Μπράβο Γιώργο!

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Εσένα αντιδραστικέ Κολοκασίδη, δε θα σε δικαιώσει η Ιστορία, όπως εμένα!


Η ομιλία Γ.Κολοκασίδη, Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ προς τους αποδήμους μας, υπήρξε υποδειγματική.


Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο τον συγχαίρει και την αναδημοσιεύει.

Δεν μπορούμε πάντως, να μην συγκρίνουμε την ουσιαστική και μεστή μηνυμάτων ομιλία του Γ.Κολοκασίδη, με τα φληναφήματα του Μ.Κάρογιαν ή με τις μεγαλομανείς και εγωπαθείς δηλώσεις του Δ.Χριστόφια.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 2010

Γεώργιου Κολοκασίδη

Αναπληρωτή Προέδρου Δημοκρατικού Κόμματος

Χαιρετίζω από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος αυτό το Συνέδριο των αποδήμων. Ελπίζω η σύναξη να μην είναι τυπικής διαδικασίας. Ο τόπος πρέπει να αποκομίσει οφέλη από τον συντονισμό σας και τη συνεννόηση με το κέντρο. Διότι οι ομογενείς είναι κρισιμότατη συνισταμένη του αγώνα που διεξάγουμε. Προσδοκούμε να ακούσουμε λοιπόν από εσάς όπως και εσείς από εμάς. Ηλθατε από πολύ μακριά και με πολλή, ανιδιοτελή αγάπη για την Κύπρο και σας οφείλουμε ειλικρίνεια. Εχοντας αυτό κατά νού και προς εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ενημέρωσης θα επιχειρήσω μια σύντομη ανάλυση των σημερινών συνθηκών.

Η παρούσα φάση ξεκίνησε μετά την εκλογή του νυν προέδρου της Δημοκρατίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς η έναρξη της διαπραγμάτευσης δεν έγινε χωρίς απώλειες. Η πρώτη απώλεια ήταν ο παραμερισμός της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Πολλοί αναφέρονται ακόμη σε αυτή τη συμφωνία. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι αυτή η συμφωνία πέθανε όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστερξε σε διαπραγμάτευση χωρίς να τηρηθούν προϋποθέσεις προόδου. Η 8η Ιουλίου ήταν προστατευτική διότι υποχρέωνε τους Τούρκους να καταθέσουν τις θέσεις τους προτού μπούμε στην ταχύρρυθμη απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των ηγετών. Προϋπέθετε η 8η Ιουλίου ύπαρξη κοινής βάσης. Η εγκατάλειψη της 8ης Ιουλίου μας κατατρύχει μέχρι σήμερα. Η απουσία κοινής βάσης αναπληρώθηκε με σειρά ασαφειών που επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να ισχυρίζεται αυτά που θέλει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ασάφεια λειτουργεί υπέρ του ισχυρού. Μόνο αυτός στη δεδομένη στιγμή μπορεί να επιβάλει δια της πυγμής τη δική του ερμηνεία. Επιπρόσθετα η ασάφεια περί κοινής βάσης επέτρεψε στους Τούρκους να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες είναι κατά βάση ομοσπο –συνομόσπονδες. Σε αυτό βοήθησε και το ζημιογόνο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008. Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις Ταλάτ που κατατέθησαν στις αρχές αυτού του έτους. Διαμαρτυρήθηκε τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο τέλος όμως αυτές οι προτάσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Οροθετούν το τουρκικό άκρο του διαπραγματευτικού φάσματος. Εμείς συνεχίσαμε να καταθέτουμε προτάσεις εντός του θεωρούμενου πλαισίου. Οι Τούρκοι κατέθεταν προτάσεις εκτός. Αποτέλεσμα; Υπήρξε σιωπηρή μετακίνηση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης προς τις τουρκικές θέσεις. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του παραμερισμού της 8ης Ιουλίου.


