Η Γενοκτονία των Ποντίων

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010


Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.


Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.


Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.


Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.


Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.


Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!


Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».


Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.


Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.


Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

27 Σχόλια:

αλιγάτορας είπε...

Δόξα, μνήμη και τιμή πραγματικά για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Μπορεί στον πολύ κόσμο να είναι γνωστός μόνο ο διωγμός και η γενοκτονία των αδερφών Ποντίων, αλλά, δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι Πόντιοι διεξήγαγαν ένοπλο αντάρτικο στα βουνά, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις σφαγές των γυναικόπαιδων και των ηλικιωμένων.

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να κάνουμε κι ένα παραλληλισμό:

Αφορμή για τα δεινά των Ποντίων, ήταν η δήθεν συνεργασία τους με τους Ρώσους κατά το Ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1735-1737). Τάχατες υπονόμευαν τον τουρκικό στρατό. Εδώ στην Κύπρο, κάποιοι δηλώνουν δημόσια, ότι αφορμή για την ίδρυση της ΤΜΤ ήταν η ύπαρξη της ΕΟΚΑ και ο κίνδυνος που υποτίθεται εγκυμονούσε για τους μουσουλμάνους. Άλλοι, επικαλούνται το πραξικόπημα ως κόκκινο χαλί για την εισβολή.

Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε την πολιτική της Τουρκίας και να παύσουμε να καλλιεργούμε ενοχές στους εαυτούς μας, βλέποντας φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν...

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

μεταξενια , μα δεν σε ειδαμε να αντιδρασεις που ο ανδρος κυπριανου αποκαλεσε τον Βασο Λυσσαριδη, αγωνιστη και πατριωτη, ενω εσεις τν βριζετε. Μα εν θα πας να δερεις τον ανδρο (κατα την προσφυλη διαδυκτιακη κλανιαρικη σου συνηθεια)?

Πενταρόγιωρκος είπε...

ΓΓ του ΑΚΕΛ (Γενικός Γλείφτης) Άντρος Κυπριανού

ΓΛΥΨ ΓΛΥΨ ΓΛΥΨ

Γλείψατε τα πάντα! Από την ΕΟΚΑ ΒΗΤΑ ως τον Ταλάτ, και από το ΕΥΡΩΚΟ ως τον Λυσσαρίδη!

ΓΛΕΙΦΤΡΟΝΙΑ!!!! ΓΛΥΨ ΓΛΥΨ ΓΛΥΨ

/Το Μαγγανοπήγαδο είπε...

Ρε κοπέλια άμπα τζαιν τούτοι που εφταίαν τζαι σφάξαν τους όπως τζαι μας δηλαδή που μας έκαμαν εισβολήν τα άδέρκια μας που την Τουρτζιάν, λέμε τώρα!

Κοτσάνες AKELίστικες δηλαδή.

Ταβάνι είπε...

Αμάναμου το παρεούιν μου το Μαγγανοπηγαδούιν τζιαι ετεκμηρίωσε μου τα έτσι ωραία ο λεβέντης μου. Ρε φιλούιν σπιουνιάζω να δω αν λαλεί κανένας δαμέσα τίποτε για τους παρέες μου. Αν έσιει τίποτε έννα σε υποστηρίξω μεν φοάσαι.

/Το Μαγγανοπήγαδο είπε...

Ψευδοτάβανο μεν μου πεις ότι εν άκουσες την διάσημη κοτσάνα made in AKEL τζαι θέλεις τζαι τεκμηρίωση!

Ταβάνι είπε...

Για να το λαλείς εσού φιλούιν μου εν αλήθκεια. Είσαι ίσιος άδρωπος τζιαι εν για τούτο που είσαι που τους καλύττερους μου παρέες δαμέσα. Τον άλλο τον Κήρυκα τζιαι το Μεταξό εν τους χωνεύκω τίποτε ρε φιλούι, μα τίποτε.

ΠΑΟΛΑ είπε...

