ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΔΗ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010


Ακολουθεί ανάλυση του οικονομικού συντάκτη του Christofias-Watch, Αθηνάδη (θυμάστε υποθέτουμε την παλαιότερη ανάλυσή του για το Κατάρ). Ο Αθηνάδης, είναι ένας από τους καλύτερους γνώστες της κυπριακής οικονομίας. Ελπίζουμε οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις του να ληφθούν υπόψη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται όταν ένα κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, δηλαδή το ύψος των εσόδων του κράτους είναι χαμηλότερο από το ύψος των δαπανών του. Το Δ.Ε. θεωρείται υπερβολικό όταν υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 3% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Όταν ένα κράτος υπερβαίνει αυτή την τιμή μπαίνει σε διαδικασία επιτήρησης-αξιολόγησης από την Ε.Ε. για να εκτιμηθεί αν όντως υφίσταται Δ.Ε. και να προσδιοριστούν οι παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία του, να γίνουν προτάσεις και να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας έδειξε ότι διαχρονικά έχει μια τάση να μειώνει τα έσοδα της και να αυξάνει τα έξοδα της με αποτέλεσμα το Δ.Ε. να υπερβεί το επιτρεπόμενο δείκτη του 3% και να κυμαίνεται στο 6%. Αποτέλεσμα της διαχείρισης του Δ.Ε. από την κυβέρνηση είναι να μπει σε επιτήρηση η Κυπριακή Οικονομία. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας (μεγέθυνση ή σμίκρυνση) και τα διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Με βάση τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που θα δεκτεί υπό το καθεστώς της επιτήρησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί αρχικά σε προειδοποιήσεις και μετά σε κυρώσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή θα προτείνει μέτρα και να καθορίσει στόχος και αν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα ελέγχει τον τρόπο που γίνονται οι δημόσιες εισπράξεις και δαπάνες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείματος είναι η λήψη προδραστικών μέτρων δράσης. Στην περίπτωση της Κύπρου ως οι πιο παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση του Δ.Ε..

1)Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε προδραστικά να διασκορπίσει το μαξιλάρι ύψους 500.000.000€ χωρίς να αξιολογήσει σωστά και να ποσοτικοποιήσει τις αντοχές και τις δυνατότητες της οικονομίας μας.

2) Αύξησε τα επιδόματα που δίνει στους παράνομους μετανάστες, στους Τ/Κ και σε διάφορες ομάδες που δεν προσφέρουν με επικερδή τρόπο στα έσοδα του κράτους;

3) Δεν προέβλεψε τη μείωση των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από το μούδιασμα της αγοράς ακινήτων, της δημόσιας κατανάλωσης και των άλλων πόρων της οικονομίας.

Στην προσπάθεια λήψης διορθωτικών μέτρων, η κυβέρνηση επιδίωξε την αύξηση των φορολογικών της εσόδων. Επιδίωξε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις offshore εταιρείες, την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. και τη φορολόγηση των ακινήτων. Τα μέτρα αυτά είναι αμφιλεγόμενα. Από τη μια πλευρά συντείνουν στη δημιουργία κλίματος πολιτικής ανασφάλειας και ασάφειας για τους ξένους επενδυτές που αξιολογούν αρνητικά το επιχειρησιακό κλίμα στην Κύπρο επειδή αντιλαμβάνονται ότι αποδομούμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του φορολογικού καθεστώτος που προσφέρουμε.

Από την άλλη η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. θα συντείνει στην επιμήκυνση του χρόνου όπου η δημόσια κατανάλωση θα είναι μειωμένη όπως και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Όσο αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων η κίνηση αυτή θα έχει τις ίδιες συνέπειες με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α..

Εν κατακλείδι η οικονομική πολιτική που ασκείται μέχρι τώρα από την κυβέρνηση του κ. Χριστόφια χαρακτηρίζεται από έλλειψη αντίληψης των οικονομικών δρώμενων τόσο στο διεθνές όσο και το τοπικό επίπεδο. Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η χάραξη οικονομικής πολιτικής και στρατηγικής πρέπει να είναι τέτοια που να προκαλεί ανάπτυξη της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων. Τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα στηρίζονται σε συνθηματολογίες του τύπου «δώστε στο λαό παντεσπάνι» με αποτέλεσμα ο κυπριακός λαός να είναι αναγκασμένος να καλύψει μια δημοσιονομική τρύπα ύψους 1 δις ευρώ. Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής οδήγησαν στην άνοδο του δημοσιονομικού ελλείματος, της ανεργίας και της μείωσης των επενδύσεων.

