήτηση (με κάποιον που διαφωνεί με την επίσημη πολιτική του μπλοκ) χωρίς τη χρήση βρισιών και αφορισμών εναντίον του ...

Με όσα μας λες στις δύο νέες παρεμβάσεις σου, εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι οι προσεγγίσεις σου δεν είναι αποτέλεσμα βαθύτερης μελέτης των (πρόσφατων) ιστορικών γεγονότων, αλλά πιο πολύ αποτελούν συναισθηματικές αντιδράσεις ένεκα συμπαθειών, αντιπαθειών και διαφόρων στερεοτύπων που ως φαίνεται σας κατακλύζουν – εξ ου και το έντονο (και μονόπλευρο) αντιμακαριακό μένος που χαρακτηρίζει τις προσεγγίσεις σου και ο επιφανειακός κι αφοριστικός τρόπος με τον οποίο τοποθετείσαι ..."

καμια συγχυση δεν με διακατεχει και με βαση κανενα αντιμακαριακο , αντιακελικο , αντιχουντικο, αντιγριφικο , αντιδυτικο , αντιτουρκικο , αντι-ΔΗΣΥικο , Αντι-Ακελικο , αντι- Εοκα Βητικο και ουτω καθεξης μενος δεν κρινω τις καταστασεις

Ελπιζω τα βεβιασμενα συμπερασματα σου να ειναι απλως μια λανθασμενη εντυπωση και να μην προσπαθεις να μειωσεις αντιθετες αποψεις.

να σε παρακαλεσω να μην μοιραζεσαι μαζι μου την εντυπωση που εχει εαν τα συμπερασματα μου ειναι αποτελεσμα εκφρασης προσοπικων μου συναισθηματων , αυτο θα φανει εαν ετσι προκεται στην πορεια.

Οπως και εγω μπορουσα να πω πολλα για τις αποψεις που επικρατουν στην κυπριακη κοινωνια και ποσο αυτες βασιζονται στην λογικη εξεταση των ιστορικων γεγονοτων.

Ιδιετερα για οσα σχετιζονται με τον "εθναρχη Μακαριο. "

(Β) Προς Προμηθεα είπε...

"Π.χ. μας λες ότι ο Μακάριος ακολουθούσε (ή είχε) μια “κομμουνιστική στάση” [πείτε ότι έγινε κομμουνιστής;] ή ότι λίγο - πολύ λειτουργούσε ως “πρακτορας των Σοβιετικων στην Κυπρο” [έτσι πιστεύεις;], χωρίς να μπαίνεις καν στον κόπο να διαλογιστείς γιατί τέλος πάντων ο Μακάριος [ποια ήταν τα γεγονότα που] οδηγήθηκε να αποζητά τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης (για να διασώσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τις επιβουλές δικών και ξένων), κι όχι γιατί έγινε Κομμουνιστής ή έστω Αριστερός."

Καταρχην να αναφερω πως εμενα δεν με ενδιαφερει ποιες ηταν οι πρωσοπικες ιδεολογικες αντιληψεις του καθε προσωπου στο οποιο αναφερω την εμπλοκη του στο κυπριακο.

Ας ηθελε να ηταν και οπαδος του Χιτλερ αυτο δεν μας ενδιαφερει.

(δεν συμπαθω καθολου τον Χιτλερ)



Μα δεν ειπα πως η σχεση Μακαριου -Σοβιετικων ειχε να κανει σε πολυ μεγαλο βαθμο με την στρατηγικη που ακολουθουσε για την εξυπηρετηση των συμφεροντων μας.

ισως εαν το ειχα αναλυσει περισσοτερο να μην εβγαζες αυτο το συμπερασμα που εβγαλες. Πιθανον και παλι αυτο να συνεβαινε.

Με την υποστηριξη των Σοβιετικων στο συμβουλιο ασφαλειας ο Μακαριος πετυχε οι ΕΚ να εκπροσωπουν την Κυπριακη δημοκρατια στους διεθνεις οργανισμους.

