Εμείς που "δε θέλουμε λύση"!

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010




Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό άρθρο του φίλου της Επιτροπής, Κώστα Μαυρίδη.

Υπογραμμίζουμε μία φράση που μας άγγιξε ιδιαίτερα και την αφιερώνουμε ειδικά στους διώκτες αυτής της σελίδας κ. Δρουσιώτη-Χριστόφια:

"Όσο για αυτούς που υποτίθεται «θέλουν λύση», εμείς που βιώσαμε παιδιά την προσφυγιά στους καταυλισμούς και σταθήκαμε στην γραμμή για το φαί της Μέριμνας το 1974, σήμερα «δεν θέλουμε λύση». Αλλά «θέλει λύση» ο Έρογλου! Να τον χαίρονται."

Μόνο ιγιώ, Έρντογάν, Γκρίζον Λύκοι τζιαι Ντρουσιώτην ιχέλουμεν λύσην! Εσείς το φασίστες εθνικιστές, εν ιχέλετε λύσιν!

Και ο Έρογλου σε όσους «θέλουν λύση»!
του Κώστα Μαυρίδη

Καταγγελίες από δημόσια πρόσωπα για απειλές ή επιθέσεις κατά της ζωής τους, που αφήνουν εύλογα ερωτηματικά, ΔΕΝ γίνονται συχνά. Πρόσφατα όμως, ο Μ. Δρουσιώτης (ΜΔ) κατάγγειλε απειλή κατά της ζωής του με βάση σχόλια που αναρτήθηκαν σε διαδικτυακό χώρο. Άποψη με την οποία διαφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας. Μια άλλη περίεργη περίπτωση ήταν εκείνη της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στο παράθυρο της κατοικίας του Ν. Αναστασιάδη το 2004. Ουδέποτε εξιχνιάστηκε, αλλά οι εντυπώσεις για πολιτικό που γίνεται στόχος επιθέσεων για τις απόψεις του, έμειναν. Κοινό χαρακτηριστικό τέτοιων περιπτώσεων είναι πως, ενώ δεν εξιχνιάζονται με καταδίκη κάποιου, δημιουργούν συμπάθεια προς το παρουσιαζόμενο θύμα και αποτροπιασμό προς τους θύτες. Οι δύο περιπτώσεις έχουν άλλο ένα κοινό. Αφορούν άτομα που ανήκουν στους φανατικούς που «θέλουν λύση». Μάλιστα, ο ΜΔ αφιέρωσε χρόνια δουλειάς να τεκμηριώσει το «Δηλητήριο» -όπως το ονομάζει- με το οποίο δηλητηριάζεται σκόπιμα η κοινή γνώμη από όσους «δεν θέλουν λύση».

Στους φανατικούς που «θέλουν λύση» είναι ο Παπαπέτρου, ο Θεμιστοκλέους, ο Ρολάνδης, ο Χατζηδημητρίου κ.ά. Επίσης, «θέλουν λύση» ο Νταβούτογλου, ο Ερντογάν και τελευταίως, δηλώνει και ο Έρογλου που «θέλει λύση εντός του 2010». Σε όσους «θέλουν λύση» συγκαταλέγεται και το δίδυμο Πάσκο-Ντάουνερ που συνωμοτούσε με τους Τούρκους στον ΟΗΕ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση επιβεβαιωμένα δικά τους έγγραφα.


Υπάρχει όμως ένα θέμα που παραμένει ανεξιχνίαστο για σχεδόν ένα χρόνο, παρόλον ότι τέθηκε πολλές φορές δημόσια. Στις αρχές Αυγούστου 2009, αποκαλύφθηκε το έγκλημα με την εν ψυχρώ εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων στην περιοχή του Τζιάος που συγκλόνισε τον ελληνισμό. Λίγες μέρες μετά, ο ΜΔ έγραφε στις 15 και 18 Αυγούστου 2009 με τίτλο «Η αλήθεια για το Τζιάος» ότι, κάποιος με τον οποίο γνωρίζονται επικοινώνησε μαζί του και του «έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι» στην ίδια περιοχή. Η ακρίβεια των έξι ωρών φαντάζει έκδηλα απίστευτη αφού ο «πληροφοριοδότης» δεν ήταν μάρτυρας –ζήτησε και αυτός να παραμείνει ανώνυμος επειδή προφανώς κινδυνεύει- και δεν γνώριζε την ώρα εκτέλεσης των πέντε Ελληνοκυπρίων. Για την δολοφονία των 5 Ελληνοκυπρίων δεν υπάρχει στοιχείο ή μαρτυρία που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους. Πως γίνεται να γνωρίζει ένας την ακριβή ώρα διάπραξης του εγκλήματος, τη στιγμή που είναι απροσδιόριστη; Και πως γίνεται ένας που θέλει την «αλήθεια για το Τζιάος», να πρόβαλε τέτοια «πληροφορία», χωρίς να ρωτήσει τον «πληροφοριοδότη» του για το πως εντόπισε την ώρα εκτέλεσης; Το πιο περίεργο είναι, που δεν τον ρώτησε εδώ και ένα χρόνο. Πάντως, για τα δύο δημοσιεύματα του ΜΔ, άλλος έφεδρος στρατιώτης που υπηρετούσε στην περιοχή του Τζιάος (επώνυμα με άρθρο του στις 19.8.09) δίνει τη δική του μαρτυρία και δηλώνει για το πρώτο δημοσίευμα ότι «τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά» και για το δεύτερο, ότι «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Κανονικά, όποιος θέλει την «αλήθεια για το Τζιάος», όφειλε να προχωρήσει στην εξιχνίαση του θέματος, τη στιγμή που μόνο ο ίδιος μπορεί να το κάνει για να σταματήσει επιτέλους και η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης.

Επιπλέον, όσοι νοιαζόμαστε για την αλήθεια, δεν εξισώνουμε εγκλήματα που απαλλάσσουν τους φονιάδες όποιας εθνικότητας κι αν είναι.

Όσο για αυτούς που υποτίθεται «θέλουν λύση», εμείς που βιώσαμε παιδιά την προσφυγιά στους καταυλισμούς και σταθήκαμε στην γραμμή για το φαί της Μέριμνας το 1974, σήμερα «δεν θέλουμε λύση». Αλλά «θέλει λύση» ο Έρογλου! Να τον χαίρονται.

Επιμέλεια: Θεοδόσιος για το christofias-watch

93 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαριά λόγια από το διαδίκτυο. Τα μετάφρασα στη δημοτική από την καθαρεύουσα και τα παραθέτω χωρίς σχόλια.

Έλληνες,
Ο χριστιανισμός επεβλήθη διά της βίας στον Ελληνισμό. Ουδείς εχθρός δεν εξόντωσε ποτέ τόσους πολλούς Έλληνες, όσους οι αιμοσταγείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου συνεπικουρούμενοι από τους μισέλληνες ρασοφόρους. Ουδείς επέφερε τόση καταστροφή στον Ελληνικό χώρο και στον Ελληνικό πολιτισμό όσο η ολέθρια ιουδαϊκή αίρεση που ονομάζεται χριστιανισμός.
Έλληνες,
Η Ελλάς πνέει τα λοίσθια. Αν δεν απαλλαγεί από τη σφικτοθηλειά του ιερατείου δεν πρόκειται να γλυτώσει. Το κράτος της σήμερα ούτε εδάφη έχει, ούτε τεχνολογία έχει ούτε παιδεία έχει, ούτε και πληθυσμό έχει. Τα μισά της εδάφη τα καρπούται το ιερατείο που με άνεση χρηματοδοτεί τη συνέχιση της επιβίωσης και της δράσης του.
Αντί εργαστηρίων έρευνας που θα παρήγαγαν τεχνολογία, ο Ελληνικός χώρος είναι γεμάτος εκκλησιές και μοναστήρια γεμάτα άτεκνους τεμπελχανάδες ρασοφόρους που ζούν από τον κόπο των Ελλήνων εργαζομένων.
Αντί ναούς παιδείας για απόκτηση επιστημονικής γνώσης διαθέτει σχολεία που το μόνο που καλλιεργούν είναι η χαλκευμένη ιστορία, η άλογη και παράλογη χριστιανολογία και η έχθρα απέναντι σε άλλα έθνη που παρέλαβαν την Ελληνική επιστήμη των αρχαίων προγόνων μας και την οδήγησαν στα άστρα. Άλλοι θαμβώνονται κάνοντας βόλτες στο διάστημα και μείς θαμβωνόμαστε βλέποντας τον ιεροκήρυκα να μας λέει παραμύθια και λόγια του αέρα. Δακρύζει η εικόνα της Παναγιάς λέει! Μετανοείτε! Να σφίξουμε κι’ άλλο τον χαλκά πού ‘μαστε δεμμένοι εννοεί.
Έλληνες,
Είμαστε οι απόγονοι των σφαγιαθέντων Ελλήνων. Η παιδεία που μας προσφέρουν σήμερα με απαίτηση του ιουδαιοχριστιανικού ιερατείου είναι η παιδεία που ταιριάζει σε νεοαπαχθέντες γεννίτσαρους. Να απαρνηθούμε δηλαδή οτιδήποτε καθαρά Ελληνικό υπήρχε πρίν την επιβολή του χριστιανισμού και να τιμούμε την ιουδαϊκή κοσμολογία στο πρόσωπο ενός αγύρτη θαυματοποιού από τη Γαλιλαία, που απειλούσε θεούς και δαιμόνους μέχρι που συνελήφθηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από τις κρατικές αρχές του καιρού του. Προς τιμήν της παρθένου τάχατες μητέρας του υπάρχουν πιο πολλές εκκλησιές και μοναστήρια παρά σχολεία και πανεπιστήμια. Το μόνο που παράγουν είναι περισσότερα λεφτά για το ιερατείο και τίποτε άλλο.
Έλληνες,
Χάθηκε και η Κύπρος, μην κοροϊδευόμαστε! Η κατάσταση της δεν είναι αναστρέψιμη και μη ρίχνετε το φταίξιμο στους σημερινούς ηγέτες του Ελληνισμού. Ούτε μπορούν να κάνουν θαύματα, ούτε και γίνονται θαύματα. Τη σημερινή τραγική κατάσταση μόνο το τρίπτυχο ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ μπορεί να την ανατρέψει με τον καιρό. Όποιος δεν βάλει τις δυνάμεις του τη θέληση του τον πλούτο του σ’ αυτούς τους τρείς στόχους ας είναι ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ.

Unknown είπε...

Δοκιμή

Aντρέας Αντρέου είπε...

Φίλε Ussu Olan αφού διαβάζεις στο διαδίκτυο Α. Σακκέτο , Χ. Κ. Σκαρλακίδη , Π. Τουλάτο , Μ. Καλόπουλο , Χρ.Αυγερινό και περί ομάδων Ε κτλ, διάβασε και λίγο Α. Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟ και μετά άρχισε να μελετάς όλους τους ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
«Η Σοφία Έρχεται όταν η Γνώση Κατανοείται!»

Αυτά που κάνεις copy paste από το διαδίκτυο και τα οποία σου προκαλούν θαυμασμό , ήταν γνωστά σε πολλούς πριν καν ανακαλυφθεί το διαδίκτυο.

<> ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Aντρέας Αντρέου είπε...

«ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ.» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

antonis είπε...

Μαλιστα το μαθαμε και αυτο..Ο Ελληνισμος κινδυνευει απο τους χριστιανους δηλ απο εμας!! Απο την πλειοψηψια των Ελληνων πολιτων!!Οχι απο την μασωνια, τον Σιωνισμο, και καθε -ισμο οχι απο την τουρκια οχι απο τους αγγλοαμερικανους, οχι απο τα μεγαλα διεθνες κεντρα εξουσιας, οχι απο την μωροφιλοδοξια των πολιτικων μας, αλλα ο μεγας εχθρος ειμαστε εμεις οι αυτοχθονες κατοικοι της Ελλαδας στην πλειοψηφια Ορθοδοξοι Χριστιανοι!! Ας γινει λοιπον ενας εμφυλιος να καθαριστει η πλειοψηφια των Ελληνων Ορθοδοξων και σωθηκε η Ελλαδα!! Μονο που αυτο μονο οι εχθροι της Ελλαδας ονειρευονται κατι τετοιο και το προωθουν! Σπερνουν διχονοια αναμεσα στους Ελληνες και τους διαχωριζουν σε γνησιους(αρχαιολατρες-δωδεκαθειστες-παγανιστες}και μη γνησιους την πλειοψηφια των Ελληνωνορθοδοξων!! Και δυστιχως καπιοι που το παιζουν και σουπερελληναραδες βοηθουν σε αυτο το σατανικο εργο της διχονοιας ειδικα ΤΩΡΑ που η πατριδα μας γενικοτερα ο ελληνισμος πολεμειται απο παντου εσωθεν και εξωθεν και βρισκεται σε αμεσο κινδυνο!! Ε οχι ρε σουπερελληναραδες απο το Σειριο η δεν ξερω απο που αλλου οι αρχαιοι ελληνες θα γελουσαν με τα καμωματα σας αλλα και θα κλαιγαν μαζι!! Αυτο που μας λειπει τωρα ειναι ο διαχωρισμος των ελληνων σε γνησιους και μη..Το οτι οι μεγαλοι Πατερες της εκκλησιας ειναι Ελληνες και ανυψωσαν το ελληνικο πνευμα σε μεγαλα υψη, το οτι τους πολεμησαν με χιλιους τροπους οι εβραιοι,ασ παρουμε το πιο κοντινο παραδειγμα τον Αγιο Κοσμα τον Αιτολο βρε αθλιοι!! ΟΙ εβραιοι τον σκοτωσαν ως γνωστο και αυτος ο ελληνας αγιος επαιξε ενα τεραστιο ρολο στην αφυπνιση των ελληνων!! ΟΙ αγωνιστες του 21 ωρε ελληναραδες σε ποιου το ονομα ορκιζοντουσαν ωρε?? Στο ονομα της Αγιας Τριαδος ωρε!! Εβραιοι ησαν μηπως? Πιοι διεσωσαν τα αρχαια κειμενα των ελληνων φιλοσοφων οπως και του Αριστοφανη ωρε? Δεν ησαν ελληνορθοδοξοι χριστιανοι μοναχοι? Οι μεγαλοι αρχαιοι αγιοι πατερες που ησαν ελληνες δεν ξεραν την ελληνικη παιδεια? Δεν την σπουδασαν ? Στα σχολεια που διδασκαν δεν διδασκοταν η αρχαια φιλοσοφια? Απλα ο φανατισμος των αρχαιολατρων φτανει στο σημειο να σπερνουν την διχονοια στον ελληνισμο και να θεωρουν εχθρο τον Ορθοδοξο λαο!! Και οτι αυτος πρεπει να πλεμηθει!! Ελεος πια..Για ολα αυτα τα ανιστοριτα με τα οποια κατηγορουν το ελληνοροδοξο χριστιανισμο υπαρχουν ολες οι απαντησεις αρκει καπιοιος να μην ειναι τυφλα φανατισμενος!! Υπαρχει η Ορδοξος ομαδα ερευνης στο ιντερνετ η στο απολογιτις κομ η σε και πλλα αλλα..Το θεμα ομως , η ουσια ειναι οτι υπαρχει ενα οργανωμενο σχεδιο διχασμου των Ελληνων και ειναι πραγματικα κριμα και καταρα..Ναι το συγχρονο ειδικα ιερατειο εχει διεφθαρει οπως ολη η κοινωνια μας, αλλα αλλο αυτο, και αλλο οτι η ελληνορθοδοξια με τους εκατονταδες μαρτυρες και Αγιους ειναι κατασκευασμα των εβραιων και αυτος ειναι ο εχθρος που πρεπει να πολεμησουμε!! Ελεος πια!!

Ανώνυμος είπε...

Από τις σελίδες του Ελληνικού διαδικτύου:
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Την Κυριακή της ορθοδοξίας, αναγινώσκονται οι κάτωθι αναθεματισμοί:

1. και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

2. Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

3. Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ

4. Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ .

5. Τοις ευσεβείν μεν επαγγελομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη και Καθολική Εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γής, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς, ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

6. Τοις την μωράν των έξωθεν (=Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

7. Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

Νά τι "δημιούργησαν" οι "άγιοι" πατέρες των οικουμενικών συνόδων και τι διαβάζουν ακόμη και σήμερα οι ιερείς κατά την λειτουργία της Κυριακής της ορθοδοξίας!

Πώς το ανέχεται αυτό ο Ελληνικός λαός;

Πώς δεχόμαστε αυτούς τους αναθεματισμούς, εμείς που θεωρούμε εαυτούς Έλληνες;

Ανώνυμος είπε...

Άκου τι κυκλοφορεί στη γη του φωτός ΕΛΛΑΣ, μέσω διαδικτύου ! ! !

Παπαδαριό:
«Πολεμείστε για να ...σωθούμε».
Εξ αιτίας της αδρανείας των Ελλήνων, ενώ ο χριστιανισμός σήμερα καταρρέει σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει ανεβεί στην πλάτη του Ελληνιστικού κινήματος και με το μαστίγιο του καβαλάρη φωνάζει: Εμπρός, πολεμείστε για την σωτηρία ...ΜΑΣ(!) Παλέψτε Έλληνες για να σωθεί ο ...χριστιανισμός (!!) Εάν χαθούμε εμείς θα ...χαθείτε και σεις(!!!). Τι συγκινητικό παραμυθάκι...

Μόνον ένας ηλίθιος θα πολεμούσε για να σωθεί η ιουδαϊκή αίρεση των Ναζωραίων. Επειδή όμως οι Έλληνες δεν είναι τόσο πρόβατα και τόσο ανόητοι όσο τους θεωρούν οι χριστιανοί δημαγωγοί, άρχισαν να συνειδητοποιούν την μισελληνική φύση του χριστιανισμού. Γι' αυτό έχει καταλάβει πανικός τους παπάδες, γιατί θα βρεθούν χωρίς πρόβατα στο μαντρί. Γι' αυτό χρησιμοποιούν και τις περίφημες «μαθηματικές εξισώσεις»:
Ελληνισμός=χριστιανισμός=ορθοδοξία=παπάδες, που σημαίνουν ότι όποιος κτυπάει τους παπάδες κτυπάει τον ...Ελληνισμό(!!).

Τα επιχειρήματα των χριστιανών κατά των αναδυομένων Ελλήνων στο θρήσκευμα είναι καταπληκτικά, πραγματικά υποδείγματα προπαγάνδας. Η ευρηματικότης τους εντυπωσιακή: «Είστε φανατικοί ...σχοινοβατείτε ...θα αφανιστούμε αν χάσουμε την ορθοδοξία(όχι αν χάσουμε τον Ελληνισμό μας, η ορθοδοξία να μην χαθεί)».

Μας μιλούν συνεχώς για ελληνοχριστιανούς. Δεν υπάρχει έννοια ελληνοχριστιανού ανθρώπου, είναι δικής τους κατασκευής. Τι είδους όρος είναι αυτός; Δεν μπορείς να είσαι ταυτοχρόνως και Έλλην και χριστιανός. Ή Έλλην ή χριστιανός, και τα δύο δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι ταυτοχρόνως και άντρας και γυναίκα, ένα από τα δύο. Και τα δύο δεν γίνεται, εκτός αν είσαι υβρίδιο. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα ο ελληνοχριστιανισμός: μία υβριδική ιδεολογία. Και επειδή χριστιανισμός=ιουδαϊσμός, οι χριστιανοί δεν μπορούν να μιλάνε για ελληνοϊουδαικό πολιτισμό. Κτυπάει άσχημα στο αυτί, γι' αυτό ονομάζουν τον ιουδαϊσμό τους χριστιανισμό.

Aντρέας Αντρέου είπε...

Φίλε Ussu Olan το να βρίσκεις αποσπασματικά κάποια κακώς έχοντα γραφόμενα στην οποιαδήποτε θρησκεία η δόγμα και να τα κάνεις σημαία σου χωρίς εκ των προτέρων να κάνεις τις απαραίτητες έρευνες και μελέτες τότε γίνεσαι αυτομάτως και ο ίδιος εξίσου δογματικός. Άσχετα αν είναι σωστά η λάθος τα όσα αναφέρεις.

Αυτή είναι η διαφορά ενός ανθρώπου που αγαπά το διάλογο και την επιστήμη από έναν απολογητή ενός (οποιουδήποτε) δόγματος. Ο ορθολογιστής προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια μέσα από το διάλογο και την έρευνα, ενώ ο απολογητής προσπαθεί να αποδείξει την θέση που ήδη έχει αποδεχθεί a priori.

Aντρέας Αντρέου είπε...

Το παράδοξο είναι ότι πολλοί από τις τάξεις του ΑΚΕΛ μας βγήκαν λάτρεις του ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ και της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και την ελληνικότητα μας όχι μόνο δεν την ασπάζονται αλλά προσπαθούν να παραχαράξουν και την ιστορία μας. Κατά τα άλλα είναι εντελώς τυχαία που μιλούμε ελληνικά.

Την τύφλα τους δεν ξέρουν!!!
Θαυμάστε τους.

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από το άρθρο του Του Γ. Σέρτη

—Όσοι δεν ζητωκραυγάζουν υπέρ της Διζωνικής, δεν θέλουν λύση και… προκρίνουν τη διχοτόμηση!
Νομίσαμε ότι ήταν το άκρον άωτον του παραλογισμού. Πού να ξέραμε ότι ήταν το… πρώτο στάδιο.

