Αποκαλύπτουμε σήμερα δύο πολύ σημαντικά έγγραφα. Δύο έγγραφα που κάθε πολίτης και ιδιαίτερα κάθε ψηφοφόρος του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά μαζί και ολοκληρωμένα, τις γραπτές δεσμεύσεις του κ. Χριστόφια προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, βάσει των οποίων και εξασφάλισε την επίσημη στήριξή τους.

Τα έγγραφα αυτά, έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι, χωρίς τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ο Δ. Χριστόφιας δε θα ήταν σήμερα Πρόεδρος. Όπως βέβαια δε θα ήταν Πρόεδρος, εάν δεν υιοθετούσε διεκδικητική πολιτική κατά την εκστρατεία του, η οποία και αντικατοπτρίστηκε στο σύνθημα « ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ – ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
Έχουμε δακτυλογραφήσει τα κείμενα, ούτως ώστε να μπορούν να αποτελέσουν κτήμα όλων, καθώς και πηγή για διάφορους μελετητές. Εκεί ήταν η όλη «δυσκολία» του εγχειρήματός μας και γι’ αυτό σας ζητήσαμε υπομονή.
Με μια πρώτη ματιά (θα ακολουθήσει προσεχώς λεπτομερής ανάλυση-στα πλαίσια της οποίας μπορείτε να μας αποστείλετε με ηλ. ταχυδρομείο τις απόψεις σας για το θέμα), ο Δ. Χριστόφιας έχει παραβεί αρκετές δεσμεύσεις του. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
1) Το ότι θα ακολουθούσε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, την οποία και παρέβηκε με μεταγενέστερες συναντήσεις του με το Μ.Α. Ταλάτ, με ανακοινωθέντα περί συνεταιρισμού συνιστώντων κρατών(ή πολιτειών στην καλύτερη περίπτωση) και με την έναρξη συνομιλιών, χωρίς ουσιαστική προόδο στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας, όπως προϋπέθετε η εν λόγω Συμφωνία
2) Το ότι θα αγωνιζόταν για αποχώρηση των εποίκων. Πουθενά δεν αναφέρεται είτε στις επιστολές, είτε στο πρόγραμμά του, οτιδήποτε για παραμονή 50,000 εποίκων στο νησί, κάτι που αποδέχθηκε πριν καν την έναρξη διαπραγματεύσεων (άρα λογικά αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αεριθμός στις διαπραγματεύσεις).
3) Το ότι θα αποδεχόταν εκ περίτροπής Προεδρία. Αντίθετα μιλά για στην επιστολή του για λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
4) Το ότι δε θα επανέφερε το Σχέδιο Ανάν ή παρόμοιο ή ανάλογο Σχέδιο. Ήδη έχουμε καταγγελίες, τόσο από αξιωματούχους του ΔΗΚΟ, όσο και από το Βάσο Λυσσαρίδη, δηλαδή από άτομα που έχουν γνώση αρκετών εγγράφων που έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες, ότι το Σχέδιο Ανάν επανεκκολάπτεται.
Παρατίθενται πιο κάτω οι έγγραφες δεσμεύσεις Χριστόφια προς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
Βάσει αυτών των δεσμεύσεων, ΔΗΚΟ κι ΕΔΕΚ, ακόμη και αν δεν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση (κάτι το οποίο η Επιτροπή ζητά επιτακτικά, αφού οι παραβιάσεις των δεσμεύσεων είναι σοβαρότατες), πρέπει να ζητήσουν τουλάχιστον επανόρθωση και αλλαγή πορείας. Δικαιούνται να το πράξουν. Ή μάλλον οφείλουν να το πράξουν, αν θέλουν να είναι κόμματα αρχών και όχι κόμματα «κανονισμάτων» στελεχών τους σε Προεδρίες Βουλής, σε Υπουργεία και σε ημικρατικούς και άλλους οργανισμούς (έπονται σύντομα οι σχετικοί διορισμοί).