Σύμφωνα με τη Δρουσιώτικη λογική που υιοθετούν κάποιοι εδώ μέσα, κάτι θα έπρεπε να έκαναν οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι που να δικαιολογεί τη γενοκτονία τους από τους Τούρκους. Μην είσαστε τόσο εθνικιστές! Δείτε τα πράγματα σφαιρικά, όπως η Δραγώνα και η Ρεπούση!

Ξεμασκαρευτής είπε...

Μαγγανοπήγαδο προς Ξεμασκαρευτή:

"Το μόνο που πετυχαίνεις είναι να φανερώνεις την υποκρισία σου φίλε από την οποία σε καλώ για δικό σου καλό να ξεμασκαρευτής!"

Για δικό μου καλό; Δηλαδή με απειλείς τώρα ρε Μαγγανοπήγαδο;

Patridas είπε...

Ακόμα ένα κομμάτι του ευρύτερου ελληνισμού που "πέρασε καλά" στα χέρια τον "αδελφών" τούρκων.

Δόξα και τιμή στον κάθε ένα που έπεσε και πέφτει θύμα της Τουρκικής στρατιωτικής μηχανής και πολιτικής...

υγ. ρε ξαμασκαρευτη πίεννε ρώτα τον μαγάριο αννέν απειλή η όχι... όχι να γίνεις τσιε σι ρεζίλη οπως τον άρχοντα τον μαγαριών...

ΠΕΛΑΣΓΟΣ είπε...

Για το καλό μου

Είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου
είδα να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου, για το καλό μου
Είδα τα δέντρα που σκαρφάλωνα κομμένα
σε φορτηγό τα όνειρά μου φορτωμένα, για το καλό μου

Είδα το δάσκαλο να με χτυπάει με ζήλο
είδα τα χέρια μου πρησμένα από το ξύλο
Είδα τα νεύρα μου σιγά-σιγά να σπάνε
με καλοσύνη και στοργή να με χτυπάνε


Για το καλό μου, για το καλό μου

ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
Πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου
και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου
στην ηρεμία, για να βρω τον εαυτό μου

Είδα να κόβουν τη μπουκιά για την μπουκιά μου
ρούχα να φτιάχνουν απ’ τα ρούχα τα παλιά μου, για το καλό μου
Είδα τη μάνα μου να κλαίει απελπισμένα
είδα το γέρο μου να φεύγει για τα ξένα, για το καλό μου

Είδα τους φίλους μου να σκίζονται για μένα
είδα να θέλουν να ξεκόψω από σένα
Είδα χαράματα να με τραβάν στο τμήμα
για να γλιτώσω το κελί να πω το ποίημα

Για το καλό μου...

Για το καλό μου, για το καλό μου
έχει μουδιάσει το κορμί και το μυαλό μου
ενέσεις, χάπια, ηλεκτροσόκ για το καλό μου
Σήμερα πήρανε νεκρό τον διπλανό μου
ενώ παλεύω για να βρω τον εαυτό μου
κι έχω κρυμμένο το σουγιά
για το καλό μου!!!!!!!

epanastatis είπε...

ρε παιδες πληρωνουμε το ρευμα των αδερφων μας ξερετε το.σκεφτηκατε οτι η σημαια που βλεπουμε το βραδι ολοφωτη να αναβει απο δικα λεφτα?

Ταβάνι είπε...

Ήντα μπον Πάολα πολλά σφαιρικά μας τα αναλύεις τα πράματα τζιαι ήντα ξέρω εννά κλικκώσεις πούποτε τζιαι κατύσιη μας. Ακόμα εν σε εσπίασα να καταλάβω ήντα τύπισσα είσαι αλλά αλλά η συμβουλή μου ένει τύπους όπως τον Κήρυκα πόφευκε τους.

Kokoui είπε...

