Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΑΡΧΕΣ"

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Δεν κατάλαβα! Σας φαίνομαι εγώ πολιτικός χωρίς αρχές;


Η Επιτροπή δημοσιεύει άρθρο του συναγωνιστή Πέτρου Παντελίδη, ο οποίος για μία ακόμη φορά, δίνει μαθήματα αξιοπρέπειας στους υπερφιλόδοξους καρογιάνους και παρακαρογιάνους ηγετίσκους.


‘Εμεινε αξιοπρέπεια στο ΔΗΚΟ;

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη


Το ΔΗΚΟ θυμήθηκε την πολιτική αξιοπρέπεια. ‘Οχι όταν η αξιοπρέπειά μας καταπατήθηκε από πενήντα χιλιάδες εποίκους και από τον εκ περιτροπής πρόεδρο. Ούτε όταν οι αρχές του Τάσσου καταπατήθηκαν και η 8η Ιουλίου πήγε περίπατο, για να δημιουργηθεί το καλό κλίμα του Μίλετ. Ούτε όταν οι αρχές του Προέδρου επέτρεψαν στα «δυο συνιστώντα κράτη» να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΔΗΚΟ θυμήθηκε την αξιοπρέπεια όταν έχασε την «Αρχή». Λίγες είναι οι «Αρχές». Η ΑΤΗΚ, ο ΚΟΤ κτλ. Ας είναι. Κάτι είναι κι αυτό. Επιτέλους θυμήθηκαν και την αξιοπρέπεια.

‘Ολοι γέλασαν, όταν άκουσαν το ΔΗΚΟ να μιλά για πολιτική αξιοπρέπεια. Καιρός λοιπόν για το ΔΗΚΟ να δείξει ότι ξαναβρήκε την αξιοπρέπειά του. Καιρός να αφήσει τις καρέκλες του πολιτικού βολέματος και να ανεβεί ξανά στις κορφές της εθνικής αξιοπρέπειας. Καιρός να δώσει πίσω τις καρέκλες και να επιτρέψει στην εθνική αξιοπρέπεια. Να μείνει όρθιο και αξιοπρεπές. Να παρακολουθεί με εγρήγορση τις εξελίξεις και να απαιτεί συμμόρφωση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, με τις οποίες έκλεψαν τη ψήφο μας τη δεύτερη Κυριακή.

Το ΔΗΚΟ μπορεί να βάλει τους όρους του. Μπορεί να απαιτήσει εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου. Μπορεί να στηριχτεί στις αρχές του. ‘Οχι στις Αρχές της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ και του ΚΟΤ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μπορεί να ζητήσει επανακαθορισμό των όρων της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Να δώσει πίσω τα ανταλλάγματα που πήρε και να ζητήσει επαναφορά των προεκλογικών δεσμεύσεων του Δημήτρη Χριστόφια. Να παραιτηθεί από την προεδρία της Βουλής και να ζητήσει επανεκλογή, προτάσσοντας δέσμευση στις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Χριστόφια. Αν εκλεγεί ξανά, θα μπορεί να απαιτεί. Αν δεν εκλεγεί, θα μπορεί να κρίνει και να καταγγέλλει στο λαό με αυξημένη αξιοπρέπεια. Και να πείθει.. Μπορεί να επανεκλεγεί και να παραμείνει πρόεδρος της Βουλής. Αν χάσει θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπρέπεια και θα γίνει πρόεδρος της αξιοπρέπειας. Τα τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να πάρουν θέση στον αγώνα διεκδίκησης και στις επάλξεις του αγώνα για λύση «με το σωστό περιεχόμενο». Αν ο Πρόεδρος επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας, δεν θα δεχθεί την παραίτησή τους. Αλλά θα σεβαστεί τουλάχιστον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ως τώρα το ΔΗΚΟ δεν έχασε μόνο τις «Αρχές». ‘Εχασε και τις αρχές του. Καιρός να ξεχάσει τις Αρχές και να αναζητήσει τις αρχές. Εκεί θα ξαναβρεί και την αξιοπρέπειά του. Εκεί θα ξαναβρεί και τα ποσοστά του.

