Η Επιτροπή αναδημοσιεύει τη συνέντευξη του Ζαχαρία Κουλία στη Σημερινή, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Δυστυχώς, σε ώτα μη ακουόντων ηγετίσκων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ,
6/12/2009
Πυρ και μανία με το ΑΚΕΛ εμφανίζεται, σε συνέντευξή του στη «Σ», ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και το κατηγορεί για άγαρμπη παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματός του.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας υποστηρίζει πως το ΑΚΕΛ παρεμβαίνει στα εσωτερικά του ΔΗΚΟ, με στόχο να του προκαλέσει ύψιστα πρόβλημα, μέχρι και αυτή τη διάλυσή του. Μάλιστα, λέει ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ενεργεί ως να είναι επιστάτης του ΔΗΚΟ, κατά την έκφρασή του, και υπογραμμίζει πως υπάρχει ευθύνη, από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ έως το τελευταίο στέλεχος, να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματος. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Ζαχαρίας Κουλίας τον κατηγορεί για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και λέγει χαρακτηριστικά πως «τελικά, αποδείχθηκε ότι ναυαρχίδα του ήταν οι κατά συρροήν υποχωρήσεις». Σε σχέση με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο κόμμα του, ο κ. Κουλίας χαρακτηρίζει ως παραφωνίες τους Μάρκο Κυπριανού και Άκη Κλεάνθους, παραπέμποντας σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί επί του ενδεχομένου διαγραφών στο ΔΗΚΟ, υπογραμμίζει ότι, αν κάποιοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, στην ουσία, θα πλήξουν το ίδιο το κόμμα και την ενότητά του.
Κύριε Κουλία, το ΔΗΚΟ βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από τη ρήξη και τη διάσπαση. Πώς έφτασαν τα πράγματα ώς εδώ;
Το όλο σκηνικό ξεκίνησε με μιαν απόφαση του Εκτελεστικού, την οποία, ως γνωστόν, οκτώ μέλη δεν προέκριναν. Η θέση η δική μου ήταν ότι, αφού από τον πρόεδρο έως τους αξιωματούχους και τους βουλευτές του κόμματος εκφραζόταν ένας ενιαίος λόγος στα ΜΜΕ για το εθνικό θέμα, δεν υπήρχε πρόβλημα.Ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει πού είναι το ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα προέκυψε από τον τρόπο που αντιδρούσε το ΑΚΕΛ, το οποίο, ενώ μας έβριζε, ουσιαστικά, κατηγορώντας μας ότι δεν θέλουμε λύση του Κυπριακού και ότι είμαστε φονταμενταλιστές, μας εξώθησε, με τις αντιδράσεις του, να λάβουμε μιαν απόφαση για τον ενιαίο λόγο. Προσωπικά, πιστεύω ότι η απόφαση είναι λάθος και ουδόλως εξυπηρετεί οποιονδήποτε.
Ποια κίνητρα και στόχοι θεωρείτε ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την απόφαση;
Αυτό που θέλω να δηλώσω με έμφαση είναι ότι, ενώ ως Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίξαμε τον Δ. Χριστόφια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ, εξ αντιθέτου, επιχειρεί μιαν άγαρμπη, ωστόσο καθαρή, παρέμβαση στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ. Κατά τη γνώμη μου, η παρέμβαση αυτή έχει στόχο να προκαλέσει ύψιστα προβλήματα στο ΔΗΚΟ, ή ακόμη και τη διάλυση του κόμματος. Να σας υπενθυμίσω το εξής: Όπως ξέρετε, το Εκτελεστικό του ΔΗΚΟ συνήλθε τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, ωστόσο, βγήκε η Χαραυγή με πρωτοσέλιδο άρθρο, που έλεγε ότι έδειξαν την πόρτα στον αντιπρόεδρο. Γίνεται η συνεδρία του Ε.Γ., όπου ελήφθη η απόφαση για τον ενιαίο λόγο, και την Τρίτη, επανέρχεται πάλι με πρωτοσέλιδο άρθρο η Χαραυγή, που έλεγε «τους έδειξε την πόρτα». Και την Τετάρτη, ο κ. Άντρος Κυπριανού βγήκε με δηλώσεις, με τις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσε την εφαρμογή της απόφασης, ως να ήταν ο επιστάτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Κάτι που παρατηρείται και σήμερα. Το ίδιο εμφανίζεται και στις τρεις εφημερίδες, Αλήθεια, Πολίτη, Χαραυγή, που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις αντιδράσεις του ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα, με πρωτοσέλιδα άρθρα, σύνταξη κατηγορητηρίων κ.ο.κ.
