"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010


Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, αναδημοσιεύει το άρθρο του Χ.Τσουρούλλη από το Blog του στο Sigmalive, για την πολιτική της "λαϊκής κυβέρνησης" του Δ.Χριστόφια, η οποία διακρίνεται "από τις ευαισθησίες της για τον απλό άνθρωπο" (υπάρχει άραγε κανένας νουνεχής, έστω και εντός ΑΚΕΛ που να πιστεύει ακόμα αυτά τα φούμαρα;)

Αποτύχατε Ευέλικτοι Οδοστρωτήρες. Τις είδαμε και τις "δίκαιες λύσεις σας" και τις "δίκαιες κοινωνίες σας"!

"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν", Χ.Τσουρούλλης, Sigmalive, 3/11/2010

Τελικά το τροπάριο άλλαξε! Αποφασίστηκε «φαλίρισμα» της Γιουροσίπρια. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…». Αντικαθιστώντας το πολύ αγαπημένο(και χιλιοειπωμένο) «της αδήριτης ανάγκης να σωθεί ο κρατικός μας αερομεταφορέας». Είχα γράψει και στο παρελθόν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη μπαρούφα σήμερα στο νέο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που ζούμε. Δυστυχώς ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τη χρονιά που πέρασε «έσκιζε τα ιμάτια του» για το πόσο κερδοφόρα θα είναι η χρονιά για τη Γιουροσίπρια Πείθοντας τη Βουλή να δώσει 35 εκατομμύρια Ευρώ «για να ορθοποδήσει η εταιρεία».

Σίγουρα με στενοχωρεί αφάνταστα το γεγονός ότι φίλοι μου αλλά και άγνωστοι θα βρεθούν στο δρόμο έχοντας επενδύσει κόπους και όνειρα στη Γιουροσίπρια, πληρώνοντας τη τσαπατσουλιά και την ανικανότητα διευθυντών και πολιτικάντηδων. Αυτό για την ακρίβεια με θλίβει πολύ.

Αλλά μ’ εξοργίζει κιόλας. Με εξοργίζει η γνωστή πια σε αυτό τον τόπο ατιμωρησία και αναίδεια των διαφόρων πολιτικών κύκλων. Είναι αυτοί που αντί να λουφάξουν και να ντρέπονται να μιλήσουν, παρελαύνουν στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα και ανταλλάσουν κατηγορίες ενώ όλοι ξέρουμε πώς διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις είναι χωμένες στην «αμαρτία» για το σημερινό κατάντημα. Με εξοργίζει επίσης που ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ξεκινά μια ποινική έρευνα για να τελειώνουμε με τα σκατά (ναι επιμένω ότι για σκατά πρόκειται) σε αυτό τον τόπο. Η διοίκηση της Γιουροσίπρια έχει όνομα. Και η διεύθυνση της εταιρεία το ίδιο. Και οι βουλευτές που αποδέσμευσαν τα 35 εκατομμύρια. Μέχρι πότε θα κυνηγούμε φαντάσματα και πότε επιτέλους οι ευθύνες θα σταματήσουν να είναι γενικές και αόριστες- κι άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά;

Κι επειδή κάποιος από αυτούς πιθανόν να μας πετάξει το «γνωστό» γάντι «εάν έχετε στοιχεία καταθέστε τα στους αρμόδιους θεσμούς» ας αραδιάσουμε μερικά που σε άλλες χώρες θα ήταν αρκετά για να ξεκινήσει μια κάποια διαδικασία:

• 35 εκατομμύρια Ευρώ δόθηκαν τον περασμένο χρόνο, μετά από έγκριση της Βουλής, για τη διάσωση της Γιουροσύπρια. Η εταιρία σήμερα κλείνει και δεν έχει καθόλου χρήματα για να αποζημιώσει τους ανθρώπους που θα μείνουν στο δρόμο

• Τα 35 εκατομμύρια δόθηκαν για να εξοφληθούν οι τράπεζες. Όλοι οι υπόλοιποι δανειστές «θα πάρουν τον μπούλο». Τα ταμεία είναι τρύπια.

