ΔΗΚΟ: 32 + 2 χρόνια...

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Το "εκτροχιασμένο" ΔΗΚΟ του εκτροχιασμένου "ηγέτη"...


Κάποιοι στο ΔΗΚΟ (του Καρογιάν) διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος διαχωρίζουν τη θέση τους από τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα. Ένας εξ αυτών είναι και ο συναγωνιστής Άθως Αντωνιάδης! Ο Άθως Αντωνιάδης, με ένα ρηξικέλευθο άρθρο, δίνει την πραγματική εικόνα του κόμματος του νιόγαμπρου Καρογιάν, που σύρεται πίσω από το άρμα της ανανικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια.


ΔΗΚΟ 32 συν δύο χρόνια

Του Άθου Αντωνιάδη

Πρόσφατα η ηγεσία του ΔηΚο γιόρτασε σε μιαν αναμενόμενα
υποτονική εκδήλωση τα 34α γενέθλια του κόμματος, με ομιλίες και τοποθετήσεις εορταζόντων στελεχών, που θύμιζαν το «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Η τεράστια πλειοψηφία των Δηκοϊκών, που ασφυκτιούν από την κατάντια του κόμματος, απείχε των εορτασμών.

Πολλοί θυμούνται ακόμα (κάποιοι επιλέγουν να ξεχνούν) το ΔηΚο δυο και κάτι χρόνια πριν. Πραγματικό
ρυθμιστή στο Κυπριακό, αλλά και στην κοινωνία. Θεματοφύλακα ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους, με πράξεις, όχι με ομιλίες, και χωρίς προσωπικές ατζέντες.

Η σημερινή εορτάζουσα
μικρή διοικητική ομάδα (αφού γραμματεία, εκτελεστικό και κεντρική υπολειτουργούν) έχει καταντήσει το κόμμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα κόμμα το όποιο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στη βάση διακηρυγμένων διαφωνιών στο εθνικό θέμα, αντί στη βάση συγκλίσεων και συμφωνιών. Συνένοχοι, παραμένουν σε μια Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται το Κυπριακό με «γενναίες προσφορές», εκ διαμέτρου αντίθετες με τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος. Οι δηλώσεις της ομάδας αυτής, ότι θα επηρεάσει, δυο χρόνια μετά, την πολιτική Χριστόφια, δεν αποτελούν πλέον ανεδαφική ψευδαίσθηση, αλλά φτηνή δικαιολογία. Αχαρακτήριστη και ανεύθυνη η θέση ότι «με τον Έρογλου δεν έρχεται σχέδιο». Στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στις επανειλημμένες διακηρύξεις του κ. Χριστόφια, ότι δεν θα αποσύρει τις θέσεις του, και δικαίωμά του βεβαίως, και τις προσβολές περί «υστερίας» εναντία στην εκ περιτροπής προεδρία. Και όλα αυτά τα αποκαλούν «απόφαση ευθύνης».

Έχουν ξεχάσει τη γενναία καταγγελία του «
μίνιμουμ προγράμματος συνεργασίας με το ΑΚΕΛ» από τον αείμνηστο ιδρυτή Σπύρο Κυπριανού το 1984, λόγω της διαφωνίας του για το «σχέδιο δεικτών Γκουεγιάρ». Την πατριωτική απόφαση του Σπύρου, να μην υποκύψει και να μη συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, και ας ήξερε ότι το προσωπικό αντίτιμο ήταν η απώλεια της εξουσίας.

Επιλεκτικά ξεχνούν την αντίσταση και το
περήφανο ΟΧΙ του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου στο απαράδεκτο Ανάν. Τη σταθερή αρχή ζωής του Τάσσου να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους. Ακόμα και μετά τη γνωστή χειραφέτηση του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ από τον σημερινό Πρόεδρο, να δεχθεί το σχέδιο Ανάν, και παρόλη την πίεση ο Τάσσος αντιστάθηκε. Και ας ήξερε ότι, ανεξαρτήτως της βούλησης του Λαού που συντάχθηκε μαζί του, ο κ. Χριστόφιας και η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν θα το χώνευαν ποτέ.

Αυτές ήταν αποφάσεις ευθύνης και όχι η σημερινή κατάντια. Οι Δηκοϊκοι δεν εορτάζουν και σίγουρα δεν στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στα πιο πάνω. Τα σημερινά
καταποντισμένα ποσοστά του ΔηΚο είναι φυσιολογική αντίδραση μπροστά στην καταρράκωση αρχών και αξιών. Το ΔηΚο, υπό διάλυση σχεδόν, προκαλεί θλίψη. Οι Δηκοϊκοί ψηφοφόροι αποχωρούν απεγνωσμένοι βλέποντας να αποκαλούνται, «προσωπικές», διά ανακοινώσεων διορισμένων εκπρόσωπων, οι σταθερές θέσεις του κόμματος που εκφράζουν εκλελεγμένα στελέχη.