Γενικότερα όμως που βασίστηκε η δυναμική της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας; Διότι στο δημοψήφισμα οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στις ύστατες τουρκικές θέσεις όπως πραγματώνονταν στο σχέδιο Ανάν. Για να αρχίσει λοιπόν διαπραγμάτευση έπρεπε να υπάρχουν δείγματα ελάχιστης τουρκικής μετακίνησης. Υπήρξαν; Όχι. Οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει καμία μετακίνηση μέχρι στιγμής. Σε κανένα θέμα. Και προκαλώ οποιονδήποτε να καταδείξει το αντίθετο. Και βεβαίως το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα παρεξήγησης που μπορεί να λυθεί με μια ειλικρινή συζήτηση. Ούτε βεβαίως είναι πρόβλημα ενός δύστροπου Τάσσου Παπαδόπουλου για να λύνεται με την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή. Είναι πρόβλημα ουσιαστικών διαφορών και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αρα από πού θα προέκυπτε η εξέλιξη;


Το ανομολόγητο μυστικό είναι ότι οι ξένοι εναπόθεσαν και εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στην μετακίνηση της ελληνικής πλευράς. Υπήρξε τέτοια μετακίνηση; Δυστυχώς υπήρξε. Από το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου μέχρι την εκ περιτροπής προεδρία και τη στάθμιση, την πρόταση για τους έποικους. Αλλά και σε άλλα, συνταγματικά κυρίως ζητήματα όπως είναι λχ οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων.


Στο θέμα της εκ περιτροπής η διολίσθηση ήταν σοβαρότατη. Εχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την παραχώρηση πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι αντίθετα δηλώνουν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και όχι μόνο. Και ο λαός εκφράζεται αρνητικά όπως εξάγεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Τίθεται πολλές φορές το ατυχές επιχείρημα ότι η εκ περιτροπής συνιστά βελτίωση της Ζυρίχης. Αν είναι δυνατόν να συνιστά βελτίωση η μειοψηφική επιβολή προέδρου στην πλειοψηφία. Επικαλούνται προς ενίσχυση του επιχειρήματος ότι τώρα θα υπάρχει διασταυρούμενη ψήφος. Ξεχνούν όμως να αναφέρουν ότι η στάθμιση προβλέπει ότι ο κάθε τ/κ θα συμμετέχει με μία ψήφο στην εκλογή ε/κ προέδρου αλλά ο ε/κ θα συμμετέχει με 1/21 της ψήφου. Αυτό είναι βελτίωση της Ζυριχης: αφενός η αντιδημοκρατική επιβολή μειοψηφικού προέδρου και αφετέρου ο ακρωτηριασμός της ψήφου του κάθε ε/κ.


Από τίποτα μέχρι αρνητικό το πρόσημο του μέχρι στιγμής διαπραγματευτικού έργου. Που πάει λοιπόν η διαπραγμάτευση; Οι ξένοι μιλούν για πρόοδο. Πρόοδος όμως στο βαθμό που έχει επιτευχθεί έγινε στη δική μας πλάτη. Διότι συζητήσαμε πρώτα συνταγματικό κατ’ απαίτηση των Τούρκων. Ο πρόεδρος έχει προτείνει προσφάτως κάποια αλλαγή στη θεματολογία. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν και ξέρετε τι απάντησαν; Μην σκέφτεστε εσείς δείξτε καλό πρόσωπο και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη στη συνέχεια όταν θα έλθουν τα άλλα θέματα προς συζήτηση. Αυτή ήταν η απάντηση τους. Σαρκαστική και αυτοκρατορική.


Η παρούσα φάση χαρακτηρίστηκε από κάποια βασικά διαπραγματευτικά ελληνικά σφάλματα. Μερικά από αυτά:


Πρώτο: η πίστωση του κ. Ταλάτ. Αλλά και η εκτίμηση ότι οι τ/κ μπορούν να χαράξουν αυτόνομη πολιτική στο κυπριακό. Αυτή η πλανημένη προσέγγιση κατερρίφθη μέσα από την διαπραγματευτική συμπεριφορά του κ. Ταλάτ. Οι τελικές (ex post) θέσεις του απηχούσαν πλήρως τις τουρκικές επιθυμίες. Αυτά που ακούμε σήμερα να διατυπώνει ο Ερογλου και εξανιστάμεθα προέρχονται κατ’ ουσίαν από κατατεθημένα από τον Ταλάτ έγγραφα. Παρακολουθήσαμε μια ιεροποίηση του κ. Ταλάτ. Τον αναβαθμίσουμε έναντι των ξένων. Δώσαμε στους ξένους την εντύπωση ότι μπορούν οι τ/κ από μόνοι τους να αποφασίζουν. Και τοιουτρόπως βοηθήσαμε την Αγκυρα να πάρει αποστάσεις και να περιβληθεί τον μανδύα του καλόπιστου διαμεσολαβητή. Βοηθήσαμε να κτιστεί η εντύπωση ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εριζουσών κοινοτήτων.