Δεν είμαστε στρατιωτάκια
Σας έχει υποδειχθεί επισήμως από τα συντεταγμένα όργανα του κόμματος ότι έχετε απειθήσει στις θεσμισμένες αποφάσεις και οφείλετε να συμμορφωθείτε;
Προσωπικά, μαζί μου δεν επικοινώνησε κανένας για να μου πει ότι ο λόγος μου είναι λανθασμένος, ή να τηρήσω συμμόρφωση σε οποιαδήποτε απόφαση, ή να μου υποδείξει ότι το ύφος μου δεν είναι το πρέπον. Εγώ είμαι μέλος του ΔΗΚΟ από την ίδρυσή του. Από τότε διατηρώ τον ίδιο πολιτικό λόγο, με τις ίδιες θέσεις, την ίδια επιχειρηματολογία, το ίδιο ύφος και κανένας δεν βγήκε ποτέ να μου πει ότι είμαι λάθος και πρέπει να αλλάξω. Και εξήγησα στο Ε.Γ. ότι σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως το ΔΗΚΟ, δεν είμαστε στρατιωτάκια. Άλλωστε, πάντοτε στο χώρο της παράταξής μας υπήρχε ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα των απόψεων.
Το ζυμωτήρι της δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν, ωστόσο, θεσμοθετημένες τάσεις, όπως και σε κανένα κόμμα άλλωστε. Και εδώ πρόκειται, απλώς, για διαφορετικές απόψεις ορισμένων στελεχών…Κοιτάξτε… Ο χώρος του ΔΗΚΟ ήταν ανέκαθεν δύσκολος. Είναι σύνθετος πολιτικά και ιδεολογικά, με αρκετούς κεντρώους, κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς κ.λπ. Εγώ θα τον αποκαλούσα το ζυμωτήρι της δημοκρατίας. Πάντοτε υπήρχε η ελευθερία του λόγου και οι ιστορικοί ηγέτες του κόμματος ουδέποτε διανοήθηκαν να επιπλήξουν οποιονδήποτε, επειδή το ύφος του δεν ήταν καλό. Και παρά τις όποιες διαφορές στην ένταση και στο ύφος, το ΔΗΚΟ είχε πάντα ένα ιερό ευαγγέλιο στη διαχρονική του πορεία στην πολιτική μας ζωή: Τις ξεκάθαρες θέσεις στο κυπριακό πρόβλημα. Είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που επιχειρούνται τέτοιου είδους διαδικασίες στο χώρο του Δημοκρατικού Κόμματος. Και είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό συμβαίνει, επειδή σε κάποιους κακοφάνηκε η στάση μας στο εθνικό θέμα.
Θεωρείτε, δηλαδή, ότι κάποιοι στην Κυβέρνηση επιχειρούν να εξουδετερωθεί ο πολιτικός λόγος του ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα;
Φρονώ ότι στόχος είναι η φίμωση των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ή ακόμα και η διάλυση του ΔΗΚΟ, ώστε να έχουν την ευχέρεια, αυτοί που επεξεργάζονται σήμερα ορισμένα απαράδεκτα σχέδια, να τα επιβάλουν χωρίς αντίσταση. Γιατί πάντα το ΔΗΚΟ ήταν το κύριο ανάχωμα σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις και ο κυματοθραύστης των απαράδεκτων λύσεων.
