ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH - ΜΕΡΟΣ Β'

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

"Λοιπόν δεν ξέρω αν μπορούμε να πετύχουμε δίκαιη λύση, ξέρω όμως ότι αξίζει να αγωνιστούμε γι' αυτό. Για να μπορούμε αύριο να λέμε στα παιδιά μας ότι το πράξαμε. Για να είμαστε ένας λαός με αξιοπρέπεια, όχι ηθικά εξευτελισμένος και απαξιωμένος. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε, ξέρω όμως ότι αυτό που επιδιώκουν να μας επιβάλουν είναι εξ ορισμού θνησιγενές. Ως εκ τούτου, αν η επιλογή είναι να μας κάνουν λοβοτομή ή να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή, επιλέγω το δεύτερο."

"Κύριε Πρόεδρε θέλεις να κάνεις υποχωρήσεις; Κάνε τες και ανάλαβε την ευθύνη να σε κρίνει ο λαός."

"Συντηρούν κάποιοι τον μύθο περί περιρέουσας ατμόσφαιρας. Τον συντηρούν οι πιο κακοφήμοι του σκληρού πυρήνα της πλατφόρμας του ΝΑΙ. Να υποθέσω ότι και το Δικαστήριο που έκρινε ότι υπήρξε χρηματοδότηση, είναι μέρος της περιρέουσας;"


Συνεχίζουμε με τη συνέντευξη του Γ. Χριστοδουλίδη. Αυτό που ξεχάσαμε χθες να γράψουμε, είναι ότι ο Γ. Χριστοδουλίδης, είναι πάνω απ' όλα ποιητής. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές κερδίζοντας 2 κρατικά βραβεία ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Δείχνει με την αγωνιστική στάση του ότι τιμά εκείνο το στίχο του αείμνηστου Δώρου Λοΐζου:

Κι αν σε ρωτήξουν καμιά φορά

ποιοι τάχατες αλλάζουν τον κόσμο

οι ποιητές ή τα κόμματα,

μη ντραπείς να τους απαγγείλεις δυο - τρεις στίχους.


Β'Μέρος Συνέντευξης Γ. Χριστοδουλίδη


Επίκειται νέο Σχέδιο; Προβλέπεις ότι οδηγούμαστε σε μια λειτουργική και δίκαιη λύση ή θα είναι ανισοβαρές το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων;


Δεν γνωρίζω τι επίκειται. Οταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά.Σίγουρα προς δίκαιη λύση δεν πορευόμαστε από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί ως ε/κ πλευρά στοιχεία καταφανούς αδικίας, ενώ η τουκρική πλευρά επιμένει να θέλει να μας στείλει ως κράτος και ως λαό σ' ένα ιδιότυπο μεσαιωνικό σύστημα εξουσίας. Ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί ως Πρόεδρος λύσης, αρά σκέφτομαι με το φτωχό μου το μυαλό, αν δεν καταλήξει σε αυτήν, θα απογοητεύσει πολλούς. Εχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με αυτή την "αποτυχία"; Ειλικρινά θέλω να πιστεύω πως ναι, διότι την κρίσιμη στιγμή, τα αντανακλαστικά του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, μπορούν να ανατρέψουν δείγματα γραφής προηγήθηκαν και τον έφεραν "ως εδώ".


Πως πιστεύεις ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία στο ενταξιακό της ορόσημο του Δεκεμβρίου; Πως προβλέπεις ότι θα δράσει τελικά ο Πρόεδρος;Πιστεύω ότι δεν θα παραδοθεί αμαχητί, δεν το διανοούμαι καν. Εχει όλα τα δίκαια μαζί του. Ας θυμηθεί και ας ανατρέξει στις αναλύσεις τόσο του ιδίου όσο και του ΑΚΕΛ για την Ευρώπη των μονοπωλίων και των στυγνών συμφερόντων.

Ας ανακαλέσει στη μνήμη του ότι θέση του ΑΚΕΛ ήταν πως στην Ευρώπη μπαίνουμε για να αγωνιστούμε να την αλλάξουμε όχι για να αφομοιωθούμε. Αυτή η μάχη προσφέρεται για ιδεολογικές επαληθεύσεις. Μέσα από τέτοιες μάχες ξεχωρίζεις και διαφοροποιείσαι ή αφομοιώνεσαι με αυτούς που κατακρίνεις. Μέσα από τέτοιες μάχες, σε μνημονεύει η ιστορία ή απλώς σε προσπερνά.


