ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΗ"

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010


Έλλειψη σεβασμού προς νεκρό, επίταση και πρόκληση ανθρώπινου πόνου" από τους υπεύθυνους της εφημερίδας "Πολίτης".


Τα όσα αναφέραμε για παραβίαση των κανόνων δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ" σε σχέση με την αντιμετώπιση εκ μέρους τους, του θέματος της κλοπής της σορού του Προέδρου Παπαδόπουλου, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Ο Α.Ζ., τόλμησε να τα βάλει με τα μεγα-θήρια (μάλλον μεγα-όρνεα της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ") καταγγέλλοντάς τους στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Η απόφαση τον δικαίωσε.

Μάλιστα, αρνήθηκε, παρά τη σχετική απαίτηση της ΕΔΔ να αποσύρει τις αναφορές του για τους υπεύθυνους του ΠΟΛΙΤΗ, κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα, γιατί δείχνει ότι σε θέματα αρχής δεν χωρούν συμβιβασμοί.



Καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας Πολίτης.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με απόφαση της (35/2009 14/4/2010) που αναρτήθηκε πρόσφατα στο επίσημο ιστοχώρο της, αποφάσισε ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής ‘’ψηφοφορίας’’ για το ποιοι έκλεψαν την σορό του Αείμνηστου Τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου που που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Πολίτης δεν έλαβε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στους οικείους του τέως Προέδρου και συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που αφορούν στην πρόκληση ή επίταση του ανθρώπινου πόνου.

Οι πρόνοιες αυτές, τονίζει η απόφαση, ορίζουν ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευαισθησία σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βία, το έγκλημα και τον ανθρώπινο πόνο και ότι σε περιπτώσεις πένθους, θλίψης ή ψυχικού κλονισμού επιβάλλεται διακριτικότητα και συμπάθεια και αποφυγή οποιασδήποτε πράξης που είναι δυνατό να οξύνει τον ανθρώπινο πόνο.

Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης αντίθεση στην ενέργεια εκπεμπόντων ΜΜΕ να περιλάβουν σε ρεπορτάζ τους για το ίδιο θέμα απαντήσεις μελών του κοινού σε ερωτήσεις για τα πιθανά ελατήρια της κλοπής των λειψάνων, θεωρώντας ότι αυτό συνιστούσε έλλειψη ευαισθησίας για τον πόνο των οικείων του τέως Προέδρου.

Τα γεγονότα είχαν ως έξης:

Στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας από τον Α.Ζ προς την εφημερίδα, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την Ένωση Συντακτών Κυπρου την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009
Προς: Εκδότη εφ. Πολίτης: Γιάννη Παπαδόπουλο.
Σύμβουλου Έκδοσης εφ. Πολίτης: Διονύση Διονυσίου.
Αρχισυντάκτες εφ. Πολίτης: Σωτήρης Παρούτης, Γιώργος Κασκάνης.
Υπεύθυνη ιστοσελίδας εφ. Πολίτης : Στέλλα Ππαλή.
Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Τίτλος: Έλεοςςςςςςςςςςςςςςςς…

Μπήκα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτης και φρίκαρα στην εικόνα ότι έχετε αναρτήσει ‘’ δημοσκόπηση’’ για το ποιοι έκλεψαν την σορό του μ. Τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και σοκαρίστηκα!

Επιτέλους σεβασμός! Σεβασμός στον νεκρό, σεβασμός στην κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, σεβασμός στα παιδιά του, στα εγγόνια του και στους συγγενείς του!

Σεβασμός στην πανάρχαια Αξία να σεβόμαστε τους νεκρούς!

Είστε επικίνδυνοι αρρωστημένοι τρομοκράτες σοροδολοφόνοι! Νοιώθω αηδία και αποτροπιασμό. Δεν λυπάμαι για την πράξη σας, ούτε και προσωπικά σας φοβάμαι! Αυτό που φοβάμαι και λυπάμαι είναι την επικινδυνότητα σας και τα επόμενα θύματα σας!

Είστε ΑΙΣΧΡΟΙ!

Λευκωσία 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Υπογράφων

Α.Ζ
--------

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ζήτησε να αποσύρει ο παραπονούμενος την τελευταία φράση για να μπορέσει να προχωρήσει η Επιτροπή στην εξέταση του θέματος.

