Ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ!

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Εμπροσθοφύλακας, πρωτοβουλία του Δικτύου Νοητικής Αντιστάσεως, έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να γίνει μία από τις δημοφιλέστερες διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης, ανά το Πανελλήνιο. Πρόκειται για μία υποδειγματική προσπάθεια από μια έγκυρη και πολύ καταρτισμένη Συντακτική Ομάδα.


Είναι τόσο σοβαρή και τόσο προσεγμένη προσπάθεια ο Εμπροσθοφύλακας, που θα την ζήλευαν μέχρι και τα παραδοσιακά μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Μακριά από ακρότητες και φανατισμούς και με μόνο κριτήριο τη σωστή αντικατοχική και κριτική ενημέρωση, ο Εμπροσθοφύλακας ενημερώνεται και ενημερώνει καθημερινά.


Αναδημοσιεύουμε από τον Εμπροσθοφύλακα, την πιο κάτω, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Συναγωνιστές του Εμπροσθοφύλακα, η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, σας σηκώνει το καπέλο!


Δημήτρης Χριστόφιας: Δεν είναι φυσιολογική η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο www.efylakas.com



‘Εμπροσθοφύλακας’
Δημήτρης Χριστόφιας: «Δεν είναι φυσιολογική για την Κύπρο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»
29 Σεπτεμβρίου 2009
Συντακτική Ομάδα

Υιοθέτησε, μήπως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τις απόψεις που εκφράζει ο ‘Εμπροσθοφύλακας’; Μάλλον όχι. Παρ’ όλ’ αυτά, μένουμε ευχάριστα άφωνοι με τις δηλώσεις του. Ας ελπίσουμε πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους αλλόκοτο μικροκομματικό παιχνίδι εντυπώσεων, και πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματικά αντιλήφθηκε πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι, όντως, καθόλου «φυσιολογική» λύση του Κυπριακού, και να αρχίσει σιγά-σιγά να απεγκλωβίζεται απ’ αυτήν.

Οι δηλώσεις του ενώπιoν της Ομογένειας στις ΗΠΑ θέτουν το Κυπριακό σε σωστές βάσεις -ως πρωτίστως και κατ’ εξοχήν πρόβλημα εισβολής και κατοχής- και ρίχνουν τις μάσκες τόσο του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας, όσο και του πολιτικού αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόεδρε Χριστόφια: Αν μείνεις αταλάντευτα σταθερός προς αυτή την γραμμή, την γραμμή ορθής λύσης του Κυπριακού που θα περιλαμβάνει αποχώρηση των εποίκων και των στρατευμάτων, επιστροφή των προσφύγων (δηλαδή και του εαυτού σου), αποτροπή της συνταγματικής διχοτόμησης μέσω της ντενκτασικής εμπνεύσεως διζωνικότητας και της αναστύλωσης της δημοκρατίας και των αρχών δικαίου, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου.πρέπει να αλλάξεις ρότα τώρα αμέσως, να ξεχάσεις τις «γενναίες προσφορές» προς τον πολιτικό αττιλάρχη (για τις οποίες μίλησες στις 22/09/2009) όπως την a priori αποδοχή 50,000 εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία, τα δύο «συνιστώντα κρατίδια» της 23ης Μαΐου 2008 και τόσες άλλες. Για να γίνει αυτό όμως, Πρόεδρε,

Αν όμως Πρόεδρε οι δηλώσεις σου αυτές δεν ήταν παρά ένα φτηνό μικροκομματικό-προπαγανδιστικό-δημοσκοπικό πυροτέχνημα, να ξέρεις πως η ειλικρινής κριτική μας θα ενταθεί και θα γιγαντωθεί, αφού θα φανείς, και πάλι, αντιφατικός και αντικρουόμενος.

Να ξέρεις Πρόεδρε πως κριτική σαν και την δική μας δεν σε υποσκάπτει αλλά αντίθετα σε ισχυροποιεί και σου δίνει διπλωματικό εκτόπισμα, διότι η κριτική η δική μας είναι καλόπιστη και με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας.

Άσε πίσω τα συγγνώμη προς τους κατακτητές και τις παρανοϊκές τοποθετήσεις του τύπου «εμείς στρώσαμε το χαλί στην Τουρκία», όπως επίσης και την επιβληθείσα από ξένα κέντρα και σεμινάρια λογική της «συνυπευθυνότητας στις τραγωδίες», όπως και εσύ την υιοθέτησες και δημόσια στις 13 Νοεμβρίου 2008. Μην εντείνεις τον ψυχολογικό πόλεμο και την πνευματική τρομοκρατία κατά των διαφωνούντων με τον πολιτικό αττιλάρχη - η αντίθεση μας στον εντεταλμένο Ταλάτ αποτελεί πηγή λαϊκής ισχύος για σένα. Εκμεταλλεύσου την.

Κλείσε τα αυτιά, Πρόεδρε, σε νεοναζιστικές διζωνικές λογικές όπως αυτή του Γρηγόρη Φωτεινού, αλλά και στους επιδοτούμενους από ξένες πρεσβείες και υπηρεσίες, και τους αφιονισμένους με το ιδεολογικό δηλητήριο του εχθρού «αυλοκόλακές» σου, και άκου την γνήσια, φωνή του λαού σου που ζητά Απελευθέρωση - Επιστροφή - Δημοκρατία.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’
«Δείπνο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ομιλία»
27 Σεπτεμβρίου 2009
Αποστόλης Ζουπανιώτης (Νέα Υόρκη)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως «αγωνιζόμαστε να κάμψουμε την αδιαλλαξία των ξεροκέφαλων της Αγκυρας» και να πείσουμε τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να λειτουργήσει ως Κύπριος, ανεξαρτήτως των οδηγιών της Αγκυρας, κάτι που χαρακτήρισε ως πάρα πολύ δύσκολο.

Μιλώντας χθες βράδυ στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με τιμώμενο πρόσωπο ένα βετεράνο ομογενή πρώην στέλεχος της Ομοσπονδίας, αγωνιστή στις προσπάθειες για την Κύπρο, Χαμπή Νικολάου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για τον αγώνα που δίνουμε παγκοσμίως για πειστούν αυτοί που είχαν μεταπειστεί «ότι στην Κύπρο παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικότερα όλες οι συμβάσεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε διεθνείς, είτε ευρωπαϊκές».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι το παράδοξο που συμβαίνει είναι πως από θύτης, κατάντησε η Τουρκία, με την ενίσχυση ισχυρών φίλων της να εμφανίζεται ως θύμα και να εμφανιζόμαστε εμείς τα θύματα ως θύτες. Είναι παράδοξο, συνέχισε, να θεωρείται ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι κάτι το φυσιολογικό.

