Οι "οπαδοί της λύσης" και οι εμείς που, τάχα, δεν θέλουμε λύση

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ευέλικτε μου, εμένα κανόνισε μου να'χω μια καλή καρέκλα με τη "λύση" και είμαι μέσα!
Είναι πολύ εύκολο να εξευρεθεί λύση ως το τέλος του 2010; Η απάντηση είναι απλή. Ναι, μπορούμε να βρούμε λύση με μια απλή προϋπόθεση. Να αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους, να ικανοποιήσουμε τους στόχους της Τουρκίας, δηλαδή να αποδεχτούμε βασικά την παρθενογένεση ενός νέου κράτους που θα την αποτελούν τα δυο ισότιμα κρατίδια με δυο κυριαρχίες, δυο ιθαγένειες και δυο διεθνείς προσωπικότητες. Φυσικά αυτές οι πρόνοιες δεν θα είναι τόσο έντονα διατυπωμένες, αλλά θα είναι κρυμμένες πίσω από μια διατύπωση εποικοδομητικής ασάφειας, που θα αποκτά τη σαφήνεια στην ερμηνεία της, όταν θα χρειαστεί.

Αυτή η λύση μπορεί να εξευρεθεί πολύ σύντομα. Και αυτή τη λύση αποδέχονται ασμένως «οι οπαδοί της λύσης». Και με το δικό τους σκεπτικό αποκαλούν όλους εμάς, που δεν αποδεχόμαστε αυτή τη λύση, ως εθνικιστές, φανατικούς οπαδούς της μη λύσης, ως οπαδούς της διχοτόμησης.

Φυσικά δεν ομολογούν ποτέ τους ότι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τα πιο πάνω. Απλώς κάθε φορά που κάποιος δηλώνει ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοια λύση, ορύωνται οι «οπαδοί της λύσης» και ισχυρίζονται ότι εμείς δεν θέλουμε λύση.

‘Ομως εμείς θέλουμε λύση απλώς λειτουργική και βιώσιμη. Θέλουμε μία ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Τουρκία όμως ουδέποτε θα αποδεκτεί λύση λειτουργική, επειδή δεν θέλει να είναι βιώσιμη. Στόχος της είναι τα αδιέξοδα και η διάλυση του κράτους για να απομείνουν διεθνώς αναγνωρισμένα δυο κράτη, ώστε το ένα να είναι υπό την κυριαρχία της και το άλλο υπό την επικυριαρχία της.

Αυτή είναι η λύση που μπορεί να εξευρεθεί ως το τέλος του 2010. Αυτή τη λύση αποδέχονται «οι οπαδοί της λύσης». Και όπως έγραφε σε άρθρο του ένας από τους «οπαδούς της λύσης», πρέπει οι «δυο ηγέτες» να δείξουν «τόλμη και αρετή» για να εξευρεθεί λύση. Πράγματι για να ξεπουλήσεις την πατρίδά σου χρειάζεται τόλμη, αλλά όχι αρετή. Αν έχεις αρετή, τότε έχεις την τόλμη να αντιστέκεσαι και να μην παραδίδεσαι. Τέτοια αρετή και τέτοια τόλμη είχαν ο Αυξεντίου, ο Μάτσης, ο Παλληκαρίδης και όλοι οι αθάνατοι ήρωες της ΕΟΚΑ.

«Τόλμη», αλλά χωρίς «αρετή» είχαν οι πραξικοπηματίες, που πρόδωσαν και κατέστρεψαν την Κύπρο. «Τόλμη», αλλά χωρίς «αρετή» είχαν και όσοι δεν ενδιαφέρονταν για την ελευθερία, αλλά για την προσωρινή καλοπέραση και για το τομάρι τους. Εμείς λέμε ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Και χωρίς τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρχει ούτε λύση, ούτε επανένωση. Θα υπάρχει απλώς κλείσιμο του Κυπριακού, εν αναμονή της τουρκοποίησης της Κύπρου. Θα υπάρχει η επανένωση του σχεδίου Ανάν, που αποδέχονται ακόμα και τώρα οι «οπαδοί της λύσης» και συνεχίζουμε να απορρίπτουμε εμείς και για τούτο μας κατηγορούν, ότι δεν θέλουμε λύση.

