Καλώς επέστρεψες Νίκο Κουτσού!

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010



Επέστρεψε στην πολιτική ο Νίκος Κουτσού, ο οποίος αποδυκνείει ότι εκτός από μαχητής για την πατρίδα, είναι και μαχητής της ζωής.

Μας έλειψε η πολιτική σου παρουσία Νίκο. Η σοβαρότητα, τα επιχειρήματα, η βαθιά πολιτική ανάλυση.

Μας έλειψε η ποιότητα του λόγου σου.

Και όσο βλέπαμε τους τελευταίους μήνες της απουσίας σου, όλο και περισσότερους ηλίθιους να αρθρώνουν "πολιτικό λόγο", όσο βλέπαμε διάφορα γλειφτρόνια και τομάρια να παριστάνουν τους "πολιτικούς με αρχές", όλο γυρίζαμε ο ένας προς τον άλλον, εδώ στην Επιτροπή, και ρωτούσαμε "Που είναι ο Νίκος;" "Πότε θα γυρίσει ο Νίκος;"

Καλώς επέστρεψες λοιπόν.

Σε ευχαριστούμε θερμά. Γιατί επέλεξες να μην εγκαταλείψεις τον αγώνα, επέλεξες να παραμείνεις στις επάλξεις, ενώ κανένας δε θα σε έφταιγε αν διάλεγες το αντίθετο.

Σου βγάζουμε το καπέλο, σε καλωσορίζουμε ξανά στις τάξεις του αντικατοχικού κινήματος και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ελπίζω...

Στη φωτογραφία, ο ιδεολογικός μέντορας του ΑΚΕΛ, με ειδικό φέσι, παρόμοιο με αυτό το οποίο καλείται να φορέσει ο κυπριακός ελληνισμός!

Ελπίζω να μην μας πουν ότι θα γωνιάσουν τον ‘Ερογλου και θα τον πιέσουν να αποδεχθεί τα συμφωνηθέντα και τις γενναιόδωρες προσφορές του προέδρου.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι θα πιέσουν τον ‘Ερογλου να αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50000 εποίκων.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι πρέπει να υπογράψουμε ενδιάμεση συμφωνία με τον κ. ‘Ερογλου για να κλειδώσουμε τη συμφωνημένη βάση της λύσης και να μας μείνει η εκ περιτροπής προεδρία και οι έποικοι.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι πρέπει να δείξουμε ευελιξία και να διαφοροποιήσουμε τη θέση μας για τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας για να δελεάσουμε τον ‘Ερογλου να την αποδεχθεί.

Ελπίζω να μη μας πουν ότι θα κάνουμε κι άλλες προσφορές για να διατηρήσουμε το καλό κλίμα που δημιούργησε ο πρόεδρος και ο Ταλάτ στη Λήδρας και στο Λιμνίτη.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι θα δεχθούν κοντά στα δυο FIR και μια εσωτερική ιθαγένεια και διεθνείς συμφωνίες για τα δυο κράτη, για να διατηρηθεί το καλό κλίμα και να κάμουμε βήματα μπροστά..

Ελπίζω να μην μας πουν ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τις λέξεις μετεξέλιξη και νέος συνεταιρισμός, αλλά να δείξουμε ευελιξία για μια επανενωμένη Κύπρο.

Ελπίζω να μη μας πουν ότι φταίει ο Τάσσος, που δεν ήταν αρεστός στους Τουρκοκύπριους και από αντίδραση ψήφισαν τον ‘Ερογλου.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι φταίει ο Τάσσος που δεν ανοίγει ο Λιμνίτης, επειδή δεν άνοιξε έγκαιρα τη Λήδρας.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι πρώτος Τάσσος έκαμε εκπτώσεις στην μια κυριαρχία και ο Χριστόφιας την διόρθωσε με το ανακοινωθέν της 23ης Μαίου.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι ο Τάσσος πρώτος δέχτηκε το συνεταιρισμό των δυο κρατών και ο Χριστόφιας με τον Τσελεπή πάλι διορθώνουν.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι φταίει ο Τζιωνής και ο Πιασαρδής που είπαν ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι του νεκροτομείου και από αντίδραση οι έποικοι ψήφισαν τον ‘Ερογλου για να το επαναφέρει.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι φταίνε οι «μασκοφόροι της ΕΟΚΑ», επειδή οι γκρίζοι λύκοι ιδρύθηκαν για να τους αντιμετωπίσουν.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι επειδή η παρούσα κατάσταση είναι καταστροφική, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την επανένωση των δυο κρατών και την παρθενογένεση της νέας δικοινοτικής ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση.

Ελπίζω να μην μας πουν ότι είμαστε πολιτικά ερωτευμένοι με τον ‘Ερογλου, όπως εκείνοι είναι ερωτευμένοι με τον Ταλάτ και τον Ερντογάν.

Ελπίζω να πάψουν να μας βρίζουν λέγοντας ότι δεν θέλουμε λύση, αλλά προτιμούμε τη διχοτόμηση.

Θεόφιλος για το christofias-watch

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010


Χθες ο Μίκης Θεοδωράκης προέβη σε μια βαρυσήμαντη δήλωση - εκτίμηση, για τις τρέχουσες εξελίξεις με την ελληνική οικονομία. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε. Την παραθέτουμε για να προβληματιστούμε όλοι:


"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε
με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.


Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την
απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.


Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το
στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.




Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που
αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι.


Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;
Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν
τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.


Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.


Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της
υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.



Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που
αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.


Μακάρι να έχω άδικο.


Αθήνα, 27.4.2010
Μίκης Θεοδωράκης"


ΕΥΑΓΟΡΑΣ - για το christofias - watch

«ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΜΙΣΗ» - ΜΕΡΟΣ Β’

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εμπλουτίζουμε το πρώτο μέρος με περισσότερα αποσπάσματα

Το ΑΚΕΛ, ένας από τους κυριότερους εργοδότες στο νησί μας, με πολλές επιχειρήσεις και με το διακρατικό εμπόριο με τις ανατολικές χώρες στα χέρια του, το κόμμα της διείσδυσης και όχι της πάλης, ανύπαρκτο στον αντιαποικιακό αγώνα του ’55 – ’59, στον αντιχουντικό αγώνα, ανύπαρκτο και στον αντικατοχικό αγώνα και από τους βασικούς πρωθητές της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, με αυτό το σύνθημα διαχρονικά προσπαθεί να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του για τη σημερινή κατάσταση, και να ρίξει ολοκληρωτικά την ευθύνη σε όλους τους άλλους.