Και οι ΔΗΚΟϊκοί και ΕΔΕΚίτες ψηφοφόροι, που στο όνομά μας, οι δύο ηγεσίες διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν στην υποστήριξη Χριστόφια, οφείλουμε να ζητήσουμε από τα κόμματά μας, να θέσουν το Δ. Χριστόφια προ των ευθυνών του.
Δεσμεύτηκα; Πέρκι να το επιστέψατε!
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΔΗΚΟ
Σημείωση: Η επιστολή προς ΔΗΚΟ δημοσιεύεται με κάποια επιφύλαξη γιατί είχαμε δύο επιστολές στα χέρια μας, από τις οποίες φάνηκε ως η τελική, αυτή που δημοσιεύουμε.
Αγαπητέ φίλε Μάριε,
Θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και και 1979, που προνοούν για διζωνιική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι το σημείο όπου συναντιούνται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και τυγχάνει της διεθνούς υποστήριξης. Τυχόν εγκατάλειψη της δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη λύση, αλλά σε νέες περιπέτειες.
Η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι ειρηνική και να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979. Η ομοσπονδιακή διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να προνοεί την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατικοποίηση της Κύπρου.Η λύση πρέπει, επίσης, να αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Καταδικάζω την παράνομη δόμηση στις ελληνοκυπριακές περιουσίες ως ένα νέο τετελεσμένο που στοχεύει στην απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στα πλαίσια της συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζω την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
2. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου ανάλογου με αυτό σχέδιο.
3. Θα προωθήσω τη λύση του Κυπριακού με προμετωπίδα μου την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και θα αξιοποιήσω πλήρως τα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.
5. Θα προωθήσω και αξιοποιήσω ακόμη περισσότερο την εμπλοκή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα της Ρωσίας και της Κίνας.
6. Θεωρώ βέβαια εντελώς φυσιολογική τη συνέχιση και ανάπτυξη της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, που αποτελεί το κυριότερό μας στήριγμα.
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα 18 σημεία της πρότασης Τ.Π. για τις αρχές λύσης του Κυπριακού, θα ληφθούν σοβαρότατα υπόψη. Αυτοί είναι οι στόχοι μας.

Δεν ξέρω για εσάς κοπέλια, αλλά ο Φεργκούφυ εν πολλά ευχαριστημένος! Δείτε χαράν πάνω του!
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΔΕΚ
19/2/2008
Πρόεδρο Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ
κ. Γιαννάκη Ομήρου
Λευκωσία
Αγαπητέ φίλε Γιαννάκη,
Σου απευθύνω τα θερμά μου χαιρετίσματα.
Θέλω, μέσω σου, να διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και τις ευχές μου στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής. Η απόφαση της Ολομέλειας του Κόμματός σας, θα θέσει τις βάσεις για μια μακρόχρονη, δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μεταξύ μου και της ΕΔΕΚ αλλά και του ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ.
Μαζί με την ΕΔΕΚ δώσαμε κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974. Μαζί δώσαμε κοινωνικούς αγώνες για κατακτήσεις που επέτρεψαν στον κυπριακό λαό να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τιμώ την ηγεσία και τον κόσμο της ΕΔΕΚ για την ουσιαστική της συμβολή σε όλους αυτούς τους αγώνες.
Το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τον καθένα μας σήμερα είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεσμεύομαι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκεται να δεχθώ κακή λύση που θα βασίζεται σε στρέβλωση των πιο πάνω όρων.
Η λύση που θα διαπραγματευτώ για να φτάσει ενώπιον του Κυπριακού λαού θα επιδιώξω με συνέπεια όπως συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα είναι ειρηνική και να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Η ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να προνοεί την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατικοποίηση της Κύπρου.
Η λύση πρέπει, επίσης, να αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Καταδικάζω την παράνομη δόμηση στις ελληνοκυπριακές περιουσίες ως ένα νέο τετελεσμένο που στοχεύει στην απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στα πλαίσια της συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζω την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλο ανάλογο Σχέδιο.