Ωστόσο, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του κόμματος, αλλά και η πλειοψηφία των μελών των συλλογικών οργάνων, αν κρίνουμε από τα όσα γίνονται, φαίνεται να εφελκύονται τόσο πρόθυμα από τις παρεμβάσεις που καταγγέλλετε;
Όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε ένας κεντρώος χώρος και ως εκ τούτου ένας χώρος σύνθετος και ευάλωτος. Θα έλεγα ότι και ο πρόεδρος και τα στελέχη, όταν πήραν την απόφαση, τελούσαν κάτω από την αφόρητη πίεση των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των τριών προαναφερόμενων εφημερίδων, που συνέτασσαν καθημερινά κατηγορητήρια.
Μόνον υπό την πίεση των ΜΜΕ ή και άλλων δυνάμεων;Ήδη έχω δηλώσει ευθαρσώς ότι ο δράστης και κύριος ηθικός αυτουργός αυτής της χονδροειδέστατης παρέμβασης είναι το ΑΚΕΛ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου. Και θα έλεγα ότι είναι μέγα λάθος να περιπλέκεται ένα ολόκληρο κόμμα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχει ευθύνη, από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ έως το τελευταίο στέλεχος, να διαφυλάξουμε, σε τούτες τις δυσχερείς ώρες, την ενότητα του κόμματος, διότι τα δύσκολα έπονται.
Ο Μάρκος και ο Άκης
Αν υπάρξουν διαγραφές, πράγμα πολύ πιθανό, με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, πώς θα αντιδράσετε;
Διαγραφές δεν γίνονται σ’ ένα χώρο δημοκρατικό, που λειτουργεί με βάση δημοκρατικές αξίες και αρχές. Θεωρώ αδιανόητο ότι θα υπάρξουν διαγραφές. Εξάλλου, δεν υπάρχει και το υπόβαθρο που να τις δικαιολογεί. Διότι διαγράφεις κάποιον, ο οποίος στρέφεται πραγματικά εναντίον των αρχών, των αξιών και της πολιτικής του κόμματος. Θα έλεγα ότι, κατά τους τελευταίους μήνες, η μοναδική παραφωνία που υπήρξε ήταν αυτή του κ. Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος βγήκε και είπε: «Τι έκανε ο Δ. Χριστόφιας, για να διαμαρτύρεται το ΔΗΚΟ»; Βέβαια, ξέχασε ο Μάρκος ότι το κόμμα του διαφώνησε με την προσφυγή στις συνομιλίες, ότι έχουμε διαφορετική άποψη στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, των εποίκων κτλ. Ξέχασε, ακόμα, ότι ο πατέρας του είναι αυτός που ίδρυσε και καθόρισε την πολιτική γραμμή του κόμματος, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με αυτήν που ακολουθεί σήμερα ο κ. Χριστόφιας. Επίσης, η άλλη παρασπονδία ήταν του Άκη Κλεάνθους, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι «κι εγώ αν ήμουν στη θέση του Χριστόφια, δεν θα διόριζα κανένα από το ΔΗΚΟ στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό». Αλλά εγώ δεν βγήκα ούτε κανένας άλλος να καταδικάσω το Μάρκο και τον Άκη, επειδή εξέφρασαν την άποψή τους.