Πως κρίνεις τη θέση ότι οι υποχωρήσεις που προσάπτονται στο Δ. Χριστόφια, δεν ήταν δικές του αλλά του Τ. Παπαδόπουλου;Μα αν δεν είναι δικές του, προ τι η δήλωση του ότι προέβη σε γενναιόδωρες προσφορές; Ηταν φραστικό ολίσθημα; Δεν το ανακάλεσε...Με ενοχλεί όμως αυτή η όψιμη ανακάλυψη ορισμένων ότι ο Τάσσος ήταν διαλλακτικός! Ξέχασαν τί του καταμαρτυρούσαν; Πώς ο ...αδιάλλακτος Τάσσος δέχτηκε τόσες θεμελειώδεις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και μετά το απέρριψε;Είναι να διερωτάται κανείς.

Κύριε Πρόεδρε θέλεις να κάνεις υποχωρήσεις; Κάνε τες και ανάλαβε την ευθύνη να σε κρίνει ο λαός. Πώς ο λαός να κρίνει ένα νεκρό; Και από την άλλη, να υποθέσω ότι όλα, μα όλα αυτά, (εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50,000 εποίκων κλπ)αποτελούν "κληρονομία" από κάποια στάδια διαπραγματεύσεων; Μα αυτά τα στάδια εξελίχθηκαν σε ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε!Παίρνουμε δηλαδή τμηματικά πρόνοιες(τις χειρότερες!) εκείνου του σχεδίου για να φτάξουμε ένα νέο παζλ; Πώς να μην υποψιάζεται ο κόσμος ότι επίκειται ένα νέο, ίσως χειρότερο έκτρωμα;


Έχεις δει τα έγγραφα Downer; Έχεις εντοπίσει κάτι το αξιοσημείωτο;Το αξιοσημείωτο είναι πώς ο κ. Ντάουνερ βρίσκεται ακόμα στην Κύπρο και συνεχίζει να εκτελεί το ρόλο του αλλά και τη νοημοσύνη μας. Αν κάτι μου έκανε εντύπωση, είναι η δουλικότητα κάποιων κομματικών ηγεσιών, αλλά και η απροθυμία τους να διαψεύσουν με πειστικό τρόπο τα..αδιάψευστα. Βγαίνει για παράδειγμα κάποιος κομματικός παράγοντας και λέει "μα ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει" λες και οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, στους οποίους επιδεικνύουν τόση νομιμοφροσύνη είναι "ο καθένας". Τότε γιατί τους φοβούνται τόσο αφού δεν τρέφουν γι' αυτούς ούτε καν στη στοιχειώδη εκτίμηση;

Πως ένιωσες με τη δικαστική απόφαση του καλοκαιριού για τις χρηματοδοτήσεις υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα; Ήταν τελικά εύστοχη ή άστοχη η φράση του Τ. Παπαδόπουλου για την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα";Μου κίνησε αγωγή κάποιος δεν έχει σημασία ποιος, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην Πλατφόρμα του ναι το 2004. Είχα γράψει ένα άρθρο για τους χρηματισμούς υποστηρικτών του ΝΑΙ, το οποίο εξέλαβε ως δυσφημιστικό για εκείνον. Είναι ο ίδιος που είχε κυκλοφορήσει τότε μια αφίσα με την οποία επιχειρούσε να εξισώσει το ΟΧΙ του Ντενκτάς με το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου. Οχι μόνο έχασε την αγωγή, αλλά για πρώτη φορά το δικαστήριο νομολόγησε ότι το 2004 υπήρξε χρηματοδότηση για να προπαγανδιστεί το σχέδιο Ανάν. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια απόφαση.Αισθάνομαι ότι...ο συνάνθρωπος μου αυτός, επιδιώκοντας ακριβώς το αντίθετο, συνέβαλε στην ηθική δικαίωση όσων διασύρθηκαν τότε επειδή υπέδειξαν το αυτονόητο:Οτι δηλαδή κάποιοι είχαν χρηματιστεί, ότι ήταν ιδιοτελείς. Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσω πως οι περισσότεροι, οι πλείστοι του 24% είχαν αγνά ελατήρια. Ο καλύτερος μου φίλος είναι.. σχεδόν ένας από αυτούς και η εκτίμηση μου σε αυτόν είναι απεριόριστη γιατί όπως κι εγώ, γνοιάζεται για την πατρίδα του. Θέλω να πω όμως και κάτι άλλο: Συντηρούν κάποιοι τον μύθο περί περιρέουσας ατμόσφαιρας. Τον συντηρούν οι πιο κακοφήμοι του σκληρού πυρήνα της πλατφόρμας του ΝΑΙ. Να υποθέσω ότι και το Δικαστήριο που έκρινε ότι υπήρξε χρηματοδότηση, είναι μέρος της περιρέουσας; Γελοία πράγματα. Είναι όμως και το άλλο:Βγαίνει την Κυριακή 29/11/2009 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε συνέντευξη του και μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όσοι δεν υποτάσσονται στα σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο, το κάνουν για τα λεφτά...Αυτό δεν είναι διαβολή; Τελικά από πού εκπορεύεται η περιρέουσα;

