Ένας ανιστόρητος... ιστορικός

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010


Η Επιτροπή αναδημοσιεύει το εξαιρετικό άρθρο του συναγωνιστή Γιώργου Ηλιάδη, με τα συγχαρητήριά μας.

Ένας ανιστόρητος… ιστορικός!
του Γιώργου Ηλιάδη


Μετά τα «κάναμε σφάλματα και πρέπει να πληρώσουμε» και την επιχειρούμενη εξομοίωση του θύτη με το θύμα, μετά την περί δύο εισβολών δήλωση του στις ΗΠΑ, το τελευταίο μαργαριτάρι του Προέδρου Χριστόφια λέχθηκε κατά την επίσκεψη του Σύρου Προέδρου, όταν του είπε ότι «οι Κύπριοι μοιάζουν πιο πολύ με τους Σύριους παρά με τους Έλληνες».

Άκου, λοιπόν, Πρόεδρε. Ναι, το γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι συντηρούν τη φήμη ότι το Κυπριακό ουσιαστικά παραμένει άλυτο είτε διότι οι Κύπριοι έκαναν σφάλματα είτε διότι δεν αξιοποίησαν ευκαιρίες που είχαν.

Μια άλλη μερίδα πάλι, οι λεγόμενοι «νεοκύπριοι» ή «ετεοκύπριοι» ή οτιδήποτε άλλο, αρνούνται την ελληνική καταγωγή των Κυπρίων και με διάφορους ακροβατισμούς θέλουν να μας πείσουν είτε ότι είμαστε Φοίνικες είτε ότι άλλο μπαστάρδικο υπάρχει. Πάντως όχι Έλληνες.

Πρόκειται, βεβαίως, περί μύθων. Μύθων που επινοήθηκαν από τους ξένους, δυστυχώς συντηρήθηκαν από μερίδα δικών μας και τώρα συμπληρώνονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπο των Ελληνοκυπρίων.


Εγώ ανιστόρητος; Εγώ Χριστέ μου, εγώ;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι το Κυπριακό στην πραγματικότητα υπάρχει διότι στην Κύπρο κατοικούν Έλληνες. Διότι το 82 % του λαού είναι Έλληνες. Αν δεν υπήρχαν Έλληνες, δεν θα υπήρχε το Κυπριακό. Και όπως έγραφε κάποτε ο αείμνηστος Αντρέας Χριστοφίδης: «το Κυπριακό υπάρχει από το 700 π.Χ. Η Κύπρος έχει 3000 χρόνια ιστορία από τα οποία είναι ζήτημα αν έζησε ανεξάρτητη 80 χρόνια».

Άρα, υπάρχει Κυπριακό από το 700 π.Χ. Δεν θα ήταν, λοιπόν, φοβερό, τρομακτικό ακόμα και σαν σκέψη, να υποθέσουμε ότι ήμασταν υπόδουλοι τόσα χρόνια διότι δεν αξιοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ευκαιρίες που μας παρουσιάζονταν; Δεν θα ήταν μαζοχιστικό να υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια μόνο σφάλματα κάνουμε;

Και πάλιν θα επικαλεστώ τον αξέχαστο φίλο μου Αντρέα Χριστοφίδη: «Είμαστε Έλληνες ιστορικά, και γεωγραφικά είμαστε δίπλα από την Τουρκία ή από όλους τους περαστικούς από την περιοχή. Αυτή η σύγκρουση ιστορίας και γεωγραφίας καθόρισε τη μοίρα μας και όχι ότι εμείς είχαμε τη διαστροφή όποτε είχαμε ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό λέγαμε όχι, δεν τη θέλουμε». Και συνεχίζει ο Αντρέας Χριστοφίδης: «θα ήταν πολύ περίεργο για ένα λαό να ζήσει μακριά από την Ελλάδα τόσα χρόνια και να διατηρήσει τον ελληνισμό του, ενώ συγχρόνως κάνει μονίμως σφάλματα. Στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω ότι αν χάσαμε ευκαιρίες, χάσαμε ευκαιρίες να εξανδραποδιστούμε και να μπασταρδέψουμε. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, σήμερα δεν θα υπήρχε κυπριακό πρόβλημα. Υπάρχει κυπριακό πρόβλημα επειδή υπάρχει ελληνισμός στην Κύπρο».

Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, είτε σ’ αρέσει είτε όχι, υπάρχει ελληνισμός στην Κύπρο. Και είναι το 82% του λαού. Φθάσαμε, όμως, με αυτή τη ψυχολογική διεργασία την ενοχής που ασκείτε πάνω μας εδώ και δύο χρόνια, και την προπαγάνδα των διαφόρων Ντάουνερ, να ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε η πλειοψηφία και υπάρχει μια μειοψηφία. Και όλα αυτά τα συμπλέγματα ενοχής μας έκαναν να πιστεύουμε (όσοι πιστεύουν) ότι για όσα υποφέραμε και υποφέρουμε στην Κύπρο, φταίμε εμείς οι Έλληνες και κανένας άλλος.

Άκου, Πρόεδρε. Όλα αυτά, όχι ως Πρόεδρος, αλλά σαν ιστορικός που διατείνεσαι ότι είσαι, όφειλες να τα γνωρίζεις και όχι να αρλουμπολογείς για «σφάλματα», «δύο εισβολές» και ομοιότητες με τους Σύρους και όχι με τους Έλληνες.

Τώρα, ως Πρόεδρος έπρεπε να γνωρίζεις ότι στην πραγματικότητα ζούμε σ’ ένα χώρο όπου υπάρχουν συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα, με εκφραστή αυτών των συμφερόντων την Τουρκία. Το ότι έγινε εισβολή και κατοχή δεν έγινε διότι οι Έλληνες της Κύπρου ήθελαν μαζοχιστικά να υποστούν και άλλα δεινά. Έγινε για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς – στρατιωτικούς λόγους. Και το ότι η πατρίδα μας είναι σήμερα μοιρασμένη δεν είναι διότι εμείς το θέλουμε, αλλά διότι άλλοι έχουν συμφέρον να είναι μοιρασμένη.

Επειδή, Πρόεδρε, σήμερα είναι της μόδας η επίκριση του παρελθόντος και επειδή μερικοί, με επικεφαλής εσάς, θέλουν να δείξουν τη σοφία τους και επειδή τώρα και εκ των υστέρων επικρίνουν με την βεβαιότητα και την ασφάλεια του από καθέδρας επικριτή, γι’ αυτό καλό θα ήταν να βγείτε με θάρρος και να μας πείτε συγκεκριμένα ποια ήταν τα σφάλματα που κάναμε και πού διαφέρουμε από τους Έλληνες και πού μοιάζουμε στους Σύρους.

Αυτά τα λίγα είχα να σου πω Πρόεδρε, σαν ελεύθερος Ελληνοκύπριος πολίτης.