Ανάλυση: από τη γενιά του 60, στη γενιά του προσωπικού βολέματος

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

"Όραμά μου και σκοπός της ζωής μου ήταν και είναι να δω τη μικρή μας πατρίδα ελεύθερη κι ευτυχισμένη" Σπύρος Κυπριανού


Όραμά μου θητεία στην Προεδρία της Βουλής, όραμά μου μια έπαυλη στη Μακεδονίτισσα, μια βόλτα με λιμουζίνα στη Μόσχα. Όραμά μου να τα παίρνω χοντρά και να ζω καλά!


Κάποτε κάποιοι ξελαρυγγίζονταν, υποστηρίζοντας και αναμασώντας ένα υπεραπλουστευμένο κλισέ: "Να φύγουν οι πολιτικοί του 60. Να φύγουν οι πολιτικοί δεινόσαυροι και να ανανεωθεί η πολιτική ζωή του τόπου".

Αλήθεια, πόσο λάθος είχαν!

Οι λεγόμενοι "πολιτικοί του 60", δηλαδή αυτοί που ξεκίνησαν να πολιτεύονται με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με αυτούς που τους διαδέχτηκαν, είχαν βιώσει τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν βιώσει τη βία της ΕΟΚΑ Β, την προδοσία της χούντας, την τουρκική εισβολή.

Η γενιά του 60, είχε ζωντανές, ολοζώντανες τις μνήμες ενός Παλληκαρίδη, ενός Μάτση και ενός Αυξεντίου. Η γενιά του 60, ήξερε που πατούσε και που πήγαινε. Το αν έγινε εισβολή και αν υπήρχε κατοχή σε αυτό τον τόπο, δεν μπορούσε κανένας να το αμφισβητήσει.

Βεβαίως, η γενιά του 60, δεν αποτελείτο από άγιους. Κάθε άλλο. Ούτε ήταν άγνωστοι στη γενιά του 60 οι πολιτικοί συμβιβασμοί, οι πολιτικές εξυπηρετήσεις, τα πολιτικά παιγνίδια.

Κάπου όμως, εκείνη η γενιά, η πολιτική γενιά του 60, τουλάχιστον στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία της (με εξαιρέσεις κάποιους κληριδικούς και ακελοκληριδικούς), δε θα τολμούσε να δει στα μάτια τις επόμενες γενιές και να τους πει ότι πρέπει να πουλήσουν πατρίδες και περιουσίες. Δε θα τολμούσε εκείνη η γενιά να συνδιαλλάσσεται με ξένους και να κάνει ύποπτες συμφωνίες και να δίνει κρυφές δεσμεύσεις.




Λάθη πολλά, συμβιβασμοί πολλοί, αλλά στην ύστατη στιγμή, στο χείλος του γκρεμού, δε θα πρότασσαν οι πολιτικοί της γενιάς εκείνης το προσωπικό τους συμφέρον, από το συμφέρον του τόπου. Δεν υπήρχαν αυστηρά προσωπικοί συμβιβασμοί, απόλυτα προσωπικά βολέματα, ΧΩΡΙΣ πολιτικούς όρους, ΧΩΡΙΣ αρχές. Αυτά βεβαίως κατά κανόνα, γιατί δειλοί και παρτάκιες, υπάρχουν πάντα, σε κάθε εποχή.








Το πως έβλεπε η γενιά του 60 τα πράγματα, φαίνεται από τη διήγηση του Μ. Τριανταφυλλίδη και από την έκδηλη συγκίνησή του. Ο Μ. Τριανταφυλλίδης υπήρξε από τους πιο αξιόλογους άνδρες που γέννησε ποτέ ο τόπος μας (ελπίζουμε να μην παραλείψει ο Φιλελεύθερος να τον συμπεριλάβει στα κυριακάτικα αφιερώματα που επιμελείται ο Χ. Χρυσάνθου).



Ακριβώς, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, άνηκαν στη γενιά του 1960. Είχαν συγκρουστεί με κατεστημένα, είχαν δική τους άποψη και ακόμη και σε συγκεκριμένες στιγμές, διαφώνησαν έντονα και με το Μακάριο, τον πολιτικό τους μέντορα. Ακόμη και όταν προέβαιναν σε συναλλαγές, προέτασσαν, όχι μόνο τη δική τους εκλογή, αλλά ζητήματα αρχών και πάνω από όλα: ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Ποτέ, μα ποτέ, δε θα παρέλειπαν να πουν ότι ο Γ. Αυξεντίου ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, ποτέ δε θα σπίλωναν τη μνήμη των ηρώων μας με ανιστόρητες αναφορές σε διζωνικές, ποτέ δε θα σκέφτονταν να αποφύγουν να καταθέσουν στεφάνι σε ένα ήρωα γιατί θα λασπώνονταν.

