Το πραξικόπημα το έκαμε η χούντα και όχι η «ούτω καλούμενη» μητέρα πατρίδα

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

"Grou-sto-fkian, Grou-sto-fkian!"


Η απαράδεκτη δήλωση του προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον δέχτηκε την καταιγιστική κριτική όλων, όσοι δεν βρίσκονται υπό την επήρεια του ακελικού χασίς ή δεν έχουν υποστεί την πολιτική υπογλυκαιμία του ανανικού ΝΑΙ. ‘Εχουν δίκαιο. Πράγματι η δήλωση του προέδρου Χριστόφια είναι εντελώς απαράδεκτη στο περιεχόμενο της και ασυνάρτητη στην πολιτική της προέκταση.

Εγώ θα σταθώ σε μερικά σημεία της δήλωσης του Χριστόφια, που παρέμειναν λίγο στο περιθώριο και δεν σχολιάστηκαν επαρκώς. Το πιο απαράδεκτο σημείο είναι η ταύτιση της χούντας με τη μητέρα Ελλάδα, και η περιγραφή του Δημήτρη Χριστόφια για την Ελλάδα. Την αποκάλεσε «ούτω καλούμενη μητέρα πατρίδα». Αυτή είναι η μεγαλύτερη ύβρις και για την Ελλάδα και για την Ιστορία και για τον Ελληνισμό της Κύπρου και για τον κάθε ‘Ελληνα της Κύπρου, που νιώθει την Ελλάδα μητέρα πατρίδα του.

Η Ελλάδα είναι η μητέρα πατρίδα μας, γιατί από κει ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας πριν χιλιάδες χρόνια, για να έρθουν και να κατοικήσουν στην Κύπρο και να δημιουργήσουν τον ελληνικό πολιτισμό που για χιλιάδες χρόνια αποτελεί τη ταυτότητα και τη συνείδηση του Ελληνισμού της Κύπρου. Είναι αυτή η εθνική συνείδηση που διατήρησε τον Ελληνισμό της Κύπρου για χιλιάδες χρόνια. Είναι ή ίδια συνείδηση, πως η Ελλάδα είναι η μητέρα πατρίδας μας, που τρέφει τα όνειρά μας και κάνει το είναι μας να ανασκιρτά και να ταυτίζεται με το ιδεώδες της ελευθερίας, ιδεώδες κατ’ εξοχή ελληνικό. Είναι αυτή η εθνική συνείδηση, που έκαμε τα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ να γίνουν ήρωες αθάνατοι, να πολεμούν άοπλοι τον κατακτητή με το όραμα της ελευθερίας και της ένωσης με την μητέρα πατρίδα, να ανεβαίνουν το ικρίωμα της αγχόνης με το χαμόγελο στα χείλη.

Όσοι δεν έζησαν και δεν ένιωσαν το συγκλονισμό της ψυχής, ακολουθώντας νοερά τα χνάρια της πορείας του Παλληκαρίδη, του Μάτση του Αυξεντίου και όλων, όσοι γεύτηκαν «το κρασί των αθανάτων», δεν μπορούν να νιώσουν και το συναίσθημα της ταύτισης με την μητέρα Ελλάδα, ακόμα και όταν είναι «ξιπετσισμένος κουρκουτάς», ακόμα και όταν «δεν έσιει να φάμε». Για μας η Ελλάδα είναι μητέρα πατρίδα. Γιαυτούς είναι «ούτω καλούμενη μητέρα πατρίδα».

Για όσους η Ελλάδα είναι «ούτω καλούμενη μητέρα πατρίδα» μπορούν εύκολα να την συγχύζουν με τη χούντα που καταδυνάστευσε και κατέστρεψε την Ελλάδα και την Κύπρο. Η χούντα δεν είχε καμιά σχέση με την μητέρα Ελλάδα, ούτε με την Ιστορία της, ούτε με τη συνείδησή της. Εμείς δεν την νιώσαμε ποτέ ως εκπρόσωπο της μητέρας Ελλάδας, ούτε ως μητέρα, ούτε ως μητριά. Την νιώθαμε και την νιώθουμε πάντα ως το ελληνόφωνο όργανο των ξένων δυνάμεων, που συνωμότησαν να καταστρέψουν την Ελλάδα και να παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία. Και όταν η χούντα εκπλήρωσε το ρόλο της, την εξαπέστειλαν.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να ήθελε να κατηγορήσει τη χούντα για το πραξικόπημα που οργάνωσε και που αποτελούσε επέμβαση στην Κυπριακή Δημοκρατία. ‘Επρεπε όμως να τονίσει ότι αυτή την εισβολή, που ήταν το πραξικόπημα, δεν την διενήργησε η μητέρα πατρίδα, ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η ξενοκίνητη χούντα, που την δημιούργησαν ελληνόφωνοι προδότες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των υπερατλαντικών πατρώνων τους και που έδωσε το πρόσχ ωημα στην Τουρκίαν να κάμει την επί χρόνια σχεδιαζόμενη εισβολή της.

Η μητέρα Ελλάδα και ο λαός της Ελλάδας ποτέ δεν έκαμαν εισβολή, επέμβαση ή πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο ελληνικός λαός στάθηκε πάντα συμπαραστάτης και συμπαρατάχθηκε με τον κυπριακό ελληνισμό, ακόμα και όταν στελέχη της εκλεγμένης ηγεσίας του ταυτίστηκαν με τους εχθρούς της Κύπρου, όπως συνέβηκε με την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η μητέρα πατρίδα μας εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Και θα είναι η μητέρα πατρίδα μας στο διηνεκές, όσο θα υπάρχει Ελληνισμός. Μπορεί στα πέντε χρόνια της εξουσίας του, ο Δημήτρης Χριστόφιας να την αποκαλεί «ούτω καλούμενη μητέρα πατρίδα». Αλλά ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε την Ιστορία, ούτε την ελληνική μας συνείδηση. ‘Αλλωστε κακή μπόρα είναι και θα περάσει.

Για τούτο πάντα θα μιλούμε για απελευθέρωση και όχι για «επανένωση», θα μιλούμε για τερματισμό της κατοχής και όχι απλώς για «λύση», θα λέμε το παράνομο κράτος κατοχικό καθεστώς και όχι «άλλη πλευρά». Και θα μιλούμε για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που την δημιούργησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και όχι οι «κοινοί αγώνες» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ηρόδοτος για το Christofias-watch