ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΦΑΣΕΙΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ! (ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ)

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010


Ο Άντης Χατζηκωστής [πηγή φωτογραφίας: sigmalive.com 11/01/2010]

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλληπητήριά μας προς την οικογένεια του δολοφονημένου ψες, Άντη Χατζηκωστή. Δε θα προβούμε σε άλλη ανάρτηση σήμερα (αν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, θα ενημερώσουμε αυτή την ανάρτηση). Προσυπογράφουμε το νέο κείμενο του Εμπροσθοφύλακα, το οποίο μας εκφράζει πλήρως. Δημοσιεύονται επίσης η νέα ανάρτηση του Ερετικού Ιστολογίου, καθώς και το σημερινό κείμενο από το εξώφυλλο της Σημερινής.



Αντιγράφουμε σχετικά από τον Εμπροσθοφύλακα:


«Ζούμε σε φάσεις ζούγκλας»: Εκτέλεσαν τον Άντη Χατζηκωστή έξω από το σπίτι του

Εμπροσθοφύλακας’

«”Ζούμε σε φάσεις ζούγκλας”: Εκτέλεσαν τον Άντη Χατζηκωστή έξω από το σπίτι του»

12 Ιανουαρίου 2010

Συντακτική Ομάδα

Η Συντακτική Ομάδα του ‘Εμπροσθοφύλακα’ επιθυμεί να εκφράσει τα βαθύτατα της συλληπητήρια στην οικογένεια του άνανδρα δολοφονημένου Άντη Χατζηκωστή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τους ενόχους, τα κίνητρα, τα ελατήρια των δραστών. Δεν θα προβούμε σε συμπεράσματα. Απλώς θα επισημάνουμε πως ο Άντης Χατζηκωστής, γιος του Κωστή Χατζηκωστή, ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος “Δίας” που περιλαμβάνει τον τηλεοπτικό σταθμό ‘Σιγμα’, το ‘Ράδιο Πρώτο’ και την εφημερίδα ‘Σημερινή’. Των ΜΜΕ, δηλαδή, που απετέλεσαν την “ναυαρχίδα του ΟΧΙ” και σήκωσαν στους ώμους τους τεράστιο μέρος της εκστρατείας, το 2004, για την καταψήφιση του ιμπεριαλιστικού, ρατσιστικού και διχοτομικού Σχεδίου Ανάν.

Απλά θα υπενθυμίσουμε πως η δολοφονία, ως προς τον τρόπο εκτέλεσής της, θυμίζει αυτήν του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη, στις 20 Μαρτίου του 1994, στην αυλή του σπιτιού του από εγκληματικά στοιχεία, όργανα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, να σημειώσουμε πως η δολοφονία λαμβάνει χώρα ακριβώς ένα μήνα μετά την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, και εν μέσω πολλών συμβολοκτονικών δραστηριοτήτων όπως η υποστολή της ελληνικής σημαίας ανήμερα των γενεθλίων του Τάσσου από τον τάφο του ['ΚΥΠΕ' 08/01/2010], το κάψιμο ελληνικών και κυπριακών σημαιών στην Λεμεσό ['Καθημερινή' 11/01/2010] και οι βανδαλισμοί στον τάφο και του Σπύρου Κυπριανού ['ΚΥΠΕ' 11/01/2010], όπως επίσης και μετά την παράδοση των συνομοσπονδιακών προτάσεων διζωνικής διχοτόμησης του πολιτικού αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ['Σημερινή' 09/01/2010].

Ας ελπίσουμε πως τα κίνητρα των δραστών έχουν να κάνουν με προσωπικές αντιζηλίες, πικρίες, οικονομικές διαφορές. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις, αφού κάτι τέτοιο θα έδειχνε πως η Κύπρος είναι ένα κράτος παρανομίας και μια κοινωνία ανομίας. Τουλάχιστον όμως θα ξέρουμε πως δεν είναι οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης λαού και πολιτείας, όπως τα ζήσαμε το 1963-64 και το 1971-74.


