ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΕΡΟΣ Β'

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010


"Οι ιδέες του Χρ. Κληρίδη είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί και αυτό νομίζω το γνωρίζουν οι πάντες."

"Νομίζω είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι blogs και σατιρικά έντυπα αποσκοπούν στη φυσική εξόντωση του Δ. Χριστόφια. Το θέμα είναι να αντέχεις την κριτική. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας. Είμαι σίγουρος ότι νοοτροπίες και κουλτούρες κάποιων σίγουρα δεν αντέχουν αυτή την κριτική και θα προτιμούσαν να υπήρχε μια εφημερίδα, π.χ. η ΧΑΡΑΥΓΗ, ένα κρατικό ίδρυμα π.χ. το ΡΙΚ, ένας ραδιοφωνικός σταθμός π.χ. ο ΑΣΤΡΑ που να μονοπωλούσαν το πολιτικό σκηνικό."

"Όρος συμμετοχής μου, ήταν και παραμένει ότι θα έλεγα χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις απόψεις μου για το κυπριακό οι οποίες εξάλλου ήταν και είναι γνωστές στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, όπως γνωστές είναι και οι απόψεις του. Η μόνη συμφωνία ήταν ότι ο καθένας θα διατηρούσε τις απόψεις του, τις οποίες θα εξέφραζε ελεύθερα. Με τις γνωστές μου απόψεις έχω ετοιμάσει σήμερα σωρείαν εγγράφων τα οποία διέθεσα στο πρόεδρο του ΔΗΣΥ."

"Είναι γεγονός ότι με την ηγεσία του ΔΗΚΟ είχα επαφές προ των Προεδρικών Εκλογών με στόχο σε πρώτη φάση να εντασσόμουν σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με ενασχόληση το κυπριακό. Είναι το ίδιο το ΔΗΚΟ που με είχε προσεγγίσει με πρωτοβουλία μάλιστα παραγόντων του ΔΗΚΟ Αγγλίας, τον φίλο Σπύρο Παπαχαραλάμπους και Μιχάλη ΄Ελληνα. Διευθετήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρόγιαν στην ταβέρνα Λεβέντη στη Λευκωσία, ο οποίος ανέλαβε να προωθήσει το θέμα. Αυτό είχεν γίνει αρκετά πριν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Για λόγους που δεν γνωρίζω και που εν πάση περιπτώσει δεν αφορούν εμένα το θέμα παρέμεινεν αναξιοποίητο."

"Λύση του Κυπριακού μέσα από μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τύπου Σχεδίου Ανάν δεν μπορεί να είναι δίκαιη. Τέτοιου είδους λύση συνεπάγεται τη θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων."


Συνεχίζουμε με το 2ο μέρος της συνέντευξης του Χρίστου Κληρίδη στην ιστοσελίδα μας. Σε αυτό το μέρος γίνεται και μια αποκάλυψη, για πρώτη φορά δημόσια. Υπήρχαν επαφές ΔΗΚΟ-Χ.Κληρίδη, η ένταξή του όμως δεν προωθήθηκε τελικά από τα ανώτατα στρώματα της δηκοϊκής ηγεσίας (δηλ. τον Κάρογιαν και την ομάδα-κλίκα του).

8. Η ένταξή σας στο Δημοκρατικό Συναγερμό, ή έστω στις παρυφές του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους μας, με δεδομένη τη στάση σας στο δημοψήφισμα και γενικότερα τις ιδέες σας, οι οποίες δε συμβαδίζουν με αυτές του ΔΗΣΥ. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε πως προέκυψε αυτή η συνεργασία.

Κατά αρχάς δεν έχω ενταχθεί στον Δημοκρατικό Συναγερμό όπως υπονοεί η ερώτηση σας. Έχω ενταχθεί όμως στις παρυφές του όπως αναφέρεται. Είναι μια πρώτη κίνηση χωρίς να αποκλείω μελλοντικά την ένταξη μου στον Δημοκρατικό Συναγερμό και διεκδίκησης θεσμικής θέσης. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις μου στο κυπριακό δεν συμβαδίζουν με αυτές του ΔΗΣΥ.