Ανεφερα εξαλλου τις συνεχεις σκευωριες των Βρεττανων και Αμερικανων , Τουρκων και ανεφερα πως παντοτε σχεδιαζαν την διχοτομηση.

Αρα δεν θεωρησα την αναποτελεσματικη στρατηγικη του Μακαριου ως εντελως παραλογη.

Το προβλημα ομως αρχισε να γινεται μεγαλυτερο οταν ο μακαριος πρωτοστατησε σε αντι-δυτικες εκδηλωσεις , οχι μονο στην Κυπρο αλλα προσπαθησε και στον υπολοιπο κοσμο.

Εαν η καποια συμμαχια με τους σοβιετικους ηταν αναγκαιο κακο η σταση του Μακαριου εκανε τα πραγματα χειροτερα.

Το γεγονος πως ειχε την εξουσια συνεχιζομενα και το γεγονος πως οι Αμερικανοι τοτε μαλλον ηταν καπως ποιο θρασυτατοι στις ενεργιες τους απο σημερα , ειχε μεγαλη σχεση με το πως ενεργησε και η Αμερικη και η Χουντα για να ξεφορτωθουν τον Μακαριο.


Η στρατηγικη του στο τελος αποδειχθηκε ανεποτελεσματικη και αυτο ειναι γεγονος.

"
Σίγουρα ο Μακάριος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ότι έγινε στην Κύπρο (πρώτα και κύρια ως ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας δεν πήρε τα κατάλληλα/απαραίτητα μέτρα για αποτροπή του ολέθριου πραξικοπήματος), όμως είναι ισοπεδωτικό να εξισώνονται (και ο Μακάριος και το ΑΚΕΛ) με όλους εκείνους που με τις πράξεις τους οδήγησαν στην καταστροφή του 1974!"

Κοιταξε μεγαλυτερη ευθηνη ειχαν βεβαια οι πραξικοπηματιες πραγμα το οποιο ανεφερα οπως και η Χουντα.

Οπως ειπα μετα το 60 το ενωτικο κινημα δεν ειχε λογω υπαρξης καθως τοτε επρεπε η κυπριακη δημοκρατια πρωτα να αντιμετωπισει την επικειμενη διχοτομηση.

Ο Μακαριος ομως με την σταση του στο εσωτερικο , αλλα και αλλα μελη της κοινωνιας (με μεγαλυτερη ευθηνη ισως) , δεν πετυχε στο να κατευθηνει την κοινωνια σε πιο ορθολογικα μονοπατια.

Η αλλαγη στασης του μακαριου προς εγκαταλυψη της ενωσης ηταν κατι σωστο , το λαθος ηταν ο χειρισμος της πολιτικης αυτης αλλαγης καθως η κοινωνια δεν ηταν πλεον ωριμη να την αποδειχθει και θεωρηθηκε απο πολλους ως προδοσια.

Θεωρω και την κοινωνια τοτε ως προβληματικη και συνυπευθηνη αλλα πιθανολογω πως ενα η πολιτικη ηγεσια ειχε την θεληση αμεσως μετα την ζυριχη να ξεκαθαρισει στην κοινωνια την μοιρα της προσπαθειας της ενωσης πως ισως τα πραγματα θα ηταν καλυτερα.

Σε αυτο το θεμα δεν εκφραζω καποια σιγουρη αποψη.

Τωρα στον τροπο που ο Μακαριος ο εκλεγμενος ηγετης χειριστηκε τους παρακρατικους (και αυτο το ειπα πιο πριν) βεβαια και απετυχε στον χειρισμο τους.

Εκφρασα την αποψη πως η παρακρατικη οδος δεν επρεπε να ακολουθηθει καθολου.

Τωρα περι Χουντας και πως ενεργησαν και γιατι ενεργησαν οπως ενεργησαν εναντι του Μακαριου και αυτο νομιζω το ανεφερα οπως επρεπε.