Επειδή το προσωπείο που θέλει να παρουσιάσει, το ιστορικά καθαρό, αποτελεί προπαγάνδα, προς αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, παρατίθενται τεκμηριωμένα στοιχεία που θα αναστατώσουν τους "Καθοδηγητές":

Επαναλαμβάνουμε πως ολόκληρος ο Ελληνικός πληθυσμός της Κύπρου ομόφωνα και ολόψυχα επιθυμεί την Ένωση του με την Ελλάδα, μα αν τυχόν υπάρχει και παραμικρή αμφιβολία, ένα ελεύθερο δημοψήφισμα, κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ θα διαλύσει όλες τις αμφιβολίες.

[1949]
Διατελούμε μ' εχτίμηση
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, ο Δήμαρχος
Κ.ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος
Α.ΑΔΑΜΑΝΤΟΣ
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ο Δήμαρχος
Λ.ΣΑΝΤΑΜΑΣ
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, ο Δήμαρχος
Π.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εκ μέρους του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ε.Α.Σ.
Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
Ε.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΟ
Α.ΖΙΑΡΤΙΔΗΣ
Εκ μέρους της Παγκύπριας Ένωσης Μικροκαταστηματαρχών
Κ.ΚΑΚΟΥΛΛΗΣ
Εκ μέρους της Παγκύπριας Δημοτικής Ένωσης Γυναικών
ΚΑΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκ μέρους της Ανορθωτικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΑΟΝ)
ΧΡ.ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ

(Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου, 1878 - 1978, Περίοδος 1946 - 1954, ό.π. σελ.262)

"Υποστήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού για Αυτοδιάθεση σημάνει υποστήριξη του αγώνα για Ειρήνη. Η αυτοδιάθεση είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων και των Τούρκων Κυπρίων και προς το συμφέρον του βρεττανικού λαού, που μαζί με όλους τους άλλους λαούς θέλουν να ζήσουν μια ειρηνική κι ευτυχισμένη ζωή".

"Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου Ελλήνων και Τούρκων να καταστεί η Κύπρος κέντρον ειρήνης και όχι εστία πολέμου και βάση επιθέσεων εναντίον των λαών που αγωνίζονται για την εθνική τους λευτεριά... Πρέπει να δοθεί στην Κύπρο το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης: Όταν γίνει αυτό δεν θα υπάρχουν εσωτερικές ταραχές σ'αυτό το ωραίο νησί. Η ειρήνη θα βασιλέψει και η Κύπρος, απαλλαγμένη από στρατιωτικές βάσεις θα γίνει εστία ειρήνης και φιλίας στην μέση Ανατολή".

Αντώνης Αμπατιέλος
Χαραυγή, 4 Ιουλίου 1964


"...Ιδιαίτερη σημασία είχε η επέμβαση του Άγγλου βουλευτή κ.Φενέρ Μπρόκγουεη ιδίως γιατί εδήλωσε ότι εκφράζει τις απόψεις του Αγγλικού Εργατικού Κόμματος. Ο κ.Μπροκγουέη υπεστήριξε τα δίκαια του κυπριακού λαού στην Αυτοδιάθεση,
κατεδίκασε κάθε σκέψη διαμελισμού οποιασδήποτε μορφής σαν απαράδεχτη από άποψη διεθνούς δικαίου και σαν ανεφάρμοστη και επεσήμανε ότι αιτία του κακού είναι η παρουσία βρεττανικών βάσεων στην Κύπρο".

Φενερ. Μπροκγουέη (Βουλευτής Εργατικού Κόμματος Αγγλίας)
Χαραυγή 4 Ιουλίου 1964

"Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των Ελλήνων οικοδόμων και ξυλουργών εκφράζομεν την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον δίκαιο αγώνα σας για Αυτοδιάθεση της Κύπρου".

Χαραυγή 15/2/1964

"Μερικοί προσπαθούν να σπείρουν σύγχιση και δυσπιστία όσον αφορά την έννοια της αδέσμευτης ανεξαρτησίας. Για να εκλείψει οποιαδήποτε σύγχιση ή παρεξήγηση ξεκαθαρίζουμε ότι η γραμμή της αδέσμευτης ανεξαρτησίας είναι ουσιαστικά η γραμμή εκπλήρωσης των εθνικών πόθων του λαού μας, η γραμμή της Ένωσης. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει ΕΝΩΣΗ στην περίπτωση που ο λαός θα κληθεί με δημοψήφισμα να αποφασίσει το μέλλον του και γι'αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά αμφιβολία".

Ανδρέας Φάντης - Βουλευτής ΑΚΕΛ
Χαραυγή 7 Ιουλίου 1964


Στρατευμένα ΕΔΟΝόπουλα παρουσιάζουν στον "Καθοδηγητή" τη ζωγραφιά που είχαν ως εργασία για το σπίτι.

"Η μοναδική σωστή και η μοναδική αποδεκτή πατριωτική πολιτική είναι η αδέσμευτος ανεξαρτησία, η κατάργησις όλων των ξένων βάσεων, η απομάκρυνσις των ξένων στρατευμάτων, ο τερματισμός όλων των ξένων επεμβάσεων, έτσι που ο κυπριακός λαός να ενασκήση το αναφαίρετον δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως και να πραγματοποιήση την ανόθευτον Ένωσιν".

Εζεκίας Παπαϊωάννου Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ομιλία στην ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
(29 Ιουνίου, 1965)


Το κόμμα μας εχει από τον καιρό της ίδρυσης του σαν γραμμή του την εθνική αποκατάσταση του κυπριακού λαού, την Ένωση του με την Ελλάδα. Αυτή η γραμμή επιβεβαιώθηκε απ'όλα τα συνέδρια του κόμματος μας και θα επιβεβαιωθεί και από το 11ο Συνέριο.