Ωστόσο, κ. Κουλία, θα επιμείνω. Σε περίπτωση διαγραφών, εσείς, ως βουλευτής του ΔΗΚΟ, εκλελεγμένος από τους ψηφοφόρους του κόμματος, τι θα πράξετε; Ακόμη, και στην περίπτωση που είναι μία η διαγραφή και δεν είστε ο διαγραμμένος;
Εγώ δεν διανοούμαι ότι οιοιδήποτε στο ΔΗΚΟ θα επιχειρήσουν να κάνουν τέτοιες ενέργειες. Διότι, στην ουσία, θα πλήξουν το ίδιο το κόμμα και την ενότητά του. Είναι κατανοητό απ’ όλους μας ότι τούτες τις δύσκολες ώρες, που περνά ο τόπος, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα. Άρα, δεν μας επιτρέπεται να προβούμε σε διασπαστικές ενέργειες, που άλλωστε δεν έχουν ούτε υπόβαθρο ούτε αιτιολογία. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι, επί της ουσίας, ουδεμία διαφωνία έχουμε μεταξύ μας στο κυρίαρχο θέμα, που είναι το εθνικό. Ποιος μίλησε διαφορετικά από το Μάριο Καρογιάν, το Φώτη Φωτίου ή το Γιώργο Κολοκασίδη;
«Θα ήταν μέγα σφάλμα»
Στη φωτογραφία, η ναυαρχίδα και ο ρουφιάνος της ναυαρχίδας.
Σε περίπτωση διαγραφών ή άλλων κυρώσεων, φοβάστε διάσπαση του ΔΗΚΟ;
Θα ήταν μέγα σφάλμα, διότι τέτοια ενέργεια καθόλου δεν εξυπηρετεί το ΔΗΚΟ, αλλά ούτε και τον τόπο γενικότερα. Επαναλαμβάνω ότι ο χώρος μας αποτελεί το κατ’ εξοχήν ανάχωμα στα σχέδια τουρκοποίησης της Κύπρου και θα ήταν εγκληματικό να διαλυθεί. Δυστυχώς, βλέπουμε σήμερα το κόμμα ενός Προέδρου, τον οποίο υποστηρίξαμε για να εκλεγεί, να παρεμβαίνει κατά απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιπλέον, όσα μας υποσχέθηκε ο σημερινός Πρόεδρος τα παραβιάζει οριζοντίως και καθέτως, παραβιάζει τη δέσμευσή του προς το εκλογικό σώμα, διότι άλλα υποστήριζε στο προεκλογικό του πρόγραμμα κι άλλα σήμερα εφαρμόζει και μας λέει καθημερινά ότι στηρίζεται πάνω σε αρχές, οι οποίες, στην πραγματικότητα, βλέπουμε να καταρρέουν με όλες αυτές τις σωρευτικές κατολισθήσεις και υποχωρήσεις.
Κάνοντας μιαν αναδρομή στο Μάρτιο του 2009, θεωρείτε ότι ήταν λανθασμένη επιλογή η μη αμφισβήτηση της ηγεσίας του Μ. Καρογιάν στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος;
Νομίζω ότι έγινε μια δημοκρατική διαδικασία, ο καθένας ήταν ελεύθερος να επιλέξει και να διεκδικήσει όποιο αξίωμα ήθελε, έτσι λειτούργησε η δημοκρατία και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό. Ο καθένας είχε τη δυνατότητα να αποδείξει την πολιτική ικανότητά του μέσα και έξω από το κόμμα. Η ευθύνη του Προέδρου σήμερα είναι να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος. Εκείνος ηγείται, εκείνος είναι Πρόεδρος, συνακόλουθα εκείνος έχει την ευθύνη.
Ο καθένας κρίνεται από τη διαδρομή και την πολιτική του.
