Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010


"Το «δύσκολο» για μένα είναι η αγωνία και η έγνοια μου να φανώ αντάξιος του ονόματος, της παρακαταθήκης και της ιστορίας του Τάσσου"

"Είχα την τύχη να είμαι γιός πολιτικού και ενός πολιτικού που, ας μου επιτραπεί, έχει σφραγίσει με τη δική του παρουσία τη νέα ιστορία της Κύπρου. Η αγάπη του για την Κύπρο ήταν μεταδοτική και εκ των πραγμάτων μεταφέρθηκε σε όλα τα παιδιά του και στην οικογένεια του."

"Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάθε εβδομάδα καλούσε τους ηγέτες των Κομμάτων της τριμερούς στο Προεδρικό και μαζί καθόριζαν την πολιτική ατζέντα. Αυτό δεν γίνεται σήμερα."


"Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε το ΔΗΚΟ ν’αποδεχθεί τη θέση ότι οι καταπατητές των περιουσιών μας αποκτούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα επειδή έχουν κτίσει παράνομα υποστατικά ή έχουν προχωρήσει σε «βελτιώσεις» σε περιουσίες ε/κ προσφύγων."

"Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ν’αποστείλουμε «τροποποιήσεις» ή «βελτιώσεις» γιατί απλά εμείς δεν συζητάμε στη βάση αυτού του εγγράφου. Το πώς θα αξιοποιήσει ο Πρόεδρος αυτές τι παρατηρήσεις και επιφυλάξεις εναπόκειται πλέον στον ίδιο."


O Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους πολιτικούς στους οποίους πιστεύουμε. Όχι μόνο γιατί έχει τα γονίδια του αξέχαστου Τάσσου και της αξιοπρεπέστατης Φωτεινής, αλλά γιατί αποδεικνύει καθημερινά, ότι είναι πολιτικός με αρχές, που αγωνίζεται για τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Γιατί καταφέρνει (σε αντίθεση με άλλους) να είναι αντάξιος ενός μεγάλου ονόματος. Άλλωστε αυτή είναι και δική του αγωνία, όπως εξομολογείται στην Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο

Αυτό είναι το πρώτο μέρος της συνέντευξής του Νικόλα στο Christofias-Watch και τον ευχαριστούμε από καρδιάς.


Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Πρόθεσή μας είναι να σας βάλουμε δύσκολα και αναμένουμε από εσάς, ντόμπρες και σταράτες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές, όπως συνηθίζει η πλειοψηφία των πολιτικών μας. Θα θέλαμε κατʼ αρχήν να μας πείτε, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Είχα την τύχη να είμαι γιός πολιτικού και ενός πολιτικού που, ας μου επιτραπεί, έχει σφραγίσει με τη δική του παρουσία τη νέα ιστορία της Κύπρου. Η αγάπη του για την Κύπρο ήταν μεταδοτική και εκ των πραγμάτων μεταφέρθηκε σε όλα τα παιδιά του και στην οικογένεια του. Επομένως δεν «αποφάσισα να ασχοληθώ» με την πολιτική. Πάντα «ζούσα» την πολιτική στο πετσί μου από τότε που μπορώ να θυμηθώ. Αυτό που αποφάσισα, ήταν να προσπαθήσω να συνεισφέρω στα κοινά, μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος και από συγκεκριμένα αξιώματα. Αυτό το θεωρούσα και το θεωρώ χρέος μου και καθήκον, τόσο προς τον Τάσσο και τον κόσμο που τον στήριξε μέσα από τα χρόνια, αλλά πάνω απ’όλα και προς την Κύπρο.