(Γ) προς Προμηθεα είπε...

"
επειδή πολλοί θεωρούσαν (και συνεχίζουν και σήμερα να θεωρούν) τον Μακάριο, Εθνάρχη (προσωπικά δεν αποδέχομαι τέτοιους όρους και τίτλους), όμως γιατί δεν διερωτήθηκες πως και γιατί ιστορικά “καταξιώθηκε” αυτό τον τίτλο ή έστω αυτή την προσφώνηση [κάτι που έχει σχέση και με το ρόλο της Εκκλησίας επί τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας];"

εδω δεν λες τιποτε. μην υποννοεις κατι για μενα , διοτι αγνοεις πως οντως εχω διερωτηθει ολα αυτα.


"
Ενώ οι προσεγγίσεις σου για την ελληνική χούντα και τους εδώ υποταχτικούς τους είναι απολογητικές"

Ειδες τι εγραψα για την Χουντα και για το ενωτικο κινημα και για διαφορες Ελλαδικες πολιτικες ηγεσιες ; Παλι παεις να βαλλεις λογια στο στομα μου ; Η μπορει να μην καταλαβες καλα το μηνυμα στο οποιο απαντας. Τελοσπαντων.

Τα περισσοτερα τα οποια ανεφερα ειχαν να κανουν με τον Μακαριο ακριβως διοτι ειναι πιο ευκολο να εξηγησω την προδοσια της Χουντας.

Η Χουντα προδωσε την Κυπρο πολλες φορες , συγκεκριμενα με την αποσυρση της μεραρχιας οπου και εδω ειχε ευθηνες και ο Μακαριος , και στον πολεμο που προσπαθουσαν να κανουν εναντι του εκλεγμενου ηγετη της Κυπρου , με την αναπτυξη της διχονοιας και με το καταστροφικο προδοτικο πραξικοπημα.

Η προδοσια της Χουντας συνεχιστηκε ομως διοτι λογω των αδυναμιων ενος τετοιου δικτατορικου συστηματος υπηρχε καταρρευση του. (και αυτο ειναι κατι που μπορεις να καταλογησεις στους σφετεριστες δικτατορες. Πως λογω της αδυναμιας ενος τετοιου καθεστου θα υπαρξει ασταθεια. Ας μην ξεχναμε πως το πολυτεχνειο , κινημα για την δημοκρατια που εαν δεν κρινουμε απο το αποτελεσμα σωστα εγινε -και ας μην κρινω απο το αποτελεσμα αυτη την φορα - εφερε το πραξικοπημα του Ιωαννιδη.)

Επειτα οι Ελλαδιτες στρατηγοι (οχι η Χουντα) δεν επεμβηκαν καθολου και αφησαν να χαθει η Κυπρος και ολοι συμφωνησαν να ερθει ο Καραμανλης. Ηρθαν και τα ολεθρια λαθη του δευτερου Αττιλα...

Το γεγονος πως ανεφερα πως στην Ελλαδα (ακομα και κατα την περιοδο του αγωνα της ΕΟΚΑ) υπηρχαν ισχυρες και ενιοτε κυριαρχουσαν τυπου Μητσοτακη φωνες , και συνεχιζαν να υπαρχουν ως και σημερα , δεν σημαινει πως δικαιολογω την εκφραση τους. Καταλαβαινω σε καποιο βαθμο απο που προερχονται αλλα τις απορριπτω δεν θεωρω πως οντως εξυπηρετουν τα ελληνικα συμφεροντα.

Τωρα που δεν βλεπεις να αναφερνω την εμπλοκη των Αμερικανων στα τεκτενομενα οχι να αναρωτηθεις αν τους δικαιολογω. Διοτι απλως αποφευγω να τους αναφερω παρολο που ηταν πισω απο ολα τα γεγονοτα του 74.