Τι σχέση έχουν άραγε η ομιλία του Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο Δάλι,με εκείνη τη δοξολογία προς το πρόσωπο του εθνικοσοσιαλισή Βάσου Λυσσαρίδη, με την εθνικοσοσιαλιστική,Εδεκίτικη ανάρτηση του άνεφ ορίων;Θα μπει άραγε στο κόπο ο «αριστερός» άνεφ δολαρίων, να δημοσιεύσει μία ανάρτηση μουσικοχορευτική με τα πνευστά της Εζεκία Παπαιωάννου και τα κρουστά του ανεφοριακού μπλόγκ;
Sommernacht
Kokoui

Πενταρόγιωρκος είπε...

Ρε επαναστάτη, μεν λαλείς έτσι πράματα γιατί θα έρτει ο Τραμπουξόπουλος να σε δέρει εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

Μα θέλεις να χαλάσεις το καλό κλίμα των συνομιλιών για την σημαία των αδελφών μας; Αφού πέρνουμεν την και στην Ομόνοια πλέον.

Patridas είπε...

πάει γάντι στο πνεύμα της τρομοκρατίας του Ακελ η ετσιθελική τρομοκρατία του μεταξένιου...

από "ίσως ιδεολόγος" κατέληξε ο χειρότερος τραμπούκος.........

οτι κατηγορεί ο μαγαριος ο άρχοντας τον μαγαριον αυτό το μπλοκ το κάνει το ίδιο και χειρότερο.. αν δεν το φύγεις θα εχει συνέπειες.. Η ακελικη λαίλαπα...

ανεφπισκοπε καλη μερα. ελα που σε θελω... εχω κατι μασουρακια να δοσω...

ΑΙΑΝΤΑΣ είπε...

Ρε ΜΕΤΑΞΟ-ΠΠΟΥΤΣΕ

νιωθω πολλα περηφανος αμα τα βαλλω με το καθεστως τζαι αμα βριζω κατι γαουροσπορους σαν του λοου σου τζαι της συνεπαρτζζιας σου...

Πααντα η αντιδικτατορικη αγωνες δαιμονοπιουνταν απο την εκαστωτε καθεστωτικη εξουσια ακριβως γιατι αντιπαλευονταν τον φασισμο...

Ε σημερα εσεις εισαστε οι φασιστες και εμεις ειμαστε αυτοι που θα σας γκρεμισουμε , οσο αδυνατοι και αν ειμαστε, αφου ετσι ειναι ιστορικα διαγεγραμμενο...

Ο αγωνας για δημοκρατια ειναι μια διαχρονικη μαχη που εχει την μορφη κυκλου , δηλαδη ουτε αρχη ουτε τελος , και για αυτο ποτε δεν τελειωνει απλα εναλλασονται οι εποχες κακι οι πρωταγωνιστες. Ειναι μια δυναμικη διεργασια που αναπροσαρμοζεται δια μεσου του χρονου με τα νεα δεδομενα και αντικειμενικες δυσκολιες...


Για αυτο σακτο φασιστα τραμπουκοσπορε του καθεστωτος οσο τζαι αν κατσιαριζεις ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ αφου ο λαος σας εχει παρει πρεφα. Ειστε τουρκοσπορει , προδοτες, μειωδοτες , σκατομουτσουνοι, φασιστοχλεχλεδες, και δειλοι του κερατα οπως ειναι παντοτε ολοι οι φασιστες που κρυβονται πισω απο την δυναμη της εξουσιας....


Εχετε ημερομηνια ληξης και αυτη ειναι παρα παρα παρα παρα πολυ κονταααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

/Το Μαγγανοπήγαδο είπε...

Ξεμασκαρευτή,

Με την καλή έννοια φίλε.

Ξεμασκαρέψου από τις προκαταλήψεις καχυποψίες και τις υποκρισίες σου, με την καλή έννοια πάντοτε!

/Το Μαγγανοπήγαδο είπε...

Ξεμασκαρευτή,

Μου έχεις πει ότι σε έχω βρίσει, τώρα μου λες ότι σε έχω απειλήσει. Πας καλά παιδί μου, ευτυχώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στις παλαιότερες αναρτήσεις όπου και εύκολα θα διαπιστώσει το νοσηρό της φανατσίας σου.