«Ε λοιπόν, δεν είναι φυσιολογικό για την Κύπρο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο», είπε.

«Περνούμε από τότε μία φοβερή τραγωδία. Κι όμως, κάνοντας ο Μακάριος αυτή μεγάλη παραχώρηση, αυτό τον ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες - πράγμα που ποτέ φυσιολογικά δεν μπορούσε να γίνει στην Κύπρο γιατί ο πληθυσμός της ζούσε ανάμεικτος σε όλες τις γωνιές του νησιού – όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά πρώτα απ’ όλα για να θέσει τέρμα στην κατοχή», ανέφερε.

«Αυτή είναι η προϋπόθεση. Για να τα πάρει η Τουρκία και να φύγει, για να επανενωθεί ο τόπος, για να δικαιωθούν και οι πρόσφυγες, για να ανευρεθούν και οι αγνοούμενοι, για να τερματιστεί αυτή η τραγωδία πάνω σε μία βάση λογική, με αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε λύπη γιατί πολλοί από τους συνομιλητές μας, από τότε μέχρι σήμερα, θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό την διπεριφερειακή ομοσπονδία, με δύο οντότητες, και ζητούν να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι ”υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε σχέδιο το οποίο προήρχετο από τα Ηνωμένα Εθνη, με τη σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν το έφτιαξε ο ίδιος ή όχι”.

«Ορθά και δίκαια αντέδρασε η ελληνοκυπριακή κοινότητα, απορρίπτοντας εκείνο το σχέδιο, το οποίο δεν ήταν ούτε ισοζυγισμένο, ούτε δίκαιο, ούτε η λύση που θα προήρχετο από την εφαρμογή του θα ήταν βιώσιμη και λειτουργική. Ομως ήταν απόρριψη σχεδίου του γενικού γραμματέα και δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να αποενοχοποιηθεί και βρεθήκαμε στη γωνιά», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «χρειάστηκαν πάρα πολλές και βασανιστικές προσπάθειες να μεταπείσουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δέχονται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν απέρριψαν τη λύση ως τέτοια. Κι ότι δεν βολεύονται, τάχατες, επειδή εντάχθηκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και για μπούμε μπροστά, αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, αλωνίζουμε τον κόσμο ακριβώς για να πείσουμε ότι εμείς θέλουμε λύση. Είναι η πατρίδα μας που είναι υπό κατοχή, είναι τα σπίτια μας που χρησιμοποιούνται από Τουρκοκύπριους και χιλιάδες έποικους. Είναι περιουσίες μας τις οποίες νέμονται ξένοι και έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να τις εμπορευθούν».

Ανέφερε ότι η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει τους Ελληνοκύπριους ως βολεμένους στην ΕΕ και δεν θέλουν λύση και πως ”οι καημένοι οι Τουρκοκύπριοι είναι που θέλουν τη λύση γιατί δεν περνούν καθόλου καλά».

Ο Πρόεδρος είπε ότι η πλευρά μας παλεύει νυχθημερόν για μεταπείσουμε τους μεγάλους του πλανήτη ότι ναι μεν είναι ισχυρή η Τουρκία, όμως «είναι ασύδοτη η στρατιωτική της ηγεσία και πείθει ή υποχρεώνει και την πολιτική ηγεσία να είναι κυνική και ασύδοτη. Και απαιτεί οι χιλιάδες έποικοι να είναι ως τον τελευταίο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας‘».

Απαιτεί, είπε, «να θέλει να γεννηθεί ένα νέο κράτος με συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών, θέσεις οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται ενώπιον και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως αυτό αποτελεί ύβρη για τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία έχουν δεχθεί μία τέτοια χώρα να είναι μέλος του ΣΑ, του οργάνου δηλαδή που είναι εντεταλμένο από τον διεθνή οργανισμό να υπερασπίζεται τη διεθνή ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αναφέρθηκε στα θέματα αυτά για να δώσει το μήνυμα ότι «η ζωή μας δεν είναι εύκολη. Είναι πολύ δύσκολη, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γεννηθήκαμε μέσα στο καζάνι της πάλης και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από του να παλέψουμε για τον τόπο μας μέχρι την τελική δικαίωση. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα γίνει», είπε, εξαίροντας την στήριξη, τη βοήθεια και την ωριμότητα της Ομογένειας.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών’
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής»
27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε χθες συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε ό,τι αφορά πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και καλύτερου συντονισμού μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ομογένειας.

Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Α. Κακουρής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι Πρέσβεις Λ. Παντελίδης και Κ. Κορνηλίου και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Α. Παναγιώτου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκος Παπανικολάου προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις :

Πρόεδρος Χριστόφιας
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία και φέτος στη διάρκεια της παρουσίας μας εδώ να έχω μια εγκάρδια, φιλικότατη συνομιλία με την ηγεσία της Ομοσπονδίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και άλλους παράγοντες. Το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας είναι διακαές, είναι καθημερινό και συζητήσαμε με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Παροικία, οι απόδημοι μας να επιδράσουν πάνω στην αμερικανική πολιτική ούτως ώστε να γίνει πιο βοηθητική σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε αυτή την επαφή, είναι διαρκής, είναι συνεχής.

Νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση προωθεί κάποια σχέδια και είναι πιο δραστήρια. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει επισκεφθεί δυο-τρεις φορές μέχρι στιγμής τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συνομιλήσει με την ηγεσία της Ομοσπονδίας και με Αμερικανούς επισήμους. Βεβαίως, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε και ο ίδιος συναντήσεις με την κα Κλίντον. Νομίζω ότι οι στόχοι θέσαμε είναι σημαντικοί και μπορούν να υλοποιηθούν.

Πανίκος Παπανικολάου
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια λεπτομερή ενημέρωση για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιστεύω ότι με τη στενή επαφή και συνεργασία που έχουμε τόσο με τον Πρόεδρο όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, την εκπροσώπηση της Κύπρου εδώ, θα μπορέσει η κυπριακή παροικία να βοηθήσει τον αγώνα που κάνει ο Πρόεδρος και κυπριακός λαός. Τον διαβεβαιώσαμε ότι εμείς πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό του και ότι ελπίζουμε οι προσπάθειες οι δικές του και η βοήθεια η δική μας να έχουν κάποια αποτελέσματα.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Σημερινή’
«Ξεροκέφαλοι στην Άγκυρα»
28 Σεπτεμβρίου 2009
Μικαέλλα Λοΐζου

«Αγωνιζόμαστε να κάμψουμε την αδιαλλαξία των ξεροκέφαλων της Άγκυρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το βήμα του ετήσιου δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Στην Κύπρο παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η παραδοξότητα όλων αυτών συνοψίζεται στο γεγονός πως οι φίλοι της Τουρκίας την εμφανίζουν από θύτη θύμα και εμάς από θύματα θύτες. Επίσης παράδοξο είπε ότι είναι «να θεωρείται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι κάτι το φυσιολογικό».