(στο βιβλίο "Ενδέκατο Συνέδριο του ΑΚΕΛ 3-6 του Μάρτη 1966.
Έκθεση δράσης της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. του ΑΚΕΛ" σελ.43)


"Ενωτικοί είναι όλοι οι Έλληνες Κύπριοι ως και άλλοτε διεκήρυξα. Προς την Ελλάδα θα έχωμεν πάντοτε εστραμμένην την ψυχήν και την καρδίαν. Ελληνικά ιδανικά θα διαπνέουν πάντοτε την σκέψιν μας και την συνείδησιν μας. Και αν μη εξαρτώμενοι από ημάς παράγοντες και καταστάσεις δεν καθιστούν δυνατήν την Ένωσιν τούτο δεν σημαίνει ότι θα παύσωμεν να είμεθα Έλληνες. Δια μέσου των αιώνων παραμείναμε Έλληνες και Έλληνες θα παραμείνωμεν".

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ'
Χαραυγή 9.2.73
Ομιλία Προεδρικών Εκλογών


"Απουσιάζων εις εξωτερικόν επληροφορήθην καθ'οδόν θριαμβευτικών επανεκλογήν σας. Εύχομαι ευτιχίαν κυπριακού λαού και ολοκλήρωσιν εθνικών πόθων".

Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας
Χαραυγή 13.2.73
Τηλεγράφημα προς Μακάριο


"Κατά την συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από το Κυπριακό ζήτημα και την καλύτερη διεξαγωγή του Κυπριακού αγώνα. Οι βουλευτές της αριστεράς έθιξαν ιδιαίτερα τα ζητήματα του εσωτερικού μετώπου, της ενότητας του λαού, της ενότητας λαού και κυβέρνησης, της διεθνούς διαφώτισης και συμπαράστασης, και της δια μέσου του ΟΗΕ κατάργησης όλων των δεσμεύσεων και εξασφάλισης του διακιώματος της αυτοδιάθεσης".

"Κατά την συζήτηση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, ότι είναι ααραίτητη για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα, για την αυτοδιάθεση, η καθολική ενότητα του λαού, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή προσωπικών διαφορών, τονίστηκε ακόμα η ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τούρκους της Κύπρου".

Κοινή διακήρυξη των βουλευτών του ΑΚΕΛ: Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδη, Ποταμίτη, Δημητριάδη και Στρατηγού Γ.Γ.Διγενή.
Χαραυγή 2 Ιουλίου 1964


Τα πιο πάνω αποσπάσματα, πάρθηκαν από το βιβλίο «Για την Εθνική Ολοκλήρωση την Αυτοδιάθεση Ένωση», των Σάββα Παύλου, Λάκη Πίγγουρα και Βάσου Φτωχόπουλου, που εκδόθηκε το 1983 από τις εκδόσεις «Αιγαίον».


Η ανακολουθία των δηλώσεων των στελεχών του ΑΚΕΛ, τότε και σήμερα, μπορεί να προσδώσει άραγε σε αυτό το κόμμα κάποιο ίχνος αξιοπισίας; Όταν ένα κόμμα ντρέπεται για το παρελθόν του, προσπαθώντας να αποτάξει τον πόθο του για ένωση με τη «Μητέρα Ελλάδα», και την οργανωμένη του πάλη για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι τουλάχιστον ντροπή και αίσχος να ενοχοποιεί τους τότε συναγωνιστές του, ότι πουλήσανε την Κύπρο τη μισή.


ΕΥΑΓΟΡΑΣ - για το christofias - watch

Να σταματήσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες!


Μια εκστρατεία έχει ξεκινήσει στο facebook, ενάντια στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Όχι διακοινοτικό πρόβλημα.

Είναι ζήτημα κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από ένα άλλο.

Ο διακοινοτικός διάλογος έχει αποτύχει.

Έχει οδηγήσει σε διαστρέβλωση του Κυπριακού στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

36 χρόνια διαλόγου υπήρξαν πάρα πολλά!

Ζητούμε επανατοποθέτηση του Κυπριακού.

Ζητούμε να σταματήσουν οι συνομιλίες.


Ζητούμε αντικατοχική πολιτική.

Ζητούμε άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Καλούμε όλα τα υπόλοιπα blogs, οργανώσεις, σωματεία, αλλά και όλους τους συναγωνιστές μας, να συστρατευτούν μαζί μας σε αυτό το σκοπό.

Γραφτείτε κι εσείς στο ειδικό group στο facebook, που δημιουργήθηκε, από το χρήστη "Ζήνων Κιτιεύς".

Σχετική μάλιστα αναφορά, γίνεται και από τους συναγωνιστές του Εμπροσθοφύλακα, στα πλαίσια της 6ης επετείου από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Δορκώνας για το christofias-watch

Μιγκριλισμός και ακελολαγνεία στην Αθήνα; *UPDATE*

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ευκαριστούμεν ΡΙΚ, Γρουστόφκιαν cheerleader, κομματόσκυλλα Προοδευτικής, Πρωτοπόρον cheerleader του cheerleader Γρουστόφκια, μαρκοκαρογιανάκια γκιαούρ του Αναγέννησην Αθήνας, μιγκριλιστές του Αγώνα τζιαι ούλον το μαζόχ γκιαούρ, για τη διαφήμισην του Βόρειον Κίμπρις Τουρκ Τζουμχουριετ!


UPDATE: * Εκ παραδρομής ξεχάσαμε να αναφέρουμε την παράταξη του ΔΗΣΥ Πρωτοπορία και ευχαριστούμε τον σχολιογράφο "Πενταρόγιωργκο" που μας το υπενθύμισε. Διαβάστε πιο κάτω για την Πρωτοπορία (προστέθηκαν επίσης νέα σχόλια για τις άλλες παρατάξεις).

Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο,
έγινε δέκτης κάποιας πολύ σοβαρής καταγγελίας, από στελέχη της αντιομοσπονδιακής φοιτητικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ (Αθήνα).

Σύμφωνα με την καταγγελία που λάβαμε, για την οποία ζητήσαμε και λάβαμε και στοιχεία, το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ, υπέβαλε μία πρόταση προς το Δ.Σ. της ΕΦΕΚ Αθήνας, για δημόσια καταγγελία του ΡΙΚ, για το ότι προχώρησε σε κάλυψη των παράνομων "εκλογών" στα κατεχόμενα, σαν να ήταν αυτές νόμιμες εκλογές, με δημοσιογράφους σε "εκλογικά κέντρα" κλπ. Είναι λογικό, ότι ο φορολογούμενος ΔΕΝ επιθυμεί να πληρώνει και τα σπασμένα της κατοχής, χρηματοδοτώντας μαζοχιστικά την κάλυψη των "εκλογών".


