ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αποφάσισα και διατάσσω: Ο Φιλελεύθερος, ο Βενιζέλος και οι Κύπριοι πολίτες ανακηρύσσονται "Εχθροί του Λαού"!

Τα πολιτικά κατεστημένα, θεώρησαν ότι με το να αποξενωθούν από τους πολίτες, οι πολίτες θα τα άφηναν ήσυχα να κάνουν τα δικά τους και να διαπραγματεύονται ερήμην μας. Το αποτέλεσμα υπήρξε αντίθετο από ό,τι υπολόγιζαν.

Χωρίς τα δεσμά του συντηρητικού κατεστημένου, οι φωνές που επιζητούν μια νέα πορεία, ανάμεσα στους διανοούμενους, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, τους δημοσιογράφους, τους μέσους πολίτες όλο και αυξάνονται.

Αδυνατεί ο μέσος πολίτης να αντιληφθεί γιατί πρέπει να επιμένουμε σε δικοινοτικές συνομιλίες, σε διζωνικές δικοινοτικές ομοσπονδίες, γιατί να πρέπει σώνει και καλά να αποενοχοποιούμε την Τουρκία και την κατοχή.

Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία των τελευταίων ημερών, από το μεγαλύτερο έντυπο της Κύπρου, το οποίο δεν εκφράζει ακραίες-εθνικιστικές θέσεις (όπως π.χ. τα έντυπα "ΠΟΛΙΤΗΣ", "ΧΑΡΑΥΓΗ" και "ΓΝΩΜΗ"), αλλά απόψεις που αντανακλούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Τόσο ένα άρθρο του έγκυρου και πάντα μελετημένου πολιτικού αναλυτή Κώστα Βενιζέλου, όσο και η επίσημη γνώμη που διατυπώνει η ίδια η εφημερίδα, είναι ενδεικτικά, του ότι το κλίμα αλλάζει.

Οι Κύπριοι πολίτες, απαιτούμε αλλαγή στρατηγικής. Οι δογματισμοί, οι συντηρητικές εμμονές και οι ακραίες περιθωριακές απόψεις δεν μας αγγίζουν.

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
Πολιτικός αλληθωρισμός
Κώστας Βενιζέλος, Φιλελεύθερος 21/8/2010


Η ΑΝΑΠΑΥΛΑ που δόθηκε στη διαδικασία (η τουρκική πλευρά αντί θερινών διακοπών αξιοποιεί το διάλλειμα για διεθνή εκστρατεία) θα μπορούσε να χρησιμεύσει και για αποτίμηση. Δυο χρόνια απευθείας διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό να αναφερθεί ποια πλευρά κάνει ταμείο και ποια όχι. Ακόμη και όταν η διαδικασία δεν προχωρά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επιδείνωσης λόγω της διαχείρισης που γίνεται. Να φορτώνεται η διαδικασία με «κεκτημένα» της άλλης πλευράς, χωρίς κατά ανάγκη να γίνονται βήματα προς τα εμπρός.

Στους πρώτους δεκαοκτώ μήνες, η διαδικασία είχε εγκλωβισθεί σε συζητήσεις για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Σε μια λογική επιβεβαίωσης της θέσης ότι «είχε εκλεγεί Πρόεδρος λύσης» οδηγήθηκε η ε/κ πλευρά σε μονομερείς και μονόπλευρες κινήσεις. Η τουρκική πλευρά, όπως πάντα, προτίμησε την είσπραξη των δώρων, αφήνοντας τα ελληνοκυπριακά ανοίγματα να αιωρούνται. Καμία ανταπόδοση. Παράλληλα ήταν η προσπάθεια να σωθεί ο Ταλάτ, ο οποίος λίγο πριν αποχωρήσει από την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, κατέθεσε έγγραφο με συνομοσπονδιακές θέσεις.

Ήταν η πολιτική διαθήκη που άφηνε στη διαδικασία και στο διάδοχό του (το χαρτί βεβαίως συντάχθηκε όπως πάντα στην Άγκυρα και ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης κάνει το διανομέα). Μετά ήλθε ο Έρογλου και στην ατζέντα μπήκε το περιουσιακό. Άρχισε ένας νέος κύκλος συζητήσεων, είναι όμως φανερό πως ενώ υποτίθεται η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην παρούσα διαδικασία, το μυαλό βρίσκεται στην επόμενη ημέρα (ποιος θα φταίει, πώς θα μεθοδεύσουν σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, πώς θα χρυσώσουν το χάπι με το απευθείας εμπόριο κ.τ.λ.).

