ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010



  1. Παρατηρήσεις Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο
  2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  3. Άρθρο του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο "Επίσκεψη απογραφής"
  4. Άρθρο του Γιώργου Σέρτη με τίτλο "Προς Διαπορούντας"
  5. Άρθρο του Άριστου Μιχαηλίδη με τίτλο "Εμείς πάντως, να μένουμε σταθερά σε λογικά πλαίσια"
  6. Άρθρο του Σάββα Ιακωβίδη με τίτλο "Έστω και σήμερα να απαιτηθεί ανάκληση του Ντάουνερ"
  7. Σημείωση για τη δήλωση του Ζαχαρία Κουλία
  8. Ερώτηση Λάζαρου Μαύρου



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Τις ύποπτες ενέργειες του
ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχουμε αναδείξει και καταδικάσει πολλές φορές. Προχθές όμως υπερέβη κάθε όριο ανοχής ο υπονομευτικός του ρόλος. Κι αυτό γιατί ο Ντάουνερ γνώριζε πολύ καλά ποιο είναι το λεγόμενο "Προεδρικό" του ψευδοκράτους και ποια είναι η οικία του Ταλάτ.



Όφειλε να παρέμβει και να αποτρέψει την είσοδο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο λεγόμενο "Προεδρικό", κάτι το οποίο δεν έπραξε. Σαν έμπειρος διπλωμάτης που είναι, γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική σημασία του χώρου στον οποίο έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Μπαν Κι Μουν και του Ταλάτ.


Η αναχώρηση του από το πολύπαθο νησί μας, χωρίς εισητήριο επιστροφής, αναγάγεται πλέον σε ΑΠΑΙΤΗΣΗ. Εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί να πλησιάσει το διακηρυγμένο του στόχο για ενότητα στο εσσωτερικό μέτωπο, ας προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση παύση του Ντάουνερ από τα καθήκοντα του.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας προχθές το γεγονός, υποστήριξε ότι εγείρεται σοβαρότατο θέμα για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε.


Χθες το Ευρωπαϊκό Κόμμα, είναι το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα που τολμά να εγείρει επίσημα θέμα Ντάουνερ, καταλογίζοντας του την ευθύνη για την επίσκεψη του ΓΓ στο λεγόμενο "Προεδρικό" και κατηγορώντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ότι αυτή τη συμπεριφορά του Ντάουνερ εξέθρεψε η πολιτική που ακολουθεί.


Σημειώνεται ότι ακόμα και προχθές, μετά τη ψυχρολουσία του, τον εξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ' επέκταση όλων των ελληνοκυπρίων, ο Χριστόφιας αντέδρασε με προκλητική χλιαρότητα και συνέχισε την επίσημη επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν, με καππαρωτές χειραψίες με το σύντροφο, χαμόγελα, φωτογραφίες και φαγοπότια.



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ


Η Επιτροπή σήμερα θα ξεσκεπάσει ακόμα ένα στοιχείο που αποδεικνύει τον υπονομευτικό ρόλο του Ντάουνερ. Συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου, σε σημείωμα για την τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας (αρθρογράφο της Χαραυγής και πολύ καλό φίλο του Χριστόφια) και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας, αναφέρεται επί λέξη ότι:


δηλαδή σε μετάφραση:


"Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της παραγράφου 68 της πρόσφατης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, στην οποία αυτός επαναβεβαίωσε την πρόθεση του
να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό αναθεώρηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ζωτικής σημασίας για τις τελευταίες ρυθμίσεις ασφαλείας, ως δυνατότηα επιρροής κατά των Ελληνοκυπρίων. Ο κύριος Ντάουνερ, συμμερίζεται αυτή την άποψη."


Αυτός είναι λοιπόν ο Ντάουνερ. Σε συνεργασία με τους Άγγλους, που κι αυτοί τυγχάνουν να είναι φίλοι του Χριστόφια, χρησιμοποιεί τα θέματα ασφαλείας των Ελληνοκυπρίων, για να ασκήσει πιέσεις στην πλευρά του θύματος για περαιτέρω παραχωρήσεις στον θύτη.



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ"

(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ημ.02/02/2010, σελ.5)


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Γενικού Γραμματέα έδωσε φιλί ζωής στη διαδικασία. Δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην προσπάθεια. Είναι μια επίσκεψη απογραφής τής μέχρι σήμερα πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων. Είναι όμως προφανές ότι κυρίως από το κοινό ανακοινωθέν συνάγονται μια σειρά ζητήματα που είτε ευθέως είτε εμμέσως επηρεάζουν την πορεία του Κυπριακού.


