Το ΔΗΣΑΚΕΛ επιστρέφει!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μου έλειψες!

Το ΔΗΣΑΚΕΛ επιστρέφει.

Μετά από ένα ολιγόμηνο διαζύγιο, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αποφάσισαν να ξαναενώσουν τις δυνάμεις τους, για να εμποδίσουν τη συζήτηση των εγγράφων Ντάουνερ στη Βουλή.

Κρίμα, γιατί πιστέψαμε ότι κάτι άλλαζε μέσα στον ΔΗΣΥ.

Στα κρίσιμα ζητήματα, όπως η ουσία της λύσης του Κυπριακού, το ΔΗΣΑΚΕΛικό μέτωπο, παραμένει αλώβητο. Μπορεί οι δυνάμεις του ΟΧΙ μέσα στο Συναγερμό να είναι ισχυρές, αλλά αυτό δε φαίνεται προς τα έξω, όπου κυριαρχούν οι Πουργουρίδης-Αναστασιάδης.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω τα όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ/Sigmalive για το θέμα.

Αναβολή β' της συζήτησης Ντάουνερ στη Βουλή - Επιστολή Κληρίδη προς Καρογιάν


Εξελίξεις στην υπόθεση διαρροής εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών και της συζήτησης Ντυάουνερ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Την στιγμή που η Επιτροπή, μέσα σε θερμό μάλιστα κλίμα, ανέβαλλε για δεύτερη φορά την συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Βουλής λάμβανε επιστολή για το θέμα από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Κάνε MyGroup με αυτούς που μιλάς περισσότερο και μιλήστε μέχρι και 20% πιο φθηνά! Cytamobile-Vodafone

Αναβολή δεύτερη της συζήτησης

Αναβολή ξανά, εν μέσω έντονων διαφωνιών, της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θεσμών γύρω από την υπόθεση των ''εγγράφων Ντάουνερ''. Αιτία για την απόφαση, η επιστολή του μέλους της επιτροπής Χρίστου Πουργουρίδη, προς τους συναδέλφους του, μέσα από την οποία εγείρει ζήτημα ότι θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα κατά πόσο τα ''έγγραφα Ντάουνερ'' που αποτελούν μέρος πολιτικής συζήτησης στην υπόθεση αυτή είναι προϊόν παράνομης υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Πουργουρίδη, όπως ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, αν τα έγγραφα είναι προϊόν παράνομης υπεξαίρεσης, η συζήτηση επί του περιεχομένου των εγγράφων αυτών θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το Κοινοβούλιο της Κύπρου. Ο κ. Πουργουρίδης στην επιστολή του εισηγείται το άνοιγμα προδιαδικαστικού ζητήματος για να συζητήσει η Επιτροπή κατά πόσο τα έγγραφα είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι και μόνο όταν ικανοποιηθεί η Επιτροπή ότι τα έγγραφα δεν είναι προϊόν υποκλοπής να μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι βουλευτές ψήφισαν κεκλεισμένων των θυρών, αποφασίζοντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ είχαν εκφράσει από την αρχή την διαφωνία τους, γεγονός που συνέτεινε στην δημιουργία έντονου κλίματος μεταξύ των βουλευτών. Σύμφωνα με την απόφαση, η συζήτηση μετατίθεται για μετά τις 18 ή 19 Νοεμβρίου αφού επιστρέψει ο Πρόεδρος από τη συνάντηση που θα έχει στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το προδιαδικαστικό θέμα που ήγειρε ο κ. Πουργουρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές θέμα της συζήτησης αφορά την διαρροή του περιεχομένου των εγγράφων Ντάουνερ που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ''Σημαδεμένη Τράπουλα''

Η επιστολή Κληρίδη

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, απέστειλε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, για το θέμα της συζήτησης του θέματος. Ο κ. Κληρίδης , διευκρίνισε ότι δεν του έχει ζητηθεί από κανένα να προβεί σε γνωμάτευση για το θέμα. «Εγώ έχω αποφασίσει», δήλωσε «ενόψει όλου αυτού του σάλου που γίνεται ότι ήταν σωστό να φέρω σε γνώση της Βουλής ορισμένες σκέψεις μου. Από κανένα δεν μου ζητήθηκε, ούτε θα μπορούσε να μου ζητηθεί».
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας, τονίζει την ανάγκη διερεύνησης κατά πόσο ή όχι η κυπριακή δημοκρατία έχει παραβιάσει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, με βάση το Άρθρο 105 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε και τη Σύμβαση του 1946 για τα προνόμια και τις ασυλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αξιωματούχων του.
Η εν λόγω διερεύνηση σημειώνει ο κ. Κληρίδης στην επιστολή του, εγείρει σοβαρότατα θέματα Διεθνούς Δικαίου τα οποία απαιτούν εκτεταμένη επιστημονική ανάλυση από εμπειρογνώμωνες.
Το κρίσιμο ερώτημα που εγείρεται, αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής, είναι κατά πόσο η επέμβαση στο δικαίωμα της επικοινωνίας έγινε από κρατικούς υπαλλήλους ή από πρόσωπα που δεν είναι μέλη της κρατικής υπηρεσίας και κατά ποσο άλλα πρόσωπα στα οποία περιήλθε η εν λόγω επικοινωνία ή αντίγραφα αυτής έχουν διαπράξει επίσης ποινικά αδικήματα. Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, η οποιαδήποτε διερεύνηση ή ανακρίσεις θα πρέπει να διενεργηθούν από τα αρμόδια κρατικά όργανα, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που το Δίκαιο εναποθέτει σε αυτά.
Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνει ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κρατικοί λειτουργοί ευθύνονται για την υποκλοπή της επικοινωνίας των Η.Ε, και των αξιωματούχων το, όπως και για τη διαβίβασή της σε άλλους, οι οποίοι στη συνέχεια τη διαβίβασαν σε βουλευτές και γενικά την δημοσιοποίησαν εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα. Και τούτο, γιατί εγείρεται πλέον θέμα ευθύνης όχι μόνο της Πολιτείας έναντι των Η.Ε αλλά και ευθύνης των ίδιων των βουλευτών.
Η κατάσταση σημειώνει, ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως έχει διαμορφωθεί είναι ήδη περίπλοκη και αβέβαιη και δεν θα ήταν σοφό να γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη με την ανάμιξη των βουλευτών σε μια τέτοια συζήτηση. Υπάρχει ακόμα σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, το ανεπιθύμητο ενδεχόμενο από τη συζήτηση του θέματος στο Κοινοβούλιο, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής, να επηρεάζονται αρμοδιότητες άλλων αρχών.

