Παραπολιτικά ανάλεκτα στην τύχη (11)

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

50,000 έποικοι: Δωρεάν! Ελληνοκυπριακές περιουσίες: Δωρεάν! Εκ περιτροπής προεδρία: Δωρεάν! Σταθμισμένη ψήφος: Πάλι Δωρεάν! Τι LIDL και JUMBO και CARREFOUR και Αθηαινίτης! Οι καλύτερες προσφορές, μόνο στου ΕΥΕΛΙΚΤΟΥ!

•Τέλος πάντων, αυτοί οι δημοσιογράφοι αδικούν τον πρόεδρο. Απομόνωσαν μερικές λέξεις που είπε για τις μητέρες πατρίδες και δημιούργησαν όλο αυτό το αλαλούμ. Και ύστερα λένε ότι ήταν ολισθημα του προέδρου. Μα κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας λάθη; Ακατάγνωτα.

•Αλλά και οι πολιτικοί και όλοι μας απομονώνουμε μερικές λέξεις και τον αδικούμε. Απομονώσαμε την «εκ περιτροπής προεδρία», τη «σταθμισμένη ψήφο», την «παραμονή 50.000 εποίκων» και δημιουργήσαμε αλαλούμ. Ενώ αν διαβάζαμε συνολικά τις προτάσεις του προέδρου, που έγιναν στη βάση αρχών, θα βλέπαμε πόση πρόοδος έχει δημιουργηθεί. Δεν βλέπετε τον Ντάουνερ, που είναι ενθουσιασμένος και τον κ. Μουν που ενυπωσιάστηκε;

•‘Ενας Τουρκοκύπριος ή έποικος σφετεριστής ελληνοκυπριακής περιουσίας, που τώρα ονομάζεται «χρήστης», μπορεί έυκολα να αποδείξει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εγκαταλείψει το σπίτι που σφετερίζεται. Μπορεί π.χ. να πει «εν δέχεται η γεναίκα να φύουμε που δαμαί». Τότε είναι πραγματικά πρακτικά αδύνατο να επιστραφεί το σπίτι στον ιδιοκτήτη. ‘Ετσι λύεται το πρόβλημα. Είδετε ευελιξία ο ευέλικτος;

•Αν ένας πρόσφυγας έχει κατοικία στα κατεχόμενα, από την οποία τον έδιωξε ο Αττίλας και τώρα έχει κτίσει σπίτι στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με το ευαγγέλιο και με τις προτάσεις που συζητούνται, ενδεχομένως να μη δικαιούται αποκατάσταση. «Ο έχων δυο χιτώνας.......», λέει το ευαγγέλιο. Βλέπετε οι προτάσεις που συζητούνται δεν είναι μόνο «στη βάση αρχών», αλλά και στη βάση του ευαγγελίου. Κύριε ελέησον.

•Αν ένας Ελληνοκύπριος πρόσφυγας δεν καταχωρήσει σχετική αίτηση σε διάστημα ενός χρόνου από την ημέρα σύστασης της Επιτροπής Περιουσιών, τότε χάνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της περιουσίας του. ‘Ετσι είναι. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στη βάση της αρχής «κουνηθείτε τεμπέληδες». ‘Οχι να κάθεστε και να τα περιμένετε όλα από τον πρόεδρο.

•Ο πρόεδρος είπε «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, χωρίς επιστροφή της Μόρφου, δεν θα υπάρχει». Μα άρχισε και ο πρόεδρος να είναι απορριπτικός και να μη θέλει λύση; Τι σημαίνει «δεν μπορεί να υπάρξει λύση»; Για τη Μόρφου θα κωλώσουμε τώρα; Εμείς θέλουμε λύση και «επανένωση», για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση. ‘Οχι σαν κάποιους που λένε «δεν μπορεί να υπάρξει λύση».

Το παρδαλό κατσίκι για το Christofias-watch