Από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, προκύπτουν τα εξής: Πρώτο, εξέφρασε μεγάλη υποστήριξη και προς τους δύο διαπραγματευτές («είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δύο ηγέτες μπορούν…») και τη διαδικασία. Περισσότερο η στήριξη ήταν προς τον Ταλάτ ενόψει ψευδοεκλογών, αλλά και προς τον Πρόεδρο Χριστόφια δεδομένων και των εσωτερικών αντιδράσεων.


Δεύτερο, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι «για δεκαετίες, ο κόσμος ακούει για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για λύση στο Κυπριακό». Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ευχή και ελπίδα αλλά και ως πίεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.



Σημαντικότερο, ωστόσο, θεωρείται το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια- Ταλάτ. Προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα, κυρίως αυτά που δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο.


Πρώτο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη βάση των συνομιλιών, ούτε στην επιδιωκόμενη λύση. Καμιά αναφορά σε ομοσπονδία. Μόνο στις απαντήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου. Στο επίσημο κείμενο αποφεύχθηκε και αυτό δεν μπορεί να αντέξει στο επιχείρημα πως τόσο η βάση όσο και η μορφή της λύσης είναι αυτονόητα και δεν τίθεται θέμα επανάληψης τους. Καθώς αμφισβητείται συνεχώς από τους Τούρκους η βάση των συνομιλιών ενώ οι θέσεις τους «έχουν στοιχεία συνομοσπονδιακά».


Δεύτερο, η κοινή δήλωση αρχίζει με την αναφορά «εμείς, ως οι δύο ηγέτες…». Παραλείπεται «των δύο κοινοτήτων». Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, πλην όμως, έστω και σημειολογικά πρέπει να αναφερθεί.


Τρίτο, δίνεται η εικόνα ότι έχουν συζητηθεί όλα τα κεφάλαια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (εδαφικό και ασφάλεια δεν συζητήθηκαν). Στόχος ενδεχομένως ήταν, μεταξύ άλλων, να απαντηθούν επικρίσεις ότι επικεντρώθηκαν μόνο στο θέμα της Διακυβέρνησης. Αλλά και να δοθεί η εικόνα της «σημαντικής προόδου».


Τέταρτο, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, οι συγκλίσεις καταγράφονται («πετύχαμε σημαντική πρόοδο» στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης). Όλοι γνωρίζουν σε ποια θέματα υπήρξε πρόοδος και τι συζητούσαν τις τελευταίες εβδομάδες (εκ περιτροπής/σταθμισμένη ψήφος, FIR, αρμοδιότητες κ.λπ.).


Πέμπτο, η αναφορά που επαναλαμβάνεται «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν» μπορεί να θεωρείται δικλίδα ασφαλείας και ορθώς περιλήφθηκε με παρέμβαση της ε/κ πλευράς. Ωστόσο, διαχρονικά κάθε νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, έχει αφετηρία τις υποχωρήσεις της αδύνατης πλευράς.



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΟΡ
ΟΥΝΤΑΣ"
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ημ.02/02/2010, σελ.3)


ΠΛΗΡΩΣ –αλά Ντάουνερ– «ενημερωμένος» και ο κύριος Μπαν Κι Μουν επιβεβαίωσε ότι:


—Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε σαφή εντολή για λύση!
(παρένθεση: αυτό, δηλαδή, που μάς τσαμπουνούν –εδώ και δύο χρόνια– οι προβοκάτορες του «Προέδρου λύσης», ότι η λαϊκή εντολή δηλώνει πως... μετανιώσαμε για το... αψυχολόγητο «Όχι» μας του 2004)

και σαφές το υπονοούμενο:


—Να λάβει –την ίδια εντολή– και ο... σύντροφος Ταλάτ στις «εκλογές» του!
Και...
Όλα είναι τόσο... εύκολα για τη «λύση»!



Λάτρεις και... δηλωμένοι υποστηρικτές αυτής της «λύσης» άπαντες:
Οι κύριοι Ερντογάν, Παπανδρέου, Μπράουν και λοιποί, οι επιδοτούμενες δικοινοτικές οργανώσεις με τις ποικίλες ταπέλες κ.λπ., οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ, οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.