Όμως είναι επίσης γνωστό ότι παρόμοιες θέσεις με αυτές που έχω εγώ έχουν και άλλα Μέλη και ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η πολυφωνία στα κόμματα εκτός στα Κομμουνιστικά βεβαίως είναι επιτρεπτή. Ιδιαίτερα για ένα σοβαρό θέμα όπως το Εθνικό. Στο Εθνικό θέμα δεν μπορεί ένα κόμμα να επιβάλει στα Μέλη του θέση ή άποψη. Να υπενθυμίσω ότι το 2008 είχαμε Προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς ο υποψήφιος με τον οποίο οι θέσεις μου ήταν περισσότερο συνταυτισμένες και όπως θα έχετε διαπιστώσει από τα προλεχθέντα όχι απόλυτα, δεν εξελέγη.

Ούτε καν στον 2ο γύρο δεν μπόρεσε να περάσει. Αυτό όμως σήμαινε, κατά την γνώμη μου, και μιαν απόρριψη από το εκλογικό σώμα στην πλειοψηφία του, που απαρτίζεται από τα δυο μεγάλα κόμματα μια συγκεκριμένης πολιτικής θέσης και άποψης τουλάχιστον αν όχι απόλυτα σε ένα μεγάλο βαθμό. Αυτό άφησε το εκλογικό σώμα και τους υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου εκτεθειμένους σε μια επιλογή μεταξύ Χριστόφια – Κασουλίδη.

Είναι γνωστό ότι η δική μου επιλογή ήταν υπέρ του κ. Κασουλίδη, ανεξαρτήτως των διαφωνιών μου με θέσεις του στο κυπριακό. Η επιλογή όφειλε να γίνει μεταξύ δυο υποψηφίων. Σε τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις τεράστιας πολιτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου η αποχή ή η ψήφος σε κανένα δεν αρμόζει του χαρακτήρα μου. Αυτή η θέση μου με οδήγησε και εκτός του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Εξάλλου είχα διαπιστώσει ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το Ευρωπαϊκό Κόμμα λειτουργούσε με ένα αίσθημα ρεβανσισμού και προσωπικής αντιπάθειας κατά του Νίκου Αναστασιάδη. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, κατά την γνώμη μου, αν καίριες αποφάσεις του λαμβάνονται με τέτοια κριτήρια.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς αυτά τα κριτήρια οδήγησαν ορισμένους μέσα στο κόμμα να υποστηρίξουν σθεναρά την υποψηφιότητα «Χριστόφια» για να εκδικηθούν τον «Αναστασιάδη». Δήλωσα κατηγορηματικά ότι δεν είχα θέση σ’ αυτό τον χώρο πλέον. Ένα χώρο ο οποίος οφείλω να πω ότι δεν εξετίμησε στο επίπεδο της ηγεσίας του συλλογικά την συνεισφορά μου. Είχα την αίσθηση ότι τελικά είχα καταστεί αντικείμενο προώθησης ποσοστών του κόμματος και μόνον. Τελικά δεν εξελέγη ο κ. Κασουλίδης, αλλά με τους ψήφους του ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ και Οικολόγων ο κ. Χριστόφιας.

Προσωπικά έχω πολύ καθαρή την συνείδηση μου και πιστεύω ότι με τις εξελίξεις σήμερα η απόφαση μου ήταν απόλυτα ορθή. Αποχή σήμαινεν υπό τας περιστάσεις ψήφο στον Δ. Χριστόφια και ψήφος στον Δ. Χριστόφια σήμαινε αυτόν που βλέπουμε σήμερα στο κυπριακό, στην Ευρώπη και εσωτερική διακυβέρνηση. Πολιτική και εξελίξεις με τις οποίες διαφωνώ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης «θα πήγαινε καλύτερα», αλλά η εκτίμηση μου είναι πως ναι. Όμως με βάση τα δεδομένα, για τα οποία μπορούμε να είμαστε βέβαιοι σήμερα, δεν το μετανοώ καθόλου που δεν στήριξα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια.