Γιατί τόσο ενδιαφέρον από όλους για το τι θα γίνει στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ;Είναι πολύ απλό. Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που θα ταχθούν υπέρ της κυοφορούμενης "λύσης" θα έχουν σημαντικές απώλειες. Χρειάζονται λοιπόν όσες περισσότερες ψήφους γίνεται από άλλα κόμματα. Το ΔΗΚΟ είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα. Ενα δυνατό και συμπαγές ΔΗΚΟ κινούμενο στο πνεύμα των παρακαταθηκών που άφησαν οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Σπ.Κυπριανού όχι μόνο θα δεν έχει σοβαρές διαρροές, αλλά θα αποτελέσει και εφαλτήριο για την ευρύτερη συσπείρωση του λαού. Συνεπώς, ένα μισοδιαλυμένο ΔΗΚΟ, αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει....Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αυτές οι διχόνοιες εντός του ΔΗΚΟ αφού όλοι φαίνεται να συμφωνούν στις βασικές θέσεις. Ακούω π.χ. τον κ. Φωτίου να ζητά από τον Πρόεδρο να αποσύρει συγκεκριμένες παραχωρήσεις που έκανε. Τις ίδιες θέσεις εκφράζουν και οι "αντιφρονούντες". Αν το πρόβλημα είναι το ύφος, υπάρχουν υφολόγοι και επικοινωνιολόγοι. Μήπως όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα;

Εν πάση περιπτώσει, η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου αντίστασης στις προσπάθειες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας χάθηκε μεταξύ α' και β' γύρου των προεδρικών εκλογών, όταν ο καθένας ακολούθησε το δρόμο του, οι μεν επιλέγοντας την "ασφάλεια" μιας ετερόκλητης εξουσίας (και τώρα ψάχνουν να βρουν λωρίδες διαφυγής πριν το προαναγγελθέν αυτοκινητικό δυστύχημα), οι δε την αξιοπρεπή οδό της άσκησης αντιπολίτευσης. Κάποιοι είναι υπόλογοι γι' αυτόν τον κατακερματισμό, οι επιπτώσεις του οποίου εκτείνονται πολύ πέραν των στενών κομματικών ορίων.


Πιστεύεις ότι μπορούμε να πετύχουμε μια δίκαιη λύση στο κυπριακό ή είναι ουτοπία;Δεν ξέρω αν είναι ουτοπία. Πολύ πιθανόν. Η ζημιά, το έγκλημα του 1974 δύσκολα αναστρέφεται. Οι πληγές και ειδικά οι βαθιές, όταν κλείνουν αφήνουν σημάδια, δεν γνωρίζω όμως καμία περίπτωση τραυματία τον οποίο ο γιατρός διαμέλισε επειδή είχε καρφωθεί ένα στιλέτο στην κοιλιά του... Αυτό δεν προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να κάνουμε με την δήθεν ομοσπονδία που πάνε να μας πλασάρουν; Και μακάρι να ήταν πραγματική ομοσπονδία, δεν είναι όμως, πρόκειται για ένα εφεύρημα που όμοιο του δεν υπάρχει στον πλανήτη και δυστυχώς δεν είμαστε εξωγήινοι...