Θεωρείτε ότι ο δρόμος θα ήταν δυσκολότερος για εσάς, εάν δεν ήσασταν ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου;

Εάν εννοείτε την εκλεξιμότητα μου σίγουρα ναι. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω πως η αναγνωρισιμότητα μου έχει δώσει ένα πλεονέκτημα. Δυστυχώς όμως, μαζί με τα «καλά» όπως είναι η αναγνωρισιμότητα, έρχονται και τα «κακά», που είναι η προκατάληψη και η εμπάθεια κάποιων. Αυτά όμως δεν είναι τα δύσκολα. Τουλάχιστον δεν είναι αυτά που με «δυσκολεύουν» εμένα. Το «δύσκολο» για μένα είναι η αγωνία και η έγνοια μου να φανώ αντάξιος του ονόματος, της παρακαταθήκης και της ιστορίας του Τάσσου.

Ποια η πολιτική σχέση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τις πολιτικές αρχές του Τάσσου Παπαδόπουλου;


Θέλω να πιστεύω ότι τις ακολουθώ πιστά, ιδιαίτερα επειδή μετά θάνατον ο Τάσσος δέχεται ανήθικα κτυπήματα κάτω από τη μέση, κυρίως από τους πρώην πολιτικούς του συνεργάτες. Όμως το ευχάριστο είναι ότι η πολιτική του μέρα με τη μέρα δικαιώνεται, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην οικονομία.


Υπήρξαν φορές που διαφωνήσατε με τον πατέρα σας σε πολιτικές επιλογές του; Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα;


Θα ήταν αδύνατο μέσα σε 35 χρόνια να μην υπήρχαν και διαφωνίες! Όμως, δεν θέλω να επικεντρώνομαι σε αυτά. Εγώ υποστήριζα και υποστηρίζω την προσφορά του, τις θέσεις του και την διακυβέρνηση του γιατί πιστεύω ότι στο σύνολο τους, παρά τα όποια λάθη, αυτά ήταν ωφέλιμα για τον τόπο. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο πλέον θα τον κρίνει η ιστορία και όχι εγώ.


Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε πολιτική, δικηγορικό επάγγελμα και οικογενειακή ζωή;


Καθόλου!

Πως συγκρίνετε τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου με αυτήν του Δημήτρη Χριστόφια, τόσο γενικά όσο και στο Κυπριακό;


Θεωρώ ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν μία πάρα πολύ διαφορετική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα, ιδίως στην οικονομία και στο Κυπριακό, όμως δεν κρίνω σκόπιμο να τις συγκρίνω, καθώς η διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου κρίθηκε από λαό στις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές και η απόφαση του λαού πρέπει να είναι σεβαστή.

Από την άλλη, η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια ακόμη κρίνεται, αφού δεν έχει ολοκληρώσει την θητεία της και συνεπώς εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο της κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ πως η διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σύνολο της ήταν ωφέλιμη για τον τόπο και είμαι περήφανος για τις επιτυχίες της, τόσο σε ότι αφορά τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, όσο και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και εξυγίανση που επέφερε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

Ποια θα επισημαίνατε ως τα σημαντικότερα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του Κυπριακού από το σημερινό Πρόεδρο;

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει διαφωνήσει κατά καιρούς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σε ότι αφορά τις επιμέρους προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια (εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή εποίκων, περιουσιακό κ.α.), όσο και σε ότι αφορά την ευρύτερη στρατηγική και τακτική του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις. Όμως συγκριτικά το μεγαλύτερο λάθος του Δημήτρη Χριστόφια ήταν και είναι η λανθασμένη τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού. Στην ουσία από την ημέρα της εκλογής του ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να «βελτιώσει» το Σχέδιο Ανάν. Γι’αυτό και έχει αποτύχει. Γι’αυτό ολισθαίνει από τη μία υποχώρηση στην άλλη και γι’αυτό έχει εγκλωβιστεί σε μία διαδικασία η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα μας φέρει ενώπιον εφιαλτικών διλημμάτων, ίσως και πάρα πολύ σύντομα.

