Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΗ"

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009


Στη φωτογραφία, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ"


Η γνωστή εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ", δε συμμορφώνεται με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Η οποία επιτάσσει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας όταν γράφει μια εφημερίδα κάτι για κάποιον και αυτός θέλει να απαντήσει, να του δίνεται το δικαίωμα απάντησης.

Και πριν βιαστεί κάποιος να πει "γιατί δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο;", θα του πούμε ότι αυτή η δέσμευση αφορά επαγγελματίες δημοσιογράφους (που εμείς δεν είμαστε), στους οποίους ισχύει ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Βεβαίως είδαμε με την πρόσφατη διαδικτυακή τους δημοσκόπηση για τη σoρό του Προέδρου και με τα καθημερινά άρθρα του Κωστακόμπλεξ αλλά και με τις "αναλύσεις" του Μαγάριου Δρουσιώτη, πόσο σέβονται τη δεοντολογία.

Έτσι, οι κύριοι του ΠΟΛΙΤΗ, αρνούνται να δημοσιεύσουν τις απαντητικές ανακοινώσεις της Επιτροπής (το έκαναν μόνο μια φορά πριν κάποιους μήνες).

Επικαλούμενοι σήμερα ότι είμαστε ανώνυμοι.

Τα σχόλια του ΠΟΛΙΤΗ για εμάς όμως είναι ανώνυμα. Επίσης και ο ίδιος ο ΠΟΛΙΤΗΣ έχει αρθρογράφους με 2 μάλιστα ολόκληρες σελίδες που γράφουν κάθε Κυριακή ανώνυμα (Θουκύς και Κοριός).

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ προφανώς, ενοχλείται με το τι λέμε. Ενοχλείται προφανώς γιατί είμαστε προπύργιο αγώνα ενάντια σε επιβολή ανανικής λύσης.

Αναδημοσιεύουμε την εξαιρετική ανάρτηση του Αντιφωνητή για το θέμα:


Bloggers και Ανωνυμία--Νέο σχόλιο του Πολίτη για το "Χριστόφιας-Watch" και αντισχόλιο ενός ανώνυμου

Σχόλιο στον Πολίτη σήμερα με τον τίτλο "Ανώνυμο... έλεος."

"Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά σε μπλόγκερς, οι οποίοι υποσκάπτουν το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου, και όχι τον τρόπο με τον οποίο ασκεί το λειτούργημά του. Η αναφορά του Άντρου Κυπριανού γινόταν κυρίως για την ύπαρξη ενός μπλογκ στο διαδίκτυο με τον τίτλο "Παρατηρητήριο για τη Διακυβέρνηση Χριστόφια" από ομάδα που φέρει το όνομα "Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο". Με ένα τέτοιο όνομα, δίνεται αν μη τι άλλο η εντύπωση ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει δημοκρατία. Και μόνο γι' αυτό τον λόγο, η επίσημη παρέμβαση του κ. Κυπριανού εμφανίζεται δικαιολογημένη. Κατόπιν όμως, συνέβη το εξής οξύμωρο: Χτες, κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ ανακοίνωση-απάντηση της εν λόγω "Επιτροπής" προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Εδώ υπάρχει πρόβλημα και ανάλογο πρόβλημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσα ΜΜΕ αποτολμήσουν τη δημοσίευση της απάντησης αυτής. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτή την επιτροπή (που δεν είναι σωματείο ή οργάνωση), είναι και παραμένουν ανώνυμοι. Ο μπλόγκερ οφείλει να είναι ανώνυμος, όταν όμως, αυτοβούλως, αποφασίζει να μεταθέσει τη δημόσια παρέμβασή του από τον χώρο της μπλογκόσφαιρας στα θεσμοθετημένα μέσα διεξαγωγής του δημόσιου διαλόγου, δηλαδή τον Τύπο, τότε οφείλει να καταστήσει την παρέμβασή του επώνυμη. Ειδάλλως αυτοακυρώνεται."