Αρα πιθανον οι αποψεις μας να μην απεχουν τοσο πολυ απλως μαλλον ειχες παρει λανθασμενη εντυπωση προηγουμενως. (Απο που και ως που εγω να δικαιολογω την Χουντα και τους πραξικοπηματιες ! )

Προς Προμηθεα τελευταιο. είπε...

"
2. Γράφεις: “Καταρχην θα ηταν καλυτερα τα πραγματα εαν δεν κυβερνουσε ο Μακαριος ολα αυτα τα χρονια. --- Δηλαδή καλά έκαναν οι (παράνομες) οργανώσεις “Εθνικό Μέτωπο” και ΕΠΟΚΑ Β΄ (με τον Γρίβα) που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν;

"

Εαν πω πως θα ηταν καλυτερα να μην κυβερνουσε ο Κληριδης η το ΔΗΣΥ (τυχαιο παραδειγμα αυτη την φορα) την δεκαετια που κυβερνουσε υπονοω πως επρεπε να τους ανατρεψει καποιος ;

πιο πιθανον να εννοω πως θα ηταν προτιμοτερο να εβγαινε ενα αλλο προσωπο και ενα αλλο κομμα στην εξουσια τοτε και οι συνθηκες να ηταν διαφορετικες ωστε να υπηρχε ενα αλλο ατομο αρεστο στον λαο περαν του Μακαριου. (τον λογο τον εξηγησα , μετα απο τοσα χρονια Μακαριου αυτο ειχε επιδρασεις στους Ατλαντικους εχθρους μας που ηθελαν να τον διωξουν παση θυσια.)

Στην συγκρουση πραξικοπηματιων Μακαριου θεωρω πως ο Μακαριος επρεπε να βγει νικητης.

"
Δυο – τρία ακόμα ζητήματα:
1. Λες κάπου ότι “… Η προστασια του νησιου θα επρεπε να ειναι καθηκον μιας μεγαλης ΕΦ στην οποια να υπαγονται και οι Ελλαδιτες αξιωματικοι και να μην υπαρχουν παρακρατικες οργανωσεις ... Μ’ αυτό δοκιμάστηκε κι απέτυχε παταγωδώς ή μάλλον οδήγησε σ’ άλλες τραγικές καταστάσεις. Εκείνο που πέτυχε να κάνει τελικά η Εθνική Φρουρά (βρισκόμενη κάτω από των έλεγχο φανατικών, χουντικών και αφρόνων ελλαδιτών αξιωματικών) ήταν ένα πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή (μ’ όλες τις τραγικές της συνέπειες). Εκτός πάλι κι αν εννοείς ότι θα ‘πρεπε η Εθνική Φρουρά εν μια νυχτί να σφάξει ΟΛΟΥΣ τους τουρκοκύπριους για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή μαζί τους (όπως είχε κατα νουν και ο Γρίβας)."

Αυτο το εβαλα στην κατηγορια θεωρειες.

Φυσικα και επρεπε αυτη η ΕΦ να ηταν υπο τον ελεγχο κυπριων αξιωματικων και της ΚΔ και του ηγετη της. Για να ειναι υπο ελεγχο οι Ελλαδιτες αξιωματικοι ισως να επρεπε να βρισκονται (οχι στα πιο καιρια ισως ποστα) σε αυτην.

Αυτο ομως δεν ειναι ιστορικη κριση οπως πολλα αλλα που αναφερα αλλα Τι και εαν.

Το θεμα ειναι αυτη η ΕΦ να ειναι ετοιμη να αποτρεψει Τουρκικη εισβολη και ειναι δευτερευων εαν θα σφαξουν η οχι ΤΚ ( η τους ΤΚ που επιχειρουν διχοτομηση.) Δεν ειναι αυτος ο πρωταρχικος σκοπος. Αλλα η αποτροπη πραξικοπηματος και η προασπιση του νησιου.