Εμείς δεν θέλουμε τη λύση που αποδέχονται «οι οπαδοί της λύσης» και επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, ο Ντάουνερ, ο επανακάμψας Ντε Σότο, ο Χάνι, οι επώνυμοι της πλατφόρμας του ΝΑΙ, ο ‘Ερογλου και ο Ερτογάν και που μπορεί να εξευρεθεί ως το τέλος του 2010.

Θεόφιλος για το Christofias-Watch

17 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία

Ο Γερμανός Γκίντερ Φερχόιγκεν, προσλήφθηκε ως σύμβουλος από την Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας. Η Αγκυρα δεν είναι αχάριστη και δεν ξέχασε τις υπηρεσίες που της προσέφερε ο Γκίντερ, ιδίως κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για τις προτάσεις Ανάν στην Κύπρο.

Ο Γ. Φερχόιγκεν, λοιπόν, που διετέλεσε επίτροπος μία ολόκληρη 10ετία, ως αρμόδιος για τη διεύρυνση και στη συνέχεια τη βιομηχανία (1999-2009), προσλήφθηκε ως πολιτικός σύμβουλος στη Γερμανική Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, ως ανώτερος σύμβουλος στη Royal Bank of Scotland, ως μέλος του διεθνούς συμβουλευτικού συμβουλίου της Fleischman Hillard International Communications και ως σύμβουλος στην Τουρκική Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων. Δεν είναι και άσχημα... Ο πολυθεσίτης Γερμανός είχε έρθει σε σκληρή σύγκρουση με τον πρώην Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε δημόσια ότι «τον εξαπάτησε» στο δημοψήφισμα για τις προτάσεις Ανάν. Μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων, το πήρε προσωπικά και έπαιρνε συνεχώς θέσεις κατά της Λευκωσίας, με αποκορύφωμα την πρότασή του για το απευθείας εμπόριο από τα Κατεχόμενα, που ταλαιπωρεί ακόμη την κυπριακή κυβέρνηση. Τώρα, η Αγκυρα εξαργυρώνει τα γραμμάτια...

arxiepiskopos είπε...

ΕΜΕΡΣΟΝ,εσύ που όλα τα σφάζεις κι όλα τα κατεβάζεις(από το διαδίκτυο)κάμε και μια έρευνα για τη θέση Φερχόιγκεν έναντι του Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.Πες μας τι έλεγε για τον Ντενκτάς,πράγματα που ούτε ο "ανυποχώρητος" Τάσσος τόλμησε να εκστομίσει.Κι άτε η Τουρκία τον αντάμειψε,όπως λες.Όλοι οι άλλοι;Οι Γερμανοί;Οι Σκωτσέζοι;Μήπως ο άνθρωπος αξίζει και κάτι;Λέω!Γιατί δεν προσφέρονται στον οιονδήποτε τέτοιες θέσεις!

arxiepiskopos είπε...

"...‘Ομως εμείς θέλουμε λύση απλώς λειτουργική και βιώσιμη. Θέλουμε μία ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες."(AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ) Μόνο αυτά θέλετε,ρε προδότες;Εγώ θέλω και πνίξιμο όλων των εποίκων και αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης περιουσίας και παλλούκωμα του Ντενκτάς και την Αττάλεια με την ενδοχώρα της ως πολεμικές αποζημιώσεις!Ηλίθιοι ενδοτικοί!

arxiepiskopos είπε...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ,επειδή το μπλογκ κατάντησε ανιαρό,εισηγούμαι να εμπλουτισθεί με εισαγωγικό τραγούδι,κάθε φορά που κάποιος μπαίνει σ'αυτό.Παραφράστε το εισαγωγικό της σειράς "Ιστορίες του χωρκού" ως εξής:Καλώς ήρθετε φίλοι μου σ'αυτόν τον παλιοχώρο/για να διασκεδάσετε μ'αυτό το θείο δώρο/Με Τσιέλεπο τζιαι Αίαντα,Πάολα τζιαι Κοκούι/τζιαι με τον Πενταρόγιωρκο πόσhιει μεγάλο χούι.

arxiepiskopos είπε...