• Ενώ όλοι ήξεραν ότι κλείνει η εταιρεία, διαπραγματεύτηκαν και «δέσμευσαν» τα αεροσκάφη του στόλου με νέα συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων. Μάλιστα υπάρχει επιστολή του τότε εκτελεστικού διευθυντή της Γιουροσίπρια, με την οποία έθετε το ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών. Με λίγα λόγια τους ρωτούσε «αφού κλείνουμε το μαγαζί γιατί ενοικιάζουμε αεροσκάφη;» Έλαβε απάντηση. Ποια; «Σκάσε και ενοικίαζε…»

• Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που εταιρεία στην οποία συμμετέχει το κράτος κηρύσσει πτώχευση. Αυτό σίγουρα λέει πολλά για τη φερεγγυότητα του κράτους σήμερα. Σε μια στιγμή που η κυπριακή οικονομία είναι στο μικροσκόπιο όλων των διεθνών οίκων αξιολόγησης και θέλει να πείσει ξένους επενδυτές να κοπιάσουν.

• Είναι βέβαιο πως και οι Κυπριακές Αερογραμμές ακολουθούν την ίδια πορεία. Η μαύρη τρύπα των ζημιών «είναι αχόρταγη» και τα κρατικά ταμεία δεν αντέχουν να δώσουν «ενισχυτικές ενέσεις».

Όλα αυτά λοιπόν, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς επιτέλους, συμβαίνουν γιατί όλοι οι διορισμοί στη Γιουροσύπρια, όπως και στις Κυπριακές Αερογραμμές γίνονταν και γίνονται με κομματικά κριτήρια. Όλοι έβαζαν και βάζουν στις εταιρίες «τους δικούς τους», όλοι έκαναν και κάνουν πολιτικές πλάτες «στους δικούς τους» και όλοι σκέφτονταν και σκέφτονται το κομματικό όφελος και όχι το μέλλον των εταιριών. Όσο για τα Διοικητικά Συμβούλια και τους κάθε λογής Διευθυντάδες; Ότι και να πει κανείς θα είναι λίγο…Όπως και τα προσόντα των περισσοτέρων που διορίστηκαν….

Για να φτάσουμε στο κλασσικό να κατηγορεί η αντιπολίτευση την Κυβέρνηση ότι «τα έκανε μούσκεμα» και να απαντά η Κυβέρνηση «πως εσείς στο παρελθόν τα κάνατε μαντάρα και σήμερα πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος…!» Χωρίς ίχνος ντροπής! Χωρίς ίχνος ευθύνης! Σαν έτοιμοι από καιρό…

Καλά να πάθουμε όμως! Γιατί είμαστε κι εμείς συνένοχοι. Και συνυπεύθυνοι. Που δεχόμαστε να μας κλέβουν, να μας κοροϊδεύουν και να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Και δεν τους παίρνουμε με τις πέτρες. Γιατί πώς να το κάνουμε; Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το ιδιαίτερα ευφυές «Σκάσε ή δράσε…»

12 Σχόλια:

arxiepiskopos είπε...

Από την "πτώχευση" θα μας βγάλει ο μέγας πατριώτης Χριστόδουλος Χριστοδούλου με τις έξοχες δημοσιονομικές αναλύσεις του και με την κατάθεση στο κρατικό ταμείο μέρους των 14000 ευρώ που αποτελούν τη... ΜΗΝΙΑΙΑ σύνταξή του!

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Δεν ξέρουμε ποιος θα μας βγάλει, αλλά σίγουρα ο Χριστόφιας δεν κάνει αγαπητέ Anef_Oriwn.

Όσο για τα golden boys του Δημοσίου, σήμερα ο ΠΟΛΙΤΗΣ λέει και για το φίλο του Χριστόφια Κ.Χριστοφόρου. Όπως golden boy είναι βέβαια και ο Άκης.

Εσύ ισχυρίζεσαι ότι μπορεί να διοικήσει ο Χριστόφιας κράτος;

arxiepiskopos είπε...