Εμείς φταίμε
«Δεν είναι φυσιολογικό για την Κύπρο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Βεβαίως», επισήμανε, «η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα, φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο».
Εξήγησε ότι ο Μακάριος τότε έκανε αυτή τη «μεγάλη παραχώρηση» και τον «ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες», γεγονός που υπό φυσιολογικές προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο, επειδή ο πληθυσμός ήταν ανάμεικτος σε όλη την επικράτεια του νησιού, «όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους Τ/κύπριους αλλά πρώτα απ’ όλα για να θέσει τέρμα στην κατοχή».

Εξέφρασε, δε, τη λύπη του, γιατί, όπως τόνισε, πολλοί από τους μέχρι τώρα συνομιλητές μας θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό τη διπεριφερειακή ομοσπονδία, με δύο οντότητες και ζητούν να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις.

Ορθώς απορρίφθηκε το Ανάν
«Υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε σχέδιο, το οποίο προερχόταν από τα Η.Ε., με τη σφραγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν το έφτιαξε ο ίδιος», ανέφερε. «Ορθά και δίκαια αντέδρασε η ε/κ κοινότητα, απορρίπτοντας εκείνο το σχέδιο», τόνισε, εξήγησε όμως ότι επειδή ήταν απόρριψη σχεδίου του Γ.Γ. δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να αποενοχοποιηθεί και βρεθήκαμε στη γωνιά.

«Χρειάστηκαν πάρα πολλές προσπάθειες να μεταπείσουμε ότι οι Ε/κύπριοι δέχονται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν απέρριψαν τη λύση ως τέτοια», υπογράμμισε ο Πρόεδρος. «Για να μπούμε μπροστά αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, αλωνίζουμε τον κόσμο ακριβώς για να πείσουμε ότι εμείς θέλουμε λύση», τόνισε. Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή, τα σπίτια μας χρησιμοποιούνται από Τ/κύπριους και χιλιάδες εποίκους, και όμως η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει εμάς ως «βολεμένους από την Ε.Ε.» και τους Τουρκοκύπριους ως «τους καημένους που θέλουν τη λύση, γιατί δεν περνούν καλά».

Ύβρις για τα Ηνωμένα Έθνη
«Ασύδοτη» χαρακτήρισε τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παλεύουμε, είπε, νυχθημερόν να μεταπείσουμε τους μεγάλους του πλανήτη, αλλά η ασύδοτη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας πείθει ή υποχρεώνει και την πολιτική ηγεσία της κατοχικής χώρας να είναι κυνική και ασύδοτη και να απαιτεί χιλιάδες έποικοι να είναι ως τον τελευταίο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Απαιτεί να γεννηθεί ένα νέο κράτος με συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών, θέσεις οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται ενώπιον και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», κατήγγειλε. Αυτό αποτελεί ύβρη για τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, τα οποία έχουν δεχθεί μία τέτοια χώρα να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σχέσεις Προεδρικού-Ομογενών

Σε ξεχωριστή συνάντηση με το συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν καλύτερα να επιδράσουν θετικά στην αμερικάνικη πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου διαβεβαίωσε το Δημήτρη Χριστόφια ότι οι ομογενείς θα είναι πάντοτε στο πλευρό του και εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειές του, σε συνδυασμό με τη δική τους βοήθεια, να έχουν κάποια αποτελέσματα.

Τιμήθηκε η «ψυχή» της ομογένειας, ο Χαμπής Νικολάου
Το φετινό τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ήταν ο βετεράνος της Χαμπής Νικολάου. Ο κ. Νικολάου έλαβε το Βραβείο Δικαιοσύνης για την Κύπρο, για την προσφορά του στην Ομοσπονδία, στους αγώνες για την Κύπρο αλλά και για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Χαμπής Νικολάου είναι απλός και ωραίος άνθρωπος, ο οποίος εκφράζει και εκπροσωπεί την παραδοσιακή Κύπρο, την Κύπρο της ανθρωπιάς, του φιλότιμου και της φιλοξενίας. Τον χαρακτήρισε, δε, «δεύτερο πατέρα του», ενώ τόνισε ότι οι πόρτες του Προεδρικού ήταν πάντοτε, ανεξαρτήτως του Προέδρου, ανοιχτές για το τιμώμενο πρόσωπο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι ο κ. Νικολάου είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει για τη μαχητικότητα, την ανιδιοτέλεια, τη φιλανθρωπία και την απλότητά του. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε το Χαμπή Νικολάου «προσωποποίηση της αφοσίωσης στον αγώνα για την Κύπρο», τον οποίο, όπως είπε, έκανε αποστολή της ζωής του.

Παρουσίαση της ζωής και της πορείας του κ. Νικολάου έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας. Ανέφερε ότι γεννήθηκε στο Ζύγι το 1930 και από τα 11 του δούλευε στις ψαρόβαρκες, στα μεταλλεία του Βασιλικού και στο λιμάνι της Λεμεσού. Γνώρισε από μικρός τη βιοπάλη και εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρωτοστατώντας σε κινητοποιήσεις. Όταν το 1970 μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική, δούλεψε σκληρά και απέκτησε περιουσία, όμως παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος, που βοηθούσε το συνάνθρωπό του.
Ο ίδιος ο Χαμπής Νικολάου, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε το βραβείο που έλαβε μεγάλο σταθμό της ζωής του. «Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι και εδώ και στην Κύπρο για τη δικαίωση του λαού μας, για να βρεθεί μία σωστή λύση, που θα δίνει ασφάλεια και ελπίδα στο μέλλον των αυριανών γενεών», τόνισε.

«Εμείς θα τους δυσκολέψουμε»

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προσδοκώντας ότι η τουρκική πλευρά θα συνειδητοποιήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να συνεργαστεί μαζί μας με στόχο τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον LGR. «Κανένας δεν πρέπει να χάνει την ελπίδα του», τόνισε. «Αν πούμε ότι δεν υπάρχει προοπτική και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αγωνιζόμαστε, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι αν η τουρκική πλευρά μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα είτε προς την κατεύθυνση των δύο κρατών, είτε προς τη συνομοσπονδία, θα το έπραττε. Εξήγησε όμως ότι όσοι πιστεύουν πως δεν είναι αυτοί οι στόχοι της αυταπατώνται. «Προσπαθούν και θα επιδιώξουν να πετύχουν αυτό το στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να τους δυσκολέψουμε και ο τρόπος να το πράξουμε αυτό είναι να αγωνιζόμαστε για μία λύση που θα επανενώνει το νησί και το λαό».