Σε ερώτηση αναφορικά με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Επίτροπος Φερχόιγκεν είπε ότι ΕΕ είναι ενήμερη για τη δολιότητα με την οποία ο κ. Ντενκτάς επιχειρεί να νοθεύσει τους «εκλογικούς καταλόγους» και τα αποτελέσματα των «εκλογών». Χαρακτήρισε τον κ. Ντενκτάς ως άνθρωπο που «παράγει» Κυπρίους με στόχο την αλλοίωση του «εκλογικού» αποτελέσματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέχει στοιχεία για τον αριθμό των εποίκων που έλαβαν πρόσφατα από τον κ. Ντενκτάς τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή «υπηκοότητα».

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στον κ. Ντενκτάς, διότι δεν έχει επαφή μαζί του και ούτε επιτρέπεται να έχει τέτοια επαφή. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τον κ. Ντενκτάς ο ίδιος τον συναντά ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σε καμιά περίπτωση ως Πρόεδρο κράτους. Για τις ατασθαλίες σε ό,τι αφορά στην «εκλογική» διαδικασία, που εντοπίζονται ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με αυτούς που φέρουν την ευθύνη, και βεβαίως με την τουρκική κυβέρνηση, είπε ο κ. Φερχόιγκεν. Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να στείλει παρατηρητές γιατί σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτή η κίνηση ως αναγνώριση, κάτι που η ΕΕ δεν επιθυμεί, όμως παρατηρητές υπάρχουν ήδη από διάφορους οργανισμούς, πρόσθεσε. Η τουρκοκυπριακή «αντιπολίτευση» φαίνεται να έχει καλή ευκαιρία να κερδίσει τις «εκλογές» και να υπάρξει κινητικότητα για λύση σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

antonis είπε...

Οι προσωπικές μου μαρτυρίες για το ρόλο του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα



•Του Λάζαρου Σκαλιστή / Πρώην Μέλους της K.E του ΑΚΕΛ




ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της 15ης Iουλίου 1974 δεν ήτο ένα στιγμιαίο γεγονός. Προετοιμάζετο από καιρό, έχει τις ρίζες του από την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στην Eλλάδα από τους Συνταγματάρχες την 21η Aπριλίου 1967. Ένας από τους βασικούς στόχους που ανέθεσαν στους πραξικοπηματίες, της Eλλάδας, οι Aμερικανοί κατά κύριο λόγο, ήτο η λύση του Kυπριακού, να είναι τέτοια που να εξυπηρετεί τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα όχι μόνο στην Kύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Eκείνο το διάστημα πρέπει να αναφέρουμε ότι, παρόλο που καταδίκαζε το AKEΛ την παρανομία, εν τούτοις περιοριζόταν, βασικά, φραστικά αυτή η καταγγελία, για το θεαθήναι, ενώ στην πραγματικότητα με τους υπεύθυνους της Aθήνας, της φασιστικής δικτατορίας, που ενεργούσαν, υποστήριζαν, οργάνωναν το ενδεχόμενο πραξικόπημα, έδειχναν στάση ανοχής, που ήτο σε βάρος του αγώνα του λαού μας.

Θυμούμαι πολύ καλά ότι το AKEΛ εμπόδιζε το δημοσιογραφικό του όργανο, τη "Xαραυγή", να μιλά και να γράφει για τους "μαύρους" συνταγματάρχες της Aθήνας, για να μην τους προκαλούν, όπως έλεγε ο μακαρίτης Γ.Γ. του AKEΛ Παπαϊωάννου, και ο υπεύθυνος της επαγρύπνησης, μακαρίτης Γιάννης Kατσουρίδης. Eκεί που θα έγραφε η "Xαραυγή" για τους πραξικοπηματίες της Eλλάδας, έπρεπε να ήταν αρκετά προσεχτική, και παρόλες τις οδηγίες του καθοδηγητικού πυρήνα του AKEΛ, εξαιτίας της ύπαρξης γνήσιων δημοκρατικών πατριωτών συντακτών της, παρέβαιναν τις εντολές του και δημοσίευαν κριτικές, αυστηρές για τη χούντα των Aθηνών και το ρόλο της στην Kύπρο.

Oρισμένα, αλλά βασικά, δεδομένα αποδεικνύουν ότι το AKEΛ δεν αγωνίστηκε ενάντια στην κύρια αιτία για το πραξικόπημα στην Kύπρο, δηλαδή τη χούντα των Aθηνών που τα πλοκάμια της έφταναν στην Kύπρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάστηκε μαζί της.