Εσείς θεωρείτε ότι ο κ. Καρογιάν πέτυχε ή απέτυχε σ’ αυτό το ρόλο;
Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε ένας χώρος με πάρα πολλές δυσκολίες. Όσον αφορά τη γραμμή στο εθνικό θέμα, φρονώ ότι αυτή έχει διαφυλαχθεί. Έχουν εγερθεί οι ενστάσεις και οι αιτιάσεις με τον δέοντα τρόπο και πρέπει να πω ότι ο Μ. Καρογιάν δεν εφείσθη κόπων και μόχθων, σε όλη τη διαδρομή, επί του εθνικού θέματος, να κρατήσει αταλάντευτη τη γραμμή. Ουδείς έχει παράπονο επί τούτου. Όμως, υπάρχει και η θέση, την οποία προέβαλα και στο Ε.Γ., ότι δεν μπορείς να λες ότι διαφωνείς με την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να τον στηρίζεις. Είναι λίγο δυσνόητο και δεν πείθει. Ο Δ. Χριστόφιας είναι 12 μήνες στην Προεδρία και η πυξίδα έχει ήδη δείξει προς τα πού οδεύει. Εγώ ζήτησα ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση του έργου και της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση, δεν έγινε όμως. Σήμερα, είναι η ώρα το ΔΗΚΟ να αξιολογήσει αυτή την πορεία και να λάβει ορισμένες αποφάσεις. Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη σχολή που λέει, «άλλο το εθνικό θέμα και άλλο η εσωτερική διακυβέρνηση». Όμως, κατά τη γνώμη μου, σε προεδρικά συστήματα όπου ο Πρόεδρος έχει όλη την εξουσία να χειρίζεται τα εθνικά θέματα, η στάση αυτή προκαλεί σύγχυση στον κόσμο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι βοηθούμε καλύτερα τον Πρόεδρο αν είμαστε μια καθαρή φωνή και υποστηρίζουμε με παρρησία τις ιδέες μας επί του εθνικού προβλήματος. Είναι πολύ αλαζονικό εκ μέρους του Προέδρου να μη δέχεται την αντίθετη άποψη και να μας κατηγορεί συλλήβδην ότι δεν θέλουμε λύση, όπως ακριβώς έλεγε και για τον Τάσσο, τον οποίο κατηγορούσε ότι δεν ήθελε λύση, αλλά διχοτόμηση. Συμμέτοχοι στις υποχωρήσεις Κύριε Κουλία, έχει κανείς την αίσθηση ότι το θέμα της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση δεν τέθηκε, έως σήμερα, με τη δέουσα σοβαρότητα και επιτακτικότητα…Το έθεσα εγώ, και μάλιστα ευθέως, στην τελευταία συνεδρία του Ε.Γ., ζητώντας τη σύνοδο της Κ.Ε., η οποία να αξιολογήσει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της διαπραγμάτευσης, όλο το έργο που έγινε στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας, καθώς και τις προτάσεις που υποβάλαμε στην τράπεζα των συνομιλιών. Ζήτησα να έρθουν ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος να ενημερώσουν την Κ.Ε. εξαντλητικά, και να λάβει απόφαση, έπειτα από συζήτηση και διαβούλευση. Υποστήριξα, επίσης, πως καλύτερη λύση θα ήταν να συγκληθεί συνέδριο, στο οποίο να ληφθεί η τελική μας απόφαση. Όταν ζητήσαμε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποσύρει τις υποχωρήσεις που έκανε στο θέμα των εποίκων και στην εκ περιτροπής προεδρία και εκείνος αρνήθηκε, έπρεπε να είχαμε πάει με απόφαση της Κ.Ε., και να του πούμε: Αν δεν τα αποσύρεις, εμείς θα προβούμε σ’ αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες. Όταν δηλώνεις αυτά τα πράγματα, αλλά συνεχίζεις να παραμένεις στην Κυβέρνηση, γίνεσαι κι ο ίδιος συμμέτοχος στις υποχωρήσεις.
Πρέπει να υπάρξει ενότητα… Εκτός, αν θέλουμε ν’ αυτοκτονήσουμε
Κύριε Κουλία, θα επανέλθω στο ζήτημα των διαγραφών... Νομίζω ότι οφείλετε μια διαφωτιστική απάντηση επί του πρακτέου, αν και εφόσον ενεργοποιηθούν οι όποιες καταστατικές διαδικασίες…
Είμαι στέλεχος του ΔΗΚΟ εδώ και πολλά χρόνια. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κανείς δεν ήρθε να μου πει ότι έκανα το τάδε ατόπημα ή το δείνα αμάρτημα. Οι μόνοι που συντάσσουν κατηγορητήρια, επαναλαμβάνω, είναι οι εφημερίδες που προανέφερα, και δεν διανοούμαι ότι οιοσδήποτε από το ΔΗΚΟ θα υποταχθεί στις οδηγίες αυτών των κυρίων, οι οποίοι έχουν το ΔΗΚΟ στο στόχαστρο.