Η Επιτροπή έλαβε θέση επί αυτού του θέματος, από την περασμένη κιόλας Κυριακή, όταν και οι παράνομες "εκλογές" λάμβαναν χώρα. Καταδικάζοντας έντονα τη στάση του ΡΙΚ και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Η θέση μας άλλωστε είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη θέση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος, είχε πει ότι θα θέσει το θέμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από το ΔΡΑΣΙΣ, την πρότασή του (την οποία είδαμε και σας βεβαιώνουμε ότι δε συνιστά προσπάθεια να περάσουν μικροπαραταξιακές ή μικροκομματικές θέσεις),
δεν την υιοθέτησε καμία άλλη παράταξη

Καμία.

Αναγέννηση, Αγώνας, Πρωτοπορία, Προοδευτική, πρόσφεραν κάλυψη στο ΡΙΚ!!!!!!

(Βεβαίως η Ε.Σ. Ένωσις (ΕΥΡΩΚΟ), η οποία δε μετέχει στην ΕΦΕΚ, δεν έχουμε αμφιβολία, ότι αν μετείχε, θα υιοθετούσε την πρόταση του ΔΡΑΣΙΣ.)


Τα στοιχεία όπως μας στάληκαν από το ΔΡΑΣΙΣ. Πάνω η πρόταση, κάτω η καταψήφιση (πρακτικά ΕΦΕΚ)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

Η
Προοδευτική δε μας εξέπληξε. Ο ιδεολογικός τους Πατερούλης έλαβε και μέρος στις εκλογές των κατεχομένων, μετατρεπόμενος σε cheerleader αυτού που -σύμφωνα με τις αφίσες του- "ενώνει την Κύπρο με την Τουρκία". Δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από την παράταξη που ενώ σκοτώνεται με το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ για το σύνθημα "Ελλάς - Κύπρος - Ένωσις", φαίνεται (διά της ένοχης σιωπής της) πως στηρίζει το σύνθημα "Τουρκία - Κύπρος - Ένωσις" του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του κατοχικού ηγέτη που στα νιάτα του έλουσε σαδιστικά με βραστή ΚΕΑΝ Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στην Κερύνεια, και που απένταντι από το σπίτι του (στους βοτανικούς κήπους Κερύνειας) βρέθηκαν πρόσφατα οστά εκτελεσθέντων αγνοουμένων...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ούτε φυσικά η άλλη παράταξη του ΔΗΣΑΚΕΛ μας εξέπληξε με την πράξη της να στηρίξει και πάλι το καθεστώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πνευματικά παιδιά του "καλού καραβοκύρη" Γλαύκου Κληρίδη, αφού σταματήσουν να ουρλιάζουν "Την Πατρίδα Ουκ Ελάττω Παραδώσω" αφήνουν κατά μέρος τις ελληνικές σημαίες και τρέχουν να στηρίξουν με πάθος Χριστόφια. Οι Πρωτοπόροι του ΔΗΣΥ για άλλη μια φορά συμπεριφέρθηκαν ως Ανανστασιαδάκια, δηλαδή ως μικρές γαλάζιες cheerleaders του megacheerleader Χριστόφια.


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Ούτε η Αναγέννηση, για την οποία έχουμε πληροφόρηση ότι
διοικείται σήμερα από ένα άθλιο μαρκοκαρογιανάκι, ο οποίος έτρεφε (και τα εξέφραζε κιόλας) αισθήματα απέχθειας για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και ΔΕΝ στήριξε την υποψηφιότητά του στις εκλογές και ο οποίος εξέφρασε δημόσια, ανιστόρητες θέσεις που θα τις ζήλευαν και τα πιο φανατικά ΕΔΟΝόπουλα, μας εξέπληξε με την ακελοφιλική στάση της.

Το μαρκοκαρογιανάκι που ελέγχει την Αναγέννηση Αθήνας, συναγωνίζεται σε ακελολαγνεία την κα "Χριστοφάκι της Χρονιάς", σύμφωνα με την περσινή δημοσκόπηση της Επιτροπής στο blog μας, Αθηνά Κυριακίδου.

Νομίσατε ότι θα με ξεφορτωνόσασταν τόσο εύκολα; Ξέρετε τι θα πει Χατζηδημητρίου;

ΑΓΩΝΑΣ

Θέμα, ιδιαίτερα σοβαρό, τίθεται για τον Αγώνα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ, είχαμε πληροφόρηση, ότι στην Αθήνα τουλάχιστον, εκπροσωπείται από λυσσαριδικά στελέχη και όχι από χατζηδημητριακά κατάλοιπα. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως:
υπάρχει ζήτημα μιγκριλισμού και για τον Αγώνα Αθήνας; Μήπως οι μιγκρίλ, οι μεγαμιγκρίλ και οι σοφογκρίλ, έχουν καταφέρει να διεμβολίσουν την οργάνωση αυτή;

Προσοχή Αγωνίτες διότι θα μετατραπείτε και εσείς σε "γκαράζ της Προοδευτικής Αθήνας", όπως μετέτρεψαν τον Αγώνα Η.Β. σε "γκαράζ της Προοδευτικής" οι ιορδανικοί μιγκριλιστές. Περισσότερα για τον μιγκριλισμό που προσπαθεί να καταστρέψει την ΕΔΕΚ εδώ: http://christofias-watch.blogspot.com/2010/04/blog-post_1143.html εδώ: http://christofias-watch.blogspot.com/2010/02/blog-post_15.html και εδώ: http://christofias-watch.blogspot.com/2010/03/o.html

ΔΡΑΣΙΣ

Θέλουμε να συγχαρούμε το ΔΡΑΣΙΣ για την πρότασή του και να του ευχηθούμε να δρα δημιουργικά, υπεύθυνα και με συναίνεση και μετριοπάθεια, όπως έδρασε αυτή τη φορά. Καλοπροαίρετα σας το λέμε παιδιά, ότι όταν δράτε υπεύθυνα, σας χαιρόμαστε!


ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ!


Θέλουμε όμως να προειδοποιήσουμε τους φοιτητές της Αθήνας, ότι το ΑΚΕΛ και οι παραφυάδες του, έχουν δυστυχώς καταφέρει να ελέγξουν την ΕΦΕΚ!

Φοιτητές της Αθήνας, κάντε κάτι!

Αντισταθείτε στην ακελολαγνεία και στο μιγκριλισμό!