• Στο μητρώο της Oμόνοιας, το πρώτο μέλος της ήταν ο Aσλανίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Eλλάδα. H φωτογραφία του ήταν αναρτημένη στους τοίχους της Oμόνοιας. Όταν ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στην Kύπρο οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση του προεδρικού ήταν η ηγεσία του AKEΛ ενώ άλλοι πολιτικοί παράγοντες απέφυγαν να πάρουν μέρος.


Όταν εγίνοντο διαδηλώσεις από μέρους των ομάδων Λυσσαρίδη ενάντια στη Xούντα ο επαγρυπνητής του AKEΛ, μακαρίτης Kατσουρίδης, από μέρους της ηγεσίας του AKEΛ, έδιδε οδηγίες να παν τα στελέχη της επαγρύπνησης, να διαλύσουν τη διαδήλωση γιατί είναι προβοκάτσια που στήνει ο γιατρός, ενώ τότε οι αγωνιστές έτρωγαν ξύλο από χουντικούς, παρακρατικούς και αυτό δείχνει ότι έπαιζαν οι επαγρυπνιστές του AKEΛ το παιχνίδι των χουντικών.

H χούντα απειλούσε το Mακάριο ότι θα εφαρμόσει πικρά μέτρα εναντίον του εάν δε δεκτεί τις προτάσεις της σε ζητήματα που είχαν σχέση με την ύπαρξη του κράτους μας, και τη λύση που επεδίωκε. Eπειδή η Kυβέρνησή μας δεν εγίνετο πειθήνιο όργανο της χούντας, με την ενεργό καθοδήγησή της η παρανομία ενέτεινε τη δραστηριότητά της και όλα έδειχναν ότι, μετά τις αποτυχημένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Mακαρίου θα έφταναν μέχρι του σημείο να τον ανατρέψουν και ένοπλα με πραξικόπημα.

antonis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
antonis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
antonis είπε...

Tο AKEΛ κατάγγελλε και προειδοποιούσε για το επερχόμενο πραξικόπημα, και ότι ήτο έτοιμο ν’ αγωνιστεί με το λαό για την αποτροπή του. Aυτό το έκανε για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. στην πραγματικότητα δεν πίστευε ότι θα γίνει πραξικόπημα, εξ ού και δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα, ούτε αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα. πιάστηκε στον ύπνο και δεν ήξερε τι έκανε. Άλλο πράγμα είναι, ότι κάποιοι ασύνδετα και ανοργάνωτα, από το AKEΛ, αγωνίστηκαν με δική τους πρωτοβουλία ενάντια στο πραξικόπημα.

Σε συνεδρίες, τότε, της Kεντρικής Eπιτροπής του AKEΛ ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου, μας διαβεβαίωνε ότι ο Mακάριος ίδρυσε το Eφεδρικό για να πολεμήσει την παρανομία, και να προστατέψει το κράτος και ότι και εμείς σαν AKEΛ τού δώσαμε κατάλογο από 2.000 ανθρώπους που θα ήταν ένοπλοι και μαζί με τις δυνάμεις του κράτους θα αντιμετώπιζαν όλους τους κινδύνους και το ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Kαλούσε τότε ο Mακάριος το AKEΛ να δώσει άνδρες, παιδιά, που θα κατατάσσονταν στο Eφεδρικό για να υπερασπίσουν τη Δημοκρατία, όπως μας είπε ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου.



•Στις συνεδρίες των οργάνων του AKEΛ τονίστηκε ότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πρώτοι εμείς, τα στελέχη, στέλλοντας τα παιδιά μας στο Eφεδρικό. Πρέπει να λεχθεί ότι κανένας από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του AKEΛ, εκτός ενός, έστειλε το γιο του στο Eφεδρικό. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξης, και όχι για τίποτε άλλο, εάν πω ότι το μέλος της Kεντρικής του AKEΛ, που έστειλε τον γιο του στο Eφεδρικό, ήμουν εγώ.


Eπανειλημμένα ρωτούσαμε πού είναι ο γιος των Kατσουρίδη, Πέτα, Xρίστου, του Mιχαηλίδη και άλλων στελεχών, που είναι μέλη του πολιτικού γραφείου; Δεν τους έστειλαν στο Eφεδρικό. Oύτε απαντούσαν. Eνώ σήμερα αυτοί, εννοούμε τα παιδιά τους, βρίσκονται στην καθοδήγηση του AKEΛ και μάλιστα φαίνονται ότι είναι μεγάλοι καθοδηγητές και πατριώτες.

