1893 – «Κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» - 2010

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Από νωρίς το πρωί οι ειδήσεις έτρεχαν.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, από την Ουάσιγκτον, εκτίμησε ότι ώρα με την ώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης από την Ελλάδα.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση του πακέτου προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αγορές έλαβαν το μήνυμα για την τελική απόφαση της Αθήνας και έριξαν τα spread. Ήταν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν ήταν πλέον στην είσοδο, αλλά είχε περάσει την κερκόπορτα της ελληνικής οικονομίας.

Από το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη με προφανές θέμα την επικοινωνιακή πολιτική, ποιος δηλαδή θα ανακοινώσει την είδηση για προσφυγή στο ΔΝΤ και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν επικοινωνιακά την ευθύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναχώρησε για την αμερικανική πρωτεύουσα, για την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την απόφαση ανά χείρας.

Λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου στην πιο δραματική στιγμή Έλληνα πρωθυπουργού στη νεότερη ιστορία του έθνους ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης του, όπως ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των εταίρων της. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ένωσης για τη στήριξη της χώρας μας...».

Σύμφωνα με το μηχανισμό αυτό, που αφορά χώρες μέλη της ευρωζώνης που χρεοκοπούν, θα παρέχεται οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι όροι που θα τεθούν από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα. Όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν, στις προτάσεις και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.

Αναμένεται άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση από το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εντός 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Αυτή υπολογίζεται σε 3 δισεκατομύρια ευρώ και θα παρασχεθεί με επιτόκιο 2,86%.

Πρώτες Αντιδράσεις

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι η δική του αναποφασιστικότητα και η διγλωσσία της κυβέρνησης του, οδήγησε στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας από τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού.

Χαρακτήρισε την επιτήρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ ως αποκλειστικό κατόρθωμα του Πρωθυπουργού τον οποίο κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην προσπαθεί να τις επιρρίψει σε τρίτους.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι υπάρχουν χρήματα και ότι ο σκοπός της ενεργοποίησης του ΔΝΤ είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να επιβληθουν ασφυκτικότερες φορολογίες στο λαό.

Τόνισε ότι αυτή η απόφαση είχε ληφθεί προ πολλού και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε λαϊκή συστράτευση για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ως έγκλημα εκ προ μελέτης και αντίθετη με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Προειδοποίησε για την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί λόγω της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ΛΑΟΣ δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ήττα της Ελλάδας και του ιδίου στη μάχη με την οικονομική κρίση. Αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και αυτό είναι ένα πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του Πρωθυπουργού. Τέλος κάλεσε όλους σε αυτοσυγκράτηση δηλώσεων και αντιδράσεων.

Διεθνή ΜΜΕ: Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου μεταδόθηκε με έκτακτα δελτία ειδήσεων. Οι πρώτοι αναλυτές μίλησαν για αποσυμπίεση του ευρώ, αφού την τελευταία περίοδο είχε φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Γερμανια: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει άμεσα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για να τους εξηγήσει πως ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι όλα θα γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και απλά.

ΔΝΤ: Διά στόματος του Γάλλου Προέδρου του, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια.

Ψάχνοντας όμως την ιστορία της Ελλάδας, βρίσκουμε 4 χρονιές κατά τις οποίες η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Πρώτη φορά το 1827, όταν το ελληνικό κράτος δεν υπήρχε ακόμη (επισήμως): Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία για τις αγγλικές τράπεζες. Ενώ δάνεισαν τους επαναστάτες με ονομαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 2.8 εκατ. λιρών της εποχής, τελικά μόνο το 20% του ποσού έφτασε στον σκοπό του.

Έτσι η πρώτη πτώχευση έρχεται νωρίτερα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, καθώς το 1827 δηλώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, αφού δεν είχαν καν εισπραχθεί.

Βέβαια, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, η πτώχευση μπορεί να μας βγήκε και σε καλό, καθώς ίσως συνδέεται ακόμη και με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έγινε την ίδια χρονιά έπειτα από μυστική συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, που έτσι διέσωσαν την ελληνική επανάσταση οδηγώντας τελικά στη δημιουργία κράτους, από το οποίο και θα μπορούσαν κάποτε να εισπράξουν.