Φταίνε οι άλλοι
Τρεις είναι οι γραμμές στο Κυπριακό, είπε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΓΟ: η γραμμή του ΑΚΕΛ, η γραμμή εκείνων που δυσκολεύονται στην ιδέα της συμβίωσης και συγκατοίκησης και η γραμμή εκείνων που από τον καιρό της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο συνήθισαν να αποδέχονται κάθε ιδέα από τη Δύση.

Ο κ. Κατσουρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «ο εποικισμός δημιουργεί δεδομένα» και «εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση, θα έχουμε εντελώς διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι οι παράγοντες των δυσκολιών είναι εξωγενείς, ενώ για το Κυπριακό έκανε λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας. Τα ζητήματα εποίκων και εκ περιτροπής προεδρίας ξεκίνησαν να συζητούνται από τους προκατόχους του Προέδρου Χριστόφια, πρόσθεσε. Σε σχέση με τη συνάντηση Ντάουνερ-Λόρδου Χάνεϊ, είπε ότι «πολλά πράγματα στον κόσμο υπαγορεύονται από συγκεκριμένες δυνάμεις» και διερωτήθηκε ποιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε οποιοδήποτε σημείο της γης, θεωρήθηκε αντικειμενικός και από τις δύο πλευρές.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Καθημερινή Κύπρου’
«Δεν θα ξεπουλήσει πατρίδες, λέει ο Πρόεδρος»
22 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιδιαιτησία, ή πιεστικά χρονοδιαγράμματα δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είπε ότι με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι δεν είναι πλασιέ και δεν έχει σε καμιά περίπτωση κατά νου να πουλήσει πατρίδες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τοποθετείται πολύ έντιμα, με πολύ καλή θέληση στο Κυπριακό και μάλιστα έχει κάνει και γενναίες προσφορές στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. “Αναμένω από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, να εκτιμήσουν δεόντως αυτές τις προσφορές”, είπε. “Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τα όριά μας και αυτά τα όρια τα τονίζω και στον κ. Ντάουνερ και σε όποιους συνομιλητές έχω απέναντί μου”, πρόσθεσε.

Στη Γενική Συνέλευση, είπε, θα τονίσει το πόσο παράδοξο είναι μια χώρα η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραβιάζει δεκάδες ψηφίσματά του και να διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε χώρα- μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις είπε ότι θα σημειώσουμε τη σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Όμως πρόσθεσε, με σαφήνεια θα τονίσουμε ότι η μέχρι στιγμής πρόοδος δεν δίδει την δυνατότητα ιδιαίτερης αισιοδοξίας για σύντομη λύση του προβλήματος.

Επανέλαβε ότι οι διαφορές που υπάρχουν σε κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως είναι το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας και το θέμα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλες. Εξέφρασε επίσης την ευχή, να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε λύση των διαφόρων πτυχών του κυπριακού. Αυτό βεβαίως κατέληξε, έχει να κάνει με την ίδια την Τουρκία, την πολιτική και τη φιλοσοφία της και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι και υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο.

Επαφές στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει τις επόμενες ημέρες σημαντικές επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τον Πρωθυπουργό της Προεδρεύουσας Σουηδίας Φρέντρικ Ρέϊνφελντ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ και τον Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι.

Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επαφών του Προέδρου Χριστόφια και με αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την Παρασκευή θα παραθέσει γεύμα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.


41 Σχόλια:

Χρήστος είπε...

Τα κοπέλια του Εμπροσθοφύλακα είναι οι ίδιοι προβοκάτορες που έκαναν τη Νοητική Αντίσταση με τους σαχλούς και βρώμικους σχολιασμούς.

Είναι μια σοβαροφανής προβοκάτσια που εξυπηρετεί το εθνικιστικό-φασιστικό κατεστημένο.

Νότος είπε...

Φασιστοειδή που παριστάνουν τους σωσίες της πατρίδας. Να ποιοι είναι οι Εμπροσθοφύλακες!

Ανδρ. είπε...

μπράβο για την παρουσίαση, παρακολουθώ τους τελευταίυος 2 μήνες τον εμπροσθοφύλακα και την βρίσκω πολύ σοβαρή και προσεγμένη αριστερή σελίδα

υπάρχουν και άλλες, αλλά νομίζω αυτή κατέχει την πρωτοκαθεδρία

Ανδρ. είπε...

α, και τι λες ρε Χρήστο και ρε Νότο;

"Φασιστοειδή" ο εμπροσθοφύλακες; δε μας τα λέτε καλά, εκεί έχουν υπερασπιστεί τουρκοκύπριους που τους απειλεί το παρακράτος των κατεχομένων, μεταφέρουν δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Λαφαζάνη, της Αλέκας Παπαρήγα, μιλούν για σοσιαλισμό και δημοκρατία, επιτίθενται κατά της ακροδεξιάς

θα μας τρελάνετε;;

Ανώνυμος είπε...

το "εθνικιστικό-φασιστικό" κατεστημένο της Κύπρου αποτελείται από τον Κόκκινο Ιαβέρη, τον Ηλικιακό Ρατσιστή Anef_Oriwn (Σπασοδόντη), τον Έποικ-Lover, την ΕΟΚΑβητα, τον Ντενκτάς και την Intelligence Service

*Ιοσίλιος*

Bobby Sands είπε...

όχι φίλε, μην δίνεις σημασία. αυτοί είναι ακέλες όπως λέμε και στην κύπρο. σαν το αγέλες ένα πράγμα. ρίφια, αν με καταλαβαίνεις

Bobby Sands είπε...

και μην δίνεις επίσης σημασία στα ονόματά τους. Ο άνευ-ορίων είναι, γνωστό γιουσουφάκι της κυπριακής μπλογκόσφαιρας που ζει ακόμη στην εποχή του σταλινισμού και ονειρεύεται να μας κλείσει σε γκουλανγκ

Ανδρ. είπε...