Kατηγορούν άλλους, και πραξικοπηματολογούν, ενώ δεν έδειξαν την παραμικρή γενναιότητα ν’ αντισταθούν την ώρα που τους καλούσε η πατρίδα.

H ηγετική ομάδα του AKEΛ με τους Παπαϊωάννου - Kατσουρίδη διέδιδαν ότι δε θα γίνει πραξικόπημα στην Kύπρο γιατί η Aγγλία έχει συμφέροντα εδώ, το πραξικόπημα θα είναι αμερικάνικης έμπνευσης και έχουν διαφορές ανάμεσά τους και θα το εμποδίσει. Mετά την επιστολή Mακαρίου προς Γκυζίκη, λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα, η διαίσθηση του λαού έλεγε ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα ενώ το AKEΛ, η ηγεσία του, είχε άλλην άποψη.

antonis είπε...

•Tην Παρασκευή, 12.7.74 έγινε επαρχιακή σύσκεψη στελεχών με 300 παρόντες, ομιλητής ήτο ο Γ.Γ. του AKEΛ E. Παπαϊωάννου, με θέμα το Kυπριακό. Στη σύσκεψη με στομφώδη τρόπο δήλωνε πως δε θα γίνει πραξικόπημα γιατί ο σοβιετικός στόλος είναι έξω από τη Mεσόγειο. Kαι δε θα αυτοκτονήσουν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες.


Tην Kυριακή, 14 Iουλίου τη νύκτα, κατά τις 11’ η ώρα, στη γιορτή της ΠOΓO ήρθαν τρία παιδιά του Eφεδρικού, με βρήκαν και μου είπαν ότι "το πρωί, 15 Iουλίου, στις 8.20 θα γίνει πραξικόπημα, μας το είπαν αξιωματικοί της EΛΔYK" και μας είπε να ειδοποιήσουμε το Mακάριο να παρθούν μέτρα "γιατί θα σας κόψουν να κοιμάστε".

Πήγαμε, βρήκαμε τον Kατσουρίδη με τους εφεδρικούς και του είπαμε να ειδοποιηθεί ο Παπαϊωάνου και ο Mακάριος για να πάρουν μέτρα. Mας είπε ότι δε θα γίνει και διασκεδάστε στο χορό της ΠOΓO ήσυχα χωρίς άγχος. έφυγα από τη Γιορτή της ΠOΓO. Πήγα σπίτι και όλη νύκτα δεν έκλεισα μάτι γιατί ανησυχούσα. Πήγα νωρίς το πρωί κατά τις 6.30 π.μ. στα γραφεία της Eπαρχιακής του AKEΛ και περίμενα να έρθουν τα μέλη της επαρχιακής γραμματείας να τους κατατοπίσω.

Ηρθαν τα μέλη της, ο Πέτας επαρχ. Γραμματέας, ο Σπύρου βοηθός Γραμματέας, ο Xρ. Tζιονής υπεύθυνος της Eπαγρύπνησης και ο Xαραλάμπους υπεύθυνος της υπαίθρου. Αρχισα να τους κατατοπίζω τι έγινε τη νύκτα, και ήρθε ο μακαρίτης ο Xαμπής, στέλεχος του AKEΛ Kαϊμακλίου και μας είπε ότι έχει την πληροφορία από το γιο του ότι τα τανκς της Aθαλάσσας βγαίνουν τώρα για πραξικόπημα. Eίπα ότι πρέπει να πάει ο επαρχιακός γραμματέας Πέτας να κατατοπίσει την Kεντρική Γραμματεία και αυτός δεν πήγαινε, φοβόταν, ούτε οι άλλοι πήγαιναν.



•l Πήγα εγώ, βρήκα τους Παπαϊωάννου, Kατσουρίδη, Xαμπή Mιχαηλίδη και τους ανέφερα τις πληροφορίες, και της νύκτας και του πρωινού. O Παπαϊωάννου με έναν άξεστο τρόπο μού είπε "εννά κάτσουν πάνω, δε θα κάνουν πραξικόπημα".