Δεύτερο: Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις προβαίνοντας σε παραχωρήσεις. Ολέθριο λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται και ιστορικά. Εγινε εκ νέου από τον νυν πρόεδρο. Ο οποίος προέβη σε γενναιόδωρες παραχωρήσεις προσδοκώντας ανταλλάγματα. Τα ανταλλάγματα ουδέποτε ήρθαν. Αντιθέτως οι δικές μου παραχωρήσεις κατεγράφησαν και κατοχυρώθηκαν. Και φθάσαμε στο καταθλιπτικό αποτέλεσμα να κατηγορείται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατία σε ξένους κύκλους ότι δεν έπραξε αρκετά για να ενισχύσει την εκλογική προσπάθεια Ταλάτ ή ότι δεν έκανε στη διαπραγμάτευση όσα είχε δεσμευθεί να πράξει. Για να αποδειχθεί και πάλι η αδυσώπητη αρχή: τα ξένα εγκώμια για την λεγόμενη καλή συμπεριφορά διαρκούν όσο και οι παραχωρήσεις. Από τη στιγμή που διακόπτεται η ροή των παραχωρήσεων αμέσως τα εγκώμια μετατρέπονται σε μομφές. Διότι με τις παραχωρήσεις μας δεν κλείσαμε στόματα. Ανοίξαμε ορέξεις.

Που οδηγείται λοιπόν η διαπραγμάτευση; Οι ξένοι βλέπουν τον κίνδυνο αδιεξόδου και γιαυτό περιφέρουν πλέον την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης. Τι είναι αυτή η ιδέα; Ο Πρόεδρος της περιέγραψε πολύ ορθά. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα μετασχηματισμού της υφιστάμενης διαδικασίας και επιβολής προθεσμιών και επιδιαιτησίας. Αυτό το λέν χωρίς περιστροφές οι Τούρκοι: Θέλουν διεθνή διάσκεψη διότι πρέπει να λήξει το ζήτημα. Και το βλέπουν να λήγει με χρονοδιάγραμμα – η διάσκεψη δεν μπορεί να διαρκέσει επάπειρον και θέλουν κάποιους να παρεμβαίνουν με γεφυρωτικές ιδέες. Ήγουν επιδιαιτησία! Συνεπώς το πλαίσιο της διάσκεψης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και η πλευρά μας δεν πρόκειται να βγεί αλώβητη από κάτι τέτοιο. Θα είναι ένα νέο Ντέϊτον ή Μπούργκενστοκ. Θα είναι μέγα σφάλμα λοιπόν να αποδεχθούμε μια τέτοια διάσκεψη.


Γενικότερα όμως χρειάζεται πλέον μια αναθεώρηση της πολιτικής μας. Μετά το 74 λειτουργούσε υπόγεια το ακόλουθο δίλημμα: επιστροφή γης έναντι χωριστικής λύσης ή συνταγματικές παραχωρήσεις έναντι ενωμένης Κύπρου. Προχωρήσαμε στον δρόμο κάποιων συνταγματικών παραχωρήσεων. Και αυτό προκειμένου να δελεάσουμε τους τ/κ για επάνοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχε λογική. Τελικά όμως υπερβήκαμε τα συνταγματικά εσκαμμένα και δώσαμε πολλά και ούτε ενωμένη Κύπρο πετυχαίνουμε. Η Τουρκία πήρε τις παραχωρήσεις χωρίς καν να ευχαριστήσει. Μήπως έδωσε την ενωμένη Κύπρο; Όχι. Επί του εδάφους ούτε ενότητα χώρου αποδέχεται, ούτε ενότητα κοινωνίας ούτε ενότητα οικονομίας ούτε και αυτονόμηση της Κύπρου με την κατάργηση των εγγυήσεων. Επιμένει σε πλήρη έλεγχο των κατεχομένων. Θέλει όμως ταυτόχρονα ισχυρή τουρκική επιρροή στην κεντρική κυβέρνηση και στη διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου. Εν τέλει το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να βαφτιστεί η κατοχή κράτος, τα κατοχικά στρατεύματα εγγυητικά, οι έποικοι νόμιμοι πολίτες, η παράνομη κατοχή περιουσιών σύννομη.