Ακολούθησε το:
—Όσοι δεν δέχονται την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και τους παλλόμενους εποίκους, είναι… εθνικιστές, σοβινιστές κ.λπ.
Και, καθώς, ήδη όσοι απορρίπτουν τέτοιες… επαναστατικές προτάσεις συμποσούνται στο 80% –προφανώς δεν μπορεί να έχουμε τόσους… ακροδεξιούς και λοιπούς– είμαστε, ήδη, στο στάδιο ασυνάρτητων αφορισμών, που λειτουργούν σαν αδιαπέραστες ομπρέλες,

Ανώνυμος είπε...

Οι αγωνιστές του 21 αφορίστηκαν από την επίσημη εκκλησία, ασχέτως αν ορκίζονταν στο όνομα του θεού του Ιουδαιοχριστιανισμού. Η επίσημη εκκλησία ήταν αντίθετη με την επανάσταση του 21 και την αποκήρυξε πολλές φορές, αφορίζοντας και τους αρχηγούς της επανάστασης. Τον πατέρα του Κολωκοτρώνη τον πρόδωσε καλόγερος στους Τούρκους.

Και σήμερα πολλοί βουλευτές που δεν πιστεύουν στην διά νόμου καθιερωμένη θρησκεία στον θεό του Ιουδαιοχριστιανισμού ορκίζονται γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Το να αποτινάξει ο Έλληνας τον Ιουδαιοχριστιανικό ζυγό δεν σημαίνει εμφύλιο πόλεμο. Απαγορεύεται να αφυπνησθεί δηλαδή; Είναι υποχρεωμένος ο Ελληνας να απαρνιέται τη φύση του την φιλελεύθερη και να ασπάζεται τον σκοταδισμό επ άπειρον; Τα πάντα ρεί είπε ο Ηράκλειτος.
Αλλά σε τέτοια περίπτωση είναι οι φανατικοί θρησκόληπτοι που απειλούν για χρήση βίας και εμφυλίο πόλεμο.

Το ότι οι Έλληνες σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους βαπτισμένοι χριστιανοί είναι αλήθεια. Πόσοι πιστεύουν όμως;
Και είναι βαπτισμένοι χριστιανοί γιατί είναι μια παράδοση να βαπτίζονται από μωρά. Δικαιούνται όμως να σταματήσουν αυτό το έθιμο δεν δικαιούνται;

Έτσι όμορφα και παστρικά, μπορείτε να συνδιαλέγεστε; Ή πρέπει να βρίζετε;

Patridas είπε...

Ussu Olan, ούσσου ολάν..

Ανώνυμος είπε...

Λάζαρε Μαύρε πόρτη μου
αν το λαλεί η καρκιά σου
κόπιασε στο κονάτζιην μου
με την συναπαρτζιάν σου

Τζιαί σου τζι’ ο Νικολάτζιης μας
τζιο Ττόμης τζιο Κουλίας
τζιαί ο Ομήρου τζιο γιατρός
τζιο Ρίκκος τζιο Ππερδίας

τζιαί το Σαψούιν το κοντόν
τζιο Λίλληκος ο σέρτης
τζιο Αγγελίδης που λαλούν
πως μίσσιη μου εν ψεύτης

μα τζιαί το Σιυλλουρούιν μας
πον λλίον αντροπιάρης
μα τζιαί την Θεοχάρους μας
πέρκιμον την καλάρεις

να σας ταΐσω ούλλους σας
ένα χαρτσιήν φασούλια
κρομμύθκια τζιαί πιπέρκα αψά
τζιαί σκόρτους με μαρούλια

να πιείτε κάμποσον κρασίν
στερκόν της Μαραθάσας
για να γεμώσει το τζιοιλιήν
εν η παλληκαρκά σας

Τζι ύστερις να λαμνίσετε
κατά την ανηφόραν
νάβρετε μιαν βουνοκορφήν
που πάνω που την Χώραν

να φαίνεται πιον καθαρά
του Γρίβα το μνημείον
πόσιει το μισοφέγγαρον
τζιείν το γνωστόν σημείον

Ποτζιεί στον Πενταδάκτυλον
που οι Τούρτζιοι του εστήσαν
για τες ανδραγαθίες του
για πίκκαν του αφήσαν

τζι’ ούλλοι σας να γυρίσετε
με τίτσιρους τους κώλους
να τους την αντινάξετε
με πόρτους βρωμοζόλους

για να σας φοηθούν τζι’ εσάς
τζι’ όϊ μόνον τον Γρίβαν
με πόρτους φέρτε λευτερκάν
στης Κύπρου την πατρίδαν

ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

επειδη εγω εχω μεγαλη πειρα με αθεους και νεοπαγανιστες ενα εχω να πω αυτοι που βλεπετε να σας λενε δεν εχει θεο η ο χριστιανισμος εσφαξε ρωτηστε τους εσυ πως επεζησες?οτο λενε το αλιευουν απο καλοπουλο και ρασια τζανη....εχουμε και στην κυπρο παγανιστες.ο ομιλος ελευσις που πρωτος πρωτος ειναι κατα του ναου στην παλια λευκωσια ειναι απο αυτους.προεδρος του ο μιχαλης μιχαηλ ο κομμουνιστης δημοσιογραφος.ο ρασιας γβωστο στελεχος των νεοπαγανιστων ερχεται απο την ελλαδα και δινει οδηγιες κινει τα νηματα.ο εν λογω ομιλος εχει δεκα χρονια ζωης αλλα τωρα μπηκε δυναμικα στην προπαγανδα.προσοχη λοιπον οσοι ειστε μελος στο γκρουπ τους στο φεισμπουκ φιετε.

antonis είπε...

Οι αφορισμοι που αναφερεις ussu δεν αναφερονται στο γενος των Ελληνων η στο εθνος των Ελληνων που τοτε δεν υπηρχε βεβαια αλλα οταν τοτε αναφεροντουσαν στο ορο ελληνας εννοουσαν τους ειδωλολατρες κι σε καπιοες ειδολολατρικες δοξασιες που εισχωρουσαν στην εκκλησια με την μορφη αιρεσεων οπως οι Γνωστικοι απο τους οποιους προερχεται η μασωνια..Οι Γνωστικοι πολεμουσαν την εκκλησια με παραπλανητικες μεθοδους αφου εμφανιζοντουσαν ως δηθεν χριστιανοι ενω προπαγανδιζαν ειδωλολατρια συγκαλιμενη με μανδια χριστιανικο..Πως ειναι δυνατον να λες οτι πολεμουσαν οι Ελληνες Πατερες της εκκλησιας το ιδιο τους το γενος!! Αυτο ειναι απλως διεστραβλωση της ιστορικης πραγματικοτητας και παντελη αγνοια της Ορθοδοξης θεολογιας..Αν διασωζωνται μεχρι τωρα κειμενα των αρχαιων ελληνων φιλοσοφων αυτο οφειλεται στον Ορθοδοξο μοναχισμο!!Επειτα στις εκκλησιαστικες σχολες που ιδρυαν οι Ελληνες Πατερες της Εκκλησιας διδασκοταν η φιλοσοφια, τα μαθηματικα , η αστρονομια κ.λ.π Οσον αφορα τον αφορισμο του 21 αυτος εγινε μοναχα για να προστατεψουν την ελληνικη επανασταση απο την μανια των τουρκων ως παραπλανηση δηλ των τουρκων..Γιαυτο και ποτε δεν ισχυσε τετοιος ψευτοαφορισμος..Η εκκλησια τιμα παντα τους ηρωες του 21 και τους εχει συμβολο..Αλλωστε πολλοι ιερεις πολεμησαν ηρωικα και εδωσαν το σθενος και την δυναμη στον υποδουλο τοτε ελληνισμο..Και αν λιγο κοιταξετε την ιστορια θα δειτε ποσα χρωστα ο ελληνισμος στην εκκλησια που τον βοηθισε σε δυσκολους καιρους δουλειας να αντισταθει και να σταθει στα ποδια του..!! Ποσο ευκολα τα μηδενιζεται ολα και τα διαστρεβλωνεται!! Οι ηρωες του 21 λοιπον ησαν χαζοι και αυτο που τους εδινε δυναμη στον αγωνα δηλ η πιστη στην Ορθοδοξια ηταν πλανη!! Αν ειναι δυνατον!! Μονο εσεις οι συγχρονοι αρχαιολατρες τα γνωριζεται ολα οσα δεν ξεραν τοσοι ελληνες πνευματοφοροι ανθρωποι!! Αλλα βεβαια οταν το Ακελ πολεμα την ελληνορθοδοξια, διεστραβλωνει μετα μανιας την ιστορια, το παιζει και υπερασπιστης της Αρχαιας Ελλαδας!!

ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

οι αναιδεις μασονοι νεοειδωλολατρες δηλωνουν οτι οι αγωνιστες τοτε ορκιστηκαν στην θεα αθηνα!αν ειναι δυνατον.φυσικα θα δουμε οτι εχουν πολλες ομαδες με διαφορετικα πιστευω.π χ καποιο λενε οτι τον ιησου γιαχβε αλλοι ελληνα αλλοι λενε οτι δεν υπηρξε.ποτε ομως δεν λενε οτι ο διας πηδηξε την ληδα την αλκμηνη,την σεμελη,οτι παντρευτηκα την αδερφη του και λοιπα.το πιο γελοιο που λενε οτι ειμαστε εβραιοιχριστιανοι!ρε παιδες μιλουμε εβραικα?

Ανώνυμος είπε...

antonis,
Οι αφορισμοί είναι καθαροί φίλε μου. Μιλούν για το γένος των Ελλήνων, που βεβαίως υπήρχε τότε. Αλοίμονο!
Μιλούν ακόμα και για τον Πλάτωνα ονομαστικά! Τί άλλο θέλεις;

Ανώνυμος είπε...

epanastatis
επειδη όπως λές εχεις μεγαλη πειρα με αθεους και νεοπαγανιστες, μήπως έχεις υπ' όψιν σου το πιο κάτω ποίημα και πότε-ποιός το έγραψε; Κύπριος είναι σίγουρα.


Το σάλπισμα της Θεάς.
- - - - - - - - - - - - -
Ανούτε πάνω Τόπακες, σγιαν πρώτα με αντρείαν
τζιαί φέρτε με τον τρόπον σας, στον ιερόν στον τόπον σας
ξανά ελευτερίαν

Τζιαι βκάρτε τζιείνον το λαμπρόν, μέσα που τη ψυσιή σας
που βάλλει το παπαδαρκόν, ολημερίς που το πορνόν
τζιαί λιείτε μανισιοί σας

Για να σας τρων τον κόπον σας, ταΐζουν σας λοούθκια
τάχα εν θέλημαν θεού, να του τα τρών του καθενού
με μασκαραλλικούθκια

Για να δουλεύκετε εσείς, τζιαί να τους τα διάτε
τζιαί τζιείνοι ράσα να φορούν, τζιαί που ψηλά να σας θωρούν
σαν ναν τζιαί θκιακονάτε

Αφού λαλούν πως ο θεός, εν ο δικός τους μίσσιη
σάστε τους λλίες φυτιλιές, τζι εμπάτε μεσ τες εκκλησιές
τζιαι πάρτε τους κανίσσιη

Ας τους γλυτώσει ο θεός, που τού χουσιν τη χάρη
για ας βουρούν σαν ποντιτζιοί, τζι ας πάσιν που ποτζιεί τζιαί τζιεί
δκιάολος να τους πάρει

Μα τζιαί στα μοναστήρκα τους, που τά σιετε γρουσώσει
βάρτε τους φώκον να καούν, τζιαί που την κάπνην να πνιούν
να δώ αν τους γλυτώσει

Φακκάτε τους φακκάτε τους, σύρτε τους κάτω ούλους
να μεν μείνει ούτε μισός, πέρκειμον δείτε λλίον φως
κανεί τους πιον τους μούλους


Να βκάλει ο τόπος ο ιερός, τζιείν το κακόν κακκάτιν
πού βαλεν το παπαδαρκόν, το ράσον το τζιηφηναρκόν
με ψέμαν τζιαί γινάτιν

Κάθ’ ακαμάτης τζιαί φαγάς, πον θέλει να τσαππίσει
γένεται δκιάκος για παπάς, τζιαί πάει ο τεμπερχανάς
τζιαί ζεί στο παραφύση

Γεναίκαν εν κοντεύκουσιν, ούτε τεκνοποιούσιν
μον αππηούν νος τ άλλου τους, τζι ύστερις του παρ’ άλλου τους
τζι οι κώλοι τους πονούσιν

Σηκώστου πάνω Τόπακα, που τον δικόν σου τόπον
την λέπραν πιον καθάρισε, το ράσον πιάσε σάρισε
τζιαί τρώει σου τον κόπον

Τζι άμα πιτέλους ποσπαστείς, εν να σε συναντήσω
ποτζιεί στα Κούκλια στον ναό, που γρόνια τώρα καρτερώ
να σε καλωσορίσω

Να σε φιλήσω ΄πως παλιά, σαν μάνα σου που είμαι
τζι αν σου γελάσαν σαν μωρόν, πως ήρτες πάλαι με τζιαρόν
τούτον εμέν κανεί με

Να μεν μου φέρεις τίποτε, μέν έρτεις φορτωμένος
τζι έν να σου λύσω γιω πολλά, μυστήρια ερωτικά
να ζεις ευτυχισμένος.

antonis είπε...

Οπως βλεπεις φιλε epanastatis ο Ussu δεν ειναι ερευνητης της ιστορικης αληθειας αλλα γραφει με αντιχριστιανικη εμπαθεια και προκαταληψη απο αυτην που διαπερναει το λεγομενο αρχαιολατρευτικο κινημα η δωδεκαθειστων η παγανιστων η οποιοδηποτε αλλων φωστηρων της οικουμενης! Στην ουσια η τυφλη εμπαθης επιθεση εναντια στην ΕλληνοΟρθοδοξια καταληγη να ειναι επιθεση εναντια στον ελληνισμο σπερνωντας την διχονοια..

antonis είπε...

Φανατικοί ιδεολογικοί ψευδοκατήγοροι

Οι εχθροί της εκκλησίας χαλάνε τον κόσμο, φωνάζοντας ότι ο Πατριάρχης ήταν ο χειρότερος «Τουρκόφιλος», «μισέλληνας», «προδότης του γένους» κλπ., αφού αφόρισε την Επανάσταση και ιδίως τους πρώτους ηγέτες της Αλέξανδρο Υψηλάντη και Μιχαήλ Σούτσο.

Και το μεν αφοριστικό είναι αυθεντικό. Γεννάται όμως το ερώτημα: Το αξιολογούν οι κατήγοροι σωστά; Και το ερώτημα γίνεται πιο σοβαρό όταν βλέπουμε τους Έλληνες, τόσες γενεές, και μάλιστα τους ίδιους τους αφορισμένους, να το αξιολογούν εντελώς διαφορετικά. Και γι’ αυτό τον τιμούν σαν την ιερότερη εθνική μορφή. Και του έστησαν ανδριάντα στο Πανεπιστήμιο.

Περί της σωστής αξιολόγησης του θέματος αυτού, απάντηση πρέπει να δώσει όχι η ιδεολογία, αλλά τα ιστορικά δεδομένα. Γιατί αυτοί που κατηγορούν τον άγιο, το κάνουν μόνο και μόνο από αντιχριστιανική προκατάληψη, και μίσος για τον Χριστιανισμό, και όχι για ιστορικούς λόγους.

Ας δούμε λοιπόν ένα - ένα τα γεγονότα, για να βγάλουμε στο τέλος ένα καθαρό συμπέρασμα, πέρα από τις ιδεολογικές φωνασκίες των εχθρών της Εκκλησίας.



Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης

1. Λίγα χρόνια πριν από το 1821 είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Τσάρου Αλεξάνδρου Παύλοβιτς η περίφημη Ιερή Συμμαχία, που στόχο είχε την πρόληψη και καταστολή κάθε επανάστασης. Μετείχαν: Ρωσία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, κλπ. Κόκκινο πανί για την Ιερή Συμμαχία ήταν οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.

Συμπέρασμα πρώτο: Κάθε επανάσταση, ακόμη και η πιο καλά οργανωμένη, κινδύνευε να αποτύχει λόγω εχθρικότητας των τότε μεγάλων δυνάμεων.

2. Η Ελληνική Επανάσταση ευθύς εξ αρχής στιγματίστηκε, διότι φαινόταν έντονη η επίδραση των αρχών της Γαλλικής Επαναστάσεως. Και το κίνημα του Ρήγα, και η οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας και ο τρόπος διακυβέρνησης του Μοριά, έκαναν ακόμη και σε τυφλό φανερή την γαλλική επίδραση.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η Ελληνική Επανάσταση ήταν βέβαιο, ότι εκτός από την οργή του Σουλτάνου θα αντιμετώπιζε και την μήνη των τότε υπερδυνάμεων.

3. Η Επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Βλαχία εξόργισε τον Σουλτάνο σε αφάνταστο βαθμό, διότι:

α) ο αρχηγός της ήταν πρίγκιπας της Ρωσίας.


β) ο ηγεμών της Βλαχίας Μιχαήλ Σούτσος ήταν Φαναριώτης,


γ) συνθήκη απαγόρευε στον Σουλτάνο να παρεμβαίνει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες χωρίς άδεια του Τσάρου.

Συμπέρασμα τρίτο: Ο θυμός του Σουλτάνου δεν ήταν καλό πράγμα. Οι Τούρκοι μέχρι και σήμερα αλλού πονούν και αλλού χτυπούν (βλέπε Κύπρος-Κωνσταντινούπολις).

4. Πρώτα απ’ όλα ο Σουλτάνος ξέσπασε στους Ρωμηούς της Πόλης. Τα γεγονότα του 1956 ωχριούν μπροστά στις θηριωδίες που υπέμειναν οι Έλληνες της Πόλης του 1821. Έπειτα ο Σουλτάνος ζήτησε εξηγήσεις από τον Μιλέτ-μπασή, δηλ. εθνάρχη των Ρωμιών, Γρηγόριο Ε΄ και τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ Παύλοβιτς. Ο μεν Γρηγόριος προσπάθησε να τον καλμάρει με ψέματα: ότι τάχα δεν ήξερε τίποτε (ενώ τα ήξερε όλα, όπως μας λένε όλοι οι σύγχρονοί του ιστορικοί, άσχετα αν ο ίδιος δεν ήταν σύμφωνος). Ο δε Τσάρος έσπευσε να δώσει τις εξής πληροφορίες στον «εν τυραννία αδελφό» του Σουλτάνο:

α) Ο πρίγκιπας Αλ. Υψηλάντης επαύθη απ’ όλα του τα εν Ρωσία καθήκοντά του και απεκηρύχθη.

β) Ο Τσάρος δεν είχε καμία ανάμειξη.

γ) Ο Σουλτάνος αφήνεται απόλυτα ελεύθερος να αντιδράσει όπως ξέρει και να συγυρίσει τους στασιαστές. (

antonis είπε...

Συμπέρασμα τέταρτο: Άρα οι Έλληνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αβοήθητοι, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς, ότι μπορούσαν οι Ρωμιοί να νικήσουν τότε την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό το έδειξε περίλαμπρα, δυστυχώς, η εκστρατεία του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο, που διέλυσε σαν ιστούς αράχνης όλες τις αμυντικές γραμμές των Ελλήνων. Και αλίμονο αν δεν επενέβαιναν οι ξένοι!

5. Η ιστορία μας μιλάει για την οξύτητα, με την οποία ο Σουλτάν Μαχμούτ Β΄ αντέδρασε στην Επανάσταση.

α) Έπαυσε δύο μεγάλους Βεζίρηδες σε διάστημα ολίγων ημερών με μόνο αιτιολογικό την επιεική τους στάση έναντι των Ρωμηών. Το γεγονός είναι πολύ ενδεικτικό.

β) Κάλεσε τον Σεϊχουλισλάμη, δηλ. τον υπέρτατο θρησκευτικό αρχηγό όλου του Ισλάμ, και τον διέταξε να εκδώσει φετβά, δηλ. διακήρυξη, με την οποία να καλεί τους Μουσουλμάνους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανών από την Αυτοκρατορία ολόκληρη, που έτσι θα γινόταν αμιγώς ισλαμική. Ο Σεϊχουλισλάμης όμως ήταν άνθρωπος δίκαιος και εύσπλαχνος. Και γι’ αυτό ζήτησε διορία να το σκεφτεί.

Ο Πατριάρχης Γρηγόριος το πληροφορήθηκε. Και συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Πολύκαρπο, που προς τιμήν του βλέπουμε την υπογραφή του σε όλα τα αφοριστικά εκείνα, τους μεγάλους δραγουμάνους Κωνσταντίνο και Νικόλαο Μουρούζηδες, και τον αυθέντη Καλλιμάχη, επισκέφτηκε τον Σεϊχουλισλάμη. Και τον έπεισε να αρνηθεί να εκδώσει τον φετβά, αναλαμβάνοντας και αυτός κάποια υποχρέωση έναντι του εύσπλαχνου και φιλανθρώπου εκείνου μουσουλμάνου, που πίστευε με όλη του την καρδιά, ότι – όπως γράφει το Κοράνι - «μια ώρα δικαιοσύνης είναι πολυτιμότερη ενώπιον του Θεού από εξήντα χρόνια προσευχής». Ο Σεϊχουλισλάμης αρνήθηκε να εκδώσει τον φετβά. Και ο σουλτάνος έγινε θηρίο εναντίον του: Τον καθαίρεσε και τον κρέμασε.