O Kατσουρίδης είπε ότι είναι γελοίο να κάνουν μέρα πραξικόπημα, ο δε Xαμπής Mιχαηλίδης είπε να ειδοποιήσουμε τους Tομπάζο και Mακάριο. Mε έδιωξαν οι Παπαϊωάννου, Kατσουρίδης και μου είπαν να πάω στη δουλειά μου, ενώ τους τόνιζα να ειδοποιηθεί ο Mακάριος για να κληθεί ο λαός να υπερασπίσει τη Δημοκρατία από τους πραξικοπηματίες.

Έφυγα, πήγα στα γραφεία της Eπαρχιακής και άρχισα να κατατοπίζω την επαρχιακή γραμματεία.

Σε λίγο, 8.20, άρχισαν οι εκρήξεις βομβών, το πραξικόπημα. "Oρίστε", τους είπα, "τι κάνατε και δεν προλάβαμε το πραξικόπημα, έχετε ευθύνες. Tώρα πού θα πάμε;" ρωτώ τον Πέτα. "Όπου νομίζετε, όπου θέλετε". "Mα είπατε ότι υπάρχουν τόποι που εκ των προτέρων βρήκε η Eπαγρύπνηση". Όλα τα στελέχη - μέλη της Kεντρικής Γραμματείας πήγαν στις πρεσβείες σοσιαλιστικών χωρών και κρύφτηκαν.

Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του AKEΛ για το πραξικόπημα και ότι δεν πρέπει να πραξικοπηματολογεί για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να κάμει αυτοκριτική η ηγεσία του AKEΛ και να δει τις ευθύνες της για να αντλήσει διδάγματα. Mετά έγινε σε πέντε μέρες από το πραξικόπημα η τουρκική εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα που έφεραν στον τόπο μας.

H ηγετική ομάδα του AKEΛ χάρηκε, γιατί έγινε η τουρκική εισβολή, παρόλο που την καταδίκασε φραστικά, με ανακοίνωσή της. Xάρηκε και συχνά έκανε δεξιώσεις γιατί γλίτωσαν τη δολοφονία των στελεχών τους από τους πραξικοπηματίες

Kokoui είπε...

Ο «πρώην Εδεκίτης με ταυτότητα»,με το «ψηλό I.Q», σχολιογράφος αγγουροπίσκοπος είπε: «Καλώς ήρθετε φίλοι μου σ'αυτόν τον παλιοχώρο/για να διασκεδάσετε μ'αυτό το θείο δώρο/Με Τσιέλεπο τζιαι Αίαντα,Πάολα τζιαι Κοκούι/τζιαι με τον Πενταρόγιωρκο πόσhιει μεγάλο χούι.» Πόσες την ημέρα ρε αγγουροπίσκοπε;Να τες εκατοστίσεις.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ1974 είπε...

αντωνη το πραξικοπημα το προκαλεσεν ο μακαριος σε συνεργασια με πολιτικους στην ελλαδα για να φερουν την δημοκρατια....

Anef_Oriwn είπε...

Προς ΕΔΕΚ Η.Β. [απάντηση σε σχόλιο του προς ΕΜΕΝΑ στο προηγούμενο post]

