ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ - ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010


Καλωσορίζουμε στο blog μας μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εκφράζουμε την εκτίμηση μας στο πρόσωπο του κ.Γιώργου Λιλλήκα, αλλά και την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας, αφού όπως δηλώνει οι συνέπειες της μη υποστήριξης του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 "υπήρξαν και υπάρχουν"!

"Ελπίζω να μην διώκονται και όσοι δίνουν συνεντεύξεις στο Christofias-watch."

"Αν ήθελα να βολευτώ θα υποστήριζα την υποψηφιότητα Χριστόφια"

"Μετά την εκλογή Χριστόφια, ενημερώθηκα ότι η Ομόνοια αποφάσισε όπως μη επιτρέπεται σε εμένα η χρήση του θεωρείου των επισήμων στο Γ.Σ.Π....με εξέπληξε που το Δ.Σ της Ομόνοιας πολιτικά σκεπτόμενο με έκρινε ανεπιθύμητο."

"Προεδρία που αυτοπροβάλλεται ως φιλολαϊκή αλλά κάνει περικοπές στο επίδομα τέκνου, στη φοιτητική χορηγία, στο επίδομα θέρμανσης."

"Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αναζητούνται συναινετικές πολιτικές μέσα από τη συλλογικότητα αλλά η επικρότηση της πολιτικής που μονομερώς αποφασίζει ο Πρόεδρος."

"Και σιγά σιγά οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις θα πληθαίνουν και δεν θα αφορούν πλέον το σπίτι του γείτονα αλλά θα μπουν και στο δικό μας σπίτι."

1. κ. Λιλλήκα, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με το εξής: ο Γ. Λιλλήκας αποκαλείται από κάποιους, ως ηλιοτρόπιο της πολιτικής, που γύρισε πολλούς πολιτικούς χώρους και που τελικά στήριξε Τάσσο Παπαδόπουλο από συμφέρον, πόνταρε και έχασε. Πως το σχολιάζετε;


Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολιτικούς που πέρασαν από την Αριστερά στο χώρο του ΔΗ.ΚΟ και της ΕΔΕΚ, για να καταλήξουν αργότερα στην Κυβέρνηση και στο κόμμα του ΔΗ.ΣΥ, για τους οποίους η αλλαγή ιδεολογικών χώρων και πολιτικών θέσεων θεωρείται φυσιολογική. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο θα θεωρείτο ως υπεκφυγή ή ότι αποδέχομαι την αστήρικτη αυτή κατηγορία και καλύπτομαι πίσω από το παράδειγμα άλλων, θα μιλήσω για μένα.


Στα 20 και πλέον χρόνια που είμαι στην πολιτική
δεν έχω ποτέ μεταπηδήσει από την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση ούτε ποτέ επέλεξα την οδό του βολέματος. Δεν έχω προσαρμόσει τις θέσεις μου, για να συμβαδίσω με αυτούς που κατά καιρούς κυβερνούν με στόχο να εξασφαλίσω κάποια καρέκλα.


Αντί, όμως, να απαντώ με επιχειρήματα στα συνθήματα ας δούμε την πολιτική διαδρομή μου.


Το 1987 ήμουν από τους πολύ λίγους που υποστήριξαν υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου όταν σχεδόν κανένας δεν πίστευε ότι μπορεί να κερδίσει. Δεν ήμουν ανάμεσα στους πολλούς που ήρθαν μετά την εκλογή του για να βολευτούν. Εργάστηκα για την επανεκλογή του Γιώργου Βασιλείου το 1993, αφού προηγουμένως παραιτήθηκα από την θέση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, διότι έκρινα ότι ήταν αντιδεοντολογικό να είμαι στο Προεκλογικό επιτελείο και να κατέχω ταυτόχρονα δημόσιο αξίωμα. Τον Γιώργο Βασιλείου είχε υποστηρίξει και το ΑΚΕΛ, τόσο το 1988 όσο και το 2003.


Τρία χρόνια αργότερα, το 1996,
ο τότε Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, μου πρότεινε να μπω στην λίστα υποψηφίων του ΔΗ.ΣΥ ως αριστίδην. Πρόταση για την οποία ευχαρίστησα τον κ. Μάτση αλλά και επέρριψα μένοντας πιστός σε αυτά που διακήρυττα το 1993 κατά του υποψηφίου του ΔΗ.ΣΥ και Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε, Γλαύκου Κληρίδη. Αποδέχθηκα την πρόταση του ΑΚΕΛ, για να συμπεριληφθώ στους υποψήφιους των «Νέων Δυνάμεων», παραμένοντας έτσι στην αντιπολίτευση.


Το 1998 υποστήριξα, όπως και το ΑΚΕΛ, την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου.


Το 2003 εργάστηκα για την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδοπούλου μαζί με το ΑΚΕΛ, ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και ΕΥΡΩ.ΚΟ.


Το 2008 υποστήριξα και πάλι την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου την πολιτική του οποίου υπηρέτησα για 4 ½ χρόνια από τη θέση του Υπουργού. Που βρίσκεται λοιπόν το «ηλιοτρόπιο της πολιτικής;»



Αν δηλαδή δεν υποστήριζα τον Τάσσο, στην πολιτική την οποία πίστευα και την οποία υπηρέτησα, αλλά υποστήριζα την πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο από το 2004 είχα διαφωνίες στο Κυπριακό, θα ήμουν “συνεπής πολιτικός” ;


Τι είναι τελικά “πολιτική συνέπεια” ; Να μην υποστηρίζεις αυτό που πιστεύεις αλλά αυτό που κάποιοι άλλοι θεωρούν «υποχρέωση σου»;


Η υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια υποδηλώνει “πολιτική συνέπεια”; Το ότι για 4 ½ χρόνια το ΑΚΕΛ συμμετείχε στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου με 4 Υπουργούς, συνδιαμόρφωνε τη Κυβερνητική πολιτική, και ξαφνικά ανακάλυψε ο κ. Χριστόφιας ότι διαφωνούσε σε όλα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι “πολιτική συνέπεια”;
Αν κάποιος άλλαξε θέση το 2008 δεν είμαι εγώ αλλά η ηγεσία του ΑΚΕΛ λόγω της επιθυμίας του κ. Χριστόφια να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Για να είμαι συνεπής απέναντι στο ΑΚΕΛ παραιτήθηκα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, όταν εξέφρασα την υποστήριξη μου στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Αυτοί που, όπως υποστηρίζουν, διαφωνούσαν με την πολιτική του Τάσσου, γιατί δεν αποχώρησαν από την Κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία τους;
Πότε ήταν ειλικρινείς με τον λαό; Τα πρώτα 4 ½ χρόνια που συγκυβερνούσαν ή τους τελευταίους 6 μήνες που ήταν υποψήφιοι;