Υπάρχει τόσος... διαγκωνισμός των... φλεγομένων για να επιβάλουν τη «λύση», που –συμπτωματικά!– άπαντες ξεχνούν μια... λεπτομέρεια:
—Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και ο εποικισμός πώς τερματίζονται;


Έχουν πρόχειρη απάντηση όλοι οι προαναφερθέντες:
—Κυπριακή η ιδιοκτησία των συνομιλιών!
Δι’ αυτής –της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών– θα... αποφασίσουμε πώς θα διζωνοποιηθούμε, διακυβερνηθούμε, διοικονομηθούμε, διπεριτροπροεδροποιηθούμε, διασταθμιστούμε, κ.λπ.

αρκεί να μη γίνεται αναφορά σε...απαγορευμένες λέξεις, λογουχάρη:
—Πώς θα απελευθερωθούμε; Πώς θα τερματιστεί η τουρκική κατοχή και ο επικοισμός; Πώς θ’ αποκατασταθούν και θα καταχυρωθούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα; Πώς;...


Αυτά δεν... χωρούν στις –κυπριακής ιδιοκτησίας– συνομιλίες!...



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ, ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ"
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ημ.02/02/2010, σελ.3)


ΣΕ λίγο θα μας πουν, να είμαστε και ικανοποιημένοι, που αναγκάστηκε ο Ντάουνερ να κάνει διευκρινιστική δήλωση για να μας πει ότι δεν έχει πολιτική σημασία, που το σύμβολο του Διεθνούς Δικαίου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, έδωσε υπόσταση με επίσημη επίσκεψη στο σύμβολο της κατοχικής παρανομίας, διότι, είπε, «είναι καλά γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία». Χαιρέτισε τη διευκρίνιση και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ για να ησυχάσουμε!


Δηλαδή υπήρχε αμφιβολία για την αναγνώριση και χρειαζόταν διευκρίνιση; Εκτός κι αν όπως πάμε, πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άντεξε από το 1960 το διαρκή πόλεμο και την υπονόμευση της Τουρκίας και της Βρετανίας, αλλά δεν αντέχει σήμερα την πολιτική απελπισία της ηγεσίας της.


Διότι, η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο κόκκινο χαλί του Ταλάτ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όσο κι αν προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να υπερτονίσει το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ξεγέλασε την κουστωδία των Ηνωμένων Εθνών και παραβίασε τη συμφωνία που είχε γίνει και η οποία ΔΕΝ προνοούσε συνάντηση στο «προεδρικό μέγαρο» των κατεχομένων. (Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και χειρότερο. Φανταστείτε ότι καταπατούν με τόσο προκλητικό τρόπο ακόμα και μια τυπική συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη!).



Πρόκειται όμως για την κορύφωση της δικής μας πολιτικής η οποία ανέχθηκε χάριν κλίματος και ευελιξίας μια σειρά από διπλωματικές και άλλες απρέπειες τόσο από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ (δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι έκανε και τι έλεγε ο Ντάουνερ τόσους μήνες) όσο και από τον Βρετανό πρέσβη και άλλους «απεσταλμένους» της διεθνούς κοινότητας, τους οποίους ανεχθήκαμε για να αποθρασυνθούν εντελώς και να νομίζουν ότι στην Κύπρο μπορούν να συμπεριφέρονται σαν Δερβεναγάδες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να παρακάμπτουν προκλητικά και προσβλητικά τη μόνη νόμιμη αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού.


Αν ο Μπαν Κι Μουν δεν γνώριζε ότι του είχαν στρώσει χαλί στο «προεδρικό μέγαρο», ο Αλεξάντερ Ντάουνερ όφειλε να το γνωρίζει. Και αν δεν το γνώριζε από πριν, το πληροφορήθηκε σίγουρα από επίσημα ελληνοκυπριακά χείλη όταν βρισκόταν στο δρόμο για τα κατεχόμενα, αλλά δεν έπραξε τίποτε για να αποτρέψει την εξέλιξη. Αλλά, επειδή η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν περιείχε τίποτε ουσιαστικό, πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων, όφειλε η ηγεσία μας να παλέψει κι αυτή για τις εντυπώσεις.


Καλώς έπραξαν όσοι έστω συμβολικά, αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση προς τιμήν του Γ.Γ. (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) και κακώς έπραξαν τα δυο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) που παρέστησαν επειδή δήθεν «οι δικές μας αντιδράσεις πρέπει ασφαλώς να παραμένουν μέσα σε λογικά πλαίσια», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.