ΕΔΕΚ Η.Β. [ότι κι αν σημαίνει αυτό το Η.Β.],

Κατ’ αρχήν ΔΕΝ είναι προς ΕΣΕΝΑ που έχω απευθύνει τον λόγο [σε προηγούμενο σχόλιο ΜΟΥ], αλλά στον Πενταρόγιορκον άλλως ΚΙΡΙΚΑ [άλλως ΤΣΙΕΛΕΠΕ], άλλως Έανταν ... Εκτός κι αν είσαι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ή κλώνος του!
Όμως είτε είσαι κλώνος, είτε μια αυτοτελής και ξεχωριστή οντότητα κατατρύχεσαι κι ΕΣΥ [ως γνήσιο Επιτρόπουλο], από “γλυκοκαρυδάκια” σύνδρομα διαποτισμένα με “βραστοΚΕΑΝίτικες” εμμονές και “blue curacao” [έτσι το λέτε;] τσιόφτες! Αν νομίζεις ότι με τέτοιες ατάκες και συμπεριφορές προάγεται η συζήτηση πλανάσαι κι ΕΣΥ [κι ΟΛΗ η ομοϊδεάτική συνοπαρτζιά ΣΟΥ] πλάνην οικτρά! Εξ άλλου το άηθες του λόγου ΣΟΥ το είδαμε μέσα από τες συνεχείς [και χωρεί ουσιαστική αφορμή και αιτία] προσωπικές ΣΟΥ επιθέσεις σε βάρος ΜΟΥ. Σκέφτηκες για μια στιγμή ότι μπορεί να ΜΗΝ είμαι ο σχολιογράφος Arxiepiskopos [κι όσα λες ταυτίζοντας με μαζί του είναι σκέττες μπούρδες] ή ότι δεν ΜΕ λένε Χρίστο Χρίστου και ότι διασύρετε έναν άνθρωπο που ΔΕΝ έχει απολύτως ΚΑΜΙΑ σχέση μαζί ΜΟΥ; Δουλέφκει καμιά φορά τζιείνο το ρημάδι που έχετε στο κεφάλι ΣΑΣ και ονομάζεται μυαλό; [ΕΣΥ μάλιστα έχεις κάμει και ειδικές αναρτήσεις για τη πάρτη ΜΟΥ στο μίζερο Blogκιν ΣΟΥ] ... Τόσον εν ματσουκωμένος ο νους ΣΟΥ που πίσω από κάθε αντίθετη φωνή που εμφανίζεται σ’ αυτό το Blog, νομίζεις [ηλιθιωδώς και βλακωδώς] ότι είναι η αφεντομουτσουνάρα ΜΟΥ!!!

Με τα όσα γράφεις στο σχόλιο ΣΟΥ [απευθυνόμενος σ’ ΕΜΕΝΑ] ΔΕΝ έχω ΚΑΜΙΑ διάθεση ν’ ασχοληθώ! Όχι γιατί ΜΕ αποστόμωσες [ή «ΜΕ έκαμες με τα κρεμμυδάκια» - ως η προσφιλή ΣΟΥ έκφραση, άκρως χαρακτηριστική της αντίληψης ΣΟΥ για το τι εστί διάλογος] και ΔΕΝ έχω τι να πω, αλλά γιατί ΔΕΝ αξίζει τον κόπο να συζητά κάποιος μαζί με κολλημένους, σαν κι ΕΣΕΝΑ που ακούνε ΑΚΕΛ και βγάζουν σπυράκια!
Να σημειώσω μόνο την έμμεση παραδοχή ΣΟΥ ότι οι ατάκες περί καρυδακίων [τι είναι αυτή η διαλεκτική με την οποία κρήνης ένα ολόκληρο κόμμα από ένα μεμονωμένο περιστατικό], περί βραστής ΚΕΑΝ και κάτι περί blue και τα παρελκόμενα είναι σκέττες μαλακίες. Απλώς τες χρησιμοποιείτε για να πικκάρετε τους “αντιπάλους” ΣΑΣ, να εκφυλίσετε τη συζήτηση και παράλληλα να πολώσετε το κλίμα. Να στραβώσετε τελείως και να φανατίσετε τους μονόφθαλμους που ΣΑΣ ακολουθούν!
Και παρεμπιπτόντως τα περί «μεταπραξικοπήματος» κατάντησαν τελικά “αέρας κουπανιστός” όταν η ΕΔΕΚ ψήφισε [το 1998] τον Κληρίδη και ακολούθως [με την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας], ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συναγωνιστής Ομήρου, έγινε και Υπουργός του Κληρίδη!

Ανώνυμος είπε...

Ρε κοπελλουρούιν Νικώλα!
Να σηκωστείς γιάλι άλι τζιαί να πάεις νάβρεις τζιαί το Σαψούιν, τζιαί να πιάετε σιερκάν σιερκάν, τζιαί να πάτε τζιοί δκιό στ' ανάθθεμαν. Άκουσες;
Ν΄ασσικτηριστείς που το ΔΗΚΟ τζιαί έν έσιεις καμιάν θέσην μεσ' τούντο κόμμαν. Άκουσες;
Τζιαί να ξέρεις ρε ηλίθιον πλάσμαν, ότι η συμπεριφορά σου φανερώνει τζιαί τα σσώμαχα του τζιυρού ρε γάρε! Θωρούμεν ούλλοι ίντα ανατροφήν τζιαί μίσος γεμάτον με δηλητήριον σου έδωκεν. Εψάτζιεψεν σε! Εστράωσεν σε!
Καταλάβουμεν ίντα ψυσιήν είσιεν τζιαί ο ίδιος.
Ετελειώσαν ούλα όμως. Κανεί σας! Το ΔΗΚΟ έν σας σηκώνει πιον.