Ασυνεπής πολιτικά θα ήμουν αν υποστήριζα τον Δημήτρη Χριστόφια, στη πολιτική του οποίου δεν πίστευα. Με μια τέτοια πράξη θα ήμουν υποκριτής απέναντι στον λαό, αφού άλλα θα πίστευα και άλλα θα έπραττα. Αυτό θα ήταν και εμπαιγμός των πολιτών απέναντι στους οποίους όλοι οι πολιτικοί, κατά καιρούς και όταν βολεύει, δηλώνουν ότι «πρέπει να είμαστε υπόλογοι και ειλικρινείς».


Δήλωσα υποστήριξη στη υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2007, δηλαδή 6 μήνες πριν τις εκλογές. Και θα το ξαναέκανα και σήμερα ξέροντας το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αν ήθελα να βολευτώ θα υποστήριζα την υποψηφιότητα Χριστόφια. Είναι γνωστό και σχεδόν αυτονόητο πώς όποιος στηρίζει τις επιλογές των μεγάλων πολιτικών κομμάτων ΑΚΕΛ- ΔΗ.ΣΥ δεν χάνει ποτέ. Πάντα κάπου βολεύεται ακόμα και αν χαθούν οι εκλογές. Όλο και κάποια θέση θα πάρει. Κάποιο Υπουργείο αργότερα, μια θέση Βουλευτή, καμία Δημαρχία, καμία προεδρία κάποιου ημικρατικού οργανισμού κ.λπ.. Όσοι ήθελαν να βολευτούν (οι πλείστοι ήδη βολεύτηκαν) αυτό έκαναν. Κάποιοι πιο «εκπαιδευμένοι» φρόντισαν να κρατούν και τα δυο σχοινιά, και του Κασουλίδη και του Χριστόφια, έτσι ώστε όποιος και να κέρδιζε να έπαιρναν το τάδε Υπουργείο ή την τάδε Προεδρία.


Ας κρίνουν λοιπόν οι αναγνώστες σας ποιος ή ποιοι είναι «ηλιοτρόπια της πολιτικής».


2. Ποια η σχέση σας σήμερα με το Δημήτρη Χριστόφια; Έχετε επικοινωνία; Δείχνει να μην ενοχλείται που δεν τον στηρίξατε στις Προεδρικές εκλογές;


Η σχέση μου με τον Δημήτρη Χριστόφια μέχρι το Δημοψήφισμα ήταν εξαιρετική.
Η σχέση αυτή χάλασε λόγο διαφωνιών μας στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Δεν χάλασε στις Προεδρικές Εκλογές. Τότε απλά πηρέ δημόσιο χαρακτήρα. Σήμερα δεν έχω οποιαδήποτε επικοινωνία ή επαφή με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Από τα μηνύματα που παίρνω, ο Πρόεδρος φαίνετε να είναι ενοχλημένος με τη θέση που πήρα στις Προεδρικές Εκλογές. Δεν τον κρίνω, όμως, γι’ αυτό. Ας πούμε ότι είναι ανθρώπινο. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα και αντίληψη για τις προσωπικές και πολιτικές σχέσεις.


3. Υπήρξαν για εσάς συνέπειες από το πρώην κόμμα σας για το ότι δεν υποστηρίξατε τον κ. Χριστόφια;



Υπήρξαν και υπάρχουν συνέπειες για τη στάση που τήρησα.
Η επίκληση του «οδοστρωτήρα» δεν ήταν ένα γλωσσικό λάθος της στιγμής. Εξάλλου μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν δήλωσε έστω ότι «λυπάται για τη δήλωση του», ότι ας πούμε ήταν μια κακή έκφραση της στιγμής ούτε και την αναθεώρησε. Όμως δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο που και στο πως εκφράζονται οι συνέπειες αυτές. Από το κόσμο του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, όμως, δεν είχα καμία έκφραση δυσαρέσκειας ή αυταρέσκειας. Όπως εγώ τους είμαι ευγνώμων γιατί με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν δυο φορές με τη ψήφο τους, έτσι και αυτός ο κόσμος νομίζω και νιώθω ότι εκτιμά πως τους πρόσφερα τον καλύτερο μου εαυτό και βοήθησα όσον μπορούσα στις εκλογικές επιτυχίες του ΑΚΕΛ το 1996, το 2001 και το 2003.


Αν κάτι με ξάφνιασε και με λύπησε, όχι για τις συνέπειες γιατί δεν τις θεωρώ συνέπειες, αλλά για τον τρόπο σκέψης περισσότερο, είναι η αντίδραση του Δ.Σ της Ομόνοιας, της όποιας είμαι οπαδός από τα πολύ παιδικά μου χρόνια και πολύ πριν συνεργαστώ με το ΑΚΕΛ.
Μετά την εκλογή Χριστόφια, ενημερώθηκα ότι η Ομόνοια αποφάσισε όπως μη επιτρέπεται σε εμένα η χρήση του θεωρείου των επισήμων στο Γ.Σ.Π.. Αυτό βέβαια δεν μου στέρησε την δυνατότητα να παρακολουθώ τους αγώνες της ομάδας μου, αλλά με εξέπληξε που το Δ.Σ της Ομόνοιας πολιτικά σκεπτόμενο με έκρινε ανεπιθύμητο. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ του Γ.Σ.Π., στο οποίο ανήκει παρεμπίπτοντος το θεωρείο, για την πρόσκληση του να χρησιμοποιώ το θεωρείο όποτε επιθυμώ. Παρά την πρόσκληση του Δ.Σ του σταδίου, αρνούμαι να κάνω χρήση του θεωρείου. Προτιμώ να εκτίσω την «ποινή» μου…


4. Πως θα συγκρίνατε την Προεδρία Χριστόφια σε σχέση με την Προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου;