Η τακτική που υιοθετήθηκε από τη Λευκωσία, έχει βεβαίως χαρακτηριστικά της πρακτικής που διαχρονικά ακολουθείτο. Δεν ανακαλύφθηκε προσφάτως. Κουβαλώντας το σύνδρομο της ήττας, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο πολιτικής που βαθμηδόν προσαρμόζεται στις τουρκικές αξιώσεις. Κουβαλώντας το φόβο πάντα ότι «θα φορτωθούμε ευθύνες», «θα αναβαθμισθεί το ψευδοκράτος», υιοθετείται ως τακτική η πεπατημένη και αδιέξοδη πορεία.

Η ελληνική πλευρά στην Κύπρο έχασε την ευκαιρία το 2004, μετά το δημοψήφισμα για αναθεώρηση της στρατηγικής. Προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης δεν μπορούσε να υπάρξει με τους ίδιους όρους και την ίδια τακτική. Προσπάθεια βελτίωσης μιας πορείας που οδήγησε στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι αδιέξοδες πορείες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εδραίωση των κατοχικών δεδομένων και βαθμηδόν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές συνιστά πολιτικό αλληθωρισμό. Χρειάζεται μια άλλη στρατηγική, που η Κύπρος πρέπει να τη διαμορφώσει με την Ελλάδα. Διάθεση, πάντως, δεν φαίνεται. Γι’ αυτό και τα σπουδαία θα τα μάθουμε κοντά στο τέλος του χρόνου.


Φιλελεύθερος; Ποιος Φιλελεύθερος; Αποφάσισα και σας διατάσσω να διαβάζετε ό,τι κι εγώ: ΑΡΛΕΚΙΝ, ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ, ΠΟΛΙΤΗ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΓΝΩΜΗ και το blog του Anef_Oriwn.


ΑΠΟΨΗ
Φιλελεύθερος 22/8/2010
ΩΡΑ ΟΡΘΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


ΚΑΤΑ τρόπο φορτικά επαναλαμβανόμενο τονίσαμε πολλές φορές ότι το τελευταίο οχυρό ανακοπής της τουρκικής βουλιμίας και του επεκτατισμού της Άγκυρας είναι η διαφύλαξη αυτής καθ’ εαυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού όσες δεκαετίες συμπληρώνει στην 50χρονη ιστορία της, τόσες δεκαετίες διαρκεί και η τουρκική προσπάθεια για τη διάλυσή της.

Το επιχείρημα του Ντενκτάς από το 1964, ότι «ο συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων διαλύθηκε με την αποχώρηση της μίας» (έτσι επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκανταρσία) απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ψήφισμα 186 του 1964) που αναγνώρισε την κυβέρνηση Μακαρίου ως συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που επαναλήφθηκε και ύστερα από την τουρκική επέλαση του 1974. Έτσι διαφυλάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία έως και τη στιγμή της εισόδου της (δι’ όλων της των εδαφών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Δυστυχώς, στην προσπάθειά του να δώσει ώθηση στις συνομιλίες του με τον Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υιοθέτησε την ορολογία του «νέου συνεταιρισμού» (στο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008) και, βεβαίως, η Τουρκία το προτάσσει (ανελλιπώς) σε όλες τις αναφορές της στο Κυπριακό, παρόλες τις (μετέπειτα) προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην περιλαμβάνεται το «κοινό ανακοινωθέν» στις αναφορές του ΟΗΕ.
Ενώ η διαδικασία των συνομιλιών έχει πλήρως αποτελματωθεί, η Τουρκία επικαλείται το ψευδεπίγραφο «καλό κλίμα» και την (ανύπαρκτη) «επιτευχθείσα πρόοδο» για ν’ αναφέρεται σε «επικείμενη λύση» (μέσω επιδιαιτησίας και διεθνούς διάσκεψης).

Ακόμη και αν δεν το παραδέχεται ο Πρόεδρος και η ομάδα του που διαχειρίζονται το Κυπριακό, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να εξέλθουμε από το αδιέξοδο. Όχι, βεβαίως, με προτάσεις που εντάσσουν τον εποικισμό στο κεφάλαιο «μετανάστες» αλλά με επαναφορά του Κυπριακού στην αντικατοχική του βάση, με άμεση διπλωματική αντεπίθεση, και συνολική καταγγελία της Τουρκίας, σε θέματα διεθνώς κατανοητά, ώστε:

Η Τουρκία να υποχρεωθεί (και) να παραδεχτεί τις παραβιάσεις που διαπράττει στην Κύπρο, και να κατανοήσει ότι χωρίς την αποκατάστασή τους δεν μπορεί ν’ αναφέρεται σε λύση.