Ο παραπονούμενος Α.Ζ δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα της επιτροπής και εξήγησε τηλεφωνικώς προς άτομο της επιτροπής αλλα και προς άτομο της εφημερίδας Πολίτης ότι: …

‘’ η ‘’δημοσκόπηση’’ που αναρτήθηκε από τους υπεύθυνους της εφημερίδας Πολίτης στην ιστοσελίδα τους είναι ανθρωπιστικά απαράδεκτη και ότι δεν παίρνει πίσω ούτε μια λέξη από όσα έγραψε, γιατί για κανένα βιασμό σώματος, ψυχής, για απαγωγή προσώπου ή για αρπαγή σορού, ή για βεβήλωση τάφου δεν διεξάγονται ‘’δημοσκοπήσεις’’ και ότι και 1.000.000 άτομα να πάρουν μέρος σ’ αυτήν την ‘’δημοσκόπηση’’ τους απάντησε ότι προσωπικά πάλι θα τους έλεγε:

Για μένα αυτή η πράξη είναι Αισχρή!’’…


Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προς τιμήν της, θεώρησε το θέμα σοβαρό, με ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις και αποφάσισε να το εξετάσει με αποτέλεσμα να βγάλει την απόφαση αριθμό 35/2009 14/4/2010 εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας Πολίτης με θέμα:

<<Έλλειψη σεβασμού προς νεκρό, επίταση και πρόκληση ανθρώπινου πόνου>> και καταδίκασε τη διενέργεια της ηλεκτρονικής ‘’ψηφοφορίας’’ που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Πολίτης, η οποία δεν έλαβε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της ψηφοφορίας στους οικείους του τέως Προέδρου. Απεφάνθη δε, ότι συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που αφορούν στην πρόκληση ή επίταση ανθρώπινου πόνου.

Η εφημερίδα Πολίτης και οι υπεύθυνοι της οφείλουν μια ειλικρινή απολογία και συγγνώμη προς την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου και τα παιδιά της για την έλλειψη σεβασμού προς τον αείμνηστο Τάσσο και τους οικείους του, που έδειξαν με την πράξη τους σ’εκείνες τις τραγικές για την οκογένεια μέρες.

Κι όμως, ενώ πέρασαν τόσες μέρες από την έκδοση της απόφασης της ΕΔΔ, ο ΠΟΛΙΤΗΣ και οι υπευθυνοί του, δεν έδειξαν καν το στοιχειώδη σεβασμό προς την απόφαση και παραλείπουν μέχρι τώρα να απολογηθούν.

Τους παραδίδουμε στην κρίση σας!

Πράξανδρος για το christofias-watch

11 Σχόλια:

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

αν η επιτροπη δημοσιογραφικης δεοντολογιας εβγαζε ανακοινωσε καθε φορα που ο πολιτης "συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας" δεν θα εκανε αλλη δουλεια. ας ειναι ομως. ειναι μια καλη αρχη αφου αναγνωριζονται πλεον και επισημα (επισημη αρχη ειναι η επιτροπη δημοσιογραφικης δεοντολογιας)τα αισχη του πολιτη.
συγχαρητηρια στην επιτροπη δεοντολογιας που σε μια περιοδο εκφοβισμου, εκβιασμων και αντιδημοκρατικων ενεργειων ειχε τα κοτσια να αναγνωρισει τα αισχη του πολιτη.

Πενταρόγιωρκος είπε...

Κάθε φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ στάζει βραστή ΚΕΑΝ και ξύδι...

arxiepiskopos είπε...

ΤΣΙΕΛΕΠΕ Παφίτη,καλωσόρισες!Βλέπω σου έβαλε και διορθωτή στον υπολογιστή σου ο Ττόμης!Καιρός ήταν!Διορθωτής βλακείας,όμως,δεν υπάρχει,οπότε πάλιν εκτεθειμένος θα είσαι!!!

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

ψευδοεπιτροποι, εκει που λετε οτι καρτερατε να τελειωσει η διακυβερνηση χριστοφια, εχω να κανω 2 παρατηρησεις:

1) ο κοσμος καρτερα να επιστρεψει στα σπιτια του, να μαθει τι εγιναν οι συγγενεις του, να δει επιτελους τουτον τον δυσμοιρο τοπο επανενωμενο τζαι τον κοσμο τουτου του νησιου αδελφωμενο. εν καρτερα να τελειωσει η διακυβερνηση του προεδρου της δημοκρατιας, Δημητρη Χριστοφια.

2) σας προτεινω να προσθεσετε την λεξη "πρωτη" πριν την λεξη "διακυβερνηση", για παν ενδεχομενο.

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΞΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΨΕΥΔΟΕΠΙΤΡΟΠΟΣ?

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος Χριστου είπε...

Εσκασαι μιτι κι ο Κιρικας! Μας ελιπσε!