Δεν χωρά σύγκριση.
Απλά δεν συγκρίνονται, ούτε στη φιλοσοφία, ούτε στην αντίληψη, ούτε στην αποδοτικότητα, ούτε στη δημοκρατικότητα. Δεν συγκρίνονται ακόμη ούτε στο επίπεδο του σεβασμού των θεσμών και δή αυτού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πώς να συγκρίνεις για παράδειγμα μια Προεδρία που παραδίδει την διακυβέρνηση με 4% πλεόνασμα με μια Προεδρία που σε δυο χρόνια κάνει 11% έλλειμμα; Μια Προεδρία που διεύρυνε τις κοινωνικές παροχές σε αυτούς που έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια, με μια Προεδρία που αυτοπροβάλλεται ως φιλολαϊκή αλλά κάνει περικοπές στο επίδομα τέκνου, στη φοιτητική χορηγία, στο επίδομα θέρμανσης κ.λπ.; Μια Προεδρία που ένταξε την Κύπρο στην Ευρωζώνη, με μια Προεδρία που ήθελε να πουλήσει το χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας;


5. Στη διαχείριση του Κυπριακού;


Στο Κυπριακό η σύγκριση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Είναι σαν να συγκρίνεις αντιθέσεις.


Η πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν πολιτική διεκδικητική. Πολιτική που στηριζόταν σε μια ανάλυση των πραγματικοτήτων, που αξιοποιούσε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας. Ήταν μια πολιτική που δημιούργησε πολιτικό κόστος στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη κατοχή. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αξιοποιούσε εμπειρογνώμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να εξασφαλίσει εξειδικευμένη γνώση σε κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού ενώ λάμβανε σοβαρά υπόψη του τις απόψεις των κομμάτων εντός του Εθνικού Συμβουλίου αναζητώντας τη συναίνεση, πολλές φορές παραμερίζοντας τις δικές του θέσεις.


Αντίθετα η πολιτική Δημήτρη Χριστόφια είναι
πολιτική των «δώρων», των «γενναίων προσφορών» είναι ουσιαστικά πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων. Η πολιτική Χριστόφια στηρίζεται σε ρομαντικές και ανεδαφικές προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με «φιλία», με «προσωπικές χημείες» και άλλα συναισθήματα αλλά καμία σχέση με την πραγματικότητα των γεωπολιτικών συμφερόντων και τον γεωστρατηγικό χαρακτήρα του Κυπριακού. Η διαχείριση του Κυπριακού επανήλθε στα χέρια των Βρετανών οι οποίοι κάποτε ήταν «ο κακός δαίμονας της Κύπρου» ενώ τώρα είναι η χώρα που μας προσφέρει «φίλους Πρωθυπουργούς» και πρεσβευτές που ενεργούν ως μεταποικιοκράτες Κυβερνήτες. Η πολιτική Δημήτρη Χριστόφια όχι μόνο δεν δημιουργεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία αλλά της στρώνει κόκκινο χαλί στην ενταξιακή της πορεία και επιτρέπει στην Τουρκία να παρουσιάζεται ως «ουδέτερη χώρα» στο Κυπριακό, αντί ως εισβολέας και κατακτητής. Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αναζητούνται συναινετικές πολιτικές μέσα από τη συλλογικότητα αλλά η επικρότηση της πολιτικής που μονομερώς αποφασίζει ο Πρόεδρος. Ο σημερινός Πρόεδρος δεν χρειάζεται την βοήθεια εμπειρογνωμόνων ούτε από την Κύπρο, ούτε από την Ελλάδα ούτε από το Εξωτερικό.


Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρών τις συγκρίσεις αλλά θα μείνω ως εδώ γιατί κινδυνεύω να κατηγορηθώ ως υπονομευτής του Προέδρου.


6. Φαίνεται ότι οι πολιτικές επιλογές του κ. Χριστόφια αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού. Μήπως θα έπρεπε να παραιτηθεί και να επαναδιεκδικήσει τη λαϊκή εντολή;


Αν ο εκάστοτε Πρόεδρος κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του και τη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των μετεκλογικών του έργων, τότε η αλήθεια είναι όσον αφορά τουλάχιστον το δεύτερο σκέλος, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάζει «πολιτική ασυνέπεια». Υποσχέθηκε προεκλογικά «δίκαιη λύση». Πόσο «δίκαιη» είναι μια λύση που με την εκ περιτροπής προεδρία του Κράτους, την εκ περιτροπής ηγεσία στη Βουλή, στη Γερουσία και στους ανεξάρτητους κρατικούς θεσμούς εξισώνει το 82% με το 18% του πληθυσμού; Πόσο δίκαιη είναι μια λύση όταν, σύμφωνα με τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων που προτείνει ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η μειοψηφία του 18% θα μπορεί να επιβάλλει τη θέληση της επί της πλειοψηφίας του 82%. Από αυτά δυστυχώς δεν κρίνεται μόνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας αλλά και το μέλλον του τόπου. Δεν είναι έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό. Οι πολίτες κρίνουν ρεαλιστικά και στη βάση της λογικής, γι’ αυτό συμπεραίνουν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε μια άδικη λύση η οποία θα διευρύνει αντί να αναιρεί τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή.


Δεν μπορώ να πω ότι πρέπει ο Πρόεδρος να παραιτηθεί επειδή από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η πολιτική του δεν υιοθετείται από την πλειοψηφία του λαού. Στο κάτω- κάτω ο λαός τον εξέλεξε και όφειλε να κρίνει ορθά την ώρα των εκλογών.
Όφειλε να γνωρίζει ότι, όπως με ασυνέπεια φέρθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο έτσι θα φερόταν και απέναντι στον ίδιο μετά που θα τσιμεντώνετο στην εξουσία. Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Αλλά ας αφήσουμε την διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης γιατί θα καταλήξουμε στο γνωστό ανέκδοτο του Πόμπου…


Το κρίσιμο για μας ερώτημα είναι κατά πόσον ο Πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να φέρει μια τέτοια λύση ενώπιων του λάου γνωρίζοντας ότι ο λαός θα την απορρίψει. Ποιό θα είναι το τίμημα, οι συνέπειες, αν ο Κυπριακός Ελληνισμός πει για δεύτερη φόρα ΌΧΙ σε ένα σχέδιο λύσης, το οποίο μάλιστα αυτή τη φορά δεν θα είναι προϊόν επιδιαιτησίας αλλά «κυπριακής προέλευσης»; Αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο γιατί οι ευθύνες που αναλαμβάνει ξεπερνούν σε διαστάσεις και ιστορική σημασία τα μεγέθη κομμάτων και προσώπων. Αν ο Πρόεδρος πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις σφάλλουν ας κάνει ένα δημοψήφισμα με τις πρόνοιες λύσης που έχει δεχθεί, για να δει έγκαιρα ποια είναι η βούληση του λαού και αντικειμενικά να κρίνει ποιά πορεία πρέπει να ακολουθήσει.


