Πιέσεις προς Ελληνοκύπριους και Επιδιαιτησία

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009


Όπως στρώσατε, θα κοιμηθήτε!


Πήραμε αργά το βράδυ, από φίλο αναγνώστη, το αποκαλυπτικό άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" (10/9/2009). Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου παρουσιάζει άκρως ενδιαφέροντα αποσπάσματα των πρακτικών των κάτωθι συναντήσεων:


1. Του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Πάσκο με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λευκωσία Φρανκ Ούρμπαντσικ, στις 31 Ιουλίου 2009.


2. Του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, στις 16 Ιουλίου 2009.

3. Του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Ντάουνερ, στις 3 Αυγούστου 2009.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αποκαλύψεις του κ. Ιγνατίου θα συζητηθούν...




Εντολές για άσκηση επιδιαιτησία
Αποκαλύπτουμε τα πρακτικά συνάντησης Πάσκο με τον Αμερικανό πρέσβη








ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ // ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα και ο υποτακτικός της στην Κύπρο, Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία υποχώρηση μέχρι τώρα στις συνομιλίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με τα απόρρητα επίσημα πρακτικά της συνάντησης του βοηθού γενικού γραμματέα Πάσκο με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λευκωσία Φρανκ Ούρμπαντσικ, στις 31 Ιουλίου 2009, ο πρώτος ανακοινώνει στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι ο Μπαν Κι Μουν θα υπενθυμίσει στους Ελληνοκύπριους τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα του τονίζει ότι ο γενικός γραμματέας θα μεταφέρει στους (ξένους) συνομιλητές του ότι είναι σημαντικό και οι ίδιοι να υπενθυμίσουν στον κ. Χριστόφια ότι αναμένουν άμεση διευθέτηση του Κυπριακού.

Η κυνική ομολογία του κ. Πάσκο, ο οποίος ήταν ένας εκ των «κατασκευαστών» του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν από τη θέση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποδεικνύει πως είναι πραγματικοί οι φόβοι της Αθήνας και της Λευκωσίας ότι είναι σε φάση υλοποίησης το σχέδιο αποενοχοποίησης της Αγκύρας και πλήρους πια αποδέσμευσης της Τουρκίας από το Κυπριακό.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας λέει στον Αμερικανό πρέσβη ότι ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν ήταν καθόλου ουσιαστικός και δείχνει να ανησυχεί ότι θα συμβεί το ίδιο και με το δεύτερο γύρο. Είναι σημαντικό και συνάμα ανησυχητικό, ότι ο κ. Πάσκοε αναφέρει στον κ. Ούρμπαντσικ πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους και να κάνει ξεκάθαρο ότι αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα αναμένει λύση». Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εγκαλεί τη βρετανική Κυβέρνηση(!), επειδή όπως αναφέρει «δεν πράττει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της ισχυρής παρουσίας Ελληνοκυπρίων» στη Βρετανία.

«Προχωρούν μερικές φορές πολύ αργά», αναφέρει ο κ. Πάσκο στον Αμερικανό πρέσβη, τον οποίο ενημερώνει ότι «ο ΟΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις των δύο ηγετών για την αφοσίωσή τους στη διαδικασία». Ο βοηθός γενικός γραμματέας αποκαλύπτει ότι έδωσε οδηγίες στον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «να εμπλουτίσει με ιδέες την διαδικασία», αλλά να το πράξει με τρόπο που οι ηγέτες να νομίζουν πως «διατηρούν την κυριότητα των συνομιλιών», κάτι που αποκαλύπτει την πρόθεση της συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας. Ο κ. Ούρμπαντσικ αποκαλύπτει στον κ. Πάσκο ότι μετά την συνομιλία τους θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες της κυπριακής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός πρέσβης δείχνει θυμωμένος και λέει στον αξιωματούχο του ΟΗΕ: «Θα τους ρωτήσω ωμά εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή θα υποστηρίξουν μία λύση-διακανονισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ούρμπαντσικ έθεσε το ερώτημα στους ηγέτες της κυπριακής ομογένειας, οι οποίοι του απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, πως εάν η λύση δεν είναι δίκαιη και εάν βασιστεί σε παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, θα τους βρει κάθετα αντίθετους. Σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά της συνάντησης, ο Αμερικανός πρέσβης προχωρά σε κριτική εναντίον της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση της «μη βοηθητική», ενώ σημειώνει πως «η Γερμανία δεν είναι ενεργός» παράγοντας στο Κυπριακό. Όμως δίνει εύσημα στις σκανδιναβικές χώρες ότι «είναι εξαιρετικά βοηθητικές» (υπέρ της Τουρκίας), ενώ αναφέρει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιθυμούν να βοηθήσουν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. «Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συντάσσονται με τους Ελληνοκύπριους» παραπονείται ο κ. Ουρμπάνσικ.