ναι φίλε, είναι όμως εξοργιστικά αυτά που λένε, εντάξει άμα αρχίσουμε δλδ να λέμε φασίστες και εθνικιστές όσους διαφωνούμε, ακόμη και απ΄τον χώρο της αριστεράς, εντάξει που πάμε

καταλαβαίνω και εκτιμώ πως το Ακέλ στη Κύπρο κινείτε σε άλλους άξονες, είναι διαφορετικά τα πράγματα και χρειάζεται σε μερικές πράξεις του να είναι προσκεκτικό (για παράδειγμα θέμα Τουρκοκυπρίων κ λ.π)

ομως αυτό φερνει οπωσδηποτε αντιδρασεις απο άλλες τάσεις στην αριστερα, και όπως το βλέπω ο εμπροσθοφύλακας είναι κάτι τέτοιο

αλοίμονο αν αρχίσουμε να αποκαλούμε τον Μίκη και τον Λαφαζάνη φασίστες τώρα!!!

Southampton Jordein! είπε...

Όσο συχνά κάνω μπάνιο, τόσο συχνά μπαίνω και στον Εμπροσθοφύλακα.

Dein! είπε...

Το Southampton παράγει αναράες!

Ανώνυμος είπε...

Απειλές κατά Τουρκοκύπριου συνδικαλιστή από τους φασίστες της ‘Βολκάν’

http://www.efylakas.com/archives/2523

Εντούντην σελίδα που λαλείτε «φασιστική» ρε κατακάθια του Ταλάτ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύκλωπας υποστηρίζει τους λαθρομετανάστες

Ανώνυμος είπε...

ΡΑΟΥΛ Κ:

Ρε κοπέλια ότι θέλετε καταλαβαίνετε! Οτι θέλετε συμπαιρένετε δαμέσα!!!

Αυτό που είπε ο Χριστόφιας για την Δ.Δ.Ομοσποννδία ότι "...δεν είναι φυσιολογική για την Κύπρο..." δε σημαίνει οτι απεγκλωβίζεται από αυτή!!!

ΟΥΑΙ και αλοίμονο αν έτσι καταλάβατε!!! Ουαι και αλοίμονο αν 32 χρόνια μετά που δεσμευτήκαμε για αυτή τη λύση να κάμουμε πίσω!!!

Αυτό το είπε ο Χριστόφιας γιατί προφανώς(σε αντίθεση με αρκετούς από δω μέσα) πατά χαμέ, και ερμηνεύει τη ΔΔ Ομοσπονδία (αυτό που λέει εδω και πάαααρα πολλά χρόνια) ως ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΔΥΝΗΡΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ. Προφανώς θα ήθελε ο Χριστόφιας ένα Ενιαίο κράτος, αλλά δυστυχώς κάποιοι "προνόησαν" να διαλύσουν το Ενιαίο κράτος.

Για αυτούς τους κάποιους (και στις δδύο πλευρές) αναγκαστήκαμε να δεχτούμε ως μορφή λύσης τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία γιατί είναι και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ υπο τις περιστάσεις ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ!!!!

Αποσπασματικά όταν λες κάτι βγάζεις τελειως διαφορετικά συξμπεράσματα.
Ο Χριστόφιας είναι αρκετά στοχοπροσηλωμένος, δεν αιθεροβατεί και αγωνίζεται με νύχια και δόντια για να πετύχει Λύση Διζ.Δικ.Ομοσπονδίας. Τη μορφή λύσης που δέχτηκαν ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ.

Τα όσα θέλετε να ερμηνεύετε κρατήστε τα για τον εαυτό σας...

Στάχτη στα μάτια μας δεν μπορείτε να ρίξετε....πόσο μάλλον στα μάτια του Χριστόφια...

Con Kon είπε...

Υπάρχει η πρόταση του ΟΡΘΟΥ ΝΑΙ αγαπητέ Ανώνυμε.

Μπορείς να μας πεις τι μας σταματά από το να ζητήσουμε μια τέτοια πρόταση; Μια χαρά ειρηνική και δημοκρατική είναι.

Ανώνυμος είπε...

Εαν ο μη συμπαθης για μενα Χριστοφιας που ποτε δεν ηταν το ιδιο ναιναικος με κατι ανευ οριων και αναστασιαδηδες αλλαξε σταση δεν ειναι διοτι εσεις εχετε ενα μπλογκ αλλα διοτι ο ιδιος ειδε πως η δικη του πολιτικη η επικοινωνιακη παρουσια δεν απεδιδε , ειδικα στο θεμα των ξενων πιεσεων.

Εσας σας γραφει στα παλια του τα παπουτσια και δεν ειναι εξυπνο να νομιζετε πως τα δικα σας λογια καθοριζουν την σταση του εκαστοτε προεδρου. Δικιο εχετε, αδικο εχετε , λιγη ταπεινοτητα και λογικη απο τους ανθρωπους αυτους του μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται ομοσπονδία με τους Κούρδους.

Αν και όταν μου απαντήσεις, θα αρχίσω να σκέφτομαι τα περί ΔΔΟ.

Η ΔΔΟ είναι ο ψευδονομιμοφανής τρόπος επικυριαρχίας της Τουρκίας επί της Κύπρου. Ο Χένρυ Κισσινγκερ δασκάλεψε τον Ντεκτάς για έτσι σκοπό.

ΟΧΙ στην ΔΔΟ, ακόμα κι αν μείνω μόνος εναντίον όλων

Αφροασιάτης είπε...

Εντελώς άσχετο το τελευταίο σχόλιο. Η Τουρκία δεν αποδέχεται ομοσπονδία με τους Κούρδους, επειδή δεν υπάρχει εξωτερική δύναμη που μπορεί να εισβάλλει στην Τουρκία και να της επιβάλλει το δίλημμα Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση.

Αφροασιάτης είπε...

Πάντως ελπίζω η ξαφνική συμπάθεια της ιστιοσελίδας για τον Χριστόφια να μην σχετίζεται με αλλαγή της πολιτικής του. Ο Χριστόφιας πρέπει να μείνει σταθερός στην πορεία της επανένωσης. Ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα μείνει στην ιστορία σαν ο Πρόεδρος που επανένωσε την Κύπρο ή αν η Ιστορία τον κατατάξει μαζί με τους Ντενκτάς, Τάσσο, Λυσσαρίδη, Έρογλου.

Ανώνυμος είπε...

Και από πότε εσύ αφροασιάτη ταύτισες τον εαυτό σου και τις απόψεις σου με την Ιστορία;

Ασ' την Ιστορία και θα δείξει από μόνη της σε βάθος χρόνου πού θα κατατάξει τον καθένα.

Οι μεν θέλουν ευχαριστώ που τον Χριστόφκια ο άλλος είδεν την εκφραστής της Ιστορίας... λίγη ταπεινότητα εν έβλαψε κανένα.

Πλαστήρας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Πλαστήρας είπε...