Επιπλέον, θα έλεγα ότι από κομματικής άποψης ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σήμερα τη στήριξη δυο κομμάτων, του ΑΚΕΛ και του ΔΗ.ΚΟ, και μη μου πείτε ότι το ΔΗ.ΚΟ διαφωνεί γιατί θα ξαναρχίσουμε τη συζήτηση περί «πολιτικής συνέπειας» ή περί «θεωρίας και πράξης».


Εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ξέρω ότι το ΔΗ.ΚΟ μετέχει στην κυβέρνηση, εμπράκτως στηρίζει την πολιτική Χριστόφια με την οποία θεωρητικώς διαφωνεί.


7. Είδαμε τελευταία την πολιτική δίωξη του κ. Ξενή Ξενοφώντος και του christofias-watch, την οποία καταδικάσατε. Θα συμφωνούσατε ότι επί Προεδρίας Χριστόφια, υπάρχει μία προσπάθεια πνευματικής τρομοκρατίας εναντίον αντιφρονούντων;


Ελπίζω να μην διώκονται και όσοι δίνουν συνεντεύξεις στο Christofias-watch. Αστειεύομαι ασφαλώς. Δεν είμαι ούτε χριστής αλλά ούτε καν επισκέπτης στα διάφορα διαδικτυακά blogs.


Ίσως φταίει η ηλικία μου… (όπως λέει ο γιος μου), μπορεί και να συνήθισα στην άμεση επικοινωνία ή και να ξεπεράστηκα από την τεχνολογία…
Καταδίκασα την δίωξη του κ. Ξενή Ξενοφώντος και την χρήση των αστυνομικών οργάνων τάξης, όπως καταδίκασα και το σχόλιο του επισκέπτη σας. Δεν ξέρω με ποιούς όρους, αν υπάρχουν όροι, γίνεται ο διάλογος στο διαδίκτυο. Έχω όμως την άποψη ότι η έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη, η εγκατάλειψη της οδού των επιχειρημάτων και η υιοθέτηση χαρακτηρισμών ή αισχρών εκφράσεων (απειλητικών ή μη) δεν ενισχύει αλλά αποδυναμώνει την ποιότητα του πολιτικού λόγου. Αντίθετα η παράθεση επιχειρημάτων και θέσεων, η ανοχή στην αντίπαλη θέση είναι η πιο πειστική και αποτελεσματική μέθοδος διαλόγου.


Για την δίωξη του κ. Ξενή Ξενοφώντος υποστήριξα ότι η «η δημοκρατία βρίσκεται με το ένα πόδι στον γύψο» γιατί δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Προηγήθηκαν άλλα περιστατικά (η σύλληψη νεαρών στην παρέλαση της πρώτης Οκτώβριου και η κατάσχεση των φυλλαδίων που διένειμαν, η ανάκριση του κ. Σίμου Αγγελίδη γιατί σε μια συγκέντρωση ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας) πράγμα που υποδηλει ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας.
Όταν μια Κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιες θεαματικές επιχειρησιακές συλλήψεις ή ανακρίσεις, όταν ένας Πρόεδρος τις επικροτεί ή τις ανέχεται τότε στέλλει στην κοινωνία ένα μήνυμα τρόμου και εκφοβισμού. Ο Πρόεδρος και Κυβέρνηση του οφείλουν να προασπίζονται την Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις και όχι να την καλουπώνουν στα δικά τους στενάχωρα καλούπια.


Όταν μια κοινωνία ανέχεται την δίωξη προσώπων γιατί επέκριναν (έστω και με αχρείο και απαράδεκτο τρόπο) την πολιτική του Προέδρου, τότε η Δημοκρατία του τρόμου επιβάλλεται σε βάρος της δημοκρατίας της ασφάλειας που επιτρέπει την ελευθερία του λόγου.
Και σιγά σιγά οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις θα πληθαίνουν και δεν θα αφορούν πλέον το σπίτι του γείτονα αλλά θα μπουν και στο δικό μας σπίτι. Γι’ αυτό η κοινωνία οφείλει να αντιδράσει.


Στην δημοκρατία του φόβου και της σιωπής οι πολίτες οφείλουν να αντιτάξουν τη δημοκρατία της διαφωνίας και της ελεύθερης φωνής.


Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Γιώργου Λιλλήκα θα δημοσιευτεί αύριο!


ΠΑΡΑΤΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

31 Σχόλια:

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

που καταντησες γιωργο λιλληκα, να δινεις συνεντευξη σε ψευδοεπιτροπες στο διαδικτυο που χρησιμοποιωντας φασιστικα και χλευαστικα μεσα προσπαθουν να περασουν ως εθνοσωτηρες στους λιγους βλακες που ακολουθουν πιστα, με τα φωτα αναμενα

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, παυλος, νικολας, χριστος, χριστος, ξενης

Πενταρόγιωρκος είπε...

Τραμπουξόπουλε, άρχισες τις ύβρεις πάλι; Άρχισες τους ψιθύρους, την γνωστή φασιστική, ΑΚΕΛική πρακτική;

Μήπως σάλταρες μπαγασάκο που ο Γενικός Γλείφτης του ΑΚΕΛ έγλειψε ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ τον Βάσο Λυσσαρίδη, ενώ σε παλαιότερη περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας έγλειψε ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ τον Συλλούρη και τον Κουτσού;

Πως νιώθεις; Μήπως νιώθεις μαλάκας και λέεις ασυναρτησίες; Πώς νιώθετε εκεί στην Επαγρύπνηση τώρα που ο Γλειφάνδρος σαν ρεζίλεψε δημοσίως; Χαχαχαχαχα! Όλη η Κύπρος γελά με τα παναΰρκα σας!