Συμπέρασμα πέμπτο: Πόσος φόβος έπρεπε να ρίχνει την καταθλιπτική του σκιά στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Σουλτάνος έπαυε λόγω ευνοίας τους προς τους Ρωμηούς δύο πρωθυπουργούς του και κρεμούσε έναν Σεϊχουλισλάμη;

6. Ταυτόχρονα άρχισαν οι κατ’ εντολή του Σουλτάνου εκτελέσεις των επιφανών Ρωμηών με έναρξη από τους Μουρούζηδες και Μητροπολίτες, που εθεωρούντο σαν τα πιο απαραβίαστα πρόσωπα.

7. Διορίστηκε άλλος Σεϊχουλισλάμης, ο Φεΐζ. Αυτός εξέδωσε χωρίς πολλούς δισταγμούς και συζητήσεις τον φετβά που όριζε ότι ιερό χρέος των μουσουλμάνων ήταν να μη μείνει στην οθωμανική αυτοκρατορία ζωντανός ούτε ένας Χριστιανός.

8. Οι Δυτικοί ήταν και πάλι με τους Τούρκους.

9. Η επανάσταση έφτασε στο «αμήν» τόσο, ώστε ο ατρόμητος Γέρος του Μοριά «εμβήκεν εις την Εκκλησίαν, έκαμε τον σταυρόν του, έμεινε πολλήν ώραν σύννους και ασπασθείς την εικόνα της Θεοτόκου είπε: "Παναγία μου, βοήθησε τους Χριστιανούς. Τους επήραμε στο λαιμό μας"» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, τόμος Α΄, σελ.206).

10. Η εκστρατεία του Ιμπραήμ διέλυσε σαν ιστό αράχνης τους Έλληνες. Και γέμισε την Πελοπόννησο θρήνους, αίματα, ερείπια και συμφορές.

Ανώνυμος είπε...

Με αδικείς ρε antonis.
Γιατί το λες αυτό; Εντάξει δεν είμαι και ερευνητής ολκής, αλλά δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Τα ολοφάνερα λέω! Τίποτε άλλο! Πάντα είμαι έτοιμος να ακούσω και την αντίθετη άποψη.
Το "μην ακουμπάτε αυτό το θέμα γιατί φέρνει διχόνοια", δεν το βλέπω με καλό μάτι. Δηλαδή να μην ξυπνήσουμε ποτέ μπας και διχαστούμε;

antonis είπε...

Στην Ιστορία του Τρικούπη (Τομ. Α΄) όποιος θέλει μπορεί να δει:

Α) Το πλήρες κείμενο των αφοριστικών, όπου ο Πατριάρχης αναφέρει ξεκάθαρα, ότι ο πρέσβης της Ρωσίας του απέκλεισε ρητά κάθε ενίσχυση προς τους επαναστάτες.

Β) Τα κείμενο του διατάγματος του Τσάρου, που καταδίκαζε την Επανάσταση και άφηνε τον Σουλτάνο ελεύθερο να σφάξει τους Ρωμηούς.

Γ) Το διάταγμα του Σουλτάνου, με το οποίο επαύθη ο τρίτος κατά σειρά μέγας Βεζύρης Μπεντερλή Αλήπασας, «επειδή ηθέλησε να φεισθή της ζωής των Ελλήνων», και διορίστηκε ο Σαλήχπασας. Γιατί επαύθη ο Αλήπασας; «Επειδή ετόλμησε να εναντιωθεί εις την τιμωρίαν του αξιοκαταφρόνητου τούτου Έθνους (των Ρωμηών)»!

Και μετά, σου λένε έκανε άσχημα ο Πατριάρχης που κοπάνησε μερικές κατάρες στον αέρα και έβαλε τον Σουλτάνο να κυνηγάει μόνο τους "ενόχους" (άντε πιάσε τους αν μπορείς!) Και αντί να του στήσουν και άλλο ένα άγαλμα, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτου αυτή τη φορά, ζητούν να φύγει το άγαλμα του από τον χώρο του Πανεπιστημίου! Ανεύθυνοι και ακαταλόγιστοι φανατικοί!

Γιατί;

Επειδή είχε την ατυχία να είναι Πατριάρχης. Και τι; Πατριάρχες θα έχουμε για πρότυπα; Αστείο πράγμα! Έξω λοιπόν!

[…]

13. Στον Πατριάρχη Γρηγόριο ο πρέσβης της Ρωσίας και οι Φαναριώτες που έβλεπαν για πού βάδιζαν τα πράγματα πρότειναν να τον φυγαδεύσουν, ή στη Ρωσία ή στην Πελοπόννησο για να τεθεί επικεφαλής της επαναστάσεως. Ο Γρηγόριος όμως δεν λύγισε να δεχτεί λύσεις που θα σήμαιναν την αρχή της σφαγής των Ελλήνων. Εμείς θα μείνουμε εδώ και θα σφαγούμε, τόνισε στους άλλους αρχιερείς του Θρόνου. Αλλά τα Χριστιανικά Έθνη θα εκδικηθούν τον θάνατό μας και θα ελευθερώσουν το Γένος μας. Ο θάνατός μας θα είναι η σωτηρία.

Ίσως για τους κατηγόρους της Εκκλησίας και ο εκούσιος θάνατος να είναι δειλία και προδοσία. Οι κατήγοροι αυτοί θα χαιρόντουσαν αν ο Γρηγόριος αντί να αφορίσει τον Υψηλάντη, είχε κατακεραυνώσει τον Σουλτάνο. Τότε θα ήταν «ήρωας». Μαζί του θα ήταν «ήρωες» και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ρωμηοί, που θα σφάζονταν σαν αρνιά εξ αιτίας της… ηρωικής παρρησίας του. Θα ήταν ήρωας τότε. Ο Θεός όμως δεν θα του συγχωρούσε ποτέ τη σφαγή των αθώων. Και οι φιλογενείς θα τον καταριόντουσαν, σαν αίτιο του ολέθρου της σκλάβας Ρωμηοσύνης, που έπρεπε να την περιφρουρεί, έως αν παρέλθη η οργή του Κυρίου. Γι’ αυτό οι Ρωμηοί αξιολόγησαν πολύ διαφορετικά την ενέργειά του.

α) Οι αφορισμένοι Ρωμιοί επαναστάτες δεν έβγαλαν το συμπέρασμα των πολεμίων του Γρηγορίου. Όχι μόνο δεν τον μίσησαν αλλά τον ανακήρυξαν μέγιστο συμπολεμιστή τους! Για τον αφορισμό έλεγαν: Το στόμα καταριόταν. Η καρδία ευλογούσε. Οι αφορισμοί εγράφησαν με βία και δυναστεία.

β) Ο αφορισμένος Αλέξανδρος Υψηλάντης έγραφε στους Σουλιώτες: «Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σας στέλνει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να τα θεωρείται αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου».

Οθωμανούς.

antonis είπε...

16. Θα πουν μερικοί. Δεν έπρεπε να λυγίσει! Δεν έπρεπε να αφορίσει!
Όμως τους πρόλαβαν άλλοι! Ο μητροπολήτης Δερκών Γρηγόριος πρότεινε παραπείθοντας τον Σουλτάνο να πάει ο Πατριάρχης στην Πελοπόννησο να τεθεί επί κεφαλής της Επαναστάσεως!

Ο Γρηγόριος απάντησε. Και εγώ σαν κεφαλή του Έθνους και εσείς σαν Σύνοδος οφείλουμε να μείνουμε εδώ κι να αποθάνωμε για την κοινή σωτηρία. Ο θάνατός μας θα δώσει δικαίωμα στην Χριστιανοσύνη να υπερασπιστεί το έθνος μας. Αν πάμε να ενθαρρύνουμε την Επανάσταση θα δώσουμε το δικαίωμα στον Σουλτάνο να εξολοθρεύσει όλο το έθνος μας όπως ήδη απεφάσισε. (Βλέπε Σπηλιάδου, Απομνημονεύματα της Ελληνικής Επαναστάσεως παρά Αγγελοπούλου, Τα κατά Πατριάρχην Γρηγόριον Ε΄, σελ. 169).

Ο θάνατος του Γρηγορίου ήταν εκούσιος. Σαν του Κυρίου. Και υπέρ το λαού.

Ελάτε τώρα και πείτε μου από πού συμπεραίνετε ότι ήταν «μισέλληνας και προδότης»;

17. Και επειδή πολλοί διερωτώνται, πως και το Πατριαρχείο δεν θυμήθηκε να άρει τον αφορισμό του Υψηλάντη, ενώ ήρε το ανάθεμα του 1054 (κατά του Πάπα), ας μάθουμε επί τέλους ότι ο αφορισμός αυτός ήρθη την Μεγάλη Δευτέρα του 1821 σε μυστική τελετή στο Πατριαρχείο. Γι’ αυτό μέχρι τώρα δεν απασχόλησε κανένα. Το θέμα είναι ιστορικά λυμένο.



Η συνεργασία του Γρηγορίου του Ε΄ με τη Φιλική Εταιρία

Στην πραγματικότητα, ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ ήταν «στο κόλπο» της επανάστασης, και δρούσε σε συνεργασία με τη Φιλική Εταιρία, και απλώς έριχνε στάχτη στα μάτια των Τούρκων για να σώσει χιλιάδες ψυχές, και τον ίδιο τον Αγώνα. Ας δούμε συνοπτικά μερικά στοιχεία, που δείχνουν τους λόγους των ενεργειών του, αλλά και τη σχέση του με τη Φιλική Εταιρία:

1. Ο Πατριάρχης ήταν συγχρόνως και εθνάρχης και συνεπώς η σωφροσύνη και η σύνεση προείχαν του αυθορμητισμού (π.χ. Παπαφλέσσας). Επιβαλλόταν λοιπόν αναγκαστικά μια μετριοπαθής πολιτική.

2. Το αποτέλεσμα των πιθανών αστοχιών ή λαθών του, θα είχαν αιματηρή επίπτωση στον λαό της Κωνσταντινούπολης και σε ολόκληρο το Γένος.

3. Υπήρχε η πικρή εμπειρία τού αποτυχημένου κινήματος τού 1770 και τού «ρεμπελιού τής Σμύρνης» (1797), με την επακολουθήσασα σφαγή τών Ελλήνων, γεγονότα που καθιστούσαν τη στάση τού Πατριάρχη ιδιαιτέρως επιφυλακτική.

4. Η μυστική προετοιμασία του Αγώνα, επέβαλε μια στάση εξευμενισμού μάλλον του Τουρκικού θηρίου, παρά πρόκλησης και ερεθισμού του.

5. Ο αφορισμός του αγώνα από τον Πατριάρχη, απομάκρυνε την υποψία της συμμετοχής του Γένους στην εξέγερση των Παραδουνάβιων ηγεμονιών, και αποσόβησε τη σφαγή (Θ. Ζήσης, «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ στη συνείδηση τού Γένους», Θεσσαλονίκη 1986).

6. Άλλωστε ο ίδιος ο Α. Υψηλάντης, απευθυνόμενος γραπτώς προς τους Σουλιώτες, αναγνωρίζει την εξασκηθείσα στον Πατριάρχη βία εκ μέρους τής Τουρκίας, σχετικά με τον αφορισμό.

7. Από την αλληλογραφία του Φιλικού Π. Σέκερη, πληροφορούμαστε ότι ο Γρηγόριος συνεργαζόταν με την Εταιρία, αν και δεν είχε ορκισθεί (Τ. Γριτσόπουλος Γρηγόριος ο Ε΄ ΘΗΕ τ. 4, 1964, στ. 739).

8. Είχε μάλιστα μεταξύ τών Φιλικών, και το συνθηματικό προσωνύμιο: «παλαιότερος». Υπήρχε επίσης το λεγόμενο «κιβώτιο του ελέους», με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα για τον Αγώνα του Έθνους, κατά τη μαρτυρία τού Ι. Φιλήμονα (Τ. Γριτσόπουλος Γρηγόριος ο Ε΄ ΘΗΕ τ.4, 1964, στ. 739).

9. Τα ίδια παραδέχονται ο Α. Παπάς σε σχετική επιστολή του και ο Α. Λασκαράτος σε επιστολή του, το 1872, προς τον Α. Βαλαωρίτη, στην οποία προβάλλει το ακούσιο της πατριαρχικής ενέργειας και την πρόθεση διαφύλαξης της ζωής των πολιτών.

10. Άλλωστε, η θυσία τού Πατριάρχη, και η κατηγορία τών Τούρκων ότι δρούσε κρυφά υπέρ τής Επανάστασης, δεν ήταν δυνατόν να παραθεωρηθούν (Τ. Γριτσόπουλος, Γρηγόριος Ε΄ «Μνημόσυνη», Σ΄ 1976 – 1977, σ. 299 – 332).

11. Πέρα από κάθε αμφιβολία, «το σχοινί του Πατριάρχη» εμψύχωσε και ώθησε το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα (Ν. Ζαχαρόπουλος «Γρηγόριος Ε΄, Σαφής έκφρασις της Εκκλησιαστικής πολιτικής επί Τουρκοκρατίας» Διατριβή επί υφηγεσία, Θεσσαλονίκη 1974.

antonis είπε...

Τι έχει γραφεί για το θέμα

Για το ζήτημα αυτό, έχουν γραφεί πολλά. Ας δούμε μερικά:

1. Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτικής Αθηνών, τόμ. ΙΒ', σ. 32 και 36 (Α. Δεσποτόπουλος) γράφει σχετικά: "...Επικρίθηκε εν τούτοις ο Πατριάρχης και επικρίνεται ακόμη, επειδή έστερξε στον αφορισμό και έστειλε τις νουθετικές εγκυκλίους. Οι επικριτές όμως δεν αναλογίζονται τι θα πάθαινε το ΄Εθνος, αν ο Πατριάρχης τηρούσε αρνητική στάση απέναντι στις αξιώσεις του Σουλτάνου. Συμμορφώθηκε, άλλωστε, τότε ο Πατριάρχης προς την σταθερή παράδοση της Εκκλησίας, που με παρόμοια στάση κατόρθωνε σε ανάλογες κρίσιμες περιστάσεις να σώζει το Γένος. Άλλωστε θα ήταν εντελώς παράλογη και ανεύθυνη διαφορετική απόφαση. Αν δεν γινόταν ο αφορισμός, ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι θα εξοντώνονταν εκατοντάδες χιλιάδες ορθοδόξων χριστιανών".

2. Κατά την "Προκήρυξη" του Σουλτάνου (YAFTA), "ο δόλιος Ρωμηός Πατριάρχης, καίτοι κατά το παρελθόν είχε δώσει πλαστά δείγματα αφοσιώσεως, όμως κατά την περίπτωσιν ταύτην, μη δυνάμενος να αγνοή την συνωμοσίαν της επαναστάσεως του έθνους του [...] γνωρίζων δε ο ίδιος και υποχρεωμένος να γνωστοποιήση και εις όσους το ηγνόουν, ότι επρόκειτο περί επιχειρήσεως ματαίας, ήτις ουδέποτε θά επετύγχανε [...], όμως ένεκα της εμφύτου διαφθοράς της καρδίας του, ου μόνον δεν ειδοποίησε, ουδέ επετίμησε τους αφελείς [...], αλλά, κατά τα φαινόμενα, αυτός ο ίδιος, όπισθεν των παρασκηνίων, έδρα κρυφίως, ως αρχηγός της επαναστάσεως.…" (Γ. Ζώρα, όπ. π., σ. 9). Ο Σουλτάνος, γνώστης των πραγμάτων, δίνει την ερμηνεία του, που αποδεικνύεται σοβαρότερη από εκείνη νεωτέρων, όπως ο Γ. Καρανικόλας ή ο Αλ. Τσιριντάνης...

3. Ο Th. Gordon, ιστορικός του Αγώνα (Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, μετάφρ. Φ. Βράχα, τομ. Α', σ. 134) γράφει: "Δεν τολμούμε να βεβαιώσουμε, πως ο Πατριάρχης και τα μέλη της Συνόδου ήταν απόλυτα αθώοι συνωμοσίας κατά του κράτους. Αντίθετα, έχομε λόγους να πιστεύουμε, ότι ο Γρηγόριος γνώριζε την ύπαρξη της Εταιρείας και ότι μερικοί από τους άλλους Ιεράρχες ήταν βαθειά πλεγμένοι στις μηχανορραφίες της".

4. Πλησίον εις τον Ιερέα - έλεγε ο Θ. Κολοκοτρώνης - ήτον ο λαϊκός, καθήμενοι εις ένα σκαμνί, Πατριάρχης και τζομπάνης, ναύτης και γραμματισμένος, ιατροί, κλεφτοκαπεταναίοι, προεστοί και έμποροι". Ο ιστορικός του 19ου αιώνα Χρ. Βυζάντιος σημειώνει: "Προύχοντες, κληρικοί, αρματολοί και κλέφται, λόγιοι και πλούσιοι, συνεφώνησαν ή μάλλον συνώμοσαν και παραχρήμα επαναστάτησαν κατά της τουρκικής δυναστείας”

5. Υπάρχει η μαρτυρία των Τούρκων Ιστορικών για τη δράση του ελληνορθοδόξου Κλήρου στον Αγώνα του '21(a). 'Ετσι, ο Μώραλη Μελίκ Μπέη δέχεται ότι "τον λαόν (της Πελοποννήσου) υπεκίνησαν oι έχοντες συμφέροντα και σχέσεις μετά τούτων, oι έμποροι, οι πρόκριτοι, και κυρίως oι μητροπολίται και γενικως oι ανήκοντες εις τον κλήρον, δηλαδή oι πραγματικοί ηγέται του Εθνους" (b). Ο δε Ζανί Ζαντέ σημειώνει: "Τα σχέδια ετηρούντο μυστικά μεταξύ του Πατριάρχου, των Μητροπολιτών, των Παπάδων, των Δημογερόντων" (c).
Σημειώσεις:

a). Βλ. τις μελέτες: Νικηφ. Μοσχοπούλου, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως κατά τους Τούρκους ιστοριογράφους, Αθήναι 1960. Ι. Παπαϊωάννου, Ιστορικές Γραμμές, τ. Α', Λάρισα 1979.

b). Ν. Μοσχοπούλου, ό. π., σ. 167. Ι. Παπαϊωάννου, όπ. π., σ. 240.

c). Ν. Μοσχοπούλου, σ. 107. Ι. Παπαϊωάννου, σ. 240.

antonis είπε...

6. Ενίοτε τον 19ο αιώνα εγείρονταν αντιδράσεις όχι για την μη συμμετοχή των Κληρικών μας στον απελευθερωτικό Αγώνα, αλλά αντίθετα για τη συμμετοχή τους σ' αυτόν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κεφαλλονίτη κοσμοκαλόγηρου και ησυχαστή Κοσμά Φλαμιάτου (1786 - 1852). Κατά τον Φλαμιάτο η Αγγλία εκμεταλλεύθηκε τον Αγώνα του '21. Με την εμπλοκή του Κλήρου σ' αυτόν επεδίωξε "ίνα διεγείρη την παγκόσμιον, ει δυνατόν, περιφρόνησιν, μίσος, αποστροφήν και συνωμοσίαν κατά του Κλήρου, τόσον την εκ των Αρχών, όσον και την εκ του λαού. Δι' αυτόν τον σκοπόν προς τοις άλλοις εκίνησεν εμμέσως εις τους αρχηγούς της Φιλικής Εταιρείας και εισήχθησαν εν αυτω ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πολλοί Επίσκοποι και άλλοι εκ του Κλήρου της Ανατολής, και εφάνησαν τινες εξ αυτών οπλοφορούντες εις το στάδιον του κατά των Οθωμανών πολέμου, φαινόμενον όλως μοναδικόν, αλλόκοτον και αποτρόπαιον, εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν..." ( Κοσμά Φλαμιάτου, "Απαντα" εκδόσεις "Σπανός"), Αθήναι 1976, σ. 96/7 )

7. ΄Ενα απο τα επισημότερα θύματα της παρατεινόμενης ιδεολογικής αδιαλλαξίας είναι ο Μέγας Οικουμενικός Πατριάρχης του Αγώνα, Άγιος Γρηγόριος Ε' (a). Η ερμηνεία της στάσης του στον Αγώνα απαιτεί επαρκή γνώση της εποχής (ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά, διπλωματικά) και τη χρήση ορθών κριτηρίων, συγχρόνων δηλαδή και όχι σημερινών (ιστορικός αναχρονισμός). Ο σοφός εκείνος Γενάρχης, πώς ήταν δυνατό να παραβλέψει τους αρνητικούς παράγοντες, που απειλούσαν κάθε επαναστατική σκέψη (Ιερά Συμμαχία, Τσάρος, προηγούμενες οικτρές αποτυχίες, π. χ. 1790); Γιατί να απαιτεί κανείς λιγότερη σύνεση από εκείνη του Κοραή και του Καποδίστρια, που ήσαν τελείως αρνητικοί στα σχέδια εξεγέρσεως; Και όμως, σε καμία παρακωλυτική ή αποτρεπτική ενέργεια δεν προέβη, η δε αλληλογραφία του είναι σαφώς θετική και φανερώνει την εσωτερική συμμετοχή του στα σχέδια της Φιλικής (b).