Αν ξεμασκαρευτείς φίλε μόνο εσύ και ο εαυτός σου θα ωφεληθείται για το καλό σας! Άσε τα φαντάσματα στην άκρη,μόνο στο μυαλό σου υπάρχουν.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

ΑΙΑΝΤΑ, ο θεος να σε γιανει γιε μου. εισαι τζαι αρρωστος, τζαι επικινδυνος. ποση τυφλα?? ποιος σε τυφλωσε?? συγνωμη, να μην ενοχλουμε τον φανταστικο δικτατορικο κοσμο που ζεις. συνεχισε!

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, χριστος, χριστος, ξενης, νικολας

Patridas είπε...

σκέφτου εκείνα που έγραψες στο facebook, μεταξενιε... ότι κατηγορείς τους άλλους είσαι... τσιε πολλά μάλιστα...

"εισαι τζαι αρρωστος, τζαι επικινδυνος"..

τσιε η απειλές μονο σε φασιστικά δικτατορικά καθεστώτα ταιριάζουν... και εσύ απείλησες...

τσινος που εν μεσσε σπιτι γιαλλενο εν σιρνει πετρες...

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

ελληνα patrida εσυ πως θα αντιδρουσες στις βρισιες του ΑΙΑΝΤΑ?

και αληθεια, ποσο βεβαιος εισαι οτι ημουν εγω το συγκεκριμενο ατομο στο facebook? αποκλειεις το ενδεχομενο προβοκατσιας? εχω τοσους καλους φιλους εδω (ΑΙΑΝΤΑΣ, ΡΗΓΑΣ, ΚΗΡΥΚΑΣ, μαγγανοπηγαδος, πενταρογιωρκος και βαλε)

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, χριστος, χριστος, ξενης, νικολας, παυλος

ΑΙΑΝΤΑΣ είπε...

Ο ΑΙΑΝΤΑΣ αντιδρα στις βρισιες σου γαουροσπορε τουρκοπροσκυνημενε.

Εσυ το ξεκινησες προ καιρου και σε σενα θα τελειωσει...

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

το να πεις ενα διχοτομιστη "διχοτομιστη" ειναι βρισια? το να πεις ενα φασιστα "φασιστα" ειναι βρισια?

το να λες τον αλλο ομως γαουροσπορε τζαι τουρκοπροσκυνημενο ρε ρεμαλι, ναι εν βρισια. εν να πιασω τηλεφωνο τον φιλτατο μακαριο να μου πει σε πιαν αστυνομικη διευθυνση επιεν για να καταγγειλει τον ΡΗΓΑ.

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, χριστος, χριστος, ξενης, νικολας, παυλος

Ταβάνι είπε...

Ρε Αιαντούιν καραπουζιουκλούιν μάσιεσαι να κλικκώσεις με τον άλλο τον αχώνευτο τον Πελασγό για να μου υποσκάπτετε τον arxiepiskopos; Ο arxiepiskopos εν που την προστασία μου. Εν σας πάω τίποτε με σας με τον άλλο το Μεταξό. Αν ξανακούσω ότι μάσιεστε να μπείτε στα χωράφκια μου εννά βάλω τους παρέες μου τζιαι ειδικά τον Πενταρόγιωρκο τζιαι το Μαγγανοπήγαδο να σας σάσουν καλά.

Ταβάνι είπε...

Ρε Μεταξό παρόλο που είσαι αχώνευτος αν θέλεις προστασία που κάτι τύπους όπως ο Αίαντας μπορείς να την έσιεις που λλόου μου. Πρέπει να πιερώσεις όμως. Για τούτο σκέφτου την πρότασην μου. Αν όμως γελάσεις τζιαι εν πιερώσεις εννά σου βάλω το Μαγγανοπήγαδον πας τα ζινίσια.