Για να συμμετάσχω στο Προεδρικό Συμβούλιο, Συμβουλευτικό ‘Οργανο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις Αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές Κυπριακού αποδέχθηκα πρόσκληση του Πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη. Όρος συμμετοχής μου, ήταν και παραμένει ότι θα έλεγα χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις απόψεις μου για το κυπριακό οι οποίες εξάλλου ήταν και είναι γνωστές στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, όπως γνωστές είναι και οι απόψεις του. Η μόνη συμφωνία ήταν ότι ο καθένας θα διατηρούσε τις απόψεις του, τις οποίες θα εξέφραζε ελεύθερα. Με τις γνωστές μου απόψεις έχω ετοιμάσει σήμερα σωρείαν εγγράφων τα οποία διέθεσα στο πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Μια από τις πρώτες θέσεις που έθεσα, ήταν η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα η οποία να στηρίξει τον Προέδρο Χριστόφια εισήγηση την οποία και δημόσια έκανε και επιμένει σ’ αυτήν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μια άλλη αφορά την απόρριψη της ιδέας της πλήρους αποστρατικοποίησης. Άποψη η οποία βρίσκει απήχηση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Άλλες απόψεις μου, δεν έγιναν δεκτές. Όμως σημασία έχει να είσαι παρών και να λέεις την άποψη σου.

Από την στιγμή που «απεσύρθηκα» από το ΕΥΡΩΚΟ, έχοντας υπόψη τον πολιτικό προσανατολισμό μου, δεν μπορώ να διανοηθώ άλλο πολιτικό χώρον στον οποίο θα μπορούσα να ενταχθώ με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως ο κεντρώος χώρος του ΔΗΚΟ για διάφορους λόγους δεν προσφερόταν πλέον. Εξηγώντας τους λόγους αποδοχής πρότασης Ν. Αναστασιάδη του ανέφερα επίσης ότι επιδίωξή μου είναι η νέα Κυβέρνηση να αναδειχθεί μέσα από τη συνεργασία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.


9. Εχουμε πληροφορίες ότι υπήρχε ήδη ρήξη με το ΕΥΡΩΚΟ και ότι γίνονταν συζητήσεις για ένταξή σας στο ΔΗΚΟ. Αν αυτό αληθεύει, τι πήγε λάθος;

Είναι γεγονός ότι με την ηγεσία του ΔΗΚΟ είχα επαφές προ των Προεδρικών Εκλογών με στόχο σε πρώτη φάση να εντασσόμουν σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με ενασχόληση το κυπριακό. Είναι το ίδιο το ΔΗΚΟ που με είχε προσεγγίσει με πρωτοβουλία μάλιστα παραγόντων του ΔΗΚΟ Αγγλίας, τον φίλο Σπύρο Παπαχαραλάμπους και Μιχάλη ΄Ελληνα. Διευθετήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρόγιαν στην ταβέρνα Λεβέντη στη Λευκωσία, ο οποίος ανέλαβε να προωθήσει το θέμα. Αυτό είχεν γίνει αρκετά πριν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Για λόγους που δεν γνωρίζω και που εν πάση περιπτώσει δεν αφορούν εμένα το θέμα παρέμεινεν αναξιοποίητο. Σίγουρα είναι θέμα που αφορά τους εσωτερικούς μηχανισμούς του ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του και μάλιστα θα πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιο για να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

Είχα ανοίξει την πόρτα η οποία όμως παρέμεινεν ερμητικά κλειστή. Στην συνέχεια είχαν γίνει εισηγήσεις για ενεργότερη εμπλοκή μου κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Βεβαίως δεν χρειαζόταν να έχω οποιαδήποτε πρόσκληση, για το θέμα, διότι ήδη από μόνος μου και με δική μου πρωτοβουλία είχα εμπλακεί χωρίς καμία καθοδήγηση σαν Μέλος του ΕΥΡΩΚΟ τότε. Μου ζητήθηκε επίσημη εμπλοκή από την ηγεσία της Προεκλογικής Ομάδας Τ. Παπαδόπουλου μόνο λίγες μέρες πριν την ημερομηνία εκλογών. Και πάλιν διαισθάνθηκα ότι ίσως κάποιοι να μην ήθελαν την εμπλοκή μου.