Θα προωθήσω τη λύση του Κυπριακού με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και θα αξιοποιήσω πλήρως τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετέχει στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της Ένωσης.
Θα προωθήσω και αξιοποιήσω ακόμα περισσότερο την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα της Ρωσίας και της Κίνας και της Γαλλίας. Θεωρώ, εντελώς φυσιολογική την συνέχιση και ανάπτυξη της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, που αποτελεί το κυριότερό μας στήριγμα.
Είναι αυτονόητο ότι μια συμφωνημένη λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα.
Αγαπητοί φίλοι,
Εκτός από το Κυπριακό αποδίδω ιδιαίτερη σημασία και στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Βασικός μου στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών για μια δικαιότερη κοινωνία, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.
Αποδίδω τεράστια σημασία στην Παιδεία, γιατί αυτή θα μορφώσει τους αυριανούς πολίτες και θα οικοδομήσει τη μελλοντική κυπριακή κοινωνία. Οι δεσμεύσεις μου προβλέπουν την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στο 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ισχυρή μου δέσμευση είναι ο εκσυγχρονισμός της δομής και του περιεχομένου της εκπαίδευσης στη βάση του μανιφέστου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Προτεραιότητα αποτελούν η αναδόμηση των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και η συνεχής βελτίωση και επέκταση του θεσμού του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου Δημοτικούς Σχολείου. Επιπλέον , δεσμευόμαστε για ανάπτυξη και επέκταση της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αλλά και διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.
Στον τομέα της Υγείας, στόχος μου είναι να καταστεί η Κύπρος σύγχρονο Ανεπτυγμένο Περιφερειακό Κέντρο Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών, παράλληλα με την ουσιαστική επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Η ίδρυση υψηλού επιπέδρου Ιατρικής Σχολής θα αποτελέσει πρώτιστο στόχο, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της οργανωτικής δομής, τη συγκρότηση και τη στελέχωση των αυτονομημένων Νοσηλευτηρίων. Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός και η θεσμοθέτηση της συνεχούς και δια βίου επιμόρφωσης όλου του προσωπικού των Υπηρεσιών Υγείας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εξειδικευμένων κλινικών μονάδων και ενίσχυση υφιστάμενων θα αποτελέσουν επίσης πρώτιστες προτεραιότητές μας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους συνταξιούχους, τους απόμαχους της ζωής, στους οποίους οφείλει το κράτος ένα ενισχυμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η ενσωμάτωση της αντισταθμιστικής χορηγίας στις συντάξεις, η παραχώρηση Πασχαλινού επιδόματος σε μόνιμη βάση, θα υλοποιηθούν προς την εκπλήρωση του στόχου μας: ο στόχος μου για τις συντάξεις είναι κανένας συνταξιούχος να μην ζει με εισοδήματα λιγότερα από το όριο της φτώχειας. Ασφαλώς, όσα αναφέρω σε ότι αφορά στην κοινωνική πολιτική και στην εσωτερική διακυβέρνηση δεν εξαντλούν όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μου, το οποίο περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής και τη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας.
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως είχα, από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, δεσμευτεί, η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα αποτελείται από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες ευρείας αποδοχής που εκφράζουν ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Ειδικά για το Υπουργείο Οικονομικών, επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου για διορισμό προσώπου ευρύτερης αποδοχής. Σε αυτή την προσπάθεια, η ΕΔΕΚ θα έχει το δικό της ρόλο και ουσιαστική συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας.
Ολοκληρώνοντας σας απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς, με την πίστη ότι η συνεργασία μας σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, θα αποτελέσει την αφετηρία για νέους κοινωνικούς αγώνες τόσο μεταξύ μας, όσο και με το ΑΚΕΛ. Μαζί θα αγωνιστούμε για να ευοδωθούν τα οράματά μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το Λαό μας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δημήτρης Χριστόφιας
Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, όταν παραβαίνει σοβαρότατες δεσμεύσεις;