Μόλις το ελληνικό κράτος συστάθηκε και επίσημα, οι πιστωτές έσπευσαν να εισπράξουν:
Εισέπραξαν μάλιστα τόσο πολύ που το 1843 οδήγησαν στη δεύτερη πτώχευση. Αφού το Λονδίνο και το Παρίσι πρώτα αρνήθηκαν να δανείσουν τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος για να κάνει το κράτος να λειτουργήσει έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία και εξέδωσε τα πρώτα ακάλυπτα ελληνικά χαρτονομίσματα, στη συνέχεια δάνεισαν τον Όθωνα με 60 εκατ. φράγκα, από τα οποία τα 33 εκατ. πήγαν αμέσως για την αποπληρωμή των «Δανείων της ανεξαρτησίας».

Επίσης δόθηκαν 12,5 εκατομμύρια για την εξαγοράν από μέρους της Τουρκίας των επαρχιών Αττικής, Ευβοίας και μέρους της Φθιώτιδος και 7,5 εκατομμύρια διά την συντήρηση των βαυαρικών στρατευμάτων».

Οι Μεγάλες Δυνάμεις άλλαζαν σταδιακά τον χάρτη, η Ελλάδα αγόραζε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία πουλούσε και οι διεθνείς τραπεζίτες ήταν ευτυχείς.

Στη συνέχεια, και για μεγάλο διάστημα επικράτησε ο εσωτερικός δανεισμός και ο εξωτερικός υποχώρησε αισθητά, μέχρι που από το 1879 ξεκινά μια δωδεκαετία ραγδαίας αύξησής του που οδήγησε τη χώρα στα 1893 να χρωστά στο εξωτερικό 585,4 εκατ. φράγκα και να πτωχεύει για τρίτη φορά διά στόματος (αλλά όχι εξαιτίας του) Χαριλάου Τρικούπη. Τη χρονιά εκείνη ο Χαρ. Τρικούπης, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αναγκάστηκε να πει στη Βουλή σαν πρωθυπουργός τη φράση "κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν", που έμεινε ιστορική.


Η τρίτη αυτή πτώχευση της Ελλάδας σήμανε κλονισμό της δραχμής και ολοκληρωτικό μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Η κήρυξη της Ελλάδας σε πτώχευση έγινε με αφορμή τη βίαιη ανθελληνική εκστρατεία στο εξωτερικό, αλλά και για την επιβολή δυσβάσταχτων βαρών στις λαϊκές μάζες.

Η ιστορία λέει επίσης ότι ο Τρικούπης έσπευσε στην Ευρώπη και ζήτησε δάνεια για την οικονομική στήριξη της υπερχρεωμένης ελληνικής οικονομίας. Οι κυβερνήτες και οι τραπεζίτες της Ευρώπης, παίζοντας καλά το παιχνίδι στη σκακιέρα του εμπορικού και πολιτικού μοιράσματος του κόσμου, αρνήθηκαν τη χορήγηση νέου δανείου - και φυσικά τη στήριξη που αναζήτησε σ' αυτούς ο Τρικούπης.

Ετσι, ο τελευταίος έχασε στις εκλογές του Απρίλη του 1895, αποσύρθηκε από την πολιτική και πέθανε ένα χρόνο αργότερα (το 1896) στη Ριβιέρα της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια: Μετά το θάνατο του Χ. Τρικούπη ακολούθησε ο καταστροφικός ελληνο-τουρκικός πόλεμος του 1897. Η ειρήνη κοστίζει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και 4 εκατ. λίρες ως πολεμικές αποζημιώσεις. Η κατάληξη αυτού του πολέμου ήταν η επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ), από τους ξένους και ντόπιους πιστωτές της Ελλάδας, τους λεγόμενους "ομολογιούχους".

Τον Μάρτιο του 1910 συνάπτονται νέα δάνεια για νέα έργα. Ο νόμος περί «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου» που τηρείται ευλαβικά επί δύο δεκαετίες παραβιάζεται για πρώτη φορά το 1920 με την έκδοση 600 εκατ. δρχ. που ακολουθούνται από άλλα 500 εκατ. το 1921 και από ακόμη 550 εκατ. το 1922- ήταν όλα για τις ανάγκες του πολέμου.