Να σημειώσω ότι προτού αποδεχθώ την πρόσκληση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού είχα συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, τον οποίον και ενημέρωσα. Οι ίδιοι παράγοντες του ΔΗΚΟ οι οποίοι είχαν εμπλακεί με την αρχική ιδέα για ένταξη μου στον χώρο προσπάθησαν να με αποτρέψουν από την οποιαδήποτε κίνηση μου προς την κατεύθυνση του Δημοκρατικού Συναγερμού!!!. Ουδέποτε όμως σε ανώτατο επίπεδο. Απλώς έδιδαν υποσχέσεις οι οποίες γνώριζα ότι ήταν χωρίς αντίκρισμα. Παρόλον ότι με τον κόσμο του ΔΗΚΟ και τις απόψεις του, που γνωρίζω για το εθνικό θέμα, οι διαφορές είναι μόνο διαφορές στις λεπτομέρειες και όχι επί της ουσίας η απόφαση του να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ με απέκλειε από το χώρο.


10. Ακούγεται επίσης ότι ο Μ. Κάρογιαν δε θα ήθελε το Χ. Κληρίδη στα πόδια του, καθότι μπορεί να έχανε την ηγεσία του ΔΗΚΟ από εσάς. Πώς το σχολιάζετε;

Εχω ακούσει τους ψίθυρους που αναφέρετε στο ερώτημα σας αυτό όμως δεν μπορώ να το ξέρω. Το μόνο το οποίο έχω να πω είναι ότι ξεκαθάρισα εξυπαρχής την θέση μου ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα βλέψη σε οποιονδήποτε αξίωμα ή διεκδίκηση οποιουδήποτε αξιώματος του ΔΗΚΟ ούτε καν Βουλευτικής ‘Εδρας. Αυτό το ξεκαθάρισα γιατί γνώριζα ότι ενδεχομένως κάποιοι κύκλοι στο ΔΗΚΟ να ανησυχούν από την εξέλιξη αυτή. Η πρόθεση μου ήταν πραγματικά να προσφέρω ανιδιοτελώς.
11. Θεωρείτε ότι έχει μέλλον ο ενδιάμεσος χώρος ή θα παραμείνει ουραγός των εξελίξεων;

Μάλλον το τελευταίο. Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια κατεβλήθησαν προσπάθειες για την ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου. Οι προσπάθειες είχαν συμπεριλάβει το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους ΝΕ.Ο και τους Ε.ΔΗ. αλλά δεν καρποφόρησαν. Νομίζω ότι κανένας από τους αρχηγούς των Κομμάτων αλλά για να είμαι δίκαιος και την ηγεσία γενικότερα δεν ήταν διατεθειμένος ή διατεθειμένες να προχωρήσουν σοβαρά με την κίνηση αυτή. Το εγχείρημα δεν θα πετύχει διότι η μεν ΕΔΕΚ καλεί το ΔΗΚΟ να ασπασθεί στον σοσιαλισμό το δε ΔΗΚΟ ισχυρίζεται ότι είναι κεντρώο Κόμμα παρόλον ότι πρόσφατα άκουσα να ισχυρίζεται ότι είναι και σοσιαλιστικό.