Διότι είναι με τα δικά μας «λογικά πλαίσια», που φτάσαμε ώς εδώ. Η διεθνής κοινότητα, που δεν ασχολείται με τις λεπτομέρειες, ούτε θα ασχοληθεί με τη διευκρίνιση του Ντάουνερ, έχει πια μπροστά της ακόμα μια παραπλανητική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κύπρο:


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκε τα δυο γειτονικά κρατίδια της Κύπρου, για να ενισχύσει την προσπάθειά τους να καταλήξουν σε ένα νέο συνεταιρισμό. Είδε κανένας κάτι άλλο;



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ"
(Εφημερίδα "Σημερινή", ημ.02/02/2010, σελ.4)


Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ διέπραξε σοβαρότατο πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα. Αφού παγιδεύτηκε από τον ανεκδιήγητο πια Ειδικό Σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετέβη στο λεγόμενο προεδρικό του κατοχικού Ταλάτ. Όλος ο κόσμος είδε έναν Μπαν Κι Μουν, με προτεταμένο το χέρι να βαδίζει επί του κόκκινου χαλιού, που είχε στρωθεί στην είσοδο και να κάνει χειραψία με τον υποτελή της Άγκυρας.


Και ας τρέχει τώρα ο Δ. Χριστόφιας να κάνει άλλα 40 ταξίδια για να εξηγήσει στους ξένους -Αμερικανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Κινέζους, Ρώσους, Ιάπωνες…- ότι ο Ταλάτ είναι κατοχικός ηγέτης, δεν είναι από κανέναν αναγνωρισμένος και ότι το ψευδοκράτος είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.


Αυτό που έγινε χθες δεν ήταν τυχαίο. Έγινε επί σκοπώ. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά, αφού οι λεπτομέρειες του επίσημου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των πλευρών; Αν οι Τούρκοι εξαπάτησαν, δήθεν, τα Ην. Έθνη, γιατί ο πολύς Ντάουνερ δεν απολογήθηκε καν για το πρωτοφανές ατόπημα; Αντ’ αυτού, ο Ντάουνερ έκαμε μια νερόβραστη δήλωση για να καθησυχάσει τις οργίλες αντιδράσεις του προέδρου Χριστόφια. Δεν απέδωσε πολιτική σημασία στο γεγονός και, για να χρυσώσει το χάπι, είπε ότι είναι καλά γνωστό ότι τα Ην. Έθνη αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ότι ο ΓΓ του ΟHE συνάντησε τον Ταλάτ ως εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας. Δεν πείθει.


Αντίθετα, ο Ντάουνερ έχει προκαλέσει ξανά και για πολλοστή φορά την οργή και του Προέδρου και των Ελλήνων της Κύπρου. Πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Χριστόφια για το βίο και την πολιτεία του εξ Αυστραλίας ορμώμενου Ντάουνερ, γνωστού θιασώτη του σχεδίου Ανάν. Ο Ντάουνερ είναι μέλος του Δ.Σ. εταιρείας συλλογής εμπιστευτικών πληροφοριών. Δεν έκρινε καν σκόπιμο να αποχωρήσει για να μην κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων. Κατ΄επανάληψη έχει κατηγορηθεί για αλαζονική και υπερφίαλη συμπεριφορά έναντι της ελληνικής πλευράς. Επίσης καταγγέλθηκε ότι διοργάνωνε συνάξεις υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν για να διαμορφώσει κοινή γνώμη υπέρ ενός νέου σχεδίου.



Η στήλη, πριν από πέντε μήνες, είχε προειδοποιήσει και εισηγηθεί στον Πρόεδρο την άμεση ανάκληση Ντάουνερ. «Επειδή οι συμπεριφορές του Ντάουνερ έχουν πλέον ξεφύγει από τα κωδικοποιημένα διπλωματικά και άλλα θέσμια», γράφαμε (19.9.2009), «υποβάλλουμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Πρώτον, να απαιτήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ την άμεση ανάκληση του Ντάουνερ, επειδή οι αδεξιότητες, η απερίσκεπτη συμπεριφορά και οι αφόρητες, πια, μαγκιές του προκαλούν βάναυσα την αξιοπρέπεια του προέδρου Χριστόφια και του κυπριακού λαού

Δεύτερον, η άμεση ανάκληση θα ενισχύσει την τρωθείσα αξιοπιστία και σοβαρότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα αποδείξει στους τρίτους ότι δεν ανέχεται να προσβάλλεται, να μειώνεται και να υφίσταται υπονομευτικές δραστηριότητες από έναν υπάλληλο του ΟΗΕ.»