Παρά την ήττα όμως στη Μικρά Ασία, η πτώχευση έχει αποφευχθεί με το Α΄ Αναγκαστικό Δάνειο που επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομικών Π. Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος κόβει στη μέση τα χαρτονομίσματα, κρατά το ένα μέρος στην κυκλοφορία και ανταλλάσσει το άλλο με τίτλους εσωτερικού δανείου (κάπως έτσι σώζει την Ελλάδα από μια άλλη επικείμενη πτώχευση στη δεκαετία του 1950 και ο Σπύρος Μαρκεζίνης με το «κόψιμο των τριών μηδενικών» και την εισαγωγή της «νέας» δραχμής της σταθεροποίησης).

Στην αποφυγή της πτώχευσης το ΄22 συμβάλλει και το δάνειο υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες.

Μπορεί η ήττα του ΄22 να μη φέρνει πτώχευση, αλλά οι ανάγκες αναδιοργάνωσης του στρατού και περίθαλψης των προσφύγων οδηγούν σε νέο υπερβολικό εξωτερικό δανεισμό καθώς στην Ελλάδα κεφάλαια δεν υπάρχουν.

Τελικά, τον Μάρτιο του 1931, λίγο πριν από την τελευταία πτώχευση του 1932, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών καθηγητή Βερβαρέσσου, η Ελλάδα χρωστάει στο εξωτερικό 2,868,1 εκατ. χρυσά φράγκα. Η πτώχευση είναι και πάλι μοιραία.


Ο τελικός διακανονισμός όλων των προπολεμικών χρεών της Ελλάδας έγινε από τον Σπύρο Μαρκεζίνη στα 1952-53. Η πρωτοφανής ανάπτυξη και η αυστηρή συγκράτηση δαπανών τη δεκαετία 1955-1965 συμμάζεψαν οριστικά τα δημόσια οικονομικά και οι τελικές πληρωμές εκείνων των δανείων ολοκληρώθηκαν μόλις το 1967.

Από το 1980 και μετά το χρέος άρχισε και πάλι να αυξάνει, για να φτάσει αισίως στα τέλη του 2009 τα 254 δις. ευρώ ή το 112% του ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή όμως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν έδωσε κανένα μήνυμα αισιοδοξίας με τη σημερινή του ανακοινωση, παραθέτουμε παραδείγματα εφτά χωρών που χρεοκόπησαν και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε και χρονικά τη διάρκεια της οδύσσειας και της Ιθάκης που θα ανατείλει.

Αργεντινή

Η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής ομολόγων ύψους 145 δις. δολαρίων, προκάλεσε την κατάρρευση του νομίσματος και του χρηματιστηρίου της χώρας, και οδήγησε σε γενικευμένο πανικό. Πολλοί κοιμόντουσαν έξω από τις τράπεζες για να προλάβουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ και ο ίδιος ο τότε πρόεδρος, Φερνάντο ντε λα Ρούα, είχε γλυτώσει τελευταία στιγμή το λιντσάρισμα, διαφεύγοντας με ελικόπτερο.

Παρά το γεγονός ότι μετά και την εθνικοποίηση ιδιωτικών αμοιβαίων κεφαλαίων «για να μην χρεοκοπήσουν», η χώρα μπήκε στα «μαύρα κατάστιχα» των διεθνών πιστωτών, η οικονομία της εμφανίζει έκτοτε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς πόρους και την άνθηση του εμπορίου και δη των εξαγωγών, μετά την κατάρρευση του νομίσματος.

Ισλανδία

Η Ισλανδία αποτέλεσε θύμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Η ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος προκάλεσε εκτίναξη του εξωτερικού χρέους, με την χώρα να δηλώνει αδυναμία πληρωμών. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, από τα οποία εξαρτάται έντονα η χώρα, είχαν εκτοξευτεί στα ύψη.

Η ανεργία τριπλασιάστηκε και η κυβέρνηση, η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για την κατάσταση της χώρας, έπεσε από την εξουσία.

Ωστόσο, η Ισλανδία είχε και απροσδόκητα οφέλη από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση του νομίσματος: Την εκτίναξη του τουρισμού, καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις φθηνές διακοπές στο ηφαιστειακό σκηνικό της χώρας.

«Πέρυσι έπαιρνα 60 κρόνες στο δολάριο, εφέτος παίρνω 105 κρόνες», δήλωνε καναδός φοιτητής που έσπευσε να επισκεφθεί τη χώρα. Σημειώνεται ότι η αξία της κρόνας έναντι των διεθνών νομισμάτων υποχώρησε 44% το 2008.