Είναι ώρα να υπενθυμηθεί πως η Τουρκία, για 36ο χρόνο:

-> Συνεχίζει την παράνομη στρατιωτική κατοχή των μισών (και ευρωπαϊκών) εδαφών της Κύπρου.

-> Στερεί το δικαίωμα περιουσίας, εγκατάστασης και διακίνησης στους εκτοπισμένους πολίτες της Δημοκρατίας.

-> Σφετερίζεται και εποικίζει τα Κατεχόμενα.

-> Αρνείται να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. ? Αρνείται να συμμορφωθεί στις (και ευρωπαϊκές) υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ανωτέρω, απλά και κατανοητά για το σύνολο της ανθρωπότητας, που (τώρα) νομίζει (χάρη στην τουρκική προπαγάνδα και τη δική μας αδράνεια) ότι το Κυπριακό είναι θέμα δικοινοτικής διαμάχης.

Ήρθε η ώρα στην επιχείρηση αποψίλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη συνεργούν η Ελλαδική και η Κυπριακή ηγεσία.

8 Σχόλια:

arxiepiskopos είπε...

"Αλλαγή πορείας ζητά ΚΑΙ ο ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΟΣ"(Επι-ντροπή)-Α,δηλαδή μέχρι τώρα ο Φιλελεύθερος ήταν του Χριστόφια και δεν το είχαμε προσέξει;Ρε,γελοίοι,προσθέστε ότι αλλαγην πορείας ζητά και ο ΤΣΙΕΛΕΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ και άλλες διακεκριμένες ευφυείς και μορφωμένες προσωπικότητες της διχο-Ττομικής σπείρας!

arxiepiskopos είπε...

Pε,ΜΑΤΣΟΥΚΑ,εσκέφτηκες τη δυστυχία σου; Να έχεις εκατομμύρια και να μη μπορείς να αγοράσεις ...νουν;Και να παραμένεις ένας ττόππουζος,που οι γνωστοί σου παρακαλούν να ανοίξεις το πορτοφόλι σου και να κλείσεις το ...στόμα σου;

Ανώνυμος είπε...

Ήθελεν πολλά νά 'σιει εκατομύρια. Αλλά φευ! Δυστυχώς εν ναρκομανής, τζιαί έν το λαλώ καθόλου με ευκαρίστησιν.

Οι γονειοί του φταίουσιν, που τον εξαπολύσαν που μιτσήν. Άλλον ένα θύμαν της εισβολής με τες διαλυμένες οικογένειες που δημιούργησεν αναπόφευκτα στην πορείαν της η προσφυγιά.

Δυστυχώς για λλόου του, έν έσιει τίποτε. Ούτε καν έναν πλάσμαν να του δώσει λλίην προσοχήν τζιαί να του δείξει λλίην εκτίμησιν. Κάμνει τες δημοσιεύσεις του τόσον ακραίες, για να του δώσει κάποιος σημασίαν τζιαί να ασχοληθεί μετά του! Τούτον εμείς εκάμαμεν το πολλές φορές χαλάλιν του.
Αλλά θαύματα έν γίνουνται. Κρίμαν.

Μπορεί να τον εύρει κάποιος εύκολα τζιαί να τον βοηθήσει. Στον Διγενήν του Άη Νικόλα στην Λεμεσό!
Τούτον ανακοίνωσεν το ο ίδιος, όι για να συνεχίσει τες ψευτομαγκές του, αλλά από ενστικτώδη εσωτερικήν ανάγκην κλήσης για βοήθεια με πλάγιον προσχηματικόν τρόπον που θα του διέσωζεν την τσαλαπατημένην του μπλοκκερικήν προσωπικότηταν.

Όποιος εκατάλαβεν τί εννοώ (ο ίδιος αποκλείεται) τζιαί μπορεί να βοηθήσει, ας βοηθήσει! Εγιώ είμαι μακριά.
Χρειάζεται βοήθειαν ΤΩΡΑ.

arxiepiskopos είπε...

ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ,ούτε εγώ από τη Σκάλα μπορώ να τον βοηθήσω.Μάνα μου,ελυπήθηκα τώρα που άκουσα ποιος είναι πραγματικά.Δε θα τον ξαναπειράξω!

nekatomenos είπε...

Όντως, τούτο το "ΚΑΙ ο Φιλελεύθερος" λες τζαι ήταν ποττέ υπέρ ή κάτι πέρα από συντηρητικό κατεστημένο ο ίδιος [δεν είναι ύβρις, είναι διαπίστωση] εν λλίο επικοινωνιακό παιχνιδάριο. Αλλά εντάξει, εν επερίμενα τζαι κάτι άλλο που εσάς.

