Ο Ταλάτ έμμισθος του ΑΚΕΛ!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καλώ το σύντροφο Μεχμέτ να έρθει να παραλάβει την πουλουστρίνα του!


Ένα μεγάλο ακόμη σκάνδαλο ξεσπά, σε σχέση με το ΑΚΕΛ και τον "σύντροφο" Ταλάτ.

Έπαιρνε λεφτά από το ΑΚΕΛ ο Ταλαττίλας, σύμφωνα με αποκαλύψεις από το Μ. Ιγνατίου.

Η απορία μας είναι: αν έπαιρνε και χρήμα για να υποστηρίζει θέσεις ντενκτασικότερες του Ντενκτάς, αν έπαιρνε και λεφτά για να είναι αυτός που είναι, πόσο πιο πολύ Ντενκτάς θα ήταν, εάν δεν έπαιρνε και λεφτά;

Ή ακόμα: αφού τον χρηματοδοτούσαν και τους βγήκε ένας νέος Ντενκτάς, γιατί συνεχίζουν να του κάνουν εκστρατεία;

Ή ακόμα: ξέρουμε ότι τα κόμματα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Ή ακόμα και από τα μέλη τους (ιδίως το ΑΚΕΛ με τους κομματικούς εράνους του).

Γνώριζαν οι ανυποψίαστοι ΑΚΕΛικοί που πήγαιναν τα λεφτά τους;

Γιατί δεν ενημερώθηκαν επίσης οι φορολογούμενοι που επιδοτούν το ΑΚΕΛ, ότι στην ουσία δεν επιδοτούσαν το ΑΚΕΛ, αλλά ανάγιωναν το νέο Ντενκτάς;

Το ΑΚΕΛ επιδοτούσε το νέο διοικητή του Αττίλα. Και δεν το έφταναν αυτά, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να τον υποστηρίζει δημόσια!

E Ρουμ Γκιαούρ! Τελικά ήσαστον ιμεγάλον πεζεβέγκιν! Εν κανεί που εκάμαμεν σας τόσα τζιαι τόσα, ππαραώνετε μας τζιαι πουπάνω!

Παραπολιτικό Από τη Σημερινή

Το ΑΚΕΛ επιδοτεί τον Ταλάτ ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ο ισχυρισμός από πολλούς. Επειδή πρόκειται για πολιτικό ζήτημα μεγάλης σημασίας, γι’ αυτό το ΑΚΕΛ καλείται, στο πλαίσιο της διαφάνειας που κατά κόρον επικαλείται, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ισχυρισμούς, που κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολύ καιρό και εντάθηκαν τελευταία, αν δηλαδή επιδοτεί ή όχι το κόμμα του κατοχικού Ταλάτ.

Επισημαίνουμε αυτά επειδή προχθές, στο «Φιλελεύθερο», ο άριστα ενημερωμένος εκλεκτός συνάδελφος Μιχ. Ιγνατίου έγραψε τα εξής: «Κι όμως συνέβη και αυτό… Διπλωμάτης ξένης πρεσβείας -όχι της αμερικανικής- έστειλε σημείωμα στο Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας του, στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνέχιζε να λαμβάνει επίδομα από το ΑΚΕΛ μέχρι τη νίκη του στην προηγούμενη ‘εκλογική’ διαδικασία των κατεχομένων. Σύντροφοι, απαιτείται ισχυρή διάψευση…».

Το ΑΚΕΛ τι λέγει για όλα αυτά; Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Σ.Ι.


Επιμέλεια: Ρίμαχος για το christofias-watch

50 Σχόλια:

Πενταρόγιωρκος είπε...

Δηλαδή, με άλλα λόγια...

ΤΟ ΑΚΕΛ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!!!!

ΑΚΕΛ = το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ της Άγκυρας

Πενταρόγιωρκος είπε...

ΑΚΕΛικοί, οι Τουρκοδρασίτες Τουρκοενωτικοί

Πενταρόγιωρκος είπε...

Α, και για να είμαστε δίκαιοι, να πω ότι εγώ δεν θέλω να θίξω το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ της Αθήνας. Μπορεί να διαφωνώ με την δράση και πολλές από τις ιδέες τους,αλλά σέβομαι το γεγονός πως αγωνίζονται και αυτοί για απελευθέρωση.

Απλώς όπως το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ θέλει Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έτσι και το ΑΚΕΛ θέλει Ένωση της Κύπρου με την Τουρκία.

Αριστερός Πατριώτης είπε...

Φίλε μου Πενταρόγιωρκος, ατυχής η σύγκριση ΑΚΕΛ και ΔΡΑΣΙΣ.

Η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα είναι μια νόμιμη και δικαιολογημένη διεκδίκηση. Η ένωση της Κύπρου με την Τουρκία είναι φασισμός.

Αυτός ο τόπος ήταν και είναι ελληνικός και έχει δικαίωμα να παραμείνει. Ποτέ δεν ήμασταν Τούρκοι.

Τηλέμαχος είπε...

Και τώρα και πάντα Ταλατ Ταλατ Ταλατ!!!

Ξεφτίλες, ρεζίληδες.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

"Η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα είναι μια νόμιμη και δικαιολογημένη διεκδίκηση." τι εν τουτο ρε?? ρε, εχεις δικο σου κρατος, τζαι θελεις μου ενωση με αλους? μα παμε καλα?? ρε πως θα ζησουμε αυριο με τους τουρκοκυπριους, αμαν λαλουμε τωρα ετσι?? εν πατε καλα

Πενταρόγιωρκος είπε...

Ταγματασφαλίτη Ακελοτσολιά Μεταξόπουλε

Ξέρουμε πως διαφωνείς με την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Και εγώ διαφωνώ.

Διαφωνείς με την Ένωση της Κύπρου με την Τουρκία που ζητά ο Ταλάτ;

Πενταρόγιωρκος είπε...

Αριστερέ Πατριώτη, αυτό που θέλω να πω είναι ειρωνικό.

Κάτι τραμπούκοι σαν τον Μεταξόπουλο βρίζουν το Δρασις-ΚΕΣ πως θέλει ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ε, τώρα που το ΑΚΕΛ ζητά ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Τουρκία το ειρωνεύομαι αποκαλόντας το το Δρασις-ΚΕΣ της Άγκυρας. Καμία μομφή προς το Δρασις-ΚΕΣ το οποίο το σέβομαι.

Ο Μεταξόπουλος για παράδειγμα, που δεν μιλά ΠΟΤΕ εναντίον της Ένωσης της Κύπρου με την Τουρκία, είναι Τουρκοδρασίτης, δηλαδή οπαδός του ΑΚΕΛ = ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ της Άγκυρας.

Αριστερός Πατριώτης είπε...

Πάντως φίλε μου Πενταρόγιωρκος, χθες μπήκε εδώ και ο πατήρ Μεταξόπουλος, ο οποίος φαίνεται να αποκήρυξε το τέκνο του.

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

ο καταπαττησμενος (αφου διανεμεται παντου μουχτιν) ΥΕΝΙ-Πολειτε αγορασε προσφατα και ραδιοφωνικο σταθμο. Τα χρηματα για την αγορα εγιναν με εμβασματα απο εξωτερικο. αυτο το εχουν παραδεχτει πολλα νενεκια και φυσικα υπαρχουν και στοιχεια.
με ποιο νομισμα πληρωσε ο ΥΕΝΙ-Πολειτε? Τουρκικες λιρες η Αγγλικες?
ο Μαγαριος και τα αλλα τρωκτικα του ΥΕΝΙ-Πολητε, κωστακομπλεξ κτλπ, που εξαργυρωνουν τις τουρκικες λιρες που παιρνουν? στα καζινο των κατεχομενων? στον 3 οροφο της Εζ.Παπαιωαννου?