Από την πρώτη μέρα που γνωστοποιήθηκαν οι προτάσεις της Ε/κυπριακής πλευράς για το κυπριακό, κάποιοι ανέλαβαν – και πάλι – εργολαβικά το έργο της δαιμονοποίησης των προτάσεων.
Παρακολουθώντας τα όσα λένε οι γνωστοί και μονίμως διαφωνούντες διερωτώμαι αν διαβάζουμε το ίδιο κείμενο.

Πρωτοπόροι σε αυτή την εκστρατεία είναι ο δικηγόρος Χρ. Κληρίδης, ο πρώην Υπουργός Χρ. Χριστοδούλου και ο Ν. Παπαδόπουλος που διαστρεβλώνουν συνειδητά τις προτάσεις για να τις παρουσιάσουν ως αρνητικές για την Ε/κυπριακή πλευρά.

Μέσα από την κριτική που γίνεται κάποιος διαπιστώνει και το έντονο στοιχείο της υποκρισίας.

Σημειώνω ότι οι αναλυτές αυτής της απορριπτικής σχολής στις ομιλίες τους ουδέποτε παραθέτουν το κείμενο των προτάσεων αλλά τις μεταφέρουν όπως οι ίδιοι θέλουν για να μπορέσουν στη συνέχεια να τις ερμηνεύσουν κατά το δοκούν.
Και αυτό το κάνουν επειδή ξέρουν εκ των προτέρων ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα διαβάσει τις προτάσεις αλλά θα αρκεστεί να ακούσει τους διάφορους ομιλητές.
Αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα αφού όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Σημερινή» στις 3 Οκτωβρίου 2010, μόνο το 29% δηλώνει ότι γνωρίζει αρκετά τις προτάσεις ενώ το 41% δηλώνει ότι τις γνωρίζει λίγο και το 30% καθόλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι προτάσεις απορρίπτονται από το 68% των ερωτηθέντων!



Στη συνέχεια θα εξεταστούν κάποιοι από τους ισχυρισμούς των πολέμιων των προτάσεων.

arxiepiskopos είπε...

ΧΡΗΣΤΗΣ Ή ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ;

Η αρχή έγινε με τους γνωστούς απορριπτικούς κύκλους να εξανίστανται για τη χρήση μέσα στις προτάσεις του όρου «χρήστης»! Κατηγορούν μάλιστα τον πρόεδρο ότι μετέτρεψε τους σφετεριστές σε χρήστες.
Η θέση αυτή είναι υποκριτική διότι αυτοί που την προβάλλουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένας δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις στη βάση χαρακτηρισμών που δεν θα φέρουν στο τραπέζι την άλλη πλευρά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι ίδιοι κύκλοι δεν θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν όταν και παλαιότερα η Ε/κυπριακή πλευρά αποκαλούσε με ανάλογο τρόπο τους σημερινούς κατοικούντες στις Ε/κυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα;

Γιατί δεν διαμαρτύρονταν όταν η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής Τάσσος Παπαδόπουλος έστελλε τα «ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» (28 Μαΐου, 2004);
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν στο κείμενο αυτό οι έποικοι και οι Τ/κύπριοι που διαμένουν στις περιουσίες μας δεν αποκαλούνται σφετεριστές αλλά «ένοικοι» και «παρόντες ένοικοι»;

Μήπως δεν τους ενοχλούσε τότε η λέξη; Αν όχι, γιατί τους ενοχλεί τώρα;

arxiepiskopos είπε...

2. ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Αυτή δεν είναι μόνο μια πρωτοφανής θέση αλλά είναι και νεοφανής!
Είναι μια θέση χωρίς καμία λογική βάση την οποία εισήγαγαν οι αρνητές της Δ.Δ.Ο. μετά την εκλογή Χριστόφια.
Θυμίζουμε ότι παρόμοια θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου όταν δήλωνε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να προδιαβουλευθεί με τις προσφυγικές οργανώσεις πριν καταθέσει τις προτάσεις του στο περιουσιακό.[1]