Μα ο ίδιος ο Πρόεδρός σας έχει πει ότι οι απειθούντες στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, καλώντας τους να προβούν σε απολογητικές δηλώσεις, ειδάλλως, θέτουν εαυτόν εκτός κόμματος…
Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που δεν πειθάρχησε στις αρχές, τις αξίες, την πολιτική και τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ, πλην των δύο στελεχών που προανέφερα.
Απορρίπτετε ότι έχετε παραβεί την απόφαση των συλλογικών οργάνων…
Εγώ δεν διανοούμαι ότι ένας νούσιμος Πρόεδρος μπορεί να κάνει τέτοια δουλειά. Πρέπει να υπάρξει ενότητα… Εκτός, αν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. Θεωρώ αδιανόητο, τη στιγμή που θα πηγαίνει στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητά λύση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ν’ ασχολείται με το ύφος των δηλώσεων αξιωματούχων του κόμματος. ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
«Ναυαρχίδα του Δημήτρη Χριστόφια οι κατά συρροήν υποχωρήσεις»
Έστω και εκ των υστέρων, εκτιμάτε ότι ήταν λανθασμένη η επιλογή της υποστήριξης του Δ. Χριστόφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Εγώ εκτιμώ ότι το ΔΗΚΟ ήταν υποχρεωμένο να κάνει μια επιλογή. Υπό τις περιστάσεις, ήταν λογικό, λαμβανομένου υπόψη ότι στο δημοψήφισμα το ΑΚΕΛ υποστήριξε το «όχι» και δεδομένου του ότι ο κ. Κασουλίδης δεν προέβη σε μια καθαρή καταδίκη του σχεδίου Ανάν, όπως του ζητήθηκε, να προσανατολιστούμε προς την επιλογή της υποψηφιότητας Χριστόφια. Εξάλλου, την προηγούμενη πενταετία το ΑΚΕΛ είχε υποστηρίξει τον Τ. Παπαδόπουλο και ήταν για πέντε χρόνια μαζί μας στη συγκυβέρνηση.
Αν δεν κάνω λάθος κι εσείς είχατε υποστηρίξει την επιλογή Χριστόφια…
Εγώ ανέχτηκα τη συγκεκριμένη επιλογή. Προσωπικά, δεν ήθελα ούτε τη μια ούτε την άλλη επιλογή, επειδή ήμουν απολύτως πεπεισμένος ότι μία και αυτή θα ήταν η εξέλιξη στο εθνικό μας πρόβλημα. Ό,τι κάνει σήμερα ο Δ. Χριστόφιας θα το έκανε και ο Ι. Κασουλίδης αύριο. Η σωστή γραμμή ήταν αυτή του Αντρέα Αγγελίδη, ο οποίος υπέδειξε ότι δεν έπρεπε να υποστηρίξουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Γιατί διαβλέπαμε προς τα πού πήγαινε το πράγμα. Φυσικά, ο κ. Χριστόφιας δεσμεύτηκε για τα δεκαοκτώ σημεία, και να υπενθυμίσω ότι σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία των Αθηνών» είχε πει ότι η ναυαρχίδα η δική του είναι η 8η Ιουλίου. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ναυαρχίδα του ήταν οι κατά συρροήν υποχωρήσεις. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη διερώτηση ότι, άραγε, οι Τουρκοκύπριοι πέσανε μόνοι τους στο λάκκο, με την οποία ενοχοποίησε έναν ολόκληρο λαό, εξομοιώνοντάς τον με τους σοβινιστές στρατοκράτες της Τουρκίας και τα επεκτατικά τους σχέδια, έστω κι αν αυτό ήταν έργο πέντε αφρόνων, έως την περιβόητη δήλωσή του ότι είμαστε συνεταίροι με τους Τουρκοκύπριους από το 1960… Ή την απαράδεκτη δήλωση ότι αυτός προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη των προηγουμένων Προέδρων; Αντιλαμβάνεστε τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτών των τοποθετήσεων. Και δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στον κυπριακό λαό, αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του, αφού λέει ότι επιδιώκει λύση. Αυτές οι δηλώσεις, που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την τουρκική βουλιμία, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να λέγονται από τον Πρόεδρο της χώρας.