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

ΕΥΕΛΙΧΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ.

"ΕΓΙΩ ΕΝ ΤΖΑΙ, ΕΝ Η Ε,Ε ΠΟΥ ΕΝ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕΝ ΤΟ ΧΑΡΤΙΝ, ΕΓΙΩ ΕΝ ΤΖΙΑΙ ΗΞΕΡΑ, ΕΓΙΩ ΕΝ ΤΖΑΙ ΕΙΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΕΓΙΩ ΕΝ ΤΖΑΙ ΦΤΑΙΩ, ΑΛΟΠΩΣ ΕΝ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ, ΟΞΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ?"

ΕΥΕΛΙΧΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ.

Επισήμως και με έγγραφο Μπαρόσο

Αποκαλυπτικό: Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το απευθείας εμπόριο στις 4 Δεκεμβρίου 2009
ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΗΜόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά εγγράφου που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, για την πρόθεση των Βρυξελλών να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.
Το έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Φ» (σ.σ. βλέπε φωτοτυπία), στάλθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μέσω του συστήματος «extranet» του Συμβουλίου, ενός κλειστού ηλεκτρονικού κυκλώματος με το οποίο είναι συμβεβλημένα όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να ενημερώνονται για προτάσεις, επίσημες ανακοινώσεις, κανονισμούς κ.λπ. Αποστολέας του εγγράφου είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και αποδέκτες, μέσω του συστήματος «extranet», ο τότε Προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ καθώς και οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «οι (σ.σ. μόνιμες) αντιπροσωπείες θα βρουν συνημμένο το έγγραφο της Κομισιόν…» (delegationswillfind attached Commission documentCΟΜ (2009) 665 final), το οποίο καταρτίστηκε δύο μέρες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου 2009.
Το έγγραφο αυτό που διανεμήθηκε μέσω του εσωτερικού κυκλώματος «extranet», αφήνει εκτεθειμένη τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ισχυριζόταν (σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια) ότι δεν είχε ενημερωθεί. Περισσότερο όμως εκτεθειμένη είναι η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης για αποτροπή της υποβολής του Κανονισμού προς έγκριση στην Ευρωβουλή, αλλά μέχρι χθες, τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αναλώνονταν σε μια προσπάθεια διάψευσης στοιχείων και εγγράφων για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Κύκλοι του Συμβουλίου ανέφεραν στον «Φ» ότι «είναι αστείο να λέγεται ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν είχε ενημερωθεί», παραπέμποντας στο έγγραφο που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.
Σημειώνεται, ότι το έγγραφο αυτό στάλθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία δώδεκα μέρες πριν αποσταλεί σε επτά διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών διά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (16 Δεκεμβρίου). Όπως αποκαλύψαμε χθες, μόνο ένας εκ των επτά αυτών διπλωματών είχε αρμοδιότητα και ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή του συγκεκριμένου εγγράφου. Οι υπόλοιποι έξι έτυχε απλώς να βρίσκονται παλαιότερα στη λίστα παραληπτών, αν και σήμερα δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα ή σχέση με το θέμα που προέκυψε και οι πλείστοι εξ αυτών δεν υπηρετούν στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε και στο Κέντρο (ΥΠΕΞ).

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

αλητοπαιδα, ουτε εγω, ουτε ο προεδρος μας δεν ειμαστε υπερ της ενωσης με την τουρκια (αν ειναι ποτε δυνατον), αλλα μεχρι τωρα νομιζαμε οτι αυτο ηταν αυτονοητο! αφου ομως το μυαλο σας λιγοστευει μερα με τη μερα, αναγκαστικα θα χρειαστει να σας το πουμε και αυτο. Εμεις το μονο που θελουμε ειναι ενωση τησ κυπρου και ειρηνικη διαβιωση ΟΛΩΝ της των κατοικων.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

Το επιχείρημα που προβάλλεται συνεχώς από τους υποστηρικτές του Γρίβα είναι ότι αυτός είναι ο απελευθερωτής της Κύπρου από τους Άγγλους, αφού αυτός ηγήθηκε του ένοπλου αγώνα το 1955-59. Πολλές φορές δε, όταν τους αναφέρεις την προδοτική δράση αυτού του ανθρώπου, δεν διστάζουν να σου αναφέρουν ακόμα και αυτό το αφελές «Εμείς τιμούμε το Γρίβα του 55-59 μόνο» !

Βρισκόμαστε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρρευση του αποικιακού συστήματος και ο ταυτόχρονος σχηματισμός ανεξάρτητων κρατών, αποτέλεσμα της πάλης των λαών. Στην Κύπρο, το θέμα της απαλλαγής του λαού μας από την αποικιακή κυριαρχία εκφραζόταν τότε με το σύνθημα της Ένωσης που υποστηριζόταν και από την Αριστερά και από την Δεξιά.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα χρόνια από το 1940 είναι γεμάτα αγώνες της Αριστεράς για εργατικά δικαιώματα και για απαλλαγή από την αποικιακή κυριαρχία. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, η Δεξιά συνεργάστηκε με τους Άγγλους και πολλές φορές δικαιολογούσε τη βία που χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

• 1941: απευθείας μάχη της Κυβέρνησης με τους εργάτες στην οποία 400 εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

• 1944: παναπεργία που νέκρωσε το νησί

• 1948: μάχη απεργών με τους Άγγλους στο Μαυροβούνι

• 1946: καταδίκη και φυλάκιση της Π.Σ.Ε. γιατί ανέπτυσσε πολιτική δράση κατά των αποικιστών

• Αιματηρή επίθεση των Άγγλων κατά της διαδήλωσης των αριστερών στο Λευκόνοικο με θύματα τους Ανδρέα Εξηντάρη, Ανδρόνικο Κυπριανού και το μαθητή Κουρτέλλα.


Και σε όλη αυτή την περίοδο η δεξιά της Κύπρου συνεργαζόταν με τους Άγγλους για κατάπνιξη των κινημάτων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των ηγετών τους.

Ενώ ο κυπριακός λαός κορυφώνει το μαζικοπολιτικό του αγώνα, αποφασίζεται η δημιουργία της Ε.Ο.Κ.Α. και ο ένοπλος αγώνας από τη δεξιά. Το Α.Κ.Ε.Λ. με ανακοίνωση του Π.Γ. την 1/4/1955 πήρε τη θέση ότι η πιο ενδεδειγμένη μορφή αγώνα μέσα στις κυπριακές συνθήκες ήταν η μαζική πολιτική πάλη που θα μπορούσε να αναπτύσσεται και να προσλαμβάνει τη μορφή παναπεργίας, συλλαλητηρίων και πολιτικής ανυπακοής. Μια θέση που αποδείχθηκε από την ιστορία πέρα για πέρα ορθή.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της δεξιάς στην Κύπρο, κ. Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Αγώνα» στις 8/11/1974 «Αποδείχθη ότι ο αγών της ΕΟΚΑ 55-59 έβλαψε το εθνικό θέμα της Κύπρου»

Ο Λ. Ιεροδιακόνου, βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ., στο βιβλίο του «Το κυπριακό πρόβλημα», σελ. 338-340, γράφει «Ανεύθυνη και λανθασμένη η απόφαση για ένοπλο αγώνα…Δεν θα μπορούσε να πάρει χειρότερη πορεία από εκείνη που ακολούθησε… Με τον τρόπο αυτό υποβοηθήθηκαν οι Άγγλοι και οι Τούρκοι»

Επίσης, η αποτυχία της ένοπλης δράσης φαίνεται και από τα αποτελέσματα του αγώνα. Επιβάλλεται ερήμην της Κύπρου μια ακρωτηριασμένη, κολοβή ανεξαρτησία που θα διαιώνιζε τα συμφέροντα των εχθρών της Κύπρου. Αναβαθμίστηκαν οι βλέψεις και τα απώτερα σχέδια του τουρκικού παράγοντα στην Κύπρο. Υποβοηθήθηκε η διαιρετική αγγλική πολιτική.