Ποτέ δε θα ξεπουλούσαν τα ΠΑΝΤΑ, για το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΛΕΜΑ!

Ποτέ δε θα προκαλούσαν τη δημόσια γνώμη, με λαιφστυλιστικούς εξευτελισμούς και με νεοπλουτισμούς, με λιμουζίνες και με βασιλικές σουΐτες.




"Η δική μας η γενιά, μια μικρή γενιά περαστική από τις 300 που πέρασαν από αυτό τον τόπο... Ποιοι είμαστε εμείς; Δε θα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η τελευταία γενιά του ελληνισμού στην Κύπρο" Τ. Παπαδόπουλος


Η γενιά του 60 είχε τα κακά της. Αλλά είχε ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΡΟ!

Οι διάδοχοι της γενιάς του 60 όμως....

(Συνεχίζεται)



ΡΙΜΑΧΟΣ για το christofias-watch

14 Σχόλια:

Πλαστήρας είπε...

Έχει κάποιος τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών Θεσσαλονίκης;

Ανώνυμος είπε...

Για να μπορεί όμως να επιβληθεί η Νέα Τάξη των διεθνών οικονομικών, πολιτικών, βιομηχανικών και άλλων λόμπυ, πρέπει να αλλάξει η ιστορία:

...Να γελοιοποιηθούν, να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν οι ΗΡΩΕΣ και οι ΑΓΩΝΕΣ και οι ΘΥΣΙΕΣ του λαού,

...Να αλλάξουν οι έννοιες και να χάσουν οι λέξεις την σημασία τους,

...να αποκτήσουν εκπτώσεις η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,

...Να ισοπεδωθούν τα πάντα,

και

...Να αποενοχοποιηθούν τα ΔΙΚΤΑΤΩΡΙΚΆ και τα ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΆ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

Μ'αυτόν τον τρόπο, ελέγχεται το ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Από τον Όργουελ γνωρίζουμε ότι:

"Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past."

("Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρών, ελέγχει το παρελθόν.")


Ρήγας

Διεκδικητικός είπε...

Επίτροποι, σας είχα παρεξηγήσει. Σας συγχαίρω για την σπουδαία αυτή ανάλυση, την οποία και υιοθετώ.

Ρουφιάνε Κάρογιαν, τα πούλησες όλα, εσύ και οι βοηθοί σου. Εμείς δεν αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για τις καρέκλες σας, αλλά για την προκοπή του τόπου. Πράγματι, δεν ήμασταν τέλοιοι. Πράγματι, κι εμείς επωφελούμασταν σε κάποιο βαθμό. Κι εμείς κανονίζαμε κόσμο. Αλλά αυτό που γίνεται σήμερα, είναι άνευ προηγουμένου. Εκχωρήσατε το κόμμα μας στο ΑΚΕΛ. Τους αφήνουμε να κυβερνούν αυτοί και είμαστε οι ουραγοί των εξελίξεων.

Ντροπιάσαμε το κόμμα μας. Το κόμμα του Σπύρου και του Τάσσου. Για να επωφελούνται ο Νέστορας, ο Κωνσταντίνου, ο Ευγενίου και ο Χειμωνίδης; Για να κάνει ο Μάριος τον ωραίο και τον large; Κι εσύ ρε Φώτη; Αν δεν ήταν ο Τάσσος, τι θα ήσουν στην πολιτική; Έτσι αντιμετωπίζεις αυτόν που σε ανέδειξε;

Και τα λέω αυτά, γιατί εξοργίζομαι. Ακόμη και για το θέμα του Κίτα, για την κατάσταση των φυλακών, τα ρίχνουν στους προηγούμενους, δηλαδή στον Τ. Παπαδόπουλο! Πόσο να βρίζουν τον Τάσσο, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, το κόμμα μας που κυβερνούσε πριν, κι εμείς, όχι απλώς να τους ανεχόμαστε,αλλά και να τους χειροκροτούμε; Δεν καταλαβαίνετε συναγωνιστές ότι δεν πάει άλλο; Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την αισχρή κατάσταση των καρεκλοκένταυρων και των ρουφιάνων που λυμαίνονται το ιστορικό κόμμα του Κέντρου. Να απαιτήσουμε συνέδριο και να τους στείλουμε στο σπίτι τους.

