Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Στη φωτογραφία, έποικοι στα κατεχόμενα, πανηγυρίζουν μετά τη δήλωση Χριστόφια για παραμονή 50,000


Αναδημοσιεύουμε το σημερινό άρθρο του Σ.Ιακωβίδη από τη "Σημερινή".

Γιατί είναι επικίνδυνη η πολιτική του Δ. Χριστόφια;



EΠΕΙΔΗ τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και οι μήνες που έρχονται θα είναι κατά παρασάγγας πιο κρίσιμοι από το 2004, κάποια πράγματα πρέπει να λεχθούν ξανά. Για δύο λόγους: Πρώτον, για να μη θεωρεί κανείς ότι σε αυτόν τον τόπο οι πολίτες έχουν υποστεί λοβοτομή και αμνησία. Δεύτερον, η πολιτική ηγεσία να περισώσει ό,τι ακόμα μπορεί να περισωθεί. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Όλοι, πλην ΑΚΕΛ και Χριστόφια, υποστήριζαν ότι δεν είχαν ξεκαθαρίσει η βάση και οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό. Κι όμως: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για να πείσει τους ξένους πόσο ευέλικτος και «πρόεδρος λύσης» ήταν, αχρήστευσε και παρέκαμψε συμφωνίες και διαδικασίες, που γώνιαζαν την Τουρκία, και την αποενοχοποίησε πλήρως με την ολέθρια και αγγλικής υποβολής θέση, για λύση για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους.

Σε συνέντευξή του προχθές στην Κυριακάτικη «Σ», ο αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, υποστηρίζει ορθά ότι πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, οι Τούρκοι έπρεπε να συμμορφωθούν προς την επιστολή Γκαμπάρι, ημ. 15/11/2006. Η επιστολή είναι η ουσία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, διά της οποίας ενταφιαζόταν το σχέδιο Ανάν και διεθνοποιείτο το Κυπριακό. Γι’ αυτό ο κατοχικός Ταλάτ επικρίθηκε σκληρά από την Τουρκία και η συμφωνία πολεμήθηκε έντονα. Ο Δ. Χριστόφιας, στην προσπάθειά του να βγάλει, δήθεν, την Κύπρο από τη γωνιά, υπέπεσε σε ολέθριο λάθος στρατηγικής και απάλλαξε την Τουρκία από τη μέγγενη της 8ης Ιουλίου-επιστολής Γκαμπάρι, διότι: Πρώτον, με συμφωνημένο από τις δύο πλευρές κείμενο, η επιστολή Γκαμπάρι καθόριζε την υποχρέωσή τους να καταθέσουν τις θέσεις τους και μόνον εάν υπάρχει ικανοποιητικά ισχυρή βάση να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, είχε επιτευχθεί ενεργός εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κι όμως, ο Δ. Χριστόφιας την αχρήστευσε δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στους Βρετανούς, που ελέγχουν στενά τη διαδικασία, και δευτερεύοντα στους Αμερικανούς. Τα άλλα τρία μέλη -Γαλλία, Ρωσία, Κίνα- τα θυμάται όταν τα χρειάζεται. Να σημειωθούν οι τελευταίες δηλώσεις Πούτιν, που συνιστούν ισχυρό κόλαφο για την Κύπρο. Τρίτον, αντί ο Πρόεδρος να συνεχίσει την πίεση προς τους Βρετανούς, όπως ακριβώς είχε μαεστρικά μεθοδεύσει ο μ. Τάσσος, όχι μόνο τους κατέστησε ξανά πρωταγωνιστές στις διαπραγματεύσεις αλλ’ υπέγραψε και το γνωστό μνημόνιο με τον πρωθυπουργό Μπράουν, που τσιμεντώνει εσαεί την παρουσία των Βάσεων και της Βρετανίας στο νησί. Τέταρτον, ο Δ. Χριστόφιας απεδέχθη την επαναφορά του εσωτερικού εμπορίου, που επιτρέπει στους Αγγλοσουηδούς να ασκούν πάλι πιέσεις στην πλευρά μας για την άρση της δήθεν απομόνωσης των Τ/κ. Πέμπτον, κατάργησε μονομερώς όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις (πολιτικούς και αμυντικούς) για το άνοιγμα της Λήδρας και τη διασύνδεσή της με το Λιμνίτη.

Αποτέλεσμα; Ο καθημερινός εξευτελισμός της ε/κ πλευράς από τον κλητήρα της Τουρκίας, Ταλάτ, που περιπαίζει χοντρά και τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ιδού γιατί οι χειρισμοί, οι ψευδαισθήσεις και οι ευσεβείς πόθοι Χριστόφια οδηγούν σε δύο εξίσου καταστροφικές προοπτικές. Είτε να συρθεί σε ατέρμονη διαδικασία συνομιλιών χωρίς καμία προοπτική κατάληξης σε μια λειτουργική, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λύση. Είτε να υποχρεωθεί να δεχθεί λύση χειρότερα καταστροφική από το τερατούργημα Ανάν, χωρίς να μπορεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Αυτά όλα είναι τα αποτελέσματα της «ευέλικτης και θαρραλέας» πολιτικής του Δ. Χριστόφια. Αυτά να συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο και να απαιτήσει εξηγήσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΣΗΣ: ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH

12 Σχόλια:

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Που μας πάει ο άνθρωπος ρε παιδιά! Που μας πάει;

Αφροασιάτης είπε...

Στην επανένωση, ελπίζουμε.

Αφροασιάτης είπε...

Το ξανασκέφτηκα καλύτερα.

Η συνομοσπονδία και ο ρατσιστικός διαχωρισμός δεν είναι επανένωση

Αφροασιάτης - original είπε...