Η τουριστική κίνηση υπερδιπλασιάστηκε, με τουλάχιστον 500.000 τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα το 2009. Πλέον οι τουρίστες αντικατέστησαν τους ντόπιους στα καφέ και τα μπαρ της πόλης, ενώ απροσδόκητη ανάπτυξη γνώρισαν κλάδοι όπως ο ξενοδοχειακός, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αλλά και ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Icelandair.

Το μόνο σημαντικό κόστος των διακοπών στην Ισλανδία είναι τα αεροπορικά εισιτήρια και για αυτό, η χώρα επικεντρώνεται στην προσέλκυση ευρωπαίων τουριστών. «Είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα, με την κρίση, οι τουρίστες αναζητούν κοντινότερους προορισμούς και η Ισλανδία είναι ο τέλειος προορισμός για τέτοιου τύπου ταξίδια», υπογραμμίζει υπάλληλος γραφείου ταξιδίων.

Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ έχει χρεοκοπήσει ούτε μια, ούτε δυο αλλά έξι φορές από το 1830, οπότε και αποσχίστηκε από την Κολομβία και έγινε ανεξάρτητο κράτος, όντας εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια χρεοκοπία μπορεί να μην έχει σημαντικές συνέπειες για τους πολίτες της.

Το μόνο που μένει είναι η σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, κάτι που αποτυπώνεται στα υψηλά επιτόκια που καλείται να πληρώνει όποτε ζητά δανεικά.

Η πιο πρόσφατη χρεοκοπία της χώρας έλαβε χώρα πριν από μια διετία. «Έδωσα διαταγή να μην καταβληθούν τόκοι. Η χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών», δήλωσε ο αριστερός πρόεδρός της, Ραφαέλ Κορέα, «αδειάζοντας» όσους επέλεξαν να επενδύσουν σε ομόλογα του Εκουαδόρ.

Γερμανία

Αλλά και η «φίλη μας» η Γερμανία, η οποία επιθυμεί διακαώς να δηλώσει χρεοκοπία η Ελλάδα, έχει πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», όχι μια, αλλά δυο φορές, μετά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, για να αναδειχθεί τελικώς στην βιομηχανική υπερδύναμη που γνωρίζουμε.

Η Γερμανία χρεοκόπησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920, υπό το βάρος των αβάσταχτων πολεμικών αποζημιώσεων που κλήθηκε να καταβάλλει με βάση τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Αυτό οδήγησε σε υπερπληθωρισμό στη χώρα, με αποτέλεσμα, «να μην μπορείς να αγοράσεις μια φρατζόλα ψωμί με ένα καλάθι γεμάτο χαρτονομίσματα».

Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου οδήγησε ξανά τη χώρα στη χρεοκοπία, με τους συμμάχους να καταστρέφουν τις υποδομές και τα εργοστάσια της Γερμανίας. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς από τους Γερμανούς για να δώσουν στη χώρα κομμάτι της παλιάς της αίγλης, με τη Γερμανία να ορθοποδεί ουσιαστικά μετά τη δεκαετία του 1960.

Αγγλία

Όμως η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που χρεοκόπησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Η Αγγλία έδειξε πώς ακόμη και οι νικητές ενός πολέμου μπορούν να έχουν σημαντικές απώλειες. Άρθρο των New York Times το 2006 τόνιζε ότι η Αγγλία μόλις ολοκλήρωσε
την αποπληρωμή δανείου 4,34 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ που είχε λάβει το 1945. Σε σημερινά χρήματα, τα 4,34 δισ. δολ. του 1945 αντιστοιχούν σε 140 δισ., ένα ποσόν διπλάσιο από τη συνολική αξία της τότε βρετανικής οικονομίας.

Η Αγγλία στάθηκε στα πόδια της σχετικά γρήγορα, επωφελούμενη από την
προνομιακή σχέση της με τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι αποτελούσε διεθνές εμπορικό κόμβο, αλλά και της φθηνές πρώτες ύλες που εξασφάλιζε από τις αγγλόφωνες αποικίες και πρώην αποικίες της.