Οι ΝΕ.Ο. είχαν διαφορετική αντίληψη για το Εθνικό θέμα και κατηγορούντο για ακραίες εθνικόφρονες θέσεις, οι δε Ε.ΔΗ. κατηγορούντο για ενδοτισμό στο κυπριακό. Αν αυτά τα προβλήματα μπορούσαν να ξεπεραστούν υπήρχε πρόβλημα ηγεσίας του νέου Σχήματος. Η μόνη ευκαιρία η οποία υπήρχε πιθανόν για ενοποίηση του χώρου ήταν κάτω από την Προεδρεία του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε και θεωρώ ανέφικτο το εγχείρημα και χάσιμο χρόνου. Δυστυχώς απεδείχθη ότι τα μικρά Κόμματα δεν έχουν ουσιαστικό μέλλον να καταστούν μαζικά στην Κύπρο γιατί συνθλίβονται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση από την πόλωση ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ. Ακόμα και στο χώρο ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ υπάρχουν αυξομειώσεις ανάλογο με την μορφή και ένσταση της πόλωσης. Η τάση είναι τα δύο μεγάλα Κόμματα να κερδίζουν έδαφος έναντι των υπολοίπων. Με τον εκλογικό συνασπισμό ΑΔΕΚ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ διαβλέπω ότι το ΑΚΕΛ θα αυξήσει τα ποσοστά σε βάρος των άλλων δύο συνεργαζόμενων Κομμάτων στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές και η πόλωση θα είναι εντονότερη με διαρροές του ΔΗΚΟ προς τα δύο μεγάλα Κόμματα και της ΕΔΕΚ προς το ΑΚΕΛ.

Ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής επέτρεψε την δημιουργία μικρών Κομμάτων αλλά σε καμία περίπτωση την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Περισσότερο έδωσε την δυνατότητα σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της τάξης του 5-6% του εκλογικού Σώματος να μεταφερθούν από άλλους κομματικούς χώρους ή από τη λευκή ψήφο στα νέα μικρά σχήματα.

12. Οι ιδέες και οι απόψεις του Χ. Κληρίδη έχουν διαφοροποιηθεί μετά τη συνεργασία του με τον ΔΗΣΥ;

Οι ιδέες του Χρ. Κληρίδη είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί και αυτό νομίζω το γνωρίζουν οι πάντες. Οπως εξήγησα και πιο πάνω η συνεργασία μου με τον ΔΗΣΥ έγινε στη βάση της επικοδομητικής κριτικής και το γνωστών πάγιων θέσεων μου όπως διατυπώνονται και στην παρούσα συνέντευξή μου.
13. Πώς σχολιάζετε την πολυσυζητημένη αποχώρηση Τσιελεπή από τηλεοπτικό πάνελ ως αντίδραση σε σχόλιό σας;

Διερωτώμαι αν η Τουρκική πλευρά έθετε θέμα απλώς και μόνο για να εκνευρίσει τον κ. Τσελεπή των προσόντων του σαν εμπειρογνώμονα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου τι θα έκανε ο κ. Τσελεπής. Φανταστείτε να έφευγε από την τράπεζα την διαπραγματεύσεων λέγοντας τους ότι έχει πιο σοβαρά θέματα με τα οποία να ασχοληθεί!! Οποια και να είναι η πρόκληση και από οποιονδήποτε προέρχεται είναι αδιανόητο να εγκαταλείψει κάποιος το οποιονδήποτε panel. Διερωτώμαι αν ο κ. Τσελεπής αμφισβητούσε τα δικά μου προσόντα αν θα με ενοχλούσε αυτό σε βαθμό που να σηκώσω τα χέρια ψηλά και να εγκαταλείψω τη συζήτηση. Βεβαίως επειδή πρόκειται για τον «αρεστό» της Ακελικής ηγεσίας και του παραδοσιακού Κομμουνισμού στην Κύπρο έσπευσε σύσσωμη η Ακελική ηγεσία και η εφημερίδα της «Χαραυγή» να δώσουν κάλυψη και να στηρίξουν τον κ. Τσελεπή.

