ΠΕΡΙ ΒΛΑΚΩΝ!

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Σύντροφον Γρουστόφκια, εκατάλαβεν ποιον εννοεί το Ηλιάδην;




Αναδημοσιεύουμε άρθρο του φίλου της Επιτροπής Γ. Ηλιάδη από τη σημερινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Πάντα εύστοχος ο φίλος μας.



Περί βλακών

του Γιώργου Ηλιάδη



Θα ήθελα πολύ, αλλά πάρα πολύ, να γράψω ένα τεκμηριωμένο και πλήρες κείμενο περί βλακείας, όμως, η εφημερίδα μου (και σωστά) δε θα το δημοσίευε και αν παρ’ ελπίδα το έκανε θα μας έτρεχαν και τους δύο στα δικαστήρια. Διότι, ένα τέτοιο κείμενο προϋποθέτει και παράθεση ονομάτων και πράξεις ή ενέργειες τους, που να πιστοποιούν και να τεκμηριώνουν τον βαθμό της βλακείας τους.


Ειλικρινά δεν αντέχω να παρατηρώ όλες αυτές τις δεκάδες των υψηλών αξιωματούχων της Πολιτείας να εκστομίζουν τόσες βλακείες και να μην καταλήγω στο μελαγχολικό συμπέρασμα ότι οι βλάκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους έξυπνους να φτάσουν σε ανώτερα και ανώτατα αξιώματα – όσο και αν φαίνεται απίθανο. Και ξέρετε γιατί; Διότι λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ένα σταθερό ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν σκέφτεται ομοιόμορφα – άρα είναι βλάκες – οι εκλογές προσφέρουν πάντα την απίστευτη ευκαιρία στους βλάκες να ψηφίζουν με συνέπεια έναν άλλο βλάκα, που τους εντυπωσιάζει γιατί υπόσχεται πράγματα που ένας έξυπνος δεν θα τολμούσε ποτέ να εκστομίσει. ( π.χ η αγγλικής υποβολής θέση, για λύση για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους, είναι μια βαρύγδουπη, μεγαλειώδης βλακεία, που μόνο βλάκες μπορεί να εντυπωσιάσει).


Εν πάση περιπτώσει, αυτό το θέμα των βλακών στην κοινωνία μας, με έχει αρκετές φορές απασχολήσει και βασανίσει. Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι ένας έξυπνος, αλλά τουλάχιστον ένα βλάκα μπορώ να τον ξεχωρίσω ανάμεσα στο πλήθος.


Ένας κλασικός τύπος βλάκα είναι ο…( εδώ πέφτει η λογοκρισία).


Όποτε τον βλέπω θέλω να φωνάξω «βοήθεια, βοήθεια, ένας επικίνδυνος βλάκας».


Αυτή την εποχή στην Κύπρο περνούμε μια έξαρση βλακείας, διότι πολλοί τέτοιοι ξεθάρρεψαν και άρχισαν να μιλούν, να καλούνται σε εκπομπές τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές, να δίνουν συνεντεύξεις, γενικά να έχουν…άποψη!


Όταν λέω πολλές φορές ότι ο…(πάλι η λογοκρισία) είναι η προσωποποίηση της βλακείας, με ρωτούν: «Πώς μπορείς να το αποδείξεις;»

Απλούστατα δεν μπορώ. Ρώτησα προχθές ένα φίλο μου γιατρό – ερευνητή, αν υπάρχει μέθοδος, κάτι σαν τεστ εγκυμοσύνης, που να αποφαίνεται κατηγορηματικά για την βλακεία κάποιου.


Μου απάντησε «όχι». Και αυτό το «όχι» του φίλου του γιατρού, αποτελεί το σημαντικότερο ατού τού…(άτιμη λογοκρισία) από τη μια και από την άλλη είναι πολύ σπαστικό γιατί δεν σου δίνει ποτέ την ικανοποίηση να πας να του τρίψεις στα μούτρα τα αποτελέσματα του τεστ, φωνάζοντας του: «ορίστε ρε κύριε η απόδειξη ότι είσαι βλάκας».


Βέβαια για πολλούς ο…(αχ αυτή η λογοκρισία) θεωρείται έξυπνος. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που τον θεωρούν έξυπνο είναι περισσότερο βλάκες από τον ίδιο – ή κόλακες, γι’ αυτό και σε προηγούμενο σημείωμα μου ζήτησα την ποινικοποίηση της κολακείας.


Αυτά περί βλακείας. Και σταματώ εδώ γιατί θα μου ξεφύγει κανένα όνομα και γιατί αν συνεχίσω να γράφω τα περί βλακείας πιστεύω μου, διατρέχω σοβαρό κίνδυνο αυτή μου η εμμονή όχι μόνο να εκληφθεί ως ένδειξη θράσους, αλλά και ως απόπειρα παρακωλύσεως της εξέλιξης της εποχής μας.


Και δύο γραμμές για την εξυπνάδα: Η εξυπνάδα ενός ανθρώπου αρχίζει ουσιαστικά από την ικανότητα του να μην υποτιμά* τη νοημοσύνη του άλλου.