Λοιπόν δεν ξέρω αν μπορούμε να πετύχουμε δίκαιη λύση, ξέρω όμως ότι αξίζει να αγωνιστούμε γι' αυτό. Για να μπορούμε αύριο να λέμε στα παιδιά μας ότι το πράξαμε. Για να είμαστε ένας λαός με αξιοπρέπεια, όχι ηθικά εξευτελισμένος και απαξιωμένος. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε, ξέρω όμως ότι αυτό που επιδιώκουν να μας επιβάλουν είναι εξ ορισμού θνησιγενές. Ως εκ τούτου, αν η επιλογή είναι να μας κάνουν λοβοτομή ή να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή, επιλέγω το δεύτερο.
22 Σχόλια:

Άντρη είπε...

Ρε παιδιά του christofias-watch, όποιοι και αν είστε, να είστε καλά. Μας κρατάτε συντροφιά εδω στα ξένα και χαιρόμαστε που κάποιοι αντιστέκονται στη σήψη και στο ξεπούλημα.

Καλό κουράγιο συναγωνιστές.

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Μπράβο στην Επιτροπή για την καλή δουλειά, που δημοσιεύει πρωτότυπες αποκαλύψεις και συνεντεύξεις και μπράβο στο Γιώργο που λέει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για δίκαιη λύση.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ είπε...

Δε γνωρίζω προσωπικά το Γ. Χριστοδουλίδη.

Γνωρίζω όμως καλά τι σημαίνει να αρνείσαι ένα κόμμα που σε θεωρεί κτήμα του, για να υπερασπιστείς ιδέες.

Και προσωπικά συγκινούμαι όταν συμπατριώτες μου έχουν ακόμη ψυχικό σθένος να επιμένουν σε δίκαιη λύση.

Ανώνυμος είπε...

Απόψεις που εκφράζονται από άτομα όπως ο κος Χριστιδουλίδης (και ο πατέρας του) έχουν ένα ειδικό βάρος. Ειδικότερα όταν μιλούν για το ΑΚΕΛ, τον Χριστόφια και το προς τα που βαδίζουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούωνται οι φωνές της αντίστασης προς τα σχέδια-εκτρώματα και στο ξεπούλημα της Πατρίδας. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δικές μας φωνές μαζί με τις δικές τους και να περάσουμε το μήνυμα σε όλο τον κυπριακό λαό. Γιατί το μήνυμα θα πρέπει να φτάσει και στους αποδέκτες του, είτε για νέο ΟΧΙ την κρίσιμη ώρα είτε για να αποφευχθεί η εξ’ αρχάς έλευση νέου σχεδίου.

K1RK

Ανώνυμος είπε...

οσο βγαίνουν παιδιά κάποιων και ακουγονται 100% όπως τους γονείς τους, δεν πείθομαι. Σημαίνει ότι οι απόψεις τους είναι αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου και όχι ελέυθερης και κριτικής σκέψης. Σημαίνει ότι οι απόψεις τους δεν αυθεντικές, αλλά απλά παπαγαλισμός των γονιών τους. Και στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα, παρα ξαναζεσταμένο φαγητό.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι μεγάλοι ανδρες ακολουθούσαν ανεξάρτητη σκέψη. Τίποτα δεν είναι σταθερό

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίος αναλυτής ο πιο πάνω.

Οπότε να γίνουν τα παιδιά μας σαν το Γιωργάκη και το Μάρκο.

Τι λες ρε φίλε; Αν μια άποψη είναι σωστή, θα την απορρίψουμε από αντίδραση;

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα Ανώνυμου εγκέφαλου 11:49
Όποιοι είναι παιδιά κάποιων παρακαλούνται να μην μιλούν γιατί το να είσαι παιδί κάποιου εξυπακούει πλύση εγκεφάλου.
Να βγαίνουν να μιλούν όσοι δεν είναι παιδιά κάποιων η όσοι δεν έχουν γονείς.

Ανώνυμε εσύ δεν κινδυνεύεις να υποστείς πλύση εγκαφάλου γιατί απλούστατα ........δεν διαθέτεις.

Ανώνυμος είπε...