Όμως έχει κάθε δικαίωμα ο οποιοσδήποτε και να αμφισβητήσει και να ζητήσει να πληροφορηθεί για τα προσόντα του Πρωτοσύμβουλου του Προέδρου για θέματα που φορούν το μέλλον του. Ο κύπριος φορολογούμενος χρεώνεται τις εργασίες του κ. Τσελεπή. Έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει και το ρόλο και την ιδιότητα του και τα προσόντα του. Όταν κάποιος παρουσιάζεται σαν εμπειρογνώμονας και Πρωτοσύμβουλος του Προέδρου ενός κράτους ως και το πρώτο βιολί Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου οφείλει να πείθει με την συμπεριφορά του με τα όσα εκφράζει με την τεχνογνωσία του και τα προσόντα του. Η αποχώρηση του από το panel νομίζω θέτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας του.
14. Επικριθήκατε ότι αντιμετωπίσατε τον κ. Τσιελεπή υποτιμητικά καθότι «δεν ανήκει όπως ο Χ. Κληρίδης, στην εκλεκτή τάξη των δικηγόρων της Μ. Βρεττανίας, που διοικούν αυτό τον τόπο από το 1960». Πώς το σχολιάζετε;

Δεν ανήκω στην τάξη των δικηγόρων της «Μεγάλης Βρετανίας που διοικούν αυτό τον τόπο από το 60». Αν ήθελα να το πράξω θα ήταν ευκολότερο για μένα να εντασσόμουν μετά τις σπουδές μου στο Λονδίνο το 1982 στο Δημοκρατικό Συναγερμό στο Κόμμα του ιδρυτή- του θείου μου τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Αυτό όμως δεν το έπραξα αλλά αντίθετα «διά πυρός και σιδήρου» ανέδειξα τις απόψεις μου μέσω από ένα μικρό Κόμμα των Νέων Οριζόντων το 1996 διατελέσας και εκλεγείς βουλευτής του Κόμματος 2001-2004. Στη συνέχεια με το ΕΥΡΩ.ΚΟ 2005-2006 σαν Βουλευτής και μέλος του μέχρι το 2008.

Μάλλον ο κ. Τσελεπής μας αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη υποτιμητικά λέγοντας μας ότι έχει πιο σοβαρά θέματα με τα οποία να ασχοληθεί. Οσον αφορά το σχόλιο ότι υπάρχει εκλεκτή τάξη δικηγόρων της Μεγάλης Βρετανίας που διοικούν αυτό τον τόπο από το 1960 να υπενθυμίσω ότι πρώτος Πρόεδρος που πραγματικά διοικούσε αυτό τον τόπο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τα πρώτα 17 χρόνια που δεν ήταν δικηγόρος. Στη συνέχεια από το 1977 μέχρι το 1988 το τόπο διοικούσε ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος ήταν τυπικά μόνος δικηγόρος γιατί ως γνωστό δεν άσκησε τη δικηγορία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Βασιλείου ως γνωστό ήταν οικονομολόγος με σπουδές στην Ουγγαρία μεταξύ άλλων. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου 1960 μέχρι σήμερα ο τόπος δεν διοικείτο από δικηγόρους της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμη και ο Γλαύκος Κληρίδης απόφοιτος του Kings College, Λονδίνου δεν είχε ασκήσει επί μακρόν τη δικηγορία αλλά ανεμίχθει στην πολιτική από νεαρά ηλικία. Όμως θεωρώ ότι ειδικά για το κυπριακό θέμα είναι πλεονέκτημα η γνώση Διεθνούς και Συνταγματικού Δικαίου και εν γένει του Δικαίου και συνεπώς έμπειροι δικηγόροι έχουν ένα σαφές προτέρημα και προβάδισμα έναντι άλλων οι οποίοι βεβαίως δεν υστερούν εφόσον περιστοιχίζονται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες σε τέτοια θέματα.

Εξακολουθώ να επιμένω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καθήκον ακόμα και τώρα που μπαίνει στην τελευταία πράξη του δράματος να διευρύνει την ομάδα Συμβούλων γιατί θα τα βρει πολύ σκούρα σύντομα.

