Η μοναξιά μας

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010



Κάποιος Έλληνας πολιτικός είπε κάποτε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, τη φράση «πάσχομε λίγο από μοναξιά» για να προσθέσει ευθύς, σαν επεξήγηση: «Γιατί η δική μας φυλή δεν έχει κοντινά ξαδέρφια και αδέλφια»!

Δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του, αλλά όποιος και να ’ναι, έδωσε με μια λέξη ένα από τα ουσιωδέστερα εθνικοπολιτικά μας «πλην». Για αιώνες ολόκληρους το Γένος των Ελλήνων, κυκλωμένο από Λατίνους, Φράγκους, Σάξωνες, Γότθους, Σλάβους, Μωαμεθανούς, που όταν και όσοι δεν ήταν θανάσιμοι εχθροί μας ή έστω απροκάλυπτοι αντίπαλοι μας, παρέμειναν αδιάφοροι στα δεινά μας, όταν δεν επιχαίρανε κρυφά από τις εθνικές μας περιπέτειες και συμφορές.

Καμιά ειλικρινής φιλία, καμιά αληθινή φιλική διάθεση, από πουθενά, από κανένα, παρά μονάχα κάποιες υποκριτικές συμπάθειες – σποραδικές κι αυτές – όταν και όσο τις υπαγορεύανε αλλότρια συμφέροντα. Κι αυτή ακριβώς είναι η φυλετική «μοναξιά» του Έλληνα.

Αυτή, λοιπόν, η «μοναξιά» (ή φυλετική μας «μοίρα» αν θέλετε) δεν είναι βέβαια μόνο σημερινή ή χθεσινή. Δεν εκδηλώθηκε μόνο το 1922 ή το 1974, όταν οι Τούρκοι έσφαζαν και έδιωχναν τον Ελληνισμό από τις πατρογονικές του εστίες και οι υποτιθέμενοι «αδελφοί μας» Χριστιανοί της Ευρώπης μας άφηναν εσκεμμένα αβοήθητους στο έλεος του αλλόπιστου επιδρομέα. Αυτή η «μοναξιά» υπάρχει από πολλά χρόνια. Για μερικούς ιστορικούς κρατά από την πτώση του Βυζαντίου, όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, μαζί με τον Ασιανό επιδρομέα, προετοίμασαν ωμά και μακιαβελικότατα την πτώση του, για να ησυχάσουν μια για πάντα – όπως πίστευαν – απ’ αυτήν την «ενοχλητική» ράτσα των Γραικών που αντιμάχονταν τα συμφέροντα τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Και «ησύχασαν» πράγματι για 4 αιώνες οι Ευρωπαίοι Χριστιανοί (μεγάλοι και μικροί – Ενετοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Αυστριακοί, Ρώσοι κλπ). Παίζανε μάλιστα σε βάρος υπόδουλων Ελλήνων και ένα αποτρόπαιο παιγνίδι. Με την παραπλανητική υπόσχεση ότι τάχα θα τους απελευθερώνανε, τους ξεσήκωναν κάθε τόσο εναντίον των Τούρκων, αλλά όταν έκαναν την «δουλειά» τους, άφηναν άσπλαχνα τους ξεσηκωμένους Έλληνες στο έλεος του Τούρκου – και στην σωκρατική «μοναξιά» τους.

Ώσπου οι ταλαίπωροι «Ραγιάδες», όπως κύρια ονομάζονταν, συνειδητοποίησαν μια απλή αλλά πικρότατη αλήθεια, αυτήν που τους μηνούσε και ένας επιφανής εκπρόσωπος του δυτικού πνεύματος, ο μεγάλος αμφισβητίας του βρετανικού κατεστημένου, ο ποιητής και λόρδος Μπάϋρον. Αυτός πρωτομήνυσε στους Έλληνες, με έμφαση και έξαρση, το περίφημο εκείνο:

«Απ’ τους άπιστους Φράγκους

λευτεριά μη ζητάτε!

Με δικό σας τουφέκι

και σπαθί πολεμάτε!»

Τον ίδιο καιρό συνειδητοποίησαν την ρεαλιστικότατη αυτή αλήθεια και κάποιοι Έλληνες – όπως τονίζει στα Απομνημονεύματα του ο Κολοκοτρώνης. Και ξεσηκώθηκαν. Χωρίς βοήθεια. Λίγοι και μόνοι. Και παρέμειναν μόνοι ως την στιγμή που επεκράτησαν. Και τότε, και μόνο τότε, και αφού είχαν ήδη επικρατήσει, προστρέξανε οι Μεγάλοι τάχα για να βοηθήσουν, αλλά στην πραγματικότητα «να αρπάξουν», ύστερα να τσακωθούν μεταξύ τους κατά την αρπαγή, και τελικά να μετατρέψουν την υποτιθέμενη βοήθεια σε μια ύπουλη (με ιμπεριαλιστικά κίνητρα και αυτή) σμίκρυνση του κρατιδίου που αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση του.