Τραμπουξόπουλε, ΑΚΕΛικέ φασίστα, τι προσπαθείς να κάνεις "διάλογο" ρε πεταμένο, εσύ μόνο με τις σιδερογροθιές και τα γκλομπς ξέρεις να μιλάς! Και στον ελεύθερο σου χρόνο να σφουγγαρίζει τα σάλια του Γλειφάνδρου, και να καθαρίζεις τα υπολείμματα βραστής ΚΕΑΝ του σύντροφου σου, φασίστα Ταλάτ της ΤΜΤ.

Ξεχνάς τις απειλές σου στον κόσμο; Θυμάσαι που απειλουσες με ξύλο όποιον δεν είναι ΑΚΕΛικός;

Να θυμήσουμε τους πάντες ΠΟΙΟΣ εισαι τραμπούκε, βίαιε ταγματασφαλίτη:

http://christofias-watch.blogspot.com/2010/01/blog-post_2131.html

Αν αυτό δεν σε κάνει ΑΚΕΛοφασίστα, φιλοδικτάτορα, χουντικό, τότε τι σε κάνει; Δημοκράτη; Χαχαχα!

patriotis είπε...

Δεν χωρά σύγκριση. Απλά δεν συγκρίνονται, ούτε στη φιλοσοφία, ούτε στην αντίληψη, ούτε στην αποδοτικότητα, ούτε στη δημοκρατικότητα. Δεν συγκρίνονται ακόμη ούτε στο επίπεδο του σεβασμού των θεσμών και δή αυτού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πώς να συγκρίνεις για παράδειγμα μια Προεδρία που παραδίδει την διακυβέρνηση με 4% πλεόνασμα με μια Προεδρία που σε δυο χρόνια κάνει 11% έλλειμμα; Μια Προεδρία που διεύρυνε τις κοινωνικές παροχές σε αυτούς που έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια, με μια Προεδρία που αυτοπροβάλλεται ως φιλολαϊκή αλλά κάνει περικοπές στο επίδομα τέκνου, στη φοιτητική χορηγία, στο επίδομα θέρμανσης κ.λπ.; Μια Προεδρία που ένταξε την Κύπρο στην Ευρωζώνη, με μια Προεδρία που ήθελε να πουλήσει το χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας;




ο καθηγητης απο την μια κατηγορά την κυβερνηση για ελλειματα και απο την αλλη την κατηγορα επιδη μειωσε τα επιδοματα και ολα αυτα σε μια προταση !!!! εεε κυριε Λιλληκα, αποφασισε τι θέλεις, περισσυλογή να μειωθει το ελλειμα η να ξοδευει ασηστολα τα χρήματα του το κρατος και να παει το ελλειμα στο 15% ?

τα 24 εκ που δοθηκαν στο Χαρβαρτ πως "αξιοπιηθηκαν"???

patriotis είπε...

δεν ειναι λιοστροφη λέει, απο αριστερος έγινε εθνικιστης, ακροδεξιος στηριζοντας τον Τασσο και δεν ειναι λιοστροφισμος αυτος??

γιατι δεκτηκατε Κυριοι ζητησατε απο τον ΑΝΑΝ να μας φερει το σχεδιο του και δεκτηκατε και την επιδιαιτησια και το δημοψιφισμα εφοσον δεν θελατε το σχεδιο? γιατι παθαμε τετοια γκαφα? γιατι δωσατε στην τουρκια να μας κακολογα τα τελευταια 6 χρονια και να το παιζουν εκεινοι οι αθωες περιστερες που επιζητουν ειρηνη? (βλεπετε προσφατες δηλωσεις Ερτογαν στην Αθηνα)

συνχαρητηρια κυριε Λιλληκα τα κανατε μανταρες, χασατε την μπαλα και εμεις μαζι σας χασαμε την μιση μας πατριδα

Kokkinos Barberis είπε...

Λιλλήκας: [η έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη, η εγκατάλειψη της οδού των επιχειρημάτων και η υιοθέτηση χαρακτηρισμών ή αισχρών εκφράσεων (απειλητικών ή μη) δεν ενισχύει αλλά αποδυναμώνει την ποιότητα του πολιτικού λόγου. Αντίθετα η παράθεση επιχειρημάτων και θέσεων, η ανοχή στην αντίπαλη θέση είναι η πιο πειστική και αποτελεσματική μέθοδος διαλόγου.]

Christofias Watch: [ κόκκινος ιαβέρης, ασερας τουρκοσπόρουμ, ναζι πένητας, ακελικο πουντλ, τουρκοπροσκυνημένοι, γενι πολιτης, μαγαριος, πορνογερος ανεφ, προδότες, πορνολαγνοι, έποικ λαβερ,μαντρωμενά πρόβατα , φωτοσυνθεσεις Γριστοφια με χουντοπαπαδόπουλο(!!),αισχρα φωτομονταζ με την Χαραλαμπίδου, ξεφτίλες -νενεκια, ηλικιακός ρατσιστής και cheer leader Anef Orion,Αceras Naziphorum,, trolls του nenekia.com, "μπάτσος" της μπλογκόσφαιρας Μιχάλης Μιχαήλ,,]

τζιαι αλλα πολλα και χειροτερα.

Αυτα ολα που δεν ειναι απο σχολιαστές αλλα απο τα Επιτροπακια είναι ο πολιτικος λόγος του Christofias Watch!
Αν δεν το πιάσατε ο Λιλλήκας σας κανει νουθεσίες και με το δικαιό του. Εν κρίμα παντως που εκαταδεχτηκεν να δωσει συνέντευξη εδω.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

γιωρκο, εν εισαι καν της πενταρας!

ποιον υβρισα ρε? μα θωρεις τι γραφεις? ρε αν σε ενοχλα το ΑΚΕΛ, προβλημα της κκελες σου.

οπως ανεφερε και καποιος συναγωνιστης σε προηγουμενο του σχολιο σε αλλη δημοσιευση, πως περιμενετε να μιλησει καποιος που ειναι καλεσμενος να τιμησει εναν ανθρωπο που εν 90 χρονων τζαι καποτε επαιζεν το πολιτικος? δηλαδη τι επεριμενες ρε γιωρκο??