Είναι εύλογη η δημιουργία της απορίας αν στόχος του κου Χριστόφια είναι να δημιουργήσει μια εύρωστη οικονομία στηριγμένη σε ισχυρές υποδομές με θεσμοθετημένη νομοθεσία που να προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να υπόσχεται ευμάρεια στον κυπριακό λαό, ή μια οικονομία όπως αυτή που έχουμε σήμερα που έχει κοινά σημεία με αυτήν που είχε η Ελλάδα πριν δέκα χρόνια.


Αθηνάδης για το Christofias-Watch

Υ.Γ. Προσθήκη από τον Ευαγόρα: Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαραυγούλας, μόλις απέκτησε εξοχική κατοικία, έτσι για συμπαράσταση στον απλό άνθρωπο, εν καιρώ κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για τον υιό άλλου υψηλόβαθμου στελέχους του ΑΚΕΛ, του οποίου το εξοχικό δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από εξοχικά των πλουτοκρατών καπιταλιστών. Θα επανέλθουμε σύντομα με λεπτομέρειες.

6 Σχόλια:

Kokkinos Barberis είπε...

ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΗΤΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΑΘΗΝΑΔΗΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΗΓΕΤΩΝ

ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ Η
ΑΣΧΕΤΟΥΣ

arxiepiskopos είπε...

Έχω κι εγώ εξοχικό,γιατί τα εισοδήματα εμένα και της γυναίκας μου μας επέτρεψαν δάνειο για αγορά του.Κρεμμάστε με!

Aντρέας Αντρέου είπε...

Φίλοι arxiepiskopos και Kokkinos Barberis ,
ο πρόεδρος του CIPA και πρόεδρος του Κυπρο – Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φειδίας Πειλίδης διαφωνεί καθέτως , οριζοντίως και πλαγίως με σας τους άσχετους όσων αφορά την οικονομία του τόπου.

Ταυτίζεται όμως πλήρως με τις θέσεις του Αθηνάδη. Αυτοί οι λίγοι που διαφωνούν μαζί τους είναι κάποια στελέχη ( όχι όλοι ) του ΑΚΕΛ που έχουν σπουδάσει οικονομικά σε χώρες που δεν είχαν καν οικονομία και δημοκρατία.
Ο κος Φειδίας Πειλίδης μόλις πρόσφατα είπε σε κάποια ομιλία του κάπου εκεί στη Λεμεσό, όσα ακριβώς λέει και ο κος Αθηνάδης. Παρόντες ήταν και στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσα τους και ο Χαρούλης (αυτός που με τόση άνεση χάρισε από το υστέρημα μας 35 εκ. στις τράπεζες).
http://www.haravgi.com.cy/site-article-35509-gr.php

arxiepiskopos είπε...

Πώς με έχρισες άσχετο οικονομολόγο,φίλε ΠΕΛΑΣΓΕ;Εγώ είπα απλά πως κι εγώ,όπως και χιλιάδες Κύπριοι,έχω εξοχικό,πράγμα που δε θεωρώ επιλίψιμο!

Ανώνυμος είπε...

Σιγά την οικονομικήν ανάλυσην. Σιγά τον μεγάλον τον οικονομολόγον τον Αθηνάδην. Δηλαδή θέλεις πτυχείον οικονομολόγου για να μας τα πείς τούτα που μας λαλείς κύριε Δημάδη; Τζιύλα αλλού το αμαξούιν σου. Δαμέ έν πουλας μάνα μου!

Το μπλοκ τούτον έσιει στόχον του να πλήξει τον Κάρογιαν τζιαί τον Μάρκον Κυπριανού μαζί με ούλλους τους Κυπριανικούς του ΔΗΚΟ, τζιαί να βοηθήσει στην άλωσην τζιαί στην αλλαγήν του ονόματος του κόμματος που τον Νικωλάκην τζιαί τους Τασσικούς με την βοήθειαν του αρχεπισκόπου.
Τα οικονομικά που λαλείς, εκτός του ότι εν της τάξης του δημοτικού σχολείου τζιαί φτηνή προπαγάνδα, τον μόνον που αφορούν εν τον Σταυράκην τζιαί αν έσιεις αρτσιήθκια πήαιννε πέ του τα τζιείνου, να σου απαντήσει.

Α! Ευαγορούιν! Πον να γράψεις για τα ψευτοεξοχικά, τα χωρκάτικα τα σπίθκια των €50000 που έχουν οι απλοί πολίτες δηλαδή, μεν ιξιχάσεις να γράψεις τζιαί για το σούπερ εξοχικόν των €4,000,000 του αρχεπισκόπου. Τζιαί του τωρασινού τζιαί ούλλους τους προηγούμενους. Τζιαί τους μητροπολίτες τζιαί τους αρχιμαντρίτες τζιαί ούλλους.
Αττυμού α! Τζιαί πε μας τζιόλας τζιαί ίντα φόρον πκιερώνουσιν τούτοι οι κύριοι!

Πενταρόγιωρκος είπε...

Katamutra, πόσα πληρώνεσαι να λες τέτοιες βλακείες;