Θα ερωτήσει, βέβαια, κανείς: και ο περιβόητος αφορισμός του κινήματος Υψηλάντου-Σούτσου; Δεν είναι σαφής αντίδραση του Γρηγορίου; Ετσι, άλλωστε, ερμηνεύεται ως σήμερα από την αρνητική κριτική. Μπορεί όμως να "έρμηνευθεί" ο αφορισμός χωρίς να ληφθεί υπόψη το κλίμα, μέσα στο οποίο έγινε; Καί ποιο ήταν το κλίμα αυτό; -΄Εκρηξη της οργής του Σουλτάνου (απόλυτου κυρίου πάνω σε κάθε υπήκοο)- ΄Αμεσος κίνδυνος γενικής σφαγής των Ρωμηων (ομολογία εκθέσεων τών Ξένων της Κων/πόλεως (c)) Απερίγραπτες θηριωδίες, πού προοιώνιζαν τη συνέχεια-Παύση από τον Σουλτάνο δύο Μ. Βεζίρηδων, με την κατηγορία της επιεικούς στάσεως έναντι των Ρωμηών -Απαγχονισμός του Σεϊχουλισλάμη (Θρησκευτικού αρχηγού), κατηγορουμένου για απείθεια (δεν εξέδωσε φετφά για την σφαγή και εξόντωση των Ρωμηών(d )) Εκτελέσεις Φαναριωτών (Μουζούρηδων και Μητροπολιτών) κ.λπ.

Σημειώσεις:

a.Τις νεώτερες μελέτες για το πρόσωπο βλ. στη Βιβλιογραφία.
( http://pub88.ezboard.com/ffinalfrontiersdicsusionboard45123frm29.showMessage?topicID=108.topic )
b. Βλ. Ι. Μ. Χατζηφώτη, οπ. π.
c. Βλ. Γεωργίου Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε' εις την έκθεσιν του Ολλανδου Επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Αθήναι 1976, σ. 4 έ.
d. Μπορεί να αποκληθεί πρώτος μάρτυρας του Αγώνος της Ανεξαρτησίας μας.


Μετα απο τα παραπάνω στοιχεία, θεωρούμε ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ, όχι μόνο την βοήθεια που η εκκλησία παρείχε, αλλά και το γεγονός πως ο Πατριάρχης ήταν ο πραγματικός ηγέτης της επανάστασης. Ο δε ψετο-αφορισμός, στην πραγματικότητα ΕΣΩΣΕ τον Ελληνισμό από βέβαιη σφαγή, και έδωσε έτσι τη δυνατότητα να πετύχει η επανάσταση. Μια επανάσταση που δεν ήταν επανάσταση απλώς "Ελλήνων", αλλά ήταν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ. Αυτό πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά όλοι αυτοί που φωνάζουν σήμερα για απογύμνωση της χώρας από τη Χριστιανική πίστη. Γιατί η χώρα αυτή, υφίσταται χάριν ακριβώς των Χριστιανών.

Δεν ντρέπεστε όλοι εσείς οι ειδωλολάτρες να συκοφαντείτε και να διαβάλλετε ψευδώς κάποιον που πέθανε για την ελευθερία σας; Αλλά θα μου πείτε, εδώ διαβάλλετε και συκοφαντείτε τον ίδιο τον Χριστό. Στον άγιο Γρηγόριο τον Ε΄ θα ντραπεί το υψηλό «Ελληνικό» σας ήθος;


Δημιουργία αρ

Ανώνυμος είπε...

Ρε antonis με πε μου εξίβρασεν σε τίποτες η θάλασσα πε μου; Ρε antonouin φαίνεται μου ότι εμείς τα δκιο εν θα τα πάμεντε καλά. Ενιμπόρω τούτους τους τύπους που βάλλουν θαυμαστικά άμαν γράφουν. Εν σε μπόρω με τίποτε ρε antonouin.

Ανώνυμος είπε...

Εσένα ρε Ussu Olan ποιος παττάλικος άνεμος σε έφερεν ποδά; Φαίνεσαι μου για μιάλος αναίσθητος. Αν θέλεις να περνάς καλά δαμέσα πρέπει να δκιαλέξεις πάνταν, ή είσαι μιτά μου τζια με αλλό δκιο-τρεις ή είσαι με τους άλλους. Πάντως πόφευκε τούτον τον Πελασγόν τζιαι τον άλλον τον patrida γιατί εν για τα κλάσαρα.

Ανώνυμος είπε...

Εσέναν ρε epanastatis ποιος σε εφύτεψεν τζιαι εφύτρωσες όπως το ρεπάνιν μες στα πόδκια μας; Ξέρεις γιατί εν σε χωνεύκω ίντζαν που την πρώτη στιγμήν που την πρώτη φορά που έγραψες κάτι δαμέσα; Γιατί αντίς να λαλείς ’’και τα λοιπά’’ λαλείς ’’και λοιπά’’. Εν χωνεύκω τούτους τους τύπους που λαλούν ’’και λοιπά’’. Κάχουνται μου μες στο στομάσιην.

Ανώνυμος είπε...

antonis,
Τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρεις είναι βέβαια copy-paste αλλά δεν θα τα αμφισβητήσω γιατί δεν είναι αυτά η κουβέντα μας.
Πάντως οι πατριάρχες με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν, έδειξαν ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο θεό τους, και δεν περίμεναν κάποια βοήθεια απ αυτόν.
Τι πιστεύουν και πιστεύουν και ψάλλουν όλη μέρα;
Εμένα αυτό μου κτυπάει.
Δεν έχω καμιά σχέση με δωδεκαθεϊστές, Έψιλον και λοιπά παραμύθια.
Απλά θέλω να απαλλαγεί ο Ελληνισμός από όλες τις δισειδαιμονίες.
Εσύ πιστεύεις ότι ο θεός αυτής της θρησκείας υπάρχει στ αλήθεια;
Εδώ φαίνεται καθαρά ότι και οι ίδιοι οι πατριάρχες ακόμα, δεν πίστευαν. Την ώρα της κρίσης. Την ώρα της αλήθειας. Όταν ήταν μέσα στο χορό κι όχι απ' όξω.
Εν πάσει περιπτώσει η εκκλησιά επέζησε και εξακολουθεί να απομιζά τον Έλληνα και να του στερεί την πραγματική παιδεία και την επιστημονική πρόοδο.
Τί προσφέρει αυτή η θρησκεία στον Έλληνα σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ussu Olan φέρτον νουν σου όπου τον έσιεις τζιαι όπου τον εξίασες, σύνδεστην πρίζαν με την φίσιαν του εγκεφάλου σου τζιαι άκουμε καλά γιατί δαμέσα o λος μου μετρά. Ποττέ σου να μεν τελειώνεις μιαν κουβένταν σου με ερώτησην γιατί έσιει κάποιους δαμέσα όπως εγιώ που εν θέλουμεν να σου απαντήσουμεν. Εκατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

Επτά ολόκληρα χωριά της Κυνουρίας είχε αφορίσει -εκτός των άλλων- ο Γρηγόριος Ε΄ λίγο πρίν την Επανάσταση του ΄21, γιατί είχαν ιδιοποιηθεί την περιουσία ενός μοναστηριού (γεγονός, το οποίο αποσιωπάται από τη σύγχρονη ιστοριογραφία, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το προφίλ του «εθνομάρτυρα» πατριάρχη.) Οι σημερινοί όμως, μεταμεληθέντες ευσεβείς κάτοικοι των χωριών αυτών, «βαρέως φέροντες τον εν λόγω αφορισμόν» αιτήθηκαν πρόσφατα μέσω του τοπικού μητροπολίτη τους από τον νυν πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, να άρει τον αφορισμό, το οποίο και τελικά έγινε· ο κ. Βαρθολομαίος ήρε τον αφορισμό κατά των επτά χωριών, που είχε επιβάλει δύο σχεδόν αιώνες πρίν ο Γρηγόριος Ε΄.



Ελληνορθόδοξοι θεωρητικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τους πολλαπλούς αφορισμούς, που εξαπέλυσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εναντίον της Επανάστασης και των επαναστατών του ΄21 (βλ. σχετική αρθρογραφία στο τέλος του κειμένου) ισχυρίζονται, ότι αυτό έγινε υπό την πίεση του σουλτάνου και για την προστασία δήθεν των αφορισθέντων. Ακόμα όμως, κι αν τα επιχειρήματα αυτά ευσταθούν, στις μέρες μας δεν υφίσταται πλέον τέτοιο θέμα. Γιατί λοιπόν δεν προχωρεί -έστω και σήμερα, δύο αιώνες μετά- ο κ. Βαρθολομαίος στην άρση των αφορισμών κατά της Επανάστασης, όπως έκανε και με τους αφορισμούς κατά των κατοίκων των χωριών της Κυνουρίας;

Ανώνυμος είπε...

Λίγο πριν την επανάσταση του ΄21 εξαθλιωμένοι κάτοικοι της περιοχής του Καστρίου της Κυνουρίας εξαγριωθέντες από τις ενέργειες των μοναχών κι από τη συσσώρευση μεγάλου πλούτου στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, έκαναν το αυτονόητο: πήραν τα κτήματα, τις εληές και τα αιγοπρόβατα της μονής και τα ιδιοποιήθηκαν. Ο τότε μητροπολίτης Άργους και Ναυπλίας, Ιερόθεος, ενημέρωσε τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, του οποίου ζήτησε την υποστήριξη. Τότε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε φοβερό αφορισμό εναντίον των εμπλεκομένων κατοίκων επτά χωριών της περιοχής και συγκεκριμένα των: Αγίου Νικολάου, Έλατου, Καράτουλας, Μεσορράχης, Νέας Χώρας, Περδικόβρυσης και Ωριάς

Ανώνυμος είπε...

« Οι σημερινοί επίγονοι των ανωτέρω εξαγριωθέντων επί Τουρκοκρατίας και ασεβησάντων προς την μονήν κατοίκων της περιοχής του Καστρίου, βαρέως φέροντες τον εν λόγω αφορισμόν, εζήτησαν παρά του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου να μεριμνήσει, ώστε να αρθεί ο αφορισμός. Ο σεβασμιώτατος απευθυνθείς προς την αυτού παναγιότητα, τον οικουμενικόν πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, εζήτησε από το οικουμενικόν πατριαρχείον να αρθή ο αφορισμός κατά των κατοίκων του Καστρίου.



» Ο δε παναγιώτατος οικουμενικός πατριάρχης αποδεχθείς την παράκλησιν του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας κ.κ. Αλεξάνδρου προέβη εις την άρσιν του αφορισμού και εις την συγχώρεσιν των παραπτωμάτων τόσον των τεθνεώντων όσον και των επιζώντων κατοίκων της περιοχής του Καστρίου Κυνουρίας.» («Αλιεύς», περιοδικό της μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, αρ. 250).

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σταθώ εδώ στη «λογική» των νεορωμιών σημερινών κατοίκων των χωριών, οι οποίοι παρά το ότι η κατάστασή τους σε σχέση με την Εκκλησία δεν έχει ούτε κατ΄ ελάχιστο αλλάξει από την εποχή της Τουρκοκρατίας κι ενώ συνεχίζουν να ζουν εξαθλιωμένοι βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα της θεοκρατούμενης χρεωκοπημένης χώρας τους, αυτό το οποίο τους απασχολεί είναι η ...άρση του αφορισμού του Γρηγορίου Ε΄!




Θα ήθελα να σταθώ όμως, στη συμπεριφορά του Πατριαρχείου, το οποίο στη σημερινή Ελλάδα μνημονεύεται ως ο φύλακας του ελληνισμού στην Τουρκία. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός του νεοελληνικού κράτους, αρχηγοί και μέλη πολιτικών κομμάτων και διάφοροι άλλοι σημαίνοντες άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών ακόμα και του αθλητισμού, σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται το Πατριαρχείο εκφράζοντας το δέος και τον σεβασμό τους στον πατριάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Το 1804 ο ζάμπλουτος πατριάρχης του Φαναρίου Καλλίνικος ο Δ΄ πρόδωσε στους Τούρκους εταίρους του τις πρώτες προεπαναστατικές κινήσεις στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα εξέδωσε αφορισμό, που διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες της επικράτειας και καλούσε όλους τους ραγιάδες υπηκόους του να εξοντώσουν ή να προδώσουν τους «καταραμένους επαναστάτες» στους Τούρκους.



Το χειμώνα του 1805 πάνω από δύο χιλιάδες κλέφτες κι αρματωλοί προδόθηκαν απ΄ τους συγχωριανούς τους και δολοφονήθηκαν απ΄ τους Τούρκους, όλοι θύματα του Καλλινίκιου αφορισμού. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης σώθηκε μαζί με πέντε έξι πρωτοπαλίκαρά του την ύστατη στιγμή, ενώ το ασκέρι του αριθμούσε περί τους πεντακόσιους πολεμιστές. Ο μικρός αδελφός του Γιάννης Κολοκοτρώνης μαζί με δέκα περίπου παλικάρια έπεσαν θύματα της προδοσίας των καλογήρων της μονής των Αιμυαλών, όπου είχαν πάει εκεί για να ξεφύγουν απʼ τους διώκτες τους. Οι καλόγεροι ειδοποίησαν τους Τούρκους και αυτοί τούς σκότωσαν όλους.

Ανώνυμος είπε...

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το ΄21 το Πατριαρχείο στάθηκε πάλι προδοτικά έναντι των επαναστατών, υποστηρίζοντας την άρρηκτη συμμαχία του με τους Τούρκους. Ο Γρηγόριος ο Ε΄ επί της πρώτης πατριαρχίας του αφόρισε τον Ρήγα Φερραίο, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο, ενώ επί της τρίτης πατριαρχίας του εξέδωσε τις τρεις γνωστές πλέον αφοριστικές εγκυκλίους του εναντίον όλων των επαναστατών. Και επειδή «την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, μα τον προδότη ουδείς» αρκετές φορές ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του σουλτάνου όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄ έχασαν το κεφάλι τους απ΄ το τούρκικο γιαταγάνι, όταν το απαιτούσε η εξυπηρέτηση των ευρύτερων τουρκικών συμφερόντων. Έτσι τον Απρίλιο του 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ απαγχονίσθηκε δημόσια στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Η περίπτωση της εκτελέσεώς του επʼ ουδενί δεν αποτελεί θύμα πατριωτισμού όπως σήμερα λέγεται, παρά θύμα αλλαξοπατριαρχίας απʼ τις διαβολές και τις κατηγορίες του άσπονδου εχθρού του Ευγένιου προς τον σουλτάνο.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης η εκτέλεση είχε να κάνει με αντίποινα για την σφαγή χιλιάδων αμάχων μουσουλμάνων κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Τρίπολης, αλλά και για να τρομοκρατηθούν όλοι οι ραγιάδες επαναστάτες, που ζητούσαν ελευθερία. Έτσι τα όσα η νεοελληνική παραϊστορία μάς διδάσκει στα σχολεία, για τον δήθεν εθνομάρτυρα και επαναστάτη Γρηγόριο τον Ε΄ αποτελούν τα γνωστά ελληνοχριστινικά ψεύδη.




Όλοι οι σπουδαίοι άνδρες, που πολέμησαν με τα διαφωτιστικά έργα τους για την πνευματική πρόοδο του τόπου αφορίσθηκαν απ΄ το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας απ΄ την αυτοκέφαλη Ελλαδική Εκκλησία η σκυτάλη των κατάρων και των αφορισμών πέρασε στα χέρια της.




Το σημερινό Ρωμαίικο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα παρωχημένο ιστορικό απολίθωμα του μεσαιωνικού παρελθόντος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία παράκμασε και διαλύθηκε απʼ την προδοτική δράση του ίδιου του Πατριαρχείου και εν γένει της θρησκείας, που είχε επιλέξει να επιβάλλει στην επικράτειά της, το Χριστιανισμό. Ανέκαθεν, αλλά μέχρι και σήμερα υπηρετεί τα συμφέροντα του Τουρκικού κράτους. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πολίτης Τουρκικής καταγωγής όπου το 1961 έως το 1963 υπηρέτησε ως αξιωματικός του Τουρκικού στρατού. Φιλότουρκοι ήταν διαχρονικά και όλοι ανεξαιρέτως οι πατριάρχες του.

Ανώνυμος είπε...

Το Πατριαρχείο, σύμφωνα με το ημερολόγιό του, αργεί "κατά τας εθνικάς εορτάς". Ως εθνικές γιορτές δεν εννοεί όμως, τις Ελληνικές, αλλά τις Τουρκικές. Η επέτειος της "Νίκης του Αρχιστρατήγου" μάλιστα, που γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου, αφορά στις αφαγές του Ελληνισμού κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή (Αυγ. 1922) και στον "Αρχιστράτηγο" της γενοκτονίας μας, Κεμάλ Ατατούρκ.




Άν κάνουμε λάθος, ας μας το αποδείξει ο κ. Βαρθολομαίος αίροντας τους αφορισμούς κατά της Επανάστασης και των επαναστατών. Τα επτά χωριά μεταμελήθηκαν βέβαια και ζήτησαν συγχώρεση για τις ενέργειες των προγόνων τους. Μήπως επιθυμεί ο πατριάρχης να ζητήσουν κι οι νεοέλληνες συγνώμη γιά την Επανάσταση του 1821;

Patridas είπε...

ρε ταβανι, τουντα κλάσαρα εν τιποτε χωρκό τις Κορνουάλης για ρε;

Ανώνυμος είπε...

Και τα μυαλά στα κάγκελλα.

Patridas είπε...

ρε ουσσου όλαν εδκιοξαν σε οι ρέγγες τσιε ιρτες να μας πελλάνεις εμας;

εντελως απορητικα......

Ανώνυμος είπε...

Αφόρισαν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Φοβήθηκαν και πάλι τον Σουλτάνο;

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση μεσαιωνισμού, καισαροπαπισμού και θρη- σκοληψίας, που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρω- τοπορεί στη θεοκρατία και συνακόλουθα στη διαφθορά και την υπανάπτυξη.

Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Με δόλιους και συνομωτικούς τρόπους η ηγέτιδα δύναμη της Ρωμιοσύνης η Ορθόδοξη Εκκλησία, κατάφερε να καπελώσει και να και υποβαθμίσει όλους του υγιείς μηχανισμούς του νέου κράτους και κυρίως την παιδεία. Μία μικρή διακοπή με προσπάθεια επαναφοράς των Ελληνικών αξιών έγινε κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας και του Όθωνα. Έκτοτε το Νεοελληνικό κράτος μεταλλάχθηκε οριστικά σʼ ένα Νεορρωμαίικο τριτοκοσμικό κρατίδιο, που μέχρι σήμερα υπολειτουργεί και τρεμοσβήνει κάτω από την ορθόδοξη πνευματική κυριαρχία.




«Ω ταλαίπωρος Ελλάς, δεν ανεστήθης εκ του τάφου, απλώς ήλλαξες τάφον, απʼ τον Τουρκικόν εις τον Χριστιανικόν». Τα λόγια του μεγάλου Έλληνα Διαφωτιστή Αδαμαντίου Κοραή θα ηχούν για πάντα στʼ αυτιά μας και θα μας δείχνουν το μέγεθος της πολιτιστικής μας καταδίκης και της εθνικής μας τραγωδίας, που εκτυλίσσεται χωρίς διακοπή έως σήμερα.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πομφόλυγες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου στον Τύπο λίγο πριν τον θάνατό του: «Ήρωές μας δεν είναι οι αρχαίοι ήρωες και φιλόσοφοι ούτε οι αγωνιστές του ʼ21, ήρωές μας είναι οι μάρτυρες και οι άγιοι της Ορθοδοξίας, που πέθαναν για την πίστη τους», εννοώντας βεβαίως αυτούς που πέθαναν για τα συμφέροντα (οικονομικά και εξουσιαστικά) της Ορθοδοξίας και όχι για την Ελλάδα.

Aντρέας Αντρέου είπε...

Φίλε Ussu Olan
Ο άνθρωπος σήμερα μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε ταπείνωση , εκτός από την θρησκευτική.
Η θρησκεία είναι πολύ ευαίσθητο θέμα και άκρως επικίνδυνο για να παίξεις μαζί του.
Η χρήση των λέξεων παγανιστής η αιρετικός θεωρούνται υβριστικές και ρατσιστικές.

Σε κάποια σημεία που ανάφερες όσον αφορά κάποια ιστορικά γεγονότα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο παρόλο που με ενοχλούν κάπως. Όμως θρησκεία δεν είναι οι εκάστοτε ιεράρχες που την εκπροσωπούν.

Η μεγάλη μου απορία είναι η εξής :
Εσύ τελικά τι είσαι ?
1) Ιουδαιοχριστιανός που βαπτίστηκες από μωρό και πήρες το χρίσμα ως τέτοιος ?
η
2) είσαι έλληνας εθνικός(πατρώα θρησκεία ) και υπέρμαχος του αρχαίου ελληνικού πνεύματος ?

antonis είπε...