Όταν κάποιοι από εμάς έλεγαν εδώ και καιρό ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί ν’αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων, το λέγαμε επειδή πιστεύαμε ότι η «βελτίωση» του Ανάν είναι αδύνατη και ανέφικτη και δυστυχώς έχουμε δικαιωθεί. Ο ΟΗΕ, η Τουρκία αλλά και η διεθνής κοινότητα θεωρούν το σχέδιο Ανάν απόλυτα «ισορροπημένο». Έτσι λοιπόν, για κάθε τροποποίηση του απαιτούν και αντίστοιχο αντάλλαγμα από την πλευρά μας. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μόνο εμείς υποχωρούμε μέχρι σήμερα και το σχέδιο που θα μας έρθει στο τέλος θα είναι χειρότερο από το Ανάν.

Θα έχουμε δηλαδή να επιλέξουμε αναμεταξύ μίας πάρα πολύ κακής «λύσης» τύπου «Ανάν» και ενός αδιεξόδου όπου θα κατηγορηθεί έντονα η δική μας πλευρά και θα από-ενοχοποιηθεί πλήρως η Τουρκία.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για απόρριψη της βάσης των προτάσεων του κ. Χριστόφια για το περιουσιακό, θα κατατεθούν εκ μέρους του ΔΗΚΟ εισηγήσεις, όπως σας κάλεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου να πράξετε;


To ΔΗΚΟ αποφάσισε ομόφωνα πως οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιουσιακό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση λύσης του περιουσιακού, καθώς βασικές πρόνοιες αυτών των προτάσεων έρχονται σε αντίθεση και καταστρατηγούν τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Κυρίως, διαφωνούμε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η αποκατάσταση της περιουσίας του πρόσφυγα θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε το ΔΗΚΟ ν’αποδεχθεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα καταργηθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των περισσότερων ε/κ προσφύγων με τη βούλα μίας «Επιτροπής Περιουσιών» στην οποία οι ε/κ θα είναι η μειοψηφία. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε το ΔΗΚΟ ν’αποδεχθεί τη θέση ότι οι καταπατητές των περιουσιών μας αποκτούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα επειδή έχουν κτίσει παράνομα υποστατικά ή έχουν προχωρήσει σε «βελτιώσεις» σε περιουσίες ε/κ προσφύγων. Ούτε και θα μπορούσε ποτέ το ΔΗΚΟ ν’αποδεχθεί τη θέση ότι ένας έποικος θα έχει τη δυνατότητα να πείσει την «Επιτροπή Περιουσιών» ότι έχει «γερούς και συνεχείς δεσμούς» με την οικία ενός ε/κ πρόσφυγα και άρα σε τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να παραμείνει…ενώ ο ε/κ πρόσφυγας, δεν θα έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί το ίδιο για το σπίτι του πατέρα του!

Επομένως θα κοινοποιηθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι έντονες διαφωνίες του ΔΗΚΟ με τη φιλοσοφία των προτάσεων αλλά και οι επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις μας σε ένα λεπτομερέστατο έγγραφο το οποίο θα καλύπτει τα πάντα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ν’αποστείλουμε «τροποποιήσεις» ή «βελτιώσεις» γιατί απλά εμείς δεν συζητάμε στη βάση αυτού του εγγράφου. Το πώς θα αξιοποιήσει ο Πρόεδρος αυτές τι παρατηρήσεις και επιφυλάξεις εναπόκειται πλέον στον ίδιο.

Πιστεύετε ότι ο κ. Χριστόφιας θα αποσύρει τελικά τις προτάσεις του για το περιουσιακό; Αν δεν το πράξει, ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση του ΔΗΚΟ;

Προσωπικά δεν πιστεύω πως υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα καθώς αυτές οι προτάσεις έχουν ήδη δοθεί στην τ/κ πλευρά και έχουν καταστεί «κεκτημένο» της διαδικασίας. Θα αποτελούσε εξάλλου παγκόσμια πρωτοτυπία να κατατίθενται πρώτα οι χείριστες προτάσεις της μίας πλευράς σε μία διαπραγμάτευση και στη συνέχεια αυτές να βελτιώνονται. Συνήθως είναι το αντίθετο που συμβαίνει καθώς οι δύο πλευρές προχωρούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς. Επομένως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο «περιουσιακό» θα είναι ο μέσος όρος των πολύ χειρότερων προτάσεων της τ/κ πλευράς και των δικών μας απαράδεκτων προτάσεων.