Μάριε, σαν δε ντρέπεσαι. Ήσουν καλό παιδί παλιά ή τουλάχιστον έτσι φαινόσουν. Ήσουν σεμνός και μετρημένος. Πως κατάντησες έτσι; Αισχρός στην πολιτική σου ζωή, αισχρός και στην προσωπική σου ζωή! Ουστ ρε παλιόπαιδο. Ουστ έξω από το ΔΗΚΟ!

John Charalambous είπε...

Από το ΔΗΣΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΑΚΕΛ!

Mario είπε...

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως η γεννιά του 1960 μας έφεραν εκεί που είμαστε σήμερα. Τα απανωτά τους λάθοι τα πληρώνει σήμερα ο Κυπριακός λαος. Φυσικα τονίζω πως δεν τα έκαναν σκόπιμα. Απλά δεν υπήρχε Κύπριος τότε να μπόρει να ηγηθεί ενός νέου κράτους και να τα βγάλει πέρα. Κανένας δεν είχε την πείρα σε κάτι τέτοιο. Ο Μακάριος σαν θρησκευτικός ηγέτης ? ο Τασσος και ο Κυπριανού που τα έβλεπαν όλα σαν υπόθεση δικαστηρίου επειδη ήταν δικηγόροι ? Κανένας απο αυτούς δεν ήταν πολιτικός με πείρα.

Όλα αυτα και άλλα πολλά μας αποξένωσαν απο συμμαχίες που ήταν κρίσημες ειδικά τον καιρο του ψυχρού πολέμου.

Τονίζω πάλι πως κανένας απο αυτους δεν ήταν προδότης ή λιγότερο πατριώτης. Απλά δεν είχαμε κανένα για αυτην την δουλειά.

Μάριο

ΠΑΟΛΑ είπε...

Ακόμα και στη γενιά του 60 υπήρξαν οι ενδοτικοί, οι φίλαγγλοι, οι αμφιλεγόμενοι.

Είναι αυτοί που από το βήμα της Βουλής έλεγαν ότι οι Ελλαδίτες αξιωματικοί είναι παράνομοι στην Κύπρο. Είναι αυτοί που πρωτομίλησαν στην γκαλερύ Αργώ για την ομοσπονδία.

Ένας από αυτούς ζει μέχρι σήμερα και "ανησυχεί" για την Κύπρο. Αυτός που με όρκους στο ιερό ευαγγέλιο έλεγε ότι προτιμά να αποδημήσει εις Κύριον παρά να απορριφθεί το στερνοπαίδι του, το Σχέδιο Ανάν.

Όποιος μαντέψει το όνομα του κερδίζει μια βιογραφία του από τον Κιζίλγιουρεκ.

arxiepiskopos είπε...

Η γενιά του'60!Η πιο βολεμένη γενιά!Κατέλαβαν την εξουσία και την αρμέγουν μέχρι σήμερα μέσω παιδιών,εγγονιών καιφίλων επιχειρηματιών.Και από αλληλεγγύη,άλλο πράμα!Έλεγε ο Τάσσος του 2% για τον Κυπριανού του ΔΗΚΟ πως είναι τόσο πελλός που παίρνει από το νοσοκομείο τα Αttivan με τη χιλιάδα!Ο Κήρυκας κατάσχεται από τα σημεία πώλησης!Όμως ο Τάσσος θέλει όχημα για προώθηση.Και βρίσκει το κόμμα του "πελλού",τον οποίον όμως ανήγαγε σε μεγάλο ηγέτη.Και προσπαθεί με τα λίγα κοπέλια της δουντικής Ένωσης Κέντρου να οικειοποιηθεί το κόμμα του "πελλού"και να το κληροδοτήσει στο Νικόλα,σύρνοντας του ώμου του το φυσικό διάδοχο,το Μάρκο!Σιγά να μην αφήσουν οι γνήσιοι δηκοικοί τους εισβολείς να αλώσουν το κόμμα και να το κάμουν ΕΥΡΩ.ΚΟ Β'!Γι' αυτό και το μένος κατά Μάρκου και Κάρογιαν!

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

ΠΑΟΛΑ, ο Κληρίδης υπήρξε ανέκαθεν δωσίλογος.