Πόσο μπορεί να ευσταθεί ή να σταθεί στη λογική τέτοια θέση;
- Ποιος θα διαπραγματευτεί την όποια πτυχή του κυπριακού;
- Μήπως ο κάθε πρόσφυγας ξεχωριστά;
- Μήπως οι οργανώσεις των προσφύγων;
- Όμως οι οργανώσεις αυτές έχουν τις ίδιες θέσεις;
- Αλλά με την ίδια λογική, ποιος εξουσιοδότησε την όποια οργάνωση να διαπραγματευτεί τη δική μου (ας πούμε) περιουσία;

Οι κύκλοι αυτοί καλούνται να απαντήσουν και τα πιο κάτω ερωτήματα:
1. Ποιος διαπραγματευόταν τις περιουσίες μας όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ήταν ο εκάστοτε πρόεδρος;
2. Γιατί θυμήθηκαν μετά από 34 χρόνια να το αμφισβητήσουν;
3. Γιατί δεν διαμαρτύρονταν όταν ο Γλ. Κληρίδης και ο Τ. Παπαδόπουλος διαπραγματεύονταν (σχέδιο Ανάν) τις περιουσίες μας;

Είναι γι’ αυτό που η θέση αυτή είναι διάτρητη και δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά λογική.

arxiepiskopos είπε...

Τι σημαίνει αποκατάσταση;

Στη σελ. 45 των Ε/κυπριακών προτάσεων ερμηνεύεται ο όρος αποκατάσταση:
«Η οριστική επιβεβαίωση του τίτλου ιδιοκτησίας με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη».

Στο σημείο 7 (σελ. 2) των προτάσεων της Ε/κυπριακής πλευράς αναφέρεται ρητά ότι: «Όλες οι περιουσίες που βρίσκονται εντός των περιοχών υπό εδαφική αναπροσαρμογή αποκαθίστανται».
(Το σημείο αυτό απαντά και στη θέση του κ. Παπαδόπουλου).

Σημείο 8: «Το δικαίωμα αποκατάστασης αναγνωρίζεται σαν αυτοτελές δικαίωμα και δεν επηρεάζεται από την επανεγκατάσταση ή μη των εκτοπισμένων στις κατοικίες τους και των ιδιοκτητών περιουσιών που επηρεάστηκαν».

Από τις συγκεκριμένες περικοπές είναι ξεκάθαρο ότι οι ισχυρισμοί των προαναφερόμενων δεν ευσταθούν, αφού στις προτάσεις διασφαλίζονται πλήρως οι σχετικές πρόνοιες των Αρχών Πινέιρο τις οποίες επικαλούνται.

arxiepiskopos είπε...

4. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Στην ίδια ομιλία ο Χρ. Κληρίδης καταφέρθηκε και εναντίον της Επιτροπής η οποία θα εποπτεύει τις διαδικασίες λέγοντας ότι «Βάζουμε δηλαδή μια επιτροπή αποζημιώσεων που απαρτίζεται από 3 Ε/κύπριους, 3 Τ/κύπριους και 3 ξένους δικαστές να αποφασίσουν για τις δικές μας περιουσίες…».

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου διερωτάτο: «Πού ξανακούστηκε να αποφασίζει μια επιτροπή αν είμαι εγώ ή όχι ο ιδιοκτήτης;»[5]

Υπόβαλλε μάλιστα στο ακροατήριο του ότι η Επιτροπή θα μεροληπτεί υπέρ των Τ/κυπρίων και των Τούρκων: «Η επιτροπή θα είναι 3 ε/κύπριοι, 3, τ/κύπριοι και τρεις ξένοι. Ούτε την πλειοψηφία δεν έχουμε. Διότι οι 3 ξένοι μπορεί να είναι βρετανοί, μπορεί να είναι οποιοιδήποτε που να έχουν τις δικές τους αρχές και κριτήρια».[6]

Και οι δύο, ενώ επικαλούνται τις Αρχές Πινέιρο και τον κανόνα 2, παραλείπουν να αναφέρουν ότι στην περικοπή 2.2 των Αρχών Πινέιρο (σελ. 9) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:
«Αρμόδιο για να αποφασίσει αυτά τα δικαιώματα είναι ένα ανεξάρτητο και ουδέτερο δικαστήριο.
Και προστίθεται ότι τα κράτη πρέπει κατά τρόπο διαφανή να δώσουν προτεραιότητα στο δικαίωμα της αποκατάστασης ως την πιο επιλεγμένη θεραπεία για εκτοπισμό και ως το κύριο στοιχείο της αποκατάστασης της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται επίσης ότι το δικαίωμα της αποκατάστασης υπάρχει ως ανεξάρτητο δικαίωμα και δεν προκαταλαμβάνεται ούτε από το αν θα επιστρέψει ή δεν θα επιστρέψει ο επηρεασθείς και ότι αυτό δεν αποτελεί στοιχείο που θα κρίνει την απόφαση του δικαστηρίου.