Μονάχοι, λοιπόν, απελευθερώθηκαν εκείνοι οι Τουρκομάχοι του ’21 και στην ίδια «μοναξιά» εξακολουθούσανε τον εθνικό βίο τους κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλά ακόμα και σήμερα, βλέπουμε την αστοργία των «Μεγάλων Συμμάχων» της Ελλάδας, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, σε «πόλεμο» όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όχι μόνο να μην προστρέχουν να την στηρίξουν, αλλά και να την χλευάζουν και να επιχαίρονται. Και χειρότερα απ’ όλους οι Γερμανοί, που είναι κυριολεκτικά καταχρεωμένοι έναντι της Ελλάδας, από την εποχή της Κατοχής.

Αυτή η μοναξιά είναι η ίδια «μοναξιά» που βιώνουμε και ’μεις στην Κύπρο. Τι και αν μας λέγουν ότι η «διεθνής κοινότητα για πρώτη φορά αντικρίζει θετικά το Κυπριακό», με τον διαλλακτικό κ. Χριστόφια.

Τι και αν μας λέγουν ότι οι «Ευρωπαίοι τώρα, με την νέα κυβέρνηση, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν»!

Τι κι αν μας λέγει ο κ. Χριστόφιας ότι ο κ. Μπράουν είναι φίλος του (από πού ως πού;) και τώρα που «φίλεψαν θα βοηθήσει στην εξεύρεση «δίκαιης» λύσης!

Εμείς είμαστε μόνοι και το ξέρουμε, το νιώθουμε, το ψηλαφούμε, το ζούμε, ότι υπάρχουμε «χωρίς αδέλφια και ξαδέλφια», παρά μόνο με «φίλους» περιστασιακούς, αβέβαιους, αμφιλεγόμενους…

Ευθύβολος

8 Σχόλια:

Mario είπε...

To kaimeno Elliniko Ethnos den exei filous kai niw8ei monaxia.

Isws auto einai to megalo mas lathos? Nomizoume pws emeis eimaste oi teleioi kai alloi panta exthroi mas ? Isws me to arthro auto exeis ontws brei tin riza twn problimatwn tou Ellinikou Ethnous.

Kairos na apoktisoume filous tote. To pio swsto einai na desoume ta simferonta mas me tous dinatous etsi ontws na exoume bohtheia !

Monoi me ena toufeki sou to ipografw tipote den 8a petixoume pote mas !

Unknown είπε...

Ωραία γραμμένο κείμενο, θερμό και φορτισμένο αν ήμουν 17 -18 χρόνων θα μπορούσε να με παρασύρει. Περιέχει κάποιες αλήθειες μόνο που είναι μισές κι αυτές και έτσι γίνονται άκυρες.

Ναι ο Μπάιρον στάθηκε πιο Έλληνας από τους Έλληνες που κατά τη διάρκεια της επανάστασης έκαναν και μερικούς εμφύλιους μεταξύ τους, "τιμώντας" έτσι τη Θεά Διχόνοια και την Έριδα για άλλη μια φορά.

Αλλά ο Μπάιρον, δεν ήταν ό μόνος.

Δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι, η ευρωπαϊκή πνευματική αφρόκρεμα είδες στην Ελληνική απελευθέρωση την ελπίδα για την ανασύσταση του αληθινού Ελληνικού Έθνους, αυτού της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του πνεύματος. Βλέπεις, ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός στην Κλασική Ελλάδα βρήκε εφαλτήριο για να φρεσκάρει την Ευρώπη από τη μούχλα και τη σκοτεινιά των ιερατείων.

Μόνο που τα μάτια μας τα βγάλαμε μόνοι μας.

Μόνο που ο διαφωτισμός έμεινε δια παντός εξόριστος από τον τόπο που τον ενέπνευσε.

Μόνο που στην Ελλάδα, ο Κολοκοτρώνης μπήκε φυλακή, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε ο Κοραής θεωρήθηκε "αιρετικός" και πάει λέγοντας.