15 Σχόλια:
Από όπου και να προσεγγίσεις το ΑΚΕΛ όζει φασισμό. Η μη ανοχή της διαφορετικής θέσης, η φασιστική ακύρωση της, η αδιαφορία της θέσης του λαού επί του σχεδίου ΑΝΑΝ κοκ φανερώνουν ένα κόμμα που μυρίζει μεσαίωνα, σκοταδισμό και σαπίλα.
Φυσικά έτσι έχουν γαλουχηθεί. Μόνο ένας λόγος ακούγεται εντός του κόμματος. Η προπαγάνδα του κόμματός, άλλος λόγος δεν υπάρχει και ούτε επιτρέπετε. Σήμερα ως κυβέρνηση εκ των πραγμάτων πρέπει να εμπλακούν με την διαφορετική άποψη. Έλα όμως που δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να διαχείρισης της άλλης άποψης. Αβίαστα λοιπόν βγαίνει στην επιφάνεια ο θυμός και το πως είναι ποτέ δυνατόν κάποιος να διαφωνεί. Κάπως έτσι αρχίζει η φασιστική συμπεριφορά που αποτελεί έντονο χαρακτηριστικό ενός κόμματος που βλάπτει σοβαρά τον τόπο μας.
Η επιτροπή είναι σε τριήμερο συνέδριο στην Κακοπετριά.
Γι' αυτό και δεν υπάρχει ούτε ένα αρθρο των επιτρόπων αυτό το Σαββατοκύριακο! Μόνο αναδημοσιεύσεις.
Φεύγουν σήμερα. Χωρκανοί βουράτε να τους πιάσουμε!
^Αγαθοκλής^
Ο Χριστόφιας ποντάρει σε διάσπαση του ΔΗΚΟ. Μπορεί και ν ατα καταφέρει. Έχει μαζί του το ΔΗΣΑΚΕΛ, την μισή ηγεσία του ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ συμπολιτεύεται διαφωνώντας κ.ο.κ
Ο λαός πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Να οργανωθεί η κοινωνία των πολιτών που ήδη είναι αποστασιοποιημένη από τους καρεκλοκένταυρους των κομμάτων.Δεν μας μένει πολύς χρόνος. Ήδη πρωτοβουλίες οργανώνονται, να πληθύνουν να πολλαπλασιαστούν.
Έρχεται η νέα τουρκοκρατία!
Από την ακελοκρατία στην τουρκοκρατία!
Τι κατάντια για ένα λαό που υπέφερε τόσα πολλά, να αυτοκτονεί από την ανοησία του.
Η ανοησία πληρώνετε ακριβά και από ότι φαίνεται ευδοκιμεί στο τόπο μας και κατά συνέπεια στην πολιτική μας ηγεσία η οποία σπανίως δεν χαρακτηριζόταν από αυτήν. Το αδιαφιλονίκητο όμως φαβορί για το όσκαρ είναι ο Χριστόφιας.
Αν δεν τον ήξερα δεν θα υποψιαζόμουνα ότι υπάρχει σε τέτοιο βαθμό.
an ginoun diagrafes tha exoume laiki antidrasi, afto einai sigouro. kai osoi einai siniditoi patriotes tha ipostiri3oun tous diagrafentes. isos irthe i ora gia ti sinenosi tou kentroou xorou, xoris ti simmetoxi tou DIKO alla me ti simmetoxi ton diagrafentwn.
alloste i EDEK einai 3ekathari stis topothetiseis tis opos EYROKO kai OIKOLOGOI. Ti perimenoun?