Βέβαια, είναι κάπως δύσκολο για κάποιον να πιστεύσει πως τα κίνητρα δεν έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Χωρίς να επιρρίπτουμε κανενός είδους ευθύνες -και θέλουμε να το επισημάνουμε αυτό- υπενθυμίζουμε πως το Συγκρότημα Δίας, μαζί με τον ‘Φιλελεύθερο’ και τον ‘ΑΝΤ1′, απετέλεσαν “στόχους” της UNFICYP και της “Πλατφόρμας του ΝΑΙ”, με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να ζητά επίμονα συναντήσεις με τους Κωστή και Άντη Χατζηκωστή τον Ιούνιο του 2009. Οι υπηρεσίες της UNFICYP, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, είχαν μάλιστα σκιαγραφήσει και τα “πορτραίτα” των Άντη και Κωστή Χατζηκωστή, καθώς και του καναλάρχη Λουκή Παπαφιλίππου… ['Εμπροσθοφύλακας', 20/09/2009]

Ας ελπίσουμε, όπως ελπίζαμε και στην απόπειρα συμβολοκτονίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, πως οι δράστες έχουν ευτελή κίνητρα και δεν είναι ενεργούμενα ντόπιων ή ξένων σκοτεινών και αδίστακτων πολιτικών παραγόντων ή μυστικών υπηρεσιών.

Διότι αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε η μέρα που μας ξημερώνει θα είναι εφιαλτική και θα αναμένουμε να ζήσουμε σε κλίμα τρομοκρατίας και σε «φάσεις ζούγκλας» και αποσταθεροποίησης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Διότι αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, την ανάσα της φίμωσης, της βίας, του φασισμού, του παρακράτους και του θανάτου θα την νιώθουμε όλο και πιο έντονα στο σβέρκο. Διότι αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, θα μας θέλουν να φοβόμαστε που σταθμεύουμε, που περπατάμε, τι τρώμε, που κοιμόμαστε, που πέφτει η σκιά μας.

Εμείς -το ξαναλέμε- θα ελπίζουμε να είναι ευτελείς οι λόγοι της εκτέλεσης του Άντη Χατζηκωστή. Διότι, αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε η μέρα που ξημερώνει ίσως να είναι μια νέα Πρωτοχρονιά… Η Πρωτοχρονιά του νέου μας 1963…



Δημοσιεύουμε επίσης την εξαιρετική ανάρτηση του συναγωνιστικού Ερετικού Ιστολογίου.



ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ


Από ψες αισθανόμαστε μουδιασμένοι. Έτρεξε πανικόβλητη η μητέρα μου να μας το προλάβει:
-Βάλ' τε την τηλεόραση. Σκότωσαν τον Χατζηκωστή!
-Ποιο;
-Τον Άντη Χατζηκωστή!
Κι ύστερα σιωπή... Ακούσαμε τα γεγονότα. Δεν τα συζητήσαμε. Κατάπιαμε τα λόγια. Μούδιασαν τα κύτταρα.

Σήμερα ξύπνησα νωρίς να ακούσω τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της Κύπρου. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, όχι μόνο του συγκροτήματος του Δία, εξέλαβε την ψυχρή δολοφονία του διευθυντή του Δία και του Σίγμα ως ένα έγκλημα επαγγελματιών με πολιτικές προεκτάσεις. Όλοι; Σχεδόν όλοι... Κάποιοι ανέσυραν τον ψίθυρο των οικονομικών κινήτρων. Όπως έπραξαν και την επομένη της σκύλευσης της σορού του Τάσου. Ήταν, όμως, ο Άντης ένας άνθρωπος μπλεγμένος με οικονομικά σκάνδαλα και παρανομίες; Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε. Ενστερνιζόμαστε απόλυτα τις ευχές του Εμπροσθοφύλακα [12/1/2010]:

Εμείς θα ελπίζουμε να είναι ευτελείς οι λόγοι της εκτέλεσης του Άντη Χατζηκωστή. Διότι, αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε η μέρα που ξημερώνει ίσως να είναι μια νέα Πρωτοχρονιά... Η Πρωτοχρονιά του νέου μας 1963...