Αντισταθείτε στο να πληρώνουμε και από πάνω, για προβολή της κατοχής και των γκρίζων λύκων!

Αλωεύς για το christofias-watch και την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο
UPDATE by Αλυσίμαχος

Τάσσος Παπαδόπουλος, ο μεγάλος Έλληνας!

Σάββατο 24 Απριλίου 2010



O Τάσσος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με το λαό του και που κέρδισε μια θέση στην αθανασία και στις χρυσές σελίδες της ελληνικής ιστορίας με το ιστορικό ΟΧΙ του, τυγχάνει αναγνώρισης από το πανελλήνιο.

Έτσι, η ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο (τ' Ανάπλι), θα δώσει το όνομα του μεγάλου αυτού Έλληνα, σε πλατεία της πόλης.

Το όνομα του Τ. Παπαδόπουλου, ενός Κύπριου, θα είναι πλέον δίπλα στα ονόματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων μεγάλων Ελλήνων και αγωνιστών της επανάστασης.
Γιατί στην ιστορία, γράφονται οι έντιμοι και άξιοι Τάσσοι και όχι οι Ευέλικτοι Χριστόφιες!

Δημοσιεύουμε πιο κάτω τη σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ονοματοδοσία Πλατείας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Ναύπλιο
Ο Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να δώσει το όνομα Τάσσος Παπαδόπουλος σε πλατεία του Ναυπλίου.

Η τελετή ονοματοδοσίας θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, 25 Απριλίου 2010, στο Ναύπλιο.

Κύριος ομιλητής στην τελετή θα είναι ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Βουλευτής Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία της η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου μαζί με μέλη της οικογένειας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 23 Απριλίου 2010
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δορκώνας για το christofias-watch

Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου

"Κάντε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που σας λέμε να κάνετε"
Πολ Κρούγκμαν, Αμερικανός οικονομολόγος


«Χαιρετίζω το βέβαιο και βροντερό ΟΧΙ των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων, που το θεωρώ ισότιμο με τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων και επιπλέον ως απαρχή αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.»

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 21η Απριλίου 2004



Στις 24 του Απρίλη του 2004:

Ο ελληνισμός της Κύπρου πήρε την τύχη του στα χέρια του.

Ξεπετάχτηκε μέσα από το βούρκο που τον είχαν κατατάξει οι ασπόνδυλοι πολιτικοί ηγέτες του.

Αψήφισε τις απειλές των αγγλοαμερικάνων και των εδώ υποτελών τους.


Εμπνεύστηκε από τον ηγέτη του Τάσσο Παπαδόπουλο.

Όρθωσε το ανάστημά του!

Βροντοφώναξε:

ΟΧΙ στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΟΧΙ στη μετατροπή του κράτους του σε τουρκοβρετανικό προτεκτοράτο.

ΟΧΙ στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

ΟΧΙ στο ρατσιστικό διαχωρισμό.

ΟΧΙ στην υποταγή των ξένων δικαστών.

ΟΧΙ στην παραμονή τούρκων στρατιωτών και εποίκων.

ΟΧΙ στις εγγυημένες πλειοψηφίες επί του πληθυσμού και επί των περιουσιών.

ΟΧΙ στα συνιστώντα κράτη.

ΟΧΙ στην εκ περιτροπής προεδρία.

Ο κυπριακός ελληνισμός υπερασπίστηκε
το ΔΙΚΑΙΟ
την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και
την ΙΣΤΟΡΙΑ του.


Ο κυπριακός ελληνισμός επιβεβαίωσε τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη:


«
Η ελληνική φυλή ήταν πάντα, είναι ακόμα, η φυλή που έχει το επικίντυνο μέγα προνόμιο να κάνει θάματα. Όπως όλες οι δυνατές, μεγάλης αντοχής φυλές, κι η ελληνική μπορεί να φτάσει στον πάτο του γκρεμού, κι ακριβώς εκεί, στην πιο κρίσιμη στιγμή όπου οι αδύνατες ράτσες γκρεμίζονται, αυτή δημιουργεί το θάμα. Επιστρατεύει όλες της τις αρετές και πετιέται μονομιάς, χωρίς διάμεσους σταθμούς, στην κορυφή της λύτρωσης. Το απότομο τούτο, απρόβλεφτο από το λογικό, ανατίναγμα προς τ’ απάνω ονομάζεται θάμα. Όλη μας η ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βίαιο επικίντυνο δρασκέλισμα από το χαμό στη σωτηρία...».




Ο Κυπριακός ελληνισμός, για ακόμα μια φορά, έπραξε καθώς ετάχθη...


Τί είπαν οι ειδικοί για το σχέδιο Ανάν:
  • "Κείμενο παράφρονος", που "καμιά ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να συζητήσει".
Δημήτρης Τσάτσος
Καθηγητής συνταγματικού δικαίου
  • "Συνταγματικό τερατούργημα", που "έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της προστασίας των δικαιωμάτων του και της δημοκρατίας"
Κοινή δήλωση
Κώστα Μαυριά
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων
και Γεώργιου Κασιμάτη
Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών


Στις 24 Απριλίου 2004, ο κυπριακός ελληνισμός έδωσε με τη ψήφο του συντακτικής ισχύος εντολή στους ηγέτες του και στους διεθνείς μεσολαβητές να μην αμφισβητήσουν ξανά το κράτος του, την κυριαρχία του, τις ελευθερίες του και το δημοκρατικό πολίτευμα του.
Μόδεστος για το christofias-watch

Υ.Γ. Δημοσιεύουμε επίσης ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών "Τάσσος Παπαδόπουλος" για την επέτειο του δημοψηφίσματος.

Ανακοίνωση
του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος
με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004
Λευκωσία, 24 Απριλίου 2010

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ο Κυπριακός λαός κλήθηκε το 2004, για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος, να εκφράσει την άποψη του για ένα σχέδιο λύσης το οποίο υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με το συντριπτικό ποσοστό 76%. Εξέφρασε έτσι με καθαρότητα και αποφασιστικότητα τη βούληση του να απορρίψει ένα διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.

Στο Δημοψήφισμα του 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.


Η πολιτική που εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία βδομάδα μετά το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.

Η σημερινή επέτειος στέλνει ξανά το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει και το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται υπερασπιζόμενος το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.