Η ΔΔΟ είναι η πιο επανενωτική λύση που μπορούμε να έχουμε, κι εκεί ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει η πολιτική Χριστόφια.

Είναι σίγουρα πιο επανενωτική από την λύση δύο κρατών ή τη διπλή ένωση.

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Ο όρος "επανένωση" είναι χυδαίος παραπλανητικός και εκ του πονηρού. Δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τον ορθό όρο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και να εκτρέψει το κυπριακό πρόβλημα από τις σωστές του διαστάσεις: Εισβολή Κατοχή Εθνοκάθαρση και στέρηση του Δικαιώματος Αυτοδιάθεσης.

Ανώνυμος είπε...

Κατ' εμέ δεν υπάρχει ο όρος επανένωσης...είναι όρος - στάχτη στα μάτια του κόσμου για να δημιουργηθούν 2 νέα κράτη στο νησί και να γεννηθεί η νέα τάξη πραγμάτων - Νέα Κύπρος! Κανείς δεν αναμένει από την Τουρκία να υποχωρήσει έστω και μισό μέτρο από τα εδάφη που κατέχει...αντίθετα οι βλέψεις εντείνονται και για τον νότο. Ειδικά τώρα με τους χειρισμούς του α(να)πειρου πάμε κατά διαόλου. Καλά, δεν καταλαβαίνει αυτός ο τύπος ότι έχει μείνει μόνος του και ότι τρώει κριτική ολημερίς και οληνυκτίς για τα λάθη του και ακόμα κάνει του κεφαλιού του;;

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Ακούσατε το ρεζιλίκι στο Λιμνίτη; όχι πως περίμενα τίποτα περισσότερο. Ο Τούρκος είναι Τούρκος και πάντα τέτοιος θα μείνει. Εμείς είμαστε που εξευτελιζόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Tι έγινε;;;

Ανώνυμος είπε...

@ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ

Αυτόν τον κοινοτάρχη του κάτω πύργου, θέλω να του στρίψω το λαρύγγι. πολύ ανθέλληνας είναι. Θέλει να ανοίξει εδώ και τώρα ο Λιμνίτης για να κάνει τον δρόμο Πύργος - Λευκωσία σε 1 ώρα και ένα τέταρτο...μη χάσει το βούρλο. να δούμε πόσα ακίνητα έχει δικά του για να τα αξιοποιήσει εκεί στην περιοχή!

Ανώνυμος είπε...

Στον ΕΛΑΜΙΤΗ πιο πάνω, να του πω ότι είναι ένα καθήκι ξιμαρισμένος που παίζει τον έξυπνο από τα γραφεία του ΕΛΑΜ στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Ρε μαλακισμένε, ποιος είσαι εσύ να κρίνεις τους Πυργώτες που θέλουν να ζουν σαν άνθρωποι; Που ζουν απομονωμένοι τόσα χρόνια;

Να κρίνεις κυβερνήσεις ναι, αλλά τους Πυργώτες ρε ελαμοκάθηκε;

ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ είπε...

Απάντηση στον Αφροασιάτη.

Ούτε οι Αφροασιατικές χώρες δεν θα δέχονταν την τουρκική ΔΔΟ που διαλύει το κράτος τους και το διαιρεί σε δύο για να έχει ένα η Τουρκία και ναέχει εγκλωβισμένο στα νύχια της και το δεύτερο δίχως να επιτρέπει στους πρόσφυγες (Ε/κ 200,000) να επιστρέψουν στο δικό της όπου βρίσκονται οι περιουσιες τους. Είναι λύση τουρκοποίησης και οι Μαύροι της Νοτίου Αφρικής την απέρριψαν ασυζητητί ως ρατσιστική, όταν τους προσεφέρθηκε λύση ΔΔΟ, ακριβώς όπως είναι! ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ!!! Απαρχάιντ!

Το να υποστηρίζει ένας ότι είναι η πιο επανενωτική λύση ισοδυναμεί με το να υποστηρίζει απευθείας και υποδουλοτινά την πολιτική της ΄Αγκυρας και των Εγγλέζων που στάθηκαν στο πλάι των Τούρκων ως οι πρώτοι και καλύτεροι υποστηρικτές τους. Ακολούθησαν ο Γλ. Κληρίδης και το ΑΚΕΛ από το 1974...Ο Μακάριος δεν υπέγραψε καμία συμφωνία ΔΔΟ. Οι δύο κατευθυντήριες γραμμές του 1977 και 1979 ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ πουθενά τη λέξη Διζωνική ΟΥΤΕ και φέρουν υπογραφές - απλά γιατί ήσαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ και όχι συμφωνίες που κράτησε τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ Βάλτχαιμ. Και στις δύο περιπτώσεις. Η μόνη και πρώτη υπογραφή για την τουρκική απαίτηση της ΔΔΟ ήταν εκείνη του Δ. Χριστόφια στις 23 Μαίου 2008.

Αφροασιάτης είπε...

@Κερυνειώτη Πρόσφυγα

Δύο ερωτήματα:

Εσύ πιστεύεις ότι το κράτος μας δεν είναι ήδη διαιρεμένο στα δύο, με το βόρειο τμήμα τουρκοποιημένο;

Πότε απέρριψαν οι Μαύροι στη Νότιο Αφρική την ΔΔΟ;

Κατα τ' άλλα συμφωνώ ότι η ΔΔΟ είναι μια κακή λύση με ρατσιστικά στοιχεία. Είναι όμως η καλύτερη δυνατή.

Δηλαδή εσύ προτιμάς λύση δύο κρατών, χωρίς κανένα πρόσφυγα να επιστρέφει;