Μήπως θέλεις έναν κατάλογο λαμπρών Ελλήνων Στοχαστών, Δημιουργών, Επιστημόνων, που αναγκάστηκαν να βρουν διέξοδο στα ξένα για να υπηρετήσουν τις ιδέες τους τις Τέχνες τους και τις Επιστήμες τους;

Οι ξένοι φταίνε; Οι Γερμανοί φταίνε που έκαναν «άγαλμα» τον Σκαλκώτα που επέστρεψε στην Ελλάδα από νοσταλγία και τον πετάξανε στην τελευταία θέση;

Οι Γερμανοί ή Αμερικάνοι φταίνε που ο μεγάλος Μαέστρος Μητρόπουλος πολεμήθηκε αλύπητα από το Ελληνικό κατεστημένο;

Οι γάλλοι φταίνε που τόσοι Δάσκαλοι πραγματικοί Δάσκαλοι του Γένους –στα μέτρα της εποχής μας –όπως ο Αξελός ή ο Καστοριάδης έκαμαν καριέρες λαμπρές στη Γαλλία και όχι στην Ελλάδα από την οποία είχα εξοριστεί ή και καταδικαστεί σε θάνατο;

Το παιχνίδι το κέρδισαν οι κοτζαμπάσηδες-με τη δολοφονία του Καποδίστρια κυρίως- απόγονοι του «ήθους»τους δε, είναι αυτοί που καταλήστευσαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και την έφεραν εκεί που είναι τώρα. Στον πάτο. (ελπίζω τουλάχιστον να είναι αυτός ο πάτος και να μην έχει παρακάτω).

Δεν φταίνε όμως ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι ούτε κανείς έξω από εμάς τους ίδιους.

Με μια εμμονή στο κεφάλι, πως τάχα είμεθα ο λαός ο περιούσιος που φώτισε τον κόσμο, θεωρήσαμε πως όλοι οι άλλοι είναι οι κουτόφραγκοι και δουλέψαμε κανονικά τους πάντες και πάνω από όλα τον εαυτό μας. Καιρός του σπέρνειν καιρός και του θερίζειν.

Και αν για άλλη μια φορά κοιτάξουμε οπουδήποτε αλλού εκτός από τον καθρέφτη μας, θα είμαστε χα-μέ-νοι.

Φίλους είχαμε. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε φίλους.

Όταν όμως κοροϊδεύεις επίμονα, ναι αυτοί σου γυρνάνε την πλάτη.

Θέλεις να απαριθμήσω τα σκάνδαλα;

Τις κακοδιαχειρίσεις των Κοινοτικών κονδυλίων;

Τις βίλες στη Μύκονο τα σκάφη και τις "μερσεντές" που προέκυψαν στα καλά καθούμενα σε μια σειρά από ανθρώπους -πολλούς δυστυχώς.

Την κουλτούρα του χαβαλέ "είμαι Έλληνας και έτσι γουστάρω" που έγινε κυρίαρχη “ιδεολογία";

Ή δεν τα ξέρεις αυτά;

Ή φταίνε οι...εχθροί μας για αυτά;

Μιλάω με την συνείδηση μου ήσυχη γιατί έτυχε να είμαι από αυτούς που φωνάζουν επώνυμα για όλα αυτά πάνω από δεκαπέντε ή και είκοσι χρόνια. Από το 1985 συγκεκριμένα , από τότε που άρχισαν να μας πνίγουν τα ουίσκια των "νέων τζακιών".

Δεν υπάρχει καμία μοναξιά φοβάμαι.

Υπάρχει η δική μας αδυναμία να μάθουμε να ζούμε με κανόνες με τους Άλλους.

Κανόνες που δεν περιέχουν εξυπνάδες.

Και όλα αυτά κυρίως γιατί πάνω από όλα στην Ελλάδα την ίδια εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τη σύσταση του κράτους η Ελληνική Παιδεία-που αν μη τι άλλο θα είχε διαμορφώσει μια Κοινωνία με πραγματικές αντιστάσεις –ηθικές.

Αρκετά με τον ναρκισσισμό αγαπητέ, αυτός μας οδήγησε ως εδώ.

Mario είπε...

Ena megalo mbravo ston politispittas gia to wraio sxolio tou pou ta leei ola. Xana sigxaritiria.

Unknown είπε...

Μάριε ευχαριστώ. Δυστυχώς καταντήσαμε λαός χειροκροτητών, δεξιών κι αριστερών, και όπου δούμε κριτική ματιά και ορθολογισμό τον βαφτίζουμε αμέσως ως ανθελληνικό και προδοτικό χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να κατανοήσουμε πως πίσω από την κριτική και τη λογική υπάρχει οδύνη για τα χάλια μας. Αποτέλεσμα άλλη μια δολοφονία, αυτή της Διαλεκτικής που επίσης κατά τα λοιπά στην Ελλάδα γεννήθηκε. Για να μη μιλήσω για την Κύπρο που έδωσε κάποτε τους Στωικούς. Άσε καλύτερα.

Unknown είπε...

PROS POLI PITA

Ωραία γραμμένη ανάρτηση, θερμή και φορτισμένη. Αν ήμουν εντολοδοχος και 'εχω να παιρνει' θα μπορούσε να με παρασύρεις. Περιέχει κάποιες αλήθειες μόνο που είναι μισές κι αυτές και έτσι γίνονται άκυρες.