Αλίμονό μας αν δεν ήταν ευτελή οικονομικά τα κίνητρα... Μήπως σεναριολογούμε κι εμείς; σκέφτηκα. Μήπως εκμεταλλευόμαστε πολιτικά μια προσωπική τραγωδία; Όμως πώς να αποσυνδέσουμε τα γεγονότα που πέφτουν απανωτά στα κεφάλια μας:

* Αναγραφή συνθημάτων «Kıbrıs Türktür» (δηλ. «η Κύπρος είναι τουρκική) σε διάφορα σημεία στη Λευκωσία συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Μεγάρου.

* Κλοπή της σορού του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου, την παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του.

* Συστηματική βεβήλωση του εθνικού μας συμβόλου: Ανεστραμμένες ελληνικές σημαίες, εξαφάνιση ή κάψιμο ελληνικών σημαιών σε μνημεία και δημόσια κτήρια (σχολεία, δημαρχεία, μνημεία ηρώων, κοιμητήρια).

* Ανήμερα των γενεθλίων του τέως προέδρου κατέβασαν και πέταξαν την ελληνική σημαία από τον τάφο του.

* Ακολούθησε η υποστολή και το κάψιμο της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας από τον τάφο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού. Καταστράφηκαν τάφοι και σημαίες από ολόκληρο το κοιμητήριο.

Και στο παζλ μπήκε χθες ακόμη ένα κομμάτι... Δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας μίλησε για τρομοκρατία των πολιτών και διερωτήθηκε πού πάμε και ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών! [Ράδιο Πρώτο, Πρώτη εκπομπή, 12/1/2010]

Γιατί όμως ο Άντης; Αναντίλεκτα, ο Άντης Χατζηκωστής ήταν ένας άνθρωπος που είχε λόγο και ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου μέσω των ΜΜΕ. Λεγόταν ότι δεν ήταν τόσο έντονα πολιτικοποιημένος όσο ο πατέρας του («less political» έγραψε o José Luis Díaz στον Αλ. Ντάουνερ) και ότι αρκετές φορές λειτουργούσε ως επιχειρηματίας. Μήπως, όμως, θέλουν να φιμώσουν τον πατέρα διά της δολοφονίας του γυιου;

Σίγουρα κανείς δεν δύναται να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Άντης Χατζηκωστής διηύθυνε μία από τις βασικές (παγκύπρια δεύτερη σε κυκλοφορία) αντιπολιτευόμενες εφημερίδες της Κύπρου, τη Σημερινή, με γραμμή ενάντια στο Σχέδιο Ανάν και τη Δ.Δ.Ομοσπονδία, διηύθυνε τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, που στην κρίσιμη στιγμή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διηύθυνε το Ράδιο Πρώτο που μας προσφέρει εδώ και χρόνια επί καθημερινής βάσεως την αντιστασιακή και αντιπαρακμιακή φωνή του Λάζαρου Μαύρου και πληθώρα άλλων ΜΜΕ. Η ψυχογράφηση του πατέρα και υιού Χατζηκωστή από τα απόρρητα έγγραφα του ΟΗΕ, καθώς και του όλου συγκροτήματος του Δία αποτελούν τεκμήρια της σημασίας που δίνουν κάποιοι εκτός Κύπρου. Επισημαίνει η απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ [πβ. Ε.Ι. 19/9/2009] ότι η Σημερινή, το Ράδιο Πρώτο, το Περιοδικό και η τηλεόραση Σίγμα