Είναι όμως αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια και σείς και μείς; Αυτή είναι η επιβράβευση τόσων αγώνων και θυσιών; Ειλικρινά πιστεύω πως όχι. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητήσουμε από την Τουρκία την τελευταία της προσφορά προκειμένου να την αποδεχθούμε. Διότι αυτό υπονοεί το δίλημμα που κατά καιρούς μπαίνει επιτακτικά ‘Η διχοτόμηση ή λύση’. Και τι αξίζει η λύση αν είναι απλώς νομικό πέπλο εξωραϊσμού της διχοτόμησης. Σε πολύ χειρότερη έκδοση όμως. Δηλαδή διχοτόμηση στο έδαφος και στην κοινωνία με ταυτόχρονη κατοχύρωση τουρκικού λόγου σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της ψευδο – ομοσπονδίας; Όχι δεν θέλουμε διχοτόμηση. Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση. Συνεπώς ναι να μην ξεχνάμε βασικές αρχές: Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους αυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραφράζοντας όμως και την περίφημη ρήση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου από το διάγγελμα του: ο Τάσσος Παπαδόπουλος μας παρέδωσε κράτος. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στις κατοπινές γενιές μια κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα.


Οση κόπωση και να έχει συσσωρευθεί τόσα χρόνια έχουμε την υποχρέωση της διεκδίκησης. Της διεκδίκησης μιας Κύπρου στην οποία να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια. Και δεν είμαστε απλώς ύλη και σάρκα. Εχουμε πολιτισμό. Και όπως κάθε Τούρκος αλλά και κάθε άλλος έχει το δικαίωμα να βιώνει τον πολιτισμό του. Και εγώ ως Ελλην διεκδικώ το φυσικό μου δικαίωμα να αναπτύσσω την ελληνική μου ταυτότητα. Και αν μια λύση δεν μου το εξασφαλίζει αυτό τότε δεν είναι λύση είναι κατάλυση! Ως έλεγε και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αγωνιζόμαστε για τη φυσική αλλά και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.


Γίνεται συχνά αναφορά για το πώς φθάσαμε στην κατοχή. Ναι φέρει βαριά, εγκληματική ευθύνη το καθεστώς της φασιστικής χούντας. Όπως και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους. Δεν υπάρχει όμως συλλογική εθνική ευθύνη. Δεν μπορούν να κληθούν να πληρώσουν αυτά τα σφάλματα όλοι οι Ελληνες της Κύπρου με μια κακή λύση που θα τους καταδικάζει εσαεί στο περιθώριο της ιστορίας. Μια κακή λύση δεν θα είναι απλώς άδικη. Δεν θα αντέξει. Διότι οι λαοί επιβιώνουν τρεφόμενοι ελευθερία. Πολλώ δεν μάλλον οι Ελληνες που πρώτοι έδωσαν πολιτικό νόημα στην ελευθερία.


Και κάτι τελευταίο. Είμαι σίγουρος ότι σας απασχολεί η απουσία ενότητας. Δεν ξέρω αν μπορεί να επιτευχθεί. Και σίγουρα δεν είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε επώδυνους πολιτικούς συμβιβασμούς προκειμένου να το πετύχουμε. Και αυτό ισχύει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι θέσεις στο κυπριακό είναι ιερές για πολλούς αν όχι για όλους. Και διαφωνία στο κυπριακό δεν σημαίνει ιδιοτέλεια. Υπό τας συνθήκας όμως μπορούμε να θέσουμε ένα πιο προσιτό στόχο. Ας υπάρξει ένα λειτουργικό πλαίσιο διαλόγου και διαχείρισης της διαφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρκετά περιθώρια να ενεργήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ειδικά σε επίπεδο Εθνικό Συμβουλίου.


Στην γενικότερη προσπάθεια μας αναμένουμε και τη δική σας συνδρομή. Να έχετε όμως και επίγνωση του γεγονότος ότι δεν είστε απλοί παθητικοί κομιστές μιας δοτής από την εκάστοτε κυβέρνηση πολιτικής πρότασης. Δικαιούστε να έχετε λόγο. Η σχέση με τους απόδημους πρέπει να είναι διαλεκτική. Οσο και αν δεν ζείτε στην Κύπρο ως πανέλληνες έχετε ρίζες και η ιστορία από μόνη της σας παρέχει λόγο. Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να σας το στερήσει αυτό. Αναμένω, συνεπώς, με ενδιαφέρον να ακούσω και τις δικές σας πολιτικές προτάσεις.