Η ειρωνεία βέβαια είναι πως η/ο συγγραφέας του άρθρου υπογράφει με το ψευδώνυμο "Θέμις." Άρα η λογική του όταν γράφουμε στα "θεσμοθετημένα μέσα διεξαγωγής του δημόσιου διαλόγου" υπογράφουμε επώνυμα αυτοακυρώνεται και από τον ίδιο τον συγγραφέα. Αν υπάρχουν εξαιρέσεις ας μας πει η φίλτατη Θέμις ποιες είναι; Όταν σατιρίζουμε στην στήλη "Παραπολιτικά" του Πολίτη;


Κι αυτό το "θεσμοθετημένα μέσα διεξαγωγής του δημόσιου διαλόγου"... Δεν ενοχλεί τόσο το θεσμοθετημένα όσο το "δημόσιου διαλόγου." Ο διάλογος αγαπητή "Θέμις" γίνεται ερήμην των θεσμών....Αν κρίνουμε από κάτι Μάχες και κάτι Χαραυγές (πλήρως θεσμοθετημένα μέσα) τότε μιλούμε για δημόσιο μονόλογο. Εγώ θα τον αποκαλούσα θεσμοθετημένο αυτοέπαινο...


Τελευταία μιλούμε για την ανωνυμία ωσάν να είναι η υπέρτατη ένδειξη ηθικής τοποθέτησης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πρώτον, αναρωτιέμαι για την υπερβολή (γιατί περί υπερβολής πρόκειται) περί "φυσικής εξόντωσης" του προέδρου Χριστόφια που αναφώνησε στην βουλή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού; Αν ήξερε ποιοι βρίσκονται πίσω από το Χριστόφιας Watch τι θα έκανε δηλαδή; Θα τους κινούσε αγωγή; Θα τους έστελνε την αστυνομία; Η οργή του μάλλον επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πρέπει να κρυβόμαστε....γιατί σε παρακολουθεί ο μεγάλος αδερφός. Δεύτερον, ζούμε στην Κύπρο. Και όποιος δεν γνωρίζει τι πάει να πει φακέλωμα σε τούτο τον τόπο τότε δεν έχει πάθει αρκετά. Τρίτον, πολύ πριν την ύπαρξη των μπλογκ, πολλοί συγγραφείς υπέγραφαν άρθρα τους στις εφημερίδες ανώνυμα. Αυτό κάνει την ουσία των λεγόμενων τους λιγότερο πιστευτή; Τέλος ας σκεφτούμε λίγο ποιον βολεύει αυτή η επιθυμία της επώνυμης διαφάνειας. Το κράτος θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω απ' τους θεσμούς και...ο πολίτης θα βρισκόταν συνέχεια κάτω από το μάτι του μεγάλου αδερφού.


Από 'κει και πέρα θα πρέπει ο καθένας από μας να σκεφτεί την ελευθερία και την προστασία που του παρέχει η ανωνυμία και να την χρησιμοποιεί υπεύθυνα. Γράφω ανώνυμα δεν σημαίνει γράφω ανεύθυνα. Ούτε και το αντίθετο είναι ορθό: γράφω επώνυμα δεν σημαίνει πως γράφω υπεύθυνα. Κοιτάξτε πολλά αρθράκια στις "θεσμοθετημένες" εφημερίδες μας και θα καταλάβετε.

Αντιφωνητής


Αναδημοσίευση: Ονήσιλος για το christofias-watch

6 Σχόλια:

Συ-Βίλλος είπε...

βρε κλειτσικάκι, τα βάλες και με τον Πολίτη;

Ανώνυμος είπε...

Ονήσιλε,
Γράφουμε «σορό», κι όχι «σωρό» του Προέδρου
Για να μην γινόμαστε και ρεζίλι στα Εδονόπουλα

Ανώνυμος είπε...

το κατεβατό του YENI PITTAS για τα μπλοκς σας εξέφυγεν;

Ανώνυμος είπε...

με αυτή τη λογική η Σημερινή πρέπει να είναι θεσμικά άκυρη που δημοσίευσε την ανακοίνωση

adamastos είπε...

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ οπως προχωρεί θα καταντήσει ο ..πολιτής της Κύπρου.
Τότε μόνο θα αναπαυθεί

Ανώνυμος είπε...

Εν είσαστε δημοσιογράφοι?

Μα κανένας?

Μα ΚΑΜΙΑ?

Κάποια είναι ψεύτρα κάποια είναι ψεύτρα

Νια νια νια νιανια