Ο Εμπροσθοφύλακας είναι μια εξαιρετική αριστερή πατριωτική σελίδα. Γιατί ο πατριωτισμός δεν είναι μόνο προνόμιο της δεξιάς, κινείται από δεξιά έως αριστερά. Το ίδιο και ο εθνομηδενισμός.

Ας μη συγχύζουμε την αριστερά με το ΑΚΕΛ ή ακόμα χειρότερα με τις περιθωριακές και τουρκολάγνες απόψεις κάτι Άνευ_Οργίων και ΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

"Ας μη συγχύζουμε την αριστερά με το ΑΚΕΛ ή ακόμα χειρότερα με τις περιθωριακές και τουρκολάγνες απόψεις κάτι Άνευ_Οργίων και ΣΙΑ."

Ακομα και στο ιδιο το ΑΚΕΛ δεν ειναι ολοι τους νεοαφασιστες τουρκολαγνοι τυπου Ανευ οριων .

Και προσωπικα πιστευω πως ο προεδρος Χριστοφιας απεχει περισσοτερο με τους ανευ ορων ΝΑΙ πασα μου , που τον στηριζουν παρα με αυτους που ζητουν σωστο περιεχομενο για οποιαδηποτε λυση του κυπριακου και του ασκουν κριτικη.

Αυτο ειναι το παραδοξο.

Ρήγας είπε...

Οδυνηρή λύση δεκτήκαμε το 1960. Διότι οι αιματηροί αγώνες του λαού (της συντριπτικής του πλειοψηφίας) έγιναν για αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα.

ΠΟΙΟΣ έδωσε εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να υπογράψει το 1977 συμφωνία που να προνοεί οποιανδήποτε μορφή ομοσπονδίας; Ως πρόεδρος είχε πρώτιστη υποχρέωση να εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την επαναφορά της συνταγματικής τάξης.

Επομένως την μορφή αυτή της λύσης δεν είναι ο Λαός που την υπέγραψε, αλλά ο Λαός είναι που καλείται με το πιστόλι στον κρόταφο να την δεκτεί.

Και κάτι άλλο. Αν μια λύση θάναι δίκαιη ή άδικη για τους Έλληνες της Κύπρου και για τον Ελληνισμό γενικότερα, θάναι τέτοια και για τους δεξιούς και για τους αριστερούς και για τους κεντρώους. Η μορφή της λύσης επομένως ΔΕΝ είναι ζήτημα δεξιών-αριστερών.

Μας μιλάτε για "επανένωση." Αυτός ο όρος είναι λανθασμένος. Εύηχος μεν, αλλά λανθασμένος. Σε μια κατεχόμενη πατρίδα με στρατό κατοχής και έποικους, η επανένωση δεν έχει λογική έννοια. Είναι μια αποδοχή της κατοχής με ωραίο περιτύλιγμα. Επανένωση χωρίς πλήρη αποχώρηση στρατού κατοχής και όλων των εποίκων ισοδυναμεί με την "ειρήνη των νεκροταφείων." Διότι και οι πεθαμένοι έχουν ειρήνη. Τέτοια ειρήνη δεν την θέλουμε. Ο πληθυντικός εδώ δεν είναι της μεγαλοπρέπειας. Είναι ιστορική αλήθεια, βασισμένη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004.

Λέτε ότι ο Σπύρος, ο Τάσος και ο Γιατρός "συμφωνούν" με το Τούρκικο καθεστώς. Και αυτό είναι λανθασμένο. Ακούγεται έντονο και ίσως να έχει πέραση στους κάποιους κάποιων (τοπικών και διεθνών) πολιτικών, κομματικών και βιομηχανικών λόμπι, αλλά είναι μάλλον βλακώδες. Ο κλέφτης τα θέλει ΟΛΑ και επομένως δεν θέλει να μοιράσει τίποτε με τον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης θέλει τον κλέφτη να φύγει και δικαιωματικά δεν θέλει να μοιράσει μαζί του τίποτε.

Πολύ σωστά λέκτηκε και το έχουμε πει πολλές φορές: Το μοντέλο λύσης που προσπαθούν να επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά καθεστώτα στην Κύπρο, ας το εφαρμόσουν πρώτα στις χώρες τους, αρχίζοντας με μια μορφή ομοσπονδίας στην Τουρκία μεταξύ Τούρκων, Κούρδων και άλλων (Αλεβιτών αλλά και Χριστιανών). Αν και όταν λειτουργήσει και αποτελέσει μοντέλο προς μίμηση, τότε και μόνον τότε ας το συζήτήσουμε.

Ναι, η Τουρκία δεν είναι με το πιστόλι στον κρόταφο να δεκτεί ό,τιδήποτε, αλλά εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμαστε σωβινιστές και φασίστες και διάφορα άλλα διότι θεωρούμε ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι άδικη.

Όλα αυτά, με την άποψη ότι αυτό που αποκαλούμε "Κυπριακό πρόβλημα" είναι ένα ζήτημα εισβολής, εθνοκάθαρσης και παράνομης κατοχής και εποικισμού. Αν τώρα δεκτούμε ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και το πρόβλημα είναι κτηματολογικό (διότι κάποια λόμπι κάπου εκεί το πάνε), τότε δεν έχουμε πλέον τίποτε απολύτως να συζητήσουμε.



Ρήγας

Bobby Sands είπε...

...και δεν είναι μόνο αυτό φίλε. Είναι ο εκφοβισμός που συνίσταται στην ρήση: "Ή λύση ή διχοτόμηση". Η απεγνωσμένη προσπάθεια να μας δημιουργήσουν τύψεις

Αφροασιάτης είπε...

@Πλαστήρα

Τι σημαίνει αριστερή πατριωτική ιστιοσελίδα; Είναι σαν να υπονοείς ότι υπάρχει και Αριστερά (ή Δεξιά) που δεν είναι πατριωτική.

Ελπίζω να μην ταυτίζεις τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Γιατί μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα πατριώτης, δηλαδή να αγαπά την πατρίδα του (όπως την ορίζει ο ίδιος), και διεθνιστής, δηλαδή να είναι ενάντια στα σύνορα και τα έθνη-κράτη.

Αφροασιάτης είπε...

@Bobby Sands

Κανένας δεν προσπαθεί να σου δημιουργήσει τύψεις. Απλά πρέπει να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να προτιμάς τη διχοτόμηση από την ομοσπονδία, αλλά να υπερασπιστείς την άποψη σου.

ΣΩΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είπε...