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΑΣ, και πολλοί ήταν αυτοί που σαν αγνοί ιδεολόγοι θυσιάστηκαν και γράφτηκαν στις πιο ένδοξες σελίδες της Κυπριακής Ιστορίας. Ο Αυξεντίου, ο Παλληκαρίδης, ο Μάτσης και οι τόσοι άλλοι ήρωες μας, που συνέχισαν τον αγώνα του Εξηντάρη και του Ανδρόνικου, και έδωσαν ότι πιο πολύτιμο είχαν, για την πατρίδα τους.
Αυτούς τους τιμούμε και υποκλινόμαστε μπροστά στην αυταπάρνηση και τη θυσία τους.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ.

Πενταρόγιωρκος είπε...

Ταμπουξόπουλε, κατάπιες κάτι και δεν μπορείς να μιλήσεις; Δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ, ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΛΑΤ;

Ανώνυμος είπε...

Όλων τις των εποίκων θέλεις να πεις μάλλον Μεταξόπουλε!

Ανώνυμος είπε...

Αν αποδειχθεί ότι ο Ταλατ πληρωνόταν από το ΑΚΕΛ πως θα σου φανεί Μεταξόπουλε;

Πενταρόγιωρκος είπε...

Τραμπουξόπουλε,

ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑΛΑΤ, ΚΑΙ Ο ΤΑΛΑΤ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ;

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της δεξιάς στην Κύπρο, κ. Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Αγώνα» στις 8/11/1974 «Αποδείχθη ότι ο αγών της ΕΟΚΑ 55-59 έβλαψε το εθνικό θέμα της Κύπρου»


Μάλιστα.

8 / 11/ 1974 !

Δήλωση του κατά το ΑΚΕΛ "καλού καραβοκύρη."

8 / 11/ 1974 !

Εκείνες ακριβώς τις μέρες που ο καλός καραβοκύρης ζητούσε ΑΣΥΛΟ από το Βρεττανικό καθεστώς για εκείνον και την οικογένεια του σε περίπτωση που ένοιωθε ότι κινδύνευε αν και όταν ο Κυπριακός λαός μάθαινε τις ραδιουργίες που είχε κάνει στις μυστικές συμφωνίες με τους Βρετανούς.

Στις ίδιες συνομιλίες που επίσης ΜΥΣΤΙΚΑ και ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ έλαβε μέρος και η ηγεσία του ΑΚΕΛ -- σύμφωνα με τα αρχεία των Βρεττανών !

Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, να ρωτήσω

Τα λεφτά για να χρηματοδοτούν τον Ταλάτ ΠΟΥ τα βρίσκουν;

ή να μην ρωτήσω;

Επίσης:

Θα έχει τα κότσια κάποιος ΔΙΚΑΣΤΗΣ επιτέλους να δει ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ και ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;


Τραγουδάει λοιπόν ο μουτζαχεντίν της ΤΜΤ ατενίζοντας τον νότο:

ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ, ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ.

Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της δεξιάς στην Κύπρο, κ. Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Αγώνα» στις 8/11/1974 «Αποδείχθη ότι ο αγών της ΕΟΚΑ 55-59 έβλαψε το εθνικό θέμα της Κύπρου»

Έχεις κάποιο απόκομμα της εποχής γιατί μόνο στο site της ΕΔΟΝ βλέπω να αναφέρεται η συνέντευξη που αναφέρεις;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ...

Αν ο Χριστόφιας ζούσε στο Μεσολόγγι τις μέρες της πολιορκίας κατά την διάρκεια της Επανάστασης, θα ζητούσε να ανοίξουν οι πόρτες για να αρθεί η απομόνωση των Τούρκων.

Θα δήλωνε στον Μπαϊράκ «Επιθυμώ να δηλώσω ότι δεν ευνοώε την ένταση μεταξύ του Ελληνικού λαού και της κυβέρνησης.»

Ακόμα και αν τον έπειθαν να λάβει μέρος στην έξοδο, αυτός θα έμενε αμέτοχος. Στη συνέχεια θα δήλωνε ότι έψαχνε να βρει την μονάδα του.

Γνωρίζατε ότι η απαγωγή του αρχηγού των Απάτσι Τζερόνιμο από το Αμερικάνικο ομοσπονδιακό ιππικό, έγινε κατορθωτή μόνο μετά από προδοσία από μέλη της φυλής των Απάτσι που κι’εκείνοι δεν επιθυμούσαν «έντασην μεταξύ των Απάτσι και της κυβέρνησης»;

Από τα αρχεία του Αμερικάνικου ιππικού γνωρίζουμε επίσης ότι ο ηγέτης των δωσίλογων ονομαζόταν «Χορεύοντας Ευέλικτα με τους Γκρίζους Λύκους», ο οποίος στην συνέχεια φυγαδεύτηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Στους δωσίλογους Απάτσι περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία και «Το Μεγάλο Ανέκδοτο» (είχε ζητήσει άσυλο από το ιππικό για να δώσει την τοποθεσία που βρισκόταν ο Τζερόνιμο, στη συνέχεια μπήκε με υποτροφία του Fullbright στο Georgetown University), ο «Το Κομπλεξικό Γαϊδουράκι» (ανταμοίφθηκε από το ιππικό με θέση στην “Dodge City News”) «Το Μεγαλύτερο Κτηνό από τον Γάδαρο με το Σπινθιροβόλο Χαμόγελο», ο «Ρίχνοντας τα Τασάκια» και ο «Αλήτης με τα Είκοσι Νύχια.»

Ρ.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

Καθεστε και ασχολειστε με το τι ειπε ενας αντι-ακελικος δημοσιογραφος? Σε λιγο θα μας πειτε για πρωτη ειδηση οτι εχεστηκεν η Μαρικκου που τα Λευκαρα!
εμερσον, περνα απο τα γραφεια της ΠΕΟ να σου δειξω το αποκομμα.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

Ο Γρίβας ήταν ιδρυτής και αρχηγός της φασιστικής φιλοναζιστικής οργάνωσης «Χ». Αυτό το γεγονός διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Γρίβα, βιβλία ιστορικών αριστερών και δεξιών και αποκαλύψεις του υπαρχηγού της «Χ», ταγματάρχη Πουζόι.