1ον Κατηγορούντες οι Εθνικοί τους Χριστιανούς για διάφορες καταστροφές προσπαθούν να αποδείξουν - μετατρέψουν την νέα Διαθήκη του Χριστού «αγαπάτε αλλήλους» εις την «μισείτε αλλήλους». Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όμως καθόσον την νέα Διαθήκη παρέλαβαν οι μαθητές υπό το Χριστό και δεν δύναται να αλλάξει μεταγενέστερα. Η μη εφαρμογή της νέας Διαθήκης από τους ανθρώπους πηγάζει από την ατέλεια αυτών και όχι από την ατέλεια του Χριστού ούτε της Διαθήκης. Υπεύθυνοι για διάφορα ευτράπελα ήταν, είναι και θα είναι αρκετοί ηγήτορες, θρησκευτικοί και μη, κάποιοι από τους φανατισμένους πιστούς και όχι η Θρησκεία του Χριστιανισμού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες οι Χριστιανοί διετέλεσαν μέγιστο φιλανθρωπικό έργο προς πάντες ακόμη και προς αυτούς που τους εδίωκαν, τους Εθνικούς και τους Ιουδαίους δηλαδή. Πλείστα φιλανθρωπικά ιδρύματα ιδρύονται δίπλα από τις εκκλησίες. Κατά τον λοιμό της Αλεξάνδρειας και ενώ οι Εθνικοί εγκατέλειπαν και τους δικούς τους, οι Χριστιανοί περιέθαλψαν πάντες. Η εκκλησία της Ρώμης τον Γ΄ αιώνα περιέθαλπε 1500 χήρες και ενδεείς. Τα ήθη των Χριστιανών εκείνης της εποχής ήταν τέτοια ώστε εξέπλησσαν τους Εθνικούς τόσο με την αυτοθυσία τους κατά τους διωγμούς (δυνατή πίστη σε αληθινό Θεό) όσο και με την εν αλλήλους αγάπη «ἴδετέ πως ἀγαπῶσιν ἀλλήλους καί πως εἶναι ἕτοιμοι να ἀποθάνωσιν ὑπὲρ ἀλλήλων». Κρίμα που αρκετά από αυτά τα ήθη θα εγκαταλειφθούν μετά από αρκετούς «χριστιανούς».

2ον Το χειρότερο και πιο άσχημο που πράττουν οι Έλληνες Εθνικοί είναι αυτή η «ιδιωτικοποίηση» της Ελληνικής αρχαιότητας στους δικούς τους θρησκευτικούς «Εθνικούς κύκλους» και μερικές φορές δυστυχέστερα, σε αυτούς τους πολιτικούς προσπαθώντας να αποστασιοποιήσουν την αρχαιότητα από τους ομοεθνούς τους Έλληνες Χριστιανούς με απώτερο σκοπό το διαχωρισμό και την διαφοροποίηση του όρου Χριστιανός από τον όρο Έλληνας. Αυτός ο διαχωρισμός μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό που επιπρόσθετα, υπόγεια και έμμεσα προσπαθεί να εξοβελίσει τον Ιησού Χριστό από την ψυχή και την θρησκευτική εσωτερικότητα του ανθρώπου με Ελληνική καταγωγή. Αυτή είναι μια προσπάθεια η οποία δεν γίνεται να έχει επιτυχή έκβαση καθόσον είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας. Οι ίδιοι αρχαίοι Έλληνες των προχριστιανικών αιώνων (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.) όχι μόνο δέχθηκαν την χριστιανική πίστη και τον Χριστό χωρίς να τους το επιβάλει κάποιος αλλά επιπροσθέτως μαρτύρησαν για να διατηρήσουν την πίστη τους κάτω από την Ρωμαϊκή Εθνική πίεση των διωγμών. Επίσης οι «αρχαιολάτρες - Εθνικοί» πέφτουν σε πλήθος ιστορικά ατοπήματα και κακοτοπιές ώστε να διαγράψουν αυτήν την ιστορική περίοδο (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.) από την Ελληνική ιστορία. Πλείστες φορές έρχονται και σε σύγκρουση μεταξύ τους, προσπαθώντας να χωρίσουν και να περιφράξουν σαν ιδιωτικό χώρο - ιδιοκτησία, ωσάν νέοι Κολόμβοι, περιόδους της αρχαιότητας κατά τις οποίες άλλοτε η αρχαία ελληνική θρησκεία δεν έχει εισάγει τις ανατολικές επιρροές - μυστήρια, π.χ. στην Δήλο λατρεύονταν προς το τέλος της αρχαιότητας οι θεοί Σάραπης, Ανούβιος, Ίσιδος, Αρποκράτης και Αστάρτη, άλλοτε φρενάροντας την αρχαία θρησκεία προ της εποχή του Αλεξάνδρου, είτε άλλοτε διαγράφοντας επιρροές των γειτονικών λαών. Έτσι κατηγορούν τον Μ. Αλέξανδρο που θέλησε να γίνει Ολύμπιος Θεός, κατηγορούν τους ανατολικούς λαούς, έστω και αν οι αρχαίοι Έλληνες θρησκευτικά βρίσκονταν σε πλήρη ανάμειξη με αυτούς και άλλοτε γυρίζουν βαθιά πίσω στην προϊστορία ψάχνοντας για Ελληνικές θρησκευτικές καθαρότητες, οι οποίες φυσικά είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να ευσταθήσουν. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεως του αρχαίου πολιτισμού από τους σημερινούς Εθνικούς, γεννιούνται και τα ευτράπελα της διαμάχης των κύκλων τους, για το ποιος είναι «αυθεντικός Έλληνας» και ποιος όχι. Με αυτόν τον τρόπο το «αρχαίο μεγαλείο» που θέλουν να περάσουν μέσα από τα έντυπά τους καταντάει έρμαιο των συγκρούσεών τους, λες και ο Ελληνικός πολιτισμός χρωστάει το μεγαλείο του στην «ιδιωτική πέννα» ορισμένων αρθρογράφων, και όχι στην οικουμενική «ουσία» του.

antonis είπε...

3ον Εθνικά ο γράφων δηλώνει Έλληνας αλλά και Ρωμιός και δεν δέχεται για κανέναν λόγο, ότι είναι λιγότερο Έλληνας ή λιγότερο θαυμαστής των αρχαίων προγόνων από «αυτούς» που πιστεύουν στο «12θεο». Αυτή η κατηγορία, του λιγότερο εθνικά Έλληνα, είναι ενάντια σε εκατομμύρια ορθοδόξων, ακόμη και μη πιστών Χριστιανών της Ελλάδας. Μήπως αυτοί δεν είναι Έλληνες επειδή δηλώνουν πίστη στον Ιησού Χριστό ή όχι; Από πότε η Θρησκευτική ταυτότητα αποτελεί υποχρεωτικά και εθνική ταυτότητα; Μπορεί να είναι συνδεδεμένη η θρησκεία με ένα κράτος αλλά όχι με εθνότητα. Οι Εθνικοί κάνουν συνεχώς το λαθεμένο διαχωρισμό : Έλληνες Εθνικοί και Χριστιανοί μισέλληνες όπως επίσης το διαχωρισμό Ελλάδα - Βυζάντιο. Ξεχνούν έντεχνα την οικιοθελή βάπτιση των Ελλήνων στο Χριστιανικό δόγμα, πριν από την ίδρυση του Βυζαντίου (50 μ.Χ. - 330 μ.Χ.) καθώς επίσης ότι το Βυζάντιο ήταν και Ελλάδα πολύ νωρίτερα από την εποχή που ο Ξενοφώντας έφερε τους Μύριους του εκεί και τους παρέδωσε στον Σπαρτιάτη στρατηγό Θύμβρωνα . Αν υποθέει κανείς ότι οι Έλληνες Χριστιανοί δεν ήταν και δεν είναι ομοεθνείς, τότε πρέπει και να δεχθεί ότι το θρήσκευμα αλλάζει την εθνικότητα. Αν είναι έτσι, εφ’ όσον η πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα είναι Χριστιανοί, μήπως άραγε οι Δωδεκαθεϊστές πρέπει να θεωρηθούν αλλοεθνείς, δηλαδή μη Έλληνες; Κι αν το θρήσκευμα ορίζεται ως το πρώτο κριτήριο εθνικότητας, αυτό δεν είναι αντίθετο με την πίστη των Εθνικών περί «Ελληνικής βιολογικής και γεωγραφικής καταγωγής»; Επίσης μήπως ο Χριστιανισμός απαγόρευσε στους Έλληνες να είναι εθνικά υπερήφανοι ή δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν Έλληνες Χριστιανοί πατριώτες; Εξάλλου Εθνικός δεν σημαίνει Έλληνας όπως επίσης Χριστιανός δεν σημαίνει Έλληνας . Άλλο οι θρησκείες κι άλλο οι εθνότητες. Κι αν ακόμη υποθέσουμε, λαθεμένα, ότι οι θρησκείες υποδηλώνουν αποκλειστικά εθνότητες, τότε πρέπει και να γνωρίζουμε ότι η αρχαία «Ελληνική» θρησκεία δεν είναι απόλυτα Ελληνικής προελεύσεως αλλά αποτελεί μίγμα θρησκειών και άλλων εθνοτήτων και δηλαδή ανατολικών, όπως π.χ. Αιγυπτίων όπως αναφέρεται και από τους ίδιους τους αρχαίους ιστορικούς και φιλόσοφους. Επίσης τι να πει κανείς για τους αλλόθρησκους ή άθεους Έλληνες; Μήπως και αυτοί δεν είναι ομοεθνείς των Ελλήνων; Η Ορθόδοξος Χριστιανική πίστη μοιάζει στην προέλευση με την αρχαία και δηλαδή είναι μείγμα Ιουδαϊσμού (Ανατολής) και Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, αλλά διαχωρίζεται σαφώς από την τελευταία καθώς αποκαλύφτηκε στον κόσμο από τον Σωτήρα Θεό Ιησού Χριστό και δεν αποτελεί επινόηση της ανθρώπινη φύσης όπως η ειδωλολατρία και ο ελληνικός φιλοσοφικός Εθνισμός.

antonis είπε...

4ον Η πίστη στους Ολύμπιους θεούς και στις φυσικές θεότητες (άλση, ποταμούς, λίθους) δεν οδηγεί «ως δια μαγείας» τον λάτρη στα «φώτα» της αρχαίας Ελλάδας ούτε εξελληνίζει. (Λογική Εθνικών: εφόσον οι «πεφωτισμένοι» αρχαίοι ήταν Εθνικοί, έτσι πρέπει και εμείς οι σημερινοί να είμαστε Εθνικοί ώστε να είμαστε και εμείς «πεφωτισμένοι» και να είμαστε και πιο πολύ Έλληνες). Με την ίδια λογική υποστηρίζεται δηλαδή ότι: αν κάποιοι σημερινοί Έλληνες αρχίσουν να λατρεύουν τους αρχαίους Αιγυπτίους, θεούς τότε «αυτομάτως» θα αποκτήσουν και τα επιστημονικά «φώτα» των αρχαίων Αιγυπτίων και θα μετατραπούν και οι ίδιοι σε Αιγυπτίους και ίσως καταφέρουν να φτιάξουν και καμιά πυραμίδα ανάλογη με αυτή του Χέοπα. Οι επίσης «πεφωτισμένοι» Ίωνες και μη φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας αμφισβήτησαν, νωρίτερα από τους Χριστιανούς, την Εθνική πίστη και τον πολυθεϊσμό ως ανούσιο. Το σημαντικότερο όμως παράδειγμα και απόδειξη ότι δεν υπάρχει ολοκληρωτική σχέση μεταξύ Εθνισμού και Ελληνικού πολιτισμικού πνεύματος, αποτελεί ακριβώς ένα επίμονο επιχείρημα των Εθνικών που χρησιμοποιείται ενάντια στον Χριστιανισμό. Υποστηρίζουν οι Εθνικοί, ότι ενώ με τον Χριστιανισμό ο «κόσμος» περιέπεσε σε επιστημονικό σκοταδισμό για πάρα πολλά χρόνια, αντιθέτως με την επιστροφή στην Ελληνική αρχαία πραγματεία, σημειώθηκε ο περίλαμπρος Διαφωτισμός που έφερε άπλετο φως να λάμψει και πάλι στην Ευρώπη. Μπορούν να εξηγήσουν λοιπόν τότε οι Εθνικοί, πως κατάφεραν οι Χριστιανοί του μεσαίωνα να διαφωτιστούν από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, εφόσον δεν είναι οι ίδιοι Εθνικοί; Πώς άραγε κατάφεραν οι Χριστιανοί διαφωτιστές, αυτό που οι Εθνικοί προσάπτουν μόνο στο δικό τους θρησκευτικό κύκλο; Το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διαφωτίζει πάντοτε σε ορισμένους τομείς την ανθρωπότητα, πέρα από θρησκευτικά ζωνάρια που προσπαθούν να περισφίξουν μέσα στον χώρο τους τον πολιτισμό και το δημιουργικό πνεύμα. Ο Χριστιανισμός δεν έφερε συσκότιση, αλλά την συσκότιση την έφερε και πάλι η απόλυτη εξουσία που ήθελε να εξουσιάζει και να ελέγχει τα πάντα χρησιμοποιώντας αυτή την φορά σαν σύμμαχό της τα θεία, πράγμα που συνέβαινε και στην αρχαιότητα όταν π.χ. ένας Βασιλιάς υποδύονταν τον Διόνυσο για να παντρευτεί προσάπτοντας στον εαυτό του Θεϊκή υπόσταση ή όταν οι εθνικοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες αποτελούσαν προσωποποιήσεις του Θεού. Συσκοτισμό έφερε και η απόλυτη έως δουλική πίστη στις αξίες του δυτικού διαφωτισμού, που αν και είχε εν αρχής σκοπό την επιστημονική γνώση, σε μερικές εκφάνσεις του, κατευθύνθηκε στην φυσική θρησκεία και στην σημερινή ειδωλολατρία και αρχαία δεισιδαιμονία.

5ον Όπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αναλόγως ιστορία της αρχαίας Ελλάδας δεν είναι μόνο Κλασικοί χρόνοι στην Αθήνα του Περικλή (5ος - 4ος αιώνας π.Χ.), όπως πολλοί Εθνικοί θέλουν με αυταρέσκεια να πιστεύουν. Ήδη από πολύ νωρίτερα (3000 π.Χ.) υπάρχουν πολύ αξιόλογοι πολιτισμοί όπως της Θεσσαλίας (2800-2400 π.Χ.), ο Κυκλαδικός πολιτισμός (πρωτοκυκλαδική περίοδος 2800-2000 π.Χ., μεσοκυκλαδική 2000-1600 π.Χ., υστεροκυκλαδική 1600-1100 π.Χ.), ο Μινωικός πολιτισμός (2600π.Χ- 1200 π.Χ.), ο Μυκηναϊκός πολιτισμός (1500 π.Χ.-1000 π.Χ.), ο Κορινθιακός πολιτισμός, ο Ελληνικός Μεσαίωνας (10ος - 7ος αιώνας π.Χ.), η αρχαϊκή περίοδο (7ος - 5ος αιώνας π.Χ.), & η Ελληνιστική περίοδο με κέντρο την Αλεξάνδρεια (3ος π.Χ. - 5ος μ.Χ. αιώνας). Άρα δεν είναι αυθαίρετο να μιλάμε για Ελληνική θρησκεία αναφερόμενη στην Ολύμπια Θρησκεία που μεσουράνησε σε μια σειρά ετών, αλλά όχι αποκλειστικά και σε όλες και ούτε αποκλειστικά με την ίδια μορφή, ούτε υπερκαλύπτοντας όλο τον ελλαδικό χώρο;

antonis είπε...

6ον Υποστηρίζεται ότι οι Εθνικοί (και Έλληνες) «εδιώχθησαν» από τους Χριστιανούς (και Έλληνες), καθόσον απαγορεύθηκε η Εθνική πίστη στο Βυζάντιο και επί Κωνσταντίνου, Θεοδόσιου Α΄ & Β΄, Ιουστινιανού, καταστράφηκαν αρχαίοι Εθνικοί ναοί και επισημοποιήθηκε η Χριστιανική πίστη αλλά ξεχνιέται ότι προηγήθηκαν για 3 αιώνες οι άγριες διώξεις των Χριστιανών (και Ελλήνων) τόσο στην Ιταλία, Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα με την βοήθεια και το μίσος των Εθνικών (και Ελλήνων). Δικαιώματα στους Χριστιανούς δίνονται μέχρι και τον 4ο -5ο αιώνα μ.Χ. εν καιρώ Βυζαντινής / Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Εθνικοί κατείχαν δικαιώματα τα οποία δεν κατείχαν οι Χριστιανοί. Επί Εθνικών αυτοκρατόρων του Ρωμαϊκού κράτους, οι Χριστιανοί διώχθησαν άγρια με κρατικά διατάγματα, και όχι μόνο καταδικάζονταν σε θάνατο αν δήλωναν Χριστιανοί, αλλά με φοβερά βασανιστήρια (ρίξιμο σε καυτό λάδι, πυρά, κάψιμο μέσα σε είδωλα κ.α.) προσπαθούσαν οι Εθνικοί να τους εξαναγκάσουν να αρνηθούν το Χριστό. Αυτό συνέβαινε και στον Ελλαδικό χώρο με την βοήθεια των Εθνικών (Ελλήνων και μη). Από όσο είναι γνωστό ιστορικά, επειδή συχνά γίνεται σύγκριση Ιεράς Εξέτασης της Δύσης και Ορθοδοξίας πρέπει να αναφερθεί ότι πυρπόληση ανθρώπων στο Βυζάντιο, παρόλο ότι χριστιανικά άκρως κατακριτέα, υπάρχει μόνο ενάντια στους μάγους (μαγγανάρηδες, μαγγανάριοι, μαγγαροδαίμονες) όπου και γινόταν θέαμα στον Ιππόδρομο και μόνο μια καταδίκη στην πυρά αιρετικού επί αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού και συγκεκριμένα ενάντια στον αρχηγό της αίρεσης των Βογομίλων Βασίλειο. Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι οι καταδίκες πλείστων μαγγανάρηδων δεν γίνονταν για θρησκευτικά κριτήρια αλλά για υποθέσεις απάτης, κλοπής κ.λ.π., όπως κάνουν σήμερα διάφορα μέντιουμ, καφετζούδες κ.α. Απλώς τότε τα χρόνια ήσαν διαφορετικά και ο ποινικό κώδικας αντικατόπτριζε τα ήθη των ανθρώπων κληρονομημένα από περασμένες εποχές.

antonis είπε...

Μία από τις πιο συχνές συκοφαντίες πολλών Νεοπαγανιστών, είναι η διαστρέβλωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας. Παραπονούνται ότι δήθεν το Συνοδικό της Ορθοδοξίας αναθεματίζει το Ελληνικό έθνος! Φυσικά αποκρύπτουν ότι τον καιρό που γράφτηκε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, όχι μόνο δεν είχαν ακόμα υπάρξει οι Έλληνες ως έθνος, αλλά ότι και η ίδια η λέξη: "Έλληνας", είχε την έννοια "Ειδωλολάτρης". Και τέλος, αποκρύπτουν ότι το Συνοδικό της Ορθοδοξίας απευθύνεται σε Χριστιανούς, ανεξαρτήτως έθνους!

Ερμηνεία αποσπάσματος του Συνοδικού



Επτά αναθέματα κατά των "ΕΛΛΗΝΩΝ" από το Τριώδιον τα οποία περιέχονται στο «Συνοδικό της Αγίας Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας» και τα οποία αναγιγνώσκονται και σήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρατίθενται και εξηγούνται στη συνέχεια:



Κείμενο
Εξήγηση

Επί τοις φρονούσι και λέγουσι κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενάργειαν της τρισυποστάτου θεότητος, ως κτιστήν εκ τούτου πάντως και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν. Κτιστή γάρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν άκτιστον δε, άκτιστον χαρακτηρίζει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσι εις θείαν παντελή περιπίπτειν, και την ελληνικήν μυθολογίαν και την των κτισμάτων λατρείαν, τη καθαρά και αμώμω των χριστιανών πίστει προστριβομένοις. Μή ομολογούσι δε κατά τας αγίας θεοπνεύστους θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα, άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου θεότητος ανάθεμα τρις.
Το κείμενο αυτό ξεκάθαρα αναφέρεται σε όσους πιστεύουν πώς οι ενέργειες και η δύναμη του Θεού καθώς και η ουσία του είναι κτιστά και ουσιαστικά μέρος του κόσμου και όχι η δημιουργική και τελική αιτία του η οποία βρίσκεται έξω απ’ τον κόσμο. Εναντίον αυτών καταφέρεται το παραπάνω απόσπασμα. Και αντιπαραβάλλει την ειδωλολατρική και γενικά τη μη Χριστιανική μυθολογία και θεολογία για να καταστήσει την διαφορά ακόμη ευκρινέστερη.

Τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταίς δόξαις αυτών ταίς ματαίαις επομένοις, και, και ως αληθέσι πιστεύουσι και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσαις εγκειμένοις, ώστε ετέρους ποτέ μεν λάθρα, ποτέ δε φανερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ανάθεμα τρις.
Αυτό πάλι είναι υπέρ των Χριστιανών. Γιατί φανερώνει ότι η Εκκλησία δεν αντιτίθεται στην μελέτη των αρχαίων σοφών αλλά στο να πιστεύουμε ότι όλα όσα είπαν είναι αληθή και αλάνθαστα. Και καλώς κάνει την διευκρίνιση αυτή και το ίδιο πίστευαν και οι αρχαίοι.

Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, εφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα, και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ανάθεμα τρις.
Μερικές παθολογικές Πλατωνικές ιδέες αναφέραμε ήδη. Εδώ παρουσιάζονται μερικές ακόμη. Όπως βλέπεις το κείμενο κάνει σαφή διάκριση και δεν κατηγορεί τον Πλάτωνα ούτε το σύνολο του έργου του αλλά διευκρινίζει ότι διαφωνεί με κάποιες από τις ιδέες του που είναι εσφαλμένες, όπως π.χ. «το αυθυπόστατό της ύλης».

Τοις δεχομένοις και παραδίδουσι τα μάταια και ελληνικά ρήματα, ότι τε προΰπαρξίς εστι των ψυχών, και ουκ εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, ότι τέλος εστί της κολάσεως η αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια των τοιούτων λόγων την βασιλείαν των ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ήν αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο και δια πάσης της Παλαιάς και Νέας Γραφής ημείς παρελάβομεν ότι και η κόλασις ατελεύτητος και η βασιλεία αΐδιος, δια δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύουσι, και ετέροις αιωνίας καταδίκης προξένους γενομένοις ανάθεμα τρις.

antonis είπε...

Τοις ευσεβείν μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα τρις.
Τά των Ελλήνων δυσσεβή δόγματα.. Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι το νόημα της φράσεως αυτής. Δηλώνει ότι η Εκκλησία με την Άγια αντίληψη που έχει για τον Θεό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με χαμηλές περί θείου δοξασίες με τις οποίες είναι γεμάτες οι πολυθεϊστικές μυθολογίες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι η Εκκλησία η πρώτη οπού εκφράζει τέτοιες θέσεις. Πολύ πριν απ’ την ίδρυσή της ο ΠΛΑΤΩΝ έλεγξε κάθε πάτρια ιδέα περί θεού και έδειξε το άτοπο αυτής. Μάλιστα φυγάδευσε κυριολεκτικά τον Όμηρο από την «Πολιτεία» του, διότι θεώρησε ότι οι ανήθικοι μύθοι για τους θεούς αποτελούν επιζήμια πρότυπα για τους νέους. Τόνισε εμφατικά ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έπλασαν ψευδείς και ανάξιους μύθους για τους θεούς (Πολιτ. 368Α-383C). Αρνήθηκε ουσιαστικά την πατρώα ειδωλολατρική θρησκεία και προσηλώθηκε στην δική του ιδεατή θεότητα, το «Όντως Όν».

Ο Πλάτωνας όμως δεν ήταν ο μόνος. Ο ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ Ο ΚΟΛΟΦΩΝΙΟΣ τόλμησε να αρνηθεί την κρατούσα ειδωλολατρική θρησκεία της εποχής του και να διακηρύξει επίσημα: «Είς Θεός, εν τέ θεοίσι και ανθρώποισι μέγιστος ούτε δέμας θνητοιςι όμοιος ουδέ νόημα». Όμως «πάντα θεοίσ’ ανέθηκαν Όμηρος θ’ Ησίοδος τε... όσσα παρ’ ανθρώποισιν ονείδεα και ψόγος εστίν, κλέπτειν, μοιχεύειν τέ και αλλήλους απατεύειν» (Ξενοφ. Άπ.,11)! Τούς θεούς θεωρούσε εξ ολοκλήρου ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΦΥΣΗ. Υποστήριζε μάλιστα πώς όσοι πιστεύουν ότι οι θεοί γεννήθηκαν, ασεβούν το ίδιοι με όσους λένε πώς οι θεοί πεθαίνουν!

Τέλος ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Υποστήριζε πώς ο Όμηρος και ο Ησίοδος, αποδίδοντας στους θεούς κακίες και ανηθικότητες είχαν ολέθρια επίδραση στα ήθη των ανθρώπων. Ακόμη στηλίτευσε τον ανόητο ανθρωπομορφισμό, τόνισε την απόλυτη διαφορά ανθρώπου και Θεού (Αποσπ. 88) και απειλούσε όσους έκαναν ανίερες τελετές (Βακχισμός, ιερά όργια, ιερή πορνεία κ.λπ.).

Δεν συνεχίζω. Τα παραπάνω δείχνουν την ορθότητα της Εκκλησίας όταν μιλά για δυσσεβή δόγματα.

antonis είπε...

Τοις την μωράν των έξωθεν (στο σημείο αυτό οι Νεοειδωλολάτρες προσθέτουν: «= Ελλήνων») φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμούσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ανάστασιν, και κρίσιν, και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ανάθεμα τρις.
Εδώ πάλι δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος Έλληνας αλλά προστίθεται εκ των υστέρων! Ας είμαστε σοβαροί. Στο κάτω κάτω το κείμενο αναφέρεται στην μετεμψύχωση και σε όσους αρνούνται την ανάσταση. Αν τώρα αυτοί είναι Έλληνες, Ινδοί, Χριστιανοί, Πολυθεϊστές και δεν ξέρω ‘γώ τι άλλο, δεν έχει σημασία.

Τοις λέγουσιν ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά αγίων και καθολικών συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων πατέρων αναθέματι καθυποβληθέντας, ως αλλότριοι της καθολικής εκκλησίας δια την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονες εισι κατά πολύ, και ενταύθα και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ανάθεμα τρις.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Εφόσον το ανάθεμα σημαίνει αποκοπή και αποβολή από το σώμα της Εκκλησίας, η επιβολή του σαν ποινή έχει νόημα μόνο εφ’ όσον εφαρμόζεται σε μέλη της Εκκλησίας. Δεν έχει νόημα να αναθεματιστεί κάποιος Μουσουλμάνος, Εβραίος ή Δωδεκαθεϊστής αφού δεν είναι μέλη της Εκκλησίας, από τι θα αποκοπούνε από κάτι από το οποίο δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι; Όχι φυσικά.

Επομένως με τα παραπάνω δείξαμε ότι το ανάθεμα αναφέρεται σε όσους είναι ήδη Χριστιανοί και νοθεύουν την πίστη τους με δοξασίες ξένες προς την πίστη τους όπως ειδωλολατρικές ή οι αιρετικές. ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.




Ένα τροπάριο

Ναούς ειδώλων (στο σημείο αυτό οι Νεοειδωλολάτρες προσθέτουν: «= ελληνικούς») καθείλετε αθλούντες, και εαυτούς της Τριάδος θείους ναούς εδομήσασθε, αθλοφόροι κυρίου αγγέλων συνόμιλοι.
Για άλλη μία φορά ο όρος «Ελληνικός» προστίθεται από έξω. Όπως είναι εμφανές όμως, στόχος του υμνογράφου δεν είναι να δείξει την αντίθεση με τον Ελληνισμό (αν υπήρχε αυτή) αλλά με τα είδωλα. Μπορούσε κάλλιστα να πει «Ναούς Ελλήνων..» Και οι δυο λέξεις έχουν ίδιο αριθμό συλλαβών και τονίζονται στην παραλήγουσα. Έτσι δεν θα χαλούσε το μέτρο ούτε το μουσικό μέλος. Γιατί λοιπόν λέει ειδώλων και όχι Ελλήνων, αν αυτό υπονοούσε;

Ένας μακαρισμός

Οι καλάμω του Σταυρού, εκ του βυθού της αγνωσίας τους λαούς αναγαγόντες Απόστολοι, την των Ελλήνων πλάνην απεμειώσατε από της γης, απλανείς σωτήρες γενόμενοι των πιστών, αληθώς όθεν μακαρίζεσθε.
Ποια είναι αυτή η πλάνη των Ελλήνων; Μπορεί να είναι η διάθεσή τους και η δίψα τους για την αλήθεια; Όχι, γιατί και οι Πατέρες μελέτησαν και έγιναν κοινωνοί αυτής της αναζήτησης. Μήπως είναι οι επιστήμες τους; Μάλλον όχι γιατί όπως είπα και πριν οι Βυζαντινοί, θεματοφύλακες της επιστήμης αυτής ήταν. Άλλωστε σε αυτούς χρωστάμε την διάσωση των αρχαίων χειρογράφων και με τον τρόπο αυτό την ιστορική μας συνείδηση. Αν δεν υπήρχαν οι Βυζαντινοί αντιγραφείς, σήμερα το όνομα του Πλάτωνα και του Σωκράτη, του Περικλή και του Θουκυδίδη αν δεν είχε εξαφανιστεί θα σωζόταν μέσα σε μυθολογική ομίχλη. Επομένως το απόσπασμα αναφέρεται στην περί θεού αντίληψη των αρχαίων η οποία ήταν όντως πλανεμένη.


Από τα παραπάνω είναι προφανής ο δόλος των Νεοπαγανιστών, η διαστρέβλωση των νοημάτων που επιχειρούν, αλλά και η αμάθεια όσων κακόπιστα εμπιστεύονται τις συκοφαντίες τους.

Unknown είπε...

@ Ussu Olan είσαι «νεοφώτιστος έφηβος» και ανακάλυψες την αλήθεια που σου έκρυβαν;

Ξέρεις, η ιστορία δεν είναι καλαμπουράκι για φανατισμένους, όταν εκπίπτει εκεί καταντά προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς. Το να παίρνουμε αποσπασματικά διάφορα εδάφια και να τα σερβίρουμε εκτός ιστορικού πλαισίου –τι προηγήθηκε, τι έγινε μετά, γιατί έγινε αυτό που έγινε- δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, απλά προσθέτει κραυγές σε ένα ήδη κουρασμένο τοπίο.

Ζητήματα που αφορούν την Ιστορία, την εμφάνιση των θρησκειών, την εξάπλωσή τους κλπ, μόνο με ηρεμία μπορούν να συζητηθούν για να οδηγούν και κάπου-αν όχι σε τελικά συμπεράσματα- έστω στο να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αντί να υπερασπίζεται ο κάθε ένας μόνος του με πείσμα κάτι που επέλεξε ως απόλυτη αλήθεια.


@ Epanastatis- ο τρόπος σου δεν διαφέρει από αυτόν του Ussu Olan, δεν έχει καμία σημασία αν λέτε διαφορετικά πράγματα, το ύφος είναι το ίδιο. Προσωπικά οι «χλαμυδοφόροι» νέο-εθνικοί μου προκαλούν επιεικώς θυμηδία. Αλλά επειδή η αδικία με ενοχλεί και όταν φτάνει στα όρια της κακοήθειας με εξοργίζει, να γίνουν τα εξής ξεκάθαρα. Ο Όμιλος Έλευσις, είναι Όμιλος Φίλων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόεδρός του είναι ο Χάρης Φουρνίδης και όχι ο Μιχάλης Μιχαήλ.
Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην παλιά Λευκωσία, στα χρόνια της λειτουργίας του, έχουν δώσει πλήθος Ακαδημαϊκών δασκάλων εξαιρετικές διαλέξεις τα ονόματα των οποίων μπορεί κανείς εύκολα να βρει στην ιστοσελίδα του Ομίλου στην Ενότητα Εκδηλώσεις. Ακαδημαϊκοί Ιστορικοί, Αρχαιολόγοι, Γεωγράφοι, Περιβαλλοντολόγοι, Θεατρολόγοι κλπ, όλοι Πανεπιστημιακοί Διδάσκαλοι που είτε έδωσαν σημαντικές διαλέξεις ψηλαφώντας τον απέραντο πλούτο της Αρχαιοελληνικής προσφοράς, είτε έδρασαν σαν Ξεναγοί σε ωραίες επιμορφωτικές εκδρομές ανά την Κύπρο.

Ο εν λόγω Όμιλος, ναι, είναι αντίθετος με την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην Παλιά Λευκωσία. Δεν είναι αντίθετος (έχει κάνει και αντιπροτάσεις επ’ αυτού) με την ανέγερση γενικώς και αορίστως. Συμμετέχει στον Φορέα των Πολιτών-κατοίκων της Παλιάς Πόλης όπου μετέχουν ενεργά πλήθος άνθρωποι, απλοί πολίτες, καθηγητές, πολεοδόμοι, απλοί κάτοικοι, θεολόγοι κ.α. Στην πρόσφατη εκδήλωση συζήτηση που έγινε στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας ήρθαν Πολίτες όλων των ηλικιών από απλό ενδιαφέρον και αγάπη για την πόλη τους. Ας μην τους προσβάλλουμε τόσο επιπόλαια κολλώντας τους θλιβερές ετικέτες πως είναι τάχα «νεοπαγανιστές!!!». Μεταξύ τους υπήρχαν ουκ ολίγοι που δήλωσαν με κάθε συγκινητική ειλικρίνεια ευσεβέστατοι χριστιανοί πλην όμως αντίθετοι στην ανέγερση του Ναού στο συγκεκριμένο σημείο.

Η συμμετοχή άλλωστε του Ομίλου στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι μοναδική, καθώς έχει αναλάβει πολλές ανάλογες που αφορούν σε πολλά ζητήματα σχετικά με το Περιβάλλον, την ανάδειξη του Ιστορικού χαρακτήρα της Λευκωσίας κλπ.

Ελεος, ο κάθε ένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά η σπίλωση και το λέρωμα προσπαθειών που συμβάλλουν θετικά στο Πολιτιστικό μας γίγνεσθαι είναι πράγματα εξωφρενικά και κυρίως άδικα!

Λυπάμαι που συμβάλλω στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από την ουσία της που θα έπρεπε να είναι το άρθρο που φιλοξενεί σήμερα η ιστοσελίδα, αλλά, η εκτός τόπου και χρόνου παρέμβαση του Ossu Olan προκάλεσε την εμπαθή και παραπλανητική –ελπίζω αθέλητα- ανταπάντηση του Epanastatis.

arxiepiskopos είπε...

AΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΤΗΣ "ΕΥΠΩΠΑΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ"
Σένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας
συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά
για να σκεφτούν πώς θα γλιτώσουν μια για πάντα
από του γάτου τον αιώνιο βραχνά

Το συζητάγανε ημέρες και ημέρες
μα τελικά δεν καταλήξαν πουθενά
και είχαν όλοι πια συνειδητοποιήσει
ότι κομπλάρισε η συνέλευση γερά

Τότε πετάγετ' ένας νεαρός και λέει
-Βρήκα τη λύση του προβλήματος, παιδιά!
Θα πλησιάσουμε την ώρα που κοιμάται
και θα του δέσουμε κουδούνα στην ουρά

Κι όλοι φωνάξαν Μπράβο, αυτό είναι, συμφωνούμε!
και πέρασε η πρόταση του παμψηφεί
μα ένας γέρος ποντικός τους λέει Δικαίωμα!
και θέτει την εξής ερώτηση

Άμα μου λύσετε αυτή την απορία
τότε δε θά΄χω αντίρρηση καμιά
Ποιός από σας τολμάει το γάτο να ζυγώσει
να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά

Και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια
κι ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά
που πάει να πει ότι δε βρέθηκε κανένας
να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά

Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες
τότε και μόνο όταν είναι εφικτές
μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις
ασ΄τες καλύτερα, καθόλου μην τις λες.

Ανώνυμος είπε...

archpiskopo Άλλο προσκυνητής και άλλο προσκυνημένος.
Άλλο το να πουλάς, άλλο να 'σαι πουλημένος.
Άλλο ή μοναξιά, άλλο ή μοναχικότης.
Άλλο το να κανείς πνεύμα κι άλλο να το 'χεις.
Άλλο να 'χεις Λόγο, άλλο να 'σαι λόγια
Άλλο τα κομποσχοίνια και άλλο τα κομπολόγια.
Άλλο νά 'χεις θέρμη, άλλο να 'χεις κάψα,
Άλλο το να κλαις, άλλο να 'σαι στην κλάψα.
Άλλο ή ευλογιά και άλλο ή ευλογία,
Άλλο να εφησυχάζεις, άλλο να 'σαι σ* ησυχία.
Άλλο ο γελέων και άλλο ο γελοίος,
όπως άλλο είναι ο Γραικός, και άλλο ο γραικύλος!

Patridas είπε...

Και σε τελική ανάλυση.......

Άλλο Αρχιεπίσκοπος και άλλο άνεφ-πίσκοπος...

arxiepiskopos είπε...

ΕΜΕΡΣΟΝ,άλλον τα κουτσιά τζι άλλον τα φασούλια.Τζι άλλον η παλικαρκά τζι άλλον το πορτολόημαν!

Ανώνυμος είπε...

Το ευφυολόγημα για τα κουτσια και τα φασούλια το έκλεψες από τον Ανευ Ορίων..

antonis είπε...

Όταν ακούτε τους Νεοπαγανιστές ή τα θύματά τους, να πιπιλάνε την καραμέλα ότι δήθεν οι Χριστιανοί "κατέστρεψαν τον Ελληνικό πολιτισμό", και ότι "είναι οι νεκροθάφτες του Ελληνισμού", είναι καλό να γνωρίζετε μερικά ιστορικά στοιχεία, για να μη σας κοροϊδεύουν. Γιατί η ένδοξη αρχαία Ελλάδα, ήδη ΠΡΙΝ από την έλευση του Χριστιανισμού είχε πάψει να υπάρχει, από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς πολέμους και την αλληλοφαγωμάρα. Ο Χριστιανισμός απλώς έβαλε την ταφόπλακα στον πολυθεϊστικό σκοταδισμό, και έδωσε μια νέα ώθηση και πνοή στον Ελληνισμό. Ο Χριστιανισμός ΔΙΕΣΩΣΕ τον Ελληνισμό από την πλήρη εξαφάνιση.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα σε τι κατάσταση ήταν ακριβώς πριν τον εκχριστιανισμό της η Ελλάδα, ειδικά η νότια, ώστε οι απάτες των αρχαιολατρών να μην ξεγελούν κανέναν. Οι Στράβωνας, Παυσανίας, Πολύβιος, Δίων Χρυσόστομος, Κικέρων, Πλούταρχος, είναι σύμφωνοι σ' αυτό: απόλυτη παρακμή.

«Η Ήπειρος είναι τώρα στο μεγαλύτερό της τμήμα έρημη (..) ως και το ιερό της Δωδώνης μένει άφωνο σαν όλα τα γύρω. Έρημες είναι και οι ορεινές περιοχές ανάμεσα στην Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Έρημο και το ιερό χώμα της Ολυμπίας, στη διάθεση των ληστών και των κακοποιών. Έρημες η Αθαμανία και η Δολοπία. Η Αιτωλία και η Ακαρνανία διασχίζονται όχι πια από ανθρώπους, μα από κοπάδια αλόγων που βόσκουν. (...) Ανάμεσα στις πόλεις της Φωκίδας, η ανάμνηση των Δελφών είναι μια εύγλωττη μαρτυρία για την καταστροφή των ανθρωπίνων μεγαλείων. Στην Βοιωτία, οι Θεσπιές, η Θήβα, δεν είναι παρά συνοικισμοί που δεν αξίζουν να αναφερθούν. Ο Πειραιάς είναι ένα χωριό με σκόρπια σπίτια (...) είναι πολύ σπάνιο να ταράζει τα νερά του κάποιο μεγάλο αιγυπτιακό καράβι. (..) Από εκατό πόλεις της Λακωνίας, τουλάχιστον οι εξήντα είναι ερειπωμένες και έρημες. Σε ένα μεγάλο τμήμα της Αργολίδας και της Αρκαδίας που ήταν άλλοτε περίφημη για τον πληθυσμό, τα τείχη τους οι ναοί τους δεν υπάρχουν πια, όπως η Μεγαλόπολη, που είναι έρημη, αφημένη στα κοπάδια και τα ερείπια. Η Κρήτη είναι νεκρή (...). Η δόξα της Χίου, των Κλαζομενών, της Σμύρνης δεν υπάρχει πια. Η Μίλητος είναι σκιά του εαυτού της. Η Παισός, η Άστυρα, η Πύρα και "μαζί μ' αυτές πολλές αρχαίες αιολικές πόλεις" αποτελούν θλιβερή ανάμνηση των καλών ημερών. Η θάλασσα που τις αγκαλιάζει είναι τώρα μια επικίνδυνη φωλιά πειρατών. (..)

Ο Κικέρωνας, σαράντα πέντε χρόνια προ Χριστού: "Εκεί στην Ελλάδα άλλοτε υπήρχαν ακμάζουσες πόλεις. Τώρα αυτές κείτονται σε ερείπια". (..)

Ο Δίων ο Χρυσόστομος λίγο αργότερα από τον Παυσανία, μας μιλά πολλές φορές για την έρημη Θεσσαλία, την χωρίς κατοίκους Αρκαδία, για τον Τάραντα, τους Μεταπόντιους, τον Κρότωνα, άφωνες και έρημες πολιτείες, μας περιγράφει για την έρημη και χωρίς κατοίκους Εύβοια, που κανένας πια δεν καλλιεργεί τα χωράφια της, η Εύβοια το νησί των νεκρών πόλεων, όπου τα σπαρτά ωριμάζουν στον περίβολο των ενδόξων τειχών, όπου τα αγάλματα των θεών και των ηρώων κείνται σαβανωμένα μέσα σε πυκνό χορτάριασμα και τα κοπάδια των ζώων βόσκοντας βεβηλώνουν τα αρχαία οικοδομήματα των πόλεων. Υπήρχε κάποτε η Ελλάδα. Τώρα "οι πέτρες και τα ερείπια των μνημείων είναι τα μόνα μέσα που θυμίζουν σ' εκείνους, που επέζησαν, το χαμένο μεγαλείο και τη λαμπρότητα".

(Orat. Xxxiii, vii)» (C. Barbagallo, Τα αίτια παρακμής της Αρχαίας Ελλάδος, εκδ. Δημιουργία, σ. 267-270).