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

μα για αυτο ηλιθια μεταξενια καρτερα ο κοσμος. για να εχει πιθανοτητες και ελπιδες να επιστρεψει σπιτι του, καρτερα να τελειωσει η διακυβερνηση της ανικανοτητας, των σκανδαλων και της γενναιας δωρεας των σπιτιων μας, τησ ιστοριας μας, της μνημης μας, της ανεξαρτησιας και του μελλοντος των παιδιων μας. για αυτο ακρτερα ο κοσμος ηλιθια μεταξενια να τελειωσει η διακυνερνηση της ανικανοτητας, για να εχει πιθανοτητες να παει σπιτι του,
μα κατι βρωμα! ο ανεφ οριων -αρχιμουφτης παραμνει βλεπω (και μυριζομαι) το ιδιο χαμερπες, ανεφ βουλησης, ανεφ φαιας ουσιας κατευθυνομενο πιονακι. ευγε κερατουκλι, μας διασκεδαζεις.

Anef_Oriwn είπε...

Παραθέτω πιο κάτω προς ενημέρωση και για καλύτερη αναφορά σχόλιο του σχολιογράφου Δία από παρέμβαση του σε προηγούμενο post [link: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1086116881863285076&postID=8931964068033253629] και ακολούθως την απάντηση μου:

“Ο/Η Δίας είπε...
Άνεφ Ορίων,
Το πρώτο σου σκέλος επιβεβαιώνει μια άποψη μου, άσχετη με το θέμα μας, ότι τα κόμματα δεν αποτελούν το κύτταρο της δημοκρατίας όπως συνηθίζετε να λέγετε αλλά τον καρκίνο της δημοκρατίας. Γιατί θέλετε τους πολίτες καλουπωμένους σύμφωνα με το κόμμα (μαντρί) που ανήκουν. Γιατί να πρέπει ο Α να πιστεύει στα Β και άρα είναι Γ επειδή ψήφισε τον Δ. Κατ' εμένα καμία σχέση έχει αυτό με δημοκρατία. Φυσικά βολεύει, μαντρώνει, λασπώνει, φανατίζει και συνεπώς διατηρεί την σημερινή σαθρή κατάσταση που ζούμε.

Τώρα στο δεύτερο. Αρχικά αγαπητέ πέφτεις στην παγίδα των συνθημάτων. Πολύ ορθά μιλάς για κατοχή. Όμως η θεραπεία αυτής δεν είναι η επανένωση, αλλά η απελευθέρωση, όρος ο οποίος επιμελώς έχει ξεχαστεί από το λεξιλόγιο μας. Από την στιγμή δε, που χάσαμε τον προσανατολισμό, κάθε κίνηση γίνεται σπασμωδικά και με αρνητικές επιπτώσεις. Αλήθεια ποιος μέσα από τις λεγόμενες επαφές ανάφερε ότι η Τουρκία παράνομα κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποιος ανάφερε ότι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ποιος ανάφερε ότι η παραμονή εποίκων είναι έγκλημα πολέμου και θα πρέπει να φύγουν μέχρι και το τελευταίο, ποιος ανάφερε ότι μετά την άρση της κατοχής, όπως την λες θα πρέπει ένα άτομο να έχει μία ψήφο με ίσα δικαιώματα; ΚΕΝΕΝΑΣ.
Επομένως, η επαφή η οποία επικαλείσαι όχι μόνο προσφέρει την έμμεση αναγνώριση στο παράνομο καθεστώς, αλλά ακόμη αποπροσανατολίζει την βάση του προβλήματος από εισβολή και κατοχή σε διαχωρισμό που έγινε κατόπιν ψυχολογικών προβλημάτων!!!!!!!!!!
14 Ιουνίου 2010 7:05 μ.μ.”

*******************************
Δία,
Έχω την αίσθηση ότι παίζεις κρυφτούλι. Ενώ επιτίθεσαι γενικώς ενάντια στα κόμματα [χαρακτηριστικά τα αποκαλείς «καρκίνο της δημοκρατίας» και μιλάς ακόμα και για κομματικά «μαντρίσματα» κι άλλα παρεμφερή], εντούτοις αποφεύγεις επιμελώς να αγγίξεις το κομματίδιο που λέγεται ΕΛΑΜ [μα καλά αυτό ΔΕΝ επιδιώκει να ακολουθήσει “… την σημερινή σαθρή κατάσταση που ζούμε” με τα βολέματα, τα μαντρίσματα, τις λάσπες και τους φανατισμούς;], αλλά και να επικρίνεις τις πρακτικές του και τες εκδηλώσεις που διοργανώνει για να τιμήσει τον οχταήμερο [πραξικοπηματία] πρόεδρο. Παράλληλα διερωτούμαι ποια είναι και η υπαλλακτική σου πρόταση που θα καταργήσει άμεσα ή στο απώτερο μέλλον, τα κόμματα.