Η πατρίδα δεν πουλιέται. Παρα μόνο παίρνει την πορεία της μέσα στη δυναμική των εξελίξεων. Είναι γελοίο να πιστέυουμε ότι 600,000 άτομα μπορούν μέσα σε μια Ευρώπη 400,000,000 μπορούν να δρουν ανεξάρτητα. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή χρειάζεται την Τουρκία ως ενναλακτική δίοδο ενέργειας για απεξάρτηση από την Ρωσία, που δεν εμπιστέυεται. Είναι λογικό. Οι χώρες που θα επωφεληθούν από τον αγωγό Ναμπουκο είναι, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και κυρίως η Γερμανία. Πέρα από αυτό η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική πληθυσμιακά χώρα που έχει ένα κοσμικό μοντέλο διακεβέρνησης που οι Δυτικοί θα ήθελαν να δουν να εφαρμόζεται αντί του Ισλαμικού μοντέλου σε όλες της μουσουλμανικές χώρες. Είναι τεράστια αγορα η οποία παραγει 900 δις ετησιο ΑΕΠ (Η Ελλαδα ειναι στα 300δις). Είναι τώρα στους G20. Έχει νεό και αυξανων πληθυσμό. Είναι σχετικά παρθένα αγορά για επενδύσεις δυτικών εταιριών. Κατά το δογμα Νταβουτογλου, κάνει μεγάλο άνοιγμα προς την Ανατολή, προς τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της κεντικής Ασίας, και τον Αραβικό κοσμο. Η Ευρώπη δεν είναι πανάκεια για την Τουρκία πλέον, και σίγουρα θα έχει κάποια ειδική σχέση που βολέυει όλους.

Που μας αφήνει εμάς; Πιστεύω το μαγαλύτερο μειονέκτημα της Κυπρου και της Ελλάδας είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση και το μεγάλο εξωτερικό χρεός της Ελλαδας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα πρεπει να πάρει η Ελλαδα για να μην χρεοκοπήσει δυστυχως θα οξύνουν την υπογεννητικότητα και θα γίνουν περικοπές στην παιδεία και την άμυνα. Αν χρεοκοπήσει η Ελλαδα θα είναι έρμαιο των υπολοίπων Ευρωπαίων και του IMF κτλ, δηλαδή των αμερικανων.

Ανώνυμος είπε...

μα ποιος εν τουτος ο μαλακας ο χριστοδουλίδης?

Ανώνυμος είπε...

Φρόνιμα Ά-χρηστε α-χρήστου

Ανώνυμος είπε...

12.12 και 12.26. Η πολιτική ζωή έχει δυναμική και όλα αλλάζουν. Η νέα γενιά προσθέτει καινούργιες ιδέες και λύσεις.Ο Γιωργάκης είναι τώρα προθυπουργός και ο Μαρκος υπουργός εξωτερικών. Δεν πιστευω να τους εβλάψε η διαφορετικότητα σκέψης.
Ειδικά προς εξυπνάκια 12.26, άλλη φορά να διαβάζεις προσεκτικά. Δεν είπα να μην μιλούν. Είπα 'οταν ακούγονται 100% οπως τους προηγούμενους δεν πείθομαι'. Φυσικά και έχουν δικάιωμα να μιλούν.

Ανώνυμος είπε...

12:37

Αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας ανάμεσα σε Τουρκία & Ρωσία, πρέπει να είσαι πάρα πολύ αφελής να πιστεύεις ότι η Τουρκία είναι πιο αξιόπιστη.

Ανώνυμος είπε...

το εισαγωγικο κειμενο το εγραψεν ο Βασουης Φτωχοπουλος(γνωριζω το υφος της γραφης του) ο οποιος εχει μανιαν με τους ποιητες και τα ποιηματα οπως λεει και στην παλιοεφημεριδουα του.και εκδιδει και ποιηματα.

βασο εκαταλαβες με;;

Ανώνυμος είπε...