είναι φανερά πολιτικοποιημένα και η υπερβολικά «πατριωτική» Σημερινή, εθεωρείτο φιλoσυναγερμική, αλλά εγκατέλειψε το κόμμα μετά που αυτό υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. ΄Ομως, ακόμα ενσυνείδητα τείνει να απευθύνεται στους αναγνώστες που ανήκουν στην σκληρότερη πτέρυγα του κόμματος αυτού. Κατά παράδοση και βάσει γραμμής επικριτική στο ΑΚΕΛ, η εφημερίδα βλέπει τον εαυτό της ως ένα αγκάθι στο πλευρό του Προέδρου Χριστόφια. Από τότε που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, η εφημερίδα υιοθέτησε την άποψη ότι το Κυπριακό χρειάζεται Ευρωπαική λύση. Η εφημερίδα είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, όμως το γράψιμο της ορισμένες φορές είναι φτωχό, και γενικά είναι συναισθηματική. Εκτός από το Κυπριακό, η άλλη κύρια εμμονή της εφημερίδας είναι η άμυνα και ασφάλεια. Δίχως έκπληξη είναι αντιβρετανική και αντιαμερικανική. ΄Επαιξε κύριο ρόλο στο να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Παπαδόπουλου το 2005 ότι οι Αμερικανοί χρηματοδότησαν την εκστρατεία του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2004 μέσω της βοήθειας της UNOPS στα δικοινοτικά προγράμματα. Για μέρες δημοσίευε αποκαλύψεις σχετικά με ποιες κυπριακές οργανώσεις και ποιοι ιδιώτες είχαν πωλήσει τις υπηρεσίες τους στους Αμερικανούς.

Διαβάζουμε τις αράδες και ακούμε την κλασική μουσική από το Ράδιο. Ξέρουμε καλά ότι κάτι πάει λάθος. Δεν ήταν αυτή η Κύπρος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Τα εγκλήματα αφορούσαν ανθρώπους του υποκόσμου, κι ο λαός ένιωθε πως τα γεγονότα δεν τον πολυάγγιζαν. Μπορεί και να έλεγε απαθώς «ας σκοτώνονται μεταξύ τους»! Σήμερα, τι άλλαξε; Αισθανόμαστε ότι τα συμβάντα γίνονται επικρεμάμενη σπάθη και απειλούν τη φιλήσυχη ζωή μας. Τα πρόσφατα γεγονότα δεν μπορούν τόσο επιπόλαια να αποσυνδεθούν. Βαθμιαία εξάγουμε το συμπέρασμα ότι βιώνουμε μια περίοδο κατά την οποία κάποιοι ενσυνείδητα και βάσει σχεδίου επιχειρούν να μας εκφοβίσουν για να υποστείλουν τις αντιστάσεις μας και να μας φιμώσουν. Οι εγκέφαλοι αυτού του σχεδίου, ξεκαθαρά πλέον για μας, ανήκουν σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και μας επιδεικνύουν ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Είναι ικανοί για τα πάντα! Πρώτα έκλεψαν ένα νεκρό σώμα, βεβηλώνοντας παράφωρα και πρωτόγνωρα τα ήθη του λαού μας και βιάζοντας τη λογική μας. Τώρα δολοφονούν και ζωντανούς. Έτσι εξαφάνισαν τη μάζα από τις μαχητικές αντικατοχικές εκδηλώσεις: με το αίμα του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Έτσι, με το αίμα του Άντη θέλουν να κλείσουν τα στόματα των αντιστάσεων του τόπου. Έτσι τουλάχιστον εκλαμβάνουμε τα πράγματα. Και μακάρι να κάνουμε λάθος. Χίλιες φορές μακάρι, Θεέ μου!


Αξίζει, όμως, αγαπητέ αναγνώστη, να πιστεύεις σ' ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει. Κλίνουμε το γόνυ ευχόμενοι να μας δοθεί η δύναμη να μην παραφερθούμε σε ακρότητες και να μη φοβηθούμε στις απειλές. Οι Έλληνες προχωράνε στα σκοτεινά... και στην Κύπρο έπεσε μαύρη πνιγηρή καταχνιά. Χρεία να μείνουμε ακόμη ζωντανοί στα κύτταρα.





ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΤΗ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/1/10

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό, πενθούν. Βαθύτατα. Στυγεροί και άνανδροι εγκληματίες, καλυπτόμενοι υπό το σκότος, δολοφόνησαν ψες εν ψυχρώ τον Άντη Χατζηκωστή, Διευθύνοντα Σύμβουλο. Έκοψαν το νήμα της ζωής ενός υπέροχου νέου, ενός αξιαγάπητου γιου και ενός καταπληκτικού ηγέτη του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού Συγκροτήματος του τόπου. Τούτες τις δύσκολες, σκληρές και πικρές ώρες, η σκέψη όλων των εργαζομένων στο ΔΙΑ και ειδικά στη «Σημερινή», όπως και όλων όσοι γνώριζαν και εκτιμούσαν τον Άντη, είναι μαζί με την οικογένεια Χατζηκωστή. Συμπαραστεκόμαστε στο βαθύτατο πένθος τους. Μοιραζόμαστε την οδύνη και τη λύπη τους για τον άδικο χαμό του Άντη.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή έρχεται σε μια δύσκολη και πολύ κρίσιμη ώρα για τον τόπο. Οι πολίτες είναι ανήσυχοι για τις εξελίξεις. Διαισθάνονται ότι θα επιχειρηθεί επιβολή σχεδίου λύσης. Πολιτικοί ηγέτες αναφέρονται σε κρίσιμη καμπή στο Κυπριακό. Αυτά, βέβαια, δεν πρέπει να δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας ή απώλειας ψυχραιμίας. Αντίθετα, λαός και ηγεσία καλούνται να αντιμετωπίσουν όσα τεκταίνονται με σύμπνοια και αρραγή ενότητα θέσεων και αποφάσεων. Να μην περάσουν οποιαδήποτε σχέδια και μεθοδεύσεις Τούρκων και ξένων για διάσπαση του εσωτερικού μετώπου. Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή.

Η δολοφονία του Άντη ακολουθεί μια σειρά άλλων γεγονότων, που συγκλονίζουν και απασχολούν έντονα τον τελευταίο καιρό την κυπριακή κοινή γνώμη. Πρώτα ήταν η περίεργη και ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ύστερα ήταν η αναγραφή συνθημάτων, η απόσπαση της ελληνικής σημαίας από τον τάφο του και, προψές, η νέα ιεροσυλία στον τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού και το ξέσχισμα και κάψιμο ελληνικών σημαιών. Κάποιοι δεν αφήνουν αυτό τον τόπο να ησυχάσει. Κάποιοι δεν θέλουν τους πολίτες να ζήσουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας. Η εν ψυχρώ δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή φαίνεται να στοχεύει στην αναρρίπιση παθών και μίσους. Ίσως στη δημιουργία συνθηκών ανωμαλίας και τρομοκρατίας. Μακάρι να μην είναι σωστές οι εκτιμήσεις μας.

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ και ειδικά η «Σ» διαβεβαιώνουν τους Έλληνες της Κύπρου ότι δεν πρόκειται να ορρωδήσουν. Δεν θα φοβηθούν. Δεν θα τρομοκρατηθούν. Οι εργαζόμενοι στο Συγκρότημα και στη «Σ» δεν πτοούνται. Δεν τρομοκρατούνται. Δεν εκφοβίζονται. Προπάντων δεν εκβιάζονται. Δεν υποκύπτουν σε εγκληματίες. Οι εργαζόμενοι στο ΔΙΑ δεν τρομοκρατούνται από αδίστακτους μασκοφόρους. Θα συνεχίσουμε να λέμε και να γράφουμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Θα ενημερώνουμε άφοβα τους πολίτες. Θα παραθέτουμε εύτολμα τις απόψεις μας. Η δολοφονία του Άντη αποτελεί και κτύπημα στην ελευθερία έκφρασης, εμάς και των πολιτών. Δεν μας φοβίζουν οι σφαίρες των δολοφόνων. Όποιοι και αν είναι και όποια και αν είναι τα σχέδιά τους. Οι δολοφόνοι απέτυχαν! Επειδή κατάφεραν να συσπειρώσουν και να εξοργίσουν ξανά και εμάς και τους πολίτες ενάντια στις καταχθόνιες και βρομερές μεθοδεύσεις τους.