Ο Άντρος Παυλίδης στο βιβλίο του «Μακάριος ο Γ’» αναφέρει «Ο ρόλος της οργάνωσης των και του ίδιου του Γρίβα ήταν ύποπτοι, γι’ αυτό οι μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις, με πρώτο το «ΕΛΑΣ» αρνήθηκαν να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε τρόπο με το Γρίβα και την οργάνωσή του»

Ο Σπύρος Μυλωνάς στο βιβλίο του «Εθνική Κρίση» αναφέρει «Το παρελθόν του Γρίβα στην Ελλάδα δεν ήταν καθαρό. Στρατοκράτης, αντιδημοκράτης, παθιασμένος αντικομμουνιστής, ίδρυσε την περιβόητη τρομοκρατική οργάνωση «Χ» που κτυπούσε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, υπηρετώντας αντικειμενικά τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής»

Ο Dominique Eudew στο βιβλίο του «Οι καπετάνιοι» αναφέρει «διακόσια μέτρα από την Ακρόπολη, στη συνοικία της παλιάς αγοράς του Θησείου, σταθμεύουν οι κομμάντος της φιλοναζιστικής εθνικής οργάνωσης «Χ», που διευθύνει ο Γρίβας. Η «Χ» κάνει την προπαγάνδα της χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητα της αστυομίας, και κάθε βράδυ ξαμολάει τα λαγωνικά της κατά των κόκκινων»

Ο Γιάννης Δημτριάδης στο βιβλίο του «Η Σοβιετική διείσδυση στην Ελλάδα» αναφέρει «Μέσα στην παραζάλη αυτή, δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ποιοι εργάστηκαν για λογαριασμό των Γερμανών, εκτός από κάποιες κοινά αποδεκτές οργανώσεις όπως οι «Χίτες»

Ο Γιάννης Κατρής στο βιβλίο του «1960-… η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» αναφέρει «Ο Γρίβας προερχόταν και ανήκε όχι στη δεξιά, αλλά στην ακραία υπερσυντηρητική πτέρυγά της. Επιπλέον, η πολιτική ιστορία του Γρίβα ήταν συνδεδεμένη με την κατοχική οργάνωση «Χ», σκανδαλωδώς ευνοούμενη από τον κατακτητή, για λογαριασμό του οποίου είχε συμβάλει στην εξόντωση πολλών πατριωτών της εθνικής αντιστάσεως»

Ο Γιώργος Μιχαήλ στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση» αναφέρει «Η «Χ» συνεργαζόταν όχι μόνο με τις κατοχικές κυβερνήσεις και τα περιβόητα τάγματα ασφαλείας, αλλά και με γερμανικές μυστικές υπηρεσίες»

Αυτό όμως το παραδέχτηκε και ο υπαρχηγός της «Χ», ο οποίος δήλωσε στη δίκη των δολοφόνων της «Ειδικής» τα εξής «Ποτέ οι Γερμανοί δεν ενόχλησαν μέλη της οργάνωσής μας, εκτός από 10 άτομα που έπιασαν μια φορά γιατί τους πήραν για κομμουνιστές και τους παρέδωσαν στην «Ειδική». Απολύθηκαν όλοι. Εμάς του εθνικόφρονες δεν μας πείραξαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί έβαζαν τις εθνικιστικές οργανώσεις να πολεμούν τους κομμουνιστές, για να έχουν αυτοί ήσυχο το κεφάλι τους»

Τη φασιστική προέλευση του Γρίβα την αποδεικνύει και η εφημερίδα «Μάχη». Στην έκδοσή της στις 23 Ιανουαρίου 1994 γράφει «…κατά την περίοδο της 4ης Αυγούστου, με υπόδειξη του αείμνηστου Ιωάννη Μεταξά, ο Γρίβας υπηρέτησε στη διεύθυνση του Γ.Ε.Σ. (Γενικό Επιτελείο Στρατού)». Για να επιλεγεί προσωπικά από τον δικτάτορα και να υπηρετήσει το φασιστικό καθεστώς του, δείχνει ξεκάθαρα το φασιστικό προσανατολισμό του Γρίβα.

Επίσης, το 1943, έγινε σύσκεψη ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων, στην οποία παρευρέθηκε και αξιωματικός της Γκεστάπο (!). Σε αυτή τη σύσκεψη συμμετείχε και η οργάνωση «Χ», την οποία εκπροσωπούσε ο Γρίβας. Για την σύσκεψη αυτή γίνεται αναφορά και στο βιβλίο του Γιώργου Αθανασιάδη «Η πρώτη πράξη της ελληνικής τραγωδίας» και στο βιβλίο «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης», από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εστία».

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

Αυτή λοιπόν ήταν η δράση του Γρίβα μέσω της οργάνωσης «Χ», που κανείς δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί. Πώς να την αρνηθεί άλλωστε, αφού για την οργάνωση έγινε δίκη μετά που οι υποστηρικτές του Γρίβα έκαναν μήνυση στον Γ. Μιχαήλ με την κατηγορία ότι προσέβαλλε τη μνήμη του Γρίβα όταν έγραφε ότι ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Στη δίκη που ακολούθησε, με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, απομυθοποιήθηκε η οργάνωση «Χ» και αποδείχθηκε ότι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.

Τέλος, εάν η «Χ» δεν ήταν φασιστική φιλοναζιστική οργάνωση, το κόμμα που ίδρυσε ο Γρίβας «Αγροτικό Κόμμα Χιτών» δεν θα έπαιρνε στις εθνικές εκλογές του 1946 και του 1950 τα θλιβερά ποσοστά του 0.17% και 0.84 % αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι η «Χ» ήταν λαομίσητη και ο αρχηγός της Γρίβας, σύμφωνα με το δεξιό πολιτικό Άγγελο Βλάχο ήταν «πολιτικά άκριτος, δεσποτικός, εγωκεντρικός, με νοοτροπία φανατικού».

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΕΟΚΑ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΙΜΑΤΕ?? ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ??

Ανώνυμος είπε...

Ναι έρχομαι θα πάρω αεροπλάνα και πλοία να έρθω! Βγάλε μια φωτογραφία το δημοσίευμα με το κινητό σου και ανέβασε το να το δω! Γιατί δεν υπάρχει πουθενά το κρύβει η ΠΕΟ;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ρε Μεταξόπουλλε

Ένωση με την Ελλάδα = Γρίβας,

Δικαίωμα αυτοδιάθεσης = Γρίβας

Απελευθέρωση της Κύπρου = Γρίβας




Τί είδους λογική είναι αυτή;

Σε ποιούς απευθύνεσαι νομίζεις;


Διότι ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΗ

Παιδωμάζωμα = Άρης Βελουχιώτης

Δολοφονίες Ελλήνων μη-αριστερών = Άρης Βελουχιώτης

Εμφύλιος πόλεμος = Άρης Βελουχιώτης

και πολλά άλλα.


Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Παρεμπιπτόντως ωραίο σύστημα. Βγαίνει το 2010 η είδηση ότι ο Ταλατ χρηματοδοτείται από το ΑΚΕΛ και εμφανίζεσαι εσύ να κατηγορείς τον Γρίβα για το 1943!!!

Unknown είπε...

Ρε βλακα ΜΥΞΟ-πουλε σταματα την παπαρολογια γιατι γινεσαι ρεζιλι. Και φυσικα τα ξερουμε ολα αυτα και ξερουμε το παρελθον του γριβα , οπως επισης ξερουμε πως δεν ηταν απλα υποπτη η συμπεριφορα του ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ πολυ παραπανο. Δεν καταλαβω ομως πως το δεδομενα αυτα απαλλασουν το ΑΚΕΛ σπο την δικη του υποπτη συμπεριφορα ??????????????????

Χρησιμοποιας την παρελθοντολογια για να κρυψεις τα ΑΚΕΛΙΚΑ ατοπιματα . Και μαθετε επιτελους να διαχωριζετε τον Γριβα απο τον αγωνα της ΕΟΚΑ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ηταν βγαλμενος απο τις καρδιες των απλων Ελληνων της Κυπρου και οχι απο τον οποιοδηποτε πολεμααρχη. Την προσωπολατρια κρατηστε την εντος των θερμοκοιτιδων της ΕΔΟΝ και μην την φορτωνετε σε ολο τον λαο.

