Η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ξεχάστε την Ιστορία που ξέρατε! Την ιστορία την γράφω εγώ όπως γουστάρω!

Φέτος που η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα 50χρονά της ας θυμηθούμε τις σημαδιακές ημερομηνίες που σημάδεψαν την Ιστορία της:

1960
Ιδρύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Τη θεμελίωσαν με το αίμα τους τα παλικάρια της ΕΟΚΑ, που έγραψαν την πιο ένδοξη σελίδα της κυπριακής ιστορίας και με τη θυσία τους κέρδισαν την αθανασία.

1964
Οι Τούρκοι οργανώνουν την ανταρσία. Εγκαταλείπουν το κράτος, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να εγκαθιδρύσουν δικό τους κράτους. Τα Η.Ε. αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Μακαρίου ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διασώζεται, χάρη στη διεθνή προσωπικότητα και παγκόσμια εκτίμηση προς το Εθνάρχη Μακάριο, σύμβολο της ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Σημαντική η συμβολή των αδεσμεύτων χωρών, που ακόμα κάποιοι δεν τους χωνεύουν.

1974
Η χούντα οργανώσει το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου και δίνει το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να εφαρμόσει τα σχέδιά της για δημιουργία κράτους στην Κύπρο. Το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής έχουν αλλάξει την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2004
Η διεθνής συνωμοσία οργανώνει την πιο πρόσφατη απόπειρα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας δυο κρατών με το σχέδιο Ανάν. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με το ιστορικό διάγγελμά του και το 76% του λαού με τη ψήφο τους διασώζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Ιστοριομνήμων για το Christofias-watch