ΑΦΡΟΑΣΙΑΤΗ:

Αριστεροί πατριώτες, αν θελεις παραδείγματα, είναι ο Μίκης ο Θεοδωράκης, ο Βίας ο Λειβαδάς, ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης, ο Βάσος ο Λυσσαρίδης, ο Μανώλης ο Γλέζος, ο Εζεκίας ο Παπαϊωάννου, η Αλέκα η Παπαρήγα, ο Στάθης της Ελευθεροτυπίας, ο Άρης ο Βελουχιώτης και τόσοι άλλοι.

Σίγουρα δεν είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας, ο Αλέκος ο Αλαβάνος, ο Μιχάλης ο Παπαπέτρου και ο Κίκης Καζαμίας.

Αφροασιάτης είπε...

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί ο Τσίπρας κι ο Αλαβάνος αγαπούν λιγότερο τον τόπο που γεννήθηκαν ή ζουν από το Λαφαζάνη ή την Παπαρήγα; Πιστεύω όυτε ο ίδιος ο Λαφαζάνης δεν θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο.

Μίκης είπε...

Ηλικιακέ ρατσιστή (δήθεν Αφροασιάτη), για το αν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες αριστεροί ή δεξιοί, σε παραπέμπω στο χθεσινό άρθρο του Ξ. Ξενοφώντος στο Φιλελεύθερο.

Επιχειρηματολογεί ότι κάποιοι είναι όντως περισσότερο πατριώτες από άλλους.

Είναι και στο blog του: xenisxenofontos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύκλωπας λατρεύει τους λαθρομετανάστες

Αφροασιάτης είπε...

Τον Βία Λειβαδά, στον οποίο αναφέρεται το άρθρο του Ξ. Ξενοφώντος δεν τον γνωρίζω, άρα δεν μπορώ να τον κρίνω. Ας μείνουμε στα πρόσωπα που αναφέραμε πριν.

Καταλαβαίνω αν θεωρείς τον Γλέζο ή τον Θεοδωράκη ιδιαίτερα πατριώτες, αφού έχουν περάσει τη ζωή τους παλεύοντας και υποφέροντας για να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο. Ο Θεοδωράκης το έχει κάνει παρεπιπτόντως και παλεύοντας ενάντια στον αντιτουρκικό εθνικισμό και υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Γιατί όμως ο Λαφαζάνης κι η Παπαρήγα είναι περισσότερο πατριώτες από τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα (που για να τον κρίνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη και το νεαρό της ηλικίας του); Τί αγώνες ή θυσίες έχουν κάνει παραπάνω που το αποδεικνύουν;

Υ.Γ. Το ηλικιακός ρατσιστής πού κολλά; Τί σχέση έχει η κουβέντα μας με ηλικίες;

Unknown είπε...

Ο Αλέκος Αλαβάνος στη συνεδρίαση που έγινε το 2004 για το σχέδιο ΑΝΑΝ ήταν σθεναρός υποστηρικτής του ΌΧΙ.Δυστυχώς εμειοψήφισε η άποψη του με ελάχιστη διαφορά. Επίσης, ο Αλέκος Αλαβάνος είναι στενός φίλος του εξαίρετου δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, και πρόσφατα παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το βιβλίο του "Η Κύπρος σε παγίδα"

Αυτά, για να ξέρουμε τι λέμε κάθε φορά!

Όσα έγραψα έχουν να κάνουν με ένα σχόλιο υπό τον τίτλο "Σωστή Αριστερά" λίγο πιο πάνω.

Πλαστήρας είπε...

@Αφροασιάτη

Στην εποχή μας έχουμε να κάνουμε με τον εθνομηδενισμό. Ένα εθνομηδενισμό που δεν είναι τυχαίος, εκπορεύεται από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τουτέστιν την Αμερικανική υπερδύναμη. Για να μπορέσουν τα κεφάλαια της να εξαπλωθούν στο τελευταίο άκρο του πλανήτη πρέπει να πολτοποιηθούν οι εθνικές και πολιτισμικές ιδιάιτερότητες των λαών.

Ο ίδιος ο Μάρξ είπε ότι το κεφάλαιο είναι αντι-εθνικό.

Γι αυτό και παρατηρείται μια περίεργη συμμαχία μεταξύ των νεοφιλελεέθερων κεφαλαιοκρατών, βλέπε Μάνος, Βασιλείου, Παυλόπουλος, Μπακογιάννη κ.ο.κ και των μεταλλαγμένων "ροζ" αριστερών π.χ. ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άνθρωπος που ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο και μια δικαιότερη κοινωνία δεν μπορεί να αγαπά παραπάνω από όλους τους άλλους, τον τόπο και το Έθνος του. Ένα άνθρωπος που απεχθάνεται το άδικο δεν μπορεί παρά να αγανακτά με την Κατοχή της Κύπρου, τους Αγγλοαμερικάνους και τα πρόστυχα σχέδια λύσης που κουβαλούν.

Αφροασιάτης είπε...

@Πλαστήρα

Αν με τον εθνομηδενισμό εννοείς τον διεθνισμό, δεν είναι νέα ιδεολογία. Ο μαρξισμός ήταν ανέκαθεν διεθνιστικός. Δεν είμαι ειδικός στη μαρξιστική ιδεολογία, αλλά το Κομουνιστικό Μανιφέστο λέει και ότι οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα (όπως το καταλαβαίνω εγώ φυσικά εννοώντας έθνος-κράτος σαν προστάτη).

Οι παγκόσμιες ελίτ δεν επιθυμούν την εξάλειψη των εθνών-κρατών, αντίθετα τα χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους, φυσικά εφ'όσον είναι ελεγχόμενα. Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να έχουν π.χ. κάποια ένταση μεταξύ τους για να ψωνίζουν αμερικάνικα όπλα, δεν πρέπει όμως (κατ' αυτές) να κάνουν και πόλεμο και να αποσταθεροποιήσουν το ΝΑΤΟ.

Οι εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες δεν χρειάζονται έθνη-κράτη για να τις προστατέψουν, αντίθετα αυτά πολτοποιούν όσες ιδιαιτερότητες υπάρχουν στο εσωτερικό τους.

Ένας άνθρωπος που ονειρέυεται μια καλύτερη κοινωνία δεν μπορεί παρά να βάζει το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας πάνω από τα στενά εθνικά ή τοπικά συμφέροντα, όσο κι αν αγαπά τον τόπο του. Και όποιος αγανακτά με το άδικο, πρέπει να αγανακτά και με την οικονομική ανισότητα ανάμεσα στην Κύπρο και τις γειτονικές χώρες, π.χ. Τουρκία ή Αίγυπτο, και να παλεύει για να έχουν και οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι ίδιες συνθήκες ζωής και ίδια δικαιώματα όπως κι οι Κύπριοι, ή να αγωνίζεται για τα δκιαιώματα των μεταναστών.