τουλαχιστον εγω προσπαθω να καμω διαλογο με ανθρωπακια σαν εσενα, εσυ καταρριπτεις καθε διαλογο.
μαλακας να νιωθεις εσυ, που σε κυβερνα ο αριστερος δημητρης χριστοφιας. τζαι γυριζει σου, θωρω το. αλλαξε καναλι γιωρκουι μου.

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, νικολας, χριστος, χριστος, παυλος, ξενης

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μαρκούιν μα πε μου μάσιεσαι να μας πελλάνεις; Ο Πενταρόγιωρκος ήντα που σου φταιξεν; Να λαλείς κουβεντούες τζιαι να αφήνεις υπονοούμενα για τύπους αχώνευτους όπως ο patriotis τζιαι ο άλλος ο Πελασγός τζιαι όι για τους παρέες μου.

Ανώνυμος είπε...

Ρε μα τούτος ο παρπέρης πόθεν ήρτεν; Ήντα καπνό φουμάρεις ρε παρπερούιν; Ποιος εν ο σκοπός σου δαμέ στες γειτονιές μας; Επειδή βαρκούμαι να δκιεβάζω τζιείνα που έγραψες μίλα λίον πιο συνοπτικά.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

ψευδοταβανε, εν μας κοφτει γιε μου αν δεν εχεις φιλους στο σχολειο τζαι θελεις να καμεις δαμε.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μαρκούιν μου έκαμα σου μια πρόταση πριν σκέφτου την τζιαι πε μου ρε. Είσαι που σαι αχώνευτος λυπούμαι σε όμως άμα σε κτυπούν οι άλλοι(ξέρεις ποιοι εννοώ).

Aντρέας Αντρέου είπε...

Ταβάνιε πάρε αφρόζα του λαϊκού . Αν δε μας χωνέψεις πάρε μια ΚΕΑΝ ( όϊ να τη λουθείς). Αν και πάλι δε σου περάσει πέρνα από κάποιο λαϊκό φαρμακείο που όλο και κάτι θα έχουν αυτοί, δε γίνεται.

ΣΠΕΡΘΙΑΣ είπε...

Να ευχόμαστε να είναι αλήθεια ότι ο Γιώργος Λιλλήκας σκοπεύει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος σε τρία χρόνια. Ή τουλάχιστον να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την ενοποίηση του χώρου του Κέντρου (και των απορριπτικών της λύσης τύπου σχεδίου Ανάν) και της εξεύρεσης ικανού υποψηφίου. Αλλιώς μας μένουν ο Ευέλικτος Χριστόφιας κι ο Ανανιάδης (συγνώμην Αναστασιάδης). Οι θέσεις του Γιώργου Λιλλήκα είναι σωστές. Αν δεν κάνω λάθος καταδικάζει τις ρατσιστικές λύσεις που οδηγούν σε φυλετικό και θρησκευτικο διαχωρισμό (άρα είναι εναντίον της Διζωνικής). Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε στο ΑΚΕΛ. Είναι δυνατόν να ήταν εκεί και να διαφωνούσε; Είναι δυνατόν να διαφωνούσε και να το έκρυβε; Πάντως σημασία έχει να βρεθεί ο άνθρωπος που θα μας γλιτώσει από τους Ανανιστές και μπορεί αυτός να είναι ο Λιλλήκας. Προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει πρωτοβουλία κανένας άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Και μια καλή είδηση. Ελπίζω να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι πλησιάζει το τέλος του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου, καθώς ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη του δεύτερου γύρου, αλλά η κυβέρνηση έχει στόχο να προχωρήσει.

Οι " προετοιμασίες από την πλευρά μας πραγματοποιούνται. Εμείς προχωρούμε με την απαραίτητη έρευνα και με όλη την δουλειά που χρειάζεται, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην τελική φάση», είπε ο Πασχαλίδης.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πελασγούιν όι να μου κλικκώνεις τζιαι να 'ρκεσαι τωρά να μου πουλάς πνεύμαν! Εσπίασα σε καλά ρε Πελασγούιν, που τον τζιαιρό που είχαμε αλισβερίσια εμείς οι δκιο εσπίασα το ποιόν σου.

arxiepiskopos είπε...

Μάθημα συνέπειας και ηθικής συμπεριφοράς από το Λιλλήκα!Για περαιτέρω διευκρινίσεις και ιδιαίτερα μαηήματα επί του θέματος,αποτείνεσθε στο τηλέφωνο του κ.Λιλλήκα,αριθμός 090-.......

Aντρέας Αντρέου είπε...

Ταβάνιε μου,
Κάποτε όμως μέσα από τις μεγάλες κόντρες η καβγάδες γεννιούνται μεγάλες φιλίες η μεγάλοι έρωτες. Μην το ξεχνάς αυτό.

Κίτα πως ο Άντρος αγάπησε τον Γιατρό έτσι ξαφνικά !?


Ο Γιάννης Μηλιώκας θα πληρώσει τη νύφη που έγραψε , σύνθεσε και τραγούδησε το τραγούδι ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ . Ο ΕΛ.ΑΣ θα τον συλλάβει πρωί πρωί στις 6.30.

Aντρέας Αντρέου είπε...

Φίλε arxiepiskopos ξεχάσαμε ότι είσαι Ο προφέσορας της ηθικής συμπεριφοράς, όλο και βρίζεις το Γιατρό και όλους τους πολιτικούς του ΟΧΙ . Ούτε τους νεκρούς δε σέβεσαι και τους βρίζεις. Να σου αφιερώσω λίγα από τα προηγούμενα σχόλια σου?

Γιατί απουσίαζες από το μάθημα των ελληνικών? Οι λέξεις σκάρτος και κάστρο έχουν λατινική ρίζα .

Τον τεθνηκότα μη κακολογείν.
Εκείνον που έχει πεθάνει να μην τον κακολογείς.
ΧΙΛΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πελασγέ μόνο τζιαι μόνο που συναφέρνεις εσού τζιείνο το τραούδιν εγιώ εν θέλω να το ξανακούσω ποττέ. Να σου δώκω μιαν συμβουλήν; Μεν κάμνεις παρέα με τύπους όπως τούτος ο Emerson. Εσπίασα τον τζιαι εν μου έκατσε καλά το υφούιν του. Εν έτσι δήθεν.