«
Προσωπικές θέσεις» ποιων; Του 8% (τα ποσοστά παρουσιάζονται στο 10% από 18%) που αποχώρησε, ή αυτών που ακλουθούν;

Οι αποχωρούντες στέλνουν καθαρό μήνυμα. Δεν κατευθύνονται σε αλλά κόμματα, απλώς αρνούνται να γίνουν
συνένοχοι και απέχουν, προσδοκώντας να επιστρέψουν. Όταν το «Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία» θα είναι και πάλι οι αρχές διεκδίκησης και η βάση στην οποία το ΔηΚο στηρίζει ή αποχωρεί και όχι απλές λέξεις. Τραγικά η μικρή διοικητική ομάδα αδιαφορεί.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στο
εκτροχιασμένο ΔηΚο. Οι ψηφοφόροι του έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν μέσω συνεδρίου, και με σωστές και γενναίες αποφάσεις, επιστροφή του κόμματος στη θέση του θεματοφύλακα, ρυθμιστή και διεκδικητή, μακριά από την ιδιοτέλεια ορισμένων προσωρινών. Ο κόσμος του ΔηΚο απαιτεί αλλαγή και πρέπει άμεσα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αλλιώς, αντί «εορταστικών εκδηλώσεων», θα έχουμε «εκδηλώσεις μνήμης» και αντί «γενεθλίων», μνημόσυνα για το ΔηΚο και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Την αντιγραφή επιμελήθηκε ο Μόδεστος για το Christofias-Watch

Υ.Γ. Μη διερωτάστε κύριοι γλύφτες του Καρογιάν, γιατί δεν προσήλθε μαζικά ο δηκοϊκός κόσμος στο γάμο του μέγα "ηγέτη" σας. Δεν ψυχαλίζει κύριοι παρατρεχάμενοι. Σας φτύνει, κατάμουτρα, ο περήφανος δηκοϊκός κόσμος! Και εσείς τολμάτε να τον αποκαλείται και ... αχάριστο! Η μηδαμινή προσέλευση στο γάμο του Καρογιάν ήταν άλλη μια δημοσκόπηση...

2 Σχόλια:

John είπε...

Από τον χθεσινό ΠΟΛΙΤΗ. Ετσι καταντισαν τη "δημοσιογραφία"....

Κάποιος να τον συνάξει

"Ελεεινό" χαρακτήρισε τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο συζήτησης για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, όχι μόνο τα υψηλά δημοκρατικά αισθήματά του, βάσει των οποίων πολιτεύεται, και την ανοχή του στην αντίθετη άποψη, στην κριτική και στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, ο κ. Θεμιστοκλέους με τις φωνασκίες του συνόψισε και τη δημοκρατική εμπειρία στην Κύπρο. Διότι, μάλλον πουθενά αλλού στον Δυτικό κόσμο δεν μπορεί ένας βουλευτής να παουρίζει στους διαδρόμους της Βουλής, ξητιμάζοντας έναν δημοσιογράφο.

arxiepiskopos είπε...

Το ντέρμπι των δύο αιωνίων για την πρωτιά καλά κρατεί
Μικρά έσοδα και ανακοπή πτώσης για το ΔΗΚΟ
ΑΝΔΡΟΥΛΑ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ
Φωτογραφία
ΑΝΑΣΑαλλά όχι ανακούφιση έδωσε στο Δημοκρατικό Κόμμα δημοσκόπηση της εταιρείας Ρulse, που το δείχνει να ανακόπτει την καθοδική του πορεία και να έχει κάποια «έσοδα» σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις. Τo ποσοστό που συγκεντρώνει είναι 12,8%, μια σχεδόν μονάδα πάνω από τον προηγούμενο μήνα.
Η συσπείρωση του κόμματος είναι η χαμηλότερη όλων των οργανωμένων πολιτικών σχηματισμών.
Κυμαίνεται στο 51%.
Το σκηνικό δεν διαφοροποιείται όσον αφορά την κατάταξη των κομμάτων, αλλά υπάρχει σαφής μείωση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσων θα ψηφίσουν λευκό και όσων δεν αποφάσισαν ακόμη τι θα ψηφίσουν. Η έρευνα, που έγινε μεταξύ 18 και 26 Μαΐου, καταγράφει διαφοροποιήσεις των συσπειρώσεων των κομμάτων.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,6% και βελτιωμένη την επίδοσή του σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωσή του είναι αρκετά ψηλή (82%) για εποχή που απέχει χρονικά από πολιτειακές εκλογικές αναμετρήσεις, συναγωνίζεται αυτή του ΑΚΕΛ που παραδοσιακά έχει την ψηλότερη συσπείρωση ανεξαρτήτως περιόδου και συνθηκών (81%). Τo ποσοστό για το κυβερνών κόμμα ανέρχεται σε 27,9% με μια ανοδική πορεία.
Η ΕΔΕΚ κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με 8%, και τέσσερις και πλέον μονάδες πίσω από το βασικό της συναγωνιστή, το Δημοκρατικό Κόμμα, και είναι 0,2% πιο ψηλό από τον Απρίλιο. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα παρουσιάζεται με σταθερό ποσοστό γύρω στο 5% - συγκεκριμένα 4,9%. Το ποσοστό των Οικολόγων ανέρχεται σε 3,6%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 8.5% και το λευκό/δεν θα ψηφίσω σε 5.7%.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παραμένει το πολιτικό πρόσωπο που συγκεντρώνει το ψηλότερο ποσοστό θετικών ψήφων. Συγκεντρώνει ποσοστό 61% που παραμένει για τους τελευταίους μήνες σταθερό.
Στους πολιτικούς αρχηγούς ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφουςποσοστό 59% έναντι 35% αρνητικών ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν με 55% θετικές ψήφους και 41% αρνητικές. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης βελτίωσε τη θέση του και συγκέντρωσε 53% θετικές ψήφους και 43% αρνητικές ψήφους. Απώλειες κατέγραψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου που συγκέντρωσε 47% θετικές και 48% αρνητικές ψήφους. Για τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρη τα ποσοστά αυτά είναι 43% θετικές και 51% αρνητικές. Για την γενική γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου οι θετικές ψήφοι είναι 49 και οι αρνητικές 31. Η δημοσκόπηση διενήργησε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και δείγμα 1000 ατόμων.