ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ!

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010


Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου, της αγαπημένης μας φοιτητικής παράταξης, του Μετώπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι κρίμα μία τόσο σοβαρή και ποιοτική παράταξη, που θέτει πρότυπα δημοκρατίας και αγωνιστικότητας για το αντιομοσπονδιακό φοιτητικό κίνημα να δέχεται ένα τέτοιο πόλεμο από το ΕΛΑΜ.

Το ΕΛΑΜ είχε δείξει να παίρνει αποστάσεις από την ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ, όταν καταδίκασε την πολιτική δίωξη του Ξενή Ξενοφώντος. Τώρα δυστυχώς, πολεμά το ΜΕΤΩΠΟ Η.Β., όπως το πολεμά η ΕΔΟΝ.

Προφανής ο στόχος: να ταυτιστεί το ΜΕΤΩΠΟ Η.Β. με τον εθνικισμό, ιδεολογία ξένη προς τα παιδιά του Μετώπου, τα οποία, με βαθιά πίστη στις ελληνικές τους ρίζες, αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιοσύνη, για μια Κύπρο χωρίς φυλετικές ζώνες και φυλετική υπεροχή.


Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο μόλις καιρό, ανεπιτυχώς προσπάθησε η ΕΔΟΝ να ταυτίσει το ΜΕΤΩΠΟ Η.Β. με τη Χρυσή Αυγή, για να εισπράξει τη χλεύη των φοιτητών για την άθλια προβοκάτσια της.

Σήμερα, κάτι τέτοιο προσπαθεί το ΕΛΑΜ. Τυχαίο;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετεροπροσδιορισμός και κατάχρηση του ονόματος του ΜΕΤΩΠΟΥ από το ΕΛΑΜ

Λονδίνο, 05 Οκτωβρίου 2010


Με έκπληξη παρατηρήσαμε, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ότι επίκειται σύσταση φοιτητικής παράταξης στην Αθήνα με το όνομα «Φ.Κ.Κ. Μέτωπο Αθήνας». Όπως συνάγεται από τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, η νεοσύστατη αυτή παράταξη αποτελεί φοιτητικό παρακλάδι του κυπριακού πολιτικού κόμματος ΕΛΑΜ, το οποίο συνδέεται με την «Χρυσή Αυγή».

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ή και μελλοντικού ετεροπροσδιορισμού του ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου με το νεοφανές «Φ.Κ.Κ. Μέτωπο Αθήνας», ξεκαθαρίζουμε ότι ουδεμία οργανωτική, ιδεολογική ή οποιουδήποτε είδους άλλη σχέση, διασύνδεση, συγγένεια ή εξάρτηση έχουμε με την εν λόγω οργάνωση ή τη μητρική της. Η χρήση από το κόμμα «ΕΛΑΜ» και το φοιτητικό παρακλάδι του της λέξης «Μέτωπο» δεν έχει να κάνει με εμάς, καθώς το υπερκομματικό και αυτόνομο ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. έχει ιδρυθεί το 2006, πολύ πριν, τόσο από το ΕΛΑΜ, όσο και από οποιοδήποτε άλλο παρακλάδι του. Αντιθέτως, διαβλέπουμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποκόμισης ωφελημάτων, αφού ως γνωστό η μόνη φοιτητική παράταξη Κυπρίων την τελευταία μισή δεκαετία με αυτή την επωνυμία είναι το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β., το οποίο έχει να επιδείξει πολυσχιδή και συστηματική δημόσια δραστηριότητα, συνεχή θετική προβολή από το σύνολο των ΜΜΕ, και σταθερή λαϊκή, δημοκρατική παρουσία στον φοιτητικό σύλλογο της ΕΦΕΚ Η.Β. τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. πορεύεται και πολιτεύεται με βάση ξεκάθαρες πολιτικές και ιδεολογικές αρχές και αξίες, όπως αυτές εκφράζονται διαχρονικά από το Καταστατικό, τις Θέσεις και τα επίσημα Δελτία Τύπου του. Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. αντιτάσσεται σθεναρά στην υποχωρητική πολιτική των κυπριακών κυβερνήσεων στο Κυπριακό, διαφωνεί σφόδρα με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και απαιτεί επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη και ουσιώδη δραστηριότητα, όπως η ακύρωση κτηματομεσιτικών εκθέσεων στην Βρετανία, όπου ξεπουλιόνταν περιουσίες προσφύγων, μέχρι και απευθείας σύγκρουση με τον τέως πολιτικό αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την Εθνική Φρουρά και τα Σώματα Ασφαλείας της ως την ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των προγόνων του. Αντιστέκεται στον αφελληνισμό της παιδείας, στον κρατικό ρατσισμό κατά της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας του νησιού και στην αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της ελληνοκυπριακής κοινωνίας μέσω της αθρόας εισροής και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών. Για όλα τα πιο πάνω, βέβαια, το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. θεωρεί ως πυλώνες του αγώνα του την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Αυτονομία, αξίες βγαλμένες από τα σπλάχνα του Ελληνισμού, αξίες οι οποίες ενέπνευσαν τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού-ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, των προασπιστών της νομιμότητας το 1963-64, και των προδομένων από την Χούντα παλληκαριών που θυσιάστηκαν αντιστεκόμενοι στον Αττίλα.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. απορρίπτει ξενόφερτες, απολυταρχικές και ολοκληρωτικές ιδεολογίες, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ νοθεύουν τον σημερινό δίκαιο αντικατοχικό αγώνα μας και μολύνουν την εθνική μας ταυτότητα ως Ελλήνων Κυπρίων. Επιπλέον, οι Μετωπίτες δεν ντρέπονται για την αυτόνομη ιδεολογία, τις δημοκρατικές αρχές και την ελληνική ψυχή τους, και γι' αυτό όλες μας οι δραστηριότητες, πράξεις και τοποθετήσεις γίνονται επωνύμως και δημόσια, με τα πρόσωπα μας να ατενίζουν τον Ήλιο κατάματα.

Δεν νομίζουμε πως το ΕΛΑΜ θέλει με αυτή του την πράξη να λειτουργήσει ως προβοκάτορας και να δώσει συνειδητά τροφή για λάσπη, προπαγάνδα και ετεροπροσδιορισμό στην κυβέρνηση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και την φιλοδιζωνική αντιπολίτευση ΔΗΣΥ, οι οποίες έχουν ως διαχρονικό στόχο και εχθρό τους το σύνολο του αντικατοχικού κινήματος. Συνεπώς, και αφού δεν τίθεται θέμα ιδεολογικής ή άλλης σύμπλευσης, ζητούμε από το ΕΛΑΜ να άρει την παρεξήγηση και να ακυρώσει την χρήση και κατάχρηση του ονόματος του Κινήματός μας, από το φοιτητικό παρακλάδι του στην Αθήνα. Καθώς η ίδια η ηγεσία του προφανώς δεν έχει τις ίδιες ιδεολογικές αρχές με εμάς, θεωρούμε ότι θα ήταν και προς το δικό του συμφέρον να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, με την επιλογή ενός άλλου ονόματος, το οποίο δεν θα προκαλεί σύγχυση στους πολλούς φίλους και υποστηρικτές του ΜΕΤΩΠΟΥ Κ.Φ.Η.Β. σε Κύπρο, Ελλάδα και Διασπορά, αλλά κυρίως δεν θα πλήττει καίρια το αντικατοχικό, αντιομοσπονδιακό κίνημα.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

press@metopo.org.uk
www.metopo.org.uk

Επιμέλεια: Αγησιστράτη-Δορκώνας για το christofias-watch