Το ΔΗΚΟ δεν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο ν’αποσύρει αυτές τις προτάσεις καθώς δεν πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό. Εμείς θα καταθέσουμε εκ των υστέρων τις διαφωνίες μας και σίγουρα πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την τριμερή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανόν να σας φέρουμε σε δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να σας ρωτήσουμε. Ποια είναι η σχέση σας με τον Πρόεδρο του κόμματός σας κ. Κάρογιαν; Πόσο συχνά επικοινωνείτε για να συζητήσετε τα τρέχοντα θέματα; Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον κ. Χριστόφια;

Η σχέση μου με τον Πρόεδρο του Κόμματος είναι μία σχέση αλληλοσεβασμού και συναγωνιστικότητας. Προσπαθώ και επιδιώκω να επικοινωνώ μαζί του όποτε είναι δυνατόν για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα για τα ζητήματα της οικονομίας που είναι και ο δικός μου τομέας ευθύνης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θεωρώ πως την κύρια ευθύνη για την κακή συνεννόηση και την κακή συνεργασία που παρατηρείται τα τελευταία δυο χρόνια τη φέρει πρώτιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δική μου άποψη και εκτίμηση είναι ότι ουδέποτε αντιμετώπισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ΔΗΚΟ ως ισότιμο συνεργάτη. Συγκρίνω δηλαδή τον τρόπο που αντιμετώπιζε και μεταχειριζόταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάθε εβδομάδα καλούσε τους ηγέτες των Κομμάτων της τριμερούς στο Προεδρικό και μαζί καθόριζαν την πολιτική ατζέντα. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Το ΔΗΚΟ, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, μαθαίνει όλες τις αποφάσεις πολιτικής της Κυβέρνησης και όλες τις αποφάσεις του Προέδρου από τα ΜΜΕ και πάντα εκ των υστέρων.


Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Κάρογιαν για «πολιτικό πραξικόπημα» σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση; Είναι τελικά τόσο δεδομένο το ΔΗΚΟ για τον κ. Χριστόφια;

Δεν συμφωνώ με τη χρήση αυτού του όρου και θεωρώ πως δεν είναι αυτό που ήθελε να πει ο Μάριος Καρογιάν στη συνέντευξη του. Αλίμονο αν θεωρούσα πως όταν το ΑΚΕΛ αποχώρησε από τη συνεργασία του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο διέπραττε πολιτικό πραξικόπημα! Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να θεωρείται δεδομένο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε πολλές περιπτώσεις το ΔΗΚΟ έχει καταψηφίσει Κυβερνητικά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσε. Το μόνο δεδομένο σε σχέση με το ΔΗΚΟ είναι ότι θα παραμείνει πιστό στις διαχρονικές του θέσεις και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και να το λαμβάνουν υπόψη οι πάντες.

Υπάρχει τελικά, επίσημο και ανεπίσημο ΔΗΚΟ;

Το ΔΗΚΟ δεν είναι τα στελέχη του ΔΗΚΟ και ούτε καν οι αξιωματούχοι του. Το ΔΗΚΟ είναι οι διαχρονικές του θέσεις και αρχές, η ιστορία και οι αγώνες του, αλλά πάνω απ’όλα ο κόσμος του. Επομένως όποιος έχει κατά νου όλα αυτά όταν εκπροσωπεί το Κόμμα τότε είναι το «επίσημο» ΔΗΚΟ.

Επιμέλεια συνέντευξης: Αλωεύς για το christofias-watch