«Ισχυρό μήνυμα στους απορριπτικούς»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στις 16 Ιουλίου 2009, στις 6 το απόγευμα, με τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με τα πρακτικά που έχω διαβάσει, ο Κύπριος πολιτικός ηγέτης επιχαίρει επειδή τα αποτελέσματα των εκλογών «έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στους απορριπτικούς». Στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση σ’ αυτούς που χαρακτηρίζει «απορριπτικούς» και συμβουλεύει τον κ. Ντάουνερ πώς να τους αντιμετωπίσει. Επίσης, χαρακτηρίζει «αλλαζόνα και φανταχτερό» τον Αλβάρο ντε Σότο, κάτι που ικανοποιεί τον κ. Ντάουνερ. Ο κ. Αναστασιάδης στηρίζει μεν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τον καρφώνει λέγοντας ότι «χρειάζεται αποτελέσματα στο θέμα των περιουσιών, της επιστροφής των προσφύγων και της αποχώρησης των στρατευμάτων».



Συζητούν πώς θα εκβιάσουν Ε/κ και Τ/κ

ΝΤΑΟΥΝΕΡ-ΤΑΛΑΤ

ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ της συνομιλίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Ντάουνερ (ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2009, ώρα 12 το μεσημέρι), ο κατοχικός ηγέτης ζητά να πληροφορηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του γενικού γραμματέα στην Κύπρο. Ο Αυστραλός μεσολαβητής αναφέρει ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και θα περιλαμβάνει διμερείς συναντήσεις, κοινή συνάντηση των δύο ηγετών και άλλες συναντήσεις, προφανώς με τους πολιτικούς ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ντάουνερ σημειώνει ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορούσε να προβεί σε θετικές δηλώσεις για τη διαδικασία των συνομιλιών, όπως έκανε πρόσφατα.

«Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στη διαδικασία», τονίζει ο κ. Ντάουνερ και προσθέτει: «Ο κ. Χριστόφιας πρέπει να διατηρήσει τη συναίνεση και στο εξής να αποφεύγει αρνητικά σχόλια που έχουν στόχο να διατηρήσει το συνασπισμό» (των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ).

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ και ο κατοχικός ηγέτης συζητούν για τα δημοψηφίσματα και τρόπους για να καταλήξουν υπέρ της λύσης. Βασικά δείχνουν να αναζητούν «μεθόδους εκβιασμού» των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ντάουνερ αναφέρει στον κ. Ταλάτ τις σκέψεις του για τα διλήμματα που πρέπει να τεθούν: «Οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν απομονωμένοι και δεν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εάν δεν ψηφίσουν ναι). Για τους Ελληνοκύπριους η επιλογή είναι λύση ή μόνιμη διχοτόμηση και το τέλος του ονείρου για την ενωμένη Κύπρο» (εάν ψηφίσουν όχι).

Πηγή: εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 10/9/2009


Την αντιγραφή επιμελήθηκε ο Μόδεστος για το Christofias-Watch

10 Σχόλια:

Unknown είπε...

Χαίρομαι που ανεβάσατε αυτό το άρθρο. Ελπίζω ότι δεν θα αποτελέσει αιτία διαξιφισμών, αλλά ευκαιρία να αντιληφθούμε επιτέλους 2 πράγματα.