Γαλλία

Και η Γαλλία, μια ακόμη σύγχρονη υπερδύναμη, έχει χρεοκοπήσει οκτώ φορές, σε εποχές που η χρεοκοπία δεν είχε τη σημερινή της έννοια, την περίοδο 1500– 1800. Τα κρατικά χρέη ήταν σύνηθες φαινόμενο στα χρόνια του μεσαίωνα και της αναγέννησης, καθώς οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούσαν πολεμικές επιχειρήσεις και ταξίδια εξερευνητών, όμως τα οφέλη από τις αποικίες ήταν πολλαπλάσια –και πιο μακροχρόνια. Μια από τις χρεοκοπίες της Γαλλίας, στα τέλη του 1700, οφείλεται στην ευρεία χρηματοδότηση του πολέμου των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους.

Ισπανία
Η Ισπανία, μια ακόμη από τις υπερδυνάμεις των παλαιότερων εποχών, είχε χρεοκοπήσει, υπό την έννοια αθέτησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, επτά φορές μόνο το 19ο αιώνα, ενώ κατέχει την πρωτιά σε αυτό τον τομέα, όντας η πρώτη χώρα στην ιστορία που κήρυξε χρεοκοπία το 1557.


Ο ρόλος των ξένων δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Δεν είναι ούτε τιμωροί, ούτε φίλοι της Ελλάδας. Έχουν συμφέροντα τα οποία φροντίζουν να (εξ)υπηρετούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς αυτό να αποκλείει κερδοσκοπικές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα που άλλοτε κέρδιζαν μεγαλύτερα επιτόκια, ή ελληνική γη με υποθήκη και σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση των αγορών υψηλότερα spread και υπεραξίες από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα.

Εάν η Ελλάδα δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ, σήμερα θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο "στάση πληρωμών". Επειδή όμως ανήκει πλέον στη ζώνη του ευρώ, μιλάμε για "ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης". Επίσης, ότι και να λένε οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, εάν δε συμβάλουν ώστε να ορθοποδήσει η Ελλάδα, θα πυροδοτηθεί ντόμινο στην Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κι άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στο σημείο μηδέν (οι γνωστές PIGS- Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

14 Σχόλια:

APOELfire - Ίδας είπε...

Η σχέση του APOELnews με άλλα ιστολόγια ή Δώστε του το Πούλιτζερ να τελειώνουμε!

Αφορά και το Christofias Watch:

http://apoelnews.blogspot.com/2010/04/apoelnews.html

Ανώνυμος είπε...

προς επιτροπη

Θα ηθελα να θεσω μια απορια , καθως εγω δεν κατεχω καθολου το κεφαλαιο με τα οικονομικα.


Ολες οι περιπτωσεις στις οποιες εχετε αναφερθει για προηγουμενες πτωχευσεις χωρων εχουν ενα κοινο που στην σημερινη περιπτωση της Ελλαδας δεν υπαρχει και αναρωτιεμαι κατα ποσον αυτο μπορει να σημαινει κατι , θετικο ή αρνητικο.

Σε ολες τις προηγουμενες πτωχευσει οι χωρες ειχαν το εθνικο τους νομισμα και για αυτο ειχαν μεγαλητερη ευελιξια και ελευθερια αποφασεων. Σημερα με το κοινο νομισμα τα δεδομενα αυτα διαφοροποιουνται και θελω την γνωμη σας αν η πρωτη πτωχευση ανα το παγκοσμιο χωρας με κοινο νομισμα σημαινει κατι αρνητικο(μακαρι οχι) ή κατι θετικο.......................

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και άλλες διαφορές:

Αυτές οι χώρες είχαν λαούς με εθνική συνείδηση που ήταν έτοιμοι να παλέψυν για να πάει η χώρα τους μπροστά.

Στις χώρες μας (Ελλάδα, Κύπρο) η εθνική συνείδηση είναι υπο διωγμό, βασιλέυει η θολοκουλτούρα, η σαπίλα και το μέσον, πλην ελάχιστων κανένας δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, οι περισότεροι ολίγον ενδιαφέρονται αν η χώρα θα υπάρχει και αύριο φτάνει οι ίδιοι να περνούν καλά (π.χ. τους λαθρομετανάστες εμείς οι ίδιοι τους φέραμε ή έστω βολευτήκαμε μ'αυτούς όταν θέλαμε φτηνά εργατικά χέρια - τώρα αποφασίσαμε ότι αποτελούν ..."πρόβλημα"), τσακώνονται οι αθηναίοι με τους θεσσαλονικείς σαν πως και ανήκουν σε άλλες χώρες (το ίδιο κάνουμε κι'εμείς αφού αυτό βολεύει κάποια βιομηχανικά λόμπυ που κερδίζουν εκατομμύρια από τους αυτούς που προσκυνούν σώβρακα και φανέλλες κάθε Σαββατοκυρίακο), και πολλά-πολλά άλλα.