15. Πώς είδατε τις δηλώσεις Α. Κυπριανού ότι επιχειρείται η φυσική εξόντων του Δ. Χριστόφια από blogs και σατιρικά έντυπα;

Νομίζω είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι blogs και σατυρικά έντυπα αποσκοπούν στη φυσική εξόντωση του Δ. Χριστόφια. Το θέμα είναι να αντέχεις την κριτική. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας. Είμαι σίγουρος ότι νοοτροπίες και κουλτούρες κάποιων σίγουρα δεν αντέχουν αυτή την κριτική και θα προτιμούσαν να υπήρχε μια εφημερίδα, π.χ. η ΧΑΡΑΥΓΗ, ένα κρατικό ίδρυμα π.χ. το ΡΙΚ, ένας ραδιοφωνικός σταθμός π.χ. ο ΑΣΤΡΑ που να μονοπωλούσαν το πολιτικό σκηνικό. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει στην Κύπρο ούτε τώρα ούτε στον μέλλον όπως δεν έχει γίνει και δεν επιτρέπεται σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα πάρει λίγο χρόνο στην κυβέρνηση αυτή και στο ΑΚΕΛ να προσαρμοστούν στην ιδέα της ελευθερίας της άποψης και ελευθερίας του λόγου όπως κατοχυρώνεται εξάλλου από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Μάλλον δηλώσεις αυτού του είδους αποσκοπούν στην εξόντωση των blogs και σατυρικών εφημερίδων και κάθε κριτικής.
16. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών κύκλων ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για αποτροπή της λύσης;

Αν έγιναν τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δεν περιήλθαν σε γνώση μου ότι δηλαδή υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για αποτροπή της λύσης είναι ανόητες. Σίγουρα το τι υπάρχει είναι οργανωμένο σχέδιο σε βαθμό μάλιστα συνομωσίας επιβολής σχεδίου τύπου Ανάν το οποίο το ΑΚΕΛ απέρριψε για κύριο λόγο ότι δεν δίδονταν επαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή του. Είπαν το ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ. Εξι χρόνια μετά άρχισε το τσιμέντωμα του ΝΑΙ το οποίο μας υποσχέθηκαν οι νυν κυβερνώντες έκτοτε. Εξάλλου το ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα οργανωμένο σχέδιο για να περάσει το ΝΑΙ με πακτωλούς χρημάτων έχει στοιχειοθετηθεί και αποδειχθεί με διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα. Δηλώσεις αυτού του τύπου συνδέονται με την νοοτροπία του ότι οτιδήποτε προέρχεται εκ των άνωθεν δηλαδή από το Προεδρικό και το κυβερνόν Κόμμα είναι σοφό και θα πρέπει όλοι να υποκλίνονται και να λέν «ευχαριστούμε». Και πάλι αυτού του είδους οι νοοτροπίες δεν θα περάσουν στην Κύπρο. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού το γεγονός ότι ζούμε σε μια δημοκρατία με πλήρη κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.


17. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό ή είναι μια δημαγωγική ουτοπία;
Λύση του Κυπριακού μέσα από μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τύπου Σχεδίου Ανάν δεν μπορεί να είναι δίκαιη. Τέτοιου είδους λύση συνεπάγεται τη θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Θυμούμαι ότι όταν κατατέθηκε στο Σχέδιο Ανάν μας είχε λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο τότε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είχε εξηγήσει ότι αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μην επιμένουμε στην αυστηρή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή έπρεπε οι Κύπριοι να δεχθούν ότι είναι πολίτες της Ευρώπης δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Δημαγωγική ουτοπία είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις τύπου Ανάν που είδαμε και συνεχίζουν τώρα θα βρούμε μια δίκαιη λύση. Αυτό είναι σίγουρα ανέφικτο. Η διεκδίκηση της ελευθερίας δεν ήταν ποτέ ανέφικτη αλλά είναι και εφικτή και επιθυμητή. Η απελευθέρωση της Κύπρου είναι και παραμένει εφικτός στόχος.

9 Σχόλια:

Αριστερός Πατριώτης είπε...

Πολύ καλά διατυπωμένες απόψεις.

Κρίμα που ο Χρ. Κληρίδης επέλεξε το ΔΗΣΥ.