1)όλοι αυτοί που αναφέρεις που δεν κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην Ελλάδα κάτι σαν τα μυαλά τα δικά σας που εργάζονταν για τα συμφέροντα των ξένων με πρόσχημα του προοδευτισμό τους είχαν αναγκάσει να μεταναστεύσουν. Το ίδιο ρε Πολακι θέλετε να κάνετε και στης τελευταίες αχτίνες όποιου Ελληνισμού έχει παραμήνει σε Ελλάδα και Κύπρο και δεν θα ησυχάσετε αν δεν μας αφανίσετε. Όταν μιλάω για Ελληνισμό για παράδειγμα έχω τον Θεοδωρακι(και όχι την φιλενάδα σας την Μιτσοτάκενα) που μέχρι και αυτόν τον βγάλατε προδότη και τον βσφτίσατε γερασμένο παληκάρι και εθνικιστή γιατί πολύ απλά αγαπάει και φοβάτε για τον Ελληνισμό. Ναι Πολάκι οι δικοί σας πρόγονοι έχουν φέρει τον Ελληνισμό στο σημείο αυτό και το τραναταχτό παράδειγμα του Μίκη σας έχει ξεγυμνώσει.

2)Πολάκι με την εκσυγχρονιστική μάσκα και το μαχαίρι στο ζωνάρι,προοδευτικέ προωθητή των ξένων συμφερόντων , αρκετά με τον ναρκισσισμό αγαπητέ, αυτός μας οδήγησε ως εδώ.
Απλά κράτα μια πισινή γιατί την κατάντια της Ελλάδας σε πάω στοίχημα θα την ξεπεράσουμε κατα πολύ και, βλέπεις, επειδή μας καταντήσατε λαό χωρίς ταυτότητα δεν θα έχουμε ούτε σωτηρία ούτε επιστροφή σε αντίθεση με τους Ελλαδίτες που΄τόσες φορές πολεμήθηκαν των 20αιώνα με τόσους πολέμους και τόσες καταστροφές που τους ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ να πολεμήσουν σε δικούς τους πολέμους. Ακόμη και ο εμφύλιος ας είναι καλά η δημοκρατική Αγγλία αυτή τον προκάλεσε. Επανέρχομαι και σου επαναλαμβάνω, μην φτύνεις εκεί που γλύφεις, γιατί η Κύπρος προς διάψευση σου θα αποδήξει πως ο πάτος της Ελλάδας δεν είναι ο απόλυτος πάτος. Υπομονή καλοπροαίρετο αγοράκι.


και κάτι τελευταίο υπάρχει η δική μας αδυναμία να μάθουμε να ζούμε με κανόνες με τους τους εαυτούς μας και το ποίοι είμαστε.Κανόνες που δεν περιέχουν εξυπνάδες. Όταν μισάς τον εαυτό σου τότε δεν μπορείς να αγαπήσεις τους ΆΛΛΟΥΣ και ούτε να ζήσεις μαζί του. Είστε υποκινητές μελλοντικών εθνοτικών πολέμων και σας χρεώνουμε την ευθύνη απο τώρα διότι μετά σαν άλλεσ Κασσάνδρες όταν θα λέμε πως σας προειδοποιήσαμε τότε θα απαντάτε όπως και τώρα. Φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς

Και όλα αυτά κυρίως γιατί πάνω από όλα ο Ελληνισμός ο ίδιος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τη εκκόλαψη των πάντα διαχρονικών ψεύτο προοδευτικών η Ελληνική Παιδεία-που αν μη τι άλλο θα είχε διαμορφώσει μια Κοινωνία με πραγματικές αντιστάσεις –ηθικές

arxiepiskopos είπε...

POLITISPITTAS,θερμά συγχαρητήρια!Είναι ευτύχημα που στην υπέροχη ανάρτησή σου ανέλαβε να "απαντήσει"ο θεωρητικός του Blog της διχοτομικής κομπανίας ΑΙΑΝΤΑΣ.Η αβυσσαλέα διαφορά επιπέδου δείχνει τη φτώχεια των νευρωτικών που πάσχουν από ανίατη μανία καταδίωξης.Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

arxiepiskopos είπε...

ΕΥΘΥΒΟΛΕ, "...και παρέμειναν μόνοι ως τη στιγμή που επεκράτησαν". Για όνομα του Θεού!Η λέξη "Ναβαρίνο" δε σου λέει τίποτα;

Χρίστος Χριστου είπε...

Ο υπερμαχος του ελλινισμού Αίαντας έγραψε πιο πάνο:
1. παραμήνει
2. Θεοδωρακι
3. φοβάτε
4. αποδήξει

Κατα τα άλλα ιμε εγο ο ανορθογραφος