1. Ο αμερικανικός παράγοντας, δεν ενδιαφέρεται για μια δίκαιη ή καν βιώσιμη λύση. Επιθυμεί απλά να "τελειώνει" το πρόβλημα. Και γι' αυτό θέλει να μοιράσει την πίτα στη μέση, να δώσει κανα-δυο Νόμπελ Ειρήνης στους ηγέτες και να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε..

Από τη στιγμή που εμείς μειώνουμε τις αντιστάσεις μας, ελαττώνουμε τις απαιτήσεις μας, υποχωρούμε και διολισθαίνουμε, η "διάμεσος", μοιραία θα είναι περισσότερο "οδυνηρή" για μας.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καταλάβει ότι ΜΟΝΑΔΙΚΗ του ασπίδα είναι ο λαός. Όσο ο κόσμος φωνάζει, διαμαρτύρεται, διαδηλώνει, νομιμοποιείται και ο ίδιος στις συνομιλίες να αντιστέκεται στις υποχωρήσεις. Θα λέει "μα και να το δεχτώ εγώ, ο λαός μου θα το απορρίψει". Γι' αυτό Πρόεδρε, σταμάτα να κατσουφιάζεις κάθε φορά που ακούεται μια φωνή ενάντια στην διάλυση τούτου του τόπου.

Περικλής είπε...

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δε θα δεχθεί επιδιαιτησία. Θέλω να πιστέυω ότι τουλάχιστον αυτό θα το τηρήσει.

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Και εγώ το ελπίζω Περικλή. Φοβάμαι όμως να μην αυτοπαγιδευτεί. Τα ξένα τσογλάνια π.χ. Ντάουνερ θέλουν πυγμή γιατί είναι ασύδωτοι. Τα εσωτερικά τσογλάνια (Αναστασιάδης) είναι προορισμένοι να μας πουλήσουν.

Αριστερός Πατριώτης είπε...

Εγώ πάλι παιδιά, δεν ελπίζω ούτε πιστεύω ότι ο Χριστόφιας θα αντισταθεί στην επιδιαιτησία.

Έχει χάσει την εμπιστοσύνη μου εδώ και πολλά χρόνια.

Το μόνο στο οποίο θα φανεί συνεπής είναι στο "είπαμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι".

Σάββας Παπάκης είπε...

Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα για προβληματισμό. Από που πήραν θάρρος για να μιλούν για επιδιαιτησία και πάλι;

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Εδώ καταντήσαμε να πανηγυρίζουμε επειδή οι Τούρκοι δέχτηκαν την εκ περιτροπής Προεδρία!

Ανώνυμος είπε...

Οι Τούρκοι είναι αχόρταγοι. Χρησιμοποιούν τους Τ/Κ σαν λαβή για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Θέλουν μια "θολη" συμφωνία με εθνικό/θρησκευτικό/γεωγραφικό διαχωρισμό στον βορρά και συνεταιρισμό στον νότο.

Το μέγα ερώτημα είναι ΠΟΙΟΣ θα τους εμποδίσει να επιβάλλουν τις αξιώσεις τους ? Ο Ψευδοταλάτ ? Ο Χριστόφκιας ? ο Κόφι Ανάν ? ο Μούν ? Ο Ομπάμα ?

Ουτε φυσικά η διχοτόμηση τους αρέσει. Γαμώ τον μπελά μου μέσα και τον γείτονα μου.

Η Ελλαδική & Κυπριακή πολιτικο-στρατιώτική ανεπάρκεια μας κατέστρεψε. Οπως φυσικά οι συναλλαγές, οι κομματικές συμφωνίες, τα ρουσφέτια, και οι μικρομαλακιές τύπου Ομονοιας-ΑΠΟΕΛ, ΕΔΟΝ, ΔΔΟ "με ότι αυτό σημαίνει" "Συνεταιρισμός από το 60", "εκ περιτροπής προεδρία","50000 εποικοι"

Ο Θεός να μας φυλάει

Λούκης Λουξ είπε...