Ο Πλούταρχος, τον 2ο αι. μ.Χ., (Περί των εκλελοιπότων χρηστηρίων, 8 (414a)) γράφει ότι «ολόκληρη η χώρα μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα τρεις χιλιάδες οπλίτες, όσους έστειλε μόνη της η πόλη των Μεγαρέων στις Πλαταιές» και ότι στη Βοιωτία κανείς «μπορεί να κάνει για ώρες να μη συναντήσει άνθρωπο πέρα από κανένα βοσκό».

antonis είπε...

«70 πόλεις των Ηπειρωτών, (λέγει ο Πολύβιος), ότι κατέστρεψε ο Αιμίλιος Παύλος (...) και έλαβε μεθ' εαυτού 150 χιλιάδας αιχμαλώτους. (...) Σήμερον που είναι κατά μέγα μέρος η χώρα [=Ήπειρος] έρημος και πολλαί των κατοικιών και ιδίως των πόλεων έχουν εξαφανισθή, και αν ήθελε τις δυνηθή να καθορίση ταύτα λεπτομερώς, δεν θα προσέφερε καμίαν ωφέλειαν δια τους τόπους, των οποίων η μνήμη τρόπον τινά έσβησε, και των οποίων η ερήμωσις αρχίσασα από πολλού δεν έπαυσεν ακόμη» (Στράβων, 7, 3 (c322)).

«Ένεκα της τελείας ερημώσεως της χώρας [=Αρκαδίας], δεν είναι ορθόν να επιμείνωμεν επί της ιστορίας της. Αι πλέον επιφανείς άλλοτε πόλεις καταστράφηκαν ένεκα των συνεχών πολέμων χωρίς να αφήσουν ίχνη, αυτή δε η χώρα έπαυσε να κατοικήται και καλλιεργήται. (...) Η Αιτωλία επίσης και η Ακαρνανία, χώραι εξ ίσου ερημωμέναι (...) Σήμερα δε και αυτή η Μεγάλη Πόλις επαλήθευσε το λογοπαίγνιον του κωμικού ποιητού "το όνομά της είναι Μεγαλερημία και ουχί πλέον Μεγαλόπολις"» (Στράβων, 8, 1 (c388)).

«Η Μεγαλόπολη», γράφει δύο αιώνες μετά ο Παυσανίας (8, 33, 1), «είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ερειπωμένη επί των ημερών μας». Δηλαδή η παρακμή συνεχιζόταν αδιάκοπα.

«Σήμερον η Μεσσηνία είναι κατά το πλείστον εγκαταλελειμμένη, χωρίς όμως τούτο να είναι κάτι το εκπληκτικόν, αφού και η Λακωνική ακόμη δύναται να μας δώσει την εντύπωσιν της ερημώσεως, εάν την συγκρίνωμεν προς ό,τι ήτο παλαιά. Διότι εκτός της Σπάρτης πρέπει να υπολογίσωμεν και τας τριάκοντα πολίχνας, αι οποίαι παλαιά υπήρχαν πέριξ της Σπάρτης» (Στράβων, Γεωγραφικά, 8, 11 (c 362)).

«Σήμερον και αυτός ο ναός των Δελφών έχει πάρα πολύ παραμεληθή (...) ο εις τους Δελφούς ναός είναι πτωχότατος τουλάχιστον εις μέταλλα πολύτιμα, αν όχι εις αφιερώματα» (Στράβων, 9, 4-8 (c419-420)).

«Οι συχνοί πόλεμοι κατερείπωσαν τα μακρά τείχη και το τείχος της Μουνιχίας και περιόρισαν τον Πειραιά εις μικράν κώμην πέριξ των λιμένων και του ναού του σωτήρος Διός» (Στράβων, 9, 15 (c395)).

«Οι Θήβες της Βοιωτίας έχουν το όνομά τους σήμερα περιορισμένο στην ακρόπολη μονάχα και σε λίγους κατοίκους. (...) Και η Δήλος, αν εξαιρέσει κανείς τους Αθηναίους που στέλλονται για τη φρούρηση του ιερού, είναι έρημη από (γνήσιους) Δήλιους» (Παυσανίας, 8, 33, 2).

«Η Αργολίδα και η Λακωνία κλείνουν η μία ύστερα από την άλλη τα λαμπρά τους εργαστήρια όπλων. Τα ορυχεία του σιδήρου και του χαλκού της Εύβοιας εγκαταλείπονται. Η Αθήνα εγκαταλείπει για πάντα τα πλούσια μεταλλεία του Λαυρίου και τις από αιώνων κεραμουργικές βιομηχανίες της (...) ζει με τα δώρα των Ρωμαίων που θα της προμηθεύσουν τακτικά σιτάρι, τρόφιμα, θα πληρώσουν τους δημόσιους αγώνες της (...) Στα πρώτα της αυτοκρατορίας η Συνέλευση του Δήμου [της Αθήνας] περιόρισε τη δικαιοδοσία της και έφθασε στο σημείο να εγκρίνει μόνο διατάγματα επαίνων και τιμών, που υπαγορεύονταν "άνωθεν" και η παλιά Βουλή του Δήμου μετατράπηκε σιγά-σιγά σ' ένα σώμα αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά για παρελάσεις» (C. Barbagallo, Τα αίτια παρακμής της Αρχαίας Ελλάδος, εκδ. Δημιουργία, σ. 222, 224, 241).

Από αυτό το μαύρο χάλι έσωσε ο Χριστιανισμός την Ελλάδα. Από μια ασήμαντη, ερημωμένη και ουσιαστικά περιφρονημένη γωνιά μιας απέραντης αυτοκρατορίας, έγινε το κέντρο της, χάρη στο Χριστιανισμό και τον Μέγα Κωνσταντίνο, που έδωσαν στους Ρωμαίους Ελληνική συνείδηση. Οι κατηγορίες των αρχαιολατρών, πως με το Βυζάντιο αρχίζει η παρακμή της νότιας Ελλάδας είναι είτε προϊόν άγνοιας είτε εσκεμμένα ψέματα.

ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

ταβανι γιατι δεν ελεγχεις το κορμι σου μπας και θελει συντηρηση?πηττα ναι αν οχι ολοι καποιοι απο τον εν λογω ομιλο βριζουν τον χριστιανισμο σε διαφορα μπλογκ η στο φεισμπουκ.περιμενω νεα στοιχεια για να το αποδειξω.δευτερο λενε για αισθητικη χωρου και για αρχαια.που ηταν οταν η ληδρας εγινε μακαριου?εμεινε κατι γερο μες στη ληδρας?επιτρεπεται ο καθε σιακολας να μου χτιζει ουρανοξυστες καταστηματων μες στην παλια πολη.τι κανουν τα καζινα εκει?τα στοιχηματα?τα κλαμπ?και να τωρα μου ηρθε γιατι δεν βλεπεις το μπλογκ του ελευσις και πες μου αν δεν εχουν σχεσεις με τους εν λογω παγανιστες.

Ανώνυμος είπε...

Pittas,
Δεν έγραψα ούτε μια λέξη υπέρ του δωδεκαθέου. Δεν είμαι έφηβος, νάχα τα νειάτα σου.
Υποστηρίζω απλά ότι τα Ελληνικά κράτη δεν μπορούν να δουν προκοπή ανάμεσα στην προηγμένη ανθρωπότητα γιατί είναι θεοκρατικά. Θεωρώ ότι όταν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου απείλησε ότι αν αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας θα καλέσει τους μαθητές να τα πετάξουν, έπρεπε να συλληφθεί και να κατηγορηθεί. Δεν υποστηρίζω τα νέα βιβλία απαραίτητα. Υποστηρίζω το δικαίωμα της όποιας εκλεγμένης κυβέρνησης οποιουδήποτε κράτους να αποφασίζει τα της παιδείας που προσφέρει, μακριά από εμπόδια της όποιας δεισιδαιμονίας. Γιατί οι θρησκείες είναι δεισιδαιμονίες που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των ηγετών τους. Το ίδιο φυσικά και η δικιά μας. Και το δωδεκάθεο.
Τί προσφέρει η θρησκείας μας σήμερα στον απλό άνθρωπο; Και αυτούς ακόμα τους φόρουν των εισοδημάτων της, αρνείται να πληρώσει, όπως ακριβώς οποιοσδήποτε άλλος απατεώνας.
Μη μου το χαλάς.
Που είδες να είμαι δογματικός;

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι τα προηγμένα κράτη ussu Olan;

Ανώνυμος είπε...

antonis,
Δηλαδή αναθεματίζετε τον αλλόδοξο, και προσπαθείς να το υποστηρίξεις κι όλας;
Ανάθεμα σε κείνον, ανάθεμα σε τούτον με . . . αγάπη;
Και ναι μιλάει για τους Έλληνες ονομαστικά και καθολικά. Όσο και αν δεν σ αρέσει έτσι είναι, πως να το κάνουμε;

Unknown είπε...

Θα μου επιτρέψεις να σου πω, πως αν κάποιοι αντέδρασαν ενεργά στα έργα του κου Σιακόλα ήταν αυτοί. Και είναι γνωστό αυτό.

Ο διαβόητος και απαράδεκτος ουρανοξύστης, όπως ξέρεις είναι πάρα πολλά χρόνια εκεί, πολύ πριν την Έλευσις κλπ.

Δεν ξέρω τι κάνουν διάφοροι σε μπλογκς, δεν με ενδιαφέρει. ΣΔτο διαδίκτυο ο κάθε ένας γράφει ό,τι του κατέβει και καλά κάνει.

Σου είπα, δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ κανέναν αλλά δεν έχω καμία διάθεση και να κατηγορώ δεξιά και αριστερά.

Γνωρίζω καλά τις δραστηριότητες του Ομίλου, γιατί τις παρακολουθώ και συχνά (όχι πάντα βέβαια) τις θεωρώ απόλυτα δόκιμες με Ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο χώρος αυτός, διαθέτει ίσως το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο στην Κύπρο με θεματολογία από την Αρχαια Ελληνική Γραμματεία, αναγνωστήριο κλπ. Το βρίσκω χυδαίο να κτυπάμε κάποιους ανθρώπους που ούτε περιουσία κάνουν από την προσπάθειά τους ούτε έχουν κανένα ίδιον όφελος αλλά επιμένουν και προσφέρουν.

Αν εσύ ή ο οποισδήποτε διαφωνεί, δικαίωμα του αναφαίρετο. Και εγώ διαφωνώ με πολλά και διάφορα. Αποφεύγω όμως να τα "χτυπάω" γιατί απλά αρέσουν σε κάποιους άλλους. Μιλάω στο επίπεδο των "απόψεων".

Σε όλα αυτά που αναφέρεις για την παλιά Λευκωσία(στοιχήματα κλπ) έχεις απόλυτο δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζω όμως, ο Όμιλος Έλευσις έχει κάνει πολλά διαβήματα για όλα αυτά τα ζητήματα-από την καθαριότητα μέχρι την αποκατάσταση ιστορικών κτισμάτων.

Στο φινάλε, κάνε μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο για να διαπιστώσεις ο ίδιος πως θα βρεθείς σε έναν γνήσιο Ελληνικό χώρο που προάγει τις Αξίες του Ελληνισμού και θα συνομιλήσεις με μια σειρά από ευχάριστους και ανοικτούς ανθρώπους πρόθυμους να συζητήσουν.

Σε ότι αφορά στο "κατεβατό" που έγραψε πιο πάνω ο Αντώνης έχω να πω μόνο τούτα:

Η ιστορία είναι επιστήμη και όχι προπαγάνδα να εξυπηρετεί την οποιαδήποτε πλευρά μας, που μπορεί να έπαιξε τον ένα ή τον άλλο ρόλο σε μία συγκεριμένη φάση της ιστορίας. Επίσης, όσα καταγράφεις, είναι ΜΙΑ ανάγνωση της Ιστορίας, απόλυτα σεβαστή.

Η σφαιρική όμως αντίληψη-για την Ιστορία- προκύπτει μόνο μέσα από τον συγκερασμό πολλών και διαφορετικών καταγραφών και πηγών που παραθέτουν διαφορετικοί έγκριτοι ιστορικοί. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για τα όσα γράφεις, Αντώνη, γιατί απλούστατα θεωρώ το διαδίκτυο παντελώς ατελέσφορο για τόσο σοβαρά ζητήματα. Οι συζητήσεις στο διαδίκτυο είναι εκ των πραγμάτων τελείως αποσπασματικές και κατά συνέπεια παραμορφωτικές. Για αυτό θεώρησα και τα "κατεβατά" του Ussu Olan, ανόητα.

Ανώνυμος είπε...

Emerson;
Αυτά που έχουν την υψηλή τεχνολογία και τη δυνατή οικονομία.
Αυτά είναι τα προηγμένα κράτη.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ussu Olan έγραφες όσο έγραφα εγώ το προηγούμενο.

Για πες μου τώρα φίλτατε με κάθε τιμιότητα.

Γιατί ήρθες σε ένα 100% ΑΣΧΕΤΟ άρθρο και θέμα και το βομβάρδισες με όλα αυτά;

Αυτή είναι συμπεριφορά "Ζηλωτή" κατ εξοχήν δογματική δηλαδή-που εγώ τουλάχιστον τη θεωρώ εξαιρετικά επιζήμια όποια άποψη και αν πρεσβεύει.

Αναφορικα΄με τα βιβλία Ιστορίας.

Είμαι ο πρώτος που πιστεύω πως ο τρόπος που διδάσκουμε Ιστορία στα μέρη μας, στα σχολεία, είναι απλά αισχρός.

Αλλά, είναι ακόμα πιο εγκληματική η επιπολαιότητα με την οποία ορισμένοι επιχειρούν να πράξουν ακριβώς το ίδιο αίσχος υπό άλλη γωνία.

Και όταν επι δεκαετίες επί δεκαετιών διδάσκεις Ιστορία με έναν Α τρόπο-άρα διαπαιδαγωγείς μια ολόκληρη Κοινωνία με έναν συγκεκριμένο τρόπο, η οποιαδήποτε αλλαγή, εξέλιξη κλπ είναι δουλειά ΜΟΝΟ των Ακαδημαϊκών δασκάλων και ΚΑΝΕΝΟΣ άλλου.

Ούτε των Ιερέων, ούτε και των Πολιτικάντηδων που κάνουν την Παιδεία λάστιχο κατά τα γούστα και συμφέροντα τους.

Ανώνυμος είπε...

Και πόσα προηγμένα κράτη ξέρεις στα οποία η θρησκεία, καλώς ή κακώς, δεν παίζει καθοριστικό ρόλο;

Ανώνυμος είπε...

Pittas,
με παρεξήγησες. Έχασες επεισόδεια!
Τα μακρόσυρτα κείμενα ήταν απάντηση στα μακρόσυρτα κείμενα του antonis.
Τα αρχικά κειμενάκια μου ήταν λιτά και είχαν σκοπό να βάλουν κάποιες υποψίες για τη θρησκεία και όσοι θα ήθελαν ας το έψαχναν.
Άρπαξε την ευκαιρία ο antonis, βρήκε την πλευρά της ιστορίας που τον εξυπηρετεί, και μας έβαλε μακρόσυρτες απαντήσεις copy-paste.Σαν έτοιμος από καιρό χα χα χα ( αστείο). Κονσέρβα!
Ε δεν έπρεπε να δει και την άλλη πλευρά; Αυτή που δεν γουστάρει καθόλου ο αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ;
Πάω για φαΐ όμως. Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ussu Olan εν εδκιάβασα λέξιν που όσα έγραψες. Είσαι τόσον πρήχτης που άμαν ανοίεις το στόμαν σου εν τα βαώνεις. Ενημπόρω έτσι τύπους όπως εσέναν τζιαι τον άλλον τον epanastatis.

Unknown είπε...

Άλλη μια πλήρης ισοπέδωση.
Ορισμένοι, προφανώς ηδονίζεστε μηδενίζοντας τα πάντα.

Οι ΗΠΑ , είναι προηγμένο κράτος. Με τεράστιες αντιφάσεις. Νέο σε ιστορία με τεράστια δύναμη. Δεν θα το αναλύσουμε τώρα το πώς και το γιατί.

Αλλά είναι προηγμένο κράτος.

Έχεις την παραμικρή ιδέα γιατί;

Γιατί παράγει Ποίηση, Θέατρο, Μουσική, Λογοτεχνία κλπ.

Για αυτό είναι προηγμένο κράτος.

Γιατί ο Dylan μπόρεσε να ξεκινήσει από το απόλυτο πουθενά, από μια θλιβερή επαρχία και να κατακτήσει τον κόσμο με την Τέχνη του.


Αλλά ξέρεις γιατί είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προηγμένο κράτος;

Γιατί ο Dylan έχει επιγόνους. Όχι μιμητές. Επιγόνους. Που συνεχίζουν αβίαστα μια παράδοση και την πάνε πιο πέρα.

Και αυτός είναι ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά, σε όλες τις εκφάνσεις.

Για αυτά είναι αληθινά προηγμένο κράτος η Αμερική. Εννοείς τι λέω Μαγγανοπήγαδο; Ή όχι; Και όλα αυτά που αναφέρω δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την οικονομική υπερδύναμη ούτε με την τεχνολογία.

Έχουν να κάνουν με κάποιους Θεσμούς χρόνια τώρα θεμελιωμένους. Όλα τ’ άλλα είναι απλώς λόγια για εκτόνωση.

Να υποθέσω πως θα με πεις "αμερικανάκι" τώρα;

Ελπίζω να έχεις περισσότερο μυαλό.

Patridas είπε...

politispittas ωραίος ο Ντύλαν, ωραίος και ο Γ. Άλλεν. Ωραίος και ο Νόαμ Τσιόμσκυ βεβαια.

Ωραίοι όμως και οι Όγντεν Τρέσσε και οι Σερένος.. Οι Κρίπς και οι Μπλάντς...

Ωραίο και το σύστημα υγειας τους.

Οραιος και ο κοινωνικος τους διαχωρισμος και ρατσισμος...

ωραία και η παγκόσμια τους πολιτική.... Που καθημερινά σκοτώνουν άμεσα και έμμεσα 100αδες κόσμου.

Προηγμένο κράτος είναι ένα κράτος που έχει όλο το πακέτο. Δεν μπορείς από την μια να βγάζεις ένα Ντυλαν και από την άλλη να σκοτώνεις όχι μόνο τους ξένους άλλα και τους δικούς σου και να λες ότι είσαι προηγμένος.

Επιλεκτικά προηγμένοι σίγουρα είναι.. Έλα όμως που υστερούν και σε άλλα τόσα.

Unknown είπε...

Ό,τι πείτε. Είναι προφανές πως μιλάμε άλλη γλώσσα. Συγνώμη και για την παρέμβαση- είχε να κάνει μόνο με τις μπουρδολογίες για τον Όμιλο Έλευσις -τον οποίο γνωρίζω καλά πως τιμούν αρκετοί Φανς αυτής της ιστοσελίδας.

Adios.

Anef_Oriwn είπε...

Είπα να παρεμβαίνω κι εγώ, [αν και ακάλεστος - κι ας με συγχωρέσουν οι άμεσα θιγόμενοι], στην εκτός θέματος [σε σχέση με το κείμενο της ανάρτησης] αντιπαραθετική συζήτηση [περί θρησκευτικών/θρησκειολογικών ζητημάτων] μεταξύ των σχολιογράφων Ussu Olan και Antoni [και με παρεμβολές - σ’ αυτήν - από τον Epanastati, αλλά και με καίριες τοποθετήσεις από τον PolitisPittas], για να καταθέσω μερικά δικά μου σχόλια και σκέψεις ...

Ένοιωσα την ανάγκη να κάμω αυτή την παρέμβαση, όχι γιατί είμαι ειδικός επί του θέματος [ιστορικός ή θρησκειολόγος] και τα ξέρω όλα, αλλά,
1. επειδή και καθώς έχω μελετήσει κάπως [έστω και ερασιτεχνικά] το θέμα, πιστεύω ότι μπορώ να εκφέρω άποψη [όχι τόσο πάνω στες λεπτομέρειες των γεγονότων, όσο πάνω στο γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα], αλλά και
2. γιατί έχω και εγώ καταπιαστεί με το συγκεκριμένο θέμα στις τελευταίες δύο αναρτήσεις μου στο Blog μου – links: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/352010.html και http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/362010.html

Κατ’ αρχάς να σημειώσω την τακτική των δύο βασικών σχολιογράφων, και του Ussu Olan, αλλά πιο πολύ του Antoni, να χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τακτική και μέθοδο του copy-paste [για να μεταφέρουν στα σχόλια τους κείμενα που βρήκαν στο διαδίκτυο] με σκοπό να στηρίξουν τες θέσεις τους. Ο μεν πρώτος για να μας πει ότι ο «Ιουδαιοχριστιανισμός» [όπως το αποκαλεί] είναι υπεύθυνος για ένα σωρό κακά που έπληξαν το (αρχαιο)ελληνικό κόσμο αλλά και τον ελληνισμό γενικότερα, και ο δε δεύτερος να προσπαθεί να “βκάλει κούππαν άπαννην” [να αθωώσει] τον Χριστιανισμό για τες καταστροφές των αρχαιοελληνικών μνημείων και τες μαζικές σφαγές και εξοντώσεις εθνικών.
[Παρενθετικά να σημειώσω ότι ΔΕΝ μέμφομαι της μεθόδου του copy-paste – εξ άλλου τη χρησιμοποιώ κι εγώ αρκετές φορές – αλλά η απουσία προσωπικών απόψεων και τοποθετήσεων καθιστούν την όλη συζήτηση βαρετή κι ανούσια!]