Και παλι βλεπω πως βγαζεις συμπερασμα για τον συνομιλητη σου που δεν βγαινουν απο τα λογια του. Και καπως παρανοεις αυτα που εγραψε για να ταιριαζουν στην δικη σου ιδεα για το τι ηθελε να πει.


"
3. Διερωτάσαι να η ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) είναι (τελικά) “παιδί του Μακαρίου ή του Κληρίδη” ... Νομίζεις ότι έχει σημασία αυτό; Φυσικά είναι ο Μακάριος που υπέγραψε τες πρώτες συμφωνίες με τον Ντενκτάς για τη δημιουργία Ομοσπονδίας (το 1977, νομίζω), αλλά κάθε τι (αν δούμε και τη ζωή διαλεκτικά, κι όχι αποσπασματικά) έχει τις ρίζες του σε κάτι προγενέστερο. Και ήδη (πριν από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974), στις ενδοκυπριακές συνομιλίες γίνονταν συζητήσεις (και είχαν κοντέψει και σε συμφωνία) για Πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία (με καντόνια για τους τουρκοκυπρίους) ..."

Αυτο το γνωριζω. παρακατω ; (εκτος εαν θεωρεις πως ειναι το ιδιο με την ΔΔΟ)


Οσο για το ποιος υπεγραφει κατι και ποιος εχει την μεγαλυτερη ευθηνη για την δημιουργια αυτου του πραγματος και για την αποδοχη του αυτο δεν ειναι τοσο ευκολο να διευκρινιστει.

Για αυτο νομιζω πως δεν απαντησες την ερωτηση μου.

Και ναι νομιζω πως εχει σημασια του ποιου παιδι ειναι η ΔΔΟ διοτι το ονομα του Μακαριου συνεχιζει να εχει αξια στην Κυπριακη κοινωνια και μπορει να χρησιμοποιηθει για να πεισει κοσμο.

Αλλα εχει και σημασια να γνωριζουμε εμεις οι ιδιοι το ποιον του καθε πολιτικου προσωπου διοτι ο Μακαριος μπορει να μην βρισκεται μαζι μας αλλα ο Κληριδης πχ βρισκεται.

Aytonomos antiomospondiakos είπε...

Για να μάθετε για την διαχρονικ΄΄α προδοτική στάση του ΑΚΕΛ και των παραφυάδων του διαβάστε τα βιβλία του Φώτη Παπαφώτη "ΚΚΕ και ΑΚΕΛ ο εφιάλτης του Εθνους" και το πιο πρόσφατο "Πραξικόπημα-Εισβολή" για να δείτε με ντοκουμέντα σε ποιο έσχατο σημείο προδοσίας μπορεί να φτάσει κανείς για τα κομματικό συμφέρον. Και όσο για το Λ. Σκαλιστή (του οποίου η μαρτυρία περιλαμβάνεται στο βιβλίο) όταν έβγαλε τα άπλυτά σας στη φόρα δεν σας άρεσε και τον διαγράψατε, μία συνηθισμένη τακτική για το μυστικοπαθές ΑΚΕΛ. "όποιος διαφωνεί διαγράφεται από το Κόμμα". Και εσχάτως, για όλους εμάς τους διαφωνούντες με την "ευέλικτη" πολιτική του "Ευέλικτου" πλην ταυρόμορφου προέδρου ξεκινήσατε πάλι τις ταμπελοποιήσεις του τύπου φασίστας, ακροδεξιός, εθνικιστής κτλ... μάθετε πρώτα τη σημασία τους, μάθετε πρώτα πότε πρέπει να τις χρησιμοποιείτε και μετά θα συμπεράνετε ότι τελικά αυτά τα γνωρίσματα μπορούμε να να βρούμε σε σας που τελικά εσείς είστε οι φασίστες.... Αυτά σαν αρχή, επιφυλάσσομαι για το μέλλον...
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=57401039785&ref=ts Ξεσκεπάζουμε την προδοτική στάση του ΑΚΕΛ και των παραφυάδων του