Τρίτον, θα στείλει ευκρινές και αποφασιστικό μήνυμα προς τον ΟΗΕ, προς την Τουρκία και προς τρίτους παρεμβαλλόμενους, ότι δεν ανέχεται να εμπαίζεται ή να υπονομεύεται.

Αν και αυτήν τη φορά ο Πρόεδρος ανεχθεί τις συμπεριφορές Ντάουνερ, να αναμένει επίταση των προκλήσεών του, σε βαθμό που ο ανεκδιήγητος Ντε Σότο θα φαντάζει μπροστά του… αγγελούδι».


Θλιβερή επιβεβαίωση… Από χθες σημειώθηκαν ήδη έντονες αντιδράσεις κατά του Μπαν και του Ντάουνερ. Ο Πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή:

Οφείλει να απαιτήσει σήμερα κιόλας την ανάκληση Ντάουνερ. Διαφορετικά ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειάς του και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ανεπανόρθωτος. Και ολέθριος για τον τόπο.



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΛΙΑ


Χαιρετίζουμε την εύστοχη δήλωση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας του Σωματείου "Αδούλωτη Κερύνεια", ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την πολιτική του οδηγεί σε τουρκοποίηση της Κύπρου.


Απορρίπτουμε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αυτό αποτελεί προσβολή και ύβρη κατά του θεσμού του Προέδρου και καταδικάζουμε την απαίτηση του για απολογία.


Καλούμε τον Ζαχαρία Κουλία να μην απολογηθεί σε κανένα για τις απόψεις του και να συνεχίσει να εκφράζεται ελεύθερα.



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ


Για να μην υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία, έστω και στον τελευταίο αφελή, πόσο πολύ ΥΠΕΡ των Τούρκων κουβαλήθηκε στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, οδηγήθηκε στο «προεδρικό» του Αττίλα ο Μπαν Κι Μουν; Θα ανακαλύψει, άραγε, και θα καταγγείλει ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ποιων «κάποιων» «Συντονιστικό Κέντρο» συνωμότησε να εξευτελίσει την Κ.Δ., τον «χις έξελανσι» Δ. Χριστόφια και τα Ψηφίσματα 541 (18.11.83) και 550 (11.5.84) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;


ΕΥΑΓΟΡΑΣ - για το christofias - watch

5 Σχόλια:

arxiepiskopos είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ -Βρήκες τους νενέκους που δολοφόνησαν τον Άντη για πλήξουν το αγωνιστικό σου φρόνημα;΄Και μετά,αν έχεις μούτρα,ρωτάς για τα υπόλοιπα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ της ανάρτησης, έχετε να πείτε κάτι νενέκια;

ΟΧΙ βεβαίως!

Μούγκα.

Μ Ο Υ Γ Κ Α.

Ενώ στα υπόλοιπα άρθρα τα κατά τα άλλα λαλίστατα νενέκια βομβάρδιζαν τις αναρτήσεις με μηνύματα μηνυμάτων, εδώ βγήκε μόνο ο αρχιεπίσκοπος μετά από δύο μέρες (!) να πει κάτι ΤΕΛΈΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ.

Μ Ο Υ Γ Κ Α !


Ρ.

arxiepiskopos είπε...

ΡΗΓΑ,αναρτάς 3/2 και γράφω στίς 4/2. Εκτός του ότι το διάστημα είναι 1 μέρα κι όχι 2,εκτός του ότι έχουμε και δουλειές,ο κατάλογος των όσων παρήλασαν στην ανάρτηση είναι του είδους του Λάζαρου Κίτρινου. Σ'αυτούς δεν απαντάς επί της ουσίας,φτύνεις επί της εμπροσθίας!

Ανώνυμος είπε...

Με άλλα λόγια: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μ Ο Υ Γ Κ Α !!

Ρ.

ΥΓ/ Εγώ δεν αναρτώ τίποτε. Αν και όταν αναρτήσω κάτι εγώ, θα το μάθεις πολύ πριν μπεις εδώ μέσα.