Γεώργιος Κολοκασίδης

Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος

13 Σχόλια:

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Αν είναι δυνατόν, ένας Κολοκασίδης να είναι υπό έναν ηλίθιο όπως ο Κκάρογιαν!

arxiepiskopos είπε...

ΠΕΝΤΑΡΟΓΙΩΡΚΟ,είμαι ο Αρχιεπίσκοπος και ουδεμίαν σχέση έχω με τον ΑΝΕΦ.Είδες βλάγκαν που έχω;Να προσπαθώ να πείσω εσένα και την ΕΔΕΚ Πάφου για το αυτονόητο;Γράψε το στις καλές μου πράξεις:Να προσφέρω βοήθεια σε πάσχοντες από έμμονες ιδέες!

arxiepiskopos είπε...

ΕΔΕΚ Πάφου,πππααααά!!!

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Επί των όσων λέει ο Κολοκασίδης έχεις τίποτα να πεις φτηνέ Επαγρυπνίτη;

Μάλλον όχι, γιατί άλλο από μια ατάκα και μια λαφαζανιά δεν είσαι.

Τουλάχιστον ο συνάδελφός σου ο Solomondas είχε κάτι να πει χθες. Ελπίζω αυτός να επανέλθει, γιατί εσύ δεν έχεις υπόθεση. Είμαι μάλιστα βέβαιος ότι δεν είσαι εσύ, γιατί εκείνος άρθρωνε πολιτικό λόγο. Εσύ Anefiskope, επειδή ουκ ολίγες φορές σε έκαμα με τα κρεμμυδάκια, άλλον από μια λαφαζανιά δεν είσαι.

Μπορείς να κάνεις διάλογο ή απλά θα κοπρίζεις; Να θυμήσω ότι σε κάλεσα και για συνάντηση-συζήτηση στο Βιένα και δεν ήρθες. Τελικά είσαι ένας έμμισθος δειλός.

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

O πατέρας σας πάντως, ο Γλάυκος Κληρίδης, δεν είχε αλλεργία ούτε στο διάλογο ούτε στην κριτική.

Μόνο τα κακά του πήρατε(ενδοτισμό) και όχι τα καλά του(πολιτισμό). Κακέκτυπα του κληριδισμού καταντήσατε, ένα συνονθύλευμα κληριδισμού-σταλινισμού. Αγύρτες της πολιτικής, που θέλετε να επιβάλλετε την άποψή σας, βρωμίζοντας πάντα τη συζήτηση, για να μη γίνεται διάλογος.

Σας καταλάβαμε όμως προ πολλού. Και είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι τουλάχιστον από τα bot σου, δε θα υπάρξει σχολιασμός των όσων είπε ο Γιώργος ο Κολοκασίδης.

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Solomonda, εσύ που είσαι τουλάχιστον πιο πολιτισμένος, πως σχολιάζεις τα ακόλουθα που είπε ο Γ.Κολοκασίδης:

"Για να αρχίσει λοιπόν διαπραγμάτευση έπρεπε να υπάρχουν δείγματα ελάχιστης τουρκικής μετακίνησης. Υπήρξαν; Όχι. Οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει καμία μετακίνηση μέχρι στιγμής. Σε κανένα θέμα. Και προκαλώ οποιονδήποτε να καταδείξει το αντίθετο."

"Στο θέμα της εκ περιτροπής η διολίσθηση ήταν σοβαρότατη. Εχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την παραχώρηση πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι αντίθετα δηλώνουν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και όχι μόνο. Και ο λαός εκφράζεται αρνητικά όπως εξάγεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης."

Solomondas είπε...

κ. ΕΔΕΚ ΗΒ,

Το κόλπο να προσπαθείς να σπείρεις διχασμό σε συντρόφους, χωρίζοντάς μας σε πολιτισμένους και μη, δεν πιάνει σε μας. Εμείς οι αριστεροί, είμαστε διαλεκτικοί από τη φύση μας, μας αρέσει να είμαστε έτσι και είναι με διαλεκτικές μεθόδους που καταλήξαμε αριστεροί.