Anef_Oriwn είπε...

Και δυο λόγια επί της ουσίας:
Στις σημερινές [πρωινές αλλά και κατοπινές] παρεμβάσεις του ο σχολιογράφος Antonis], έχει παραθέσει ένα κατεβατό από κείμενα που έχει ανακαλύψει σε ιστοσελίδα [στο διαδίκτυο] και με τα οποία προσπαθεί να στηρίξει τες προσεγγίσεις του [link: http://www.apologitis.com/gr/ancient/yperaspisi.htm]. Δεν κατάλαβα όμως τι προσπαθεί να μας πει μ’ όλες αυτές τες παραθέσεις... Να ΜΑΣ δείξει ότι ΔΕΝ έχουν γίνει σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές [σε βάρος των εθνικών και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού] από τους τότε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες της ανερχόμενης Ανατολικής Ρωμαϊκής [και μετέπειτα ονομασθείσας Βυζαντινής] Αυτοκρατορίας; Μα γι’ αυτό το θέμα [τα εγκλήματα] γίνεται και εμμέσως παραδοχή και στο σημείο 1ον της παρέμβασης του σχολιογράφου Antoni, με ημερ. 25 Μαΐου 2010 8:41 π.μ., όπου χαρακτηριστικά [και πολύ sicάτα] ΜΑΣ λέει ότι “… Η μη εφαρμογή της νέας Διαθήκης από τους ανθρώπους πηγάζει από την ατέλεια αυτών και όχι από την ατέλεια του Χριστού ούτε της Διαθήκης. Υπεύθυνοι για διάφορα ευτράπελα ... [σημ. Ιστολόγου: «ευτράπελα» οι σφαγές ανθρώπων] ... ήταν, είναι και θα είναι αρκετοί ηγήτορες, θρησκευτικοί και μη, κάποιοι από τους φανατισμένους πιστούς και όχι η Θρησκεία του Χριστιανισμού…”
Επίσης στην εισαγωγή του εν λόγω κειμένου από το οποίο ο σχολιογραφος Antonis παράθεσε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα [όμως την εισαγωγή παρέλειψε να την παραθέσει] λέγει επί λέξει και τα εξής: “Οι ηγέτες του Χριστιανισμού θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τα θύματα που δημιούργησαν εξ ονόματός της πίστης μερικοί από τους προκάτοχους τους. Κάποιοι εξ αυτών κατεύθυναν μερικές φορές τις μάζες σε ενέργειες αντίθετες προς αυτήν. Το βάρος βέβαια δεν πέφτει μόνο στην ηγεσία αλλά και σε φανατισμένους απλούς πιστούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθεμένων ενεργειών με βάση την πίστη είναι η Ιερά εξέταση από τους δυτικούς, οι σταυροφορίες (με συνεισφορά και των Βυζαντινών) κ.α. Προσωπικά σαν Χριστιανός ο Ανώνυμος Απολογητής ζητά βαθιά συγνώμη από όλα τα θύματα, καθότι η πίστη δεν είναι επιτρεπτό να επιβάλλεται. Ο Χριστός είναι ο Πρώτος διδάξας. Η κατήχηση είναι θεμιτή, αλλά η επιβολή της πίστης δια της βίας όχι μόνο «δεν σώζει» τους άλλους, αλλά καταστρέφει τους πράξαντες και επιφέροντες την βία.”

Ως φαίνεται ΔΕΝ υπάρχει αμφισβήτηση τού ότι στ’ όνομα του Χριστιανισμού έγιναν ΚΑΙ εγκλήματα. Έχω την άποψη όμως ότι τούτα τα εγκλήματα [που διεπράχθησαν είτε με την έγκριση και την συμμετοχή ή έστω την ανοχή των εξουσιών κατά τη διαρκή τους αλληλο-σύγκρουση για επικυριαρχία] ΔΕΝ μπορούν να αναιρέσουν ή/και να καταργήσουν το βαθύτερο και πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστιανισμού για αγάπη, ειρήνη και συναδέλφωση [έστω κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό και ιδεαλιστικό] ...
[Διερωτούμαι όμως παράλληλα αν ο κος Antonis κάμνει την ίδια προσέγγιση και για τα εγκλήματα που έγιναν στ’ όνομα του σοσιαλισμού/κομμουνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η κομμουνιστική ιδεολογία στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.]

Η δική μου αυστηρή [και καυστική] κριτική [πάνω σε τέτοια θέματα] έχει ως βασικό αποδέκτη την Εκκλησία, η οποία με υποκριτικό τρόπο έχει αναγάγει σε “μέγες” και “αγίους” τους “χριστιανούς” θύτες όλων αυτών των εγκλημάτων παραγνωρίζοντας ή υποβαθμίζοντας το δικό τους ρόλο [έστω και ως ηθικών αυτουργών] σ’ αυτά! [Ή μήπως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;]

Anef_Oriwn είπε...

Στο 6ον σημείο της παρέμβασης του κου Antoni, γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού των εγκλημάτων των ΜΕΝ [δηλ. των εθνικών ή/και των ελλήνων] σε βάρος των χριστιανών κατα τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, με αυτά των ΔΕ [των χριστιανών] σε βάρος των εθνικών, από τον τρίτο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν. Προσωπικά πιστεύω ότι όλ’ αυτά [οι καταστροφικές και πολυαίμακτες συγκρούσεις] εμπίπτουν στη σφαίρα της συγκρουσης του νέου [που δεν είναι κατ’ ανάγκη και προοδευτικό] με το παλιό και στην πάλη τους για την τελική επικράτηση είτε του ενός είτε του άλλου [ κάτι που εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα - και δια πυρός και σιδήρου μάλιστα]...

Πιστεύω ότι το θέμα το ‘θεσε πολύ καλά και στες σωστές του διαστάσεις με τες παρεμβάσεις του ο PolitisPittas. Λέει χαρακτηριστικά: “… η ιστορία δεν είναι καλαμπουράκι για φανατισμένους, όταν εκπίπτει εκεί καταντά προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς. Το να παίρνουμε αποσπασματικά διάφορα εδάφια και να τα σερβίρουμε εκτός ιστορικού πλαισίου –τι προηγήθηκε, τι έγινε μετά, γιατί έγινε αυτό που έγινε- δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, απλά προσθέτει κραυγές σε ένα ήδη κουρασμένο τοπίο.
Ζητήματα που αφορούν την Ιστορία, την εμφάνιση των θρησκειών, την εξάπλωσή τους κλπ, μόνο με ηρεμία μπορούν να συζητηθούν για να οδηγούν και κάπου-αν όχι σε τελικά συμπεράσματα- έστω στο να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αντί να υπερασπίζεται ο κάθε ένας μόνος του με πείσμα κάτι που επέλεξε ως απόλυτη αλήθεια…”


Θα ήθελα όμως εν κατακλείδι να επαναλάβω τζιαι τη γνωστή ατάκα του Μαρξ [έστω κι αν ακουστώ δογματικός] που λέει πως «η θρησκεία είναι όποιο των λαών»! Δύσκολο ν’ αλλάξει αυτό!

Τέλος να προσθέσω [μια και έγινε αναφορά και στην “αίρεση” των Βογομίλων – πιο σωστά “Μπογκομίλων” ή Bogomiltsi], ότι συνήθως οι “αιρέσεις” αποτελούσαν κοινωνικά κινήματα [με ρίζες στον απλό λαό], που έρχονταν για διάφορους λόγους [συνήθως κοινωνικοοικονομικούς] σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τες κυρίαρχες εκκλησιαστικές και πολιτικές ηγεσίες – στο τέλος όμως αυτά τα κινήματα κατατροπώνονταν και διαλύονταν με τρόπους καταστροφικούς έστω κι αν δήλωναν χριστιανοί.

Patridas είπε...

Προφανές πολιτιςπιττας.....

Βλέπεις το δέντρο (τέχνες κοκ) και όχι το δάσος.... (το όλο πακέτο)

Και οι Ναζι ήταν καλοί... Αν κρατήσεις μόνο την αγάπη του Χίτλερ για την ζωγραφική και τον Βάγκνερ.

---------------------------------

Άνεφ και ο κομμουνισμός ήταν το όποιο του σοβιετικού λαού, όπου στο όνομα του κομμουνισμού έγιναν πάμπολλα κακά. Κοίταξε όμως που ο κομμουνισμός έπεσε αλλά η Ορθοδοξία παρέμεινε; Έστω και μετά από 70 χρόνια διωγμών.

Patridas είπε...

----------------------
--------όπιο----------
----------------------

επρόλαβα σε ανεφ-πίσκοπε.. Έχασες το μασουράκι που σου έταξα σε άλλο πόστ.

Anef_Oriwn είπε...

@ Patridas,
Μεν συγχύζεις τα κουτσιά με τα φασούλια [όπως είπε τζι’ ο σχολιογραφος Arxiepiskopos πιο πάνω] ...

Ο Σοσιαλισμός/Κομμουνισμός [όπως έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί] ήταν [και εξακολουθεί να είναι ακόμα - στη θεωρία όμως] ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα το οποίο στην μορφή που πήρε [στες χώρες του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”] απέτυχε και κατέρρευσε [για πολλούς και διάφορους λόγους]. Νικήθηκε [όχι από την Ορθοδοξία] αλλά από το Καπιταλισμό. Κι αυτό δεν έγινε μόνο στη Ρωσία όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι αλλά και στην Πολωνία όπου υπάρχουν Καθολικοί αλλά στην Ανατολική Γερμανία όπου έχει και Προτεστάντες καις την Αλβανία όπου πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι. Άρα ο κομμουνισμός ΔΕΝ έπεσε λόγω της Ορθοδοξίας – η οποία δεν είναι κοινωνικοοικονομικό σύστημα αλλά σύστημα αξιών που έχει να κάμει με την πίστη στο Θεό [και στον Χριστό] και διάφορες λατρευτικές τελετουργίες.

Υ.Γ.: Για τα υπόλοιπα που λαλείς για «μασουράκια» [τζιαι κλωστές τζιαι βελόνια] ξηγήθου με τον σχολιογράφο Arxiepiskopos γιατί εγώ είμαι εκτός θέματος !

Πλαστήρας είπε...

Για δες τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις στο Christofias Watch. Καθόλου δε με ενοχλεί, αντίθετα μου αρέσει η δημοκρατική και πολιτισμένη σύνθεση απόψεων.

Πολύ θα ήθελα (αν υπάρχει κάποιος που κατέχει) να συζητήσω σχετικά με την διαμάχη Άινσταιν - Μπορ για την αιτιοκρατία στη φύση.

Patridas είπε...

Άνεφ-Άνεφ, έγραψα πουθενά ότι η Ορθοδοξία έριξε τα κομμουνιστικά καθεστώτα;

Απλός επεσήμανα ότι παρόλο που δέχθηκε τόσο πόλεμο εντούτοις παρέμεινε εκεί ακόμα και μετά την πτώση του καθεστώτος.

Ότι είναι δικτατορικό έχει ημερομηνία λήξης.

Οπόταν άλλος συγχύζει τα κουτσιά με τα ρουβίθκια...

υγ. εσύ που κολλάς με τα μασουράκια του ανεφ-πίσκοπου ακόμα δεν εκατάλαβα;

antonis είπε...

Οι Πατέρες ενάντια στη βία

Ιωάννης ο Χρυσόστομος #1

Θα ξεκινήσουμε με ένα παράθεμα από τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το οποίο αφορά ακριβώς τον πλανεμένο ισχυρισμό των νέο-παγανιστών:

«...ουδέ γαρ θέμις Χριστιανοίς ανάγκη και βία καταστρέφειν την πλάνην αλλά και πειθοί και λόγω και προσηνεία την των ανθρώπων εργάζεσθαι σωτηρίαν»[3].

Που σημαίνει:

«Δεν επιτρέπεται στους Χριστιανούς να καταστρέφουν την πλάνη με τον εξαναγκασμό και τη βία, αλλά να απεργάζονται τη σωτηρία των ανθρώπων με την πειθώ, το λόγο και την ηπιότητα».

Διαβάστε όμως με προσοχή και το υπόλοιπο κείμενο της ίδιας ομιλίας που πλαισιώνει την παράθεση αυτή, και παρατηρείστε την συνολική διάψευση των νέο-ειδωλολατρών:

«Εκείνοι δηλαδή που δεν χορταίνουν ποτέ από τις συμφορές μας ούτε γνωρίζουν κάποιο όριο και τέλος του πολέμου τους προς εμάς [δηλ. οι ειδωλολάτρες], αλλά αιώνια λυσσομανούν εναντίον μας, σαν να μη έφθανε να ικανοποιήση το θυμό τους το ότι κατασφάζονταν επάνω στους βωμούς τους γυναίκες και παιδιά αντί προβάτων και βοδιών [...] Η δύναμη της αλήθειας δεν έχει ανάγκη από καμιά βοήθεια, αλλά, κι αν ακόμη είναι μυριάδες εκείνοι που θέλουν να την σβήσουν, όχι μόνο δεν εξαφανίζεται, αλλά ανέρχεται σφοδρότερα σε μεγαλύτερα ύψη [...] Όλα λοιπόν τα δικά μας... επεχείρησαν να τα εξαφανίσουν και τύραννοι και βασιλείς και ακαταμάχητοι στους λόγους σοφιστές [...] τόσο γέλωτα προκαλούν τα γραφόμενά τους, ώστε να εξαφανισθούν προ πολλού τα βιβλία τους και πολλά να χαθούν αμέσως μετά τη δημοσιότητά τους. Κι αν έτυχε κάποιο να έχη διασωθή, αυτό μπορεί να το βρη κανείς στα χέρια Χριστιανών· τόσο πολύ απέχομε από το να πιστεύομε ότι είναι δυνατό να υποστούμε βλάβη από την επιβουλή εκείνων […] Η πίστη λοιπόν η δική μας έπαθε όλα αυτά, ενώ τα δικά σας δεν τα πολέμησε ποτέ κανείς γιατί δεν επιτρέπεται στους Χριστιανούς να καταστρέφουν την πλάνη με τρόπο αναγκαστικό και βίαιο, αλλά να φροντίζουν με την πειθώ και τη διδασκαλία και την πραότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στη σωτηρία […] Αλλ' όμως, αν και απόλαυσε τόση ησυχία και δεν ενοχλήθηκε ποτέ από κανένα η πλάνη της ελληνικής [δηλ. ειδωλολατρικής] δεισιδαιμονίας, όμως από μόνη της έσβησε και παρήκμασε [...] Αν όμως πη κανείς, ότι και τώρα υπάρχουν πόλεις που παρουσιάζουν την ίδια δεισιδαιμονία ως προς την μανία των ειδώλων, κατά πρώτον αυτές που θ' αναφέρη είναι πολύ λίγες που μπορούν εύκολα να μετρηθούν»[4].

Anef_Oriwn είπε...

@Patridas,
ΕΣΥ έκαμες αναφορά για το ποιος έπεσε και για το ποιος επαρέμεινε συγκρίνοντας ανόμοια πράματα όπως οι λουβάνες τζι' οι φατζιές ...
Τζι' άλλον ο Anef_ τζι' άλλον ο (Arxie)πίσκοπος

antonis είπε...

να πρωτοπεί κανείς για τη μαρτυρία αυτή του Χρυσοστόμου, η οποία περιγράφει το πανθομολογούμενο:

α) Κατηγορούν για βία τους Χριστιανούς οι βίαιοι ειδωλολάτρες που τελούν ανθρωποθυσίες, στις οποίες πολλές φορές θύτες είναι οι γονείς των μικρών τους παιδιών! Σε αυτή την κατάντια βρισκόταν ο ειδωλολατρικός κόσμος και άλλωστε, οι μαρτυρίες για ανθρωποθυσίες ειδωλολατρών είναι μυριάδες στις αρχαίες και βυζαντινές πηγές.

β) Κατηγορούν για βία τους Χριστιανούς οι βίαιοι ειδωλολάτρες στους οποίους ο Χρυσόστομος καταλογίζει τους σκληρούς διωγμούς που υπέστησαν οι Χριστιανοί, χωρίς όμως να καταφέρουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

γ) Σε αυτούς που μιλούν για την δήθεν καταστροφή της αρχαίας γραμματείας από χριστιανούς (ξεχνώντας ότι οι ειδωλολάτρες ήταν που κατέστρεψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας[5]), απαντά ο Χρυσόστομος ότι ακόμα και τα βιβλία που μέσα γράφουν κατά του χριστιανισμού, όσα δεν χάθηκαν από την αδιαφορία των ίδιων των ειδωλολατρών, θα τα βρει κανείς να έχουν ΣΩΘΕΙ σε χέρια χριστιανών, διότι σε τίποτα το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να βλάψει την πίστη του χριστιανού!

δ) Ο Χρυσόστομος μας θυμίζει πόσο διώχθηκε ο χριστιανισμός χωρίς παρ' όλ αυτά να σταματήσει να εξαπλώνεται. Ταυτόχρονα η ειδωλολατρία παρακμάζει και εξαφανίζεται χωρίς πίεση, διότι απαγορεύεται στον Χριστιανό να ασκεί βία για την αλλαγή της πίστης κάποιου. Χρειάζεται άραγε να θυμίσουμε σε αυτούς που αναζητούν τη βία στην επίσημη μαρτυρία της εκκλησίας, ότι «σε όλο το σώμα των ιερών κανόνων (αυτών, δηλαδή, που διατυπώθηκαν ή επικυρώθηκαν από οικουμενική σύνοδο) απουσιάζουν απολύτως κανόνες που να επιβάλλουν τον ‘εκχριστιανισμό’ των εθνικών»[6]; Ο Χρυσόστομος επίσης, συμφωνεί με τα πορίσματα της επιστήμης[7] που μας βεβαιώνουν ότι στα τέλη του 4ου αιώνα οι Χριστιανοί ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Ο άγ. Ιωάννης, επιβεβαιώνει ότι ήδη στα 380 μ.Χ. οι πόλεις που ασπάζονται ακόμη την ειδωλολατρία είναι ελάχιστες.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάρχει που να μην συμφωνεί ΑΚΡΙΒΩΣ με τα πορίσματα της επιστήμης. Για το θράσος που έχουν οι νέο-παγανιστές να λένε ακριβώς τα αντίθετα στα θύματά τους, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις φωνές που αμφισβητούν το χιτλερικό ολοκαύτωμα που συνέβη πριν από μόλις 60 χρόνια... Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος της κακοποίησης που μπορεί να υποστεί η ιστορία γεγονότων που συνέβησαν πριν από 16 αιώνες…

Anef_Oriwn είπε...

Α, και Patridas thanx για τη διορθωση του "οπίου"! Κι ανταποδίδω: "Απλώς επεσήμανα" κι όχι "Απλός επεσήμανα"!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πλαστηρούιν διεκδικάς τον τίτλον του πιο γραφικού τύπου δαμέσα δα. Είσαι ποτζείνους τους τύπους που τους αρέσκουν τούτες οι βικιπαιδείας τζιαι τα ’’Σαν σήμερα’’ τζιαι γεμώνουσιν τον εαυτούλην τους με ποτούτες τες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις τζιαι έρκουνται τζιαι πρήζουν μας τα. Πήαινε τωρά πίσω στη λίμνην σου.

Anef_Oriwn είπε...

Antonis,
Μεν κοπιάζεις ... Το link είναι αυτό: http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/pateres2.htm

Πλαστήρας είπε...

Καλά ρε ταβάνι. Μόνο εσύ δικαιούσαι να μιλάς και να έχεις πάντα δίκαιο. Μπας και είσαι Ακελικός;

Patridas είπε...

Άνεφ-Άνεφ δεν πάει η κουβέντα. Επιμένεις να βάζεις δίπλα δίπλα το Φιατ Πολσκι με το Πόρσε.

Παράθεσε όπως έγραψα το τι έγραψα και επισήμανε μου που αναφέρω ότι η Ορθοδοξία έριξε τον Κομμουνισμό.

Αν καταφέρεις να το βρεις το μασούρακι θα το δώσω σε σένα και όχι στον άνεφ-πίσκοπο...

άντε ακόμα μια προσπάθεια. Στην τρίτη βγαίνεις εκτός παιχνιδιού.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παικιά τούτος ο τύπος ο Πλαστήρας εν όπως την κουφήν τη διτζιέφαλην. Λαλώ σας το εν έσιει με ιερόν με όσιον. Εν άξιος να κάμει κόμμαν με κάτι τύπους όπως τζιείνος ο ’’Anef Oriwn’’ τζιαι να μας πουλά πνεύμαν. Λαλώ σας ρε παικιά εν έσιει εμπιστοσύνην. Εν όπως τζιείνες τες κουφάες τες πατσάλες που εν χωσμένες μες στες παλλούρες τζιαι καρτερούν να τες πειράξεις.

Unknown είπε...

Προς Ussu Olan, Antonis και anef oriwn, σας παρακαλώ απαντείστε τις εξής απορίες. Ποιά η ανάμιξη μασόνων στη Φιλική Εταιρεία; Ποιά η ανάμιξη Αρβανιτών στην Ελληνική Επανάσταση;