Επισης λες πως τιματε τους απλους αγωνιστες της ΕΟΚΑ, εκεινες τις νεαρες ψυχες που θυσιαστηκαν για ενα ονειρο, τοτε σε ρωταω κυριε ΜΥΞΟ-ΠΟΥΛΕ . Σε ποιο οικημα ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ, ΠΕΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ εχετε εστω και μια φωτογραφια απο τα αθανατα αυτα παιδια????? Επισης μαθετε να ΜΗΝ διαχωριζετε τον αγωνα απο τα προσωπα και τις ψυχες των παιδιων. Τιμωντας αυτους τιμας και τον αγωνα τους …………………….

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

Χρησιμοποιω παρελθοντολογια για να δειξω απλα οτι δεν ειναι τοσο ροδινα τα πραγματα σε σχεση με την ΕΟΚΑ, οσο τα παρουσιαζετε. τα αμουστακα παιδια που "τυφλωθηκαν" με την ιδεα της ενωσης, ισως να μην γνωριζαν για αυτο το παρελθον του αρχηγου τους. και πως να το κανουμε, για καθε πολεμικη επιχειρηση, το μεγαλυτερο μεριδιο ειτε αυτο ειναι επιτυχια ειτε αποτυχια, το παιρνει ο αρχηγος. τον επαινο για την σωτηρια του πλανητη απο τις ορδες του χιτλερ τον πηραν τα εκατομμυρια των ρωσσων, η ο Σταλιν? οι στρατιωτες του Ναπολεωντα η ο ιδιος ο Ναπολεωντας? ετσι και σε αυτη τη περιπτωση.

Οσο για το κειμενο στο οποιο αναφερεστε, σιγα μεν κατσω να σχολιασω ρε κοπελια τις φημες που διαδιδει ο καθε δημοσιογραφος! καλαν ρε, δινετε υποσταση σε οτι σας συμφερει πλεον?? επιζητει ο αλος σημασια, τζαι πρεπει να του την διω δηλαδη? να αποδειχθει με στοιχεια (οπως η δραση του αρχηγου της ΕΟΚΑ) και βεβαιως να το σχολιασουμε και να κατακρινουμε τη σταση του ΑΚΕΛ. και για να μην παρεξηγουμαστε, διαφωνησα αρκετες φορες και με τη γραμμη του ΑΚΕΛ, και με συγκεκριμενα ατομα απο το ΑΚΕΛ. βλεπω τα πραγματα απο τη δικη μου (κοκκινη) σκοπια, αν προτιματε.

Πλαστήρας είπε...

Όπως και ναχει το πράμα Μεταξόπουλε

ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΡΥΒΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;

Το οποίο κατά περιόδους ήταν εξίσου φλογερό με αυτό της Εθναρχίας; Γιατί διδάσκει την ιστορία στα Εδονόπουλλα επιλεκτικά;

Αριστερός Πατριώτης είπε...

Πες μας Μεταξόπουλε, 3 πράγματα με τα οποία διαφώνησες με το ΑΚΕΛ.

arxiepiskopos είπε...

Ρε,Μεταξόπουλε,βάλλεις το νου σου με τους στραβούς;Τούτοι είπαν πως το ΑΚΕΛ θέλει ένωση Κύπρου-Τουρκίας τζιαι σε λλίον ενν να το πιστέψουν.Ξέρεις,οι παρανοικοί έχουν μια τάση να συγχίζουν το φανταστικό με το πραγματικό.Τούτοι εν τζιείνοι που ΕΚΑΜΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ την ένωση Κύπρου-Τουρκίας με το πραξικόπημα.Εκτός τζι αν μας φκάλουν τα ινδάλματά τους Ρικκούιν τζιαι Συλλουρούιν σαν αντιστασιακούς κατά της ΕΟΚΑ Β!Ζαττίν κόφτει τους;Δαμαί ο Τσιέλεπος, το καθίκιν της ΕΟΚΑ Β',παρουσιάζεται σαν αντιστασιακός ΚΗΡΥΚΑΣ!

Χρίστος Χριστου είπε...

Ρήγα,
Λόγω του ότι το post στο οποίο είχαμε ξεκινήσει μια συζήτηση έχει πλέον περάσει στην ιστορία (έχει πάει για αρχειοθέτηση) παρεμβαίνω εδώ σ’ αυτήν την ανάρτηση για να συνεχίσω ακόμα λίγο τη συζήτηση μας. Συνεχίζω (την κουβέντα) όχι γιατί πιστεύω ότι θα πείσω κανένα για την ορθότητα των δικών μου απόψεων, αλλά πιο πολύ για να καταθέσω και την άλλη άποψη πάνω στα ζητήματα που έχουμε ανοίξει ... Εδώ και καιρό έχω διαπιστώσει πως σ’ αυτό το μπλοκ ΔΥΣΤΥΧΩΣ σπανιότατα (για να μην πω ποτέ) γίνονται παραγωγικές και εποικοδομητικές (και επί της ουσίας) συζητήσεις, καθώς ΟΠΟΙΟΣ τολμήσει και εκφράσει διαφορετική άποψη (από την κυρίαρχη και αχούσα για το μπλοκ) αφορίζεται, χλευάζεται και δαιμονοποιείται – κάτι που δεν παραλείπεις να διαπράττεις κι εσύ! Πολύ χαρακτηριστικά και ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η προβοκατόρικη παρέμβαση (στο προηγούμενο post) κάποιου “Ανδρέα Μεταξόπουλου” που παρουσιάστηκε ως ο πατέρας του τακτικού σας (πλέον) σχολιογράφου “Μάρκου Μεταξόπουλου” αλλά και τα χυδαία υπονοούμενα του ΚΗΡΥΚΑ! Παρ’ όλα αυτά θα επιχειρήσω (αφού βάλω το κράνος μου) αυτά που γράφεις απευθυνόμενος σε μένα:

1. Σκοπός της προηγούμενης παρέμβασης μου στο post με τίτλο «Τηλεγράφημα του Ευθύβολου προς τον mr “Δίκαιη Λύση-Δίκαιη Κοινωνία”», ήταν βασικά για να επισημάνω ότι με την επιλεκτική παράθεση αποσπασμάτων από βιβλία δεν δίνουμε τη σωστή εικόνα για το τι περιέχεται/γράφεται σ’ αυτά τα βιβλία και για τες προσεγγίσεις και θέσεις του συγγραφέα. Κάτι τέτοιο διέπραξες κι εσύ παραθέτοντας από το βιβλίο του Anderson (και σε δική σου μετάφραση) μια ΜΟΝΟ πρόταση 25 λέξεων που προφανώς εξυπηρετούσε τη δική σου συλλογιστική, δηλ. την ανάδειξη και δικαίωση της ένοπλη τακτικής που υιοθέτησε η ΕΟΚΑ κατά το 1955-59. Όμως παρακάτω στο βιβλίο του ο Anderson λέει τελείως διαφορετικά πράματα καθώς επικεντρώνει την προσοχή του στην πολιτική δράση και στις πολιτικές επιπτώσεις από τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

2. Όταν μελετάμε τη νεώτερη ιστορία της Κύπρου και ειδικά την επίμαχη περίοδο του 1940-60 δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα εκείνης της περιόδου και ούτε να υποβαθμίζουμε χαρακτηριστικά που τη διέκριναν, όπως η έντονη (πολιτική) αντιπαράθεση μεταξύ της “εθναρχούσας” Εκκλησίας και της Αριστεράς για την πρωτοκαθεδρία του αντιαποικιακού αγώνα (γιατί και τότε υπήρχε ανεπτυγμένο αντιαποικιακό κίνημα και η Αριστερά αποτελούσε σημαντικότατη συνιστώσα του) και την έλλειψη διάθεσης από της πλευρά της Εκκλησίας για συνεργασία με την Αριστερά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική απήχηση και εκτίμηση που είχε η Αριστερά μέσα στους έλληνες της Κύπρου (κι όχι μόνο) γι’ αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι τότενες εκλογικές της επιτυχίες. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Anderson στο βιβλίο του (σελ.11): “Η ηγεμονία της Εκκλησίας δεν ήταν πάντως ολοκληρωτική, καθώς από τη δεκαετία του 1920 και μετά αναπτύχθηκε ένα ισχυρό τοπικό κομμουνιστικό κίνημα, το ποιο το Λονδίνο θεωρούσε πολύ πιο επικίνδυνο. Έχοντας επίγνωση των προσδοκιών της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού, το ΑΚΕΛ – όπως αποκαλούνταν πλέον το Κυπριακό Κ.Κ. – διεκδικούσε και αυτό την Ένωση με την Ελλάδα, μόλις τελείωσε ο πόλεμος ...”