1893 – «Κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» - 2010

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Από νωρίς το πρωί οι ειδήσεις έτρεχαν.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, από την Ουάσιγκτον, εκτίμησε ότι ώρα με την ώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης από την Ελλάδα.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση του πακέτου προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αγορές έλαβαν το μήνυμα για την τελική απόφαση της Αθήνας και έριξαν τα spread. Ήταν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν ήταν πλέον στην είσοδο, αλλά είχε περάσει την κερκόπορτα της ελληνικής οικονομίας.

Από το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη με προφανές θέμα την επικοινωνιακή πολιτική, ποιος δηλαδή θα ανακοινώσει την είδηση για προσφυγή στο ΔΝΤ και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν επικοινωνιακά την ευθύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναχώρησε για την αμερικανική πρωτεύουσα, για την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την απόφαση ανά χείρας.

Λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου στην πιο δραματική στιγμή Έλληνα πρωθυπουργού στη νεότερη ιστορία του έθνους ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης του, όπως ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των εταίρων της. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ένωσης για τη στήριξη της χώρας μας...».

Σύμφωνα με το μηχανισμό αυτό, που αφορά χώρες μέλη της ευρωζώνης που χρεοκοπούν, θα παρέχεται οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι όροι που θα τεθούν από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα. Όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν, στις προτάσεις και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.

Αναμένεται άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση από το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εντός 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Αυτή υπολογίζεται σε 3 δισεκατομύρια ευρώ και θα παρασχεθεί με επιτόκιο 2,86%.

Πρώτες Αντιδράσεις

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι η δική του αναποφασιστικότητα και η διγλωσσία της κυβέρνησης του, οδήγησε στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας από τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού.

Χαρακτήρισε την επιτήρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ ως αποκλειστικό κατόρθωμα του Πρωθυπουργού τον οποίο κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην προσπαθεί να τις επιρρίψει σε τρίτους.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι υπάρχουν χρήματα και ότι ο σκοπός της ενεργοποίησης του ΔΝΤ είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να επιβληθουν ασφυκτικότερες φορολογίες στο λαό.

Τόνισε ότι αυτή η απόφαση είχε ληφθεί προ πολλού και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε λαϊκή συστράτευση για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ως έγκλημα εκ προ μελέτης και αντίθετη με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Προειδοποίησε για την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί λόγω της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ΛΑΟΣ δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ήττα της Ελλάδας και του ιδίου στη μάχη με την οικονομική κρίση. Αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και αυτό είναι ένα πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του Πρωθυπουργού. Τέλος κάλεσε όλους σε αυτοσυγκράτηση δηλώσεων και αντιδράσεων.

Διεθνή ΜΜΕ: Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου μεταδόθηκε με έκτακτα δελτία ειδήσεων. Οι πρώτοι αναλυτές μίλησαν για αποσυμπίεση του ευρώ, αφού την τελευταία περίοδο είχε φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Γερμανια: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει άμεσα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για να τους εξηγήσει πως ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι όλα θα γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και απλά.

ΔΝΤ: Διά στόματος του Γάλλου Προέδρου του, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια.

Ψάχνοντας όμως την ιστορία της Ελλάδας, βρίσκουμε 4 χρονιές κατά τις οποίες η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Πρώτη φορά το 1827, όταν το ελληνικό κράτος δεν υπήρχε ακόμη (επισήμως): Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία για τις αγγλικές τράπεζες. Ενώ δάνεισαν τους επαναστάτες με ονομαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 2.8 εκατ. λιρών της εποχής, τελικά μόνο το 20% του ποσού έφτασε στον σκοπό του.

Έτσι η πρώτη πτώχευση έρχεται νωρίτερα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, καθώς το 1827 δηλώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, αφού δεν είχαν καν εισπραχθεί.

Βέβαια, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, η πτώχευση μπορεί να μας βγήκε και σε καλό, καθώς ίσως συνδέεται ακόμη και με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έγινε την ίδια χρονιά έπειτα από μυστική συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, που έτσι διέσωσαν την ελληνική επανάσταση οδηγώντας τελικά στη δημιουργία κράτους, από το οποίο και θα μπορούσαν κάποτε να εισπράξουν.

Μόλις το ελληνικό κράτος συστάθηκε και επίσημα, οι πιστωτές έσπευσαν να εισπράξουν:
Εισέπραξαν μάλιστα τόσο πολύ που το 1843 οδήγησαν στη δεύτερη πτώχευση. Αφού το Λονδίνο και το Παρίσι πρώτα αρνήθηκαν να δανείσουν τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος για να κάνει το κράτος να λειτουργήσει έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία και εξέδωσε τα πρώτα ακάλυπτα ελληνικά χαρτονομίσματα, στη συνέχεια δάνεισαν τον Όθωνα με 60 εκατ. φράγκα, από τα οποία τα 33 εκατ. πήγαν αμέσως για την αποπληρωμή των «Δανείων της ανεξαρτησίας».

Επίσης δόθηκαν 12,5 εκατομμύρια για την εξαγοράν από μέρους της Τουρκίας των επαρχιών Αττικής, Ευβοίας και μέρους της Φθιώτιδος και 7,5 εκατομμύρια διά την συντήρηση των βαυαρικών στρατευμάτων».

Οι Μεγάλες Δυνάμεις άλλαζαν σταδιακά τον χάρτη, η Ελλάδα αγόραζε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία πουλούσε και οι διεθνείς τραπεζίτες ήταν ευτυχείς.

Στη συνέχεια, και για μεγάλο διάστημα επικράτησε ο εσωτερικός δανεισμός και ο εξωτερικός υποχώρησε αισθητά, μέχρι που από το 1879 ξεκινά μια δωδεκαετία ραγδαίας αύξησής του που οδήγησε τη χώρα στα 1893 να χρωστά στο εξωτερικό 585,4 εκατ. φράγκα και να πτωχεύει για τρίτη φορά διά στόματος (αλλά όχι εξαιτίας του) Χαριλάου Τρικούπη. Τη χρονιά εκείνη ο Χαρ. Τρικούπης, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αναγκάστηκε να πει στη Βουλή σαν πρωθυπουργός τη φράση "κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν", που έμεινε ιστορική.