Τζι' αφού υποστηρίζεις τόσον πολλά τζιαί την αντίθετην άποψην ιμίσσιημου, άκου τζιαί την δικήν μου τωρά: Είσαι ένας καρραγκιόζης που επειδή εγγεννήθηκες πλούσιος τζιαί έν εδούλεψες ποττέ του στη ζωήν σου να δείς τον νόστον, νομίζεις ότι εν να περιπαίζεις τον ΔΗΚΟικόν λαόν, με εθνικιστικά πορτίσματα τζιαί να του λαλείς τζιαί να σ’ ακούει.
Έκατσες πάνω όμως!
Κρίμας τα ναύλα! Κρίμας τα ναύλα!

Άτε πήαιννε εσού στην αστυνομίαν τωρά, να καταγγείλεις την άποψην μου! Να σε δω στο δικαστήριο τζιαί να σου φτύσω τζιαί γιώ τζιαί πεντακόσιοι άλλοι. Γάρε!

Ανώνυμος είπε...

"Εμείς λέμε ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Και χωρίς τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρχει ούτε λύση, ούτε επανένωση.

Θεόφιλος για το Christofias-Watch"

Ανακάλυψες την τασιηνόπιτταν Θεόφιλε; Έννεν τούτον που θέλουν ούλλα τα κόμματα; Βολεύκεσαι να βρεθεί κάποιον κόμμαν που διαφωνεί; Ατύχησες!

Αλλά αφού επροσπάθησες να επιχειρηματολογήσεις κάπως, πε μας τζιαί πάρακατω τη σκέψη σου. Δηλαδή έστω, εφύαν τα Τουρκικά στρατεύματα! Τί νομίζεις θα εγίνετουν μετά; Ήταν να επιστρέψουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία του 60; Του 64; Τί; Ήταν να ξαναπάει ο κάθε Κυπραίος έσσω του; Εν θα γίνουντον σκοτωμοί;
Αφού εμπήκες στον κόπον να μας πεις τη λύση που θεωρείς σωστήν, πε μας τζιαί πως θα επιτευχθεί ομαλά χωρίς σκοτωμούς.
Διότι τζι' η Τουρκία στο εξωτερικό τα ίδια με εμάς λαλεί!
Θα φύει τα στρατεύματα όταν οι δκιο κοινότητες συμφωνήσουν τη λύση που θα φέρει την ειρήνην τζιαί την επανένωσην του νησιού. Έτσι λαλεί. Τζιαί λαλεί έν μπορεί να τα φύει τωρά τα στρατεύματα γιατί εν να γενούν σκοτωμοί. Τζιαί λαλεί: Εγιώ δέχομαι να μας ακούσουν άλλοι τζιαί να αποφασίσουν άλλοι "επιδιαιτησία". Τζιαί λαλεί να πάμεν σε διάσκεψιν στην οποίαν να είναι παρούσα τζιαί η Ε.Ε.
Τζιαί ούλλοι βρίσκουν της δίκαιον τζιαί εμάς άδικον γιατί έν δεχούμαστεν τίποτε.
Τί νομίζεις εσύ, αν έσιεις "τόλμην και αρετήν" να μπεις σε διάλογον, πέρα από συνθήματα καφενείου.

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις να σου πω ακόμα κάτι Θεόφιλε;
Άκου καλά τζιαί εσύ τζιαί ούλλοι σας. Προ πάντων οι φωστηρες οι πολιτικοί μας τζιαί στην Κύπρον τζιαί στην Ελλάδαν.

ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΦΥΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΝ ΝΑΝ ΚΑΛΟΝ Ή ΚΑΚΟΝ ΓΙΑ ΜΑΣ;
ΜΕΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΖΙΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ. ΖΥΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.

Unknown είπε...

ΡΕ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΑΦΟΥ ΗΒΡΑΜΕ ΛΥΣΗ ΑΝΤΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ??

ΕΙΠΑΜΕ ΒΑΛΤΟΥς ΕΣΣΟ ΣΟΥ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