Χαιρετίσματα λοιπόν, στον Παπασάββα!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010


Χωρίς δικά μας σχόλια, γιατί το κείμενο του Γ.Σέρτη μιλά από μόνο του, αναδημοσιεύουμε το χθεσινό εξαιρετικό χρονογράφημά του.

Απλά υπενθυμίζουμε ότι το πραγματικό επίθετο του Σέρτη είναι Ξενοφώντος. Και ότι ο συναγωνιστής Ξενής, που διώχθηκε πολιτικά από το καθεστώς Χριστόφια και που υπέφερε τα πάνδεινα από την προσπάθεια του Παπασάββα να του στήσει ποινική υπόθεση και να τον σύρει στα δικαστήρια ως εγκληματία του ποινικού δικαίου, είναι ο γιος του Γιώργου. Συνοδεύουμε το χρονογράφημα του Γ.Σέρτη, με τον ανεπανάληπτο Πιν.


Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, 2/11/2010, Φιλελεύθερος

Προς συντεταγμένους

του Γ.Σέρτη


Η ΣΤΗΛΗ, που εμπιστεύεται το «Εστι Δίκης οφθαλμός, ός τα πάνθ’ ορά» και απορρίπτει το «Οδόντα αντί οδόντος», απέφυγε ν’ ασχοληθεί με την περίπτωση –και– της σιαγονικήςαποκατάστασης του Β. Γ. Εισαγγελέα, θεωρώντας αυταπόδεικτη την ενοχή των συντεταγμένων οργάνων του Κράτους !

Άμα συλληφθείς επ’ αυτοφώρω να κλέπτης οπώρας, το θέμα δεν είναι «αν δικαιούσαι, δικαιούσαι· αν δεν δικαιούσαι, δεν δικαιούσαι», όπως –έκδηλα αμήχανος, νιώθοντας τοβάρος της δικής του επιλογής καιεπιβολής– μασούσε τα λόγια του ο Πρόεδρος. Το θέμα είναι ο γνωμοδοτήσας, ο επικαρπωτής, ο κρίνων, ο ανακρίνων και ο δικάζων είναι το ίδιο πρόσωπο!

Ωστόσο, συμφωνούμε απόλυτα με τη δήλωση του Β.Γ. Εισαγγελέα: σ’ ένα μικρό τόπο, όπως η Κύπρος, με 700-800 χιλιάδες ψυχές, ξέρουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά.
Όντως, ξέρουμε πολύ καλά –ή μπορούμε με ευκολία να μάθουμε– ο ένας για τον άλλον.
Έχουμε, λοιπόν, πλήρη επίγνωση και –σχεδόν με ακρίβεια– μπορούμε να προσδιορίσουμε:

• Ποιοι οπτασιάζονται δολοφονίες χαρακτήρων αυτοχριζόμενων προσωπικοτήτων, και ποιοι επιχειρούν δολοφονίες χαρακτήρων πραγματικών προσωπικοτήτων.

• Ποιων εγωπαθών αλληθωρίζει από μισαλλοδοξία το μάτι τους και νομίζουν ότι ολόκληρη η υπόλοιπη κοινωνία παραφρόνησε, και ποιων η ανεκτικότητα παρεξηγήθηκε.

• Ποιοι εξαργυρώνουν κατά φαντασίαν αγώνες τους, και ποιοι ταπεινά θεωρούν –πάντα– πως όσα έπραξαν είναι λιγότερα από ό,τι όφειλαν σε ημικατεχόμενη πατρίδα.

• Ποιοι είναι οι ιδεοτελείς και καιροσκόποι, και ποιοι οι αφιλόκερδοι και μεγάθυμοι.

• Ποιοι οι κόλακες και γαλίφηδες, και ποιοι οι αδέκαστοι και ακριβοδίκαιοι.

• Ποιοι οι συκοφάντες και αυτοκινούμενοι λίβελοι, και ποιοι οι αδικο-διωκόμενοι σαν λιβελο-εναγόμενοι.

• Ποιοι οι αδολέσχες και φανφαρόνοι του παντογνωστισμού, και ποιοι οι επιγραμματικοί και ακριβολόγοι.

• Ποιοι οι τυμβωρύχοι και νοσφιστές, και ποιοι οι ευγνωμονούντες κληρονόμοι.

Ξέροντας, λοιπόν, ο ένας τον άλλον πολύ καλά, ας είμαστε προσεκτικότεροι σε ό,τι λέμε και γράφουμε: είναι τόσο κοντά η ανεξέλεγκτη οίηση από την καθολική διαπόμπευση.

Επιμέλεια: Πράξανδρος για το christofias-watch