Η τρίτη αυτή πτώχευση της Ελλάδας σήμανε κλονισμό της δραχμής και ολοκληρωτικό μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Η κήρυξη της Ελλάδας σε πτώχευση έγινε με αφορμή τη βίαιη ανθελληνική εκστρατεία στο εξωτερικό, αλλά και για την επιβολή δυσβάσταχτων βαρών στις λαϊκές μάζες.

Η ιστορία λέει επίσης ότι ο Τρικούπης έσπευσε στην Ευρώπη και ζήτησε δάνεια για την οικονομική στήριξη της υπερχρεωμένης ελληνικής οικονομίας. Οι κυβερνήτες και οι τραπεζίτες της Ευρώπης, παίζοντας καλά το παιχνίδι στη σκακιέρα του εμπορικού και πολιτικού μοιράσματος του κόσμου, αρνήθηκαν τη χορήγηση νέου δανείου - και φυσικά τη στήριξη που αναζήτησε σ' αυτούς ο Τρικούπης.

Ετσι, ο τελευταίος έχασε στις εκλογές του Απρίλη του 1895, αποσύρθηκε από την πολιτική και πέθανε ένα χρόνο αργότερα (το 1896) στη Ριβιέρα της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια: Μετά το θάνατο του Χ. Τρικούπη ακολούθησε ο καταστροφικός ελληνο-τουρκικός πόλεμος του 1897. Η ειρήνη κοστίζει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και 4 εκατ. λίρες ως πολεμικές αποζημιώσεις. Η κατάληξη αυτού του πολέμου ήταν η επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ), από τους ξένους και ντόπιους πιστωτές της Ελλάδας, τους λεγόμενους "ομολογιούχους".

Τον Μάρτιο του 1910 συνάπτονται νέα δάνεια για νέα έργα. Ο νόμος περί «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου» που τηρείται ευλαβικά επί δύο δεκαετίες παραβιάζεται για πρώτη φορά το 1920 με την έκδοση 600 εκατ. δρχ. που ακολουθούνται από άλλα 500 εκατ. το 1921 και από ακόμη 550 εκατ. το 1922- ήταν όλα για τις ανάγκες του πολέμου.

Παρά την ήττα όμως στη Μικρά Ασία, η πτώχευση έχει αποφευχθεί με το Α΄ Αναγκαστικό Δάνειο που επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομικών Π. Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος κόβει στη μέση τα χαρτονομίσματα, κρατά το ένα μέρος στην κυκλοφορία και ανταλλάσσει το άλλο με τίτλους εσωτερικού δανείου (κάπως έτσι σώζει την Ελλάδα από μια άλλη επικείμενη πτώχευση στη δεκαετία του 1950 και ο Σπύρος Μαρκεζίνης με το «κόψιμο των τριών μηδενικών» και την εισαγωγή της «νέας» δραχμής της σταθεροποίησης).

Στην αποφυγή της πτώχευσης το ΄22 συμβάλλει και το δάνειο υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες.

Μπορεί η ήττα του ΄22 να μη φέρνει πτώχευση, αλλά οι ανάγκες αναδιοργάνωσης του στρατού και περίθαλψης των προσφύγων οδηγούν σε νέο υπερβολικό εξωτερικό δανεισμό καθώς στην Ελλάδα κεφάλαια δεν υπάρχουν.

Τελικά, τον Μάρτιο του 1931, λίγο πριν από την τελευταία πτώχευση του 1932, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών καθηγητή Βερβαρέσσου, η Ελλάδα χρωστάει στο εξωτερικό 2,868,1 εκατ. χρυσά φράγκα. Η πτώχευση είναι και πάλι μοιραία.


Ο τελικός διακανονισμός όλων των προπολεμικών χρεών της Ελλάδας έγινε από τον Σπύρο Μαρκεζίνη στα 1952-53. Η πρωτοφανής ανάπτυξη και η αυστηρή συγκράτηση δαπανών τη δεκαετία 1955-1965 συμμάζεψαν οριστικά τα δημόσια οικονομικά και οι τελικές πληρωμές εκείνων των δανείων ολοκληρώθηκαν μόλις το 1967.

Από το 1980 και μετά το χρέος άρχισε και πάλι να αυξάνει, για να φτάσει αισίως στα τέλη του 2009 τα 254 δις. ευρώ ή το 112% του ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή όμως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν έδωσε κανένα μήνυμα αισιοδοξίας με τη σημερινή του ανακοινωση, παραθέτουμε παραδείγματα εφτά χωρών που χρεοκόπησαν και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε και χρονικά τη διάρκεια της οδύσσειας και της Ιθάκης που θα ανατείλει.

Αργεντινή

Η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής ομολόγων ύψους 145 δις. δολαρίων, προκάλεσε την κατάρρευση του νομίσματος και του χρηματιστηρίου της χώρας, και οδήγησε σε γενικευμένο πανικό. Πολλοί κοιμόντουσαν έξω από τις τράπεζες για να προλάβουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ και ο ίδιος ο τότε πρόεδρος, Φερνάντο ντε λα Ρούα, είχε γλυτώσει τελευταία στιγμή το λιντσάρισμα, διαφεύγοντας με ελικόπτερο.

Παρά το γεγονός ότι μετά και την εθνικοποίηση ιδιωτικών αμοιβαίων κεφαλαίων «για να μην χρεοκοπήσουν», η χώρα μπήκε στα «μαύρα κατάστιχα» των διεθνών πιστωτών, η οικονομία της εμφανίζει έκτοτε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς πόρους και την άνθηση του εμπορίου και δη των εξαγωγών, μετά την κατάρρευση του νομίσματος.

Ισλανδία

Η Ισλανδία αποτέλεσε θύμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Η ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος προκάλεσε εκτίναξη του εξωτερικού χρέους, με την χώρα να δηλώνει αδυναμία πληρωμών. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, από τα οποία εξαρτάται έντονα η χώρα, είχαν εκτοξευτεί στα ύψη.

Η ανεργία τριπλασιάστηκε και η κυβέρνηση, η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για την κατάσταση της χώρας, έπεσε από την εξουσία.

Ωστόσο, η Ισλανδία είχε και απροσδόκητα οφέλη από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση του νομίσματος: Την εκτίναξη του τουρισμού, καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις φθηνές διακοπές στο ηφαιστειακό σκηνικό της χώρας.

«Πέρυσι έπαιρνα 60 κρόνες στο δολάριο, εφέτος παίρνω 105 κρόνες», δήλωνε καναδός φοιτητής που έσπευσε να επισκεφθεί τη χώρα. Σημειώνεται ότι η αξία της κρόνας έναντι των διεθνών νομισμάτων υποχώρησε 44% το 2008.