Χρίστος Χριστου είπε...

3. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας αντιαποικιακός αγώνας ή ένα κίνημα εθνικής ή/και κοινωνικής απελευθέρωσης πρέπει απαραίτητα να υιοθετεί και να εφαρμόζει την ένοπλη μορφή πάλης, αντίστασης και διεκδίκησης. Εκείνη την εποχή οι Ινδίες και η Σρι Λάνκα (τότε Κεϋλάνη) και αργότερα η Μάλτα, (που όλες ήταν βρετανικές αποικίες), απέκτησαν την ανεξαρτησία τους χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά (που λέει κι ο λόγος). Γιατί να θεωρούμε ότι οι ενστάσεις της Αριστεράς (και εν μέρει και του Μακαρίου) για την ένοπλη μορφή πάλης ήταν αβάσιμες; Το ΑΚΕΛ υποστήριζε τον μαζικοπολιτικό αντιαποικιακό αγώνα με διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και παναπεργίες. Σε μια τέτοια εκδήλωση στην Αμμόχωστο το Δεκέμβρη του 1957 σκοτώθηκε από τους εγγλέζους ο οικοδόμος Αργυρός Νικόλα, μέλος της Επιτροπής Πόλης του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης των οικοδόμων, ενώ η κηδεία του στην Αφάνεια μετατράπηκε σε αντιαποικιακό συλλαλητήριο. Επίσης θα μπορούσαν να γίνονταν παναπεργίες (για στήριξη των αγωνιστών και των κρατουμένων) χωρίς την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων μελών της ΠΕΟ;

4. Αφού όπως υπονοείς (και συμφωνώ μαζί σου) πως κάθε επανάσταση, εξέγερση και κίνημα εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό (όπως η Οκτωβριανή, η Κουβανέζικη, η Αλγερινή Επανάσταση ή το κίνημα των Βιετγκόγκ – κάποτε, πολύ παλιά γνώρισα κι ένα Βιετναμέζο που έκαμε και λοχαγός των Βιετγκόγκ) υπόκεινται σε κριτική (για τις μορφές και τις τακτικές τους, για τα λάθη και τις αδυναμίες καθώς και τα αποτελέσματα τους), τούτο γιατί να μην ισχύει και για την ΕΟΚΑ και τον ένοπλο αγώνα του 1955-59; Παντού με ανθρώπους έχουμε να κάνουμε κι όχι με θεούς, αγίους και ημίθεους! Και το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό για να το ονομάζουμε «παιδική χαρά», αλλά καθαρά πολιτικό και είχε σχέση με την πάλη για την εξουσία. Και οι δολοφονίες των Αριστερών ακτιβιστών ήταν καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ! Ο Γρίβας στόχευε σ’ αυτόν τον «εξοβελισμό» της Αριστεράς (στον οποίο αναφέρεται και ο Anderson) από την πολιτική κονίστρα ή και τον περιορισμό της επιρροής της. Δεν υπήρχε τότε οργανωμένη κατάσταση μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που να αντιπαρατίθεται στην ΕΟΚΑ και να δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για εμφύλια σύγκρουση, όπως υπήρξε στη Ρωσσία κατα τα πρώτα σταδία της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αντίθετα ο ίδιος ο Γρίβας προσπαθούσε να προβοκάρει τον εμφύλιο! Και ούτε οι δολοφονημένοι Αριστεροί (κι όχι μόνο) ήταν προδότες ή συνεργάτες των εγγλέζων. Γι’ αυτό και τα περί προδοσιών από πλευράς της Αριστεράς εγώ τ’ ακούω βερεσέ! Μ’ όλ’ αυτά που λεω δεν θέλω να φανεί ότι μειώνω ή μηδενίζω το μεγαλείο της θυσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και δη κάποιων των οποίων ο θάνατος ήταν πραγματικά ηρωικός και μαρτυρικός (όπως λόγου χάριν του Αυξεντίου, του Μάτση, των 4 του Αχυρώνα, των απαγχονισθέντων) ...

Σοφός είπε...

Πρωμιθέα,

Στην Κύπρο ήταν διακηρυγμένη η θέση των Άγγλων ότι ποτέ δε θα αποχωρούσαν, γιατί η Κύπρος ήταν για αυτούς σημαντικότατη στρατηγικά.

Αν δε γινόταν ο Αγώνας, δε θα είχαμε αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα ήταν -και εκεί θα συμφωνήσουμε με το ΑΚΕΛ- ότι δεχτήκαμε τη Ζυρίχη. Με την οποία η Βρεττανία διατήρησε και η Τουρκία απέκτησε ρόλο στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ προς τιμή του την απέρριψε τότε. Τώρα πάμε για κάτι χειρότερο από τη Ζυρίχη, κάτι που θα δημιουργήσει χειρότερα δεινά. Εκτός από πολιτικό απαρτχάιντ θα έχουμε και γεωγραφικό.

Για το μηδενισμό πάντως του Αγώνα από το ΑΚΕΛ, έγινε αυτοκριτική. Μήπως τώρα αυτή η αυτοκριτική αίρεται; Μήπως επιμένει το ΑΚΕΛ σε όσα το ίδιο καταδίκασε;

Πλαστήρας είπε...

Το ερώτημα που έχω κάνει πάντως Προμηθέα παραμένει:

Είναι γεγονός ότι κατά περιόδους το ΑΚΕΛ υπήρξε ακραιφνώς Ενωτικό! Για παράδειγμα η οργάνωση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος βάρυνε πολύ περισσότερο το ΑΚΕΛ παρά την Εκκλησία.

Αυτή η όψη του ΑΚΕΛ έχει εξοβελισεί τελείως από την ιστορία όπως παρουσιάζεται από το διο και όπως διδάσκεται στα νεαρά μέλη του από τον άρτιο οργανωτικό μηχανισμό του.

ΓΙΑΤΙ;;;;

Οι σωστοί πολίτες πλάθονται από τη γνώση ολόκληρης της ιστορίας τους.

Πλαστήρας είπε...

Όσο για τον Γλαύκο Κληρίδη...

Αυτός ήταν ο πιο αγγλοθρεμμένος και (κατά τη γνώμη μου) από τους λιγότερο εθνικόφρονες πολιτικούς της Κύπρου. Απόδειξη ότι στο σπίτι του μιλούσε Αγγλικά!!!

Ταύρος είπε...

καλησπέρα παιδιά βλέπω εδώ και μέρες αυτή τη συζήτηση να γινεται και βλέπω πως δεν βγαίνει τίποτα διότι δυστυχώς κανένας σας δεν λέει τις αλήθειες αλλά μόνο μισές αλήθειες.