Γιατί λοιπόν και οι δύο παραλείπουν τη συγκεκριμένη αναφορά;
Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν όταν επικαλούνται επιλεκτικά τις όποιες Αρχές;

Πέραν τούτων, ο κ. Χριστοδούλου διερωτάται αν οι 3 ξένοι (που θα είναι πονηροί βρετανοί που θα συνωμοτούν εναντίον των Ε/κυπρίων) δεν θα έχουν τις δικές τους αρχές και κριτήρια!
Αυτή η αναφορά αποδεικνύει το κακόβουλο της πρόθεσης του πρώην υπουργού.
Διότι γνωρίζει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν θα ενεργούν με δικά τους κριτήρια και αρχές αλλά με βάση τα κριτήρια και τις αρχές που είτε καθορίζονται από τις Ε/κυπριακές προτάσεις, είτε θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Και το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο κ. Χριστοδούλου υποβάλλει ότι δεν υπάρχουν κριτήρια, άρα το κάθε μέλος της Επιτροπής θα καθορίζει (δήθεν) δικά του, επικρίνει τα κριτήρια που περιέχονται στις Ε/κυπριακές προτάσεις!!!

Και είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς μπορεί οι κύριοι Κληρίδης και Χριστοδούλου από τη μια να επικαλούνται τις Αρχές Πινέιρο και από την άλλη να μην αναγνωρίζουν την ίδια την πρόνοια των Αρχών για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου και ουδέτερου δικαστηρίου!

Και ασφαλώς, αν ο κ. Χριστοδούλου αποδέχεται πραγματικά τις Αρχές Πινέιρο, περί ανεξάρτητου και ουδέτερου δικαστηρίου, δεν θα πρέπει να απαιτεί Ε/κυπριακή πλειοψηφία σε αυτό το δικαστήριο, που σε μια τέτοια περίπτωση μόνο για την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του δεν θα μπορεί να πείσει.

Τέλος, ποιος προεξοφλεί στον κ. Χριστοδούλου ότι οι τρεις ξένοι θα είναι Βρετανοί και όχι Γερμανοί ή Κινέζοι;

arxiepiskopos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
arxiepiskopos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
arxiepiskopos είπε...

Αρχιεπίσκοπε Τέως ,
πάψε επιτέλους να αντιγράφεις το Μιχάλη Μιχαήλ , μάλιστα χωρίς την άδεια του η χωρίς να αναφέρεις από που υποκλέπτεις τα σχόλια σου.

Επισκεφτείτε το μπλοκ του Μιχάλη Μιχαήλ για να διαπιστώσετε με τα μάτια σας τον σφετερισμό του Αρχιεπισκόπου Τέως.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ, 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ Ε/Κ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
http://mihalismihail.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

arxiepiskopos είπε...

Τα πιο πάνω αποτελούν τη συνεισφορά μου στην προσπάθεια ξεστραβώματός σας και είναι παρμένα από το μπλογκ του Μιχ.Μιχαήλ "παντός καιρού",που πραγματικά αποτελεί στολίδι του χώρου!

Unknown είπε...

Καλά ρε, χαρά 'στην όρεξη! Απάντα στο προκείμενο και όχι με το στύλ "όποιος ειναι εναντιον των χειρισμών του Χριστόφια δεν θέλει λύση". Συμφωνώ οτι δεν θα μας βγάλει ο Χριστόδουλος απο την κρίση αλλά πές μας για την κοροϊδία της Eurocypria. Τόσο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης τέλως πάντων και απουσία επιχειρημάτων! Έλεος!