Στο θέμα μας όμως:
"Η τακτική που υιοθετήθηκε από τη Λευκωσία, έχει βεβαίως χαρακτηριστικά της πρακτικής που διαχρονικά ακολουθείτο. Δεν ανακαλύφθηκε προσφάτως. Κουβαλώντας το σύνδρομο της ήττας, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο πολιτικής που βαθμηδόν προσαρμόζεται στις τουρκικές αξιώσεις."

Αντιλαμβάνεσται φαντάζομαι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται τζαι σε όλους τους πολιτικούς γίγαντες [από Σπύρο μέχρι Τάσσο] που η Επίτροπη επικαλείται συνεχώς;

Για την αποτυχία της διαχείρισης της κατάστασης μετά το 2004 συμφωνώ. Δείχνει όμως πόσο κενά ουσίας είναι τα πλείστα καλέσματα για «αλλαγή πορείας». Ο Τάσσος δεν επιχείρησε αλλαγή πορείας, ο Χριστόφιας δεν κατάφερε καλά καλά να διαχειριστεί την πορεία την οποία υποστηρίζει γιατί έσιει την έννοια να κρατά ευχαριστήμένη την «συν»κυβέρνηση και όσοι μιλούν για αλλαγή πορείας σήμερα δεν έχουν προτείνει ακόμα κάτι συγκεκριμένο.

Πενταρόγιωρκος είπε...

Είπε το πολυbot της Επαγρύπνησης Anef_Oriwn (γράφοντας ως Arxiepiskopos) στις 21 Αυγούστου 2010 3:17 μ.μ.:

«Επίσης κάμε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να παντρευτείς.Όλο και κάποια τυφλή ή καθυστερημένη θα βρεθεί.Αν είναι και αλλοδαπή,τόσο το καλύτερο,γιατί θα γνωρίζετε εξίσου την ελληνική γλώσσα!»

Ρατσισμός, σεξισμός, ξενοφοβία. Τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος ΧΡΙΠΡΟΚΑΤ. Οι οπαδοί της ρατσιστικής ΔΔΟ, της βίας και της συγκυβέρνησης ΔΗΣΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΦΑΣΙΚΚ μας έχετε συνηθίσει σε αυτά.

Πενταρόγιωρκος είπε...

Ας δούμε, για μια ακόμη φορά, τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα χρυσοπληρωμένα bot της Επαγρύπνησης, όπως ο Anef_Oriwn που με τα πολλά accounts του προσπαθεί να σταματήσει τον διάλογο, να "γαμήσει" την συζήτηση, και να σκοτώσει την ελευθερία του λόγου. τον να "γαμήσει" την συζήτηση, και να σκοτώσει την ελευθερία του λόγου.

Εγώ απορώ: Αφού ο Anef_Oriwn έχει τόσα bots (Arxiepiskopos, Katamutras, Πρωμιθέας, Yiayia, Αφροασιάτης, Sartanakkas), ΠΟΥ ξέρουμε πως δεν ήταν αυτός τελικά ο "Ρήγας";

Γιατί εξαφανίστηκε ο "Ρήγας", ΑΜΕΣΩΣ μετά που το καθεστώς ΧΡΙΠΡΟΚΑΤ, χρησιμοποιώντας το σχόλιο-προβοκάτσια που δημοσίευσε κατά του Μαγάριου, προσπάθησε να κλείσει το Χριστόφιας-Watch και να ανακαλύψει την Επιτροπή;;;

Σημαντικά ερωτήματα... Ίσως τελίκά πίσω από τον αναλώσιμο "Ρήγα" κρυβόταν κάποιο γνωστό προβοκάτορικo πολυbot της Επαγρύπνησης, όπως ο χρηματοδοτούμενος Anef_Oriwn;;;;

1974 είπε...

Νεκατωμένος, αν υπάρχει σε κάτι που συμφωνώ μαζί σου, είναι στο ότι πρέπει να ακολουθούνται καθαρές πολιτικές.

Ο Τάσσος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη δική του, τώρα ο Χριστόφιας δεν μπορεί τη δική του.

Μεσοβέζικες λύσεις, πιστεύω δε θέλουμε. Άρα, είτε θα κάνουμε δικοινοτικές με διζωνική και να λέμε στον κόσμο ότι η λύση δε θα είναι δίκαιη, είτε θα ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική και θα ζητήσουμε να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα. Και τα δύο δε γίνεται.