Kalitera na ginei to DIKO 5% kai na dimiourgitei enas neos xoros tou 20%, pragmatika patriotikos. kai as kamei o karoyian oti thelei me to diko, as prosxorisei sto AKEL an thelei.
Afta, kai sorry gia ta greeklish alla eimai se dimosio ipologisti opou den iparxei epilogi gia ellinika
H Aλεξία Ιωάννου του Πολίτη μας παρακολουθεί.
ENTA EXAPHKEN TOYTOS?
Καλά τα λές ΕΔΕΚ ΗΒ. Ο κυρίαρχος λαός τα έκανε σκατά με τις Προεδρικές του 2008, αυτός να τα καθαρίσει.
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ
ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!!!
ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ:
Τι εγύρεφκε ο Ανδρέας Χρίστου στις 30 Οκτωβρίου 2009 στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Ανδρέα Νεοκλέους, Υπουργού Γεωργίας του πραξικοπήματος;
ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ;
ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΧΟΡΕΥΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ;
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΕΥΝΟΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ;
Δαμέ ευνοεί τους Εγγλέζους τζαι τους τούρκους στους πραξικοπηματίες εννα κολλήσει.
ΚΑΦΡΟΣ Α':
Για να δειτε ΠΟΣΟ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ....διαβάστε την 8η Ιουλίου και πέστε μας ΠΟΙΟ σημειο της εχει ενταφιάσει .....Μάλλον ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ το λετε αυτο.
Αν γνωρίζετε ρε αποτυχημένα όντα της Υποτροπής, η 8η Ιουλίου αναφέρεται ρητά για λύση "Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας" την οποία εσείς οι ιδιοι καταπολεμάτε και αφορήζετε καθημερινα ...
Στο πιο κατω συνδεσμο θα βρειτε ΑΥΤΟΥΣΙΑ τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου :
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/B155DD9BFC7A860BC225727C0034C704?OpenDocument
Οσο για τις υπόλοιπες αρλουμπες που γράφετε δεν χρειαζεται απάντηση .... ΑΠΛΑ δεν εχετε υποθεση, ειστε σαν ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ που τα βλέπει ολα μααααααύρα , μιλωντας μοναχα με φανατισμο και λύσσα οπως εσάς!!!
Χαιρετσιματα παιδάκια .....αααα και κατι ακόμα "Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια ..." έτσι λέτε στο κείμενο....
Τόσο πολυ βιαζεστε ρε παιδια??? Κάντε λιγη υπομονη ...απο το μέτρα- μέτρα εχάσετε τους υπολογισμούς σας ....να σας βοηθήσω λίγο είμαστε σχεδόν στους 22 μήνες ...τα 2 χρόνια δεν περασαν ακόμα ...Τι να σας ευχηθω άλλο , ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ,
ΥΠΟΜΟΝΗ
ατε να παει και ο κουλιας σπιτι του να τελειωνουμε.τι να τον καμουμε μες το δηκο.αλλα καλυτερα αφηστε τον και θελουμε εναν να πογιατισει το κτιριο του κομματος.εν να τα καταφερει ομως?
Εαν αποχωρήσει ο Παπδόπουλος από το ΔΗΚΟ, εκτιμώ ότι λίγοι θα τον ακολουθήσουν, διότι δεν θα ρισκάρουν να χάσουν το βουκευτιλίκκι. Υπολογίζω ότι ο Κενεβέζος θα ακολουθήσει μόνο. Το νεό σχήμα πιός θα το ηγηθεί; Θα έρθει να το ηγηθεί ο Λιλληκας; Θα φυγει από το ΔΗΚΟ ο Κολοκασίδης για νο το ηγηθεί; Ο Παπαδόπουλος; Ποσους βουλευτές θα καταφέρει να εκλέξει ένα νέο σχήμα; Γιατί να μην ψηφίσει κάποιος το υφιστάμενο Ευρωκο ή την ΕΔΕΚ (αν δεν είναι ακροδεξιός);
Δεν ταράσσουν που το ΔΗΚΟ..
Δημοσίευση σχολίου