Ανώνυμος είπε...

Ο άλλος ο Σπερθίας φαίνεται μου τύπος που εν μιάλος ξεροτζιέφαλος. Μεν τον κάμνετε παρέαν ρε κοπέλια.

Πλαστήρας είπε...

ΣΠΕΡΘΙΑ

Αν δεν μας πουλήσει ο Ευέλικτος μέχρι τις επόμενες Προεδρικές, πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε επανεκλογή του σημερινού Καθεστώτος ή/και του Ανα(ν)στασιάδη.

Ένας καλός υποψήφιος θα ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας και άλλος ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ανώνυμος είπε...

Ήντα μπον ρε Πλαστήρα εφκήκες που τη λίμνη; Φαίνεσαι μου τύπος που κόφκει ο νους σου για τούτον άκου με καλά, μεν έσιεις αλισβερίσια με τύπους όπως τούτος ο Σπερθίας τζι ο άλλος ο Μεταξόπουλος γιατί φαίνουνται μου νάκκον δήθεν. Εν ποτούτους τους τύπους που θέλουν ένα πελλόν να τους ακούει να κάμνουν κήρυγμαν.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πλαστήρα κάμνε παρέαν καλύττερα με το άλλο το πελλόπλασμα τον Αίανταν ή με τούτον τον Πελασγόν που ακούει ποτούτα τα τραούθκια τάχατες μου τα ποιοτικά. Τουλάχιστον τούτοι λαλούν σου τα κατάμουτρα τζιαι εν σου κάμνουν κήρυγμα. Άκουμε εμέναν τζιαι εσπίασα τους ούλλους δαμέσα, ξέρω το ποιόν του καθενού εγιώ

Ανώνυμος είπε...

ταβάνι είσαι ιδιοφυΐα!

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

ΣΠΕΡΘΙΑ, ενδιαφερουσα η αποψη σου, αλλα θα μπορουσε να ηγηθει ενος κρατους ο γιωργος λιλληκας? δεν το λεω με υποτιμηση, απλως πιστευω οτι ισως να ειναι νωρις για αυτον μια τετοια θεση-ευθυνη. στο μελλον ισως να ειναι καλυτερα.

ειναι γελοιο οσοι ψηφισαν το αρνι του αναστασιαδη, τον κασουλιδη, τζαι οσοι εψηφισαν τον δημητρη χριστοφια, να μιλουν τωρα για καθεστωτα για ανανστασιαδη! αλλα οπως ειπαμε ο καθενας με τον νου του.

ΡΗΓΑ, ΡΗΓΑ, εισαι εδω?

ττιμης, προδρομος, χριστος, χριστος, νικολας, ξενης, παυλος

ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

μεταξενια τι γινεται?βλεπω καποιους στο φεισμπουκ να σε υποστηριζουν και να λενε οτι δεν ειναι ακελικοι.ειδα δυο τρεις ετσι.θυμισε μου κανενα ονομα?αλλα και εδω παλια ειχε ενα που σε εγλειφε και ε ξαφανιστηκε.φαινεται εφυγε για οδηγιες ε? α και προσεξε το ελαμ σε κυνηγα εχουν σε αχτι?μπας και εισαι το γιουδι του τουρκοφκια?ναι ορθα καταλαβες ειμαι απο το ελαμ.σε ξερω ειχαμε μαχες παλια χεχεχε.

Ανώνυμος είπε...

Ααπο ποντικι....



Με το εξευτελιστικό ποσό των 7.708 ευρώ και 23 σεντς η κυβέρνηση Χριστόφια χρηματοδοτεί πενταμελή οικογένεια λαθρομεταναστών!

Όπως αποδεικνύεται και από το ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε το καθεστώς παραχωρεί στη συγκεκριμένη οικογένεια το μηνιαίο ποσό των 5.726 ευρώ και 43 σεντ, επιπλέον επιδόματα για κάλυψη αναγκών όπως η θέρμανση 171.00 ευρώ.
Παράλληλα όμως προσέφερε- στην απόδειξη που παραθέτουμε- και επιδόματα γιορτών ύψους 1.310 ευρώ και 80 σεντς. Σύνολο 7.708 ευρώ και 23 σεντς για ένα μήνα μόνο! Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες κάνουν ...ευέλικτη πολιτική! Και έχουν άδικο οι φτωχοί συμπολίτες μας που διαμαρτύρονται.
Ιδού τι εστί Χριστόφιας και διακυβέρνηση ΑΚΕΛ...

Ανώνυμος είπε...

απο ποντικι........


Αναρωτηθήκαμε πως και επανήλθε στο προσκήνιο ο Ντε Σότο. Για να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους για επαναφορά του σχεδίου Ανάν; Δεν χρειάζεται αφού ο Χριστόφιας το επανέφερε από μόνος του. Εξάλλου, είναι τόσο αντιπαθητικός ο Ντε Σότο, που μάλλον αντίθετα αποτελέσματα θα έφερνε. Και ανακαλύψαμε ότι ο άνθρωπος δουλεύει και αμοίβεται! Δηλαδή, ένα τουρκικό πανεπιστήμιο τον έχει στο πέϊ ρολλ του και του τα ακουμπά με κάποιο τρόπο. Προφανώς στο πλαίσιο της αποστολής που του έχει αναθέσει το αφεντικό του, δηλαδή η Τουρκία, είναι και η έγερση συνεχώς του θέματος της λεγόμενης απομόνωσης των τουρκοκυπρίων.
Άξιος ο μισθός σου Άλβαρο Ντε Σότο!

Ανώνυμος είπε...