πρέπει λοιπόν να λεχθεί ΟΛΗ η αλήθεια για τον Γλαύκο Κληρίδη και για το ΑΚΕΛ και αυτή η αλήθεια δεν είναι άλλη από την αμαρτωλή πτήση του Νιόβρη του 1974 όπου ο Γλαύκος Κληρίδης ουσιαστικά έβαλε μέσο με τους Εγγλέζους για να πάνε ο Εζεκίας και ο Φάντης στο Λονδίνο να πείσουν τον Μακάριο να δεχτεί την διζωνική.

στην πτήση εκείνη της ΡΑΦ την στιγμή που η Εοκα Β μαζί με τον Αττίλα κατάστρεφαν την Κύπρο το ΑΚΕΛ αντί να βοηθήσει τους προλετάριους πρόσφυγες τσιλιμπούρδιζε με τις αεροσυνοδούς της ΡΑΦ στις ναυλωμένες πτήσεις που κανόνισε ο Γλαύκος Κληρίδης

αντί το ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται την προσφυγιά και την εργατιά και να πολεμήσει τον Αττίλα, οι ηγέτες του έγραφαν πόστ-καρντς με φωτογραφία τα μαύρα ταξί του Λονδίνο και έπιναν blue curacao με τον Λόρδο Κληρίδη

εσείς ακελικοί που γράφετε εδώ μέσα, αλλά και κληριδικοί επίσης, θεωρείται πως είναι σωστό να σκοτώνονται νεαρά αθώα εδονόπουλα και εδεκίτες από την Εοκα Β και ο Αττιλας να ρημαζει χωρια και πόλεις και ο Φάντης να κάνει καμάκι σε Λονδρέζες αεροδυνοδούς και να φουμίζεται πως αντιστάθηκε με το κουτάλι του γλυκού;

το θεωρείτε σωστό;

Ανώνυμος είπε...

Βαριά λόγια από το διαδίκτυο. Τα μετάφρασα στη δημοτική από την καθαρεύουσα και τα παραθέτω χωρίς σχόλια.

Έλληνες,
Ο χριστιανισμός επεβλήθη διά της βίας στον Ελληνισμό. Ουδείς εχθρός δεν εξόντωσε ποτέ τόσους πολλούς Έλληνες, όσους οι αιμοσταγείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου συνεπικουρούμενοι από τους μισέλληνες ρασοφόρους. Ουδείς επέφερε τόση καταστροφή στον Ελληνικό χώρο και στον Ελληνικό πολιτισμό όσο η ολέθρια ιουδαϊκή αίρεση που ονομάζεται χριστιανισμός.
Έλληνες,
Η Ελλάς πνέει τα λοίσθια. Αν δεν απαλλαγεί από τη σφικτοθηλειά του ιερατείου δεν πρόκειται να γλυτώσει. Το κράτος της σήμερα ούτε εδάφη έχει, ούτε τεχνολογία έχει ούτε παιδεία έχει, ούτε και πληθυσμό έχει. Τα μισά της εδάφη τα καρπούται το ιερατείο που με άνεση χρηματοδοτεί τη συνέχιση της επιβίωσης και της δράσης του.
Αντί εργαστηρίων έρευνας που θα παρήγαγαν τεχνολογία, ο Ελληνικός χώρος είναι γεμάτος εκκλησιές και μοναστήρια γεμάτα άτεκνους τεμπελχανάδες ρασοφόρους που ζούν από τον κόπο των Ελλήνων εργαζομένων.
Αντί ναούς παιδείας για απόκτηση επιστημονικής γνώσης διαθέτει σχολεία που το μόνο που καλλιεργούν είναι η χαλκευμένη ιστορία, η άλογη και παράλογη χριστιανολογία και η έχθρα απέναντι σε άλλα έθνη που παρέλαβαν την Ελληνική επιστήμη των αρχαίων προγόνων μας και την οδήγησαν στα άστρα. Άλλοι θαμβώνονται κάνοντας βόλτες στο διάστημα και μείς θαμβωνόμαστε βλέποντας τον ιεροκήρυκα να μας λέει παραμύθια και λόγια του αέρα. Δακρύζει η εικόνα της Παναγιάς λέει! Μετανοείτε! Να σφίξουμε κι’ άλλο τον χαλκά πού ‘μαστε δεμμένοι εννοεί.
Έλληνες,
Είμαστε οι απόγονοι των σφαγιαθέντων Ελλήνων. Η παιδεία που μας προσφέρουν σήμερα με απαίτηση του ιουδαιοχριστιανικού ιερατείου είναι η παιδεία που ταιριάζει σε νεοαπαχθέντες γεννίτσαρους. Να απαρνηθούμε δηλαδή οτιδήποτε καθαρά Ελληνικό υπήρχε πρίν την επιβολή του χριστιανισμού και να τιμούμε την ιουδαϊκή κοσμολογία στο πρόσωπο ενός αγύρτη θαυματοποιού από τη Γαλιλαία, που απειλούσε θεούς και δαιμόνους μέχρι που συνελήφθηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από τις κρατικές αρχές του καιρού του. Προς τιμήν της παρθένου τάχατες μητέρας του υπάρχουν πιο πολλές εκκλησιές και μοναστήρια παρά σχολεία και πανεπιστήμια. Το μόνο που παράγουν είναι περισσότερα λεφτά για το ιερατείο και τίποτε άλλο.
Έλληνες,
Χάθηκε και η Κύπρος, μην κοροϊδευόμαστε! Η κατάσταση της δεν είναι ανατρέψιμη και μη ρίχνετε το φταίξιμο στους σημερινούς ηγέτες του Ελληνισμού. Ούτε μπορούν να κάνουν θαύματα, ούτε και γίνονται θαύματα. Τη σημερινή τραγική κατάσταση μόνο το τρίπτυχο ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ μπορεί να την ανατρέψει με τον καιρό. Όποιος δεν βάλει τις δυνάμεις του τη θέληση του τον πλούτο του σ’ αυτούς τους τρείς στόχους ας είναι ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ.

Χρίστος Χριστου είπε...

Πλαστήρα,
Η πάλαι ποτέ “ενωτική όψη” του ΑΚΕΛ δεν έχει εξοβελιστεί, αλλά αναφέρεται ως ένα ιστορικό γεγονός (πλέον), γέννημα και θρέμμα συγκεκριμένων ιστορικών συνθηκών. Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο γιατί τούτο πρέπει να τονίζεται σήμερα, τη στιγμή που η “Ένωση” έχει ξεπεραστεί πλέον από την Ιστορία του τόπου, αλλά και την Γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής μας! Και δεν αποτελεί μάλιστα ούτε καν στόχο έστω και μακροπρόθεσμο και αυτής της ελληνοκεντρικής κυπριακής Δεξιάς ακόμα!

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

xristo, arximoufti diladi anefouli,
Ise spiti re agorino?
Na kanoniso ke ego to programa mou re
Mmmmmmmm!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Την Ινδία οι Βρεττανοί την χώρισαν σε αρκετά κράτη με βάση θρησκευτικές διαφορές. Μετά αποφάσισαν να τους αφήσουν να σφάζονται μόνοι τους, συμπεριλαμβανομένης και της Σρι Λάνκα που φέρνεις ως παράδειγμα, αγαπητέ Πρωμηθέα, που μπήκε σε εμφύλιο αμέσως μετά την ανεξαρτησία του '48 και ο οποίος εμφύλιος συνεχίζεται εώς σήμερα σε μορφή αντάρτικου.