Αν θέλεις σχόλιο για τα όσα αναφέρεις για τον Κολοκασίδη να στο κάνω. Με την εκ περιτροπής Προεδρία, θελήσαμε να σπάσουμε παλιά αδιέξοδα που υπήρχαν στο κεφάλαιο εκτελεστική εξουσία και να φέρουμε τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Και έτσι αφοπλίσαμε την Τουρκία από το επιχείρημα ότι δε θέλουμε ένα συνεταιρικό κράτος με τους Τουρκοκύπριους. Η πρόταση έγινε και τώρα θα εκτεθούμε αν την πάρουμε πίσω. Θα περιέλθουμε σε αναξιοπιστία, όπως τον καιρό του Παπαδόπουλου.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, εμείς φέραμε κοντά την τουρκική πλευρά και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή της σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (αυτήν που συνεχώς επαναλάμβανε και ο Τάσσος ΣΑΣ). Κατοχυρώσαμε τη βάση των συνομιλιών. Ξεκινήσαμε διαδικασία, εκεί που όλα ήταν νεκρά. Αυτό το θεωρείς λίγο; Όσο για το τι πήραμε; Διεθνή αξιοπιστία, άνοιγμα Λήδρας και Λιμνίτη και τώρα πάμε για Αμμόχωστο. Εσείς τι πετύχατε με την ξεροκεφαλιά του Τάσσου σας; Που έλεγε για ΔΔΟ και δεν την εννοούσε; Που έλεγε για αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν στους ξένους, με σκοπό να το θάψει; Κανένας τότε δε μας υπολόγιζε.

ΠΑΟΛΑ είπε...

Ενώ τώρα ρε Σολομώντα όλοι μας υπολογίζουν και όλοι πυροβολούν την Τουρκία... Αχ ρε αυτές οι ζέστες!

arxiepiskopos είπε...

Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006

Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Δέσμη Αρχών

1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει 'κατάλληλη ατμόσφαιρα' για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

Απόφαση των δύο ηγετών

Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ 2η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΗΝ ΠΕΝΤΑΡΟΓΙΩΡΚΙΣΜΟ(ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ),ΕΔΕΚΙΤΙΣΜΟ(ΕΜΜΟΝΕΣ ΙΔΕΕΣ) ΚΑΙ ΤΑΣΣΙΣΜΟ(ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ.ΑΞΙΟΣ!

arxiepiskopos είπε...

"...Γίνεται συχνά αναφορά για το πώς φθάσαμε στην κατοχή. Ναι φέρει βαριά, εγκληματική ευθύνη το καθεστώς της φασιστικής χούντας. Όπως και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους. Δεν υπάρχει όμως συλλογική εθνική ευθύνη. Δεν μπορούν να κληθούν να πληρώσουν αυτά τα σφάλματα όλοι οι Ελληνες της Κύπρου με μια κακή λύση που θα τους καταδικάζει εσαεί στο περιθώριο της ιστορίας....(Γ.Κολοκασίδης) ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ!ΟΥΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΦΕΡΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ,ΟΜΩΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΒΑΡΥ,ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΙΜΗΜΑ!Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ,ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.ΠΟΥ ΕΊΤΕ ΕΧΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ!ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ...",ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ,ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΣΙΚΛΗΔΕΣ,ΟΠΩΣ Ο ΠΕΝΤΑΡΟΓΙΩΡΚΟΣ,Η ΕΔΕΚ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ!

nekatomenos είπε...

Χαίρομαι που υπάρχει τζαι ο Σολομώντας να σας κάμμει πολιτική αντιπολίτευση. Θα απαντούσα αλλά εκάλυψε με.

Έτσι τζαι εγώ μπορώ να ασχοληθώ ξανά... σε κανά θκυό μήνες που μου είπε τζαι κάποιος την τελευταία φορά. Εννάν τζαι Νιόβρης, εννά φκει τζαι η αξιολόγηση του Μπαν, ουυυ, εννά γίνεται του ΔΗΚΟ το κάγκελλο δαμέσα!

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Pete, για την κατοχή φταίει η Τουρκία. Μην φτάνεις το επίπεδο των φανατικών ακελικών που ρίχνουν ευθύνες στους συμπατριώτες τους.

Solomonda, θα σου απαντήσω σε καμιά ώρα γιατί κάτι έχω τώρα. Το ίδιο και στον Anef_Oriwn που επιτέλους αποφάσισε να μιλήσει πολιτικά αντί να βρίζει και να καταριέται.

Χάρης Παφίτης είπε...

Ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικοί σαν τον Γιώργο Κολοκασίδη!