Η τουριστική κίνηση υπερδιπλασιάστηκε, με τουλάχιστον 500.000 τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα το 2009. Πλέον οι τουρίστες αντικατέστησαν τους ντόπιους στα καφέ και τα μπαρ της πόλης, ενώ απροσδόκητη ανάπτυξη γνώρισαν κλάδοι όπως ο ξενοδοχειακός, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αλλά και ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Icelandair.

Το μόνο σημαντικό κόστος των διακοπών στην Ισλανδία είναι τα αεροπορικά εισιτήρια και για αυτό, η χώρα επικεντρώνεται στην προσέλκυση ευρωπαίων τουριστών. «Είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα, με την κρίση, οι τουρίστες αναζητούν κοντινότερους προορισμούς και η Ισλανδία είναι ο τέλειος προορισμός για τέτοιου τύπου ταξίδια», υπογραμμίζει υπάλληλος γραφείου ταξιδίων.

Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ έχει χρεοκοπήσει ούτε μια, ούτε δυο αλλά έξι φορές από το 1830, οπότε και αποσχίστηκε από την Κολομβία και έγινε ανεξάρτητο κράτος, όντας εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια χρεοκοπία μπορεί να μην έχει σημαντικές συνέπειες για τους πολίτες της.

Το μόνο που μένει είναι η σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, κάτι που αποτυπώνεται στα υψηλά επιτόκια που καλείται να πληρώνει όποτε ζητά δανεικά.

Η πιο πρόσφατη χρεοκοπία της χώρας έλαβε χώρα πριν από μια διετία. «Έδωσα διαταγή να μην καταβληθούν τόκοι. Η χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών», δήλωσε ο αριστερός πρόεδρός της, Ραφαέλ Κορέα, «αδειάζοντας» όσους επέλεξαν να επενδύσουν σε ομόλογα του Εκουαδόρ.

Γερμανία

Αλλά και η «φίλη μας» η Γερμανία, η οποία επιθυμεί διακαώς να δηλώσει χρεοκοπία η Ελλάδα, έχει πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», όχι μια, αλλά δυο φορές, μετά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, για να αναδειχθεί τελικώς στην βιομηχανική υπερδύναμη που γνωρίζουμε.

Η Γερμανία χρεοκόπησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920, υπό το βάρος των αβάσταχτων πολεμικών αποζημιώσεων που κλήθηκε να καταβάλλει με βάση τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Αυτό οδήγησε σε υπερπληθωρισμό στη χώρα, με αποτέλεσμα, «να μην μπορείς να αγοράσεις μια φρατζόλα ψωμί με ένα καλάθι γεμάτο χαρτονομίσματα».

Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου οδήγησε ξανά τη χώρα στη χρεοκοπία, με τους συμμάχους να καταστρέφουν τις υποδομές και τα εργοστάσια της Γερμανίας. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς από τους Γερμανούς για να δώσουν στη χώρα κομμάτι της παλιάς της αίγλης, με τη Γερμανία να ορθοποδεί ουσιαστικά μετά τη δεκαετία του 1960.

Αγγλία

Όμως η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που χρεοκόπησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Η Αγγλία έδειξε πώς ακόμη και οι νικητές ενός πολέμου μπορούν να έχουν σημαντικές απώλειες. Άρθρο των New York Times το 2006 τόνιζε ότι η Αγγλία μόλις ολοκλήρωσε
την αποπληρωμή δανείου 4,34 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ που είχε λάβει το 1945. Σε σημερινά χρήματα, τα 4,34 δισ. δολ. του 1945 αντιστοιχούν σε 140 δισ., ένα ποσόν διπλάσιο από τη συνολική αξία της τότε βρετανικής οικονομίας.

Η Αγγλία στάθηκε στα πόδια της σχετικά γρήγορα, επωφελούμενη από την
προνομιακή σχέση της με τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι αποτελούσε διεθνές εμπορικό κόμβο, αλλά και της φθηνές πρώτες ύλες που εξασφάλιζε από τις αγγλόφωνες αποικίες και πρώην αποικίες της.

Γαλλία

Και η Γαλλία, μια ακόμη σύγχρονη υπερδύναμη, έχει χρεοκοπήσει οκτώ φορές, σε εποχές που η χρεοκοπία δεν είχε τη σημερινή της έννοια, την περίοδο 1500– 1800. Τα κρατικά χρέη ήταν σύνηθες φαινόμενο στα χρόνια του μεσαίωνα και της αναγέννησης, καθώς οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούσαν πολεμικές επιχειρήσεις και ταξίδια εξερευνητών, όμως τα οφέλη από τις αποικίες ήταν πολλαπλάσια –και πιο μακροχρόνια. Μια από τις χρεοκοπίες της Γαλλίας, στα τέλη του 1700, οφείλεται στην ευρεία χρηματοδότηση του πολέμου των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους.

Ισπανία
Η Ισπανία, μια ακόμη από τις υπερδυνάμεις των παλαιότερων εποχών, είχε χρεοκοπήσει, υπό την έννοια αθέτησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, επτά φορές μόνο το 19ο αιώνα, ενώ κατέχει την πρωτιά σε αυτό τον τομέα, όντας η πρώτη χώρα στην ιστορία που κήρυξε χρεοκοπία το 1557.


Ο ρόλος των ξένων δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Δεν είναι ούτε τιμωροί, ούτε φίλοι της Ελλάδας. Έχουν συμφέροντα τα οποία φροντίζουν να (εξ)υπηρετούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς αυτό να αποκλείει κερδοσκοπικές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα που άλλοτε κέρδιζαν μεγαλύτερα επιτόκια, ή ελληνική γη με υποθήκη και σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση των αγορών υψηλότερα spread και υπεραξίες από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα.

Εάν η Ελλάδα δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ, σήμερα θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο "στάση πληρωμών". Επειδή όμως ανήκει πλέον στη ζώνη του ευρώ, μιλάμε για "ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης". Επίσης, ότι και να λένε οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, εάν δε συμβάλουν ώστε να ορθοποδήσει η Ελλάδα, θα πυροδοτηθεί ντόμινο στην Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κι άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στο σημείο μηδέν (οι γνωστές PIGS- Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