Ως ένα βαθμό δικαιολογημένος, αλλά όχι πλήρως.

Unknown είπε...

"Σίγουρα το τι υπάρχει είναι οργανωμένο σχέδιο σε βαθμό μάλιστα συνομωσίας επιβολής σχεδίου τύπου Ανάν το οποίο το ΑΚΕΛ απέρριψε για κύριο λόγο ότι δεν δίδονταν επαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή του. Είπαν το ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ. Εξι χρόνια μετά άρχισε το τσιμέντωμα του ΝΑΙ το οποίο μας υποσχέθηκαν οι νυν κυβερνώντες έκτοτε. Εξάλλου το ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα οργανωμένο σχέδιο για να περάσει το ΝΑΙ με πακτωλούς χρημάτων έχει στοιχειοθετηθεί και αποδειχθεί με διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα"


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΕΣ ΣΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΧΙ ΟΜΩς ΑΚΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΟΡΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΕΙΘΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩς ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ "ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ".

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΟΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

E.S.C. είπε...

ΑΙΑΝΤΑ,σε ποιους πακτωλούς χρημάτων αναφέρεσαι;Μήπως τα λεφτά της UNOPS; Μα γι αυτά όλο υπόσχεστε να μας αποκαλύψετε τους φαγόντες και όλο το αναβάλλετε[απορία ψάλτου βηξ]. Για να σε βοηθήσω ανοίγω εγώ απόψε τον κατάλογο των φαγόντων. Το μεγαλύτερο ποσό πήγε στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό,που πρόεδρός του είναι κάποια Φωτεινή Παπαδοπούλου. Την γνωρίζεις την πουλημένη;

Ανώνυμος είπε...

pelares

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά από την στιγμή που αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στις αγκάλες του ΔΗΣΥ χάνει την αξιοπιστία του...και στήριξε και Κασουλίδη το δεύτερο γύρο. Ας μην το θεοποιούμε κιόλας...Ναι έχει καλές απόψεις...από λόγια δηλαδή πάμε καλά...από πράξεις όμως;; Όλοι αυτοί οι Χρίστοι Κληρίδιες, Συλλούριες κλπ...ψήφιζαν Γλαύκο Κληρίδη, τον άνθρωπο που μίλησε πρώτος για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία από το 1974. Επίσης αυτά που λένε τώρα ως αρχές τα λέει ο Γιατρός εδώ και 35 χρόνια. Παρόλα αυτά όλοι αυτοί δεν ψήφισαν ποτέ ΕΔΕΚ και Λυσσαρίδη...και όμως ψήφιζαν Κληρίδη και ήταν ή είναι συναγερμικοί...Ως εκ τούτου ότι και να πουν δεν ανταποκρίνονται στις πράξεις τους!

E.S.C. είπε...

ΠΑΙΔΙΆ,ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΈΨΕΤΕ. ΑΚΟΥΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΠΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ.ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ,ΛΑΖΑΡΕ.[ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΤΣΙΠΑ]

politis είπε...

Αιαντα και άλλε πατριωτικέ δυνάμεις

*«Είναι προτιμότερο να μένεις σιωπηλός και να νομίζουν ότι είσαι ανόητος, παρά να ανοίξεις το στόμα σου και να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία».

Xalaros είπε...

Προς Αγωνίτη:

Ενώ η αξιοπιστία του δικού σου κόμματος είναι η πλεόν δεδομένη;

Άραγε εσύ πως στήριξες τον "εθνοσωτήρα" Παπαδόπουλο και όχι τον "προδότη" Κασουλίδη είσαι πολύ πιο αξιόπιστος. Και ακόμα χειρότερα την δεύτερη Κυριακή, είσουν το πρώτο κόμμα που στήριξες Χριστόφια.

E.S.C. είπε...

ΑΙΑΝΤΑ,υπάρχεις; Φτάνει πια διάβασμα ορθογραφία. Ένα αστείο σου έκανα. Παρουσιάσου και γράψε κάτι να γελάσουμε.