Με άλλα λόγια, η ειρήνη των Βρεττανών ήταν "ειρήνη των νεκροταφείων."

Για την Κύπρο οι Βρεττανοί είχαν πει ότι δεν θα την άφηναν ποτέ. Το είχε δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός αποικιών Έντεν. Λες να έλεγε ψέματα και να είχαν σκοπό να μας άφηναν ελεύθερους; Την ίδια "ελευθερία" που έδωσαν και στους Ινδούς/Σριλανκέζους; Ή στους Παλαιστίνιους; Διότι και από την Παλαιστίνη αποχώρησαν.

Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Ανδρέας Φάντης («Φιλελεύθερος», 25.5.1992): «Το μεγάλο μειονέκτημα και πέρα ως πέρα αρνητικό, που βαρύνει την ηγεσία του ΑΚΕΛ –και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου– έγκειται στο ότι κατρακύλησε σε ένα χαμηλό επίπεδο και χρησιμοποίησε για την ΕΟΚΑ και τους μαχητές της ανοίκειους, υβριστικούς χαρακτηρισμούς – προβοκάτορες,βαρελότους, ψευτοδιγενήδες και μερικούς ακόμα και πράκτορες της Ιντέλλιτζενς Σέρβις.Το να παρασυρτεί το ΑΚΕΛ σ’ αυτόν τον κατήφορο απαράδεκτων χαρακτηρισμών και σε ιδιαίτερες ομιλίες σ’ ένα χυδαίο υβρεολόγιο πολύ συνέτειναν οι αδυναμίες του χαρακτήρα και ο τυφλός φανατισμός του τότε Γ.Γ. της Κ.Ε. Όσοι γνώρισαν από κοντά τον μ. Παπαϊωάννου, οι πιο στενοί συνεργάτες του –και ο υποφαινόμενος υπήρξε ένας από αυτούς– έχουν προσωπική πείρα και “ιδίαν γνώσιν”, ότι με τον οξύθυμο χαρακτήρα του πολλές φορές με το παραμικρό γινόταν “έξω φρενών”, κραύγαζε σαν άνθρωπος “εκτός εαυτού” και χρησιμοποιούσε αδίστακτα και πληθωρικά χυδαίους χαρακτηρισμούς του πεζοδρομίου και του πλούσιου τουρκικού λεξιλογίου σ’ αυτόν τον τομέα».


Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης (Π. Παιονίδη: «Ανδρέας Ζιαρτίδης. Χωρίς φόβο και πάθος», σελ. 73-75) αφηγείται ότι Έλληνας αξιωματικός ενημέρωσε τον Ε. Παπαϊωάννου για επικείμενη έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1954. «Δεν εδόθη η πρέπουσα σημασία. Είπαν ότι αυτά είναι λόγια. Το ΑΚΕΛ υποτίμησε την πληροφορία. Το δεύτερο λάθος που κάναμε είναι ότι κρίνοντας την τακτική εκείνου του αγώνα (...) προχωρήσαμε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς να προσβάλουμε κατά έναν πολύ σοβαρό τρόπο και τα στελέχη και τα μέλη της ΕΟΚΑ. Εκείνα περί “βαρελότων” και περί “τραμπούκων” ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος, το οποίο διέπραξε η ηγεσία του Κόμματός μας (...). Έγινε αργότερα αυτοκριτική για εκείνους τους χαρακτηρισμούς, αλλά η ζημιά πιστεύω πως έγινε, διότι εβάθυνε το πολιτικό χάσμα μεταξύ δεξιάς και Αριστεράς. Εχρειάσθη πολύς χρόνος, πολλή προσπάθεια για να σμικρυνθεί αυτό το χάσμα που εδημιουργήθη από εκείνο το πολύ σοβαρό λάθος, που διεπράχθη από το κόμμα μας».

Ρ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από την απόφαση της ολομέλειας του ΑΚΕΛ του 1957:

«Για το κόμμα μας δεν τίθεται καθόλου ζήτημα αναθεώρησης της θέσης του έναντι του ένοπλου αγώνα. Παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες κυπριακές συνθήκες, τον συσχετισμό των δυνάμεων που συγκρούονται σ’ αυτό τον αγώνα, το στάδιο που περνά σήμερα ο εθνικός μας αγώνας, τον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης και γενικά κάθε παράγοντα που επηρεάζει τη διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, παίρνοντας όλα αυτά υπόψη που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της τακτικής και των μορφών πάλης, η Κ.Ε. πρέπει να επιβεβαιώσει ξανά την άποψή της ότι η τακτική του ένοπλου αγώνα είναι τακτική έξω τόπου και χρόνου, ουτοπιστική, καταδικασμένη στην αποτυχία, σε τελευταία ανάλυση αρνητική για τον εθνικό μας αγώνα… Τονίζοντας την απόλυτη διαφωνία μας προς την τακτική της ΕΟΚΑ, ωστόσο δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε καθόλου στη στάση μας και στην εκτίμησή μας έναντι σ’ όλους εκείνους τους πατριώτες και αγωνιστές που πιστοί στο ιδανικό της λευτεριάς, θυσιάστηκαν σ’ αυτόν τον αγώνα, όσο ουτοπιστικό κι αν τον θεωρούμε εμείς αυτόν. Θα διαπράτταμε σοβαρό πολιτικό λάθος, αν ξεκινώντας από τη διαφωνία μας για την τακτική της ΕΟΚΑ, συγχυζόμαστε και αρνούμαστε τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους, είτε στη σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, είτε στην αγχόνη, ή κάτω από τα βασανιστήρια σ’ αυτόν τον αγώνα. Για όλους αυτούς αξίζει κάθε εκτίμηση από μέρους μας για τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.»

Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Μεταξόπουλος:

Tον επαινο για την σωτηρια του πλανητη απο τις ορδες του χιτλερ τον πηραν τα εκατομμυρια των ρωσσων, η ο Σταλιν?


Μιλάς για "έπαινο." Από ποιόν; Μιλάς μήπως για "εύσημα"; Αυτά πάνε στον Σοβιετικό Λαό βεβαίως.

Ρώτα και κανέναν Ρώσσο, ή Ουκρανό ή Λευκορώσσο να δεις τί θα σου απαντήσει.

Αν τα εύσημα πήγαιναν στον Στάλιν και στο καθεστώς του, οι Ρώσσοι (Σοβιετικοί) θα είχαν σταματήσει να γιορτάζουν την νίκη εναντίον των Ναζί από τον καιρό του Νικήτα Kρούτσιεφ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ και με την ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ, τα εύσημα για την νίκη στην Πίνδο εναντίον του Ιταλικού φασισμού θα πρέπει να τα δώσουμε στον Μεταξά!

Οι λαοί πολέμησαν και οι λαοί θυσιάστηκαν.

Για ποιό λόγο; Διότι υπεράσπιζαν την πατρίδα τους. Μία έννοια που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει καμοία σημασία πλέον.

Ρ.

Μαρκος Μεταξοπουλος είπε...

"ο άριστα ενημερωμένος εκλεκτός συνάδελφος Μιχ. Ιγνατίου"
αυτος ποσα σας πληρωνει?

Πενταρόγιωρκος είπε...

Τραμπουξόπουλε ταγματασφαλίτη ακελοτσολιά, συμφωνείς με την χρηματοδότηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ του Ταλάτ για να κάνει την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Τουρκία;

Είσαι μήπως και εσύ Δρασίτης;

Όχι κανονικός Δρασίτης Ενωτικός (με την Ελλάδα) βρε! Από τους ...άλλους.

Διότι:

ΑΚΕΛ = Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ της Άγκυρας