Διότι πώς γίνεται η οικονομία της χώρας νάναι χάλια, αλλά τα "αθλητικά" σωματεία να αγοράζουν αθλητές εκατομμυρίων;

Είναι τόσα πολλά που ούτε καν έχουμε αγγίξει το θέμα.

Και δεν μας φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και τους ηλίθιους του APOELNEWS να μας πουλάνε Ελληνισμό και μαγκιά.

Ρ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ερώτημα προς την επιτροπή:
Γιατί κατεβάσατε την ανάρτηση μου;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μη μου το χαλάτε ρε παιδιά. Μου κατεβάσατε την ανάρτηση.
θα τη ξαναβάλω.
Χρειάζομαι να έχω απαντήσεις για μια συζήτηση που θα γίνει μεθαύριο. Τα παρακάτω κυκλοφορούν στο Ελληνικό διαδίκτυο. Δεν είναι δικά μου. Θα βοηθήσει κάποιος;

Έλληνες,

Γιατί πρέπει εμείς οι φορολογούμενοι να πληρώνουμε, μέσω των φόρων μας, τους παπάδες?

Ποιό ακριβώς "εθνικό αγαθό" προσφέρουν εκτός από το να τα παίρνουν σε κηδείες και βαφτίσια?

Με αυτή την λογική γιατί να μην κόβουμε εθνικό μισθό και σε ιμάμηδες κλπ ιερωμένους?

Γιατί δεν φορολογούνται τα έσοδά τους (ούτε από ενοίκια, ούτε από ακίνητη περιουσία, ούτε από τίποτα)?

Γιατί το "άγιον" όρος τελεί υπό ειδικό καθεστώς? Δεν είναι Ελληνική επικράτεια ο Άθως?

Από πότε θάλασσες, εθνικοί δρυμοί, αρχαιολογικοί χώροι και λίμνες έχουν ιδιοκτήτες με οθωμανικά συμβόλαια και χρυσόβουλα?

Γιατί να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τη παιδεία που δίνει το κράτος στα παιδιά μας, αφού αυτοί έτσι κι' αλλιώς δεν κάνουν παιδιά;

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

επεσαν οι μασκες κοπελια? τζαι διαφημιζετε το τζιολας?? τοσο νουσιμοι α?? οι σοβαροφανεις επιτροποι, οι δημοκρατες, που θαβουν ακελ, δηκο, δησυ, εδεκ, καθημερινα, που εχουν παντα δικαιο, που ειναι παντα σωστοι, που ανοιγουν τα ματια του κοσμου, που προσφερουν παντα λυσεις, πρακτικες και εφικτες, που ειναι ανεπηρεαστοι απο οποιοδηποτε κομμα και οποιοδηποτε αρχιεπισκοπο χρυσοστομο, να εχουν αναμειξη και να αρθρογραφουν στο αποελ?

τι εγινε παιδια, αργησε το μηνιατικο απο τον τομμυ και ειπαμε να κανουμε και δευτερες δουλειες??

Ζήνων Αποστολίδης είπε...

Μάρκο Μεταξόπουλε είσαι εξώγαμο του Ussu Olan;

Πενταρόγιωρκος είπε...

Τραμπουξόπουλε, θα μου απαντήσεις τις ερωτήσεις;

Ή μήπως πρέπει να πας πρώτα να λούσεις τον arxiepiskopo βραστή ΚΕΑΝ και να τον τρίψεις με σαπούνι Clerides?

Skorpion είπε...

Ρηγα, εγω διαφωνω. Στην Κυπρο ως τωρα τουλαχιστον, δεν ειχαμε ακροαριστερους κρατικιστες αχαπαρους να χαραζουν την οικονομικη πολιτικη. Και ακομα και σημερα οι Ακελικοι τζιμισμενοι μπορει σε συγκριση με τους ΚΚΕδες να φκαινουν καλυττεροι στα θεματα οικονομιας.