απο ποντικι

Θα τρίζουν τα κόκαλα των κομουνιστών που πάλεψαν , έδωσαν αίμα και στερήθηκαν πολλά για να έχουν οι σημερινοί συνδικαλιστές της ΠΕΟ την ευκαιρία να παίρνουν τους μισθούς και να διακηρύττουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να μην δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους , να περιοριστούν τα δικαιώματα τους και να επιβληθούν φόροι. Που καταντήσατε έτσι την ΠΕΟ να μετατραπεί σε μια οργάνωση που να συμπλέει με τους εργοδότες και να στηρίζει αντιλαϊκά μέτρα...
Θα μου πείτε δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά αφού πρέπει να υποστηρίξουν το κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει η εξουσία και τυγχάνει στην Κυβέρνηση να είναι άλλος ένας που παριστάνει τον κομουνιστή, αλλά στην ουσία είναι καπιταλίστας με βούλα. Ε, μην μου πείτε τώρα ότι αν πείτε στην Παπαρήγα για την απόφαση Χριστόφια να ξεπουλήσει κρατική γη ή να συρρικνώσει δικαιώματα των εργαζομένων και οδηγεί τον κόσμο στην ανέχεια , διαλύοντας τη μεσαία τάξη, θα σας απαντήσει ότι μπορεί να τον αποκαλεί σύντροφο.
Φυσικά είναι τοις πάση γνωστό ότι το ΑΚΕΛ διαθέτει επιχειρήσεις, περιουσία και γενικά είναι εύρωστο κόμμα, χάρη στις εισφορές των εργαζομένων της ΠΕΟ και των οργανώσεων του κόμματος , αλλά και από διάφορες πηγές που έχουν άμεση σχέση με τις δραστηριότητες του ως κόμμα. Όπως τις περιέγραψε επακριβώς ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ανέφερε ότι « η Κυβέρνηση προστατεύει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που φθάνει στο όριο του σκανδάλου» . Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος ήταν κατηγορηματικός , αφού ανέφερε ότι κατέχει στοιχεία και κάποια στιγμή θα τα δημοσιοποιήσει. Η αποκάλυψη Σιζόπουλου θάφτηκε κυριολεκτικά από το ΡΙΚ ( αλίμονο δηλαδή ο Μάκαρος να κατηγορήσει την Κυβέρνηση του). Σε ευνομούμενες Ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες αποκαλύψεις θα τάραζαν το πολιτικό σύστημα και την Κυβέρνηση, αλλά στο Κυπριστάν όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει όμως ένα θέμα που παραμένει ανεξιχνίαστο για σχεδόν ένα χρόνο, παρόλον ότι τέθηκε πολλές φορές δημόσια. Στις αρχές Αυγούστου 2009, αποκαλύφθηκε το έγκλημα με την εν ψυχρώ εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων στην περιοχή του Τζιάος που συγκλόνισε τον ελληνισμό. Λίγες μέρες μετά, ο ΜΔ έγραφε στις 15 και 18 Αυγούστου 2009 με τίτλο «Η αλήθεια για το Τζιάος» ότι, κάποιος με τον οποίο γνωρίζονται επικοινώνησε μαζί του και του «έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι» στην ίδια περιοχή. Η ακρίβεια των έξι ωρών φαντάζει έκδηλα απίστευτη αφού ο «πληροφοριοδότης» δεν ήταν μάρτυρας –ζήτησε και αυτός να παραμείνει ανώνυμος επειδή προφανώς κινδυνεύει- και δεν γνώριζε την ώρα εκτέλεσης των πέντε Ελληνοκυπρίων. Για την δολοφονία των 5 Ελληνοκυπρίων δεν υπάρχει στοιχείο ή μαρτυρία που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους. Πως γίνεται να γνωρίζει ένας την ακριβή ώρα διάπραξης του εγκλήματος, τη στιγμή που είναι απροσδιόριστη; Και πως γίνεται ένας που θέλει την «αλήθεια για το Τζιάος», να πρόβαλε τέτοια «πληροφορία», χωρίς να ρωτήσει τον «πληροφοριοδότη» του για το πως εντόπισε την ώρα εκτέλεσης; Το πιο περίεργο είναι, που δεν τον ρώτησε εδώ και ένα χρόνο. Πάντως, για τα δύο δημοσιεύματα του ΜΔ, άλλος έφεδρος στρατιώτης που υπηρετούσε στην περιοχή του Τζιάος (επώνυμα με άρθρο του στις 19.8.09) δίνει τη δική του μαρτυρία και δηλώνει για το πρώτο δημοσίευμα ότι «τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά» και για το δεύτερο, ότι «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Κανονικά, όποιος θέλει την «αλήθεια για το Τζιάος», όφειλε να προχωρήσει στην εξιχνίαση του θέματος, τη στιγμή που μόνο ο ίδιος μπορεί να το κάνει για να σταματήσει επιτέλους και η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης. Επιπλέον, όσοι νοιαζόμαστε για την αλήθεια, δεν εξισώνουμε εγκλήματα που απαλλάσσουν τους φονιάδες όποιας εθνικότητας κι αν είναι. Όσο για αυτούς που υποτίθεται «θέλουν λύση», εμείς που βιώσαμε παιδιά την προσφυγιά στους καταυλισμούς και σταθήκαμε στην γραμμή για το φαί της Μέριμνας το 1974, σήμερα «δεν θέλουμε λύση». Αλλά «θέλει λύση» ο Έρογλου! Να τον χαίρονται

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΔ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΤΗΣ

arxiepiskopos είπε...

ΑΙΑΝΤΑ ,πάρε ένα ανέκδοτο που μου θυμίζει το I.Q σου! Ένα καγκουρό δραπέτευε συνέχεια απ το ειδικά περιφραγμένο δώρο του στο ζωολογικό κήπο. Οι αρμόδιοι, ξέροντας ότι μπορεί να πηδάει πολύ ψηλά, βάζουνε έναν φράχτη 3 μέτρα ψηλό. Το επόμενο πρωί το καγκουρό έκανε τις βόλτες του στον ζωολογικό κήπο, έξω απ τον περιφραγμένο χώρο του. Οι αρμόδιοι σηκώνουν το φράχτη στα 6 μέτρα, αλλά το επόμενο πρωί, πάλι έξω το καγκουρό. Συνεχίζουν την ίδια ιστορία, κάθε μέρα πιο ψηλό φράχτη, κάθε πρωί έξω το καγκουρό. Ο φράκτης τώρα είναι στα 20 μέτρα ύψος. Τελικά, μια καμήλα απ το διπλανή περίφραξη ρωτάει το καγκουρό: - Πόσο ψηλά πιστεύεις ότι θα τον φτάσουνε το φράχτη; - Πιθανόν 50 μέτρα, εκτός αν κάποιος σκεφτεί να κλειδώνει την πόρτα τα βράδια.