Αν έμεινε αξιοπρέπεια στο ΔΗΚΟ, τώρα είναι ο καιρός να την αναζητήσει, να την διεκδικήσει και να της δώσει το περιεχόμενο, με το οποίο την εξόπλισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το ΔΗΚΟ πρέπει να απελευθερώσει τα χέρια, αλλά προπάντων τα φτερά του. Πρέπει να πετάξει ξανά στον ουρανό της αξιοπρέπειας, εκεί που ανέβασε την Κύπρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Πρέπει να μπορεί να ενεργήσει, ώστε «να υπερασπίσει το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπειά του». Και του ιδίου του κόμματος, αλλά κυρίως το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαφορετικά ας αρχίσει και πάλι να κυνηγά τις «Αρχές» και τις καρέκλες και να χάνει την αξιοπρέπεια και τα ποσοστά του.

9 Σχόλια:

Εκάβη είπε...

Το ΔΗΚΟ έχει καταντήσει το περίγελο της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Είναι γεμάτο φίδια στον κόρφο του, που έχουν σαν γνώμονα το καλό του ΑΚΕΛ αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολεμούν τις εσωτερικές φωνές της λογικής, λες και είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους και απέδειξαν ότι οι αρχές τους αντί στο κεφάλι τους βρίσκονται στον… κ**ο τους και ενοχλήθηκαν τώρα που δεν στρογγυλοκάθεται. Το ΔΗΚΟ σώζεται μόνο όταν καθαρίσει από τους wannabe ακελικούς και γίνει επιτέλους μια αξιοπρεπής αντιπολίτευση. Αλλιώς σε λίγα χρόνια τα ποσοστά του θα κάνουν παρέα με αυτά του άλλα-πιστεύει-ο-Συλλούρης-και-άλλα-το-υπόλοιπο-κόμμα συγχυσμένου ΕΥΡΩΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Γενικά στην Κύπρο πάσχουμε στην διαδοχή. Κανένας άπαξ και κάτσει, δεν νοήται να σηκωστεί και να αφήσει την καρέκλα με ομαλότητα.
Βλέπε π.χ Λυσσαρίδης με Τάκη Χατζηδημητρίου. Χρόνια καραδοκούσε ο Τάκης να κάτσει και τελικά έκατσε πάνω και έγινε πολέμιος του "μίζερου νότου"

Οταν σηκώθηκε ο Τάσσος, τσακώθηκαν οι νάνοι ποιος θα "πηδήξει την Χιονάτη".

Στο ΑΚΕΛ, ο Χριστόφιας ετοίμαζε την διαδοχή του από τα μέσα του 90. Ο Αντρος ήταν ένα άσημο κολλεγιόπαιδο που τον έκανε πρώτη μούρη. Ηταν δεδομένο ότι την νύφη θα την πλήρωνε ο Κατσούρίδης (βλέπε σκάνδαλα, γαμήσια Χίλτον κλπ αφορμή βοήθα μου)

nekatomenos είπε...

"Καιρός λοιπόν για το ΔΗΚΟ να δείξει ότι ξαναβρήκε την αξιοπρέπειά του."
Ο κύριος Παντελίδης θα φαντάζεται πως το ΔΗΚΟ είχε αρχές και τις έχασε. Είμαι περίεργος αν κανείς άλλος πιστεύει κάτι τέτοιο. Το ΔΗΚΟ δημιουργήθηκε για να βολεύει, να βολεύεται και να διατηρεί στην εξουσία και σε περίοπτη θέση στον μπουφέ μια κλίκα δημόσιων υπαλλήλων και τα κάλυψε όλα αυτά με μια γυαλιστερή γαλανόλευκη μπογιά και ρητορείες αγώνα. Το μόνο διάλειμμα που είχαν από αυτήν την μιζέρια ήταν στα χρόνια του Τάσσου, ο οποίος ήθελε αυτές τις ρητορίες να τις εφαρμόσει. Νομίζω όμως οτι χωρίς ίσως να το θέλει έτσι ξεκίνησε τη διάλυση του ΔΗΚΟ που [ελπίζω] βλέπουμε σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Για να μπορεσει ο κος. Καρογιαν να γινει πιστευτος στον απλο κυπριο πολιτη και να κερδισει με το σπαθι του αυτη την φορα την ψηφο τους και μαζι και την εμπιστοσυνη τους, παρολο που πιστυεω οτι αυτο ειναι αδυνατο πλεον μετα το φιασκο του Φεβ. 2008 και τις ψευτικες δικαιολογιες που ακολουθησαν οταν επανειλειμενα ρωτηθηκε γιατι υποστηριξε Χριστοφια και οχι Κασουλιδη (ο καθε ενας απο εμας που εχει λιγη κριση και παρατηριτικοτητα μπορει αμεσως να καταλαβει τι δεν λεει! ο κος Καρογιαν, αλλα και την σταση του στην μετα εκλογη του στην βουλη; πρεπει λοιπον ο κοσ Καρογιαν να παραιτηθει απο την βουλη και απο προεδρος του ΔΗΚΟ εαν οπως λεει εχει αρχες και αξειες, και εαν επανεκλεγει στα αξιωματα, με ανθυποψηφιο ομως αυτη την φορα, τοτε θα εχει το δικαιωμα να μιλα, να ακουγεται και να γινετε σεβαστος. Τωρα κανεις δεν τον λαμβανει υποψη οσον και να θελει ο ιδιος να το πιστευει (η οχι?). Υπαρχει ακομη χρονος πριν τα τετελεσμενα στο νησι να καλεσει ο κος Καρογιαν εκτακτο εκλογικο συνεδριο του κομματος και ο Θεος να βαλει το χερι του!

ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ είπε...

Νομίζετε ότι θα σας πάρουμε στα σοβαρά; Θα κατσιαρίσετε λίγο και μετά θα περιμένετε να λάβετε έστω και μικρό κομμάτι από την πίττα της εξουσίας.

Τα 2 Υπουργεία που έχετε και η Προεδρία της Βουλής, για ένα κόμμα του 12% δεν είναι λίγα.

Χάρη σας κάνουμε που σας κρατούμε στην κυβέρνηση και που δε σας διαλύουμε πλήρως.

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Εκάβη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. τόσο για το ΔΗΚΟ., όσο και για το ΕΥΡΩΚΟ του οποίου οι θέσεις έχουν εκφυλιστεί πολύ.ΕΔΕΚ και Οικολόγοι μουρμουρούν για το Κυπριακό αλλά πήραν τις θεσούλες τους και εξακολουθούν στηρίζουν τον Ευέλικτο.

Για το ΔΗΣΑΚΕΛ δεν συζητάμε. Έχει επιβάλει το πολιτικώς ορθόν του, σε όλους.

Καιρός είναι η αντίδραση να αρχίσει από κάτω. Από ομάδες πολιτών. Κάτι που ήδη άρχισε να γίνεται αν λάβουμε υπόψη τα μπλογκς, την πορεία των μοτοσυκλετιστών αλλά και αυτούς που κίνησαν αγωγή κατά του κράτους για την ευνοϊκή μεταχείριση των Τ/Κ "αδελφών" μας.

Ανώνυμος είπε...

Κοκκινο Αστέρι
Οποιος νομίζει ότι κρατεί κοτσιάνια ψηφοφόρων, τρώει τα μούτρα του.
Οι θέσεις που κάθεται το ΑΚΕΛ έχουν ημερομηνία λήξης, εκτός κι αν νομίζετε ότι εκάτσετε για πάντα.

Ειχα συνηθίσει να βλέπω τον Χριστόφκια να κλαίει μετά από κάθε εκλογική ήττα. Κέρδισε όταν εξέλεξε τον Τάσσο που τον χρησιμοποιησε ως σκαλοπάτι.

Νομίζεις θα βρεθεί κάποιος άλλος να βάλει την ράσιη του ξανά ?
Μπα...
Μετρώ τις μέρες που απομένουν

ΚΛΕΑΝΘΙΟΣ ΚΑΡΟΥΦΙΑΝΟΣ είπε...

Στο ΔΗΚΟ, στην ΝΕΔΗΚ, στην Αναγέννηση, στην ΓΟΔΗΚ κλπ υπάρχουν περισσότερα "χριστοφάκια" (όπως εύστοχα σχολιάζει το χριστόφιας-γοτς) απ' ότι στο ΑΚΕΛ, στην ΕΔΟΝ, στην Προοδευτική, στην ΠΟΓΟ κλπ

Για όποιον θέλει να μάθει, υπάρχουν και ονόματα.

christodl είπε...

Την ιστορία του Γιωρκάτζη,του Εθνικού Μετώπου της διάλυσης του εσωτερικού μετώπου τα κρίσιμα εκείνα χρόνια πριν την διχοτόμιση του νησιού μας είναι καλά ο κύριος Ηλιάδης να τα ξαναμελετήση, να προβληματιστεί και αφήση τις εξομολογήσεις και τις συνεντέυξεις.