Και δεν μπορώ να καταλάβω, πού βλέπεις τη συμμαχία ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους νεοφιλελεύθερους κεφαλαιοκράτες;

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλή σελίδα ο Εμπροσθοφύλακας

Ρήγας είπε...

>και διεθνιστής, δηλαδή να είναι ενάντια στα σύνορα και τα έθνη-κράτη.


/Διεθνισμός/ είναι η αλληλεγγύη μεταξύ εθνών και ειδικά μεταξύ καταπιεσμένων εθνών.

/Εθνισμός/ είναι η εθνική συνείδηση.

Ο /εθνικισμός/ ορίζεται αναλόγως ποιόν ρωτάς. Κάποιες φορές ορίζεται ως εθνισμός και κάποιες ως μια ακραία κατάσταση (= σωβινισμός).

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι έννοιες αυτές δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά τουλάχιστο ας αποκτήσουμε μια κοινή γλώσσα.

Η έννοια του /έθνους-κράτους/ δεν υπάρχει παντού. Υπάρχουν έθνη που είναι πολλά κράτη (π.χ. Αραβικό έθνος) και υπάρχουν κράτη που αποτελούνται από πάνω από ένα έθνος.

Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι είσαι διεθνιστής αν πρώτα δεν είσαι εθνιστής. Διότι αν δεν σέβεσαι τον δικό σου πολιτισμό, ιστορία, ήθη, κλπ. πώς μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι σέβεσαι όλα αυτά στους άλλους λαούς;

Σχετικά με τα σύνορα: Είναι λάθος να συνδέουμε την κατάργηση των συνόρων με την κατάργηση των πάντων.

Η νέα τάξη της παγκοσμιοποίησης που εκφράζεται από τα μεγαλο-βιομηχανικά, πολιτικά και άλλα λόμπι και καθεστώτα, επιθυμεί ελεύθερη διακίνηση χρήματος αλλά ελεγχόμενη διακίνηση ανθρώπων.

Όσοι έχουν ζήσει στις ΗΠΑ μπορούν να το δούν αυτό πολύ έντονα. Διότι ο πλανήτης έχει και άλλες χώρες εκτός από την ΕΕ και τους γείτονες της.

Η νέα τάξη θέλει επίσης τους λαούς υπάκουους καταναλωτές. Δεν επιθυμεί τις ιδιαιτερότητες που εκφράζουν τα έθνη (και την "ραχοκοκκαλιά" που δημιουργούν).

Η μεγαλύτερη επιτυχία της νέας τάξης είναι που έχει πείσει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την πολεμήσεις είναι με την αποεθνοποίηση.

Και εδώ είναι η παγίδα στην οποία έχει πέσει η Ελλαδική και Κυπριακή αριστερά (εσω- και εξωκοινοβουλευτική). Ενώ είναι ιδεολογικά φορτισμένη να πολεμά την παγκοσμιοποίηση όπως αυτή εκφράζεται πιο πάνω, κάποιοι συνειδητά και κάποιοι μη-συνειδητά την βοηθούν, στο όνομα ενός λανθασμένου διεθνισμού.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα Βρεττανικά και Αμερικάνικα καθεστώτα και λοιπά λόμπι που επεμβαίνουν ως μεσολαβητές και καλοθελητές, ενδιαφέρονται για "βιώσιμη" και "λειτουργική" λύση στο Κυπριακό (Από πού κι'ως πού; Μάλλον το κάνουν για το καλό της ψυχής τους;) και εμείς που λέμε απλώς ότι μια λύση ομοσπονδίας είναι άδικη διότι καταπατεί βασικά δικαιώματα, να μας φορτώνετε την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και ότι επιθυμούμε διχοτόμιση και δεν θέλουμε λύση κλπ.




Ρήγας

Πλαστήρας είπε...

Για ακόμα μια φορά με καλύπτει πλήρως ο Ρήγας.

@Αφροασιάτη: Η συμμαχία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των νεοφιλελεύθερων κεφαλαιοκρατών έγκειται στον μεθοδευμένο α-εθνισμό / εθνοπμηδενισμό που προωθούν. Αν ήμουν Αμερικανός και η χώρα μου εισέβαλλε σε κάποιο Βιετνάμ, Ιράκ ή Αφγανιστάν θα ήμουν ο πρώτος που θα διαδήλωνε κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Επειδή όμως είμαι Ελληνοκύπριος και η χώρα μου είναι θύμα επεκτατικού / ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν συμβιβάζομαι με την Κατοχή. Όπως έκανε και ο Τσε ή ο Αυξεντίου.

ΜΑΓΑΡΙΑΚΟΣ είπε...

ΕΠΕΙΓΟΝ

Παρακαλούνται όσοι έγραψαν αρνητικά σχόλια για τον 'εμπροσθοφύλακα' να επικοινωνήσουν μαζί μου διότι ο μάστρος μου (Μαγάριος) επιθυμεί να τους προτείνει για το μετάλιο της ερυθράς ημισελήνου.

Ως γνωστον μετρά πολλά η γνώμη του, εν που τους τέλεια πουμεσα πλέον... Εν ο μάειρας τους

Ρήγας είπε...

Ανακάλυψε την ταχινόπιτα ο Χριστόφιας!

Δώστε του ένα βραβείο ΝΟΜΠΕΛ επιστήμης !

"...Φταίει το Τουρκικό καθεστώς και η αδιαλλαξία του... Ενόσο η Τουρκία δεν το επιθυμεί, το Κυπριακό δεν λύνεται...."

Τί λες ρε μάστορα;

ΕΣΥ δεν είσαι που μέχρι χθές έλεγες ότι έφταιγε ο Τάσος Παπαδόπουλος;

Ως εφημεροδοπώλης ίσως να ήσουν ΟΚ, άνκαι το να διανέμεις την Χαραυγή δεν είναι επάγγελμα ακριβώς. Είναι διορισμός. Στείλε το βιογραφικό σου κάπου να δούμε τί είδους δουλειά μπορείς να πιάσεις από μόνος σου. Πάντως για πρόεδρος δεν κάνεις.

Είσαι η μεγαλύτερη αποτυχία της Κύπρου μετά τις ήττες που τρώμε στο ποδόσφαιρο. Τουλάχιστο όμως εκεί το παλεύουμε.

Εσύ πάντως είσαι απάλευτος.



Ρήγας

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΓΟΝ. ΧΑΚΑΡΑΝΕ ΤΟΝ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑ. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΑΚΑΡΑΝΕ ΤΟ ΣΑΪΤ ΤΟΥ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑ.

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!