Τι λες 2.16; Για τη δυτική ευρώπη και το ΝΑΤΟ η Ρωσία είναι πιο αξιόπιστη από την Τουρκία; Να σε υπενθυμίσω ότι μέχρι το 1989 οι μισοί λαοί της Ευρώπης τελούσαν υπό Σοβιετική κατοχή. Τωρα η Ρωσία είναι κράτος διαφθοράς. Το είπε και ο ίδιος ο Μεντβέντεβ πριν 2 εβδομάδες. Και η απόδειξη είναι ότι στη Γερμανία ακόμη και σήμερα εδρέυει μεγάλος Αμερικανικός και Αγγλικός στρατός. Επισης οι Αμερικάνοι προ Ομπαμα με όλους τους συμμαχους τους στην περιοχή, ήθελαν να αναπτύξουν πυραυλικα συστήματα στα συνορα με Ρωσία.
Μην κάνεις αναλογίες ανάμεσα σε εμάς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και ΝΑΤΟ. Για εμάς η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστη. Γιάυτους η Τουρκία είναι το πιστό σκυλί απο τον πολεμοπ της Κορεας (με μια εξαίρεση-το ανοιγμα βορείου μετώπου στο Ιρακ).
Αλλα εν παση περιπτώσει, στις Διεθνεις Σχεσεις δεν επιτρέπεις εξάρτηση σε μια και μοναδική χώρα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει εξάρτηση στισ Ρωσικέσ πηγες ενεργειας. Η Τουρκία είναι ο ενναλακτικος κομβος για την ενεργεια, που μεσω του αγωγου Ναμπουκο, θα διασχίζει το Αζερμπαιζαν, τη Γεωργία, την Τουρκια και μετα Βοθλγαρία κτλ μεχρι Γερμανια. Ολες αυτες οι χωρες είναι συμμαχοι των Αμερικανων και όχι των Ρωσσων. Η κρίση αναμεσα στη Γεωργία και Ρωσια προπερσι δεν ήταν τυχαία

Mario είπε...

Τουλαχιστον παραδέχεται οτι πολύ πιθανόν αυτα που προτείνουνε είναι ουτοπία. Δηλαδή αυτα ολα εναντίον μιας ομοσπονδιακής λύσης τα κάνουμε για την τιμή των όπλων.

Το ερώτημα ειναι αν το Κυπριακό μίνει αλυτο ή λυθεί με de-facto διχοτόμηση ειναι καλύτερο ή χειρότερο απο μια Ομοσπονδιακή λύση.

Η ιστορία σίγουρα θα κρίνει.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο Χριστοδουλίδη είσαι αβάντατζης..

σκαλιώτης

Mario είπε...

Ανώνυμος 02:31

Μην ονομάζεις αυτο που βγάζει ο Φτωχόπουλος εφημερίδα. Αυτό ούτε κίτρινος τύπος δεν είναι.
Αρωστημένες καταστάσεις...και εντελώς ακατάλληλη για ανήλικους.

Αν το όραμα της Ένωσης που κάποιοι έδωσαν την ζωή τους έιναι σαν το επίπεδο της φυλλάδας του Φτωχόπουλου καλύτερα να εξαφανιστούμε απο το πρόσωπο της γης.

Ανώνυμος είπε...

Μαριο συμφωνω μαζι σου απολυτως για τον Φτωχοπουλο ειναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ,ειναι ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΕΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΤΖΙΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΕΙΝΑΙ.

ΣΥΚΟΦΑΝΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ''ΣΑΤΙΡΑΣ'' ΤΟΥ

το παιζει γνησιος αριστερος εναντια στο κεφαλαιο αλλα εχει εστιατοριο οντας ο ιδιος κεφαλαιο. το παιζει κουλτουριαρης δεν θελει τους ξενους μηπως τζιαι γιεννουν πολλα παιδκια και αλλα εχει πεντε αλλοδαπους υπαλληλους

υπογράφει ο γελοιος ως Β.Φ
Νομος ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΛΛΑΣ

ο Λυσσαριδης χαρη του εκανε.

Ανώνυμος είπε...

3:41

Να αναμένεις την πολεμική αναμέτρηση Τουρκίας - Ρωσίας, είναι θέμα χρόνου.
Να σημειώσεις ότι ο διαμελισμός της Τουρκίας θα είναι ο καρπός - λύτρωση της Ευρώπης και υμών φυσικά.

"Το πεπρομένον φυγείν αδύνατο"

Ανώνυμος είπε...

O BASOS FTWXOPOULLOS EINAI PPARAOPISTOS WS TO KOKKALO

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΠΙΣΤΟΣ;; ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ;;
...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
ΑΣ ΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΑΥΤΑ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ, ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ...ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