Βεβαίως έβρισκε πολλή στήριξη στους ακελικούς που κερνούσαν γλυκό καρυδάκι τους πραξικοπηματίες και που επί μεταπραξικοπήματος τον αποκαλούσαν Πρόεδρο.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το ότι μετά το μεταπραξικόπημα, τον αποκάλεσαν ΚΑΛΟ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ.

Επίσης, δεν συγκατατέθηκαν στο άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και στο να αποδοθούν ευθύνες. Πίεζαν το Μακάριο να δώσει κλάδο ελαίας.

Επίσης, διαχρονικά εργάζονται για να νομιμοποιήσουν τις συνέπειες του πραξικοπήματος-εισβολής, αφού εργάζονταν υπέρ της διζωνικής από το 1974, μαζί με τον Κληρίδη.

Να θυμίσω επίσης ότι πετούσαν για Λονδίνο επί μεταπραξικοπήματος, για να πείσουν το Μακάριο να μην επιστρέψει και να δεχτεί τη διζωνική.

Είναι επίσης οι συνεχιστές της πολιτικής Κληρίδη, μαζί με τον Αναστασιάδη και το υπόλοιπο ΔΗΣΑΚΕΛ.

Ο δωσιλογισμός του Κληρίδη, βρήκε άξιους συνεχιστές στο ΔΗΣΑΚΕΛ.

Αριστερός Πατριώτης είπε...

O Κάρογιαν πέρασε στη "σκοτεινή πλευρά". WELCOME TO THE DARK SIDE, KAROUFIAN!

Ανώνυμος είπε...

Χε χε.. Ρίμαχε, Use the Force !

Force vs. Karoyfian Vader

Και μην φοβάσαι τίποτε.

Μόλις πάρω βίζα για Λευκωσία, θα έρθω να πάμε να πιούμε κανένα κρασί, να φάμε κανένα σουβλάκι, κλπ.

Προτείνω μάλιστα να οργανώσουμε συνέδριο-συμπόσιο σε γνωστό υπόγειο της πρωτεύουσας. Εμένα είναι εύκολο να με αναγνωρίσετε, ωε γνωστόν εγώ οδηγώ ερπιστριοφόρο εκσκαφέα.

Ρ.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Έλα μεγάλε. Σύντομα θα σε αναμένω να βαδίσουμε κατά Αιγαίο μεριά, να φάμε και να πιούμε με το Βάσο μας. Αν δεν έφαγες μπάμιες στου Βάσου χάνεις!

Ρίμαχος

Mario είπε...

Παολα,

Η ιστορία θα δίξει καταπόσο ο Κληρίδης είχε δικαιο. Μέχρι τώρα η ιστορία έδειξε πως κάθε επόμενη πρόταση λύση και χειρότερη. Την απορρίπτουμε και οταν έρθει η επόμενη λέγαμε, τι ωραία να είχαμε την προηγούμενη.

Απο Ενωση, σε ανεξαρτησία, μετα να δώσουμε ενα μικρο κομματι στην Τουρκια, μετα Ομοσπονδια, παμε για Συνομοσπονδια, και ερχετε οχι πολυ μακρια η υπογραμμενη διχοτόμηση.

Μάριο

Ntropiasmenos DHKOikos είπε...

Επιτέλους μια ανάρτηση αφιερωμένη σε όλους εμάς, που η πολιτική του ... "δύσκολου δρόμου", του δίδυμου της ντροπής Καρογιάν - Μάρκου, μας έχει κλείσει στο σπίτι!
Ντρεπόμαστε να πάμε για καφέ στα καφενεία!!!
Ποιοι;;; Εμείς που μπαίναμε με καμάρι στα καφενεία και λέγαμε "είμαστε του ΔΗΚΟ", "είμαστε του Σπύρου", "είμαστε του Τάσσου"... και εγέμωνε το στόμα μας!!!

Μπράβο στα παιδιά της Επιτροπής, όποιοι και αν είναι... μακάρι να μη ζούσαμε σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς... μακάρι να μπορούσε ο κάθε πολίτης να πει ελεύθερα τη γνώμη του χωρίς να λοιδορείται και θα ήμουν ο πρώτος που θα σας έσφιγγα το χέρι για να σας συγχαρώ...

Συνεχίστε την καλή δουλειά!!!



"Και νεκρός ενίκα - Ζήτω το ΟΧΙ"

Τηλέμαχος είπε...

Ρε παιδιά μου ήρθε μεγάλη αναγούλα! Μόλις είδα τον ΜΑΓΑΡΙΟ τζαι τον Sir Takis Hannay στο ευχάριστο δευτεροβραδο της Ειρηνιας.