Εκνευρισμένος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Σε έντονο ύφος ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και Βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις που υποκινούνται από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες και για πλήγμα στη δημοκρατία. Ο κ. Ερωτοκρίτου είχε από την αρχή ταχθεί υπέρ της συζήτησης της διαρροής των εγγράφων Ντάουνερ στη Βουλή. ''Η δημοκρατική πλειοψηφία είναι σεβαστή αλλά η πολιτική εκτίμηση πρέπει να είναι εξίσου σεβαστή και απαραβίαστη'', δήλωσε ο κ. Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας πως ''κάποιοι - εκτός από την υπονόμευση της αξιοπιστίας, εξουθένωση της αξιοπρέπειας και την ισοπέδωση του αναστήματος του εθνικού κοινοβουλίου γιατί υποκινούνται από εξωκοινοβουλευτικούς κύκλους για την αναβολή της συζήτησης - επιλέγουν και την ένταση, με την έννοια του ότι θέλουν μια συζήτηση αναφορικά με το εάν τα έγγραφα αποτελούν προϊόν ή όχι υποκλοπής, που θα γίνει κι αυτή μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εξωτερικό, θέλοντας να υιοθετήσει η κυπριακή Βουλή και ο κυπριακός λαός που θα ακούσει, οποιαδήποτε από τις δημοσιογραφικές εκδοχές που κυκλοφορούν, με δεδομένο ότι η κυπριακή Βουλή δεν είναι ούτε ΤΑΕ, ούτε αστυνομικό σώμα για να κάνει οποιαδήποτε έρευνα για να ανακαλύψει αν πραγματικά είναι προϊόν υποκλοπής τα έγγραφα''.

Ο κ. Ερωτοκρίτου έκανε λόγο για ''διασυρμό και εξευτελισμό'' στον οποίο ''θέλουν να μας οδηγήσουν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ για να προστατεύσουν κάποιους, αναβάλλοντας τη συζήτηση''.

Σκληρά λόγια και για την επιστολή

Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα η οποία δεν κάνει καμία αναφορά παρά ότι παρέλαβε την επιστολή της κ. Σπέχερ που έστειλε στο Προεδρικό από την περασμένη Κυριακή, και δεν κάνει καμία αναφορά ότι ξεκίνησε οποιαδήποτε ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε.

Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αστυνομική έρευνα ποτέ, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, από τη Νομική Υπηρεσία γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο και η κυπριακή Κυβέρνηση ποτέ δεν θα εγείρει οποιοδήποτε ζήτημα αφού νομικά από την αστυνομική πλευρά δεν μπορεί να το αποδείξει.

''Θα παραμείνει όμως η απειλή να επικρέμεται επί των κεφαλών των βουλευτών για να μην ανοίξουν ποτέ τη συζήτηση και να πληροφορηθεί ο κυπριακός λαός τι ακριβώς και γιατί και για ποιούς λόγους καθυβρίστηκε συλλήβδην αλλά και ατομικά αλλά και συγκεκριμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, αρχιερείς που κατά συγκυρία αντετίθεντο στην πολιτική τοποθέτηση του κ. Ντάουνερ για το κλείσιμο του Κυπριακού, όπως ο ίδιος θεωρεί πρέπον και σωστό'', συμπλήρωσε.

Σήμερα, δήλωσε, ''η δημοκρατία υπέστη ένα ισχυρότατο και σφοδρότατο πλήγμα στο υπογάστριο, δυστυχέστατα από τα δύο μεγάλα κόμματα''.

Διευκρινίζοντας σχετικά με αναφορά που έκανε σε εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, αναφέρθηκε στην επιστολή της κ. Σπέχερ την οποία χαρακτήρισε ''υποκινούμενη και υποκριτική'' γιατί, όπως είπε, η κ. Σπέχερ γνώριζε εδώ και μήνες το περιεχόμενο των εγγράφων και την κοινολόγησή τους από τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες και δεν διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι υποκινείται από εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις.

''Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που υποκίνησαν τη κ. Σπέχερ είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που εγείρουν το ζήτημα της αναβολής ή του ολοκληρωτικού εξοβελισμού της συζήτησης και που βεβαίως ψήφισαν σήμερα για την αναβολή της συζήτησης'', κατέληξε.


Επιμέλεια: Αλωεύς για το christofias-watch