Αναφορικά με την «παγίδα των συνθημάτων»:
Καλό θα ήταν να έριχνες πρώτα μια ματιά στο δικό ΣΟΥ λόγο γιατί φαίνεσται μου εν πάθουμε της κουβέντας που λαλεί “δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις”!
Τι παει να πει «απελευθέρωση» και τι «επανένωση». Η απελευθέρωση [που βασικά σημαίνει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων] δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανένωση του τόπου και των ανθρώπων; Γιατί διαχωρίζει το ένα από το άλλο. Και πως αντιλαμβάνεσαι ότι θα επιτευχθεί η απελευθέρωση, 36 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή; Συνθηματολογίες και λόγια του αέρα Ολύμπιε Δία! Προσγειώσου!
Και ψηφίσματα κι άλλες αποφάσεις [διεθνών οργανισμών] υπάρχουν που καταγράφουν κι αναφέρουν ότι “… η Τουρκία παράνομα κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας …” Όμως τι έγινε τόσα χρόνια; Και το Ισραήλ κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη κι εκεί υπάρχουν πρόσφυγες. Όπως εκατομμύρια πρόσφυγες υπάρχουν κι αλλού [στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Νταρφούρ, στο Ιράκ, τις τελευταίες μέρες στο Κιργιστάν όπου δεκάδες χιλιάδες Ουζμπέκοι κατέφυγαν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν και τα λοιπά και τα λοιπά] ... Πόσοι απ’ αυτούς επέστρεψαν πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ξέρεις ΕΣΥ να έχει αποδοθεί κάπου 100% δικαιοσύνη; Ή μήπως τα προβλήματα επιλύονται έστω και μερικώς μέσα από συμβιβασμούς [αν δεν μείνουν τελικά ανεπίλυτα];

Ανώνυμος είπε...

Ρε κοπελλουρούιν, ξέρεις για ποιόν λαλώ!
Να σηκωστείς γιάλι άλι τζιαί να πάεις νάβρεις τζιαί το Σαψούιν, τζιαί να πιάετε σιερκάν σιερκάν, τζιαί να πάτε τζιοί δκιό στ' ανάθθεμαν. Άκουσες;
Ν΄ασσικτηριστείς που το ΔΗΚΟ τζιαί έν έσιεις καμιάν θέσην μεσ' τούντο κόμμαν. Άκουσες;
Τζιαί να ξέρεις ρε ηλίθιον πλάσμαν, ότι η συμπεριφορά σου φανερώνει τζιαί τα σσώμαχα του τζιυρού ρε γάρε! Θωρούμεν ούλλοι ίντα ανατροφήν τζιαί μίσος σαν το δηλητήριον σου έδωκεν. Εψάτζιεψεν σε! Εστράωσεν σε!
Καταλάβουμεν ίντα ψυσιήν είσιεν τζιαί ο ίδιος.
Ετελειώσαν ούλα όμως. Κανεί σας!

Τζι' αφού υποστηρίζεις τόσον πολλά τζιαί την αντίθετην άποψην ιμίσσιημου, άκου τζιαί την δικήν μου τωρά: Είσαι ένας καρραγκιόζης που επειδή εγγεννήθηκεν πλούσιος, τζιαί έν εδούλεψεν ποττέ του στη ζωήν του να δεί τον νόστον, νομίζει ότι εν να περιπαίξει τον Κυπριακόν λαόν, με εθνικιστικά πορτίσματα να του λαλεί τζιαί να ακούει.
Έκατσες πάνω όμως!
Κρίμας τα ναύλα! Κρίμας τα ναύλα!

Άτε πήαιννε εσού στην αστυνομίαν τωρά, να καταγγείλεις την άποψην μου! Να σε δω στο δικαστήριο τζιαί να σου φτύσω τζιαί γιώ τζιαί πεντακόσιοι άλλοι. Γάρε!

Unknown είπε...

1 GREEK = 5 TURKS



http://www.youtube.com/watch?v=pPY7zraRI1w&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=RldOC9Uv7zE&feature=related


ναι ρε κωλοπαιδα ηττοπαθεις [ανευ-αρδιδων, αρχι-προδοτης, Μεταξο-κωλος, .... και ολοι η ηγεσια του ΑΚΕΛ και ολα τα Ναινεκια] αυτοι ειμαστε οι Ελληνες , και μπορουμε τα παντα διοτι ειμαστε Ελληνες...

Unknown είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=-RJJ_QKY7T0&feature=related


Και γιατι ειμαστε ξεχωριστοι , και ξερουμε να διασκεδαζουμε με σεβασμο μαζι με το κοσμο σε ολο τον κοσμο