Εαν η κυβερνηση του Χριστοφκια δεν εμινισκε στο ΘΑ, δεν επεταζε τα ριαλια μας στους δρομους, Υπηρχε καποιος να κοντραρει το κατεστημενο της Αρχης Ηλεκτρονικης κλεψιας και το κατεστημενο των μισθων του κρατους (που αυξανονται καθε χρονο, τουλαχιστον να κοντραρουν τα μεγαλα ψαρια) και το κρατος να προσπαθησει να καμει καποια εργα αναπτυξης και βεβαια να βοηθησει οσο μπορει τον ιδιωτικο τομεα- εαν γινοντουσαν ολα αυτα- σημερα εμεις θα ημασταν σε πολυ καλυτερη θεση.

Και τα απο πανω εν μες στον νου.

Αλλα παρολους τους τζιμισμενους που κυβερνουν σημερα η οικονομια μας ειναι σε στερεα βαση και ακομα και εαν ερθουν και χειροτερα δεν θα παθουμε οτι επαθε η Ελλαδα.


Θα συμφωνησω μαζι σου Ρηγα, πως το γεγονος πως το θεμα της λαθρομεταναστευσης δεν αντιμετωπιζεται καθολου σοβαρα, δειχνει και πως αντιμετωπιζουν και τα θεματα της οικονομιας. Οσο για θεματα εθνικης κυριαρχιας, βεβαια δεν τους κοφτει. Εγω λαλλω πως απο την αλλη ακομα και ενας Μικης θεοδωρακης να ηταν υπευθηνος για αυτα τα θεματα, θα τα εκανε σκατα. Οι Μαρξιστες και οι ακροαριστεροι απλως δεν εχουν υποθεση και βρισκονται εκτος πραγματικοτητας. Ακομα και οσοι ειναι πατριωτες απο αυτους.

Τζαι ακομα να πω πως παμε να ακολουθησουμε τα βηματα της Ελλαδας σε αυτο το θεμα με τον καθε Συλικιωτη Υπουργο εσωτερικων οταν εχουμε να αντιμετωπισουμε αυτη την πρωτοφανη οικονομικη κριση.

Skorpion είπε...

η πραγματικοτητα ειναι πως ακραιο αντιεθνισμος και ακροαριστερα στην Κυπρο δεν εχει προκυψει στον βαθμο που εχει προκυψει στην Ελλαδα και για οσο χρονικο διαστημα, υπαρχει στην Ελλαδα.

Ο Τασακισμος Πουργουριδισμος, ΕΔΗδισμος, και Χριστοφκιακισμος, Δεν νομιζω να ειναι τοσο δημοφιλης στην Κυπρο οσο στην Ελλαδα. Δυστυχως, εδω εχουμε το στοιχειο του κομματικου πατριωτισμου και της αγνοιας για το ποιοι ειναι πραγματικα οι ηγετες τους.

Αλιμονο εαν 50%+ των Κυπραιων ηταν οπως τον Χριστοφκια και τον ΑναΝστασιαδη. Θα προσπαθησουν αυτοι οι τυποι να μεταμορφωσουν τους Κυπραιους σαν τα μουτρα τους, αλλα δεν θα ειναι τοσο ευκολο, εαν αναλογιστουμε ποσο ασχημα ειναι τα μουτρα των συγκεκριμενων.

Για αυτο ο Χριστοφκιας δεν θα εξελεγει και δεν θα εχουμε ποτε προεδρο τον Ανανστασιαδη.

Πενταρόγιωρκος είπε...

Επίσης SCORPION μην ξεχνάς τους βραστοΚΕΑΝιστές και τους γλυκοκαρυδακοκεραστές στο ΑΚΕΛ.

Οι βραστοΚΕΑΝιστές είναι οι ΑΚΕΛικοί οπαδοί του Ταλάτ που θα γούσταραν να κάνει αεροψεκασμούς η τουρκική αεροπορία με βραστή ΚΕΑΝ και τις ελεύθερες περιοχές, σε ανάμνηση του γεγονότος που ο Ταλάτ έλουζε σαδιστικλα με μια βραστή ΚΕΑΝ τους Ε/κ αιχμαλώτους, πριν τους εκτελέσουν, στην Κερύνεια κατά την εισβολή.

APOELfire - Ίδας είπε...

@Ρήγα
Ποιός σου πούλησε Ελληνισμό και μαγκιά;
Και γιατί βρίζεις κάποιον που δεν γνωρίζεις;