Ο βλάκας την υποτιμά.


Και κάτι άλλο. Ένας βλάκας δεν μπορεί να κάνει τον έξυπνο, ενώ ο έξυπνος μπορεί να κάνει τον βλάκα.




* Υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου απ’ εκείνο το ανεκδιήγητο «ψηφίζουμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι»;



Υ.Γ: Κάποτε, επί Σοβιετικής Ένωσης, ένας δημοσιογράφος απεκάλεσε τον ανώτατο σοβιετικό ηγέτη βλάκα.

Συνελήφθη, του προσήφθησαν δύο κατηγορίες, μια για εξύβριση ανωτάτου άρχοντα και μια για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

29 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέρμα πια στις αυταπάτες

Ή με τον Ανάν

Ή με τους εργάτες!

Σταύρος είπε...

Ο Ανανισμός είναι βλακεία;

Περικλής είπε...

Είναι προφανές σε ποιον αναφέρεται ο Γ. Ηλιάδης.

Θα μπορούσε να μας το τεκμηριώσει;

Φυσικά και όχι. Άρα είναι ένας υβριστής που μένει εκτεθειμένος στην κρίση σας.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Φίλε Περικλή,

Η Επιτροπή σημειώνει τη διαφωνία σου με το άρθρο του Φωτεινού.

Θα σε παρακαλούσαμε να επικοινωνήσεις στο mail μας, για να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

πες μας και μας αγαπητε περικλη που δεν εκαταλαβαμεν για ποιον γραφει ο ηλιαδης. παντως μου προκαλει ερωτηματα το γεγονος οτι με τοσους επωνυμους βλακες τριγυρω εσυ καταφερες να επικεντρωθεις σε ενα μονο...ποιος ειναι και γιατι διαλεξες αυτον εσυ?

Ανώνυμος είπε...

Τέρμα πια στις αυταπάτες...
ή με τους εργάτες...
ή με την Ελισάβετ!

Ανώνυμος είπε...

Ανανοθεραπευτής:

Ρε ΒΛΑΞ Ηλιάδη αν υπήρχε και λίον chance που λαλούμε και στην καθομιλουμενη να σε πάρει στα σοβαρά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, γιατί είναι Βλακειες ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ!!!

Μήπως ότανμ ήσουν έφοιβος ή φοιτητής ήσουν ένα περιθωριοποιημένο παιδί και κατήντησες τόσο Βλάκας και Αλλαζόνας?

Ποιός σε έχρισε με το προνόμιο να βαφτίζεις βλάκες ή όχι με ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ βλακώδη τρόπο?

Όσοι είναι σε κόμματα, όποια και αν είναι αυτά, ότι και αν εκφράζουν αυτά μας λες ότι είναι βλάκες. Μήπως οραματίζεσαι καμιά Βασιλεία? Πες μας ελεύθερα το όνειρο σου

Όλως παραδόξως αυτή την έπαρση την έχουν όλοι οι ομοιδεατες σου, όλα τα περιθωριακα μυαλά δηλαδή, αλλά ΝΑ ΣΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

παρακαλειται ο ανωνυμος 10.11 να βαλει αμεσως το ηρεμηστικο του υποθετο....ηλιθιε τα νευρα που εχεις δειχνουν ξεκαθαρα ποιου του ΕΓΥΡΙΣΕ

Ανώνυμος είπε...

Εχει ενδιατρέψει ο Ηλιάδης στα περι βλακείας, η ενδοσκόπηση που έκανε στον εαυτό του θα το βοήθησε πολύ.Είναι πράγματι η κκελλέ του Αινστάιν!

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ είπε...

Και όμως έχει δίκιο...

Ειδικά στο θέμα της "λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους". Τι πελώρια λαμακία κι αυτή!

Ανώνυμος είπε...

Οι έποικοι κι ο στρατός αγνοούνται σαμπώς και δεν υπάρχουν. Μήπως ο Ταλάτ Πασάς σκέφτεται σαν Κύπριος ή σαν Τουρκότουρκος ?

Ρήγας είπε...

Πώς γίνεται ο Ευέλικτος ο Α' να ισχυρίζεται για "Λύση για τους Κυπρίους" με έποικους και με στρατό κατοχής;


Όταν σταματήσει να λειτουργεί ως καθοδηγητής του Κόμματος και να έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ΕΔΟΝόπουλα, και όταν αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κοινότητας και να αρχίσει να κοιτάζει τα συμφέροντα μας, τότε και μόνον τότε θα αρχίσουμε κι'εμείς να τον λαμβάνουμε στα σοβαρά.

Μέχρι τότε, είναι απλώς γελείος και κουραστικός. Και επειδή δεν είναι και πολύ έξυπνος (δες για παράδειγμα τα ρεζιλίκια στην Συρία), είναι και επικύνδινος.



Ρήγας

Ανώνυμος είπε...