Περιμένω ΑΚΟΜΑ απάντηση από τον Κυπρέο:

Μας είπες πως "Και γιατί να σε τρομάζει μόνο ο Αναστασιάδης και όχι και οι πολιτικοί επίγονοι της ΕΟΚΑ Β΄"

1. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ή δεν είναι "πολιτικός επίγονος της ΕΟΚΑ Β";

2. Μπορείς να μας προσδιορίσεις τους "πολιτικούς επιγόνους της ΕΟΚΑ Β";

Ευχαριστώ.

Ρήγας είπε...

Προς αλιγάτορα:

1. Το αμερικανικό καθεστώς επιθυμεί λύση στα μέτρα του. Μέσα στα μέτρα αυτά είναι και η ένταξη της Τουρκίας, ή τέλοςπάντων η απομάκρυνση του Κυπριακού ως ένα εμπόδιο.

2. Συμφωνώ. Αλλά αν ο πρόεδρος και το κόμμα του έχουν κάνει δεσμεύσεις σε ξένους, είναι αναμενόμενο να δυσανασχετούν. Το ίδιο ισχύει και με τον ΔΗΣΥ.


Το 1983, ο Τούρκος ιστορικός και δημοσιογράφος A. Gurkan, γράφει στην "Kibris Postasi" (12.20.83):

"Speaking from a purely strategic point of view we could say that for Turkey's security, a safe Cyprus is a Cyprus which would be, in its entirety, under Turkish control."

Γράφει ο Ντενκτάς στην "Milliyet" στις 7.23.85:

"Naturally Turkey has strategic interests in Cyprus. It is fortunate for Turkey that the Turkish Cypriot community exists here. Even if the Turkish Cypriot community did not exist, Turkey would not have left Cyprus to Greece."

Και πολλά πολλά άλλα -- αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει το ιστορικό μου αρχείο, πολύ ευχαρίστως να του το δώσω.


Ρήγας

Κυπρέος είπε...

Λούκη Λουξ,
Καλά κάνεις και περιμένεις γιατί απαντήσεις θα σου δώσω! Γιατί όμως τόσο άγχος για τις απαντήσεις μου; Τόσο ζωτικής σημασίας είναι για σένα; Δεν μπορείς να περιμένεις και λίγο; Αυτά που θέτεις δεν θέλω να τα απαντήσω με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Εξ άλλου έθεσες στο τραπέζι (σε άλλο post) και κάποια άλλα ζητήματα, γι’ αυτό και θέλω να δώσω πιο ολοκληρωμένη απάντηση, όμως δεν είχα τον χρόνο ... Σου πέρασε από το μυαλό αυτό το ενδεχόμενο; Δουλεύουμε κιόλας, έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις άσε που βαριέμαι να μπαίνω σ’ αυτό το μπλοκ
Κι εγώ έγραψα (αφιερώνοντας πολιτικό χρόνο) μια σειρά σχολίων προς τον Περικλή, απαντώντας ΣΕ ΟΛΑ τα ερωτήματα που μου έθεσε αλλά ακόμα να πάρω απαντήσεις ή έστω να παραθέσει τις δικές του σκέψεις.... Δεν το έκανα θέμα όμως ... Και Περικλή, τι είναι εκείνο που δεν τήρησε ο Πρόεδρος και αναφερόμενος στο ζήτημα της επιδιαιτησίας λες «Θέλω να πιστέυω ότι τουλάχιστον αυτό θα το τηρήσει», δηλαδή ότι δεν θα δεχτεί επιδιαιτησία, τη στιγμή μάλιστα που το διακηρύττει σχεδόν καθημερινώς;.

Λούκη Λουξ, τις απαντήσεις μου στα ερωτήματα σου θα τις καταθέσω στα σχόλια άλλης ανάρτησης, ίσως αυτής της εμετικής που εξισώνει τον Χριστόφια με τον Πινοσέτ, όπου και πάλι έθεσες (και δύο φορές μάλιστα) τα ερωτήματα σου). Για πες, εσύ συμφωνείς μ’ αυτά που γράφουν εκεί;