Οχι μονο τα περι 'Λυσης απο τους κυπριους για τους Κυπριους' δοκιμαζουν την Βλακεια μας αλλα και το θεμα του Λιμνιτη. Η κωμωδια της διαδρομης του ασθενοφορου καθως καθως και οι 'συμφωνιες' για ανοιγμα του οδοφραγματος δυο μολις μερες πριν να περασουν το λεωφορεια με τους Τουρκοκυπριους για την επετειο της Τυλληριας και μαλιστα κατω απο τις απειλες των κατοικων του κατω Πυπργου οτι θα ανακοψουν την διελευση τους, αυτα τι ονομαζονται? Εξυπναδες?

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Πως από τον Τ.Παπαδόπουλο οι Κύπριοι έφτασαν σε ένα Δ.Χριστόφια, θα είναι ένα φαινόμενο ανεξήγητο στον ιστορικό του μέλλοντος.

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Πραγματικά θα ήθελα να δω έναν ΑΚΕΛικό να σχολιάζει το σπουδαίο άρθρο του Γ. Ηλιάδη.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:07

Όχι με τους Εργάτες, αλλά με τον Ανάν και με την Ελισάβετ!

Ανώνυμος είπε...

Τέρμα πια στις αυταπάτες,
Στο ΑΚΕΛ θα κάνω πλάτες.
Προοδευτικάριες μαυρομάτες
Και ακελικές γεμάτες!

Ο Ανάν μας επιστρέφει
και η Κύπρος όλη στρέφει!

Τέρμα πια και στα χαλούμια
Θέλω ακελικά χανούμια!

Αhmet_Oriwn είπε...

Ονομάν μου Άχμετ. Άχμετ Ορίων. Ιγιώ Τούρκο ακελικό!

Πρέπει δώκομεν συγχωροχάρτιν ιστό Τουρκία!

Αν διαφωνεί τζιαι κανέναν μαζίν μου, εν εθνικιστήν-σωβινιστήν-φασίσταν.

Ανώνυμος είπε...

Ahmet_Oriwn

Εγώ δεν καταλάβει. Ασσικτήρ!
Ο κάθε πρόσφυγας σπίτι του, ο κάθε ππεξεβέγκης έποικος στ ανάθεμα

Ahmet_Oriwn είπε...

Έποικο φύγει. Ακελικό έποικό όμως, 50,000 από κόμμαν Ταλάτ μείνει. Για να κάμωμεν το ΑΚΕΛ πιο δυνατόν τζιαι μόνιμον κυβέρνησιν!

Ακελικός ρατσιστοφασίστας είπε...

Εγώ συμφωνώ με το Φωτεινό και διαφωνώ με τον Ηλιάδη.

Ανώνυμος είπε...

έννα πκιάσετε που τα τρία το μιαλλύττερον και θα κρατάς σφικτά

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που το σκέφτομαι θ αήταν καλύτερο αν το άρθρο του Ηλιάδη τιτλοφορείτο "περί ηλιθίων". προφανώς ο Ηλιάδης δεν είχε υπόψη του τον Άνευ Οργίων.

Ανώνυμος είπε...

για τον Ανευ_Ορίων, ότι γράψεις είσαι μέσα. Ειναι μια στοίβη από ελαττώματα. για να φέρει τον νού του πρέπει να τον πάρεις σε ισιωτή να τον φορτώσει 3-4 σιέρκα ισοπόν και μετά να τον πάρεις σε πογιατζήν.

Ανώνυμος είπε...

τουτος ο ηλιαδης ε πολλα μεγαλος για την κυπρο σιορ.επρεπε να ηταν παγκοσμιος προεδρος με τοσο νου που κουβαλα

Ανώνυμος είπε...

ο Άνευ Ορίων διαχειρίζεται το κρατικό ιστολόγιο του, το οποίο χρηματοδοτείται από τα μαύρα ταμεία εκδοτικού συγκροτήματος των κατεχομένων

*Ιοσίλιος*

nekatomenos είπε...

Μια ερώτηση:
"Ατάκες" τάχα που τ/κ στο στυλ "Σύντροφον Γρουστόφκια, εκατάλαβεν ποιον εννοεί το Ηλιάδην;" εν αποτελούν ρατσισμό; [που γίνεται τζαι που σχολιαστές;] Μάλλον τούτος ο ρατσισμός εν σας πειράζει, αν κρίνω τζαι που το υπέροχο τζείνο άρθρο της Φανούλας Αργυρού που δημοσιεύσατε όπου ωρύετο για τουρκόγύφτους τζαι άλλα προοδευτικά.

Με την ουσία επιφυλάσσομαι να ασχοληθώ. Απαντήστε μου όμως που στέκεστε σχετικά με τον ρατσισμό.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Ταλάτ μιλά τα ελληνικά άψογα ρε νεκατωμένε;

Ψάχνεις ψύλλους στα άσιερα

nekatomenos είπε...

Μάλιστα, η πιθανότητα ούτως καλούμενοι προοδευτικοί να χρησιμοποιούν ρατσισμό στην έκφραση τους [τζαι να ανέχουνται τον ρατσισμό που συνεργάτες/ ομοϊδεάτες τους] εν "ψύλλος στα άσιερα".